Κυριακή, 23 Μαΐου 2021 15:57

Χλώριο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Χρήσιμες πληροφορίες για το χλώριο

Το χλώριο έχει χημικό σύμβολο Cl. Έχει ατομικό βάρος 35,5. Υπάρχει άφθονο στα πυριγενή πετρώματα και σε ένα ποσοστό 0,031% ανά κιλό. Υπάρχει, επίσης, στο θαλασσινό νερό σε ποσοστό 1,9%, κατά κύριο λόγο σα χλωριούχο νάτριο.

Είναι βασική μεταλλική μορφή του αερίου χλωρίου στα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο.

Το χλώριο που δεν είναι αέρια μορφή είναι συνδεδεμένο, συνήθως, με το νάτριο, τόσο στην τροφή όσο και στα σωματικά υγρά.

Το χλώριο είναι ένα χημικό στοιχείο με το σύμβολο Cl και τον ατομικό αριθμό 17. Το χλώριο είναι ένα κίτρινο-πράσινο αέριο σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι ένα εξαιρετικά αντιδραστικό στοιχείο και ένας ισχυρός οξειδωτικός παράγοντας: μεταξύ των στοιχείων, έχει την υψηλότερη συγγένεια ηλεκτρονίων και την τρίτη υψηλότερη ηλεκτροναγωγικότητα στην κλίμακα Pauling, πίσω από μόνο το οξυγόνο και το φθόριο

Λόγω της μεγάλης δραστικότητάς του, όλο το χλώριο στον φλοιό της Γης είναι υπό τη μορφή ενώσεων ιονικών χλωριδίων, τα οποία περιλαμβάνει το επιτραπέζιο αλάτι. Είναι το δεύτερο πιο άφθονο αλογόνο (μετά το φθόριο) και το 21ο πιο άφθονο χημικό στοιχείο στον φλοιό της Γης. Αυτά τα αποθέματα επισκιάζονται ωστόσο από τα τεράστια αποθέματα χλωρίου στο θαλασσινό νερό.

Το στοιχειακό χλώριο παράγεται στο εμπόριο από άλμη με ηλεκτρόλυση, κυρίως στη διαδικασία χλωρίου-αλκαλίων.

Περίπου 15000 ενώσεις που περιέχουν χλώριο διατίθενται στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών ενώσεων όπως χλωριωμένο μεθάνιο, αιθάνες, χλωριούχο βινύλιο, χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC), τριχλωριούχο αργίλιο για κατάλυση, το χλωριούχο μαγνήσιο, το τιτάνιο, το ζιρκόνιο και το άφνιο κ.ά.

Ποσοτικά, από το σύνολο του στοιχειακού χλωρίου που παράγεται, περίπου το 63% χρησιμοποιείται στην παρασκευή οργανικών ενώσεων και το 18% στην κατασκευή ανόργανων ενώσεων χλωρίου. Περίπου 15.000 ενώσεις χλωρίου χρησιμοποιούνται στο εμπόριο. Το υπόλοιπο 19% του παραγόμενου χλωρίου χρησιμοποιείται για λευκαντικά και προϊόντα απολύμανσης. Οι πιο σημαντικές οργανικές ενώσεις από την άποψη του όγκου παραγωγής είναι 1,2-διχλωροαιθάνιο και βινυλοχλωρίδιο. Άλλες ιδιαιτέρως σημαντικές οργανοχλωρίνες είναι το μεθυλοχλωρίδιο, το χλωροφόρμιο, το βινυλιδενοχλωρίδιο, το τριχλωροαιθυλένιο, το υπερχλωροαιθυλένιο, το αλλυλοχλωρίδιο, η επιχλωροϋδρίνη, το χλωροβενζόλιο, το διχλωροβενζόλιο και το τριχλωροβενζόλιο. Οι κύριες ανόργανες ενώσεις περιλαμβάνουν HCl, Cl2O, HOCl, NaClO3, χλωριωμένα ισοκυανουρικά, AlCl3, SiCl4, SnCl4, PCl3, PCl5, POCl3, AsCl3, SbCl3, SbCl5, BiCl3, S2Cl2, SCl2, SOCI2, ClF3, ICl, ICl, ICl TiCl4, MoCl5, FeCl3, ZnCl2 και ούτω καθεξής. 

Chlorine 1

Χλωρίωση νερού και λεύκανση

Η χρήση χλωριδίων και υποχλωριωδών ασβεστίου (υποχλωριώδες ασβέστιο) και νατρίου (υποχλωριώδες νάτριο) χρησιμοποιούνται στην απολύμανση, σε υπονόμους, σε αγορές, σε σφαγεία και σε νεκροτομεία. Επίσης, χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία, φυλακές, ιατρεία, στάβλους, βοοειδή κ.λπ. και είναι ευεργετικά κατά τις εκταφές,  

Τα διαλύματα χλωριωμένου ασβέστου και σόδας χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των μεταδοτικών λοιμώξεων και για τη θεραπεία της σήψης πληγών. Οι γιατροί πρέπει να αναπνέουν χλώριο, να πλένουν τα χέρια τους με χλωριωμένο ασβέστη και ακόμη και να πασπαλίζουν χλωριωμένο ασβέστη στα κρεβάτια των ασθενών σε περιπτώσεις «μεταδοτικής λοίμωξης».

Το χλώριο χρησιμοποιείται, συνήθως, (με τη μορφή υποχλωριώδους οξέος) για τη θανάτωση βακτηρίων και άλλων μικροβίων σε πόσιμο νερό και δημόσιες πισίνες. Στις περισσότερες ιδιωτικές πισίνες, το ίδιο το χλώριο δε χρησιμοποιείται, αλλά περισσότερο το υποχλωριώδες νάτριο, που σχηματίζεται από χλώριο και υδροξείδιο του νατρίου, ή στερεά δισκία χλωριωμένων ισοκυανουρικών. Το μειονέκτημα της χρήσης χλωρίου σε πισίνες είναι ότι το χλώριο αντιδρά με τις πρωτεΐνες στα ανθρώπινα μαλλιά και το δέρμα. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το διακριτικό "άρωμα χλωρίου" που σχετίζεται με πισίνες δεν είναι το αποτέλεσμα του ίδιου του στοιχειακού χλωρίου, αλλά της χλωραμίνης, μιας χημικής ένωσης που παράγεται από την αντίδραση ελεύθερου διαλυμένου χλωρίου με αμίνες σε οργανικές ουσίες. Ως απολυμαντικό στο νερό, το χλώριο είναι περισσότερο από τρεις φορές αποτελεσματικότερο έναντι του Escherichia coli από το βρώμιο και περισσότερο από έξι φορές αποτελεσματικότερο από το ιώδιο. Όλο και περισσότερο, η ίδια η μονοχλωραμίνη προστίθεται απευθείας στο πόσιμο νερό για σκοπούς απολύμανσης, μια διαδικασία γνωστή ως χλωραμινοποίηση. 

Συχνά δεν είναι πρακτικό να αποθηκεύετε και να χρησιμοποιείτε δηλητηριώδες αέριο χλώριο για την επεξεργασία νερού, επομένως χρησιμοποιούνται εναλλακτικές μέθοδοι προσθήκης χλωρίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται διαλύματα υποχλωριώδους, τα οποία απελευθερώνουν σταδιακά χλώριο στο νερό, και ενώσεις όπως η διχλωρο-s-τριαζινοτριόνη νατρίου (διένυδρη ή άνυδρη), που μερικές φορές αναφέρονται ως «διχλωρό» και η τριχλωρο-s-τριαζινοτριόνη. Αυτές οι ενώσεις είναι σταθερές ενώ είναι στερεές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μορφή σκόνης ή δισκίων. Όταν προστίθενται σε μικρές ποσότητες στο νερό της πισίνας ή στα βιομηχανικά συστήματα νερού, τα άτομα χλωρίου υδρολύονται από το υπόλοιπο μόριο, σχηματίζοντας υποχλωριώδες οξύ (HOCl), το οποίο δρα ως γενικό βιοκτόνο, σκοτώνοντας μικρόβια, μικροοργανισμούς και ούτω καθεξής.

