Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017 08:55

Ο ρόλος της πρωτεϊνης mTOR στην υγεία μας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η πρωτεϊνη mTOR επηρεάζει τη μυϊκή ανάπτυξη και τη μακροζωία

Τι είναι η πρωτεϊνη MTOR; 

Η πρωτεϊνη mTOR σχηματίζει δύο λειτουργικά σύμπλοκα, τα C1 και C2.

Το σύμπλεγμα C1 είναι σημαντικότερο για την υγεία και τις ασθένειες. Η πρωτεϊνη mTOR ανταποκρίνεται σε σήματα από θρεπτικά συστατικά, αυξητικούς παράγοντες και την κυτταρική ενεργειακή κατάσταση και ελέγχει την κυτταρική ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό με βάση τη ρύθμιση της πρωτεϊνικής σύνθεσης. Δηλαδή, όταν υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και κυρίως, πρωτεΐνες και θερμίδες ή όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση τα κύτταρά μας αυξάνουν την παραγωγική τους ικανότητα και αυξάνεται η παραγωγή ΑΤΡ. Τα κύτταρα αυξάνουν τη ικανότητά τους για διαίρεση και προάγεται η ανάπτυξη και η επισκευή των ιστών.

Ωστόσο, σε περιόδους οποιουδήποτε στρες, όπως, η μειωμένη θερμιδική ή θρεπτική πρόσληψη, η πρωτεϊνη mTOR αναστέλλεται.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η πρωτεϊνη mTOR μπορεί να αυξήσει την απόδοση και δεν πρέπει να τη θεωρούμε ούτε καλή ούτε κακή πρωτεϊνη. 

Η mTOR είναι πρωτεϊνη που πολλές φορές πρέπει να αυξηθεί για να αυξηθεί η μυϊκή μάζα και να βελτιωθούν ορισμένες πτυχές της γνώσης μας, ενώ, άλλες φορές πρέπει να υπάρχουν χαμηλά επίπεδα προς όφελος της μακροζωίας και μείωσης του κινδύνου για καρκίνο και φλεγμονή.

Η πρωτεϊνη mTOR αυξάνει την παραγωγή ενέργειας, αλλά δημιουργεί και περισσότερα απόβλητα.

Η αυτοφαγία είναι η διαδικασία που υποβαθμίζει αυτά τα απόβλητα και ενεργοποιείται μόνο όταν μειώνεται η mTOR.  Η αυτοφαγία είναι ισοδύναμη με την «αποτοξίνωση». Απαιτείται μια ισορροπία μεταξύ προϊόντων ανάπτυξης / αποβλήτων και ανάπαυσης / καθαρισμού.

Όταν η MTOR είναι κακή

Η υπερβολική ενεργοποίηση του mTOR συμβάλλει σε μεγάλο αριθμό ανθρώπινων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, της κατάθλιψης και του νευροεκφυλισμού και είναι υπεύθυνη και για την ακμή. Η υπερενεργοποίηση του mTOR με την υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών προκαλεί φλεγμονή, ακμή, κατάθλιψη, μεγάλη ανάπτυξη μυών και αύξηση ορμονών. Η πρωτεϊνη mTOR σχετίζεται με τον καρκίνο και αυξάνει την αγγειογένεση (μέσω του HIF-1a), και σχηματίζονται νέα αιμοφόρα αγγεία από προϋπάρχοντα αγγεία και αυτό βοηθά τον καρκίνο να αναπτυχθεί.

Η αύξηση της mTOR προάγει την Th1 και Th17 ανοσία, οδηγώντας σε εντερική φλεγμονή. Αυξάνει τα κύτταρα Th17 αυξάνοντας μια άλλη πρωτεΐνη που ονομάζεται παράγοντας που προκαλείται από την υποξία (HIF) -1α-Hypoxia-inducible factor 1-alpha.

Η μείωση της mTOR βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη στα μυϊκά κύτταρα. Η πρωτεϊνη mTOR αυξάνει τη γλυκόλυση, πράγμα που επιτρέπει στα κύτταρα Th17 να πολλαπλασιαστούν. Αυτό λειτουργεί μέσω του HIF1α. Η παρεμπόδιση της γλυκόλυσης αναστέλλει την ανάπτυξη Th17, ενώ προάγει την παραγωγή κυττάρων Treg. 

