Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018 16:18

Τα οφέλη από την Ν-ακετυλοκυστεΐνη στην υγεία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Χρήσιμες πληροφορίες για τη NAC (N-Acetyl Cysteine)

 

Η NAC ή Ν-Ακετυλοκυστεΐνη ως συμπλήρωμα διατροφής έχει πολλές χρήσεις και μπορεί να βοηθήσει σε διαταραχές της ψυχικής διάθεσης, σε προβλήματα του εγκεφάλου, σε προβλήματα των πνευμόνων, σε διαταραχές του ύπνου, σε λοιμώξεις και σε καταστάσεις οξειδωτικού στρες. Μπορεί, ακόμη και να σας προστατεύσει από τη γρίπη. 

Τα οφέλη για την υγεία από τη Ν-ακετυλοκυστεΐνη:

Η Ν-ακετυλ Cysteine, επίσης, γνωστή ως NAC, είναι μια τροποποιημένη έκδοση της κυστεΐνης. Η κυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που περιέχει θείο.

Η NAC είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση και τη διατήρηση των επιπέδων γλουταθειόνης στο σώμα. Η γλουταθειόνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου από τα κύτταρα. Η απομάκρυνση αυτών των αντιδρώντων ειδών είναι σημαντική επειδή θα προκαλέσουν βλάβη κυττάρων και ιστών εάν παραμείνουν στα κύτταρα.

Έχει βρεθεί, επίσης, ότι η NAC μειώνει τη φλεγμονή στους ιστούς.

 Η NAC όχι μόνο μπορεί να καταναλωθεί από το στόμα αλλά μπορεί να ληφθεί και μέσω της εισπνοής. 

-Η NAC βοηθά στην προστασία από τη βλάβη του ήπατος

Η Ν-ακετυλ κυστεϊνη χρησιμοποιείται, συνήθως, για τη θεραπεία της ηπατικής ανεπάρκειας λόγω της ακεταμινοφαίνης και αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς. Η NAC έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι θεραπεύει αποτελεσματικά την ηπατική ανεπάρκεια που προκαλείται από άλλους παράγοντες, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή οι περιβαλλοντικοί ρύποι.

-Η NAC δρα ενάντια στην κυτταρική οξειδωτική βλάβη

Οι ρίζες οξυγόνου θα προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη που είναι επιζήμια για τα κύτταρα και το DNA τους. Με την αναπλήρωση της Γλουταθιόνης όπου χρειάζεται στο σώμα, η NAC βοηθά στην καταπολέμηση των ριζών οξυγόνου και με τη σειρά του αποτρέπει την κυτταρική βλάβη. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν τα κύτταρα έχουν εκτεθεί σε μόλυβδο.

-Η NAC βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονικής νόσου (COPD)

Η ΧΑΠ είναι ασθένεια των πνευμόνων που προκαλείται από μακροχρόνια οξειδωτική βλάβη στους σημαντικούς ιστούς των πνευμόνων. Αυτή η βλάβη έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή του πνευμονικού ιστού. Η φλεγμονή προκαλείται σε μικρότερους αεραγωγούς και αυτό οδηγεί σε δύσπνοια και βήχα. Με την αναπλήρωση της γλουταθειόνης στους πνεύμονες, η NAC προσπαθεί να μειώσει την οξειδωτική βλάβη και τη βλάβη των ιστών. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της ΧΑΠ. Η κύρια μορφή θεραπείας της ΧΑΠ είναι η θεραπεία με οξυγόνο. Αυτό συνεπάγεται την παροχή επιπλέον οξυγόνου στον ασθενή, έτσι ώστε φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου να μπορούν να ληφθούν από το αίμα. Ωστόσο, αυτό το επιπλέον οξυγόνο αυξάνει, επίσης, την παραγωγή τοξικών ριζών οξυγόνου. Η χορήγηση της NAC θα μειώσει τη συγκέντρωση αυτών των ριζών και θα συμβάλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

-Η NAC βοηθά στην αντιμετώπιση της χρόνιας βρογχίτιδας

Η χρόνια βρογχίτιδα προκαλείται από τη φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων. Αυτή η φλεγμονή προκαλείται συχνά από βλάβη από οξείδωση. Η χρόνια βρογχίτιδα προκαλεί τη δημιουργία βήχα και παραγωγή βλέννας στους πνεύμονες. Η NAC θα μειώσει τα συμπτώματα σε ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα ενεργώντας για τη μείωση των ριζών στους βρογχικούς σωλήνες.