Το χλώριο σαν όπλο

Το αέριο χλώριο, επίσης γνωστό ως βερολίτης, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως όπλο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία και είχε τη χαρακτηριστική μυρωδιά ενός μείγματος πιπεριού και ανανά. Το χλώριο αντιδρά με νερό στο βλεννογόνο των πνευμόνων για να σχηματίσει υδροχλωρικό οξύ, καταστροφικό για τον ζωντανό ιστό και ενδεχομένως θανατηφόρο. Τα ανθρώπινα αναπνευστικά συστήματα μπορούν να προστατευθούν από το αέριο χλώριο με μάσκες αερίων με ενεργό άνθρακα ή άλλα φίλτρα, γεγονός που καθιστά το αέριο χλώριο πολύ λιγότερο θανατηφόρο από άλλα χημικά όπλα. Το χλώριο ως χημικό όπλο, σύντομα, αντικαταστάθηκε από το πιο θανατηφόρο φωσγένιο και αέριο μουστάρδας.

Το αέριο χλώριο χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ το 2007, με τους αντάρτες να συσκευάζουν βόμβες φορτηγών με κελύφη κονιάματος και δεξαμενές χλωρίου. Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από τη δύναμη των εκρήξεων και όχι από τις επιπτώσεις του χλωρίου, καθώς το τοξικό αέριο διασκορπίζεται εύκολα και αραιώνεται στην ατμόσφαιρα από την έκρηξη. Σε μερικές βομβιστικές επιθέσεις, περισσότεροι από εκατό πολίτες νοσηλεύτηκαν λόγω δυσκολιών στην αναπνοή. Οι ιρακινές αρχές ενίσχυσαν την ασφάλεια για στοιχειακό χλώριο, το οποίο είναι απαραίτητο για την παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού στον πληθυσμό.

Η συριακή κυβέρνηση φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει το χλώριο ως χημικό όπλο.

Βιολογικός ρόλος χλωρίου

Το χλωριούχο ανιόν είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για το μεταβολισμό. Το χλώριο απαιτείται για την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι και στις λειτουργίες της κυτταρικής αντλίας. Η κύρια διατροφική πηγή είναι επιτραπέζιο αλάτι ή χλωριούχο νάτριο. Υπερβολικά χαμηλές ή υψηλές συγκεντρώσεις χλωρίου στο αίμα είναι παραδείγματα διαταραχών ηλεκτρολυτών.

Υποχλωραιμία (που έχει πολύ λίγο χλωρίδιο) σπάνια εμφανίζεται απουσία άλλων ανωμαλιών. Μερικές φορές συνδέεται με υποαερισμό. Μπορεί να συνδέεται με τη χρόνια αναπνευστική οξέωση.

Η υπερχλωραιμία (που έχει πολύ χλωρίδιο) συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, τείνουν να μοιάζουν με εκείνα της υπερνατριαιμίας (υπερβολικό νάτριο). Η μείωση των χλωριούχων αίματος οδηγεί σε εγκεφαλική αφυδάτωση. Τα συμπτώματα προκαλούνται συχνότερα από ταχεία επανυδάτωση που οδηγεί σε εγκεφαλικό οίδημα. Η υπερχλωραιμία μπορεί να επηρεάσει τη μεταφορά οξυγόνου.

Υψηλά επίπεδα νατρίου είναι συνακόλουθα υψηλών επιπέδων χλωρίου και το αντίστροφο. Στα σωματικά υγρά το χλώριο είναι αρνητικά φορτισμένο (ανιόν) και εξουδετερώνει το θετικά φορτισμένο  νάτριο και κάλιο (κατιόντα). Το σωματικό περιεχόμενο σε χλώριο είναι 115 γρ. περίπου. Αυτό το ποσό διατηρείται σταθερό μέσω της απέκκρισης οποιουδήποτε υπερβάλλοντος ποσού από τα ούρα, τον ιδρώτα και τη γαστρεντερική οδό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε θετική ισορροπία χλωρίου μιας και η πρόσληψή του από τη διατροφή είναι περισσότερο από αρκετή. Σε παραλληλισμό με το νάτριο, υπερβολικές απώλειες χλωρίου μπορεί να προκληθούν από βαριά εφίδρωση και από διάρροια. Επιπλέον, το χλώριο με τη μορφή υδροχλωρικού οξέος μπορεί να χαθεί σε σημαντικό βαθμό μετά από επίμονους εμέτους.

Κίνδυνοι από το χλώριο
Το χλώριο είναι ένα τοξικό αέριο που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, τα μάτια και το δέρμα. Επειδή είναι πυκνότερο από τον αέρα, τείνει να συσσωρεύεται στον πυθμένα των ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων.

Το αέριο χλώριο είναι ένας ισχυρός οξειδωτής, ο οποίος μπορεί να αντιδρά με εύφλεκτα υλικά. 

Το χλώριο ανιχνεύεται με συσκευές μέτρησης σε συγκεντρώσεις τόσο χαμηλές όσο 0,2 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), και με οσμή στα 3 ppm. Βήχας και έμετος μπορεί να συμβούν στα 30 ppm και πνευμονική βλάβη στα 60 ppm. Περίπου 1000 ppm μπορεί να είναι θανατηφόρα μετά από μερικές βαθιές αναπνοές αερίου. Η συγκέντρωση IDLH (άμεσα επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία) είναι 10 ppm. Η αναπνοή χαμηλότερων συγκεντρώσεων μπορεί να επιδεινώσει το αναπνευστικό σύστημα και η έκθεση στο αέριο μπορεί να ερεθίσει τα μάτια. Η τοξικότητα του χλωρίου προέρχεται από την οξειδωτική του ισχύ. Όταν το χλώριο εισπνέεται σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 30 ppm, αντιδρά με νερό και κυτταρικό υγρό, παράγοντας υδροχλωρικό οξύ (HCl) και υποχλωριούχο οξύ (HClO).

Όταν χρησιμοποιείται σε καθορισμένα επίπεδα για την απολύμανση του νερού, η αντίδραση του χλωρίου με το νερό δεν αποτελεί μείζονα ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA) έχει ορίσει το επιτρεπόμενο όριο έκθεσης για στοιχειακό χλώριο σε 1 ppm ή 3 mg / m3. Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία της Εργασίας έχει ορίσει ένα συνιστώμενο όριο έκθεσης 0,5 ppm για 15 λεπτά. 

Στο σπίτι, τα ατυχήματα συμβαίνουν όταν τα διαλύματα υποχλωριώδους λευκαντικού έρχονται σε επαφή με ορισμένα όξινα απορρυπαντικά και παράγεται αέριο χλώριο. Το υποχλωριώδες λευκαντικό (ένα δημοφιλές πρόσθετο πλυντηρίου) σε συνδυασμό με την αμμωνία (ένα άλλο δημοφιλές πρόσθετο πλυντηρίου) παράγει χλωραμίνες, μια άλλη τοξική ομάδα χημικών.

Το χλώριο χρησιμοποιείται ευρέως για τον καθαρισμό του νερού, ειδικά για την παροχή πόσιμου νερού και το νερό που χρησιμοποιείται στις πισίνες. Αρκετές καταστροφικές καταρρεύσεις οροφών πισίνας έχουν προκύψει από τη διάβρωση που προκαλείται από το χλώριο από διάβρωση στον ανοξείδωτο χάλυβα ράβδων ανάρτησης. Ορισμένα πολυμερή είναι επίσης ευαίσθητα στην προσβολή, όπως η  ρητίνη ακετάλης και το πολυβουτένιο. 

Το στοιχείο σιδήρου μπορεί να συνδυαστεί με χλώριο σε υψηλές θερμοκρασίες σε μια ισχυρή εξώθερμη αντίδραση, δημιουργώντας μια φωτιά χλωρίου-σιδήρου. Οι πυρκαγιές χλωρίου-σιδήρου αποτελούν κίνδυνο σε εγκαταστάσεις χημικών διεργασιών, όπου μεγάλο μέρος των σωληνώσεων που μεταφέρουν αέριο χλώριο είναι κατασκευασμένο από χάλυβα. 

Τα φυσιολογικά επίπεδα χλωρίου στο πλάσμα του αίματος κυμαίνονται μεταξύ 348 και 376 χλγρ ανά 100 γρ.

chlorine 2

Οι λειτουργίες του χλωρίου

-Δρα σαν κύριο ανιόν έναντι των κατιόντων του νατρίου και καλίου κατά τη διατήρηση των επιπέδων των υγρών του σώματος και της οξεοβασικής ουδετερότητάς τους.

-Προσφέρει χλώριο για την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος από το στομάχι.

Οι πηγές χλωρίου από τις τροφές είναι παράλληλες με αυτά του νατρίου. Τροφές πλούσιες σε νάτριο είναι και σε χλώριο, ενώ φτωχές σε νάτριο, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα καρύδια και τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά, είναι, επίσης φτωχά σε χλώριο.

