Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015 09:30

Γλυκονικά

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Οι γλυκονάτες

Οι γλυκονάτες είναι σύμπλοκα μεταλλικών στοιχείων με γλυκοζοειδή κατάλοιπα που απορροφούνται καλύτερα από όσο τα συμβατικά μεταλλικά άλατα.

Γλυκοζοειδές κατάλοιπο είναι το γλυκονικό οξύ που είναι μια φυσική ουσία που φτιάχνει το σώμα και που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για ενεργειακούς σκοπούς. 

Το γλυκονικό οξύ βοηθά τα μέταλλα που είναι συνδυασμένα μαζί του να περνούν από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος με πιο αποτελεσματικό ρυθμό, έτσι ώστε να σπαταλάται λιγότερο μέταλλο λόγω μη απορροφήσεως.

Τα γλυκονικά βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του σώματος, όπως και κάθε άλλος τύπος μεταλλικού συμπληρώματος κι έτσι δεν μπορούν να αφομοιωθούν υπερβολικά ποσά τους και το σώμα παίρνει απλά αυτά που χρειάζεται και παρέχει μόνο δέκα θερμίδες (πλήρες ημερήσιο συμπλήρωμα αναγκών σε μεταλλικές ουσίες).

Τα μεταλλικά γλυκονικά είναι ασφαλή και αποτελεσματικά μεταλλικά συμπληρώματα και είναι ανώτερα από τα μεταλλικά άλατα, στα ποσά που απορροφούνται από τη διατροφή.

Το γλυκονικό κάλιο για παράδειγμα είναι καλύτερο από το χλωριούχο κάλιο, γιατί δεν προκαλεί εξελκώσεις του εντέρου όταν δίνεται σε μορφή δισκίων.

Τα γλυκονικά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό.

Η χημική δομή του γλυκονικού οξέος αποτελείται από μια αλυσίδα έξι άτομα άνθρακα με πέντε ομάδες υδροξυλίου που καταλήγουν σε μια ομάδα καρβοξυλικού οξέος. 

Το γλυκονικό οξύ υπάρχει φυσικά στα φρούτα, στο μέλι και στο κρασί.

Ως ένα πρόσθετο τροφίμων είναι ένας ρυθμιστής οξύτητας.

Επίσης, χρησιμοποιείται σε προϊόντα καθαρισμού, και διαλύει μέταλλα σε αλκαλικό διάλυμα. Το γλυκονικό ανιόν συμπλοκοποιεί Ca2 +, Fe2 +, Al3 +, και άλλα μέταλλα. 

Το γλυκονικό ασβέστιο, με τη μορφή ενός πηκτώματος, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία εγκαυμάτων από υδροφθορικό οξύ.

Οι ενέσεις γλυκονικού ασβεστίου μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περισσότερο σοβαρές περιπτώσεις ώστε να αποφευχθεί η νέκρωση των εν τω βάθει ιστών.

Η κινίνη γλυκονικού οξέος είναι ένα άλας μεταξύ γλυκονικού οξέος και κινίνης, που χρησιμοποιείται με ενδομυϊκή ένεση για τη θεραπεία της ελονοσίας.

Ενέσεις γλυκονικού σιδήρου στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της αναιμίας και ο γλυκονικός ψευδάργυρος χρησιμοποιείται σε στοματικά διαλύματα ως αντιβακτηριδιακό.

Διαβάστε, επίσης,

Πόσο οι βιταμίνες απορροφούνται από τον οργανισμό μας

Ανταγωνιστές ασβεστίου

Κακοσμία του στόματος

Συμπληρώματα σιδήρου

Το φθόριο

Ανεπάρκεια σιδήρου

Πρόσθετα τροφίμων

Yπασβεστιαιμία

Αντιμετώπιση υπερασβεστιαιμίας

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1095 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015 12:03
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.