Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 19:27

Ποιοι πρέπει να παίρνουν βαλσαμόχορτο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Το σπαθόχορτο έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Το Υπέρικον το Διάτρητον ή Hypericum Perforatum ή σπαθόχορτο ή βάλσαμο ή χελωνόχορτο ή βαλσαμάκι ή περίκι είναι φυτό μονόχρονο, φρυκνώδες, φυλλοβόλο, με φύλλα αυγοειδή και χυμό κοκκινωπό. Τα άνθη του είναι κίτρινα, με πολυάριθμους στήμονες, σε σκιάδα. Ανθίζει από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Φτάνει τους 60 πόντους.

Χρήσιμα μέρη σπαθόχορτου

Οι ανθισμένες κορυφές που μαζεύονται στην άνθηση. Τα άνθη πρέπει να χρησιμοποιούνται χλωρά, γιατί αν ξεραθούν χάνουν τις ιδιότητές τους και παίρνουν χρώμα καστανό.

Το βραστάρι φτιάχνεται με μια κουταλιά της σούπας ανθισμένες κορυφές σε 100 γραμμάρια νερό και με αυτό πλένονται οι πληγές και τα χτυπήματα.

spathoxorto 1

Φτιάξτε μόνοι σας βάλσαμο

Τον Ιούνιο, κατά την άνθιση λαμβάνετε 10 μέρη ανθισμένες κορυφές και τα βάζετε σε 100 μέρη λαδιού σε μπουκάλι και το κλείνετε αεροστεγώς. Μετά το αφήνετε στον ήλιο. Και αυτό γίνεται ξηρό κόκκινο. Μετά από 15 ημέρες το χρησιμοποιείτε για επουλωτικό πληγών, το οποίο γιατρεύει σε 3 ημέρες.

Εσωτερικά, το βάλσαμο σε δοσολογία 8 σταγόνες είναι καλό για τους πόνους στομάχου, του εντέρου, την αεροφαγία, τις ξινίλες και τις ηπατικές παθήσεις.

Εξωτερικά, χρησιμοποιείται σε αρθρίτιδες, ρευματισμούς σε πληγές σε χτυπήματα και σε κοψίματα.

Το Hypericum Perforatum (St. John's Wort) είναι ένα αντικαταθλιπτικό βότανο που χρησιμοποιείται, συνήθως, για τις νευρολογικές του επιδράσεις.

Το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum) είναι ένα βότανο, το οποίο, μέσω του ενεργού συστατικού hypericin, λειτουργεί, ως αντικαταθλιπτικό, που σχετίζεται με τη ντοπαμίνη και είναι αποτελεσματικό στην πράξη.

Αυτό είναι, επίσης, το «βότανο αλληλεπίδρασης φαρμάκων» και αλληλεπιδρά με αρκετές ενώσεις επηρεάζοντας τα διάφορα ένζυμα φάσης Ι, καθώς και άλλες οδούς απομάκρυνσης ενός φαρμάκου.

Το βαλσαμόχορτο αυξάνει την ποσότητα του CYP3A4 και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με φαρμακευτικά προϊόντα ή συμπληρώματα που μεταβολίζονται από αυτό το ένζυμο.

Χρησιμοποιείται για τη διάθεση

Το βαλσαμόχορτο (SJW) ή hypericum perforatum (της οικογένειας hypericaceae).

Περιέχει:

Υπερικίνη

Ψευδοϋπερικίνη

Υπερφορίνη που είναι παράγωγο της  φλορογλουκινόλης που σήμερα θεωρείται ότι είναι το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό του φυτού

Ανθυπερφορίνη

Η υπερφορίνη από το βαλσαμόχορτο είναι το κύριο νευροδραστικό συστατικό του φυτού και μπορεί να ενεργοποιήσει τους μη-εκλεκτικούς κατιοντικούς διαύλους (NSCCs) στα 10 μΜ. Αυτή η ενεργοποίηση αυξάνει την πρόσληψη νατρίου στο κύτταρο και εξαρτάται από τους NSCC1 και NSCC2 και αυτό έχει αντικαταθλιπτικές επιδράσεις, καθώς, αυτοί οι δύο δίαυλοι είναι παρόντες στους νευρώνες και η αύξηση της πρόσληψης νατρίου συσχετίζεται καλά με την αναστολή της πρόσληψης σεροτονίνης.

Οι NSCC, συγκεκριμένα, είναι το TRPC6 και φαίνεται ότι το σχετικό μόριο ανθυπερφορίνη διαθέτει αυτή την ιδιότητα επαναπρόσληψης. 

Η υπερφορτίνη, επίσης, αυξάνει τις συγκεντρώσεις ιόντων ασβεστίου στους νευρώνες (PC12) με EC50 1,16 μΜ.

Η υπερφορίνη είναι ικανή να προκαλέσει εισροή ιόντων (κυρίως νατρίου) σε διάφορα κύτταρα, όπως, νευρώνες, με δράση σε κανάλια, τα οποία μεσολαβούν στην πρόσληψή τους. Αυτό σχετίζεται δυνητικά με τις αντικαταθλιπτικές επιδράσεις του βαλσαμόχορτου, καθώς, είναι γνωστό ότι αναστέλλει την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης, παρά το γεγονός ότι δεν επηρεάζει τον μεταφορέα σεροτονίνης, όπως οι SSRIs. Η επαναπρόσληψη έχει συνδεθεί με αύξηση των ενδοκυτταρικών συγκεντρώσεων ιόντων νατρίου. Η αναστολή επαναπρόσληψης συμβαίνει και με πολλούς άλλους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη, η νοραδρεναλίνη, η γλουταμίνη και το GABA, αν και η ντοπαμίνη μπορεί να είναι πιο ευαίσθητη (η σεροτονίνη είναι λιγότερο ευαίσθητη και η νοραδρεναλίνη δυνητικά μη ανταποκρινόμενη στις τυποποιημένες δόσεις).

Η εισροή ιόντων σχετίζεται με την αναστολή της επαναπρόσληψης νευροδιαβιβαστών που παρατηρείται με την υπερφορίνη και έτσι αυτός ο μηχανισμός εξηγεί τις αντικαταθλιπτικές επιδράσεις του σπαθόχορτου (φαίνεται ότι επηρεάζονται, κυρίως, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, με αναστολή της επαναπρόσληψής τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα).

Η βιοδιαθεσιμότητα της υπερικίνης είναι περίπου 14%.

Μετά την από του στόματος χορήγηση 300, 600 ή 1,800 mg hypericum perforatum που περιέχει 0,3% υπερικίνη (250, 750 και 1,500 μg), η Tmax εμφανίζεται 4,6 ώρες αργότερα, με τις συγκεντρώσεις να είναι δοσοεξαρτώμενες μεταξύ 1,5-14,2 μg / L (διάμεσες τιμές). 

Οι σταθερές συγκεντρώσεις υπερικίνης στο πλάσμα μπορούν να επιτευχθούν μετά από τέσσερις ημέρες λήψης του hypericum perforatum (300mg τρεις φορές ημερησίως) περίπου 8,5μg / L.

Οι συγκεντρώσεις υπερικίνης στο εγκέφαλο μπορούν να φθάσουν μόνο το 5% αυτού που παρατηρείται στο πλάσμα, αν και ο χρόνος ημίσειας ζωής μπορεί να είναι εβδομάδες.

Ο χρόνος ημιζωής άλφα (t1 / 2α) είναι σχετικά γρήγορος σε 1,9 ώρες (250 μg υπερικίνη) ή 5,8-6,0 ώρες (750-1500 μg υπερικίνη) αλλά ο χρόνος ημίσειας ζωής t1 / 2β) παρατείνεται μεταξύ 24,5 ωρών (250μg) ή 43,1-48,2 ώρες (750-1,500μg). Αυτό υποδηλώνει ότι η υπερικίνη εναποτίθεται στους ιστούς του σώματος. Η ψευδοϋπερικίνη έχει παρόμοιες φαρμακοκινητικές ιδιότητες.

