Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2014 16:18

To μαγνήσιο και τα οφέλη του

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(13 ψήφοι)

Που ωφελεί το μαγνήσιο

 

Το μαγνήσιο είναι το χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό δώδεκα (12) και χημικό σύμβολο Mg.

Το Μαγνήσιο και το Κάλιο κυριαρχούν μέσα στα κύτταρα του ανθρώπου και συμμετέχουν αποφασιστικά στη ρύθμιση όλων σχεδόν των βασικών λειτουργιών τους.

Ειδικά το Μαγνήσιο ευρίσκεται σε ποσοστό που ξεπερνά το 60% μέσα στα ενεργειακά εργοστάσια του κάθε κυττάρου (τα μιτοχόνδρια) και σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή ενέργειας των κυττάρων μας εξαρτάται από αυτό.

Το σώμα μας περιέχει περίπου 25 γραμμάρια Μαγνησίου, τα 2/3 των οποίων βρίσκονται αποθηκευμένα στα οστά και το 1/3 στους άλλους ιστούς. Αν και το Μαγνήσιο δεν αποτελεί στοιχείο της βασικής δομής του κρυστάλλου των οστών φαίνεται ότι συνδέεται επιφανειακά με αυτόν.

Μόνον το 1% του Μαγνησίου του οργανισμού κυκλοφορεί στο αίμα και γι αυτό για πολλούς ειδικούς η μέτρηση του Μαγνησίου του αίματος δεν είναι ακριβής δείκτης για την αξιολόγηση των πραγματικών επιπέδων του στον οργανισμό.

Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν α) ότι το 6,9% των ‘υγειών’ ατόμων που υποβλήθηκαν σε εξέταση αίματος ρουτίνας παρουσίαζαν χαμηλό Μαγνήσιο στο αίμα τους (υπομαγνησιαιμία) και  μόνον 1 στις 10 φορές η υπομαγνησιαιμία ανευρέθη μετά από ιατρική εντολή, στις υπόλοιπες 9 ανευρέθη τυχαία.

Οι μελέτες αυτές απέδειξαν ότι η έλλειψη Μαγνησίου είναι ιδιαίτερα συχνή κατάσταση. Ασθενείς που παρουσιάζουν συχνότερα έλλειψη Μαγνησίου είναι αυτοί που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους, διαβήτη και υπέρταση.

Το Μαγνήσιο σε φυσιολογικές συνθήκες το λαμβάνουμε με τις τροφές. Η απορρόφηση από το έντερο εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες και γι αυτό παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση, από 30 έως 70%. Χαρακτηριστικό είναι ότι η απορρόφηση αυξάνεται όσο μεγαλύτερη ανάγκη έχει το άτομο για Μαγνήσιο. Δεν φαίνεται ότι η απορρόφηση του Μαγνησίου εξαρτάται από κάποια ορμόνη, παρόλο που η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συνδυάζεται, μερικές φορές, με μείωση της απορρόφησης του. Μείωση της απορρόφησης Μαγνησίου παρατηρείται όσο αυξάνεται η ηλικία.


Συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου 

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει σοβαρά πολλές σωματικές λειτουργίες. Τα συχνότερα συμπτώματα από την έλλειψη μαγνησίου είναι τα ακόλουθα:

- Κόπωση 
- Νευρικότητα
- Στρες
- Προβλήματα στον ύπνο/ανήσυχος ύπνος
- Εύθρυπτα οστά (οστά που τρίβονται εύκολα)
- Δυσκοιλιότητα
- Τρέμουλο
- Κράμπες και μυϊκοί σπασμοί
- Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων από τα παραπάνω συμπτώματα, αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα με τις συσπάσεις των μυών και σ’ αυτήν την κατάσταση το μαγνήσιο είναι εξαιρετικά πολύτιμο.


Ασθένειες και χρησιμότητα του μαγνησίου

Σύμφωνα με πολλούς ερευνητές, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο οφείλεται στην έλλειψη μαγνησίου από τον οργανισμό. Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου, λοιπόν, μπορεί να γίνει λήψη υδατοδιαλυτού μαγνησίου και τα συμπτώματα να εξαφανιστούν.

Η υπερεπάρκεια ασβεστίου και συγχρόνως η έλλειψη μαγνησίου, μπορεί να οδηγήσουν σε ασβεστοποίηση (αποτιτάνωση) μελών της γυναικείας ανατομίας. Το διάλυμα του μαγνησίου σε νερό μπορεί να διαλύσει προοδευτικά το στερεοποιημένο ασβέστιο και έτσι να βοηθήσει ή στην απορρόφησή του ή στην αποβολή του από το σώμα, εφ’ όσον δεν του είναι απαραίτητο. 
Το ασβέστιο και το μαγνήσιο δρουν συμπληρωματικά για τον έλεγχο της μυϊκής δράσης. Το μαγνήσιο φέρνει χαλάρωση στους μύες και το ασβέστιο προκαλεί την τάνυση (τέντωμα). Όταν βρίσκονται σε ανισορροπία και ο οργανισμός είναι φτωχός σε μαγνήσιο και το ασβέστιο είναι σε περίσσευμα, οι μύες παραμένουν τεντωμένοι με αποτέλεσμα να προκαλούνται κράμπες.


