Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 09:04

Οι τρανσαμινάσες αίματος

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οι τρανσαμινάσες ή αμινοτρανσφεράσες αίματος SGOT και SGPT

Είναι ένζυμα μεταφοράς αμινοομάδων.

Η οξαλοξεική τρανσαμινάση (SGOT) υπάρχει σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο μυοκάρδιο και σε μικρότερες στο ήπαρ και στους μύες. Η τιμή της στον ορό αυξάνει στο έμφραγμα του μυοκαρδίου 3 με 9 ώρες μετά την εισβολή και φτάνει στη μέγιστη τιμή μετά από 24 ώρες. Αυξάνει, επίσης, σε παθήσεις των μυών (μυϊκή δυστροφία, μυοσίτιδα).

Η πυροσταφυλική τρανσαμινάση (SGPT) βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στο συκώτι.

Μαζί με τη SGOT αποτελούν ευαίσθητους δείκτες ηπατοκυτταρικής βλάβης.

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στην οξεία ηπατίτιδα, ενώ μέτρια σε χρόνιες ηπατικές παθήσεις, αποφρακτικό ίκτερο (πχ "πέτρα στη χολή"), λοιμώδη μονοπυρήνωση ("νόσος του φιλιού") και σε όγκους του ήπατος.

Διαπιστώνουμε χρόνιο αλκοολισμό όταν δούμε εργαστηριακά το λόγο SGOT/SGPT να είναι πάνω από 2.

Φυσιολογικές τιμές (για μη αθλούμενους)
- SGOT = 5 - 40 U/mL
- SGPT = 5 - 35 U/mL

Παλαιότερα, η οξαλοξεική τρανσαμινάση (SGOT) ονομαζόταν ασπαρτική αμινοτρανσφεράση (AST) και η πυροσταφυλική τρανσαμινάση (SGPT) αλανινική τρανσφεράση (ALT).


  • Γλουταμική οξαλοξεική τρανσφεράση SGOT

Αύξηση SGOT

Έμφραγμα μυοκαρδίου (μετά από 4 ώρες ανιχνεύσιμη, κορυφή μετά από 16-48 ώρες και πτώση μετά από 3-6 ημέρες, εγχείρηση καρδιάς, καρδιακή μάλαξη, καρδιακός καθετηριασμός, ηπατίτιδα, κίρρωση ήπατος, αποφρακτικός ίκτερος, τοξικές βλάβες του ήπατος από αιθανόλη και αλκοόλ, προοδευτική μυοδυστροφία.

Πιο σπάνια η αύξηση μπορεί να οφείλεται σε μυοκαρδίτιδα, πνευμονικό έμφρακτο και εμβολή, status asthmaticus, νεφρικό και εγκεφαλικό έμφρακτο, οξεία παγκρεατίτιδα, λεπτοσπείρωση, μονοπυρήνωση, ουρική αρθρίτιδα, δερματομυοσίτιδα, μυοσφαιρινουρία, τραύματα ή εγχειρήσεις.

  • Γλουταμική πυροσταφιλική τρανσαμινάση

Αύξηση SGPT

Οξεία και χρόνια επιμένουσα ηπατίτιδα, έξαρση ηπατικής κίρρωσης, αποφρακτικός ίκτερος, τοξικές βλάβες ήπατος από αλοθάνη, οιστρογόνα και γεσταγόνα, λοιμώδης μονοπυρήνωση.

Διαβάστε, επίσης,

Αλκαλική φωσφατάση

Ηπατοτοξικότητα από την αγομελατίνη

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Βρουκέλλωση

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 11185 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 09:18
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τεστοστερόνη αίματος Χολερυθρίνη αίματος »