Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 00:02

Το μιτοχονδριακό μονοπάτι απόπτωσης στον καρκίνο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τα μιτοχόνδρια και το μονοπάτι του καρκίνου

 

 

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Το εγγενές μονοπάτι των μιτοχονδρίων χρησιμοποιείται από τα κύτταρα σαν απάντηση σε κυτταρική βλάβη από κυτταροτοξικούς παράγοντες και/ή ακτινοβολία.

Αυτό το είδος της απόπτωσης ονoμάζεται, επίσης, μιτοχονδριακό μονοπάτι, γιατί αρχίζει και ελέγχεται από τα μιτοχόνδρια.

Τα μιτοχόνδρια λειτουργούν σαν ενσωματωμένοι αισθητήρες διαφορετικών τύπων διέγερσης κυτταρικού θανάτου με διαμεσολάβηση των  Bcl-2-BH3 πρωτεϊνών και στέλνονται στην MOMP-Mitochondrial Outer Membrane Permeabilization (μιτοχονδριακή διαπερατή εξωτερική μεμβράνη). Όταν αυτό γίνει συμβαίνει μια ξαφνική απελευθέρωση των πρωτεϊνών μέσα στο κυτταρόπλασμα που φυσιολογικά βρίσκονται στο διάστημα μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών μιτοχονδριακών μεμβρανών. Μια από τις πρωτεϊνες που απελευθερώνονται είναι το κυτόχρωμα c, που είναι σημαντικό στοιχείο της μιτοχονδριακής αναπνευστικής αλυσίδας και όταν μεταφέρεται μέσα στο κυτταρόπλασμα, διεγείρει τη συνάθροιση ενός πολυπρωτεϊνικού συμπλέγματος που ονομάζεται αποπτόσωμα.

Το αποπτόσωμα λειτουργεί σαν πλατφόρμα για να επιστρατεύσει και να ενεργοποιήσει τον εκκινιτή κασπάση-9, που αρχίζει την ενεργοποίηση των αποτελεσματικών κασπασών, που οδηγούν στον κυτταρικό θάνατο. Η MOMP μπορεί να προάγει τον κυτταρικό θάνατο και μέσω της απελευθέρωσης μορίων που εμπλέκονται στον κυτταρικό θάνατο που δεν εξαρτάται από τις κασπάσες και με την απώλεια των μιτοχονδριακών λειτουργιών που είναι απαραίτητες για την επιβίωση του κυττάρου. Η  MOMP είναι ένα ''σημείο μη αντιστρεπτό'' στο μιτοχονδριακό κυτταρικό μονοπάτι και ρυθμίζεται από τις πρωτεϊνες της οικογένειας Bcl-2.

 

Διαβάστε, επίσης,

Ο ρόλος της απόπτωσης στον καρκίνο

Τα μονοπάτια του καρκίνου

Φυτό της Κρήτης που θεραπεύει τον καρκίνο σε 12 ώρες

Που μπορεί να εφαρμοστεί το μοριακό προφίλ

Η νανοϊατρική στον καρκίνο του μαστού

Μονοπάτι PI3K/AKT/mTOR

Η μεγάλη υπόθεση για τη θεραπεία του καρκίνου

Απόπτωση και καταστολή με Survivin

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

 

 

 

Διαβάστηκε 2282 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016 16:39
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.