Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 22:03

Οι εμπειρίες των προγόνων μας επηρεάζουν τα γονίδιά μας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Η υγεία και η μακροζωία επηρεάζονται από την διατροφή και τις εμπειρίες των προγόνων μας

Είναι γνωστοί οι συσχετισμοί μεταξύ της διαθεσιμότητας τροφίμων για μια γενιά και του ποσοστού θνησιμότητας για τα εγγόνια αυτής της γενιάς.

Η έρευνα τώρα γίνεται για ένα μικροσκοπικό σκουλήκι που ονομάζεται C. elegans.

Οι βιολόγοι ισχυρίζονται ότι εμφανίζεται κάποιο είδος επιγενετικής κληρονομιάς σε κυτταρικό επίπεδο. Τα διάφορα είδη κυττάρων στο σώμα μας είναι ένα παράδειγμα. Τα κύτταρα του δέρματος και τα εγκεφαλικά κύτταρα έχουν διαφορετικές μορφές και λειτουργίες, παρά το γεγονός ότι έχουν ακριβώς το ίδιο DNA.

Οι επιστήμονες έχουν καταλάβει εδώ και καιρό πώς τα κληρονομικά χαρακτηριστικά μεταδίδονται από γενιά σε γενιά μέσω των ακολουθιών DNA των γονιδίων. Έχουν, επίσης, καταλάβει πώς γονίδια ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται σε διαφορετικά κύτταρα, έτσι ώστε διαφορετικά σύνολα γονιδίων να είναι ενεργά στα ηπατικά κύτταρα και τα κύτταρα του δέρματος, για παράδειγμα. Αυτό περιλαμβάνει "επιγενετικές" αλλαγές που δεν αλλοιώνουν την αλληλουχία DNA, αλλά προσθέτουν χημικές τροποποιήσεις είτε στο ίδιο το DNA είτε στις πρωτεΐνες ιστόνης με τις οποίες το DΝΑ συσκευάζεται στα χρωμοσώματα. Επιγενετικές αλλαγές στην έκφραση γονιδίων μπορούν, επίσης, να προκύψουν από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή ή η έκθεση σε τοξίνες.

Ένα βασικό ερώτημα είναι εάν τέτοιες αλλαγές μπορούν να περάσουν από γενιά σε γενιά. Η ιδέα ότι οι επιγενετικές τροποποιήσεις μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην έκφραση γονιδίων που μεταδίδονται από τη μια γενιά στην άλλη είναι γνωστή ως "διαγονιδιακή επιγενετική κληρονομιά". Πρόκειται για μια επαναστατική ιδέα που παραμένει κάπως αμφιλεγόμενη, παρά τα αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία που την υποστηρίζουν.

Τα επιγενετικά σημάδια που καταστέλλουν τα γονίδια μπορούν να μεταδοθούν σε γενιές μέσω των κυττάρων της γενετικής γραμμής, ωαρίων και σπέρματος, που ενώνονται για να σχηματίσουν έναν νέο οργανισμό.

Η έρευνα θα ασχοληθεί με τρία βασικά ερωτήματα: Ποια είναι η φύση των επιγενετικών πληροφοριών που διαβιβάζονται σε γενιές, πώς διαδίδονται και διατηρούνται οι κληρονομικές επιγενετικές πληροφορίες μέσω πολλαπλών διαιρέσεων κυττάρων και ποιες είναι οι συνέπειες; Θα δημιουργηθεί ένας λεπτομερής χάρτης των επιγενετικών σημάνσεων στο σπέρμα, στο ωάριο και στο πρώιμο έμβρυο, που θα επιτρέψει να επιλυθούν μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα, όπως το πώς το έμβρυο ασχολείται με τα κληρονομικά πιθανά αντιφατικά σήματα από τους δύο γονείς. Επίσης, θα γίνει έλεγχος εάν οι μεταβολές στην έκφραση γονιδίων που προκαλούνται από ένα αγχωτικό περιβάλλον μπορούν να μεταφερθούν από τους γονείς στους απογόνους μέσω επιγενετικών σημάτων. Χρησιμοποιώντας την έκθεση στο αλκοόλ ως παράγοντα άγχους, οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα πρότυπα γονιδιακής έκφρασης και επιγενετικούς δείκτες σε επηρεασμένους και μη επηρεασμένους σκώληκες και στη συνέχεια θα εξετάσουν τις συνέπειες στους απογόνους τους.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό ερευνητικό πεδίο που διεξάγεται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Μερικές από αυτές τις μελέτες υποδεικνύουν ότι οι συνέπειες του ακραίου στρες μπορούν να μεταφερθούν, κάνοντας τους απογόνους  να είναι πιο επιρρεπείς σε άγχος ή σε ψυχική ασθένεια. Οι μελέτες με έναν απλούστερο οργανισμό επιτρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος της επιγενετικής σε μοριακό επίπεδο. 

Διαβάστε, επίσης,

Καρκίνος παχέος εντέρου

Οι τεχνικές εξατομικευμένης θεραπείας του καρκίνου

Διαγνωστικά τεστ του ανθρώπινου γονιδιώματος

Οι κίνδυνοι που έχουν τα παιδιά της εξωσωματικής

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1242 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017 22:30
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.