Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 19:38

Η Ροντιόλα είναι φάρμακο για την κατάθλιψη

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Σταματήστε να παίρνετε αντικαταθλιπτικά συνθετικά φάρμακα

Υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για την αποτελεσματικότητα της Ροντιόλας στην κατάθλιψη! 

Η Rhodiola rosea, επίσης, γνωστή ως χρυσή ρίζα ή Αρκτική ρίζα,  Rose Root, ρωσική Rhodiola, η ράβδος των Ααρών, rosavins, Rhodiola Rosea Powder, προέρχεται από τη Σιβηρία και τη βορειοδυτική Κίνα. H Rhodiola Rosea είναι ένα φυτό που φυτρώνει μόνο σε ψυχρά κλίματα και ορεινές περιοχές, όπως τα Βραχώδη Όρη, στις Άλπεις και τα Πυρηναία.

Η Rhodiola rosea επιδεικνύει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για το άγχος, την κατάθλιψη και την κούραση.

Η Ροντιόλα είναι προσαρμογόνο βότανο

Η χρυσή ρίζα (Rhodiola, Rhodiola rosea) έχει κατηγοριοποιηθεί ως προσαρμογόνο βότανο, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι έχει την ικανότητα να αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού σε διάφορα είδη στρες (χημικό, βιολογικό και στρες λόγω σωματικής άσκησης).
Ευεργετικές ιδιότητες της Rhodiola
 • Αύξηση της Πνευματικής και Φυσικής Απόδοσης
Πολυάριθμες κλινικές δοκιμές βασισμένες σε διπλές τυφλές μελέτες ελέγχου με placebo αποδεικνύουν περίτρανα ότι το εκχύλισμα της Rhodiola βελτιώνει τη διάθεση και κατέχει αγχολυτικές ιδιότητες, ενώ δεν έχει ανιχνεύσιμα επίπεδα τοξικότητας. Η Rhodiola βελτιώνει την πνευματική και φυσική απόδοση, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως από αθλητές, διότι αυξάνει την ενέργεια. Μπορεί να βοηθήσει στην οξυγόνωση του εγκεφάλου καθώς και των μυϊκών ιστών, ενισχύοντας καθοριστικά τα επίπεδα ενέργειας. Επίσης, μπορεί να μειώσει τη γενική κόπωση που εμφανίζεται κάτω από περιπτώσεις άγχους. Η Rhodiola επιδρά θετικά στο νευρικό σύστημα αυξάνοντας τη διάρκεια της αυτοσυγκέντρωσης, τη μνήμη, τη δύναμη και την κινητικότητα του ανθρωπίνου σώματος, βελτιώνοντας την πνευματική ικανότητα και κυρίως ενισχύοντας την απόδοση στην εργασία. Μελέτες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της Rhodiola όσον αφορά στις διαδικασίες φυσικής αποκατάστασης, η οποία οφείλεται ενδεχομένως στη γρήγορη ρύθμιση του λακτικού και του ουρικού οξέος κατά την ανάρρωση. Οι έρευνες καταδεικνύουν την εξαιρετική χρησιμότητά της σε περιπτώσεις ατονίας (μείωση της απόδοσης στην εργασία, δυσκολία στον ύπνο, μειωμένη όρεξη, ευερεθιστότητα, υπέρταση, κεφαλαλγίες και κόπωση), που προκύπτουν από έντονη φυσική ή πνευματική καταπόνηση.
 • Ανακούφιση από το Στρες
Η ικανότητα της Rhodiola να βοηθά το σώμα να προσαρμοστεί στο στρες οφείλεται ενδεχομένως στην ιδιότητά της να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη διασπώνται φυσιολογικά από το ένζυμο κατεχολομεθυλοτρανσφεράση (COMT), ενώ έχει αποδειχθεί ότι τα ενεργά συστατικά του εκχυλίσματος Rhodiola καταστέλλουν τη δραστηριότητα της COMT. Έρευνες καταδεικνύουν ότι η Rhodiola μπορεί να αυξήσει κατά 30% το επίπεδο των νευροδιαβιβαστών και να μειώσει κατά 60% τη δραστηριότητα της COMT.
 • Βελτίωση της κυκλοφορίας
Βελτίωση της συνολικής κυκλοφορίας, αύξηση της πρόσληψης οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών και μεταφοράς στους ιστούς, πρόληψη υποξίας που σχετίζονται με τη δημιουργία ελεύθερων ριζών. 89% των αθλητών σε μια μελέτη έδειξε αυξημένη αντοχή και ταχύτητα σε μια ποικιλία αθλημάτων.  Βοηθάει στην ανάκαμψη από την παρατεταμένη άσκηση, βοηθάει στην αύξηση των μυών.
 • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Η Rhodiola Rosea διεγείρει άμεσα έναν από τους πιο σημαντικούς τύπους κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, που είναι γνωστά ως Φυσικά Κύτταρα Φονείς Killer Cells ή ΝΚ κύτταρα, τα οποία καταπολεμούν ανεπιθύμητες λοιμώξεις. Επιπλέον, χάρη στην ικανότητά της να μειώσει το άγχος, η Rhodiola Rosea ωφελεί επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα. Το στρες καταστέλλει την ανοσία και μειώνει την αντίσταση σε βακτήρια και ιούς.
 • Απώλεια λίπους
Η Rhodiola Rosea έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί μια ορμόνη ευαίσθητη στη λιπάση (HSL). Η HSL διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο να διασπά μόρια λίπους σε λιπαρά οξέα, και στη συνέχεια να μεταβολίζονται από τον οργανισμό. Η διαδικασία αυτή συχνά αναφέρεται ως λιπόλυση και μπορεί μόνο να λάβει χώρα όταν η HSL είναι παρούσα.
 • Άλλες ιδιότητες

