Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015 18:49

Αξιολόγηση του κινδύνου για οστεονέκρωση γνάθου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Το C τερματικό τελοπεπτίδιο ή CTX για έλεγχο του κινδύνου για οστεονέκρωση

Στη φυσιολογία των οστών, το C-τερματικό τελοπεπτίδιο (ή καρβοξυ-τερματικό διασταυρούμενων συνδέσεων κολλαγόνου-carboxy-terminal collagen crosslinks-CTX) είναι ένα τελοπεπτίδιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικός δείκτης στον ορό για τη μέτρηση του ρυθμού του οστικού μεταβολισμού.

Είναι χρήσιμη εξέταση για τους κλινικούς ιατρούς για να προσδιοριστεί η απόκριση στην οδοντιατρική χειρουργική θεραπεία του ασθενούς, καθώς, και την αξιολόγηση του κινδύνου του ασθενούς για την ανάπτυξη επιπλοκών κατά τη διάρκεια της επούλωσης μετά από τη χειρουργική επέμβαση.

Το τεστ για την ανίχνευση του δείκτη CTX είναι ενδεικτικό για την επαναρρόφηση οστού.

Τα διφωσφονικά σχετίζονται με την οστεονέκρωση της γνάθου.

Η ισχυρή αναστολή της λειτουργίας των οστεοκλαστών σε θεραπεία με διφωσφονικά μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της φυσιολογικής ανανέωσης των οστών, οδηγώντας σε διαταραχή της επούλωσης του τραύματος μετά από τραυματισμό (όπως, σε οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση) ή ακόμη και  μη επούλωση των οστών.

Όταν χορηγούνται διφωσφονικά ο κίνδυνος για οστεονέκρωση γνάθου είναι αυξημένος.


Προσδιορισμός του κινδύνου για οστεονέκρωση

Πολλοί οδοντιατρικοί ασθενείς απαιτούν χειρουργική τοποθέτηση εμφυτεύματος και οστικά μοσχεύματα.

Προκειμένου να αξιολογηθεί ο κίνδυνος οστεονέκρωσης για έναν ασθενή που λαμβάνει διφωσφονικά, ο βιοδείκτης CTX χρησιμοποιείται.


Χρήση του βιοδείκτη CTX 

Η εξέταση CTX είναι η ειδική πεπτιδική αλληλουχία που διασπάται από τους οστεοκλάστες κατά τη διάρκεια επαναρρόφησης οστών, και τα επίπεδα στον ορό  είναι επομένως ανάλογα με την οστεοκλαστική δραστηριότητα κατά τον χρόνο που το δείγμα λαμβάνεται. Τα επίπεδα ορού σε υγιείς ασθενείς δεν λαμβάνουν διφωσφονικά είναι πάνω από 300 pg / ml.

Τα εργαστηριακά φυσιολογικά όρια είναι μεταξύ 50 pg / mL και 450 pg / ml, αλλά στην οστεοπόρωση είναι πάνω από τα 300 pg / mL και συνηθέστερα 400 pg / ml έως 550 pg / mL σε ασθενείς που δεν λαμβάνουν διφωσφονικά. Οι χαμηλότερες τιμές αντιπροσωπεύουν διάφορους βαθμούς καταστολής του κανονικού μεταβολισμού των οστών, σε ανάπλαση των οστών ή ανανέωση των οστών.

Οι ασθενείς οι οποίοι τοποθετούνται σε 6-μηνη φαρμακευτική αγωγή εμφανίζουν σημαντικές βελτιώσεις στις τιμές CTX του ορού (155,3 pg / ml επί 6 μήνες ή ένα ποσοστό 25,9 pg / mL κάθε μήνα)

Η δοκιμή γίνεται με μονοκλωνικό αντίσωμα για την ανίχνευση των επιπέδων CTX ορού και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και ειδική. 

Η εξέταση CTX είναι προγνωστική της οστεονέκρωσης της γνάθου των οστών σε ασθενείς που πήραν ή παίρνουν διφωσφονικά.


CTX ή C-τερματικό τελοπεπτίδιο

Κατά την οστική απορρόφηση, το κυρίαρχο κολλαγόνο τύπου 1 είναι υποβαθμισμένο και, κατά τη διάρκεια αυτής της κατανομής του κολλαγόνου, το τελοπεπτίδιο (CTX) απελευθερώνεται. Συνεπώς, τα επίπεδα του CTX ορού μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως δείκτης της οστικής βλάβης και της απορρόφησης οστού. 

Σε ασθενείς με αύξηση της οστικής επαναρρόφησης, τα επίπεδα CTX είναι υψηλά. Όταν η επαναρρόφηση των οστών μειώνεται με διφωσφονικά, τα επίπεδα CTX είναι χαμηλά. Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να φανούν σε λίγες εβδομάδες από την έναρξη θεραπείας με διφωσφονικά. 

Η δοκιμή CTX μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προγνωστικός παράγοντας οστεονέκρωσης της γνάθου σε χρήστες διφωσφονικών και από το στόμα.

Οι αποφάσεις για οδοντιατρικές θεραπείες, όπως τα εμφυτεύματα και τα οστικά μοσχεύματα θα πρέπει να βασίζονται στα αποτελέσματα των εξετάσεων των επιπέδων CTX ορού. 

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες συμβουλές για τα διφωσφωνικά

Οστικά μοσχεύματα στις γνάθους

Οστεοπόρωση

Νόσος Paget των οστών

Θεραπεία οστικών μεταστάσεων στον καρκίνο μαστού

Νόσος Paget των οστών

Εμφυτεύματα δοντιών

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 4031 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015 16:34
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.