Η έλλειψη χλωρίου στα σωματικά υγρά συνοδεύει τις υπερβολικές απώλειες νατρίου. Στην αχλωρυδρία τα κύτταρα του στομάχου δεν μπορούν να παράγουν υδροχλωρικό οξύ και οφείλεται σε βλάβη του μηχανισμού παραγωγής.

Συμπληρώματα χλωρίου

-Χλωριούχο νάτριο, όπου τα 100 χλγρ προσφέρουν 47,6 χλγρ χλωρίου.

-Υδροχλωρική βεταϊνη, για υδροχλωρικό οξύ

-Υδροχλωριούχο γλουταμινικό οξύ για υδροχλωρικό οξύ

-Διάλυμα υδροχλωρικού οξέος για υδροχλωρικό οξύ

Αυξημένα επίπεδα χλωρίου στο πλάσμα αίματος

-Αναιμίες

-Καρδιοπάθειες

-Παθήσεις νεφρών

-Εγκυμοσύνη και εκλαμψία

Μειωμένα επίπεδα χλωρίου στο πλάσμα αίματος

-Διαβήτης

-Πυρετοί

-Πνευμονία

Αύξηση απέκκρισης χλωρίου από τα ούρα

-Διατροφή πλούσια σε άλατα

-Ραχίτιδες

-Κίρρωση ήπατος

Μείωση απέκκρισης χλωρίου από τα ούρα

-Χρόνιες νεφροπάθειες

-Αρχικά στάδια πνευμονίας

-Καρκίνος

-Γαστρίτιδες

Υπερβολικά επίπεδα χλωρίου από τη διατροφή

Παρατηρούνται με μια διατροφή που περιέχει αυξημένες προσλήψεις αλατιού και χλωριούχου καλίου. Η υψηλή πίεση του αίματος που προκαλείται από υπερβολική πρόσληψη αλατιού οφείλεται στη μεσολάβηση των ορμονών ρενίνη και αλδοστερόνη και, πιθανώς, είναι μια κατάσταση εξαρτώμενη από την ύπαρξη υψηλού ποσού χλωρίου, μάλλον, παρά υψηλού ποσού νατρίου, στη διατροφή.

Χλωριούχο κοβάλτιο ή χλωρίδιο κοβαλτίου

Παρέχει 24,7 χλγ κοβαλτίου ανά 100 χλγρ χλωριδίου (εξαϋδρικό άλας). Είναι διατροφικός παράγοντας που χρησιμοποιείται σε ελλείψεις κοβαλτίου ή βιταμίνης Β12 στα μηρυκαστικά. Μεγάλες ποσότητες σε παιδιά είναι πολύ επικίνδυνες. Οι τοξικές επιδράσεις του είναι κοκκινίλες στο δέρμα, ναυτία, έμετοι, νευρική κώφωση, μυξοίδημα και καρδιακή ανεπάρκεια.

Χλωριούχος αμμωνία

Προσθετικό τροφών που χρησιμοποιείται σε ζυμωμένες τροφές και σαν αρωματικό καρύκευμα. Παρέχει 67 χλγρ χλωρίου ανά 100 χλγρ. Χρησιμοποιείται στην ιατρική για οξίνιση ούρων όταν ο ουροποιητικός σωλήνας έχει προσβληθεί από μόλυνση. Βοηθάει στην αποβολή ορισμένων φαρμάκων και στην αύξηση της διουρητικής επίδρασης των υδραργυρικών, επιταχύνει την αποβολή του μολύβδου, ανεφοδιάζει με χλώριο στη θεραπεία αντικατάστασης χλωρίου κι ενεργεί σαν αποχρεμπτικό σε σιρόπια για το βήχα.

Διοξείδιο χλωρίου

Προσθετικό τροφών που χρησιμοποιείται σα λευκαντικός και βελτιωτικός παράγοντας στα άλευρα. Το αποδεκτό επίπεδό του κατά την επεξεργασία των αλεύρων είναι μέχρι 30 χλγρ ανά κιλό και από 30-75 ανά κιλό σε ειδικές περιπτώσεις.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

Chlorine 3

Διαβάστε, επίσης,

Υποκαλιαιμία

Υδροχλωρικό οξύ

Υποκαλιαιμική περιοδική παράλυση

Απρόσφορη έκκριση αντιδιουρητικής ορμόνης

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τα μέταλλα που περιέχει το ανθρώπινο σώμα

Τα φάρμακα προκαλούν ανεπάρκεια βιταμινών

Συμπτώματα ελλείψεων μετάλλων στα φυτά

Συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις συμπληρωμάτων διατροφής

Σορβικό κάλιο

Αλλεργία στο γλουταμινικό μονονάτριο

Νεφρωνόφθιση

Το πρωτόκολλο χλωριούχου καισίου για τον καρκίνο

Θεραπεία DMSO για τον καρκίνο

Μεταβολική Θεραπεία Ασθενειών του Hans Nieper

Οξέωση

Χορήγηση διττανθρακικών για την θεραπεία του καρκίνου

Οι κίνδυνοι από τα τρόφιμα

Ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε

Χρήσιμες πληροφορίες για την αμμωνία

Χάσμα ανιότων

Η διατροφική αξία του βρωμάλευρου

Θεραπεία ασθενειών με τα άλατα ιστών

Ισότονο διάλυμα θαλασσινού νερού

Ποιο είναι το καλύτερο αλάτι

Μήπως έχετε κατακράτηση υγρών;

Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;

Αλάτι Ιμαλαΐων

Υποκατάστατα αλατιού

Τα συμπληρώματα διατροφής για την αχλωρυδρία στομάχου

Αλδοστερόνη

Γιατί πρέπει να καταναλώνετε μόνο θαλασσινό αλάτι

Πρόσθετα τροφίμων

Είναι θαυματουργό το συμπλήρωμα MMS για τον καρκίνο;

Το θαλασσινό αλάτι στην ομοιοπαθητική

Θαλασσινό αλάτι

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 122 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Μαΐου 2021 20:30
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Νόσος του Addison

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη νόσο του Addison

  Nόσος του Addison είναι επινεφριδιακή υπολειτουργία προερχόμενη από πρωτοπαθή νόσο των επινεφριδίων. Η ανεπαρκής έκκριση (παραγωγή) γλυκοκορτικοειδών προκαλείται από τμηματική ή ολική καταστροφή των επινεφριδίων. Το πιο συνηθισμένο αίτιο (80% των περιπτώσεων) είναι μια αυτοάνοση διαδικασία και ακολουθεί η φυματίωση. Το AIDS γίνεται ολοένα και συχνότερο αίτιο

  • Η αδρενεργική κρίση - οξεία επιπλοκή της αδρενεργικής ανεπάρκειας (κυκλοφορική καταπληξία, αφυδάτωση, ναυτία, έμετος, υπογλυκαιμία)

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Ενδοκρινικό/Μεταβολικό

  Γενετική: Η αυτοάνοση αδρενεργική ανεπάρκεια δείχνει μια κληρονομική προδιάθεση. Έχει προταθεί το αυτοσωματικά μεταδιδόμενο πρότυπο 

  Επικρατέστερη ηλικία: Όλες οι ηλικίες 

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες < Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ADDISON

  • Αδυναμία 
  • Κόπωση
  • Απώλεια βάρους 
  • Ορθοστατική υπόταση 
  • Αυξημένη μελάγχρωση (μαύρισμα, φακίδες λεύκης, μπλε-μαύροι αποχρωματισμοί ίριδας και βλεννογόνων)
  • Ανορεξία
  • Έμετοι
  • Διάρροια
  • Ελαττωμένη ανοχή στο κρύο
  • Ζάλη
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση

  ΑΙΤΙΑ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ADDISON

  • Αυτοάνοση αδρενεργική ανεπάρκεια 
  • Ιδιοπαθής ατροφία του επινεφριδιακού φλοιού
  • Φυματίωση 
  • Μυκητιάσεις (ιστοπλάσμωση, βλαστομύκωση, κοκκιδιοειδομύκωση)
  • Σαρκοείδωση 
  • Επινεφριδιακή αιμορραγία
  • Αιμοχρωμάτωση
  • Αμφοτερόπλευρη επινεφριδεκτομή 
  • Νεοπλασία
  • Αμυλοείδωση 
  • Φλεγμονώδης νέκρωση 
  • AIDS
  • Αδρενολευκοδυστροφία

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ADDISON

  • Οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσης αδρενεργικής ανεπάρκειας, περίπου 40% των ασθενών έχουν συγγενή 1ου ή 2ου βαθμού με μια σχετιζόμενη διαταραχή 
  • Λήψη στεροειδών για μακρές περιόδους, στη συνέχεια εμπειρία σοβαρής λοίμωξης, τραύματος ή χειρουργικής πράξης 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ADDISON