Όταν τα Τ κύτταρα (CD4 και CD8) διεγείρονται, με λεκτίνες ή με άλλα μέσα αναπαράγονται γρήγορα. Η ταχεία παραγωγή Τ κυττάρων απαιτεί ενέργεια. Η ενεργοποίηση της mTOR επιτρέπει στα Τ κύτταρα να αναπτυχθούν γρήγορα, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν ενέργεια. Αντί να λαμβάνουν ενέργεια από τα μιτοχόνδρια (μέσω οξειδωτικής φωσφορυλίωσης), την παίρνουν, κυρίως, από τη γλυκόλυση. Όταν αποτρέπεται αυτή τη διαδικασία διάσπασης της γλυκόζης, τα Τ κύτταρα συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν ό, τι χρειάζεται για την ταχεία επέκταση και καταπολέμηση των παθογόνων παραγόντων. Έτσι, αντ 'αυτού μετατρέπονται σε Treg Cells και το ανοσοποιητικό σύστημα υπολειτουργεί.

Όταν η MTOR είναι καλή

Η ενεργοποίηση της mTOR μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε μυς και λίπος και αυξάνονται διάφορες ορμόνες, όπως ο IGF-1-Insulin-like growth factor 1. Αν έχετε αυξημένο μυϊκό σύστημα, τότε είναι υπερκινητικό το σηματοδοτικό μονοπάτι της mTOR. Η ενεργοποίηση της mTOR στον υποθάλαμο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πρόσληψη τροφής και το σωματικό βάρος. Η λεπτίνη προκαλεί κορεσμό με αυτόν τον μηχανισμό. Οι υποδοχείς νευροπεπτιδίου Υ είναι μία κατηγορία υποδοχέων συζευγμένων με την πρωτεΐνη G, οι οποίοι ενεργοποιούνται από τις στενά σχετιζόμενες πεπτιδικές ορμόνες (νευροπεπτίδιο Υ, πεπτίδιο ΥΥ και παγκρεατικό πολυπεπτίδιο). Αυτοί οι υποδοχείς εμπλέκονται στον έλεγχο της όρεξης, τον κιρκαδικό ρυθμό και το άγχος και αυξάνονται όταν αναστέλλεται η mTOR, πράγμα που υποδηλώνει, επίσης, ότι η ενεργοποίηση της mTOR θα μειώσει την όρεξη. Η Ghrelin-γκρελίνη προκαλεί την ενεργοποίηση του υποθαλαμικού mTOR και την αναστολή της ανεπιθύμητης πείνας από την mTOR. Τα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα mTOR αναστέλλουν την πείνα.

Η mTOR αυξάνει την παραγωγή ΑΤΡ και δημιουργεί νέα μιτοχόνδρια. Αυξάνει, επίσης, τον μιτοχονδριακό μεταβολισμό (ενεργοποιώντας το PGC1a-Peroxisome proliferator-activated receptor gamma coactivator 1-alpha). 

Η mTOR εμπλέκεται σε διάφορες μορφές συναπτικής πλαστικότητας και ενοποίησης της μνήμης. Η αναστολή της mTOR είναι χρήσιμη σε άτομα με PTSD-Post-Traumatic Stress Disorder-Διαταραχή μετατραυματικού άγχους, διότι εμποδίζει την επανασύνδεση της καθιέρωσης της μνήμης του φόβου με διαρκή τρόπο.

Ωστόσο, η υπερδραστηριοποίηση της mTOR προκαλεί, επίσης, ελαττώματα στην πλαστικότητα και τη μνήμη.

Η σωστή ισορροπία της MTOR 

Για την υγεία και τη μακροζωία, τα συστηματικά επίπεδα mTOR πρέπει να είναι χαμηλά, και να γίνεται παρέμβαση με περιόδους ενεργοποίησης.

Είναι προτιμότερο να είναι η mTOR πιο ενεργή στον εγκέφαλο και στους μυς, παρά στα λιπώδη κύτταρα και στο συκώτι. Η άσκηση είναι ιδανική επειδή κάνει ακριβώς αυτό.

