Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016 08:05

Ολιγοδενδρογλοιώματα και ολιγοαστροκυττώματα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Είναι πρωτοπαθείς όγκοι του εγκεφάλου

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Οι όγκοι που περιέχουν ολιγιδενδρoγλοιακά στοιχεία δεν είναι συχνοί και αποτελούν το 10% μόνο των πρωτοπαθών όγκων εγκεφάλου. 

Όμως, αξίζουν συζήτησης λόγω της μοναδικής φυσικής ιστορίας τους και της μεγαλύτερης ευαισθησίας τους στην χημειοθεραπεία.

Ταξινομούνται σαν χαμηλής κακοήθειας και σαν αναπλαστικοί.


Χαμηλής κακοήθειας ολιγοδενδρογλοιώματα και ολιγοαστροκυττώματα

Η μέση επιβίωση των ασθενών με αμιγή χαμηλής κακοήθειας ολιγοδενδρογλοιώματα είναι περίπου 10 χρόνια και για τους ασθενείς με μεικτό ολιγοαστροκύττωμα, περίπου 8 χρόνια, ανάμεσα δηλαδή στα αμιγή ολιγογενδρογλοιώματα και τα αμιγή αστροκυττώματα.

Η μέση ηλικία τη στιγμή της διάγνωσης είναι τα 35 έτη. Οι ασθενείς τυπικά έχουν επιληψία κατά τη στιγμή της διάγνωσης, αλλά μπορεί να συνυπάρχουν εστιακά νευρολογικά σημεία, αλλαγές στην προσωπικότητα και αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση.

Η μαγνητική τομογραφία είναι μόνο διαγνωστική, γιατί αυτοί οι όγκοι δεν απεικονίζονται με την αξονική τομογραφία. Ο όγκος είναι περισσότερο ορατός σαν αυξημένης πυκνότητας σήμα στις Τ2 ακολουθίες. Μπορεί να υπάρχει ελαττωμένο σήμα στις Τ1 ακολουθίες και περιστασιακά ενίσχυση του σήματος με το σκιαγραφικό. Ασβεστώσεις μπορεί να υπάρχουν ή να μην υπάρχουν.

Όπως και στα χαμηλής κακοήθειας αστροκυττώματα υπάρχει διαφωνία ως προς την θεραπεία.

Επειδή αυτοί οι όγκοι είναι ακόμη πιο νωχελικοί από το αστροκύττωμα, ο έλεγχος των συμπτωμάτων με αντιεπιληπτικά φάρμακα, χωρίς επιπρόσθετη θεραπεία, είναι σε πολλές περιπτώσεις αρκετή.

Μερικοί κάνουν και χειρουργική εξαίρεση, αλλά αμφισβητείται η αξία της, λόγω επιλογής και περιστατικών με μικρούς όγκους, όπου το χειρουργείο είναι περισσότερο επιζήμιο.

Η πρόωρη ακτινοθεραπεία δεν συνιστάται, επίσης, ούτε και η ακτινοβολία με υψηλές δόσεις.

Η χημειοθεραπεία με PCV ( (procarbazine, lomustine και vincristine) φαίνεται να συρρικνώνει κάπως τον όγκο σε 28-50 % των ασθενών είτε έχουν ολιγοδενδρογλοίωμα είτε ολιγοαστροκύττωμα. Δεν φαίνεται, βέβαια, όφελος στην επιβίωση. 

Προτιμάται η θεραπεία να ξεκινάει με αντιπηκτικά μόνο και στην πορεία αν απαιτηθεί να γίνεται ακτινοθεραπεία μόνο, χημειοθεραπεία μόνο και σε κάποιες περιπτώσεις συνδυασμός χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας.

Για υποτροπιάζοντες ολιγοδενδρογλοιακούς όγκους, γίνεται χειρουργείο, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Η αφαίρεση του όγκου σε ένα πρώτο και ένα δεύτερο χειρουργείο μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα. Αν δεν είχε γίνει ακτινοθεραπεία αρχικά μπορεί να δείξει κάποια αποτελεσματικότητα στην υποτρπιάζουσα νόσο.  Απλή ανταπόκριση στο PCV παρατηρείται στο 50-90% των ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στην ακτινοθεραπεία. 50% ανταπόκριση δείχνει και η τεμοζολαμίδη, μετά την αποτυχία της ακτινοθεραπείας.


