Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 11:32

Η διατροφή στη γιόγκα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Γιόγκα και  διατροφή

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της yoga, το φαγητό ταξινομείται σύμφωνα με τις αντιδράσεις που προκαλεί στο σώμα και στο νου. 

Πιο συγκεκριμένα, το φαγητό χωρίζεται στις εξής τρεις κατηγορίες: SATTVIC (ηρεμία, γαλήνη) RAZASIC (δραστηριότητα) και TAMASIC (σκοτάδι, αδράνεια).

  • SATTVIC ΤΡΟΦΗ: Ηρεμεί, προσφέρει διαύγεια και πνευματική εξέλιξη. Περιέχει κυρίως φρούτα, καρπούς, σπόρους, λαχανικά (με πράσινα φύλλα), προϊόντα ολικής αλέσεως, μέλι, νερό, βιολογικό γάλα. Γενικότερα, περιλαμβάνει φρέσκα βιολογικά προϊόντα και όχι κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα προϊόντα.
  • RAZASIC ΤΡΟΦΗ: Τονώνει το σώμα αλλά ταυτόχρονα προκαλεί δραστηριότητα και υπερδιέγερση στο νου. Το razasic φαγητό περιέχει πικάντικα φαγητά, τονωτικά, όπως καφές, τσάι, αυγά, σκόρδο, κρεμμύδι, κρέας, ψάρι, σοκολάτα και γενικότερα αποφεύγεται από τους yogi.
  • TAMASIC ΤΡΟΦΗ: Βαραίνει το σώμα και θολώνει το μυαλό. Το tamasic περιέχει αλκοόλ και μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Τρόπος Μαγειρέματος

Το σωστό για τους yogi είναι να γεμίζει το μισό στομάχι με φαγητό, το ¼ με νερό και το υπόλοιπο να παραμένει άδειο. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεται το φαγητό μπορεί να αλλάξει τη φύση του. Οι καρποί γίνονται sattvic όταν μαγειρευτούν, ενώ το μέλι γίνεται "δηλητηριώδες" όταν μαγειρεύεται. Επίσης, η φύση της τροφής μπορεί να αλλάξει αν αναμειγνύονται διάφορα είδη τροφών (π.χ. razasic με tamasic)  ή με καρυκεύματα ή αν αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παραδείγματος χάρη, οι σπόροι πρέπει να ωριμάζουν, ενώ τα φρούτα δεν πρέπει. 


''Τρώμε για να ζούμε'' και όχι "Ζούμε για να τρώμε"

Η ώρα στην οποία τρώμε και ο τρόπος με τον οποίο τρώμε είναι πολύ σημαντικά. Δεν πρέπει να τρώμε αργά το βράδυ (πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένα κενό τουλάχιστον 2 ωρών ή ακόμα καλύτερα 3-4 ωρών πριν από τον ύπνο). Το φαγητό πρέπει να είναι φρεσκομαγειρεμένο. Η διάθεση του ανθρώπου που μαγειρεύει επηρεάζει πάντα το γευστικό αποτέλεσμα. Το φαγητό πρέπει να είναι νόστιμο, έτσι ώστε να το ευχαριστιόμαστε. Κάποιοι yogis προτιμούν να τρώνε φαγητό το οποίο είναι μαγειρεμένο από τους ίδιους ή από άλλους yogi.


Είμαστε αυτό που τρώμε

Οι  γιόγκι  πιστεύουν  πως  οι  τροφές  μεταδίδουν  τις  ιδιότητές  τους  σε  όποιον  τις  καταναλώνει.  Η  αφομοίωση κάποιας  ουσίας μας  εξομοιώνει  με  την  ουσία  αυτή, γίνεται  συνθετικό  μέρος  μας.  Αυτή  είναι  και  μια  βασική αιτία για την οποία οι γιόγκι δεν τρώνε κρέας.

Παρόλο που η διατροφή είναι μια ανεξάρτητη επιστήμη, είναι σίγουρα συνδεδεμένη με κάθε σύστημα της Γιόγκα. Φυσικά το ιδανικό διαιτολόγιο ποικίλλει από Γιόγκα σε Γιόγκα. Ένας Χάθα Γιόγκι που κάνει Σανκαπραξάλανα δεν θα μπορεί να τρώει πολύ κόκκινο πιπέρι και μαύρο πιπέρι, αλλιώς θα πεθάνει. Η διατροφή για έναν Κάρμα Γιόγκι, έναν Μπάκτα Γιόγκι, έναν Ράτζα Γιόγκι, έναν Χάθα Γιόγκι κι έναν Κρίγια Γιόγκι δεν θα είναι η ίδια.

Ένας Μπάκτα Γιόγκι μπορεί να τρώει όλων των ειδών τα γλυκά, τυρί, βούτυρο, γάλα κλπ. Και μπορεί να τρώει και να τρώει, επειδή ο μεταβολισμός του είναι πολύ γρήγορος.

Παρόμοια, ένας Κάρμα Γιόγκι μπορεί να τρώει τυρί, καφέ, ωμές ή μαγειρεμένες τροφές, ακόμη να πίνει και λίγη σαμπάνια, επειδή δουλεύει σκληρά σωματικά κι ο μεταβολισμός του είναι, επίσης, πολύ γρήγορος.

Στη Ράτζα Γιόγκα, όμως, και την αφύπνιση της Κουνταλίνι, ο μεταβολισμός γίνεται αργός και χρειάζεται να είστε πολύ προσεκτικοί στη διατροφή σας και στην ποσότητα που καταναλώνετε.

 

 

Διαβάστηκε 2246 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013 12:31
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κόψτε τη ζάχαρη στα παιδιά σας Γλυκαιμικός Δείκτης »