Αλληλεπιδράσεις με τα ένζυμα μεταβολισμού φάσης Ι

Το Hypericum perforatum επάγει πολλά ισοένζυμα του CYP450, όπως τα CYP3A4, CYP2C19 και CYP2C9. Το Hypericum perforatum μειώνει τα επίπεδα των φαρμάκων στο πλάσμα με ενεργοποίηση του υποδοχέα της πρεγνάνης X με αποτέλεσμα το ισότυπο 3Α4 του CYP450. Άλλα ισοένζυμα CYP που ρυθμίζονται από την ενεργοποίηση του υποδοχέα pregnane x είναι τα CYP2B6 και CYP2C9. Οι δύο ενώσεις στο εκχύλισμα του χόρτου του Αγ. Ιωάννη, η υπερφορίνη και η υπερικίνη, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το μεταβολισμό φάσης Ι. Η υπερφορίνη ενεργοποιεί την ενεργοποίηση του υποδοχέα πρεγνανίου X που οδηγεί στην έκφραση του υποδοχέα ρετινοειδούς Χ και οδηγεί στην επαγωγή του CYP3A4. 

Το βαλσαμόχορτο έχει αποδειχθεί ότι επάγει διάφορα ένζυμα στον μεταβολισμό φάσης Ι. Αυτό οδηγεί σε αρκετές σημαντικές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και συμπληρώματα.

Γνωστές αλληλεπιδράσεις με φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής 

Το Hypernicum perforatum μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορα φάρμακα που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, αντιεπιληπτικά, αγχολυτικά, αναισθητικά και αναλγητικά. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις σχετίζονται με μειωμένες συγκεντρώσεις στο πλάσμα λόγω επαγωγής ενζύμων ή αθροίσματος επιδράσεων, ανάλογα με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Οι SSRIs και το St. John's Wort προκαλούν πρόσθετα αποτελέσματα στην αναστολή της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης που μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο σεροτονίνης.

Σε σχέση με τα βρογχοδιασταλτικά, η θεοφυλλίνη με 300 mg του St. John's wort έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένες συγκεντρώσεις του αίματος μέσω αναστολής του CYP3A4.

Τα αντιπηκτικά, συγκεκριμένα η βαρφαρίνη, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με το Hypericum perforatum, καθώς, μειώνει την επίδραση της βαρφαρίνης.

Υπερτασικά φάρμακα μπορεί, επίσης, να επηρεαστούν. Το βαλσαμόχορτο και οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου, όπως η νιφεδιπίνη, αλληλεπιδρούν με το Hypericum perforatum, το οποίο επάγει το μεταβολισμό της νιφεδιπίνης και αυξάνει τη συγκέντρωση της δεϋδρορονιδεπίνης στο πλάσμα. Το Hypericum perforatum αλληλεπιδρά, επίσης, με την βεραπαμίλη, καθώς, μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητα μέσω της επαγωγής του CYP3A4.

Οι διάφορες στατίνες έχουν διαφορετικές αλληλεπιδράσεις με το St. John's Wort, καθώς, ο συνδυασμός με σιμβαστατίνη μειώνει τα επίπεδα στο πλάσμα, καθώς, επίσης, αυξάνει τα επίπεδα λιποπρωτεϊνών, ενώ η πραβαστατίνη δεν έχει αλληλεπίδραση.

Πρέπει να λαμβάνεται προσοχή κατά τη λήψη αναστολέων της αντλίας πρωτονίων, συγκεκριμένα της εσομεπραζόλης και της ομεπραζόλης, καθώς, ο συνδυασμός με το St. John's wort έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των συγκεντρώσεων των φαρμάκων στο πλάσμα.

Με τη χρήση του Hypericum perforatum και των αντισυλληπτικών από του στόματος παρατηρούνται υψηλότερα περιστατικά αιμορραγικών επεισοδίων, καθώς, μειώνει τις συγκεντρώσεις στο πλάσμα των αντισυλληπτικών συστατικών δισκίων από το στόμα.  Τα επίπεδα οιστραδιόλης ορού και προγεστερόνης και αιθινυλοιστραδιόλης δεν μεταβάλλονται σημαντικά με το Hypericum perforatum αν και η 3-κετο-ετονογεστρέλη μειώνεται σημαντικά με το Hypercium perforatum.

Λόγω της επαγωγής αρκετών μεταβολιτών, το St. John's wort παίζει, επίσης, ρόλο στη μείωση της συγκέντρωσης πλάσματος πολλών οπιοειδών, όπως η οξυκωδόνη, η δεξτρομεθορφάνη και η πεθιδίνη. Η ταυτόχρονη χρήση αντιβακτηριακών, αντιμυκητιασικών και αντιιικών φαρμάκων μαζί με το βαλσαμόχορτο πρέπει να αποφεύγεται, καθώς, υπάρχει μεγάλος αριθμός αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους. 600 mg εκχυλίσματος του St. John's μειώνουν τις συγκεντρώσεις της κυκλοσπορίνης Α στο πλάσμα και μεταβάλλουν την φαρμακοκινητική του μεταβολίτη.

Αντινεοπλασματικά φάρμακα, όπως, η ιρινοτεκάνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με το Hypericum perforatum.

Το βαλσαμόχορτο προκαλεί υψηλότερο κίνδυνο υπογλυκαιμίας όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τολβουταμίδη.

spathochorto 1

Επίδραση του βαλσαμόχορτου στους αδρενεργικούς υποδοχείς

Η υπερφορίνη όσο και η υπερικίνη ρυθμίζουν προς τα κάτω τους β1 αδρενεργικούς υποδοχείς. Αυτοί οι μηχανισμοί φαίνεται να ισχύουν και για τους β2 αδρενεργικούς υποδοχείς.

Επίδραση του βαλσαμόχορτου στους ντοπαμινεργικούς υποδοχείς

Μια απλή υψηλή δόση hypericum perforatum (300 mg / kg 0,3% υπερικίνη και 4,1% υπερφόρίνη) αυξάνει την εξωκυτταρική ντοπαμίνη στον προμετωπιαίο φλοιό κατά 40% μετά από μία ώρα και τους μεταβολίτες της ντοπαμίνης DOPAC και HVA (53%), ενώ η νοραδρεναλίνη παραμένει αμετάβλητη. Το hypericum perforatum αναστέλλει την επαναπρόσληψη της ντοπαμίνης λόγω της υπερφορίνης.

Επίδραση του βαλσαμόχορτου στους υποδοχείς σεροτονίνης

Η χρόνια χορήγηση του St. John's Wort  αυξάνει τους υποδοχείς σεροτονίνης 5-ΗΤ2. Το Hypericum perfotatum αναστέλλει την επαναπρόσληψη σεροτονίνης κατά τρόπο που δεν σχετίζεται με τον μεταφορέα σεροτονίνης (SERT), ο οποίος είναι ο κοινός μηχανισμός των αντικαταθλιπτικών SRI / SSRI. Το ενεργό συστατικό είναι γνωστό ότι είναι η υπερφορίνη και φαίνεται να λειτουργεί αυξάνοντας τις ενδοκυτταρικές συγκεντρώσεις νατρίου. 

Η υπερικίνη ή hypericum perforatum αναστέλλει την μονοαμινική οξειδάση (ΜΑΟ).

Η Catechol-O-methyltransferase (COMT) μπορεί, επίσης, να ανασταλεί με hypericum perforatum.

Το βαλσαμόχορτο είναι καλό και για τη μείζονα κατάθλιψη.

Το βαλσαμόχορτο μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα καλύτερα από τα αντικαταθλιπτικά.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη

spathochorto 2

Διαβάστε, επίσης,

Που κάνει καλό το βαλσαμόχορτο

Αλοιφή για τα διαστρέμματα

Φτιάξτε μόνοι σας λάδι από βάλσαμο

Εσείς έχετε φυσιολογική θλίψη ή κατάθλιψη;

Ομοιοπαθητικά φάρμακα για την κατάθλιψη

Βότανα για να κόψετε το κάπνισμα

Βάλσαμο

Το βότανο του Αγίου Ιωάννη

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Τι πρέπει να προσέχετε με τα αντιπηκτικά;

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και βοτάνων

Διώξτε την κατάθλιψη με βαλσαμόχορτο

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 639 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 09:43
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

  • Κάνναβη και μανιοκατάθλιψη

    Ιατρική μαριχουάνα και διπολική διαταραχή

    Γράφει η 

    Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

    Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

    Η διπολική διαταραχή ή μανιοκατάθλιψη είναι μια διαταραχή της ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από ακραίες διακυμάνσεις της διάθεσης που εναλλάσσονται μεταξύ κατάθλιψης και μανίας.