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Ποικίλες μυοπάθειες 
  • Άλλα αίτια υπογλυκαιμίας 
  • Σύνδρομο απρόσφορης έκκρισης αντιδιουρητικής ορμόνης 
  • Νεφρίτιδα με απώλεια άλατος 
  • Βρογχογενές καρκίνωμα
  • Κατάποση βαρέων μετάλλων 
  • Αποχρωμάτωση 
  • Νευρογενής ανορεξία
  • Σύνδρομο sprue
  • Υπερπαραθυρεοειδισμός

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Χαμηλό νάτριο ορού ( < 130 mEq/l)
  • Υψηλό κάλιο ορού ( > 5 mEq/l)
  • Αυξημένο άζωτο ουρίας αίματος
  • Ελαττωμένα επίπεδα κορτιζόλης, υψηλά επίπεδα ρενίνης (ραδιοανοσοφθορισμός)
  • Αυξημένα επίπεδα ACTH
  • Μέτρια ουδετεροπενία (περίπου 5.000/ml)

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Δακτυλίτιδα

  Διαταραχές που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Σακχαρώδης διαβήτης

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Ατροφικά επινεφρίδια

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  • Κοσυντροπίνη 0,25 mg ενδοφλεβίως. Μετρήστε τα επίπεδα της κορτιζόλης πριν και μετά την ένεση. Ο ασθενής με νόσο του Addison έχει χαμηλές ή φυσιολογικές τιμές που δεν αυξάνουν

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Αξονική τομογραφία κοιλίας ή καλύτερα μαγνητική τομογραφία κοιλίας
  1. Μικρά επινεφρίδια (ιδιοπαθής ατροφία ή χρόνια φυματίωση)
  2. Διογκωμένα επινεφρίδια (πρώιμη φυματίωση ή πιθανά ιάσιμη νόσος)
  • Ακτινογραφία κοιλίας: μπορεί να δείξει αποτιτανώσεις επινεφριδίων
  • Ακτινογραφία θώρακα: μπορεί να δείξει αποτιτανώσεις επινεφριδίων

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Ένας έλεγχος για να καθοριστούν τα αίτια της νόσου της Addison

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ADDISON

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  • Εξωτερικός ασθενής 
  • Εσωτερικός ασθενής κατά τη διάρκεια των αδρενεργικών κρίσεων 

  image 25

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Η θεραπεία για αδρενεργική ανεπάρκεια γίνεται με την αντικατάσταση γλυκοκορτικοειδών και αλατοκορτικοειδών 
  • Κατάλληλη θεραπεία του υποκείμενου αιτίου (π.χ. φυματίωση)

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Όσο είναι ανεκτή

  ΔΙΑΙΤΑ

  Φροντίστε για μία δίαιτα που διατηρεί το ισοζύγιο νατρίου - καλίου

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Ο ασθενής πρέπει να φορά ή να φέρει μαζί του ιατρική ταυτότητα με πληροφορίες σχετικά με τη νόσο και την ανάγκη για υδροκορτιζόνη ή άλλης θεραπείας υποκατάστασης 
  • Καθοδηγήστε τον ασθενή όσον αφορά την αυτοχορήγηση υδροκορτιζόνης παρεντερικά σε επείγουσες περιπτώσεις (π.χ. ταξίδι σε απομακρυσμένες περιοχές μακριά από ιατρική περίθαλψη)

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ ADDISON

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Για χρόνια αδρενεργική ανεπάρκεια:

  • Υδροκορτιζόνη 10 mg από το στόμα κάθε πρωί και 5 mg κάθε απόγευμα (η δοσολογία μεταβάλλεται - μπορεί να χρειαστούν 20-30 mg υδροκορτιζόνης την ημέρα σε ενήλικες (η δοσολογία στα παιδιά είναι μικρότερη 
  • Φθοριοκορτιζόνη 0,1 - 0,2 mg από το στόμα κάθε ημέρα

  Θεραπεία σε καταστάσεις έντασης (άγχους):

  • Κατά τη διάρκεια της οξείας νόσου ή μετά από μικρό τραυματισμό, διπλασιασμός της δοσολογίας στεροειδών έως την ίαση
  • Για χειρουργείο - προσαρμόστε προεγχειρητικά τη δόση και μετά την εγχείρηση όπως χρειάζεται 

  Αδρενεργική κρίση:

  • Επισπεύδεται από λοίμωξη, τραυματισμό, εγχείρηση, απώλεια άλατος, σοβαρή ασθένεια, περιφερική αγγειακή καταπληξία, νεφρική καταπληξία, σοβαροί κοιλιακοί πόνοι, μη φυσιολογική θερμοκρασία
  • Θεραπεύστε αμέσως με υδροκορτιζόνη 100 mg ενδοφλεβίως για 30 δευτερόλεπτα
  • Συνεχίστε με 1 λίτρο 5% dextrose σε φυσιολογικό ορό για 2 ώρες. Επαναλαμβάνετε με συνολική δόση 300 mg υδροκορτιζόνης σε 24 ώρες
  • Αναγνωρίστε και διορθώστε κάθε επιταχυντικό παράγοντα

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Πρεδνιζόνη (5 mg το πρωί και 2,5 mg το απόγευμα) 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Επιβεβαιώστε την επάρκεια (καταλληλότητα) της θεραπείας - φυσιολογική ρενίνη πλάσματος, βελτίωση της όρεξης και δύναμης, αύξηση των καρδιακών ορίων στο φυσιολογικό, φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης αίματος
  • Ιατρική παρακολούθηση εφ' όρου ζωής για σημεία συνεχούς κατάλληλης θεραπείας και αποφυγής υπερδοσολογίας

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Πρόληψη επιπλοκών:

  • Προβλέψτε την αδρενεργική κρίση και θεραπεύστε πριν εμφανιστούν συμπτώματα
  • Εάν η θεραπεία από το στόμα εμποδίζεται από ναυτία και εμέτους, ο ασθενής πρέπει να αναζητήσει βοήθεια ιατρού για την έναρξη περεντερικής θεραπείας 
  • Για προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις χρειάζεται προσαρμογή της δόσης των στεροειδών 
  • Αποφύγετε την έκθεση σε λοιμώξεις

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Υπερπυρεξία 
  • Ψυχωτικές αντιδράσεις 
  • Επιπλοκές από την υποκείμενη νόσο
  • Υπερ-ή υποδοσολογία σε θεραπεία με στεροειδή
  • Υπερκαλιαιμική παράλυση (σπάνια)
  • Αδδισωνική κρίση 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Καλή πρόγνωση με κατάλληλη θεραπεία. Η πρόγνωση είναι περίπου φυσιολογική με κατάλληλη θεραπεία υποκατάστασης 
  • Ενεργή φυματίωση ή μυκητίαση απαντά σε συγκεκριμένη χημειοθεραπεία

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Σακχαρώδης διαβήτης 
  • Θυρεοτοξίκωση 
  • Θυρεοειδίτιδα 
  • Υποπαραθυρεοειδισμός
  • Κακοήθης αναιμία 
  • Ανεπάρκεια ωοθηκών 
  • Υπερκαλιαιμία 
  • Χρόνια μονιλίαση 
  • Σύνδρομο Schmidt (σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής ανεπάρκειας)
  • Αδρενολευκοδυστροφία

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: 

  • Οι δόσεις κορτιζόνης και φθοριοκορτιζόνης είναι μικρότερες από αυτές των ενηλίκων 
  • Η διάγνωση είναι πιο δύσκολη 
  • Εμφανίζεται σε ετεροθαλή αδέλφια 

  Γηριατρικό: Η οξεία αδρενεργική κρίση είναι πιο πιθανή 

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το ενδοκρινικό σύστημα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το ενδοκρικό σύστημα

  dsm what is addisons disease shutterstock 1470847496

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

  Ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων

  Μη διαβητική υπογλυκαιμία

  Απρόσφορη έκκριση αντιδιουρητικής ορμόνης

  Χρήσιμες πληροφορίες για την ονυχομυκητίαση

  Σακχαρώδης διαβήτης, ινσουλινοεξαρτώμενος (τύπου 1)

  Υπερασβεστιαιμία

  Υποφυσιακή ανεπάρκεια

  Θεραπεία ασθενειών με τα άλατα ιστών

  Υποθερμία

  Το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης

  Αντιπυρηνικά αντισώματα

  Πότε πρέπει να κάνετε εξέταση αίματος για ρενίνη

  Λεύκη

  Αλδοστερόνη

  Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

  Ανεξήγητη απώλεια βάρους

  www.emedi.gr

   

