Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 08:16

Μια χρήσιμη πρωτεΐνη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η  ubiquitin είναι σωτήρια πρωτεΐνη...

 

Μια μικρή πρωτεΐνη που ονομάζεται ubiquitin και ονομάστηκε έτσι επειδή είναι παρούσα σε κάθε κύτταρο των έμβιων όντων είναι το κλειδί για τη θεραπεία μιας ποικιλίας ασθενειών από τη νόσο του Πάρκινσον ως τον  διαβήτη.

Η πρωτεΐνη, απαντάται σε όλα τα ευκαρυωτικά κύτταρα. Η ουβικουϊτίνη παίρνει πολλές διαφορετικές μορφές και είναι σημαντική σε βασικές κυτταρικές λειτουργίες, όπως τον έλεγχο του κιρκαδικού ρολογιού των κυττάρων και για να απομακρύνει την επιβλαβή συσσώρευση των κυττάρων, όπως σε καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Για να μεγιστοποιηθεί το δυναμικό της ουβικουϊτίνης για τη θεραπεία ασθενειών, οι ερευνητές επεξεργάζονται τις μορφές της ουβικιτίνης που συνδέονται με ειδικά αμινοξέα. Κάθε πρωτεΐνη Ουβικουιτίνη μπορεί να συνδεθεί με το γείτονά της με ένα από τα οκτώ διαφορετικά αμινοξέα, και κάθε συνδυασμός φαίνεται να κάνει κάτι διαφορετικό σε ένα φυσιολογικό κύτταρο.

Όταν δύο ubiquitins συμμετάσχουν μέσω λυσίνης, η επιλογή της λυσίνης καθορίζει το σχήμα της αλυσίδας Ουβικουιτίνης και τη λειτουργία της...

Η  πιο μελετημένη αλυσίδα Ουβικουιτίνης, συνδέεται μέσω Λυσίνης-48, που είναι γνωστή ως «καταστροφέας πρωτεΐνη», επειδή χαρακτηρίζει κυτταρικές πρωτεΐνες που πρέπει να διασπαστούν για τη διατήρηση υγιών των κυττάρων.

Βιβλιογραφία

cmns.umd.edu

 

Διαβάστηκε 1503 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μοριακό προφίλ του όγκου Μονοπάτι PI3K/AKT/mTOR »