-Η NAC μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του AIDS/HIV

Το AIDS/ HIV είναι μια ασθένεια που προκαλείται από αποτυχία της ανοσίας. Τα υψηλά επίπεδα NAC στο σώμα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αναπαραγωγής ενός στελέχους του HIV, του HIV-1. Αυτό υποδηλώνει ότι τα κύτταρα με υψηλά επίπεδα NAC είναι σε θέση να αντισταθούν στη λοίμωξη από HIV. Η NAC είναι ένα καλό συμπλήρωμα διατροφής για τα άτομα που έχουν HIV + και λαμβάνουν άλλα φάρμακα.

-Η NAC μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή

Μαζί με τη μείωση της οξειδωτικής βλάβης στους ιστούς, η NAC μπορεί να εργαστεί για τη μείωση της φλεγμονής στους ιστούς. Η NAC μειώνει την ποσότητα πολλών διαφορετικών φλεγμονωδών μορίων που υπάρχουν στο σώμα.

Η μείωση της φλεγμονής μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα διαφορετικών ασθενειών ή να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφορετικών ασθενειών. Η NAC, επίσης, μειώνει τη φλεγμονή μετά από έντονη άσκηση, η οποία επιτρέπει στους ανθρώπους να εκτελούν αυτές τις ασκήσεις χωρίς υπερβολικό πόνο. Η NAC μειώνει τον νευροπαθητικό πόνο με την καταστολή των μεταλλοπρωτεϊνασών μήτρας.

acetylocysteini 3

-Η NAC μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου

 Η NAC έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία πολλαπλών μορφών καρκίνου μέσω μερικών διαφορετικών μηχανισμών. Είναι σημαντικό ότι η NAC έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί κυτταρικό θάνατο σε καρκινικά κύτταρα, καθώς, επίσης και σταματά αυτά τα κύτταρα από το να αναπαράγονται. Έχει, επίσης, ανακαλυφθεί ότι η NAC μειώνει την ποσότητα σηματοδοτικών μορίων του καρκίνου στο σώμα, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την ικανότητα του καρκίνου να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται. Η ιοντίζουσα ακτινοβολία χρησιμοποιείται συχνά για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, αυτή η ακτινοβολία μπορεί συχνά να οδηγήσει σε περισσότερους καρκίνους που αναπτύσσονται σε υγιή κύτταρα μέσω βλάβης του DNA. Η NAC προστατεύει τα υγιή κύτταρα από βλάβες, ενώ επιτρέπει τον κυτταρικό θάνατο σε καρκινικά κύτταρα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων καρκίνων, ενώ χρησιμοποιείται η ιοντίζουσα ακτινοβολία.

-Η NAC μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη

Η NAC έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε παχύσαρκους ασθενείς. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στον ιστό του λίπους Αυτή η φλεγμονή ξεκινά ένα μονοπάτι σηματοδότησης το οποίο τελικά οδηγεί στην καταστροφή υποδοχέων ινσουλίνης. Η καταστροφή οδηγεί στον διαβήτη 2 σε παχύσαρκους ασθενείς. Η NAC έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή στα λιπώδη κύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι λιγότεροι υποδοχείς ινσουλίνης καταστρέφονται και τα κύτταρα γίνονται πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη 2.

-Η NAC μπορεί να προστατεύσει από τη γρίπη

Η NAC έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της γρίπης, καθώς και ότι προστατεύει από τη γρίπη. Η NAC μειώνει τη φλεγμονώδη ανταπόκριση του σώματος όταν αναπτύσσεται η γρίπη και αυτό μειώνει τα συμπτώματα που εμφανίζονται. Η NAC μειώνει, επίσης, την ικανότητα του ιού της γρίπης να αναδιπλασιαστεί στα κύτταρα. Χωρίς την ικανότητα αναπαραγωγής γρήγορα, ο ιός, συχνά, καταπολεμάται προτού αναπτυχθεί. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που λαμβάνουν NAC αναπτύσσουν γρίπη μόνο το 25% του χρόνου, ενώ όσοι δεν παίρνουν  NAC αναπτύσσουν γρίπη το 79% του χρόνου.

-Η NAC μπορεί να βοηθήσει στη νόσο Αλτσχάιμερ και στη νόσο Πάρκινσον

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια νευρολογική διαταραχή που επιβραδύνει τις ικανότητες μάθησης και μνήμης. Η NAC μπορεί να  επιβραδύνει ή να αναιρέσει την απώλεια της γνωστικής ικανότητας σε νόσο Alzheimer. Ασθενείς με νόσο του Parkinson οι οποίοι παίρνουν NAC εμφανίζουν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στη λειτουργία και τα συμπτώματα από την έλλειψη της ντοπαμίνης.

