Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 21:27

Όλες οι εξετάσεις ούρων

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
EΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΥΡΩΝ
-ΓΕΝΙΚΗ ΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΩΝ
•  Πλύνετε τα έξω γεννητικά όργανα, πολύ καλά με σαπούνι και νερό (μην χρησιμοποιήσετε αντισηπτικό. Ξεπλυθείτε με άφθονο νερό. Σκουπιστείτε με καθαρή πετσέτα.
•  Σε ευρύστομο αποστειρωμένο δοχείο συλλέξτε ούρα από το μέσο της ούρησης. Δηλαδή, αφού αφήσετε τα πρώτα ούρα να τρέξουν στη λεκάνη της τουαλέτας, συλέξτε το μεσαίο ρεύμα ούρων στο στείρο δοχείο και τα υπόλοιπα αφήστε να πέσουν στη τουαλέτα.
•  Κατά προτίμηση μαζέψτε τα πρώτα πρωινά ούρα. Δεν πειράζει όμως να είναι οποιασδήποτε άλλης ούρησης.
•  Πρέπει να παραδοθούν στο εργαστήριο εντός μισής ώρας από τη λήψη, ειδάλλως τοποθετούνται στο ψυγείο ή σε δοχείο με παγάκια μέχρι να δωθούν στο εργαστήριο.
•  Η καλλιέργεια ούρων θα πρέπει να πραγματοποιείται πριν τη λήψη αντιβιοτικής θεραπείας. Εάν έχει προηγηθεί η λήψη κάποιου αντιβιοτικού παρακαλώ να ενημερώνετε το προσωπικό του εργαστηρίου.
-ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ
Η πρώτη πρωινή ούρηση δεν συλλέγεται. Τη δεύτερη ούρηση, καθώς και όλες τις υπόλοιπες θα τις συλλέξετε σε ειδικό δοχείο που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Συλλέγετε μέχρι και την πρώτη πρωινή ούρηση της επόμενης μέρας. Η πρώτη πρωινή ούρηση της πρώτης και δεύτερης μέρας πρέπει να είναι την ίδια ώρα. Αν χρειαστεί χρησιμοποιείστε και δεύτερο δοχείο. Προσοχή, να μην παραλείψετε καμία ούρηση, γιατί η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί. Κατά τη διάρκεια της συλλογής τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο.
-ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΟΥΡΩΝ 2ΩΡΟΥ
Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός από τις 9 το βράδυ. Από την ώρα αυτή και μέχρι να ξαπλώσει επιτρέπεται ένα ποτήρι νερό. Πραγματοποιείται η πρώτη πρωινή ούρηση και κατόπιν ο εξεταζόμενος πρέπει να πιει 1-2 ποτήρια νερό. Κατόπιν τις επόμενες 2 ώρες από την πρώτη πρωινή ούρηση συλλέγονται όλα τα ούρα σε ειδικό δοχείο και προσκομίζονται στο εργαστήριο. 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΥΡΩΝ 
17 OHCS: Για δυο ημέρες πριν τη συλλογή και κατά την συλλογή πρέπει να αποφεύγεται η λήψη αντιβιοτικών, η λήψη ACTH και κορτικοστεροειδών. Η αποφυγή stress είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια της συλλογής.

ΚΑΤΕΧΟΛΑΜΙΝΕΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ: Επί 3 ημέρες προ της συλλογής και κατά τη διάρκεια θα πρέπει να αποφεύγονται οι παρακάτω τροφές:
1.Σοκολάτα – Κακάο
2.Καφές – Τσάι
3.Coca Cola – Βανίλια
4.Γλυκά – Κρέμες καραμελέ – Παγωτά
5.Πορτοκάλια – Μανταρίνια – Λεμόνια – Κίτρα
6.Μπανάνες – Ανανάς
7.Χυμοί και αναψυκτικά εμφιαλωμένα ή κονσέρβα
8.Ξηροί καρποί
9.Τυριά
10.Σάλτσες – Μπαχαρικά – Πηχτή – Ζελέ
11.Οινόπνευμα
12.Ασπιρίνη και αντιυπερτασικά φάρμακα
13.Κάπνισμα
Ακόμη για 3 εβδομάδες θα πρέπει να αποφεύγονται τα εξής φάρμακα: Ντοπαμίνη – Φαινοθιαζίνες – α και β Αναστολείς – Διαμίνες – Ασπιρίνη – Βιταμίνη Β

ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΟΥΡΩΝ 2ΩΡΟΥ: Δεν πρέπει να γίνεται λήψη ασβεστίου και ορμονών που αφορούν την οστεοπόρωση για τουλάχιστον 3 ημέρες πριν την ημέρα της συλλογής. Πρέπει να συλλέγονται όλα τα ούρα και όχι τμήμα αυτών. Η συνήθης δίαιτα απαιτεί την λήψη 2-3 ποτηριών γάλα ή αντίστοιχο γιαούρτι την προηγούμενη της συλλογής.

ΚΟΡΤΙΖΟΛΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ: Για 2 ημέρες πριν τη συλλογή και κατά την συλλογή πρέπει να αποφεύγεται η λήψη αντιβιοτικών, η λήψη ACTH και κορτικοστεροειδών. Η αποφυγή stress είναι απαραίτητη κατά την διάρκεια της συλλογής.

ΑΛΔΟΣΤΕΡΟΝΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ: Δεν πρέπει για 2-5 εβδομάδες να λαμβάνονται διουρητικά, αντιυπερτασικά, κυκλική προγεστερόνη, οιστρογόνα, licorice. Πρέπει επίσης να ακολουθείται για 3 εβδομάδες φυσιολογική δίαιτα σε νάτριο (100-200 mmole/24h).

AΔΡΕΝΑΛΙΝΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ: Ο εξεταζόμενος για 2 εβδομάδες πριν τη συλλογή πρέπει να μην κάνει λήψη: 
  • Ντοπαμίνης
  • Α & Β Αναστολέων
  • Διαμίνης
  • Ασπιρίνης
  • Βιταμίνης Β
  • Διανοθειαζινών

Κατά τη συλλογή των ούρων δεν πρέπει να λαμβάνετε καφεϊνη και τσάι. Το δείγμα πρέπει να διατηρείται κατά την συλλογή σε σκοτεινό δροσερό μέρος, κατά προτίμηση στο ψυγείο και να οδηγείται στο εργαστήριο το γρηγορότερο.


VMA OΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ: Aπαγορεύεται για 2 εβδομάδες πριν την συλλογή η διατροφή με:
1.Καφές
2.Τσάι
3.Μπανάνες
4.Εσπεριδοειδή
5.Κακάο
6.Ξηροί καρποί
7.Βανίλια
Πρέπει για 2 εβδομάδες να υπάρχει αποχή από τα παρακάτω φάρμακα:
1.α – Μεθυλντόπα
2.Levodopa
3.Carbidopa
4.Ρεζερπίνη
5.Πυριδοξίνη
6.Ασπιρίνη
7.Amoxil 

ΜΕΤΑΝΕΦΡΙΝΕΣ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ: O εξεταζόμενος για 2 ημέρες πριν την συλλογή πρέπει να μην κάνει λήψη: 
1.Ντοπαμίνης
2.α & β Αναστολέων
3.Διαμίνης
4.Ασπιρίνης
5.Βιταμίνης B, C
6.Φαινοθειαζίνων
7.Αντιβιοτικών
Κατά την συλλογή των ούρων δεν πρέπει να λαμβάνονται: καφεϊνη, τσάι, σοκολάτα, βανίλια, μπανάνες, αρωματικά μήλα. Το δείγμα πρέπει να διατηρείται κατά την συλλογή σε σκοτεινό δροσερό μέρος κατά προτίμηση στο ψυγείο και να οδηγείται στο εργαστήριο το γρηγορότερο.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ 2ΩΡΟΥ ΓΙΑ ΥΔΡΟΞΥΠΡΟΛΙΝΗ
Απαιτείται ειδική δίαιτα για ένα 24ωρο και κατά την διάρκεια της συλλογής. 
Η τροφή δεν πρέπει να περιέχει καθόλου κολλαγόνο. 
Γι’αυτό απαγορεύονται: 
1.Kρέας & προϊόντα κρέατος (αλλαντικά, κρεατόσουπα κλπ)
2.Ψάρι (σούπες)
3.Πουλερικά (σούπες)
4.Πουτίγκα – Γλυκά
5.Παγωτά – Ζαχαρωτά – Καραμέλες
6.Προϊόντα με ζελατίνη
Σε αντικατάσταση προτείνονται: Tυρί – γάλα – αφρόγαλα – γιαούρτι – αυγά – όσπρια – χόρτα – λαχανόσουπες – σαλάτες – ζυμαρικά 

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΕΑΤΙΝΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 4862 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 21:47
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα Tεστ DNA »