Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 09:03

Το κόκκινο κρασί χαρίζει μακροζωία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Κόκκινο κρασί και μακροζωία

 

Καλά νέα για τους άνδρες αποκαλύπτει μία νέα πολυετής μελέτη: Δύο ποτηράκια κρασί κάθε μέρα μπορεί να παρατείνουν τη ζωή των ανδρών κατά πέντε χρόνια, ενώ αν προτιμούν μπίρα ή δυνατά ποτά κερδίζουν δυόμισι χρόνια ζωής σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου.

Όπως γράφουν, οι ερευνητές της μελέτης, στο τεύχος Απριλίου 2012 της «Επιθεώρησης Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας», στη μελέτη τους συμμετείχαν 1.373 άνδρες, τους οποίους παρακολουθούσαν από τη δεκαετία του '60, καταγράφοντας το βάρος, τη διατροφή, το κάπνισμα, την υγεία και άλλες παραμέτρους του τρόπου ζωής τους. Στο τέλος των τεσσάρων δεκαετιών, 1.130 από τους εθελοντές είχαν πεθάνει - οι μισοί από καρδιαγγειακά αίτια.

Η αναλογία όσων έπιναν συστηματικά αλκοόλ διπλασιάστηκε σχεδόν από το '60 μέχρι το 2000 (από περίπου 45% έφθασε το 86%), με την πιο εντυπωσιακή αύξηση να παρατηρείται στους εθελοντές που έπιναν κρασί: από 2% που ήταν το '60 έφθασαν το 44% το 2000.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ παρέτεινε τη ζωή των εθελοντών μετά τα 50 τους χρόνια, με το μεγαλύτερο κέρδος σε χρόνια ζωής να σχετίζεται με την κατανάλωση κρασιού. Στην πραγματικότητα, οι εθελοντές που έπιναν κάθε μέρα δύο ποτηράκια κρασί, ζούσαν κατά μέσον όρο δυόμισι χρόνια περισσότερο απ' ό,τι εκείνοι που έπιναν μία - δύο μπίρες ή ένα - δύο δυνατά ποτά και κατά πέντε χρόνια περισσότερο απ' ό,τι εκείνοι που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ. Το όφελος αυτό αποδόθηκε στη μειωμένη, χάρη στο αλκοόλ, συχνότητα εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και άλλων καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως προστατευτική δράση στον οργανισμό ασκεί μια ομάδα ουσιών του κρασιού που λέγονται πολυφαινόλες.

Διαβάστε, επίσης,

Που οφελεί το κόκκινο κρασί

www.emedi.gr

 

 

 

 

Διαβάστηκε 2513 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.