Κυριακή, 06 Απριλίου 2014 10:58

Η άσκηση στο πολλαπλούν μυέλωμα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολλαπλούν Μυέλωμα και άσκηση

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι ένας καρκίνος που προσβάλλει τα πλασματοκύτταρα στο μυελό των οστών. 

Τα πλασματοκύτταρα βοηθούν στην καταπολέμηση  των  λοιμώξεων. Κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης του μυελώματος, όταν τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται στο μυελό των οστών, δημιουργούν χημικές ουσίες που μπορεί να διαλύσουν τα οστά.  Έτσι οι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα. Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με αυτά που συμβαίνουν σε κάποιον με οστεοπόρωση, αν και οι αρχικές θεραπευτικές αγωγές για τις δύο ασθένειες είναι διαφορετικές. Η θεραπεία γίνεται με χημειοθεραπεία, ακτινοβολία, στοχευμένες θεραπείες, μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων αίματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει σωματικά και ψυχικά, αν πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και προσοχή.


Η άσκηση στο πολλαπλούν μυέλωμα μπορεί να ωφελήσει με πολλούς τρόπους.

  • Μπορεί να ενισχύσει το επίπεδο ενέργειας.
  • Να βοηθήσει να διατηρηθεί το εύρος της κίνησης στις αρθρώσεις και τους μυς.
  • Να βελτιώσει την κόπωση, να μειώσει το άγχους και την κατάθλιψη και να ανοίξει την όρεξη.
  • Ορισμένες ασκήσεις μπορεί, επίσης, να ενισχύσουν τα οστά.

Προφυλάξεις κατά την άσκηση στο πολλαπλούν μυέλωμα

  • Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της θεραπείας για το  πολλαπλούν μυέλωμα, θα πρέπει να μην γίνεται έντονη σωματική άσκηση δεδομένου ότι τα οστά και είναι πολύ ευάλωτα σε κατάγματα. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία και είναι ήδη σε ένα πρόγραμμα άσκησης μπορεί να απαιτηθεί να μειώσουν την ένταση. Όμως, ο πρωταρχικός στόχος  είναι να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους όσο το δυνατόν περισσότερο.
  • Για εκείνους που είχαν καθιστική ζωή πριν τη διάγνωση, οι χαμηλής έντασης δραστηριότητες, όπως ο περίπατος θα πρέπει να ξεκινήσουν. 
  • Για τους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας,  άτομα με ασθένεια των οστών ή σημαντικά προβλήματα όπως η αρθρίτιδα ή η περιφερική νευροπάθεια, θα πρέπει να υπάρχει ασφάλεια για τη μείωση του κινδύνου για πτώσεις και άλλους τραυματισμούς.

Στόχοι της άσκησης σε ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα

Μετά το πέρας της θεραπείας για το μυέλωμα, οι στόχοι είναι η επανάκταση των οστών και της μυϊκής δύναμης, και η επιστροφή στην κανονική, καθημερινή σωματική δραστηριότητα. Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της ανεξαρτησίας και της ποιότητας της ζωής.

Κατά τα πρώτα στάδια του πολλαπλού μυελώματος, ένας φυσικοθεραπεύτής μπορεί να καθοδηγήσει τους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα να κάνουν ήπιες ασκήσεις.

Τα άτομα με πολλαπλό μυέλωμα κατά τη διάρκεια ή μετά από μεταμόσχευση μυελού των οστών συχνά αισθάνονται άρρωστοι και είναι ανενεργοί. Η κόπωση είναι εμφανής. Ο κύριος στόχος είναι να κάνουν περπάτημα για να ασκήσουν τους μυς και τις αρθρώσεις. Όταν φύγουν από το νοσοκομείο, ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να συστήσει βασικές ασκήσεις για να κάνουν στο σπίτι. Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγουν τις έντονες δραστηριότητες, όπως η βαριά προπόνηση δύναμης ή το τζόκινγκ. Αυτά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην σπονδυλική στήλη - η οποία συχνά επηρεάζεται σε πολλαπλό μυέλωμα.

Εάν υπάρχουν μόνο περιορισμένες βλάβες των οστών, μπορείτε να κάνετε προσεκτική άσκηση αποφεύγοντας τον κίνδυνο για τις συγκεκριμένες περιοχές. Για παράδειγμα, αν υπάρχει βλάβη των οστών στο χέρι, το ζωηρό περπάτημα είναι ότι πρέπει. Η κολύμβηση είναι κι αυτή καλή δραστηριότητα. Το νερό προσφέρει κάποια αντίσταση, αλλά επίσης υποστηρίζει και μειώνει την πίεση στα πόδια, τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις.

Διαβάστε, επίσης,

Πολλαπλούν μυέλωμα

Πώς η κουρκουμίνη θεραπεύει το μυέλωμα

Γονιδιακή θεραπεία και εμβόλια για τις αιματολογικές κακοήθειες

Ανοσοδιέγερση με Plerixafor

Προσοχή το Revlimid έχει πολλές παρενέργειες

Νέα θεραπεία για το πολλαπλούν μυέλωμα

Εργαστηριακός έλεγχος για πολλαπλούν μυέλωμα

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου

Οι ηλεκτροφορήσεις στην Ιατρική

Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε από αύριο το περπάτημα

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 2842 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 06 Απριλίου 2014 12:38
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.