Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013 19:53

Σύγκριση ολοσωματικής MRI και ολοσωματικού PET/CT SCAN

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Σύγκριση ολοσωματικής MRI και ολοσωματικού PET/CT SCAN
-Χάρη στην ευελιξία της μαγνητικής τομογραφίας τα επιμέρους ευρήματα είναι δυνατόν να διευκρινιστούν περαιτέρω, όσον αφορά την εντόπιση ή τον χαρακτηρισμό τους, με κλασσικές τομές με ή χωρίς την ενδοφλέβια χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας, ανάλογα με την ένδειξη.
-Η τεχνική της ολοσωματικής MRI επιτρέπει,επίσης, την παρακολούθηση των ογκολογικών ασθενών και εκτιμά την ανταπόκριση των νεοπλασματικών εστιών στην εφαρμοζόμενη θεραπεία με βάση τις μεταβολές στις τιμές του συντελεστή διάχυσης.
-Αν και το φυσιολογικό υπόβαθρο των δύο εξετάσεων είναι διαφορετικό οι εικόνες και οι πληροφορίες είναι παρόμοιες στην MRI με αυτές του PET/CT, σε αρκετές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, η ευαισθησία, η ειδικότητα και η ακρίβεια των δύο μεθόδων είναι παρόμοια. Αφορούν ασθενείς με διάφορες νεoπλασματικές καταστάσεις, όπως λεμφώματα, μικροκυτταρικό και μη μικροκυτταρικό νεόπλασμα του πνεύμονος, νεοπλάσματα του γαστρεnτερικού, νεοπλάσματα του μαστού, μελάνωμα κ.α.
-Η τεχνική ολόσωμης διάχυσης αποτελεί αυτήν τη στιγμή την μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική μέθοδο του PET/CT, επιτρέποντας σε μια μόνο συνεδρία ακριβή σταδιοποίηση των ογκολογικών ασθενών. Ταυτόχρονα εμφανίζει αρκετά πλεονεκτήματα, όpως είναι η διαθεσιμότητα, ο χρόνος εξέτασης και το σημαντικότερο όλων χωρίς ιονίζουσα ακτινοβολία, καθιστώντας δυνατό, ο ασθενής να υπόκειται σε τακτικότερους επανελέγχους
-Πλεονεκτήματα, επίσης, είναι, η δυνατότητα ανίχνευσης μικρότερων νεοπλασματικών εστιών, λόγω της υψηλότερης διακριτικής ικανότητας και η καλύτερη διερεύνηση νεοπλασμάτων με χαμηλή συγκέντρωση 18F-FDPG στο PET/CT, όπως μερικά νεοπλάσματα του θυρεοειδούς, ηπατώματα, νεοπλάσματα του προστάτη, καλώς διαφοροποιημένα νεοπλάσματα του μαστού, ορισμένοι τύποι λεμφωμάτων κ.α.
Διαβάστε, επίσης,
Βιβλιογραφία
  • Thomas C. Kwee, Taro Takahara, Reiji Ochiai, Dow-Mu Koh, Yoshiharu Ohno, Katsuyuki Nakanishi, Tetsu Niwa, Thomas L. Chenevert, Peter R. Luijten, Abass Alavi , Complementary Roles of Whole-Body Diffusion-Weighted MRI and 18F-FDG PET: The State of the Art and Potential Applications , Journal of Nuclear Medicine, Vol. 51, No 10, Oct. 2010, p.1549-1558
  • Russell N. Low MD, Diffusion-Weighted-MR Imaging for Whole Body Metastatic Disease and Lymphadenopathy, Magnetic Resonance Imaging Clinics of North America, Volume 17, Issue 2, May 2009, Pages 245-261
Διαβάστηκε 4354 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.