Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014 20:00

Μαγνητική Μαστογραφία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Διάγνωση ή αποκλεισμός του καρκίνου του μαστού με μεγάλη ακρίβεια

Η μαγνητική μαστογραφία είναι μια πολύ αποτελεσματική εξέταση για τη διάγνωση των παθήσεων του μαστού  και ιδίως του καρκίνου.

Η μαγνητική μαστογραφία είναι μια πολύ ευαίσθητη μέθοδος για την  ανάδειξη ακόμα και μικρών παθολογικών εστιών, που δεν ανιχνεύονται με την κλινική εξέταση, και τις άλλες απεικονιστικές μεθόδους.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται όλο και περισσότερο, αφου δίνει περισσότερες πληροφορίες και καλύπτει κενά που αφήνουν η ψηφιακή μαστογραφία, το υπερηχογράφημα μαστού και η κλινική εξέταση.

Λόγω της μέτριας ειδικότητάς της η χρήση της μαγνητικής μαστογραφίας θα πρέπει να περιορίζεται στις περιπτώσεις,  όπου έχει τεκμηριωθεί η χρησιμότητα της.


Ενδείξεις μαγνητικής μαστογραφίας

1. Διερεύνηση αμφιβόλων ευρημάτων μαστογραφίας, υπερηχογραφήματος. Παράδειγμα είναι όταν στην μαστογραφία αναδεικνύονται πολλαπλές άτυπες βλάβες, ασσυμετρία ή διαταραχή απεικόνισης του μαστού, καθώς και για την διάκριση του ουλώδους ιστού από τον καρκίνο.

2. Προεγχειρητική τοπική σταδιοποίηση γνωστού ή πιθανού καρκίνου του μαστού, για να καθοριστεί με ακρίβεια η έκτασή του και να αποκλειστούν ή να εντοπιστούν άλλες εστίες καρκίνου στον ίδιο ή στον άλλο μαστό και να γίνει η επιλογή εξατομικευμένης θεραπείας, με μείωση της συχνότητας των τοπικών υποτροπών. 

3. Εκτίμηση του αποτελέσματος επικουρικής χημειοθεραπείας, σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο μαστού.

4. Αναζήτηση πρωτοπαθούς εστίας καρκίνου σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο και αρνητική μαστογραφία.

5. Αποκλεισμός ή ανίχνευση καρκίνου μαστού σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

6. Έλεγχος μαστών με ενθέματα, για την διάγνωση ρήξεων και περιενθεματικής φλεγμονής.  


Διαγνωστικά κριτήρια μαγνητικής μαστογραφίας  για καρκίνο μαστού

Η εξέταση γίνεται με τη χρήση ειδικού πηνίου, με ειδικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει ακολουθίες μετά χορήγηση σκιαγραφικού. Ακολουθεί επεξεργασία και ανάλυση των εικόνων, σε ειδικό σταθμό επεξεργασίας.

Αναζητούνται εστίες παθολογικής πρόσληψης του σκιαγραφικού. Απουσία τέτοιων εστιών πρακτικά αποκλείει το διηθητικό καρκίνο.

Τα κριτήρια της ΜΜ για τη διάγνωση του καρκίνου και ειδικότερα του διηθητικού είναι δύο ειδών: η αιμοδυναμική συμπεριφορά  και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της εστίας παθολογικής πρόσληψης του σκιαγραφικού.


Σύστημα ταξινόμησης BI-RADS

Οι αλλοιώσεις που ανιχνεύονται με τη μαγνητική μαστογραφία βαθμολογούνται ανάλογα με τα μορφολογικά και αιμοδυναμικά χαρακτηριστικά τους, σύμφωνα με ειδικό σύστημα αξιολόγησης. Με το σύστημα αυτό μία εστία πρόσληψης  χαρακτηρίζεται  ως καλοήθης (BI-RADS 2), πιθανά καλοήθης (BI-RADS 3),  ύποπτη για καρκίνο (BI-RADS 4) και πιθανά κακοήθης (BI-RADS 5). Εφαρμόζοντας αυτό το σύστημα βαθμολόγησης επιτυγχάνεται συνολική ευαισθησία για ανίχνευση καρκίνου 92% (95% για διηθητικό) και ειδικότητα 92%.

Τα αποτελέσματα ενός μεγάλου αριθμού μελετών στη διεθνή βιβλιογραφία,  δείχνουν ότι η μαγνητική μαστογραφία έχει ευαισθησία εξαιρετικά υψηλή, μεταξύ 90% και 98%,  στη διάγνωση διηθητικού καρκίνου, ακόμη και σε γυναίκες με πυκνό μαστό. Για το πορογενές  in situ καρκίνωμα DCIS είναι γενικά χαμηλότερη (80-90%),  αλλά συνολικά παραμένει μεγαλύτερη σε σύγκριση με την μαστογραφία ή το υπερηχογράφημα.

Η ειδικότητα της μεθόδου ποικίλλει ευρύτατα, κυμαινόμενη από 37% ως 97%. Εφαρμόζοντας ένα τυποποιημένο σύστημα βαθμολόγησης μορφολογικών και αιμοδυναμικών χαρακτηριστικών επιτυγχάνεται  συνολική ευαισθησία 92% (95% για διηθητικό καρκίνο) και υψηλή ειδικότητα 92%. Άλλες φορές, είναι λιγότερο ειδική, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ενός ψευδώς θετικού αποτελέσματος. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω δοκιμές και συχνά βιοψία όταν η ασθενής στην πραγματικότητα δεν έχει καρκίνο του μαστού. Μελέτες, επίσης, δεν έδειξαν σημαντική διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα (μείωση του θανάτου) μεταξύ μαγνητικής μαστογραφίας και μαγνητικής τομογραφίας.


Επεμβατικές πράξεις στο μαστό με την καθοδήγηση του μαγνητικού τομογράφου

Αρκετά συχνά, με τη μαγνητική μαστογραφία ανιχνεύονται εστίες ύποπτες για καρκίνο οι οποίες δεν είχαν εντοπισθεί με την κλινική εξέταση και τις συμβατικές απεικονιστικές μεθόδους. Αυτό οδήγησε στην επινόηση τεχνικών διαδερμικής βιοψίας και σήμανσης με την καθοδήγηση του μαγνητικού τομογράφου. Η βιοψία είναι γενικά εφικτή σε βλάβες διαμέτρου μεγαλύτερης του ενός εκατοστού, ενώ για μικρότερες εστίες προτείνεται σήμανση με ειδικό σύρμα και χειρουργική εξαίρεση.

Με την μαγνητική μαστογραφία γίνεται εύκολη η διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Η μαστογραφία και η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού.

Διαβάστε, επίσης,

Απεικονιστικά ευρήματα στους μαστούς

Στηθόθεσμος που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Βοηθάει η μαστογραφία στην πρόληψη καρκίνου;

Μαγνητική τομογραφία σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 2791 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014 20:35
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.