Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 11:06

Η ανανέωση του σώματος

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Το σώμα μας διατηρείται νέο

Τα κύτταρά μας, ανανεώνονται συνεχώς και μόνο ένα μικρό ποσοστό του σώματός μας παραμένει αμετάβλητο από τη γέννηση μέχρι το θάνατό μας.

Όλα τα κύτταρα μπορούν να χρονολογηθούν με βάση τις δοκιμές πυρηνικών όπλων που έγιναν από το 1950-1963. Την περίοδο αυτή, απελευθερώθηκαν μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού άνθρακα 14 στην ατμόσφαιρα, που αντέδρασε με το οξυγόνο και σχημάτισαν διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό το διοξείδιο του άνθρακα απορροφήθηκε από τα φυτά, τα οποία έφαγαν τα ζώα και ο άνθρωπος κι έτσι ο άνθρακας ενσωματώθηκε στο DNA μας. Έτσι μετρώντας και σταθμίζοντας την ποσότητα του ραδιενεργού άνθρακα 14 σε ένα κύτταρο, μπορεί κανείς να μάθει την ακριβή ηλικία του κυττάρου.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την ηλικία των κυττάρων σε διαφορετικές περιοχές του σώματος και διαπίστωσαν πως ορισμένα από αυτά ζουν μόλις μερικές ημέρες, ενώ άλλα έχουν την ίδια ηλικία με το άτομο στο οποίο ανήκουν.

Έτσι:

παρεγκεφαλίδα δεν ανανεώνεται ποτέ.

-Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ζουν περίπου 120 ημέρες. Αυτά  μεταφέρουν οξυγόνο σε όλους τους ζώντες ιστούς και επίσης μεταφέρουν τα άχρηστα συστατικά από αυτά. Φθείρονται κάθε τέσσερις μήνες, και το συκώτι απομακρύνει το  υπόλοιπο του σιδήρου που είναι απαραίτητο για τα υγιή ερυθρά κύτταρα του αίματος και το υπόλοιπο κύτταρο καταστρέφεται στο σπλήνα. Λόγω τραυματισμού και της εμμήνου ρύσεως, ο οργανισμός μερικές φορές χάνει περισσότερο αίμα.

-Τα κύτταρα της επιδερμίδας αντικαθίστανται κάθε 14 μέρες περίπου. Το δέρμα παρέχει εξωτερική προστασία. Παρά αυτή τη συνεχή ανανέωση, αποκτούμε ρυτίδες καθώς γερνάμε. Αυτό συμβαίνει γιατί το δέρμα χάνει κολλαγόνο - και ελαστίνη - με την ηλικία.

-Τα νύχια μας είναι κατασκευασμένα από μια σκληρή πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη. Τα νύχια αυξάνονται κατά 4 χιλιοστά κάθε μήνα. Τα νύχια των ποδιών χρειάζονται δέκα μήνες για να αυξηθούν, αλλά των χεριών μόνο έξι μήνες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή έχουν καλύτερη αιμάτωση και συνεπώς, καλύτερη κυκλοφορία. Τα νύχια των νεότερων ανθρώπων και των ανδρών μεγαλώνουν πιο γρήγορα, επίσης, επειδή έχουν καλύτερη κυκλοφορία. Περιέργως, το μικρό νύχι μεγαλώνει πολύ πιο αργά από ό, τι τα άλλα νύχια, αν και δεν είναι σαφές για ποιο λόγο. Σε γενικές γραμμές, ο ρυθμός ανάπτυξης των νυχιών εξαρτάται, επίσης, από την ηλικία και συνθήκες όπως είναι η ψωρίαση, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον ιστό από τον οποίο το νύχι μεγαλώνει.

-Οι τρίχες των μαλλιών, γενικά, μεγαλώνουν ένα εκατοστό κάθε μήνα. Κάθε μεμονωμένη τρίχα διαρκεί μέχρι και έξι χρόνια στις γυναίκες και τρία έτη σε άνδρες. Τα φρύδια και οι βλεφαρίδες ανανεώνονται κάθε έξι έως οκτώ εβδομάδες, αλλά η κατ ' επανάληψη  αφαίρεση των φρυδιών αραιώνει τις τρίχες.

-Στον εγκεφαλικό φλοιό τα κύτταρα δεν ανανεώνονται ποτέ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος γιατί η άνοια και οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είναι ανίατες. Υπάρχουν, όμως, δύο περιοχές του εγκεφάλου που κάνουν αναγέννηση, ο οσφρητικός βολβός για την αίσθηση της όσφρησης, και ο ιππόκαμπος, που είναι μια περιοχή για τη μάθηση.