   

   

 • Σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας των νεογνών

  Χρήσιμες πληροφορίες για το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας των νεογνών

  Σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας των νεογνών είναι σοβαρή διαταραχή των πρόωρων νεογνών με κλινικές εκδηλώσεις αναπνευστικής δυσχέρειας. Η ανεπάρκεια των επιφανειοδραστικών παραγόντων των πνευμόνων κατά την γέννηση, προκαλεί διάχυτες ατελεκτασίες στους πνεύμονες. Πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκεται από την πνευμονία και τη σηψαιμία

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Πνεύμονες

  Επικρατέστερη ηλικία: Νεογνά

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ

  • Έναρξη λίγες ώρες μετά την γέννηση
  • Το νεογνό καθυστερεί να κλάψει και το κλάμα είναι αδύναμο
  • Ήχος κατά την εκπνοή σαν γρύλισμα 
  • Αφρός στα χείλη
  • Θετικό αντανακλαστικό της γνάθου
  • Συσπάσεις των μεσοπλεύριων μυών και του στέρνου
  • Αναπέταση ρινικών πτερυγίων 
  • Αύξηση ρυθμού αναπνοής 
  • Συρρίκνωση του θώρακα
  • Μειωμένο εύρος αναπνοών 
  • Ρόγχοι 
  • Κυάνωση 
  • Περιφερικό οίδημα
  • Ολιγουρία

  ΑΙΤΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ

  • Πρόωρο νεογνό
  • Ανεπάρκεια του επιφανειοδραστικού παράγοντα των πνευμόνων κατά την νεογνική ηλικία
  • Πιθανή ισχαιμία των πνευμόνων

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

  • Πρόωρα νεογνά τα οποία γεννιούνται πριν ολοκληρωθούν 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης
  • Νεογνά διαβητικών μητέρων 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Πρώιμη πνευμονία από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β
  • Παροδική ταχύπνοια των νεογνών
  • Πνευμονία από εισρόφηση μηκωνίου
  • Σήψη μετά από πνευμονία από στρεπτόκοκκο Β

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Αμνιακό υγρό
  1. Αναλογία λεκιθίνης:σφιγγομυελίνης (Λ:Σ αναλογία < 2)
  2. Απουσία φωσφατιδυλο-γλυκερόλης 
  3. Παραγωγή επιφανειοδραστικού παράγοντα
  • Ευρήματα αναπνευστικής, μεταβολικής οξέωσης 
  • Αέρια αίματος - υποξαιμία και υπερκαπνία

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Τεχνητός ή ανθρώπειος επιφανειοδραστικός παράγοντας, βηταμεθαζόνη

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Διογκωμένοι, χωρίς παρουσία υγρού πνεύμονες πορφυρού χρώματος
  • Διάταση της δεξιάς καρδιάς και της κοίλης φλέβας 
  • Πιθανώς, παραμονή ανοικτού βοτάλειου πόρου
  • Εκτεταμένες ατελεκτασίες από απορρόφηση

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  Παρακολούθηση των αερίων αίματος 

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Ακτινογραφία θώρακος - δικτυοζώδης απεικόνιση των πνευμονικών πεδίων λόγω:

  • Διάχυτων ατελεκτασιών 
  • Αερο-βρογχόγραμμα

  327822 1 En 3 Fig6 HTML

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Νοσηλεία - μονάδα εντατικής θεραπείας 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Πιθανώς αναπνευστήρες πιέσεως 
  • Χορήγηση μείγματος ζεστού υγρού αέρα εμπλουτισμένου με οξυγόνο μέσω ειδικής τέντας 
  • Προσεκτική παρακολούθηση του αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος
  • Καθετηριασμός της ομφαλικής αρτηρίας για παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και των αερίων αίματος
  • Τοποθέτηση υποδόριων συσκευών για παρακολούθηση της μερικής τάσης Ο2 και CO2 
  • Οξυμετρία σφυγμού 
  • Διατήρηση της θερμοκρασίας του νεογνού μέσω ακτινοβολίας 
  • Σωλήνες σιτίσεως ή υπερθρεψία 
  • Αερισμός υψηλής συχνότητας. Στις εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνεται ο συμβατικός αερισμός σε συχνότητα μεγαλύτερη από τη φυσιολογική
  • Η εφαρμογή εξωσωματικής μεμβράνης οξυγόνωσης χρησιμοποιείται σαν έσχατη λύση

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Καμία, μπορεί να χρειαστεί χορήγηση παραγόντων κατά την διάρκεια της μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής 

  ΔΙΑΙΤΑ

  Ειδική από νεογνολόγο

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Βόειος ή συνθετικός επιφανειοδραστικός παράγοντας ο οποίος χορηγείται από ενδοτραχειακό σωλήνα απευθείας στο τραχειοβρογχικό δένδρο. Δόση προφύλαξης 5 ml/kg το συντομότερο δυνατόν μετά την γέννηση και μετά η 2η και 3η δόση σε 12 και 24 ώρες αντίστοιχα

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Συνεχής παρακολούθηση σε συνθήκες νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Συστηματική χορήγηση βηταμεθαζόνης στην μητέρα όταν υπάρχουν ενδείξεις ατελούς ωρίμανσης των πνευμόνων του εμβρύου, τουλάχιστον 24 ώρες πριν τον τοκετό

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Ενδοκοιλιακή αιμορραγία
  • Εγκεφαλική βλάβη 
  • Πνευμονοθώρακας υπό τάση
  • Αμφιβληστροειδοπάθεια του πρώιμου νεογνού
  • Άπνοια

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Πορεία: οξεία, πιθανότατα θάνατος εντός 48 ωρών σε ποσοστό 20-30%, το οποίο αυξάνεται σε λιποβαρή νεογνά ιδίως με βάρος < 1.000 γραμμάρια

  Πρόγνωση:

  • Σε νεογνά μετά από κύηση μεγαλύτερη των 28 εβδομάδων σε εξειδικευμένες μονάδες εντατικής θεραπείας η έκβαση αναμένεται θετική
  • Η χρόνια πνευμονοπάθεια και η βρογχοπνευμονική δυσπλασία είναι συχνές σε βαριές περιπτώσεις ιδιαίτερα μετά από παρατεταμένη παραμονή στον αναπνευστήρα

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Διαταραχή της περιγεννητικής περιόδου

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

  newborn nicu 2k1 1280x640

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Τουλαραιμία

  Βακτηριακή πνευμονία

  Χρήσιμες πληροφορίες για την πνευμονία από μυκόπλασμα

  Ιογενής πνευμονία

  Πνευμονικό οίδημα

  Πανώλη

  Παρ' ολίγον πνιγμός

  Ατελεκτασίες πνευμόνων

  Διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη

  Αποφρακτική βρογχιολίτιδα με οργανούμενη πνευμονία

  Πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας

  Μάθετε να αξιολογείτε την ακτινογραφία θώρακος

  Λοίμωξη από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

  Σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ενηλίκων

  Βρογχοπνευμονική δυσπλασία

  Πρόωρος τοκετός

  www.emedi.gr

   

   

   

 • Νόσος του Hodgkin

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη νόσο του Hodgkin

  Γράφει η 

  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

  Νόσος του Hodgkin είναι κακοήθης νόσος του λεμφικού ιστού που οφείλεται στην κακοήθη μετατροπή ενός πρόδρομου κυττάρου, που δεν έχει προσδιοριστεί, στο παθογνωμικό κύτταρο Reed-Stenberg. Η νόσος επεκτείνεται στον παρακείμενο λεμφικό ιστό και ενδεχόμενα σε μη λεμφικό ιστό.

