Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013 18:50

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε βιολογικά καλλυντικά

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ποια καλλυντικά πρέπει να αποφεύγετε γιατί είναι καρκινογόνα

Ένα καλλυντικό δεν μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς χημική επεξεργασία. Επομένως, δεν μπορούμε  να χαρακτηρίζουμε βιολογική μια κρέμα προσώπου, όπως ένα τρόφιμο.

Παρά την απαραίτητη παρεμβολή της χημείας, υπάρχει μεγάλη διαφορά στη σύσταση των «συμβατικών» και των «βιολογικών» ή «οικολογικών» καλλυντικών. Η δεύτερη κατηγορία προϊόντων  έχει απαλλαγεί από «βαριά» συντηρητικά, τοξικές χημικές συνθέσεις ή συστατικά που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Επιπλέον, στα οικολογικά καλλυντικά χρησιμοποιούνται συχνά εκχυλίσματα από φυτά βιολογικής καλλιέργειας.

Προκειμένου να τα ξεχωρίσουμε, καλούμαστε να αναζητήσουμε το ανάλογο σήμα του πιστοποιητικού οργανισμού ο οποίος έχει ελέγξει τη σύσταση του καλλυντικού πριν βγει στην αγορά. Eλληνικός πιστοποιητικός οργανισμός δεν υπάρχει επί του παρόντος. Ούτε όμως και ενιαίος ευρωπαϊκός. Επομένως, οι εταιρείες φυτικών καλλυντικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας λαμβάνουν πιστοποίηση από οργανισμούς του εξωτερικού (ICEA-AIAB, CCPB, Ecocert, Soil Association, BDIH, Ecocontrol), οι οποίοι με τη σειρά τους ακολουθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, λιγότερο ή περισσότερο αυστηρά. Το Ινστιτούτο Ηθικής και Περιβαλλοντικής Πιστοποιήσης (ΙCEA), για παράδειγμα, απαιτεί τα προϊόντα να είναι ασφαλή και για την υγεία του καταναλωτή και για το περιβάλλον, προκειμένου να τα πιστοποιήσει. Τα τελευταία χρόνια οι οργανισμοί πιστοποίησης συσκέπτονται προκειμένου να καταλήξουν σε ένα ενιαίο πλαίσιο πιστοποίησης, το οποίο θα ισχύει υπό τη δική τους αιγίδα και όχι της Ε.Ε. Η απουσία, ωστόσο, νομοθετικού πλαισίου έχει ως συνέπεια να μπορεί κάθε κατασκευαστής να «πρασινίζει» κατά βούληση το προϊόν του.

Η ΔΗΩ είναι ο πρώτος διαπιστευμένος, ελληνικός φορέας πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1993 και είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Έχει πάρει έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την απόφαση αριθμ. 372782 και έχει αναγνωριστεί επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους φορείς. Η διεθνής αναγνώριση της βιολογικής γεωργίας θεσπίστηκε από τον ΙFOAM, «Διεθνής Ομοσπονδία Κινημάτων Οικολογικής Γεωργίας», αναφορικά με τις Γενικές προδιαγραφές της βιολογικής γεωργίας και της μεταποίησης (πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων, κυρίως, γεωργικών).

Αναγνωρίζετε τα καλλυντικά με συστατικά βιολογικής καλλιέργειας από την ένδειξη «βιολογικό» (organic), τον αριθμό πιστοποίησης και συνήθως το λογότυπο του φορέα που αναγράφεται στην ετικέτα. Οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί φορείς που έχουν στόχο να εγγυηθούν τη βιολογική σύνθεση για εσάς είναι ο γαλλικός Ecocert, ο βρετανικός Soil Association, ο γερμανικός BDIH και ο ιταλικός ICEA. Ο τελευταίος πιστοποιεί σε συνεργασία με τον ελληνικό ΔΗΩ και βιολογικά καλλυντικά που παρασκευάζονται στην Ελλάδα. Οι φορείς επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα κοινό λογότυπο και ενιαία κριτήρια πιστοποίησης μέχρι το τέλος του 2009. Τα προϊόντα διατίθενται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων και φαρμακεία.