Αναπλαστικά ολιγοδενδρογλοιώματα και αστροκυττώματα

Πιεστικά φαινόμενα από τη μάζα και επιληπτικές κρίσεις είναι τα κυριότερα αρχικά συμπτώματα σε ασθενείς με αναπλαστικά ολιγοδενδρογλοιώματα. Παρά του ότι αυτοί οι όγκοι είναι χημειοευαίσθητοι η μέση επιβίωση είναι μόνο 3-5 έτη.

Η θεραπεία γίνεται με χειρουργική εξαίρεση ακολουθούμενη από ακτινοθεραπεία.

Η ακτινοθεραπεία όταν συγκρίνεται με την χημειοθεραπεία με PCV δεν υπάρχει διαφορά στην ανταπόκριση στο αναπλαστικό ολιγοδενδρογλοίωμα. Μάλιστα, η χημειοθεραπεία έχει τοξικότητα με μια ολική ανταπόκριση της τάξης του 70%.

Η χαρακτηριστική γενετική μετάλλλαξη στα αναπλαστικά ολιγοδενδρογλοιώματα είναι η απώλεια του κοντού σκέλους του χρωμοσώματος 1 (1p), με ή χωρίς απώλεια του μακρού σκέλους του χρωμοσώματος 19 (19q). Οι απώλειες των χρωμοσωμάτων 1p & 19q συνδέονται με μεγαλύτερη επιβίωση και μεγαλύτερη πιθανότητα ανταπόκρισης στο σχήμα PCV. Στους υπόλοιπους ασθενείς με ανέπαφο 1p & 19q η ολική ανταπόκριση είναι 33%. Συνεπώς, δεν είναι ξεκάθαρο αν ο προσδιορισμός της ύπαρξης των χρωμοσωμικών ανωμαλιών μπορεί να επηρεάσει την απόφαση να δοθεί ή όχι χημειοθεραπεία. Η τεμοζολαμίδη προσωρινά φαίνεται να ελέγχει, επίσης, τη νόσο σε αναπλαστικά ολιγοδενδρογλοιώματα.

Καλύτερα να γίνεται μοριακό προφίλ του όγκου για εξατομικευμένη θεραπεία.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία των αστροκυττωμάτων και του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος, πατώντας εδώ.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τους όγκους του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος

Υποφυσιακός νανισμός

ΟγκοΥπερθερμία

Υδροκεφαλία σε ενήλικες

Υποφυσιακός υποθυρεοειδισμός

Χρήσιμες πληροφορίες για τους όγκους εκ γεννητικών κυττάρων

Κρανιοφαρυγγίωμα

Άποιος διαβήτης

Γλουταμινικό οξύ

Συριγγομυελία

Η κάνναβη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Διάγνωση του καρκίνου του εγκεφάλου

Τα αντισυλληπτικά υπεύθυνα και για καρκίνο του εγκεφάλου

Εγκεφαλικές μεταστάσεις

Οι συχνότεροι ενδοκρανιακοί όγκοι

Η ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα

Τα νεώτερα για το γλοιοβλάστωμα

Οσφυϊκή παρακέντηση

Ψευδοόγκος εγκεφάλου

Βιολογική θεραπεία του καρκίνου

Αντιαγγειογενετικοί παράγοντες

Στοχευμένη θεραπεία για τις εγκεφαλικές μεταστάσεις

Τo καρκινικό μονοπάτι

Ανοσοϊστοχημεία στον καρκίνο

Η ανάγκη για βελτίωση της ακτινοθεραπείας στους όγκους του εγκεφάλου

Τι είναι η νανοϊατρική

Μοριακή ανάλυση σε γλοιοβλάστωμα

Που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα νανοσωματίδια

Λεπτομηνιγγική καρκινωμάτωση

Στοχευμένες τοπικές θεραπείες στον καρκίνο

Πολύμορφο γλοιοβλάστωμα

Αστροκυττώματα

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
 
 

 

 

Διαβάστηκε 531 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαΐου 2016 09:34
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd