Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014 09:09

Υπερηχογράφημα νεφρών

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Το υπερηχογράφημα των νεφρών, ουροδόχου κύστεως και προστάτη είναι πολύ χρήσιμη εξέταση

Το υπερηχογράφημα νεφρών είναι μια απλή και αναίμακτη εξέταση για την εκτίμηση του μεγέθους των νεφρών και την αξιολόγηση του συλλεκτικού συστήματος, όταν ελέγχονται και οι ουρητήρες και η ουροδόχος κύστη.

Το υπερηχογράφημα των νεφρών προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για υποκείμενα νοσήματα των νεφρών και της αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη αδένα στους άνδρες, όταν ελέγχεται και ο προστάτης στους άνδρες.

Ο έλεγχος της ουροδόχου κύστεως προϋποθέτει να είναι γεμάτη με ούρα, για τον λόγο αυτό ζητείται από τον ασθενή να πιεί 2-3 ποτήρια νερό πριν την εξέταση, ή κλείνεται ο καθετήρας κύστεως (Foley), εφόσον υπάρχει. Συνήθως, όταν υπάρχει υποψία υπερτροφίας του προστάτη, ζητείται η επανάληψη της εξέτασης της ουροδόχου κύστεως μετά από ούρηση του ασθενούς, για να εκτιμηθεί αν παραμένουν ούρα στην κύστη και πόση ποσότητα (υπόλειμμα ούρων μετά την ούρηση). Επίσης, η πρόσληψη τροφής μερικές ώρες πριν την εξέταση είναι καλό να αποφεύγεται, ώστε να περιοριστεί η αεροκολία (παρουσία αέρα στις εντερικές έλικες) η οποία μπορεί να μειώσει την ευκρίνεια της εξέτασης.


Ευρήματα από το νεφρό

Φυσιολογικά οι νεφροί έχουν ομαλό περίγραμμα. Το μέγεθος των νεφρών, που συνήθως προσδιορίζεται με την επιμήκη διάμετρο, σε ενήλικες κυμαίνεται από 10 έως 12 εκατοστά και εξαρτάται από το ύψος του εξεταζόμενου. Ο αριστερός νεφρός είναι συνήθως λίγο μεγαλύτερος από τον δεξιό. Προσδιορίζεται επίσης και το πάχος του νεφρικού φλοιού, δηλαδή του εξωτερικού τμήματος του νεφρού.

Σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, το μέγεθος και των δυο νεφρών, με εξαίρεση τον διαβήτη και ορισμένες άλλες παθήσεις, καθώς, επίσης και το πάχος του φλοιού μειώνονται. Δεδομένου ότι η ύπαρξη 'μικρών' ή 'ρικνών' όπως ονομάζονται νεφρών, οφείλεται σε ίνωση των νεφρών εξαιτίας της μακροχρόνιας βλάβης, ένα τέτοιο εύρημα στο υπερηχογράφημα νεφρών συνηγορεί για την χρονιότητα και το μη αναστρέψιμο της νεφρικής βλάβης. Αντίθετα, σε οξεία νεφρική βλάβη το μέγεθος των νεφρών είναι φυσιολογικό ή και αυξημένο, λόγω του συνυπάρχοντος νεφρικού οιδήματος.

Το εύρημα της παρουσίας ενός φυσιολογικού και ενός μικρού σε μέγεθος νεφρού μπορεί να οφείλεται σε εκ γενετής υποπλαστικό νεφρό ή σε παθήσεις που προσβάλλουν αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο τον ένα εκ των δυο νεφρών και ελαττώνουν το μέγεθός τους (για παράδειγμα, χρόνια πυελονεφρίτιδα, στένωση νεφρικής αρτηρίας).

Το μικρό μέγεθος των νεφρών είναι ενδεικτικό χρόνιας νεφρικής πάθησης, αν και σε μερικές χρόνιες διαταραχές, όπως στον διαβήτη, στην αμυλοείδωση και στο πολλαπλούν μυέλωμα μπορεί να μην είναι ελαττωμένο.

Το υπερηχογράφημα είναι, επίσης, χρήσιμο στη διερεύνηση της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας, γιατί η υδρονέφρωση είναι ένδειξη αποφρακτικής νεφροπάθειες από πέτρες ή άλλες αιτίες.

Ουσιαστική είναι επίσης η συνεισφορά του υπερηχογραφήματος για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της νεφρολιθίασης και της απόφραξης των ουροφόρων οδών, καθώς επίσης και την εκτίμηση της παρουσίας και του μεγέθους της υδρονέφρωσης (αποφρακτική νεφροπάθεια). Στην λιθίαση και την αποφρακτική νεφροπάθεια το υπερηχογράφημα θεωρείται εξέταση επιλογής, που επιπρόσθετα μπορεί συχνά να προσδιορίσει και την αιτία της αποφρακτικής νεφροπάθειας. Η απόφραξη μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη ή ετερόπλευρη και απεικονιστικά υπάρχει αύξηση του μεγέθους των νεφρών και ανάδειξη του διατεταμένης πυέλου και των καλύκων. Δεδομένου ότι η νεφρική βλάβη από την απόφραξη των ουροφόρων οδών και η υδρονέφρωση είναι συνήθως αναστρέψιμη, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της είναι κρίσιμης σημασίας.

Το υπερηχογράφημα νεφρών αναδεικνύει, επίσης, συμπαγή ή κυστικά νεφρικά μορφώματα, παρότι άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα η αξονική τομογραφία (CT scanning), ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία. Πέραν αυτού συνεισφέρει στην διαφοροποίηση της καλοήθους νεφρικής κύστης από τις επιπεπλεγμένες ή ύποπτες για κακοήθεια κύστεις.

Τέλος, με το υπερηχογράφημα νεφρών μπορεί να γίνει η διάγνωση της πολυκυστικής νόσου των νεφρών, και νεφρικών ή περινεφρικών αποστημάτων, που επιπλέκουν ορισμένες φορές την οξεία πυελονεφρίτιδα.

Διαβάστε, επίσης,

Στένωση της νεφρικής αρτηρίας

Πεταλοειδής νεφρός

Νεφρολιθίαση

Το καρκινικό μονοπάτι στον καρκίνο του νεφρού

Βαλβίδες οπίσθιας ουρήθρας

Καρκίνος νεφρού

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 11926 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014 09:44
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Υπερηχογράφημα καρδιάς Υπέρηχος μαστών »