-Η NAC μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των επιδράσεων της σχιζοφρένειας

Η σχιζοφρένεια χαρακτηρίζεται από την αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας και από ανώμαλες κοινωνικές συμπεριφορές. Η NAC μπορεί να λειτουργήσει για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της σχιζοφρένειας. Ο γονιδιακός τόπος G72 συνδέεται με την ανάπτυξη αυτών των ασθενειών με τη διεύρυνση των συνάψεων στον εγκέφαλο. Με θεραπεία με NAC, οι συνάψεις των σχιζοφρενών εξομαλύνονται, υποδηλώνοντας ότι η NAC διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή βοήθειας σε ασθενείς με ψυχικές ασθένειες.

-Η NAC μπορεί να αποτρέψει εθιστικές συμπεριφορές

Οι εθιστικές συμπεριφορές περιλαμβάνουν φαγούρα, τριχοτιλλομανία και άλλες καταναγκαστικές συμπεριφορές, αλλά και εθισμό στα ναρκωτικά. Η NAC βοηθά τους ανθρώπους με εθισμούς, ιδιαίτερα στην κοκαΐνη. Οι συμπεριφορές, όπως το τράβηγμα μαλλιών ή το δάγκωμα των νυχιών μπορούν, επίσης, να αποφευχθούν χρησιμοποιώντας τη NAC. Τα αποτελέσματα διαμεσολαβούν με την ομαλοποίηση του διεγερτικού νευροδιαβιβαστή, γλουταμικό οξύ.

-Η NAC μπορεί να αποτρέψει την κατάθλιψη και τη διπολική διαταραχή

Η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή είναι σοβαρές καταστάσεις που γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες στον κόσμο μας σήμερα. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από αυτές τις διαταραχές μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά λαμβάνοντας NAC. Η NAC μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στη βελτίωση της ικανότητας των ανθρώπων να λειτουργούν ενώ αντιμετωπίζουν αυτά τα συμπτώματα.

-Η NAC μπορεί να αποτρέψει την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή 

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή προκαλεί κοινωνικό άγχος και καταναγκαστικές συμπεριφορές. Η NAC μπορεί να βοηθήσει με τη θεραπεία σε σοβαρές περιπτώσεις ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. 

-Η NAC βελτιώνει τη λειτουργία του εντερικού φραγμού

Η θεραπεία με NAC μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εντέρου σε περιπτώσεις με ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Η NAC θα διορθώσει, επίσης, την οξειδωτική βλάβη, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία του εντερικού φραγμού.

-Η NAC βελτιώνει την αναγέννηση των οστών

Η NAC βοηθά στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της αναγέννησης των οστών. Ενεργοποιεί την οστεοβλαστική διαφοροποίηση αλληλεπιδρώντας με άλλους δείκτες οστού, όπως το κολλαγόνο και η οστεοποντίνη. Η NAC επιταχύνει την ανοργανοποίηση και έτσι αυξάνει τον ρυθμό ανάπτυξης των οστών.

-Η NAC είναι θεραπεία για τις διαταραχές ύπνου

Η NAC μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια διαταραχή όπου η αναπνοή ενός ατόμου σταματά επανειλημμένα και ξεκινάει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ασθενείς που λαμβάνουν καθημερινά NAC έχουν βελτιωμένη αποτελεσματικότητα στον ύπνο και ροχαλίζουν λιγότερο. Η χορήγηση NAC από το στόμα αποτελεί θεραπεία για την άπνοια ύπνου.

-Η NAC μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών 

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική ασθένεια που προκαλεί προβλήματα στην περίοδο και δυσκολίες στο να μείνει έγκυος μια γυναίκα. Το κιτρικό κλομιφαίνιο (CC), ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου, φαίνεται να λειτουργεί μόνο στο 60-85% των γυναικών. Η NAC είναι εναλλακτική θεραπεία για τη νόσο.

- Η NAC μπορεί να βοηθήσει στο ALS ή Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση

Η Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση είναι ασθένεια του νευρικού συστήματος που προκαλεί απώλεια της εθελοντικής χρήσης των μυών. Η ασθένεια δεν θεραπεύεται. Η NAC ενδέχεται να βοηθήσει τους ασθενείς με ALS, γιατί αποτρέπει τον εκφυλισμό των νευρωνικών κυττάρων.

-Η NAC μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό επιβίωσης σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια

Η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί κόπωση και δυσανεξία σε μυς. Η NAC έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει αυτά τα συμπτώματα μειώνοντας τη φλεγμονή και την οξειδωτική βλάβη στους μυς. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με Χρόνια Καρδιακή Ανεπάρκεια.