Πώς επιδρά το μαγνήσιο στο νευρικό σύστημα και στην αϋπνία

Η επάρκεια μαγνησίου στον οργανισμό είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Όταν ο οργανισμός έχει ανεπάρκεια μαγνησίου, τα νευρικά κύτταρα μπορεί να μη δίνουν ή να λαμβάνουν μηνύματα, με αποτέλεσμα να γίνονται πολύ ευαίσθητα και άκρως αντιδραστικά. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, το άτομο γίνεται υπερβολικά νευρικό και υπερευαίσθητο, διακατέχεται από έντονη νευρικότητα και ανησυχία, αντιδρά απότομα στους έντονους θορύβους και γενικά έχει την εντύπωση πως οι θόρυβοι είναι πολύ δυνατότεροι. Επίσης, η ανεπάρκεια του μαγνησίου μπορεί να φέρει διαταραχές στον ύπνο, με κυριότερες την αϋπνία, τις κράμπες, το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας από μυϊκούς σπασμούς και γενικότερα μια δυσάρεστη αίσθηση. Ένα ρόφημα μαγνησίου, το οποίο είναι ένα επαναστατικό προϊόν που παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα σ’ αυτό, μπορεί να εξαφανίσει τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα.


Υγιής καρδιά και μαγνήσιο

Είναι γνωστό σε όλους μας πως η καρδιά είναι ο δυνατότερος μυς του σώματός μας, ο οποίος δουλεύει ακατάπαυστα με συστολές για να κυκλοφορεί το αίμα στο σώμα. Ως μυς, λοιπόν, επηρεάζεται αρνητικά από την έλλειψη μαγνησίου, η οποία μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τις καρδιακές συστολές και μ’ αυτόν τον τρόπο να μεταβάλλει τις φυσιολογικές λειτουργίες που πρέπει να κάνει η καρδιά. Αν το μαγνήσιο είναι ανεπαρκές, δεν επιτρέπεται η χαλάρωση του καρδιακού μυ ώστε αυτός να είναι έτοιμος για την επόμενη συστολή.


Ανεπάρκεια μαγνησίου: Τι μπορεί να την προκαλέσει

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τι μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια μαγνησίου στον οργανισμό, γι’ αυτό παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία τα οποία είναι παράγοντες μείωσής του. Καλό θα είναι να μελετηθούν, ώστε να αποφύγουμε την ελάττωση αυτού του τόσο σημαντικού μεταλλικού στοιχείου από τον οργανισμό μας. Όσο περισσότερο κυριαρχούν οι παράγοντες που θα αναφέρουμε στην καθημερινή μας ζωή, τόσο ο οργανισμός μας θα έχει περισσότερη ανάγκη για μαγνήσιο, μια και οι παράγοντες αυτοί βοηθούν στην ανάλωση όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων και εν τέλει στη θεαματική μείωση των αποθεμάτων του.

Απλές καθημερινές συνήθειες, όπως ο καφές και η ζάχαρη, η λήψη διουρητικών αλλά και κάθε είδους φαρμάκων, ο υποθυρεοειδισμός, το άγχος αλλά και η διατροφή πλούσια σε ασβέστιο μπορεί να καταστήσουν τον οργανισμό φτωχό σε μαγνήσιο. Αυτό δεν σημαίνει πως το ασβέστιο έχει αρνητικά αποτελέσματα, απλώς αν ο οργανισμός «καίει» περισσότερο μαγνήσιο απ’ ό,τι ασβέστιο και αυτό βρίσκεται περίσσειο, τότε μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. Οι πέτρες στη χολή και στους νεφρούς και οι εναποθέσεις ασβεστίου στις αρθρώσεις είναι κάποια από αυτά. Υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις όπου το περίσσειο ασβέστιο μπορεί να προκαλέσει αποτιτάνωση του εγκεφάλου και άλλων σωματικών οργάνων και μελών.

Ως συμπλήρωμα το μαγνήσιο είναι καλύτερα να λαμβάνεται ως ζεστό υδατοδιαλυτό ρόφημα, με καλύτερη απόδοση και απορρόφηση απ’ τον οργανισμό αν το νερό έχει σταθερό ίζημα μικρότερο των 50 mg/λίτρο.


Λήψη συμπληρώματος μαγνησίου και ασφάλεια

Η λήψη μαγνησίου είναι απόλυτα ασφαλής, γιατί αν ο οργανισμός εφοδιαστεί με υπερβολικά μεγάλη ποσότητα, απλώς θα το αποβάλει, με μοναδική παρενέργεια πιθανή διάρροια. Εάν κάποιος ακολουθήσει τις υποδείξεις στη συσκευασία, μπορεί να είναι σίγουρος πως θα εφοδιάσει το σώμα του με την απαραίτητη ποσότητα μαγνησίου.


Μαγνήσιο και τροφές

Μαγνήσιο μπορούμε να λάβουμε και μέσω των τροφών, αφού απαντάται σε μεγάλη ποικιλία από αυτές, όπως στα φρέσκα πράσινα λαχανικά, όπου το συναντάμε πλούσιο λόγω του ότι είναι βασικό στοιχείο του μορίου της χλωροφύλλης.

Μαγνήσιο, επίσης, μπορούμε να πάρουμε καταναλώνοντας τις εξής τροφές: Ελαιώδεις σπόρους όπως οι ηλιόσποροι, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης, αράπικα φιστίκια, χουρμάδες, μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, σύκα, μπανάνες, πλήρες φύτρο σιταριού, πλήρη δημητριακά, κεχρί, καλαμπόκι, σόγια, όσπρια γενικά και ειδικά αμερικανικά φασόλια, σκόρδο, μπρόκολο και αγκινάρα.

Διαβάστε, επίσης, 

Yπασβεστιαιμία

Αντιμετώπιση υπερασβεστιαιμίας

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 8789 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 16:45
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.