    Ειδικά η μανιοκατάθλιψη έχει τον υψηλότερο βαθμό κατάχρησης από όλες τις ψυχικές διαταραχές. 41% των διπολικών κάνει χρήση ουσιών και η κάνναβη είναι στην πρώτη θέση. Οι χρήστες κάνναβης, προφανώς, γλιτώνουν τις παρενέργειες του λιθίου (καρδιοτοξικότητα, νεφροτοξικότητα, θυρεοειδοτοξικότητα, τρεμούλες, εξανθήματα στο δέρμα, δυσαρθρία κ. ά).

    Με την ιατρική κάνναβη βελτιώνεται το συναίσθημα, τα μανιακά επεισόδια γίνονται ηπιότερα και οι ασθενείς γίνονται ενεργητικοί, συγκεντρωμένοι και δημιουργικοί. Επίσης, εκμηδενίζονται τα συμπτώματα κατάθλιψης και δεν υπάρχει διάθεση αυτοκτονίας. Η κάνναβη χαλαρώνει, εστιάζει την προσοχή, σας κάνει περισσότερο ανεκτικούς με τους ανθρώπους και μπορείτε να τρώτε και να κοιμάστε φυσιολογικά.

    2-4 τζούρες κάθε 4-6 ώρες και 3 γραμμάρια το πρωί σε βρώσιμη μορφή είναι μια καλή δοσολογία.

    Όχι μόνο οι ασθενείς με διπολική διαταραχή, αλλά και οι ασθενείς με σχιζοφρένεια αποκτούν καλύτερες νευρογνωστικές λειτουργίες.

    psychosi 2

    Τύποι διπολικής διαταραχής

    Υπάρχουν διάφοροι τύποι διπολικής διαταραχής:

    Διπολική διαταραχή Ι. Εδώ αντιμετωπίζετε σοβαρά περιστατικά διάθεσης από την κατάθλιψη έως τη μανία.

    Διπολική διαταραχή ΙΙ. Αυτός είναι ένας ηπιότερος τύπος ανύψωσης της διάθεσης και περιλαμβάνει ηπιότερα επεισόδια υπομανίας, τα οποία μπορούν να αλλάξουν σε περιόδους σοβαρής κατάθλιψης.

    Κυκλοθυμική διαταραχή. Συμβαίνουν σύντομες περίοδοι υπομανιακών συμπτωμάτων που εναλλάσσονται με σύντομες περιόδους καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Αυτά δεν είναι τόσο μακράς διάρκειας ούτε εκτεταμένα.

    Μικτά χαρακτηριστικά. Υπάρχει υπομανία, μανία ή κατάθλιψη ταυτόχρονα.

    Σοβαρή διπολική διαταραχή. Αυτός ο τύπος διπολικής διαταραχής εμφανίζεται όταν έχετε τέσσερα ή περισσότερα συμβάντα διάθεσης σε ένα χρόνο.

    Τα ιαματικά λουτρά βοηθούν να ηρεμήσουν τα μανιακά άτομα και ανασηκώνουν τα πνεύματα των ατόμων που έχουν κατάθλιψη.

    Το λίθιο σήμερα είναι η πιο κοινή θεραπεία για ασθενείς με διπολική διαταραχή.

    Συμπτώματα της διπολικής διαταραχής

    Οι ασθενείς με διπολική διαταραχή εμφανίζουν αλλοιώσεις στον τρόπο με τον οποίο κοιμούνται, ασυνήθιστα έντονο συναίσθημα, παράξενες συμπεριφορές και αλλαγές στα επίπεδα δραστηριότητάς τους. Αυτά τα μεμονωμένα επεισόδια είναι γνωστά ως "επεισόδια διάθεσης". Τα άτομα με επεισόδια διάθεσης διπολικής διαταραχής συμπεριφέρονται πολύ διαφορετικά από τις συνήθεις συμπεριφορές και τις διαθέσεις ενός ατόμου. Οι ακραίες αλλαγές στον ύπνο, την ενέργεια και τη δραστηριότητα συμβαδίζουν με τα επεισόδια διάθεσης.

    Τα διπολικά συμπτώματα

    Σε μανία:

    Υπάρχει πολύ ενέργεια
    Υπάρχει αίσθημα ανωτερότητας
    Υπάρχει δυσκολία στον ύπνο
    Υπάρχει ευερεθιστότητα, αναστάτωση και ανησυχία
    Υπάρχει υπερκινητικότητα
    Εκτελούνται ριψοκίνδυνες πράξεις
    Γίνονται γρήγορες σκέψεις
    Εκτελούνται πολλά πράγματα ταυτόχρονα

    Σε καταθλιπτικό επεισόδιο:
    Υπάρχει χαμηλή ενέργεια
    Υπάρχει απελπισία, λύπη και κενό συναίσθημα
    Υπάρχει ανησυχία
    Συμβαίνει μείωση στα επίπεδα δραστηριότητας
    Υπάρχει ανικανοποίητο συναίσθημα
    Κάποιος τρώει καθόλου ή πολύ
    Υπάρχει δυσκολία στη συγκέντρωση
    Υπάρχει βαριεστιμάρα και κούραση
    Κάποιος κοιμάται ή πολύ ή λίγο
    Σκέφτεται την αυτοκτονία ή το θάνατο
    Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν συμπτώματα τόσο κατάθλιψης όσο και μανίας (μεικτά). Κάποιος αισθάνεται θλίψη, απελπισία, αλλά εξακολουθεί να αισθάνεται απίστευτα ενεργοποιημένος.

    Οι επιπτώσεις της διπολικής διαταραχής:

    Αδυναμία εργασίας: Η διπολική διαταραχή είναι μια από τις έξι κύριες αιτίες αναπηρίας.
    Διαταραχή στις προσωπικές σχέσεις: Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαζύγιο, ανεργία και νομικά ζητήματα.
    Προβλήματα κατάχρησης ουσιών: Τα άτομα με μη θεραπευμένη διπολική διαταραχή έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών. Στην πραγματικότητα, το 44% των διπολικών ασθενών κάνει υπερκατανάλωση αλκοόλ, ενώ το 56% κάνει υπερκατανάλωση φαρμάκων.
    Αυτοκτονία: Από όλα τα άτομα με διπολική διαταραχή, το 30% αυτοκτονεί.

    Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει εκείνους που έχουν αυτή την ασθένεια να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

    Οι περισσότεροι ασθενείς με διπολική διαταραχή, ακόμη και οι άνθρωποι που έχουν σοβαρές μορφές, μπορούν να σταθεροποιήσουν σημαντικά τα συμπτώματα και τις μεταβολές της διάθεσης με τη σωστή θεραπεία. Απαιτείται μακροπρόθεσμη προληπτική θεραπεία.

    Τα φάρμακα για τη διπολική διαταραχή έχουν πολλές παρενέργειες:

    Ναυτία
    Αύξηση βάρους
    Απώλεια μαλλιών
    Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
    Σπασμοί
    Προβλήματα κίνησης
    Ξηροστομία
    Ανησυχία

    Εάν η διπολική διαταραχή έχει οδηγήσει σε κατάχρηση φαρμάκων ή αλκοόλ, ίσως χρειαστεί θεραπεία απεξάρτησης ουσιών. 

    Η διπολική διαταραχή είναι μια διαρκής διαταραχή και απαιτείται θεραπεία.

    Η ψυχολογική συμβουλευτική, η ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Απαιτείται και συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης και κατάλληλη εκπαίδευση.

    psychosi 3

    Πώς και γιατί η μαριχουάνα είναι αποτελεσματική θεραπεία για τη διπολική διαταραχή

    Η χρήση κάνναβης μπορεί να μειώσει την ηλικία από την οποία αρχίζουν τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής.

    Όποιος έχει  διπολική διαταραχή έχει γρήγορες διακυμάνσεις στη διάθεση,  από υψηλή ενέργεια και αίσθημα ανωτερότητας και ενθουσιασμό μεταπίπτει σε σοβαρή κατάθλιψη και εξάντληση. Όσο πιο γρήγορος είναι ο κύκλος μετάπτωσης, τόσο πιο επικίνδυνες είναι οι καταστάσεις για τον ασθενή με διπολική διαταραχή, καθώς και τα δύο άκρα μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο από αυτοκτονίες, ατυχήματα ή απροσεξία ή υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους, επειδή οι ασθενείς πιστεύουν ότι μπορούν να πετάξουν κλπ.