-Η NAC αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρδιακή προσβολή και έμφραγμα

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρδιακές προσβολές έχουν λιγότερα ανεπιθύμητα καρδιακά συμβάματα μετά τη λήψη NAC. Οι ασθενείς που λαμβάνουν NAC έχουν τη τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο νωρίτερα λόγω της γρήγορης και ταχείας ανάκαμψης, όταν έχουν υποστεί έμφραγμα.

-Η NAC μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Η καρδιαγγειακή νόσος, συχνά, προκαλείται από οξειδωτική βλάβη στον καρδιακό ιστό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και άλλες σοβαρές συνέπειες. Η NAC μπορεί να μειώσει αυτή την οξειδωτική βλάβη και να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

-Η NAC μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη από εγκεφαλικό τραυματισμό

 Οι τραυματισμοί του εγκεφάλου μπορεί να προκληθούν από υπερβολικές δόσεις φαρμάκων, εγκεφαλική ισχαιμία (ανεπαρκής ροή αίματος στον εγκέφαλο), εγκεφαλικό τραύμα ή άλλους λόγους. Οι τραυματισμοί του εγκεφάλου μπορούν να προκαλέσουν απώλεια γνωστικής λειτουργίας και μνήμης. Η NAC μπορεί να δράσει για να βοηθήσει στην αποκατάσταση και μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να ανακτήσουν τη μνήμη και τη γνωστική τους ικανότητα.

-Η NAC μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου

Το οξειδωτικό στρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσει νεφρική νόσο και νεφρική ανεπάρκεια. Η NAC δρα ως προστατευτικό έναντι του οξειδωτικού στρες στους νεφρούς και με αυτόν τον τρόπο αποτρέπει τη νεφρική ανεπάρκεια.

-Η NAC βελτιώνει τη γονιμότητα

Σχεδόν το 15% όλων των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν επηρεάζονται από τη στειρότητα, και σχεδόν στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, η ανδρική υπογονιμότητα είναι ο μοναδικός παράγοντας ή συνεισφέρει. Η NAC βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος. Η NAC μπορεί επίσης να βοηθήσει τη γονιμότητα σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και ανεξήγητη απώλεια της εγκυμοσύνης.

-Η NAC προκαλεί ισχυρή αποτοξίνωση

Η NAC καθαρίζει γρήγορα το σώμα από σκιαγραφικά, χημικά φάρμακα, χημειοθεραπευτικά, φυτοφάρμακ, τοξίνες, ραδιενέργεια και άλλες περιβαλλοντικές τοξίνες. 

acetylocysteini 2

Η NAC φαίνεται να είναι μια ασφαλής ουσία.

Η NAC έχει μια δυσάρεστη οσμή.

Η NAC καλύτερα να λαμβάνεται όταν ο ασθενής είναι νηστικός.

Καλύτερα να λαμβάνεται με τροφή, κατά προτίμηση το πρωί, αν ερεθιστεί το στομάχι.

Η NAC έχει αντιπηκτικές ιδιότητες και ιδιότητες παρεμπόδισης των αιμοπεταλίων κι επομένως πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα σε διαταραχές πηκτικότητας,  αν λαμβάνονται μεγάλες δόσεις NAC (χειρουργική επέμβαση,ως αποτέλεσμα του αυξημένου κινδύνου αιμορραγίας κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση. Σταματήστε τη λήψη της Ν-ακετυλοκυστεΐνης τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση, φάρμακα για την αραίωση του αίματος - εάν παίρνετε αντιπηκτικά). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις να παίρνετε το συμπλήρωμα με ιατρική συνταγή.

Η Ν-ακετυλοκυστεϊνη είναι παρόμοια με την κυστεϊνη που βρίσκεται στα τρόφιμα, και οι χαμηλές δόσεις του συμπληρώματος (500mg) είναι  ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. 

-Η NAC είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αποτοξινωτικό των κυττάρων, παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της γλουταθειόνης, ουσίας που, κυρίως, χρησιμοποιεί ο οργανισμός για αποτοξίνωση και εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. 

-Μόλις η NAC εισέλθει στο σώμα μετατρέπεται σε γλουταθειόνη. Βοηθάει στην απομάκρυνση των βαρέων τοξικών μετάλλων από το σώμα, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, προάγοντας την υγεία του ήπατος.

-Ενισχύει το ανοσοποιητικό μεταφέροντας θρεπτικά συστατικά στα λεμφοκύτταρα και στα φαγοκύτταρα.