Ασθένειες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του σηματοδοτικού μονοπατιού mTOR

Γήρανση: Ο θερμιδικός περιορισμός και ο περιορισμός της μεθειονίνης, προκαλούν επέκταση της διάρκειας ζωής μειώνοντας τη δραστηριότητα της mTOR

Καρκίνος μαστού

Αυτοάνοσες ασθένειες: Αυξάνει τα κύτταρα Th1 και Th17

Κατάθλιψη 

Διαβήτης

Παχυσαρκία (αιτία ή αποτέλεσμα)

Alzheimer

Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας

Νεφρική νόσος

Επιληψία 

Αυτισμός: Η mTOR εμποδίζει την «αυτοφαγία» των διεγερτικών συνάψεων στις διαταραχές του αυτισμού

Χρόνιος πόνος 

Σύνδρομο άπνοιας ύπνου

Ενεργοποιητές του μονοπατιού της mTOR

Ο κύριος ενεργοποιητής του mTOR είναι διάφορα αμινοξέα και η ορμόνη ινσουλίνη. Η τεστοστερόνη είναι, επίσης, ενεργοποίητής της mTOR.

Πρωτεΐνες, ειδικά η λευκίνη

Υψηλές θερμίδες

Υπερβολικοί υδατάνθρακες

Άσκηση: ενεργοποιείται στον εγκέφαλο, στους μυς και στην καρδιά. Αναστέλλεται στο ήπαρ και τα λιπώδη κύτταρα 

Ορεξίνη 

IGF-1 

Ινσουλίνη

Τεστοστερόνη 

Γκρελίνη: στον υποθάλαμο

Λεπτίνη: στον υποθάλαμο

Θυρεοειδής ορμόνη: στον υποθάλαμο και άλλα κύτταρα

Οξυγόνο

Κεταμίνη: Στον εγκέφαλο και έχει αντικαταθλιπτικό αποτέλεσμα

IL-6: σε μυς και στο λίπος

Φυσικοί αναστολείς του μονοπατιού της mTOR

Ο περιορισμός των πρωτεϊνών, η ρεσβερατρόλη, η κουρκουμίνη, η EGCG-γαλλική επιγαλλοκατεχίνη, που είναι μια σημαντική ένωση πολυφαινόλης (δευτερεύουσα φυτική ουσία) του πράσινου τσαγιού. και η μετφορμίνη αναστέλλουν την mTOR με διαφορετικούς τρόπους

Περιορισμός πρωτεϊνών: Περιορισμός λευκίνης, περιορισμός γλουταμίνης, περιορισμός μεθειονίνης, περιορισμού λυσίνης, περιορισμός αργινίνης, περιορισμός της θρεονίνης, περιορισμός της ισολευκίνης

Γλουταμίνη

Περιορισμός θερμίδων

Κετογενική δίαιτα

Άσκηση: αναστέλλεται στα κύτταρα του ήπατος και του λίπους. Ενεργοποιείται στον εγκέφαλο, στους μυς και στην καρδιά

Κορτιζόλη / Γλυκοκορτικοειδή 

Μετφορμίνη: με ενίσχυση της σύνδεσης PRAS40 και RAPTOR

NAC- N-acetylcysteine-Μεγάλη μείωση της δραστικότητας του mTOR σε Τ κύτταρα

Ρεσβερατρόλη: μεώση των συμπλόκων C1 / C2, με αύξηση της συσχέτισης μεταξύ του mTOR και του αναστολέα του, DEPTOR

Ασπιρίνη: ορθοκολικά καρκινικά κύτταρα

Συκώτι γάδου: ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, με μείωση (C1 / C2)

Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο 

EGCG / τσάι: αναστολέας ανταγωνιστικός (C1 / β) -ΑΤΡ με αναστολή των ΡΙ3Κ και mTOR

Κουρκουμίνη: (C1 / C2) 

Λιποϊκό οξύ: μειωμένη p70S6 κινάση

Καφεΐνη: (C1 / β)

Fisetin: λιποκύτταρα

Απιγενίνη: ΑΜΡΚ +, Akt-

Quercetin: PI3K / Akt-, ΑΜΡΚ +, Hamartin +

Genistein

DIM-3,3-diindolylmethane (DIM)

Ουρσολικό οξύ

Αλκοόλ: (C1 / C2)

Emodin: Resveratrol, Rhubarb, Aloe (C2),

Andrographis / Andrographolide®-Ανδρογραφίς η Ακιδωτή (Andrographis paniculata): (PI3K / Akt-)

Ρόδι / Ελαγικό οξύ 

Reishi 

Γαϊδουράγκαθο / σιλαμαρίνη

Ολεανικό οξύ: (C1)