    Αυτοί οι κύκλοι διάθεσης ελέγχονταν με κάποια ισχυρά φάρμακα και υποβάλλονται σε θεραπεία με ηλεκτροσόκ. 

    Τα τελευταία τριάντα χρόνια, το λίθιο, η πολύ επικίνδυνη ουσία που χρησιμοποιείται για τη φόρτιση των μπαταριών, χρησιμοποιείται  σε μορφή χαπιού για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Το λίθιο προκαλεί βλάβη στην ομιλία και τη σκέψη. Οι ασθενείς που παίρνουν λίθιο πρέπει ελέγχουν τακτικά τα επίπεδα στο αίμα τους.

    psychosi 4

    Η THC και η CBD είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία των ασθενών με διπολική διαταραχή, γιατί έχουν δράση:

    Αγχολυτική
    Υπνωτική
    Αντικαταθλιπτική
    Καταπραϋντική
    Αντισπασμωδική
    Αντιψυχωσική

    Η υπογλώσσια θεραπεία με έλαιο κάνναβης δρα θεραπευτικά στη διπολική διαταραχή.

    Είναι εντυπωσιακή η δράση των συστατικών του φυτού Cannabis Sativa στις ψυχικές λειτουργίες και διαταραχές, επειδή δρουν σαν κλειδιά για διάφορες αντίθετες ψυχικές λειτουργίες του οργανισμού κι εμφανίζουν εξισορροπιστική επίδραση για τη διατήρηση και αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

    Η δράση τους στην ψυχική σφαίρα είναι δράση ΓΙΝ-ΓΙΑΝΓ και διατηρούν την ομοιόσταση και προάγουν την υγεία.

    Η THC ενισχύει τις ενεργητικές πλευρές του ψυχισμού, τις διεγερτικές στην κίνηση των στοιχείων της αντίληψης, της αίσθησης, της σκέψης, που όταν υπερβούν το μέτρο της ανοχής ή εμπειρίας του χρήστη από τη δοσολογία, εμφανίζονται σε ισχυρές δόσεις ψυχοτρόπα συμπτώματα, όπως άγχος, διαταραχή των αισθήσεων, παράνοια, φόβος κ.ά.

    Η CBD από την άλλη εξουδετερώνει τις ψυχικές επιδράσεις της THC και μειώνοντας το άγχος προκαλεί χαλάρωση, ηρεμία και αναστολή της διέγερσης.

    Η κανναβιδιόλη ή CBD είναι ένα μη ψυχοτρόπο συστατικό με ευεργετική θεραπευτική αξία.  Η CBD κατευνάζει τις επιδράσεις της THC που προκαλεί ψυχοτρόπα συμπτώματα και έχει και κατευναστική επίδραση στα συμπτώματα των ψυχώσεων (παράνοια, διέγερση, απόσυρση κ.ά). 

    Η CBD είναι χρήσιμη θεραπεία για τις ψυχώσεις και πολύ ανώτερη και ακίνδυνη σε σχέση με τα ψυχοφάρμακα.

    Η Indica χρησιμοποιείται συχνά για να ηρεμήσει, να ανακουφίσει από το άγχος και να ανακουφίσει την αϋπνία. Η Sativa αυξάνει τη διάθεση και δρα ως διεγερτικό. 

    Τα στελέχη Indica μειώνουν το άγχος και έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Τα στελέχη Sativa διεγείρουν και ανυψώνουν τη διάθεση. 

    Καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με ιατρική μαριχουάνα για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής: Κάπνισμα, άτμισμα, τοπική εφαρμογή, βάμματα, βρώσιμα προϊόντα, χάπια, υπόθετα κ.α

    Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

    Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις ψυχώσεις

    Πατήστε, εδώ για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις ψυχώσεις

    psychosi 5

    Η καλύτερη πιστοποιημένη κάνναβη για τις ψυχώσεις 

    Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τη βιολογική φυτική ιατρική κάνναβη για τη θεραπεία των ψυχώσεων  


    Διαβάστε, επίσης,

    Χρήσιμες πληροφορίες για την κατάθλιψη

    Οδηγός Συσχέτισης Κανναβινοειδών και Ασθενειών

    Η κάνναβη μειώνει τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων

    Όσοι έχουν ψυχικές διαταραχές πρέπει να λαμβάνουν σύμπλεγμα βιταμινών Β

    Υγεία του νευρικού συστήματος

    Οι καλλιτέχνες είναι επιρρεπείς στις ψυχικές ασθένειες

    www.emedi.gr

     

     

  • Κατάθλιψη και γονίδια

    Είναι κληρονομική η κατάθλιψη;

     

    Κατάθλιψη ορίζεται η διαταραχή της διάθεσης που χαρακτηρίζεται από συχνά, και μερικές φορές επίμονα, συναισθήματα θλίψης και απώλειας ενδιαφέροντος. Έχει τη δύναμη να επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ζωή του ατόμου, το πώς λειτουργεί, πώς συμπεριφέρεται ή ακόμα και πώς τρώει και κοιμάται. Μια άλλη συνέπεια της κατάθλιψης είναι το χαμηλό επίπεδο ενέργειας.

    Συνήθως, αντιμετωπίζεται μέσω θεραπείας ή με τη χρήση φαρμάκων ή καλύτερα με τη διατροφή, τα συμπληρώματα διατροφής και τα βότανα.

    Μια νέα μελέτη αξιολογεί γενετικά δεδομένα από 620.000 άτομα και διαπιστώνει ότι τα 18 πλέον μελετημένα υποψήφια γονίδια για την κατάθλιψη στην πραγματικότητα δεν συνδέονται περισσότερο με την κατάθλιψη από ότι τα τυχαία επιλεγμένα γονίδια.

    Ο καθένας βιώνει κάποια δυστυχία, συχνά ως αποτέλεσμα μιας αλλαγής, είτε με τη μορφή αποτυχίας είτε απώλειας, ή απλά, όπως είπε ο Φρόιντ, «από την καθημερινή δυστυχία». Τα οδυνηρά συναισθήματα που συνοδεύουν αυτά τα γεγονότα είναι, συνήθως, κατάλληλα, απαραίτητα και μεταβατικά και μπορούν ακόμη να γίνουν η ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη.

    gonidia dep 2

    Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 322 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

    Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πολλούς γενετικούς δείκτες που συνδέονται με την ανάπτυξη μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την έρευνα φαρμάκων, αντί να διερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις.

    Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τετάρτου αιώνα, οι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει εκατοντάδες μελέτες που υποδηλώνουν ότι ένα μικρό σύνολο συγκεκριμένων γονιδίων ή γονιδιακών παραλλαγών παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ευαισθησίας στην κατάθλιψη.

    Τέτοια χαρτιά τροφοδότησαν την ελπίδα ότι οι κλινικοί γιατροί θα μπορούσαν σύντομα να χρησιμοποιήσουν γενετικές δοκιμές για να εντοπίσουν απλώς αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο και οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούσαν να αναπτύξουν φάρμακα για να εξουδετερώσουν μερικούς γενετικά προκληθέντες ενόχους.

    Οι προηγούμενες μελέτες ήταν λανθασμένες  ή "ψευδώς θετικές"  και η επιστημονική κοινότητα πρέπει να εγκαταλείψει τις υποψήφιες γονιδιακές υποθέσεις, καταλήγουν οι συντάκτες της νέας μεγάλης έρευνας.

    Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι προσπάθειες να βρεθεί ένα μόνο γονίδιο ή μια χούφτα γονιδίων που καθορίζουν την κατάθλιψη είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

    Η κατάθλιψη μπορεί να είναι κληρονομική, αλλά επηρεάζεται από πολλές πολλές παραλλαγές και ξεχωριστά κάθε μία από αυτές έχει ένα μικροσκοπικό αποτέλεσμα. 

    gonidia dep 3

    American Journal of Psychiatry

    Οι συγγραφείς εξέτασαν 18 γονίδια που εμφανίστηκαν τουλάχιστον 10 φορές σε μελέτες επικεντρωμένες στην κατάθλιψη. Μεταξύ αυτών ήταν ένα γονίδιο που ονομάζεται SLC6A4, που εμπλέκεται στη μεταφορά του νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης. Έρευνα που χρονολογείται από 20 χρόνια δείχνει ότι τα άτομα με κάποια «μικρή» εκδοχή του γονιδίου διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, ιδιαίτερα όταν εκτίθενται σε τραύμα πρώιμα στη ζωή.

    Οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, τα γονίδια που εμπλέκονται στην παραγωγή της πρωτεΐνης του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα (BDNF), που εμπλέκεται στο σχηματισμό νεύρων και του νευροδιαβιβαστή της ντοπαμίνης.

    Χρησιμοποιώντας δεδομένα γενετικής και έρευνας που συλλέχθηκαν ξεκίνησαν να δουν αν κάποιο από τα γονίδια ή οι γονιδιακές παραλλαγές σχετίζονταν με την κατάθλιψη είτε μόνα είτε όταν συνδυάστηκαν με έναν περιβαλλοντικό παράγοντα, όπως παιδικό τραύμα ή κοινωνικοοικονομική ποικιλομορφία.

    Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα έως σήμερα για τα ιστορικά υποψήφια γονίδια της κατάθλιψης.

    Βρήκανε ότι, ως σύνολο, αυτά τα υποψήφια γονίδια δεν σχετίζονται περισσότερο με την κατάθλιψη από οποιοδήποτε τυχαίο γονίδιο.

    Τα συμπεράσματα της έρευνας δεν σημαίνουν ότι η έρευνα για τα γενετικά χαρακτηριστικά της κατάθλιψης πρέπει να σταματήσει. Αντίθετα, λένε, πρέπει να αναγνωριστεί ότι η γενετική αρχιτεκτονική της κατάθλιψης είναι πιο περίπλοκη από ό, τι κάποτε θεωρήθηκε. Με την κατανόηση των χιλιάδων γονιδίων που σχετίζονται με την ασθένεια και με αυτό που κάνουν, οι ερευνητές μπορούν τελικά να καταλήξουν σε ακριβέστερες "πολυγονικές βαθμολογίες" για να προβλέψουν τον κίνδυνο και να αναπτύξουν δυνητικά φάρμακα σχεδιασμένα για να εξουδετερώσουν αυτόν τον κίνδυνο.

    Οι ασθενείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για ισχυρισμούς ότι τα μεμονωμένα γονίδια έχουν μεγάλες επιπτώσεις σε πολύπλοκες συμπεριφορές. Ενώ ο κίνδυνος ορισμένων παθήσεων, όπως ο καρκίνος του μαστού και η νόσος του Alzheimer, έχει σαφώς συνδεθεί με μεμονωμένα γονίδια, δεν είναι τόσο απλό με την κατάθλιψη.

    Κάθε φορά που κάποιος ισχυρίζεται ότι έχει εντοπίσει το γονίδιο που προκαλεί ένα περίπλοκο χαρακτηριστικό, θα πρέπει να είναι σκεπτικός.

    gonidia dep 5

    Συνταγές για την κατάθλιψη

    Μπορείτε να μειώσετε τη σοβαρότητα της κατάθλιψης και να αυξήσετε τη διάθεσή σας και τα επίπεδα ενέργειάς σας με νόστιμους χυμούς. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, έχουν την ικανότητα να ενισχύουν την ενέργεια, και με την αυξημένη ενέργεια και η διάθεσή βελτιώνεται, επίσης. 

    gonidia dep 6

    -Πράσινος χυμός

    Υλικά

    Μήλο
    Σέλινο
    Λάχανο
    Λεμόνι (αποφλοιωμένο)
    Σπανάκι

    Βάλτε όλα τα συστατικά μαζί σε έναν αποχυμωτή και τελειώσατε.

    Το λεμόνι είναι γνωστό για τις ικανότητές του να βοηθάει τους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιπλέον, μειώνει το ψυχικό στρες και την κατάθλιψη.

    Από την άλλη πλευρά, το σπανάκι είναι μια μεγάλη πηγή μαγγανίου και μαγνησίου, τα οποία είναι σημαντικά για τη διαδικασία επούλωσης της κατάθλιψης. Επιπλέον, το μαγγάνιο βοηθά το σώμα μας να απορροφά τα λιπαρά οξέα που απαιτούνται για την επαρκή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, εμπλέκεται στη σύνθεση των βιταμινών Β, του σχηματισμού αμινοξέων και στην πρόληψη των μεταβολών της διάθεσης λόγω χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την παρασκευή των ενζύμων που υποστηρίζουν τον υγιή μεταβολισμό του εγκεφάλου. Η ανεπάρκεια μαγνησίου μειώνει τα επίπεδα σεροτονίνης.

    gonidia dep 7

    -Χυμός κουρκούμης

    Υλικά

    Μήλο
    Καρότο
    Σέλινο
    Τζίντζερ ρίζα (1 τεμάχιο)
    Λεμόνι (αποφλοιωμένο)
    Αχλάδι
    Ρίζα κουρκούμης (1 κομμάτι)

    Με την επεξεργασία όλων των συστατικών μαζί θα πάρετε έναν υγιεινό χυμό που μπορεί να σας ζεσταίνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τον πυρετό, και ακόμη και να βοηθήσει με την υψηλή αρτηριακή πίεση και την αρθρίτιδα. Αυτός ο χυμός είναι, επίσης, καλός για την κατάθλιψη. Για παράδειγμα, τα μήλα έχουν βιταμίνη Β (καθώς και πολλές άλλες βιταμίνες) και κάλιο που είναι γνωστά ως μαχητές της κατάθλιψης. Τα μήλα σε χυμούς φρούτων, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

    gonidia dep 8

    -Χυμός κόκκινου λάχανου

    Μήλο
    Κόκκινο λάχανο (1/4)
    Καρότο
    Τζίντζερ ρίζα (1 κομμάτι)
    Λεμόνι
    Σπανάκι

    Το λάχανο περιέχει φυλλικό οξύ και σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πάσχοντες από κατάθλιψη που τρώνε μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνες C και K, οι οποίες είναι γνωστές για την ανακούφιση της κατάθλιψης, αποτρέπουν επίσης το άγχος, τη μόλυνση και τις καρδιακές παθήσεις.

    gonidia dep 9

    -Χυμός από μήλο και σπανάκι

    Υλικά

    Μήλο
    Σέλινο
    Τζίντζερ ρίζα (1/4)
    Λεμόνι (με τη φλούδα) - 1/2
    Πορτοκαλί (αποφλοιωμένο)
    Σπανάκι

    Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και πολλές άλλες βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας. Επιπλέον, περιέχει, επίσης, φλαβονοειδή που είναι σε θέση να μειώσουν τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης. Τα πορτοκάλια και τα άλλα εσπεριδοειδή βοηθούν το σώμα σας να παράγει ντοπαμίνη λόγω των υψηλών επιπέδων της ήδη αναφερθείσας βιταμίνης C. Η ντοπαμίνη μπορεί να οριστεί ως ορμόνη της καλής διάθεσης που χρειάζεται για την ανακούφιση της κατάθλιψης.

    gonidia dep 10

    -Χυμός από παντζάρια και ανανά

    Υλικά

    Παντζάρι
    Κόκκινο λάχανο (φύλλα 2)
    Καρότο
    Λεμόνι 1/2 
    Πορτοκάλι
    Ανανάς  1/4 
    Σπανάκι

    Τα παντζάρια περιέχουν βεταϊνη, η οποία είναι η ουσία που χρησιμοποιείται στις θεραπείες της κατάθλιψης. Επιπλέον, το παντζάρια περιέχει trytophan που χαλαρώνει το μυαλό σας και παρέχει την αίσθηση της ευημερίας. Μαζί με άλλα ευεργετικά συστατικά όπως ο ανανάς, το κόκκινο λάχανο, τα εσπεριδοειδή και το σπανάκι, αυτός ο χυμός είναι ο τέλειος τρόπος για να αυξηθεί το επίπεδο ενέργειας, να αποφευχθεί η μεταβολή της διάθεσης και να ξαναεπανέλθουν τα συμπτώματα κατάθλιψης.