-Ενισχύει τις κυτταρικές μεμβράνες, προάγει την κατασκευή μυϊκού ιστού και συντηρεί το RNA & το DNA.

-Διασπά τη βλέννα που υπάρχει στους πνεύμονες βοηθώντας σε περιπτώσεις χρόνιας βρογχίτιδας και γρίπης. 

-Προφυλάσσει από τον καρκίνο του εντέρου τα άτομα που έχουν πολύποδα στο έντερο.

-Κάνει ισχυρή αποτοξίνωση από επιβλαβείς ουσίες.

Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) 

Η γλουταθειόνη

Η γλουταθειόνη είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό ένζυμο που παράγεται στο σώμα για την καταπολέμηση της δραστηριότητας των ελεύθερων ριζών. Χωρίς τη γλουταθειόνη, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε κίνδυνο και έχει μικρές άμυνες κατά των τοξινών και των ασθενειών. Έτσι λοιπόν η Ν-ακετυλοκυστεΐνη είναι ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό.

Η κυστεΐνη βρίσκεται στη βήτα-κερατίνη, την κύρια πρωτεΐνη στα νύχια, το δέρμα και τα μαλλιά. Βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς, νεανικής εμφάνισης, με την ενθάρρυνση της παραγωγής κολλαγόνου και την ελαστικότητα του δέρματος.

Η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC) είναι μια μορφή του αμινοξέος κυστεΐνης που είναι πιο εύκολα απορροφήσιμη από τα συμπληρώματα. Η NAC μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη ή/και τη θεραπεία του καρκίνου, τη δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα, τον βήχα των καπνιστών, την βρογχίτιδα, τις καρδιοπάθειες, την κυστική ίνωση, τη δηλητηρίαση από ακεταμινοφαίνη, και το σηπτικό σοκ. Τα αποτοξινωτικά της αποτελέσματα βοηθούν ακόμη να μεγαλώσουν τα οφέλη από την τακτική άσκηση, προστατεύοντας τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες.

Επειδή, η κυστεΐνη έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει την παραγωγή των Τ4 λευκών αιμοσφαιρίων, τα συμπληρώματα NAC είναι θεραπεία για άτομα με AIDS. Θεωρείται ότι όσοι λαμβάνουν 1800 χιλιοστόγραμμα συμπληρωμάτων NAC κάθε μέρα μπορού να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες εξέλιξης της ασθένειας. Η τόνωση του ανοσοποιητικού με ακετυλοκυστεΐνη μπορεί, επίσης, να παρέχει προστασία κατά της γρίπης, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ακετυλοκυστεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των πνευμόνων από τις καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου, να προστατεύσει το συκώτι από τις τοξικές επιδράσεις του αλκοόλ και να μειώσει τις τοξικές παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Η NAC έχει χρησιμοποιηθεί, επιτυχώς, για τη θεραπεία δηλητηρίασης από αρσενικό και υδράργυρο.

Δεν υπάρχει Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) για την κυστεΐνη. Μπορεί να παραχθεί μέσα στο σώμα, και μπορεί επίσης να ληφθεί μέσω τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, όπως το κρέας και τα αυγά. Το σιτάρι, το μπρόκολο, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και οι κόκκινες πιπεριές είναι, επίσης, καλές φυσικές πηγές της κυστεΐνης.

Η Ν-ακετυλοκυστεϊνη είναι η μορφή της κυστεΐνης που απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό.

Οι τυπικές δόσεις κυμαίνονται από 250-1500 mg την ημέρα και δεν υπάρχουν τοξικές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Το σελήνιο, η βιταμίνη Β6 και η βιταμίνη Ε βοηθούν στην ενίσχυση των αντιοξειδωτικών επιδράσεων της κυστεΐνης.

Δοσολογία NAC

Συνιστώνται, συνήθως, 800mg έως 1.800mg NAC εάν έχετε κάποια πάθηση.

Για γενικούς λόγους υγείας, επαρκούν 600 mg την ημέρα.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με Ν-ακετυλοκυστεΐνη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετα τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με Ν-ακετυλοκυστεΐνη

acetylocysteini 4

Διαβάστε, επίσης,

Η ακετυλοκυστεϊνη είναι ασφαλής;

Κάντε αποτοξίνωση στο συκώτι σας

Γλουταθειόνη

Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους καπνίζουν

Φαρμακοκινητική στην ογκολογία

Αναστολή της δραστηριότητας του RAS

Aκεταλδεΰδη

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 6075 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018 18:08
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.