Η προσαρμογόνος δράση της Rhodiola, καθώς και οι προστατευτικές της ιδιότητες για την καρδιά, τους πνεύμονες και το κεντρικό νευρικό σύστημα, οφείλονται κυρίως στην ικανότητά της να επηρεάζει τα επίπεδα και τη δράση των μονοαμινών και των οπιοειδών πεπτιδίων, όπως των β-ενδορφινών. Αυτό το βότανο περιέχει πολλά χρήσιμα συστατικά που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για διάφορα μέρη του σώματος. Φαίνεται ότι η Rhodiola βελτιώνει την αναλογία λίπους-μυών και αυξάνει τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης και των ερυθροκυττάρων στο αίμα. Επίσης, η Rhodiola βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση της σεξουαλικής υγείας.

 


Πότε να χρησιμοποιήσετε τη Ροντιόλα

 • Για τη θεραπεία της κατάθλιψης
 • Για υψηλότερη αντοχή (αθλητές, ηλικιωμένοι, αυξημένη πνευματική και σωματική εργασία)
 • Για να κατευνάσετε το στρες
 • Για να βελτιώσετε την αντοχή (αθλητές, παραμονή σε μεγάλα υψόμετρα)
 • Για να ενισχύσετε την ανοσία
 • Για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή
 • Για την μείωση της πίεσης
 • Για την αύξηση της πίεσης σε υπόταση
 • Βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες
 • Για απεξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά
 • Για την αϋπνία
 • Για αντιγήρανση
 • Σε κόπωση
 • Ως λιποδιαλυτικό
 • Για την υγεία του προστάτη στους άνδρες
 • Για εξισορρόπηση της συναισθηματικής σας κατάστασης
Συστατικά: περιέχει φαινυλοπροπενοειδή (συμπεριλαμβανομένων των rosavin 5%, rhosavidin, rhodiolosid, salidrosid 3%). Επίσης, περιέχει thyrosol, cinnamic alcohol, αιθέρια έλαια, anthraglycosides, beta-sitosterin, daucosterol, μονοτερπένια, φλαβονοειδή και 16-18% ταννίνες (2,3).

Δοσολογία: Ως συμπλήρωμα διατροφής θα πρέπει να λαμβάνεται μία έως τρεις φορές ημερησίως, ανάλογα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. 300mg περίπου 1-2 φορές την ημέρα. Είναι καλύτερο να ληφθεί με νερό και να καταναλώνεται αμέσως πριν ή με το φαγητό. Η θετική επίδραση της Rhodiola  είναι μεγαλύτερη σε συνδυασμό με μαγνήσιο (π.χ. ως κιτρική).

Αντενδείξεις για τη Ροντιόλα
Είναι ασφαλές, μη τοξικό βότανο. 
Δεν συνιστάται η χρήση της Rhodiola κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού.
Μεγάλες δόσεις της τάξης των 1,5 g - 2g (1500mg – 2000mg) της Rhodiola Rosea έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία σε ορισμένες περιπτώσεις.
Διαβάστε, επίσης,
 
www.emedi.gr
 
Διαβάστηκε 1988 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2015 17:40
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.