Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2014 20:04

Λυκοπένιο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Λυκοπένιο και υγεία

Το λυκοπένιο φροντίζει και την καρδιά μας

Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές, μια φυσική χρωστική ουσία από τα φυτά και διάφορα φρούτα και λαχανικά, όπως ντομάτες, βερίκοκο, γκουάβα, και καρπούζι.

Η απορρόφηση του λυκοπένιου  βελτιώνεται με την ταυτόχρονη πρόσληψη διατροφικού λίπους.

Το λυκοπένιο αναστέλλει την έκφραση του υποδοχέα των ανδρογόνων σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη ίη vitro και, μαζί με μερικούς από τους μεταβολίτες της, μειώνει τον καρκίνο του προστάτη και το κυτταρικό πολλαπλασιασμό επεμβαίνοντας στον κυτταρικό κύκλο.

Το λυκοπένιο μπορεί να επηρεάσει, επίσης, το ενδοκυτταρικό μονοπάτι του ινσουλινοεξαρτώμενου  αυξητικού παράγοντα στα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. Τα αποτελέσματα από διάφορες in vitro και μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μπορεί να έχει χημειοπροληπτικές επιδράσεις για τους καρκίνους του προστάτη, του δέρματος, του μαστού, του πνεύμονα και  του ήπατος. Οι  κλινικές δοκιμές που γίνονται σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη και περιλαμβάνουν δόσεις από 10 έως 120 mg/dl και είναι  καλά ανεκτές, με περιστασιακές ήπιες έως μέτριες γαστρεντερικές τοξικότητες.

Μια  μελέτη αποκάλυψε ότι η λήψη της κάψουλας αύξησε τη ροή του αίματος και βελτίωσε την κατάσταση του εσωτερικού των αιμοφόρων αγγείων σε ασθενείς με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις. Επίσης, αύξησε την ενδοτικότητα των αρτηριών κατά 50%.

Οι επιστήμονες μετά από αυτή την μελέτη πιστεύουν ότι το συμπλήρωνμα διατροφής μπορεί να περιορίσει τις βλάβες των αρτηριών και να συμβάλει στη μείωση των θανάτων από εγκεφαλικά επεισόδια.

Επίσης, συγχρόνως ωφελεί τα άτομα με αρθρίτιδα, διαβήτη, και επιβραδύνει την πρόοδο του καρκίνου.

Η μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε ντομάτες, ψάρια, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει σημαντικά τη χοληστερόλη και να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου - τη στοιβάδα των κυττάρων που περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, ενισχύει την ευαισθησία τους στο μονοξείδιο του αζώτου, το αέριο που προκαλεί τη διαστολή των αρτηριών κατά την άσκηση.

Το χάπι θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στις στατίνες για τους πάσχοντες από καρδιακή νόσο που δεν μπορούν να λάβουν τα φάρμακα μείωσης της χοληστερίνης.

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 2489 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.