  Η ταξινόμηση Rye βασίζεται σε παθολογοανατομικά ευρήματα:

  • Οζώδης σκλήρυνση - πιο συχνός τύπος 
  • Τύπος με μικτή κυτταροβρίθεια - 2ος πιο συχνός
  • Λεμφοπενικός τύπος 
  • Τύπος με λεμφοκυτταρική επικράτηση

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Αιμοποιητικό/Λεμφικό/Ανοσολογικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Δικόρυφη κατανομή με μεγαλύτερη συχνότητα στις ηλικίες 20 και 70

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ HODGKIN

  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (ανώδυνοι)
  • Πυρετός (Pel-Ebstein). Ο πυρετός Pel-Ebstein είναι ένας πυρετός που συνεχίζει να αυξάνεται και να πέφτει κάθε 7-10 ημέρες περίπου. Ο πυρετός αυξάνεται απότομα, παραμένει υψηλός για περίπου μια εβδομάδα και έπειτα πέφτει ξανά κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα, παραμένοντας χαμηλός για περίπου μια εβδομάδα. Στη συνέχεια, αυτό το μοτίβο ανύψωσης και πτώσης της θερμοκρασίας επαναλαμβάνεται πάλι. 
  • Νυχτερινοί ιδρώτες 
  • Απώλεια βάρους > 10%
  • Αδυναμία
  • Ανορεξία

  ΑΙΤΙΑ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ HODGKIN

  Άγνωστα

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ HODGKIN

  • Ανοσοανεπάρκεια (επίκτητη και κληρονομική)
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • HIV λοίμωξη

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ HODGKIN

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Άλλα λεμφώματα
  • Λοιμώδης λεμφαδενοπάθεια 
  • Μεταστάσεις άλλων συμπαγών όγκων 
  • Σαρκοείδωση 
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • AIDS
  • Φαρμακευτική αντίδραση 

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Γενική αίματος και τύπος
  • Βιοχημικός έλεγχος 
  • ΤΚΕ
  • Δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας
  • Δοκιμασίες νεφρικής λειτουργίας 

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Η φαινυτοΐνη μπορεί να προκαλέσει ψευδολέμφωμα

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Κύτταρα Reed-Stenberg (RS) - δίλοβα ή πολυλοβώδη με εμφανή έγκλειστα 
  • Διάχυτη λεμφοκυτταρική διήθηση και κατάληψη των λεμφαδένων
  • Ευμεγέθη, στρογγυλά δικτυοκύτταρα

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Ακτινογραφία θώρακα 
  • Αξονική θώρακα, κοιλίας και πυέλου
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Λεμφαγγειογραφία
  • Σπινθηρογράφημα με θάλλιο, σπινθηρογράφημα οστών (σπάνια) (καλύτερα να μη γίνονται)
  • Υπερηχογράφημα κοιλίας 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Βιοψία λεμφαδένων - δεν επαρκεί η παρακέντηση με βελόνα
  • Ερευνητική λαπαροτομία με σπληνεκτομή, σε μεμονωμένες περιπτώσεις 
  • Βιοψία μυελού των οστών - ειδικά στο στάδιο Β
  • Βιοψία ήπατος, σε μεμονωμένες περιπτώσεις

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ HODGKIN

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση ή εξωνοσοκομειακή για σταδιοποίηση.

  Η αρχική σταδιοποίηση είναι καθοριστική για τη θεραπεία:

  • Στάδιο Ι - μονήρης ομάδα λεμφαδένων
  • Στάδιο ΙΙ - δύο ή περισσότερες ομάδες λεμφαδένων από την ίδια πλευρά του διαφράγματος
  • Στάδιο ΙΙΙ - ομάδες λεμφαδένων και από τις 2 πλευρές του διαφράγματος
  • Στάδιο IV - επέκταση σε εξωλεμφικά όργανα (ο σπλήνας θεωρείται λεμφικό όργανο)
  • Υποκατηγορία "Α" - ασυμπτωματική νόσος σε οποιοδήποτε στάδιο
  • Υποκατηγορία "Β" - συμπτωματική νόσος σε οποιδήποτε στάδιο με απώλεια βάρους 10% νυχτερινούς ιδρώτες ή πυρετός που δεν εξηγείται διαφορετικά 
  • Υποκατηγορία "Χ" παρουσία μεγάλης μάζας (Bulky disease) (διεύρυνση του μεσωρακίου περισσότερο από το 1/3 ή > 10 cm λεμφαδενική μάζα)

  HL Staging Diagram

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Η αντιμετώπιση στοχεύει στην ίαση με την ελάχιστη τοξικότητα
  • Η αντιμετώπιση μπορεί να γίνεται ή με ακτινοθεραπεία ή με χημειοθεραπεία ή με συνδυαστική θεραπεία, ανάλογα με τη σταδιοποίηση και το μέγεθος του όγκου
  • Στάδιο Ι και ΙΙ - τυπικά, μόνο ακτινοθεραπεία εκτός αν υπάρχει μεγάλη μάζα
  • Στάδιο ΙΙΙΑ - κυρίως ακτινοθεραπεία
  • Στάδιο ΙΙΙΒ και IV - χημειοθεραπεία σε παρουσία μεγάλης μάζας και ακτινοθεραπεία
  • Μεταμόσχευση αυτόλογου μυελού των οστών σε αποτυχία της χημειοθεραπείας

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Συζητήστε τις παρενέργειες της θεραπείας στις γονάδες και το ενδεχόμενο αποθήκευσης σπέρματος για τους άνδρες
  • Κίνδυνοι δευτεροπαθούς κακοήθειας 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΝΟΣΟΥ ΤΟΥ HODGKIN

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Σημείωση: πρέπει να γίνεται παρακολούθηση από έμπειρο ογκολόγο.

  ΜΟΡΡ χημειοθεραπευτικό σχήμα - περίοδοι 4 εβδομάδων:

  • Μεχλωραιθαμίνη (αζωθυπερίτης) 6,0 mg/m2 ΕΦ, στις ημέρες 1 και 8 
  • Βινκριστίνη 1,4 mg/m2 ΡΟ τις ημέρες 1 έως 14 (να αποφεύγεται η βανίλια, το τυρί και το κρασί κατά τη διάρκεια λήψης προκαρβαζίνης)
  • Πρεδνιζόνη 40 mg/m2 ΡΟ τις ημέρες 1 έως 14. Χρησιοποιείται στις περιόδους 1 και 4

  ABVD χημειοθεραπευτικό σχήμα - περίοδοι 4 εβδομάδων:

  • Δοξορουβικίνη 25 mg/m2 ΕΦ τις ημέρες 1 και 15
  • Βλεομυκίνη 10 mg/m2 ΕΦ τις ημέρες 1 και 15
  • Βινβλαστίνη 6,0 mg/m2 ΕΦ τις ημέρες 1 και 15
  • Δακαρβαζίνη 375 mg/m2 ΕΦ τις ημέρες 1 και 15

  Σημείωση: Πρόσφατα άρχισαν να εφαρμόζονται περίοδοι με ΜΟΡΡ/ABVD εναλλάξ με σκοπό την ελαχιστοποίηση της τοξικότητας. Επαναλάβετε τις περιόδους 6 τουλάχιστον φορές, αν η γενική αίματος το επιτρέπει 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Γενική αίματος, ενυδάτωση 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  • Χορήγηση εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου αν έχει προγραμματιστεί σπληνεκτομή, για τη σταδιοποίηση

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Μετά τη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία μπορεί να εμφανιστούν δευτεροπαθείς κακοήθειες 
  • Στείρωση και δυσλειτουργία των γονάδων 
  • Υποθυρεοειδισμός 
  • Καταστολή μυελού των οστών 
  • Ευκαιριακές λοιμώξεις
  • Αναιμία
  • Ιδιοπαθής θρομβοπενική πορφύρα και θρομβωτική θρομβοπενικη πορφύρα
  • Στεφανιαία νόσος 
  • Πνευμονική ίνωση

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • 75% ολική επιβίωση
  • Στάδιο Ι - 90% 5 χρόνια
  • Στάδιο ΙΙ - 90% 5 χρόνια
  • Στάδιο ΙΙΙ - 75% 10 χρόνια
  • Στάδιο IV - 66% 10 χρόνια
  • Συμπτωματική (κατηγορία Β) - χειρότερη πρόγνωση 
  • Ασυμπτωματική (κατηγορία Α) - καλύτερη πρόγνωση

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Λοιμώξεις Τ-κυττάρων 

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Αυξημένος κίνδυνος για τα αγόρια

  Γηριατρικό: Αυξημένη επίπτωση του τύπου της οζώδους σκλήρυνσης στις νεότερες ομάδες ασθενών 

  Άλλα:

  • Αυξημένη επίπτωση του τύπου της οζώδους σκληρύνσεως σε νέες ηλικίες
  • Σε HIV λοίμωξη η νόσος είναι πιο επιθετική

  ΚΥΗΣΗ

  • Μετά τη θεραπεία μπορεί να ακολουθήσει φυσιολογική κύηση αν έχει διατηρηθεί η γονιμότητα
  • Δεν είναι γνωστό αν η εγκυμοσύνη αποτελεί αρνητικό υπόστρωμα για τη νόσο του Hodgkin
  • Η νόσος του Hodgkin δεν είναι γνωστό αν επηρεάζει αρνητικά το έμβρυο, αν η θεραπεία μπορεί να μετατεθεί μέχρι τη γέννηση
  • Ο κίνδυνος προόδου της νόσου αν η θεραπεία μετατεθεί μέχρι τον τοκετό, ποικίλλει. Η αντιμετώπιση των ασθενών πρέπει να εξατομικεύεται 

  Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τη νόσο του Hodgkin, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

  Η ζωή είναι πολύτιμη.

  Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

  Hodgkins Lymphoma

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Οι τύποι καρκίνου που σχετίζονται με το AIDS

  Μάθετε να αξιολογείτε τη γενική αίματος

  Απεικονιστικός έλεγχος στην ογκολογία

  Σταδιοποίηση στον καρκίνο

  Υπερασβεστιαιμία και κακοήθεια

  Πυρετός αγνώστου αιτιολογίας

  Χρήσιμες πληροφορίες για την πλευριτική συλλογή

  Δερματικό Τ λέμφωμα

  Χρήσιμες πληροφορίες για το σύνδρομο άνω κοίλης φλέβας

  Βιοδείκτες για την ανίχνευση καρκίνου

  Λοίμωξη από τον Ιό Epstein-Barr

  HIV λοίμωξη και AIDS

  Διαφοροδιάγνωση λεμφαγγειακής καρκινωμάτωσης

  Οι κίνδυνοι υγείας στα κομμωτήρια

  Ιατρική κάνναβη και λεμφώματα

  Είναι απαραίτητη η απομάκρυνση λεμφαδένων στον καρκίνο;

  Η βιταμίνη C στη θεραπεία των αιματολογικών καρκίνων

  Αν διαγνωσθείτε με καρκίνο ανακτήσετε την υγεία σας με τη φαρμακευτική κάνναβη

  Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου και πώς να προστατευτείτε

  Ο καρκίνος δε θεραπεύεται με χημειοθεραπείες

  Χρήσιμες πληροφορίες για το AIDS

  Πρωτοπαθές λέμφωμα του κεντρικού νευρικού συστήματος

  Χρήσιμες πληροφορίες για τους όγκους του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος

  Τα επιθετικά λεμφώματα

  Η θεραπεία του καρκίνου στα παιδιά πρέπει να είναι εξατομικευμένη

  Διογκωμένος κακοήθης λεμφαδένας τραχήλου

  Παράγοντες που καθορίζουν τη θεραπευτική απόφαση στην ογκολογία

  Τι σημαίνουν οι νυχτερινές εφιδρώσεις

  Διαγνωστική προσέγγιση του συνδρόμου της άνω κοίλης φλέβας

  Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο που σχετίζονται με την εργασία

  Γιατί η γονιδιακή θεραπεία είναι η απόλυτη θεραπεία του καρκίνου

  Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για το λέμφωμα μανδύα

  Λέμφωμα Burkitt

  Οι παράγοντες κινδύνου για το Μη-Hodgkin λέμφωμα

  Το καρκινικό μονοπάτι στα λεμφώματα

  Λέμφωμα Hodgkin

  Η ακτινοβολία προκαλεί νευροπάθεια σε επιζώντες καρκίνου

  Scrophularia nodosa

  Σύνδρομο Guillain Barre

  Τι είναι τα ηωσινόφιλα;

  Λοιμώδης μονοπυρήνωση

  Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου

  Ανοσοανεπάρκεια

  Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

  Θεραπεία του καρκίνου εξατομικευμένα

  Φαρμακογενομική

  Γιατί οι χημειοθεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές

  Πρόβλεψη ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων

  Που μπορεί να εφαρμοστεί το μοριακό προφίλ

  Μοριακό προφίλ του όγκου

  Η μεγάλη υπόθεση για τη θεραπεία του καρκίνου

  Οι θυμωμένοι επιζήσαντες από καρκίνο

  www.emedi.gr

   

 • Έλλειμμα μεσοκολπικού διαφράγματος

  Χρήσιμες πληροφορίες για το έλλειμμα μεσοκολπικού διαφράγματος

  Έλλειμμα μεσοκολπικού διαφράγματος είναι ένα άνοιγμα μεταξύ του αριστερού και δεξιού κόλπου που επιτρέπει τη διαφυγή αίματος μεταξύ των δύο θαλάμων. Η διάγνωση συνήθως γίνεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ακόμα και όταν τα συμπτώματα και τα φυσικά σημεία δεν είναι πάντα φανερά. Ένας τύπος (Ostium Secundum) είναι από τα πιο συχνά συγγενή ελλείμματα των ενηλίκων. Διαφυγή αίματος από αριστερά προς τα δεξιά. Υπάρχει ένα επακόλουθο αυξημένο φορτίο της δεξιάς καρδιάς 

  Τύποι:

  • Δευτερογενές έλλειμμα (Ostium Secundum) - εμφανίζεται στην περιοχή του ωοειδούς τμήματος (ένα από τα πιο συχνά συγγενή ελλείμματα στους ενήλικες)
  • Τύπος του φλεβώδους κόλπου (Sinus venosus) - εμφανίζεται στο άνω πίσω τμήμα του μεσοκολπικού διαφράγματος 
  • Πρωτογενές έλλειμμα (Ostium primun) - εμφανίζεται στο κατώτερο τμήμα του μεσοκολπικού διαφράγματος 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Καρδιαγγειακό

  Γενετική: Συγγενή ελλείμματα

  Επικρατέστερη ηλικία: Νεογέννητα

  Επικρατέστερο φύλο: Γυναίκες > Άνδρες (2:1)

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

  • Πρώτο - ή μεσοσυστολικό φύσημα στο 2ο και 3ο αριστερό ανώτερο μεσοπλεύριο διάστημα 
  • Σε μεγάλη διαφυγή - χαμηλής συχνότητας διαστολικό φύσημα στο κατώτερο αριστερό στερνικό χείλος 
  • Κολπικές αρρυθμίες σε πιο ηλικιωμένους ασθενείς 
  • Σταθερός διχασμός 2ου τόνου 
  • Εύκολη κόπωση 
  • Συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις 
  • Αναστολή ανάπτυξης - παιδιά με μεγάλη διαφυγή
  • Πληκτροδακτυλία 
  • Κυάνωση 
  • Συγκοπή
  • Αιμόπτυση

  ΑΙΤΙΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

  Άγνωστα

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

  Οικογενειακό ιστορικό συγγενούς καρδιακής νόσου

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΜΕΣΟΚΟΛΠΙΚΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  Άλλες συγγενείς καρδιοπάθειες 

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Μεγάλο έλλειμμα μεσοκολπικού διαφράγματος
  • Διατεταμένος αριστερός κόλπος 
  • Διατεταμένη πνευμονική αρτηρία

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  ΗΚΓ:

  • Αποκλεισμός δεξιού σκέλους 
  • Υπερτροφία δεξιάς κοιλίας 
  • Κολπική μαρμαρυγή 
  • Στροφή του άξονα προς τα αριστερά

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Καρδιακή αγγειογραφία
  • Ηχοκαρδιογράφημα και Doppler
  • Διοισοφαγικοί υπέρηχοι σε ενήλικες

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Ενδονοσοκομειακός ασθενής για διερεύνηση όταν ενδείκνυται χειρουργείο

  Ventricular septal defect

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Χειρουργική διόρθωση (κυρίως όταν ο λόγος πνευμονικής/συστηματικής ροής είναι ≥ 2:1)
  • Καθυστερημένη χειρουργική διόρθωση έως την προσχολική ηλικία (3-4) εκτός από τα μεγάλα ελλείμματα, που πρέπει να διορθωθούν νωρίτερα
  • Μικρό μεσοκολπικό έλλειμα - πρωταρχικό κλείσιμο με ένα μπάλωμα σαν ομπρέλα μέσω καρδιακού καθετήρα, είναι μια εναλλακτική στην εγχείρηση ανοικτής καρδιάς

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Όσο γίνεται ανεκτή

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Έως ότου κλείσει το έλλειμμα

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια 
  • Κυάνωση 
  • Αρρυθμίες όψιμης έναρξης 10-20 χρόνια μετά το χειρουργείο

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Πορεία χρόνια
  • Ευνοϊκή σε ασυμπτωματικούς ασθενείς
  • Ευνοϊκή σε χειρουργηθέντες ασθενείς που είχαν συμπτώματα

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Στένωση μιτροειδούς

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Εμφανίζεται πιο συχνά σε αυτή την ηλικία

  Γηριατρικό: Ελλείμματα σε ηλικιωμένα άτομα μπορεί να εξακολουθούν να χρειάζονται εγχείρηση

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

  file 20210811 17 1owq1qz

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Τρίχωρος καρδιά εκ δύο κόλπων και μίας κοιλίας

