Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013 18:43

Βρομελίνη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η βρομελίνη είναι ένα εκχύλισμα που προέρχεται από τον ανανά και έχει πολλές χρήσεις

 

 

 

Ως συμπλήρωμα πιστεύεται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και περιέχει, επίσης, χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και την πήξη του αίματος.

Ως μαγειρικό συστατικό χρησιμοποιείται, κυρίως, ως μαλακτικό.

Ο όρος " βρομελίνη" ή ''βρωμελίνη'' μπορεί να αναφέρεται είτε σε δύο ένζυμα πρωτεάσης που εξάγονται από τα φυτά της οικογένειας Bromeliaceae, ή μπορεί να αναφέρεται σε ένα συνδυασμό αυτών των ενζύμων, μαζί με άλλες ενώσεις που παράγονται από το εκχύλισμα.

Η βρομελίνη  είναι αποτελεσματική για την οστεοαρθρίτιδα, αλλά μόνο όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με θρυψίνη και ρουτίνη (Phlogenzym). Επίσης, χρησιμοποιείται για την πρόληψη της μυϊκής κόπωσης μετά την άσκηση.

Το εκχύλισμα βρομελίνης είναι ένα μείγμα πρωτεολυτικών ενζύμων ή πρωτεασών και πολλές άλλες ουσίες σε μικρότερες ποσότητες. Τα πρωτεολυτικά ένζυμα αναφέρονται ως πρωτεάσες σουλφυδρυλίου, δεδομένου ότι μια ελεύθερη ομάδα σουλφυδρυλίου μιας κυστεΐνης πλευρικής αλυσίδας απαιτείται για τη λειτουργία.

Οι άλλες ουσίες του εκχυλίσματος είναι  η υπεροξειδάση, η όξινη φωσφατάση, οι  αναστολείς πρωτεάσης, και το ασβέστιο.

Ο ανανάς είναι ένα φαρμακευτικό φυτό για τους ιθαγενείς της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής.


Ιατρικές χρήσεις της βρομελίνης

  • Η βρομελίνη μπορεί να λειτουργήσει ως αντιφλεγμονώδες  τοπικά. Το κινινογόνο και η βραδυκινίνη ορού ελαττώνονται με την βρομελίνη, και επηρεάζεται και η σύνθεση των προσταγλανδινών, κι έτσι έχει αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Η βρομελίνη έχει βρεθεί ότι μειώνει  την έκκριση των προφλεγμονωδών κυτοκινών, καθώς και τις χημειοκίνες στην ελκώδη κολίτιδα, σε φλεγμονώδη νόσο  εντέρου, και στη νόσο του Crohn.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από χειρουργική επέμβαση για να μειωθεί το πρήξιμο. Η βρομελίνη μπορεί να επηρεάσει τη μετανάστευση των ουδετερόφιλων στους τόπους της οξείας φλεγμονής.
  • Ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας , μπορεί να είναι χρήσιμος για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, ιδίως όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με θρυψίνη και ρουτίνη.
  • Τα πρωτεολυτικά ένζυμα, όπως η βρομελίνη, η θρυψίνη, η χυμοθρυψίνη, και η παπαΐνη  μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην θεραπεία των ασθενών με καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και το πλασματοκύτωμα. Επίσης, μετά από 6 μήνες, μειώνει τη φλεγμονή του κόλου και τον αριθμό των καρκινικών αλλοιώσεων στο παχύ έντερο.
  • Η βρομελίνη αυξάνει την  ινωδόλυση καθώς και την αναστολή της σύνθεσης του ινωδογόνου. Είναι διασπά άμεσα το ινώδες  και το ινωδογόνο.

Τα συμπληρώματα βρομελίνης μπορεί να αυξήσουν τις αρρυθμίες και  την αιμορραγία μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Η παπαΐνη  και η βρομελίνη είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ουσίες για γίνει το κρέας πιο τρυφερό. Η βρομελίνη πωλείται σε μορφή σκόνης, η οποία συνδυάζεται με μία μαρινάδα που χρησιμοποιείται στο άψητο κρέας. Το ένζυμο θα διαπεράσει το κρέας και θα το κάνει πιο τρυφερό και εύγευστο όταν μαγειρεύεται. Ο μαγειρεμένος ή κονσερβοποιημένος ανανάς δεν έχει επίδραση, καθώς τα ένζυμα είναι θερμοευαίσθητα και καταστρέφονται κατά τη διαδικασία μαγειρέματος

Η βρομελίνη παράγεται στην Ταϊλάνδη, στην Ταϊβάν, και άλλα τροπικά μέρη του κόσμου όπου οι ανανάδες καλλιεργούνται.

Η βρομελίνη παρασκευάζεται από το τμήμα στελέχους του φυτού του ανανά, μετά τη συγκομιδή των καρπών. Η φλούδα συνθλίβεται και πιέζεται για να πάρουμε το χυμό που περιέχει το διαλυτό ένζυμο βρομελίνη. Περαιτέρω επεξεργασία περιλαμβάνει τον καθαρισμό και την συγκέντρωση του ενζύμου. Η βέλτιστη θερμοκρασία είναι 35-45 ° C. Σε θερμοκρασία δωματίου, το ένζυμο μπορεί να επιβιώσει τουλάχιστον μια εβδομάδα.

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 7086 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017 07:09
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.