Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 15:24

Μην αποθηκεύετε τις πατάτες σε χαμηλές θερμοκρασίες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύετε τις στο κελάρι, στο ψυγείο ή σε χαμηλές θερμοκρασίες

 

 

 

Αν συντηρείτε τις πατάτες σε μια ψυχρή θερμοκρασία, όχι μόνο επηρεάζεται αρνητικά η γεύση τους, αλλά και το άμυλο μετατρέπεται  σε σάκχαρα γρηγορότερα και σκληραίνουν οι πατάτες.

Οι πατάτες δεν πρέπει να τοποθετούνται σε υπόγεια αποθήκη, στο ψυγείο και σε  άλλα μέρη με χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε χαμηλές θερμοκρασίες, ένα ένζυμο που ονομάζεται ιμβερτάση διασπά τη σακχαρόζη των σακχάρων από τις πατάτες σε γλυκόζη και φρουκτόζη, και σχηματίζεται ακρυλαμίδιο κατά το μαγείρεμα.

Τα σάκχαρα αυτά όταν συνδυάζονται με την ασπαραγίνη που είναι αμινοξύ στις πατάτες παράγουν τη χημική ένωση ακρυλαμίδιο. Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται από την αντίδραση Maillard, η οποία ροδίζει τα μαγειρευτά φαγητά και τους δίνει ευχάριστο άρωμα τους. Όμως, όταν τα σάκχαρα και τα αμινοξέα αντιδρούν μαζί, παράγουν χιλιάδες διαφορετικές χημικές ουσίες. Ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου παρατηρούνται σε αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες και ψωμί, όταν μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες πάνω από 120ο C. Η χημική αυτή ένωση μπορεί, επίσης, να είναι παρούσα σε δημητριακά, μπισκότα και στον καφέ.

Το ακρυλαμίδιο είναι μία γενοτοξική καρκινογόνος ουσία που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Η θέρμανση των τροφών σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην μακροπρόθεσμη υγεία. Στο σώμα, το ακρυλαμίδιο μετατρέπεται σε μία άλλη ένωση, την glycidamide, η οποία μπορεί να συνδεθεί με το DNA και να προκαλέσει μεταλλάξεις. 

Η υψηλότερη πρόσληψη ακρυλαμιδίου σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου του μαστού.

Το ακρυλαμίδιο είναι δυνητικά επικίνδυνο και το ασφαλές επίπεδο για κατανάλωση από τον άνθρωπο είναι  σχεδόν μηδενικό, με μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο στο πόσιμο νερό τα 0,12 μέρη ανά δισεκατομμύριο.

Διαβάστε, επίσης,

Σταματήστε να τρώτε προτηγανισμένες πατάτες

Τραγανά σπιτικά πατατάκια

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

Γλυκαιμικός Δείκτης

Ουσίες που εξουδετερώνουν τις βιταμίνες

Απώλεια των βιταμινών στις πατάτες κατά την αποθήκευση

Οι βιταμίνες που χάνονται από τις πατάτες κατά το μαγείρεμα

Άκορος

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 890 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017 07:39
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.