    Συμβουλές για όσους έχουν κατάθλιψη

    Να κάνετε άσκηση
    Να τρώτε υγιεινά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα
    Να αποφεύγετε τα ανθυγιεινά τρόφιμα, καθώς, επηρεάζουν τη διάθεσή σας 
    Να αποφύγετε να μειώνετε την πίεση του αίματος
    Να κοιμάστε καλά

    Απλά με την κατανάλωση υγιεινών τροφών μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά τη συναισθηματική σας κατάσταση και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

    Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικά για την τόνωση της ενέργειας και την αύξηση της διάθεσης και οι χυμοί είναι ένα πολύ νόστιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

    Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη

    Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη

    gonidia dep 4

     

    Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

    Διαβάστε, επίσης,

    Πώς η κατάθλιψη συνδέεται με την άνοια

    Η γυμναστική δρα θεραπευτικά στην κατάθλιψη

    Γιόγκα και Ρέικι για την υγεία σας

    Κρύο ή ζεστό μπάνιο για καλή υγεία;

    Διατηρείστε υγιές το βιολογικό σας ρολόι

    Γιατί η κάνναβη θεραπεύει κάθε ασθένεια

    Οι θεραπευτικές δράσεις των ψυχεδελικών ουσιών

    Είναι το ντους ή το μπάνιο καλύτερο για την υγεία σας;

    Η άσκηση είναι φάρμακο για τον εθισμό

    Βότανα και βιταμίνες για το άγχος και την κατάθλιψη

    Το άτμισμα κάνναβης είναι θεραπεία για το άγχος και την κατάθλιψη

    Οδηγός Συσχέτισης Κανναβινοειδών και Ασθενειών

    Είναι κατάλληλη η ψυχεδελική θεραπεία για εσάς;

    Προβιοτικά για τη διατήρηση της υγείας

    Ενέσιμα εμφυτεύματα για αντιγήρανση

    Αιθέριο έλαιο λεβάντας

    Παντοθενικό οξύ

    Να τρώτε σταφύλια αν έχετε κατάθλιψη

    Είναι κατάλληλα τα ερωτηματολόγια για τη διάγνωση της κατάθλιψης;

    Πάμε παρακάτω

    Οι ευεργετικές ιδιότητες της μπανάνας

    Τα καλύτερα ροφήματα για την κατάθλιψη

    Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη της ανεργίας

    Η κατάθλιψη είναι κολλητική

    Θεραπεία της κατάθλιψης με μανιτάρια

    Θεραπευτική γιόγκα για την κατάθλιψη

    Να μιλάτε για τα προβλήματά σας για να μην πάθετε κατάθλιψη - Emedi

    Χρήσιμες πληροφορίες για την κατάθλιψη - Emedi

    Τα κινητά μειώνουν την κατάθλιψη - Emedi

    Είναι κατάλληλα τα ερωτηματολόγια για τη διάγνωση της κατάθλιψης;

    Ποτό για το άγχος και την κακή διάθεση - Emedi

    Το παρατεταμένο χρόνιο στρες προκαλεί καρκίνο - Emedi

    Η άσκηση ως φάρμακο για πολλές ασθένειες

    www.emedi.gr

     

  • Πώς η κατάθλιψη συνδέεται με την άνοια

    Η κατάθλιψη σε πρώιμη ηλικία αυξάνει την απώλεια μνήμης σε μεγαλύτερη ηλικία

    Η κατάθλιψη στα 20, 30 και 40 έτη συνδέεται με απώλεια μνήμης στα 50.

    Ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης. 

    British Journal of Psychiatry

    Η συσσώρευση συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά τη διάρκεια των τριών δεκαετιών της ζωής  προκαλεί γραμμική μείωση της λειτουργίας μνήμης στην ηλικία των πενήντα ετών.

    Ένα επεισόδιο κατάθλιψης ή άγχους έχεi ελάχιστη επίδραση στη λειτουργία μνήμης των ενηλίκων στη μέση ζωή, ανεξάρτητα από το σε τι ηλικία θα συμβεί, αλλά ότι μόλις τα επεισόδια αυξηθούν σε δύο ή τρία κατά τη διάρκεια των τριών δεκαετιών, προκαλείται μια σταθερή μείωση της  μνήμης κάποιου, μέχρι να φτάσει τα πενήντα.

    Τα περισσότερα επεισόδια της κατάθλιψης στην ενηλικίωση συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο γνωσιακής βλάβης, αργότερα στη ζωή. 

    depression 3

    Η στήριξη της ψυχικής υγείας αποτρέπει τον κίνδυνο επαναλαμβανόμενων επεισοδίων κατάθλιψης και άγχους. 

    Η διατήρηση ισχυρών σχέσεων με τους φίλους και την οικογένεια και η σωματική άσκηση ενισχύουν την ψυχική υγεία και καταπολεμούν την κατάθλιψη και το άγχος.

    Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη

    Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη

    depression 1

     

    Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

    Διαβάστε, επίσης,

    Η γυμναστική δρα θεραπευτικά στην κατάθλιψη

    Γιόγκα και Ρέικι για την υγεία σας

    Κρύο ή ζεστό μπάνιο για καλή υγεία;

    Διατηρείστε υγιές το βιολογικό σας ρολόι

    Γιατί η κάνναβη θεραπεύει κάθε ασθένεια

    Οι θεραπευτικές δράσεις των ψυχεδελικών ουσιών

    Είναι το ντους ή το μπάνιο καλύτερο για την υγεία σας;

    Η άσκηση είναι φάρμακο για τον εθισμό

    Βότανα και βιταμίνες για το άγχος και την κατάθλιψη

    Το άτμισμα κάνναβης είναι θεραπεία για το άγχος και την κατάθλιψη

    Οδηγός Συσχέτισης Κανναβινοειδών και Ασθενειών

    Είναι κατάλληλη η ψυχεδελική θεραπεία για εσάς;

    Προβιοτικά για τη διατήρηση της υγείας

    Ενέσιμα εμφυτεύματα για αντιγήρανση

    Αιθέριο έλαιο λεβάντας

    Παντοθενικό οξύ

    Να τρώτε σταφύλια αν έχετε κατάθλιψη

    Είναι κατάλληλα τα ερωτηματολόγια για τη διάγνωση της κατάθλιψης;

    Πάμε παρακάτω

    Οι ευεργετικές ιδιότητες της μπανάνας

    Τα καλύτερα ροφήματα για την κατάθλιψη

    Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη της ανεργίας

    Η κατάθλιψη είναι κολλητική

    Θεραπεία της κατάθλιψης με μανιτάρια

    Θεραπευτική γιόγκα για την κατάθλιψη

    Να μιλάτε για τα προβλήματά σας για να μην πάθετε κατάθλιψη - Emedi

    Χρήσιμες πληροφορίες για την κατάθλιψη - Emedi

    Τα κινητά μειώνουν την κατάθλιψη - Emedi

    Είναι κατάλληλα τα ερωτηματολόγια για τη διάγνωση της κατάθλιψης;

    Ποτό για το άγχος και την κακή διάθεση - Emedi

    Το παρατεταμένο χρόνιο στρες προκαλεί καρκίνο - Emedi

    Η άσκηση ως φάρμακο για πολλές ασθένειες

    www.emedi.gr

  • Η γυμναστική δρα θεραπευτικά στην κατάθλιψη

    Να κάνετε γυμναστική αν έχετε κατάθλιψη

     

    Η άσκηση και η γυμναστική μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά απέναντι στην κατάθλιψη.

    Η τακτική γυμναστική επιδρά όχι μόνο στον οργανισμό, αλλά και στον ψυχισμό και όχι μόνο προλαμβάνει την κατάθλιψη, αλλά και τη θεραπεύει, χωρίς φάρμακα. Σταματήστε να παίρνετε αντικαταθλιπτικά.

    Όποιος άνθρωπος έχει αρχόμενη κατάθλιψη πρέπει να αρχίσει να ασκείται, συχνά.

    Όσοι είναι αγύμναστοι έχουν κατά μέσο όρο 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν κατάθλιψη. Όσοι ασκούνται λίγο έχουν 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη.

    Η μέτριας έντασης άσκηση, όπως το γρήγορο περπάτημα έχει θετική επίδραση στην κατάθλιψη.

