Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013 14:44

Γιατί οι άντρες ζουν λιγότερο από τις γυναίκες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Oι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από τους άνδρες, γιατί;

Σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο από τους άνδρες (γύρω στα πέντε χρόνια) και το ζήτημα απασχολεί χρόνια τους επιστήμονες, οι οποίοι τώρα πια φαίνεται να πλησιάζουν στη λύση του αινίγματος.

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ στη Μ. Βρετανία μελέτησαν δροσόφιλες (μύγες) επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο μιτοχονδριακό DNA, την ενεργειακή πηγή των κυττάρων. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν πως τα ελαττώματα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων επηρεάζουν περισσότερο την υγεία των ανδρών παρά των γυναικών.

Τα μιτοχόνδρια, παράγουν ενέργεια. Τα μιτοχόνδρια έχουν το δικό τους DNA, ξεχωριστό από το DNA που βρίσκεται στον πυρήνα του κυττάρου. Σε όλα σχεδόν τα είδη, το μιτοχονδριακό DNA έχει περάσει αποκλειστικά από τη μητέρα στο παιδί, χωρίς τη συμβολή του μπαμπά. Αυτή η άμεση κληρονομικότητα μπορεί να επιτρέψει βλαβερές μεταλλάξεις να συσσωρεύονται, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Biology. Συνήθως, η φυσική επιλογή επιτρέπει στις επιβλαβείς μεταλλάξεις να περάσουν στο ελάχιστο, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα περάσουν στους απογόνους. Αλλά αν οι μιτοχονδριακές μεταλλάξεις του DNA είναι επικίνδυνες μόνο για τους άνδρες και δεν είναι για τις γυναίκες, αυτές διοχετεύονται από τη μαμά στις κόρες και τους γιους.

Το αποτέλεσμα: ένα φορτίο των μεταλλάξεων που δεν βλάπτουν τις γυναίκες, αλλά προσθέτουν έως και μικρότερη διάρκεια ζωής για τους άνδρες. Αυτό παρέχει πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις στο μιτοχονδριακό γονιδίωμα, που έχουν επίδραση στην ανδρική γήρανση, αλλά έχουν απολύτως καμία επίδραση στη γυναικεία γήρανση.

Τα στοιχεία της έρευνας προέκυψαν από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε έντομα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πλέον πως τα μιτοχόνδρια αποτελούν σημεία-κλειδιά για την μελέτη της ζωής, ενώ παλιότερες έρευνές τους είχαν επίσης υποδείξει πως παίζουν σημαντικό ρόλο και στην υπογονιμότητα.

Να σημειωθεί πως οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο περίπου τέσσερα χρόνια περισσότερα από τους άνδρες, ενώ στον πλανήτη υπάρχουν εννιά φορές περισσότερες γυναίκες άνω των 100 ετών σε σύγκριση με τους αιωνόβιους άνδρες.

Οι άνδρες είναι δυνατόν να μην εντελώς καταδικασμένοι και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα εξαφανιστεί. Είναι πιθανό ότι το πυρηνικό γονιδίωμα - το DNA που έχουμε κληρονομήσει και από τους δύο γονείς μας - να είναι η αντιστάθμιση του μειονεκτήματος του μιτοχονδριακoύ DNA. Με άλλα λόγια, οι άνδρες των οποίων το γονιδίωμα μπορεί να εξουδετερώσει τις δυσάρεστες συνέπειες των μιτοχονδριακών μεταλλάξεων θα μπορούσε να κάνει τα γονίδιά τους πιο αποτελεσματικά.

Βιβλιογραφία

livescience.com

Διαβάστηκε 1325 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 16:15
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εξατομικευμένη Ιατρική Μοριακό προφίλ του όγκου »