Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013 12:22

Εσείς αντέχετε στο τρέξιμο;

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Αντοχή και τρέξιμο
Γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να διανύουν τρέχοντας μεγάλες αποστάσεις και άλλοι όχι;
Η αντοχή στο τρέξιμο είναι θέμα γονιδίων
Η απάντηση κρύβεται σε ένα γονίδιο, οι μεταλλάξεις του οποίου σχετίζονται με την αντοχή και μπορεί να κάνουν τη διαφορά στις επιδόσεις ενός δρομέα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Ρhysiological Genomics», επιστήμονες από το Ισραήλ μελέτησαν το γενετικό υλικό από 155 δρομείς μικρών και μεγάλων αποστάσεων, διαπιστώνοντας πως το 80% όσων διέπρεπαν σε αθλήματα αντοχής, όπως ο μαραθώνιος, ήταν φορείς συγκεκριμένων μεταλλάξεων του γονιδίου ΝRF2, τις οποίες έφερε μόλις το 46% των σπρίντερ. Ανάλογα ευρήματα είχαν και οι αντίστοιχες αναλύσεις σε 240 ανθρώπους που ασκούνταν.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το να έχει κανείς έναν συγκεκριμένο γονότυπο αυξάνει τις πιθανότητές του να γίνει αθλητής αντοχής. Με άλλα λόγια, οι μεγάλοι αθλητές γεννιούνται, δεν γίνονται...
Το γονίδιο ΝRF2 συμβάλλει μεταξύ άλλων στην παραγωγή νέων μιτοχονδρίων που είναι οι δομές των κυττάρων που παράγουν την ενέργεια την οποία χρειάζονται αυτά για τις διάφορες λειτουργίες τους.
Η γονιδιακή εξέταση μπορεί να αποκαλύψει ποιοι είναι γεννημένοι να γίνουν μεγάλοι αθλητές...
Διαβάστε, επίσης,
Βιβλιογραφία
telegraph.co.uk
Διαβάστηκε 1344 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013 12:28
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.