    Η γυμναστική και η άσκηση βελτιώνει τους βιοδείκτες της ψυχικής υγείας στο αίμα, δηλαδή κάποιων ορμονών και της φλεγμονής.

    Η γυμναστική προάγει τη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία

    Preventive Medicine

    Journal of Psychiatric Research

    Neuroscience and Behavioral Reviews

    depression 2

    Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη

    Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής, για την κατάθλιψη

    depression 3

    Διαβάστε, επίσης

    Γιόγκα και Ρέικι για την υγεία σας

    Κρύο ή ζεστό μπάνιο για καλή υγεία;

    Διατηρείστε υγιές το βιολογικό σας ρολόι

    Γιατί η κάνναβη θεραπεύει κάθε ασθένεια

    Οι θεραπευτικές δράσεις των ψυχεδελικών ουσιών

    Είναι το ντους ή το μπάνιο καλύτερο για την υγεία σας;

    Η άσκηση είναι φάρμακο για τον εθισμό

    Βότανα και βιταμίνες για το άγχος και την κατάθλιψη

    Το άτμισμα κάνναβης είναι θεραπεία για το άγχος και την κατάθλιψη

    Οδηγός Συσχέτισης Κανναβινοειδών και Ασθενειών

    Είναι κατάλληλη η ψυχεδελική θεραπεία για εσάς;

    Προβιοτικά για τη διατήρηση της υγείας

    Ενέσιμα εμφυτεύματα για αντιγήρανση

    Αιθέριο έλαιο λεβάντας

    Παντοθενικό οξύ

    Να τρώτε σταφύλια αν έχετε κατάθλιψη

    Είναι κατάλληλα τα ερωτηματολόγια για τη διάγνωση της κατάθλιψης;

    Πάμε παρακάτω

    Οι ευεργετικές ιδιότητες της μπανάνας

    Τα καλύτερα ροφήματα για την κατάθλιψη

    Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη της ανεργίας

    Η κατάθλιψη είναι κολλητική

    Θεραπεία της κατάθλιψης με μανιτάρια

    Θεραπευτική γιόγκα για την κατάθλιψη

    Να μιλάτε για τα προβλήματά σας για να μην πάθετε κατάθλιψη - Emedi

    Χρήσιμες πληροφορίες για την κατάθλιψη - Emedi

    Τα κινητά μειώνουν την κατάθλιψη - Emedi

    Είναι κατάλληλα τα ερωτηματολόγια για τη διάγνωση της κατάθλιψης;

    Ποτό για το άγχος και την κακή διάθεση - Emedi

    Το παρατεταμένο χρόνιο στρες προκαλεί καρκίνο - Emedi

    Η άσκηση ως φάρμακο για πολλές ασθένειες

    www.emedi.gr

  • Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σαφράν

    Ο πασίγνωστος κρόκος έχει πολλά οφέλη για την υγεία

    Ο Crocus sativus ή κρόκος ο εδώδιμος ή Crocus officinalis ή κρόκος ο κοινός ή σαφράν ή σαφράνι ή σαφράνα ή ζαφορά ή μαμελούκος ή καστανούλα, ανήκει στην οικογένεια των Ιριδίδων-Iridaceae.


    Είδη κρόκων

    -Crocus boryi Gay

    Σαφράνι, ζαφορά, κρόκος

    Πολυετές φυτό, χωρίς βλαστό, με φύλλα 3-7 και άνθη που προέρχονται από τον υπόγειο βολβό. Τα άνθη είναι λευκά, χωρίς νευρώσεις και φέρουν στίγματα κοκκινωπά ή πορτοκαλί και ανθήρες λευκούς και χιτώνες λαμπερούς και σκληρούς. Απαντάται σε χαμηλό και μέσο υψόμετρο, στο κέντρο και στα ανατολικά του νησιού.

    -Crocus boryi ssp. tournefortii Greuter, Mathas & Risse

    Έχει άνθη μπλε ή κυανοβιολετιά και χιτώνες βολβού φαρδείς και μεμβρανώδεις.

    -Crocus cartwrightianus Herbett

    Έχει μικρότερα άνθη, χρωματικά ποικιλόμορφα και διχτυωτό χιτώνα και απαντάται μόνο στην Δυτική Κρήτη.

    -Crocus laevigatus Bory & Chaub.

    Μαμελούκες, κρόκος

    Διαφέρει από τον C.boryi ως προς τα άνθη του που είναι λευκά με 1-3 σκούρες, κάθετες, ιδιάζουσες νευρώσεις στο εξωτερικό μέρος των τριών εξωτερικών πετάλων. Λαιμός κίτρινος, ανθήρες λευκοί, στίγματα διαιρεμένα σε πολλούς γραμμοειδείς βραχίονες. Φύλλα, όχι πάνω από 4 1-2,5 χιλιοστά φάρδος και χιτώνας βολβού σκληρός και λείος. Απαντάται μέχρι την ορεινή ζώνη.

    -Crocus oreocreticus B.L. Butt

    Κρόκος των βουνών της Κρήτης

    Διαφέρει από τον C.laevigatus ως προς τα φύλλα του που φθάνουν τα 7-15, τα βιολετιά ή πορφυρά άνθη, με τις σκούρες νευρώσεις και τις ασημί ή κιτρινωπές αποχρώσεις στο εξωτερικό μέρος των πετάλων και τα τμήματά του είναι πιο στενά και παρατηρείται στην ορεινή ζώνη.

    -Crocus sieberi Gay ssp. sieberi

    Κρινάκια του βουνού, κρόκος του Σίμπερ

    Είναι ο μεγαλύτερος κρόκος της Κρήτης, με άνθη λευκά με εξωτερικές ραβδώσεις και λαιμό κίτρινο, ανθήρες κίτρινους και στίγματα ή κιτρινοπορτοκαλί, διαιρεμένα με 3 σφηνοειδείς βραχίονες. Έχει 4-8 φύλλα με 1,5-6 χιλιοστά φάρδος και χιτώνας βολβού δικτυωτός. Βρίσκεται στην ορεινή ζώνη εκεί που λιώνει το χιόνι.

    -Gladiolus italicus L.

    Μαχαιρίδες, γλαδιόλες

    Καλλωπιστικό φυτό

    -Gynandriris monophyla Boiss & Heldr. & sisyrinchium L. Parl ή Moraea mediterranea & sisyrinchium 

    Γυνανδρίδης

    Καλλωπιστικό φυτό

    -Hermodactylus tuberosus L. Mill ή Iris tyberosa

    Ερμοδάκτυλος

    Καλλωπιστικό φυτό

    Ο κρόκος ή σαφράν ή ζαφορά

    Είναι πολυετή βολβώδη φυτά με ωραία σκούρα ρόδινα κρίνα, με μικρό μίσχο, που ανθίζουν τους πρώτους μήνες του χρόνου.

    Είναι φυτό βολβόριζο, με βολβό στρογγυλό, σαρκώδη και λευκό εσωτερικά.

    Εξωτερικά είναι σκεπασμένος ο βολβός με ένα χρώμα γκριζοκόκκινο και από κάτω έχει ρίζες ινώδεις κιτρινωπές. Τα φύλλα του φυτού είναι ενωμένα σε έναν κολεό μεμβρανώδη που ξεκινά από τον βολβό. Τα άνθη του κατά το φθινόπωρο βγαίνουν πριν βγουν τα φύλλα. Έχουν χρώμα, συνήθως, βιολετί. Ο καρπός του είναι ωοειδής και τριγωνικός.

    Ο κρόκος θέλει χώμα ελαφρά ασβεστο-αργιλώδες. Πολλαπλασιάζεται με βολβούς τον Ιούλιο. και η βλάστηση του φυτού κρατάει μερικά χρόνια.

    Φυτρώνει άγριος στον Υμηττό, σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και στην Κρήτη.

    Είναι καλλωπιστικό  φυτό, αλλά καλλιεργείται και στην περιοχή της Κοζάνης, για τα στίγματά του και είναι από τα πιο ακριβά βότανα και καρυκεύματα στον κόσμο.

    Ο κρόκος χρησιμοποιείται και στα καλλυντικά.

    Έχει χρωστικές ουσίες και δυνατότητες.


    Χρήσιμα μέρη κρόκου

    Είναι τα φύλλα, οι ρίζες, τα άνθη και τα κόκκινα στίγματα.