-Το εσωτερικό των οφθαλμικών φακών δεν ανανεώνεται ποτέ. Το μόνο μέρος που ανανεώνεται διαρκώς στα μάτια είναι ο κερατοειδής.

-Οι μύες έχουν διάρκεια ζωής γύρω στα 15 χρόνια.

-Η ηλικία των οστών φτάνει περίπου στα 10 χρόνια. Το παλαιό οστό διασπάται από κύτταρα που ονομάζονται οστεοκλάστες και αντικαθίστανται από τα κύτταρα των οστών που ονομάζονται οστεοβλάστες. Στη μέση ηλικία αυτή η διαδικασία ανανέωσης επιβραδύνεται, έτσι ώστε τα οστά μας τείνουν να γίνουν πιο λεπτά και εμφανίζεται η οστεοπόρωση.

-Οι γευστικοί κάλυκες έχουν ηλικία μόλις 10 ημέρες. Ωστόσο, σε λοιμώξεις ή σε κάπνισμα, επηρεάζεται η ανανέωσή τους.

-Το ήπαρ ανανεώνεται μέσα σε 300-500 ημέρες. Το ήπαρ μπορεί να αναγεννηθεί χάρη στην πλούσια παροχή αίματός του. Τα κύτταρα του ήπατος έχουν μόνο μια διάρκεια ζωής περίπου 150 ημερών. Ωστόσο, σε βαρείς πότες τα κύτταρα του παρεγχύματος του ήπατος  μπορεί να αντικατασταθούν από ουλώδη ιστό, μια κατάσταση γνωστή ως κίρρωση και η βλάβη είναι μόνιμη  και μερικές φορές θανατηφόρα.

-Τα κύτταρα στην εσωτερική επιφάνεια του γαστρεντερικού σωλήνα ανανεώνονται κάθε 5 ημέρες. Τα έντερά μας είναι επενδεδυμένα με λάχνες που αυξάνουν την επιφάνεια και απορροφούνται τα θρεπτικά συστατικά. Μπορούν να αντικαθίσταται κάθε δύο με τρεις ημέρες, επειδή είναι συνεχώς εκτεθειμένα σε χημικές ουσίες. Το υπόλοιπο του εντέρου αυτοπροστατεύεται με ένα στρώμα βλέννας, και τα κύτταρα αυτά αυτοανανεώνονται κάθε τρεις έως πέντε ημέρες.

-Τα κύτταρα στους πνεύμονες ανανεώνονται συνεχώς. Οι πνεύμονες περιέχουν διαφορετικά κύτταρα που ανανεώνονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Οι κυψελίδες που χρειάζονται για την ανταλλαγή οξυγόνου και αερίων έχουν μια σταθερή περίοδο  αναγέννησης που διαρκεί περίπου ένα χρόνο. Εν τω μεταξύ, τα κύτταρα στην επιφάνεια του πνεύμονα ανανεώνονται κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες. Το εμφύσημα μπορεί να αποτρέψει αυτή την αναγέννηση, καθώς αρχίζει με την καταστροφή των κυψελίδων, η οποία δημιουργεί μόνιμες ουλές στα τοιχώματα των πνευμόνων.

  • -Πάντως μυστήριο παραμένει το κατά πόσο ανανεώνονται τα καρδιακά κύτταρα, γιατί μόνο το 30% των κυττάρων που βρίσκονται στην καρδιά είναι κύτταρα του ιστού του μυοκαρδίου και πρέπει να απομονωθούν αυτά τα κύτταρα από άλλα πολλά, όπως των αιμοφόρων αγγείων κι αυτό είναι πολύ δύσκολο. Μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο η καρδιά δεν μπορεί να ανανεωθεί. Ωστόσο, μια μελέτη στο New York Medical College διαπίστωσε ότι είναι πραγματικά γεμάτη με βλαστικά κύτταρα που ανανεώνονται συνεχώς - τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις φορές στη διάρκεια της ζωής μας.
  • -Τα σπερματοζωάρια ζουν τρεις ημέρες...

Διαβάστε, επίσης,

Βλαστοκύτταρα ενηλίκων για μυοσκελετικές παθήσεις

Παραξενιές του ανθρώπινου σώματος

Αυτό το γνωριζες;

Εντυπωσιακές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος

Μυστικά του ανθρώπινου σώματος

Καταπολεμήστε τα γηρατειά

Η αυξητική ορμόνη στην αντιγήρανση

To τεστ που δείχνει πόσο και πώς θα ζήσετε

Πώς να παραμείνετε για πάντα νέοι

Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 6522 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 16:52
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.