Ανθοκυανίνες / εκχύλισμα σπόρων σταφυλιών

Astragalus: καρκίνος του παχέος εντέρου

Rhodiola 

Καρνοσίνη 

Plumbagin, Glucagon, AICAR 

Οι ενεργοποιητές AMPK αναστέλλουν την mTOR

Η ενεργοποίηση του AMPK έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της mTOR. Υπάρχει, βέβαια και περίπτωση να γίνει ενεργοποίηση AMPK και mTOR, επειδή η AMPK δεν εμποδίζει άμεσα την mTOR. Αναστέλλει άλλη πρωτεΐνη που αυξάνει άμεσα την mTOR. Για παράδειγμα, η ορμόνη πείνας Ghrelin ενεργοποιεί τις AMPK και mTOR στον υποθάλαμο.

Η mTOR είναι η πρωτεΐνη που επηρεάζει την μυϊκή ανάπτυξη και τη μακροζωία. Η πρωτεΐνη mTOR είναι μέρος των χημικών μονοπατιών της ινσουλίνης, της IGF-1 και 2 και εξαρτάται από τα θρεπτικά συστατικά, το οξυγόνο και την ενέργεια των κυτάρων με έναν εξαιρετικά πολύπλοκο τρόπο. Το χημικό μονοπάτι της mTOR είναι απορυθμισμένο σε ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και σε μερικούς τύπους καρκίνου. Ο περιορισμός των θερμίδων προκαλεί αναχαίτιση της mTOR και αυτό συντελεί στη μακροζωία. Η ουσία ραπαμυκίνη, η ρεσβερατρόλη και λίγες ακόμα έχουν δείξει ότι, επίσης, αναχαιτίζουν την mTOR. Ενώ η παρεμπόδιση της mTOR φαίνεται να συντελεί στη μακροζωία, η ενεργοποίηση της mTOR είναι κρίσιμος παράγοντας για το ανοσοποιητικό σύστημα, την ανάπτυξη και την πρωτεϊνοσύνθεση. Έτσι, υπάρχουν ώρες της ημέρας στις οποίες όχι μόνο πρέπει να καταστέλλεται η μυϊκή ανάπτυξη, αλλά να χρησιμοποιούνται και οι μυς ως καύσιμο, ενώ άλλες στιγμές της ημέρας, σε αναβολική φάση θρέψης και με χρήση των χημικών σημάτων της mTOR, να ενισχύεται η μυϊκή ανάπτυξη. Υπό συνθήκες πείνας το σώμα χρησιμοποιεί τους ίδιους τους μυς ως καύσιμο. Η διαδικασία αυτή είναι αναζοωγονητική, καθώς ο ιστός που καίγεται ως καύσιμο είναι ο πιο ανενεργός και φθαρμένος. Οι ενεργοί ιστοί του σώματος διαθέτουν ειδική προστασία που τους προφυλάσσει από το να γίνουν καύσιμο, στη διαλλειματική, δηλαδή, την όχι παρατεταμένη, νηστεία. Η ινσουλίνη και συγκεκριμένα η ευαισθησία σε αυτή φαίνεται να παίζει καίριο ρόλο στην ενεργοποίηση της mTOR, το ίδιο και η αυξητική ορμόνη που εκκρίνεται στη διάρκεια του καλού ύπνου. Η ευαισθησία στην ινσουλίνη και ο καλός ύπνος, φαίνεται να είναι τα κλειδιά της υγιούς μυικής ανάπτυξης.

Διαβάστε, επίσης,

Τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα είναι βιοδείκτης ανθεκτικότητας στις συμβατικές θεραπείες

Αναστολή της σηματοδότησης PI3K / Akt / mTOR σε καρκίνο από φυσικά προϊόντα

Ανθεκτικός καρκίνος μαστού στην τραστουζουμάμπη

Στόχευση του IGF στον καρκίνο του ενδομητρίου

Γονιδιακή έκφραση και ανάλυση μεταλλάξεων όγκων

Ρυθμιστικοί μηχανισμοί της απόπτωσης

Τα καρκινικά μονοπάτια της απόπτωσης

Το μιτοχονδριακό μονοπάτι απόπτωσης στον καρκίνο

Τα ογκοκατασταλτικά γονίδια στον Κυτταρικό Κύκλο

Everolimus

Μονοπάτι PI3K/AKT/mTOR

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 2001 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 21:47
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.