    Τα στίγματα είναι τα βασικότερα. Χρειάζονται πολλά άνθη για να παραχθούν στίγματα ενός κιλού (140.000 άνθη) και το ποιοτικό προϊόν, απαιτεί συλλογή με το χέρι. Η μυρωδιά τους είναι χαρακτηριστική και η γεύση τους πικρή.


    Δραστικές ουσίες κρόκου

    Περιέχουν τα στίγματα έναν γλυκοζίτη την πρωτοκροκίνη, που διασπάται στην σαφρανάλη και την πικροκροκίνη που είναι κίτρινη χρωστική ουσία, αιθέριο λάδι, καροτένιο, ξανθοφύλλη, λυκοπίνη και φυτικό λεύκωμα. Ο κρόκος περιέχεια αυτό το σκούρο πορτοκαλί υδατοδιαλυτό καροτένιο, την κροκίνη, που είναι υπεύθυνο για το χρυσαφί χρώμα του. Τα καροτένια είναι, συνήθως, λιποδιαλυτά, αλλά η κροκίνη είναι ένα υδατοδιαλυτό καροτένιο. Περιέχει κροκίνη, σαφρανόλη και κροκετίνη.


    Ιδιότητες και ενδείξεις κρόκου

    Ο κρόκος είνα αφροδισιακό, εφιδρωτικό, χωνευτικό, καταπραϋντικό, κατά του μετεωρισμού και εμμηναγωγό, είναι βοηθητικό του ύπνου και θεραπευτικό για τη νόσο του Πάρκινσον.

    Εναι ανακουφιστικό για το συκώτι, θρομβολυτικό και ηρενμιστικό για το στομάχι.

    Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.

    Ο κρόκος έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και προστατεύει από την απώλεια μνήμης, τις καρδιοπάθειες και τις φλεγμονές.

    Ο κρόκος έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και συστήνεται κατά της υστερίας, σε νευρικές καταστάσεις, σε νευρικό πονοκέφαλο και σε νευρική αναστάτωση κατά την περίοδο, πριν την κλιμακτήριο, αλλά και για τα νεύρα της γυναίκας μετά την κλιμακτήριο.

    Η σαφρανόλη έει αντιεπιληπτική δράση και μειώνει τη διάρκεια των σπασμών και καθυστερεί την έναρξή τους.

    Ο κρόκος δρα θεραπευτικά στη νόσο του Πάρκινσον.

    Ο κρόκος είναι αποτελεσματικός στην κατάθλιψη. Είναι ισχυρό αντικαταθλιπτικό. Χαρίζει πνευματική ηρεμία.

    Η κροκίνη προάγει τη μάθηση και τη μνήμη και χρησιμοποιείται θεραπευτικά στην άνοια και στη νόσο Alzheimer.

    Ο κρόκος είναι καλό βότανο για το στομάχι και βοηθά στην πέψη και ανοίγει την όρεξη.

    Ο κρόκος είναι διουρητικός και βοηθά σε προβλήματα και κολικό των νεφρών.

    Ο κρόκος είναι εμμηναγωγός και βοηθά στα ακανόνιστα και επώδυνα έμμηνα, αλλά θέλει προσοχή στην δοσολογία, γιατί μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και αποβολή σε εγκυμοσύνη.

    Βοηθά στην βρογχίτιδα.

    Βοηθά στο νευρόπονο του στήθους.

    Σαν κατάπλασμα εξωτερικά διαλύει τα σπυριά και καταπολεμά τις φλεγμονές.

    Ο κρόκος παρέχει ανακούφιση σε οξεία φλεγμονή, αλλα και στη χρόνια.

    Ο κρόκος έχει αφροδισιακές ιδιότητες και βοηθάει στην γονιμότητα.

    Ο κρόκος είναι τονωτικός και διεγερτικός και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

    Δρα θεραπευτικά στην ηπατίτιδα.

    Προάγει την υγιή ανοσία και διεγείρει το σχηματισμό των λεμφοκυττάρων που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. 

    Ο κρόκος έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Ο κρόκος είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Η κροκίνη προκαλεί απόπτωση, δηλαδή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο σε μυϊκούς όγκους, καρκίνο του ήπατος και λευχαιμία. Επίσης, είναι κατάλληλος για τον καρκίνο των ωοθηκών, το αδενοκαρκίνωμα του παχέος, το ραβδομυοσάρκωμα και το σάρκωμα μαλακών ιστών. Ο κρόκος μειώνει τις βλάβες στις κυτταρικές μεμβράνες και άλλα λιπώδη μόρια και αυξάνει τα ηπατικά ένζυμα και τα αντιοξειδωτικά, όπως η γλουταθειόνη που είναι υπεύθυνα για την αποβολή των καρκινογόνων από το σώμα.

    Ο κρόκος ή σαφράν καταπολεμά την απώλεια της όρασης των γηρατειών. Η σαφρανόλη και η πικροκροκίνη καθυστερούν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

    Ο κρόκος προλαμβάνει και την αθηροσκλήρωση και προστατεύει από τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Προστατεύει την οξείδωση της χοληστερίνης από τις ελεύθερες ρίζες.

    Χρησιμοποιείται σε κοκίτη.

    Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κρόκου βοηθούν στο άσθμα και στις αλλεργίες.

    Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται σε ξαφνικές και ακραίες αλλαγές στα συναισθήματα, σε πονοκεφάλους κλιμακτηρίου, σε ρινορραγίες των παιδιών, σε τσούξιμο στα μάτια, σε δυσμηνόρροια, σε σπασμούς, τικ και τινάγματα μυών.Ο κρόκος είναι φυσικό πρόσθετο τροφίμων και πολύ υγιεινό.

    Επίσης, ο κρόκος χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό των τυριών, ζυμαρικών, ποτών, βουτύρου, σε καρυκεύματα, όπως το κάρυ, στη ζαχαροπλαστική και στην φαρμακοβιομηχανία, αλλά και στις αγιογραφίες.

    Σε μικρές ποσότητες χρωματίζει τα φαγητά, διεγείρει την όρεξη και βοηθά στη χώνεψη. Χρησιμοποιείται σε φαγητά (παέγια, ριζότο, μπουγιαμπέσα, αρνί, κοτόπουλο, οστρακοειδή), σε σούπες, σε σάλτσες, σε γλυκά, σε ψωμιά και σε κέικ, γιατί χρωματίζει και βελτιώνει το άρωμα και την γεύση, ακόμη και στον καφέ και το τσάι. Το σαφράν, με σκόρδο, θυμάρι και λάδι είναι εξαιρετική μαρινάδα για το ψάρι.

    Τέλος η βαφή μαλλιών με κρόκο κρατάει τα μαλλιά κατσαρά και κολλητά.

    Σε πολύ πολύ μεγάλες δόσεις ο κρόκος είναι τοξικός και προκαλεί εμέτους, διάρροιες και σπασμούς και αιμορραγία.


    Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κρόκο

    -Αφέψημα

    Βράζετε για λίγα λεπτά 30 γραμμάρια άνθη σε 1 λίτρο νερό, σουρώνετε και πίνετε 2 φλιτζάνια την ημέρα. Το αφέψημα αυτό χρησιμοποιείται σαν κατάπλασμα. Αν βράσετε τα άνθη σε βιολογικό γάλα βοηθά στα βρογχικά. Το αφέψημα με νερό ή βιολογικό γάλα βοηθά στην αϋπνία, στην βελτίωση της διάθεσης και στην κατάθλιψη. Είναι κατάλληλο για το στομάχι.

    -Έγχυμα

    Βάζετε 20 γραμμάρια σε ένα λίτρο ζεστό νερό για 10 λεπτά.

    -Σιρόπι

    Βράζετε 10 γραμμάρια στίγματα σε 1 λίτρο νερό, μέχρι να μείνει το μισό λίτρο, προσθέτετε την ανάλογη καστανή ζάχαρη και το δένετε σε σιρόπι και πίνετε 3 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. Το σιρόπι είναι κατάλληλο για εντριβές των ούλων σε πόνο οδοντοφυϊας.

    Τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

    Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας.

    Διαβάστε, επίσης,

    Σαφράν

    Σύγκριση αφροδισιακών

    www.emedi.gr