  Τσιρότα κλείνουν τρύπες στην καρδιά

  Ανοικτός κολποκοιλιακός πόρος

  Τι είναι το φύσημα στα παιδιά

  Χρήσιμες πληροφορίες για τις συγγενείς καρδιοπάθειες

  Οδοντιατρικές επεμβάσεις και ενδοκαρδίτιδα

  Η τεχνική της ακρόασης των φυσημάτων στα παιδιά

  Τετραλογία του Fallot

  Παιδιά με καρδιοπάθειες

  Εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο

  Χημειοπροφύλαξη ενδοκαρδίτιδας

  www.emedi.gr

   

   

   

 • Χρήσιμες πληροφορίες για την πρόπτωση του ορθού

  Πρόπτωση του ορθού

  Πρόπτωση ορθού είναι η προσβολή του ορθού διά του δακτυλίου του πρωκτού 

  • Μερική πρόπτωση - αφορά μόνο τον βλεννογόνο. Συνήθως εμφανίζεται μετά από χειρουργικές επεμβάσεις του δακτυλίου (οι ακτινωτές πτυχές του βλεννογόνου του ορθού προβάλλουν διά του δακτυλίου)
  • Πλήρης πρόπτωση - αφορά ολόκληρο το τοίχωμα του ορθού (πρόπτωση). Η μορφή αυτή εμφανίζεται συνήθως σαν ένα τυχαίο γεγονός στα παιδιά ή αποτελεί επιπλοκή άλλων παθολογικών διαταραχών στους ενήλικες (οι συγκεντρικές πτυχές του ορθού προβάλλουν δια του δακτυλίου)

  ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΠΤΩΣΗΣ ΟΡΘΟΥ

  Παιδιά:

  • Ιδιοπαθής (συχνότερη)
  • Διαταραχές της νεύρωσης των ανορθωτήρων μυών του πρωκτού, του ηβοορθικού ή του σφιγκτήρος μυός του πρωκτού ή διαταραχή στις ανατομικές συσχετίσεις των μυών αυτών 

  Ενήλικες:

  • Διάσταση του ορθωτήρα μυός
  • Χαλάρωση της ενδοπυελικής περιτονίας 
  • Απώλεια της φυσιολογικής οριζόντιας θέσης 
  • Χάλαση του σφιγκτήρος του πρωκτού

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΡΟΠΤΩΣΗΣ ΟΡΘΟΥ

  • Μυελομηνιγγοκήλη
  • Εκστροφή της ουροδόχου κύστεως 
  • Κυστική ίνωση
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Ατρησία δακτυλίου
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας 
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο/παράλυση
  • Άνοια

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΡΟΠΤΩΣΗΣ ΟΡΘΟΥ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Εγκολεασμός
  • Πολύποδες ορθού
  • Αιμορροΐδες 

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Σε ορισμένες περιπτώσεις προπτώσεως του ορθού, ο βαριούχος υποκλυσμός παρέχει χρήσιμες πληροφορίες 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Σε περιπτώσεις υποτροπών η σιγμοειδοσκόπηση βοηθάει στον αποκλεισμό αλλοιώσεων στο ορθό

  EZOurBMXsAE6ijh

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΠΤΩΣΗΣ ΟΡΘΟΥ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  Οξεία πρόπτωση 

  • Προσπάθεια μείωσης της πρόπτωσης με το χέρι 
  • Θεραπευτική αντιμετώπιση της διάρροιας ή της δυσκοιλιότητας

  Υποτροπιάζουσα 

  • Ένεση 5% φαινόλης σε γλυκερίνη υποβλεννογονίως σε 4 τεταρτημόρια υπό γενική αναισθησία (δεν χρειάζεται εισαγωγή)
  • Γραμμική ηλεκτροκαυτηρίαση (χρειάζεται εισαγωγή)
  • Διακοιλιακή επέμβαση Ripstein (ανάρτηση του ορθού από το ιερό οστούν με τη χρήση τεχνητών υλικών)
  • Οπίσθια οβελιαία ανάρτηση του ορθού και διόρθωση του ανελκτήρος μυός 
  • Καθήλωση του εντέρου με σπόγγο κατά Ivalon
  • Πρόσθια εκτομή του ορθού
  • Διακοιλιακή καθήλωση του πρωκτού (δεν χρησιμοποιούνται τεχνητά υλικά)
  • Περινεϊκή ορθοσιγμοειδεκτομή
  • Σύρμα Thiersch (επέμβαση σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου - μπορεί να τροποποιηθεί με τη χρήση ταινίας Marlex ή Silastic αντί για σύρμα). Χρησιμοποιείται συνήθως στα παιδιά και τους ηλικιωμένους ή στην ομάδα μικρού κινδύνου των ενηλίκων 
  • Η θεραπεία της πρόπτωσης ορθού συνίσταται σε χειρουργική επέμβαση, η οποία ονομάζεται ορθοπηξία. Κατά την επέμβαση αυτή καθηλώνεται το ορθό εντός της λεκάνης. Η εγχείρηση πραγματοποιείται πλέον λαπαροσκοπικά (μέσω λαπαροσκόπησης) (λαπαροσκοπική ορθοπηξία), μέσω δηλαδή μικρών τομών του κοιλιακού τοιχώματος μεγέθους 0,3 – 1 εκ. Αναλυτικότερα, στην αρχή της επέμβασης παρασκευάζεται το πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου (ορθού). Ακολουθεί η καθήλωση του ορθού σε υψηλότερη θέση στη λεκάνη. Η καθήλωση πραγματοποιείται με ειδικές ραφές ή σε ορισμένες περιπτώσεις και με τη χρήση ειδικού συνθετικού / βιολογικού πλέγματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις η πρόπτωση του ορθού συνδυάζεται με ένα μακρύτερο του φυσιολογικού παχύ έντερο (δόλιχο σιγμοειδές). Στις περιπτώσεις αυτές προτείνεται συχνά ο συνδυασμός της λαπαροσκοπικής ορθοπηξίας με τη λαπαροσκοπική αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου (λαπαροσκοπική σιγμοειδεκτομή). Η λαπαροσκοπική τεχνική (σε συνδυασμό με τη χρήση εργαλείου υπερήχων ώστε να είναι αναίμακτη η επέμβαση) προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.

  ΔΙΑΙΤΑ

  Υψηλού υπολείμματος σε ίνες 

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Διαβεβαίωση των γονέων παιδιών με πρόπτωση σχετικά με την καλοήθη φύση του προβλήματος και το μεγάλο ποσοστό αυτόματης ανάταξης
  • Οδηγίες σχετικά με το διαιτολόγιο 
  • Οδηγίες για την αποφυγή της δυσκοιλιότητας 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΡΟΠΤΩΣΗΣ ΟΡΘΟΥ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Ορυκτέλαιο ή υγρή παραφίνη
  • Υπακτικά
  • Λακτουλόζη

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Μηνιαία παρακολούθηση μέχρι να καθορισθεί η πιθανή ανάγκη χειρουργικής επέμβασης ή μέχρι να διαπιστωθεί υποχώρηση της πρόπτωσης 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Αποφυγή της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Εξελκώσεις του βλεννογόνου
  • Νέκρωση του τοιχώματος του ορθού

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Στα περισσότερα παιδιά είναι συνήθως η αυτόματη ανάταξη
  • Οι περισσότερες επεμβάσεις έχουν ποσοστό υποτροπής 5-10%
  • Με την θεραπευτική αντιμετώπιση η πρόγνωση είναι καλή

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Κυστική ίνωση
  • Μυελομηνιγγοκήλη
  • Εκστροφή της ουροδόχου κύστεως 
  • Χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Ατρησία του δακτυλίου 
  • Παραπληγία
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Ακράτεια

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Στα παιδιά η ιδιοπαθής είναι η πιο συχνή μορφή πρόπτωσης

  Γηριατρικό: Στους ηλικιωμένους αποτελεί συχνό πρόβλημα

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το έντερο

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το έντερο

  102891261 56a5043a5f9b58b7d0da90be 1280x800

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Οξεία αιμορραγία κατώτερου πεπτικού

  Ενσφήνωση κοπράνων

  Κυστική ίνωση

  Οι αιμορροΐδες

  Αιμορροΐδες και ομοιοπαθητική

  Πρόπτωση του ορθού

  Κόλπα για να απαλλαγείτε από την δυσκοιλιότητα

  Δυσκοιλιότητα

  www.emedi.gr

   

   

   

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τι είναι η χήλωση Χολίνη »