Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 19:28

Androcymbium rechingeri

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Μοναδικά αυτοφυή φυτά στην Κρήτη

Το Androcymbium rechingeri φύεται σε μικρές περιοχές της Δυτικής Κρήτης και πουθενά αλλού στον πλανήτη.

Φύεται στην νησίδα Ήμερη Γραμβούσα, στα Φαλάσσαρνα και στο Ελαφονήσι. Είναι ένα μικρό βολβώδες πολυετές φυτό, που ανθίζει από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Κάθε φυτό έχει περισσότερα από 4 λευκά άνθη, με μικρές μοβ ρίγες. Τα σπέρματα ωριμάζουν μέσα στις κάψες και τα υπέργεια μέρη του φυτού ξεραίνονται τέλη Μαΐου.

Για την προστασία του ορίστηκε περιοχή 20 στρεμμάτων στη νησίδα Ελαφονήσι.


Θεραπευτικές χρήσεις Androcymbium rechingeri

Ανήκει στην οικογένεια COLCHICACEAE
Η οικογένεια Colchicaceae χαρακτηρίζεται από την παρουσία στα φυτά μεγαλύτερων ή μικρότερων ποσοτήτων κολχικίνης. Βιοσυνθετική πρόδρομος μορφή της, είναι η δεμεκολχίνη που είναι ένα αλκαλοειδές. Η κολχικίνη χρησιμοποιείται ιατρικώς για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και του οικογενή μεσογειακού πυρετού. Η δεμεκολχίνη (colchamine) έχει χρησιμοποιηθεί, κυρίως, στη θεραπεία της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας. Είναι ερεθιστικό για το δέρμα και τα μάτια, και επικίνδυνα τοξικό για την κατάποση. Με ιατρική επίβλεψη μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία ορισμένων διαταραχών του δέρματος, όπως το σύνδρομο Behcet, την ψωρίαση, διάφορους όγκους του δέρματος κακοήθεις ή από ιούς, τις πορφυρίες και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Διαβάστε, επίσης,

Bupleurum kakiskalae

www.emedi.gr

 

 

 

 

Διαβάστηκε 2122 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 20:18
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Bupleurum kakiskalae Κώνειο »