Εμείς για να προστατευθούμε οφείλουμε να διαβάζουμε προσεκτικά τις πρώτες ύλες που αναγράφονται με μικρά γράμματα στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Σκευάσματα που περιέχουν parabens, ορυκτέλαια, βαρέα μέταλλα, συνθετικά χρώματα και αρώματα και σιλικόνες καλό είναι να αποφεύγονται.

Συγκεκριμένα, τα parabens, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως, ευθύνονται για αλλεργίες και δερματίτιδες, ενώ πραγματοποιούνται επιστημονικές έρευνες για να διαπιστωθεί αν συνδέονται με νεοπλασματικές ασθένειες. Πετρελαιοειδή ή ορυκτέλαια είναι πετροχημικά παράγωγα με χαμηλό μεν κόστος, αλλά με πολλές επιπτώσεις στην υγεία. Με τη χρήση προϊόντων που τα περιέχουν τα φωτοευαίσθητα δέρματα γίνονται ακόμα πιο ευάλωτα στον ήλιο, ενώ συχνά προκαλούν  ξηροδερμίες. Τα συνθετικά αρώματα, που προκύπτουν από δεκάδες χημικές ενώσεις, συνδέονται με πονοκεφάλους, ιλίγγους, δερματικούς ερεθισμούς, βήχα. Όταν μάλιστα είναι προϊόντα φθαλικών ενώσεων, πρόκειται για τοξικές ουσίες που επιβαρύνουν τα νεφρά και τη γονιμότητα. Το ενθαρρυντικό είναι ότι τουλάχιστον τις τρεις αυτές κατηγορίες χημικών έχουν αρχίσει να αφαιρούν ακόμα και «συμβατικές» εταιρείες καλλυντικών κατόπιν απαίτησης των καταναλωτών.

Η σύνδεση του καρκίνου του μαστού με χημικές ουσίες αποσμητικών σώματος συζητείται έντονα τα τελευταία χρόνια. Το ενδιαφέρον αναζωπυρώθηκε με τη δημοσιοποίηση μιας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Reading, η οποία παρουσίασε την ύπαρξη των ουσιών parabens (παραβένες) σε δείγματα από σαράντα καρκινικούς όγκους. Στην εν λόγω μελέτη ανιχνεύθηκαν, χημικές ουσίες parabens, συντηρητικά τα οποία συναντώνται στα περισσότερα καλλυντικά έως σήμερα.  Διερευνήθηκε η ύπαρξη ή όχι πέντε διαφορετικών τύπων parabens σε κακοήθεις όγκους από διάφορα σημεία μαστών σε σαράντα γυναίκες που είχαν υποστεί μαστεκτομή. Οι ερευνητές εντόπισαν στο 99% των δειγμάτων χημικές ουσίες parabens.

Οι γυναίκες πρέπει να απορρίψουν  τις καρκινογόνες παραβένες. Επίσης, οι γυναίκες καλούνται να ελέγξουν και τους υπόλοιπους παράγοντες που συνδέονται αποδεδειγμένα με την καρκινογένεση στον μαστό: το αλκοόλ, την παχυσαρκία και το κάπνισμα. Οι γυναίκες που καταναλώνουν έξι μονάδες (περίπου έξι ποτήρια) αλκοόλ εβδομαδιαίως αυξάνουν κατά 15% τις πιθανότητες.  Επιβαρυντικό ρόλο παίζουν και η κληρονομικότητα, η τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία και η λήψη αντισυλληπτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παραγγείλετε τον αποτελεσματικότερο ορό αντιγήρανσης EMEDI BIO πατώντας εδώ!!!

Διαβάστε, επίσης,

Υπάρχει κίνδυνος από το αλουμίνιο;

Επικίνδυνα κραγιόν

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 3369 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016 18:10
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κρέμες νύχτας Το καλύτερο λάδι για την κυτταρίτιδα »