Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015 14:57

Τα ζώα σαν σύμβολα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Χρησιμοποιήστε την ενέργεια των ζώων

 

Με αφορμή το 2015 που είναι το έτος της ''Κατσίκας'' στην Κίνα, από τις 19 Φεβρουαρίου.

Έχετε ποτέ ευχηθεί να είχατε τη χαρά ενός δελφινιού, τη σοφία της κουκουβάγιας ή την αίσθηση της ελευθερίας που έχει ένας αετός;

Έχετε ποτέ ονειρευτεί ένα ζώο;

Λοιπόν, ανάλογα με ποιο ζώο ονειρευτείτε θα πάρετε και τη δύναμή του.

-ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ:

Γενικά τα κατοικίδια ζώα εκφράζουν, σαν ονειρικά σύμβολα, πλευρές του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς μας. Μέσα από όνειρα με κατοικίδια, το υποσυνείδητο συνήθως περιγράφει τις σχέσεις μας με το άμεσο οικογενειακό μας περιβάλλον. 

 • ΣΚΥΛΟΣ: Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου κουβαλάει αναπόφευκτα, σαν ονειρικό σύμβολο, την έννοια της πιστής φιλίας και της αφοσίωσης. Ο σκύλος όμως, εκτός από πιστός σύντροφος, μπορεί να είναι και τρομερός φύλακας. Έτσι, ανάλογα με το περιεχόμενο του ονείρου, μπορεί να συμβολίζει υποστήριξη και φιλία, αλλά και εμπόδια και εχθρούς. Αν δείτε στο όνειρό σας ένα σκύλο να μυρίζει και να ανιχνεύει γύρω σας, ίσως σημαίνει ότι εξερευνάτε την προοπτική ενός σχεδίου. Αν δείτε ένα σκύλο που στην αρχή φαίνεται φιλικός, αλλά μετά η στάση του αλλάζει και γίνεται επίφοβος ή απειλητικός, ίσως είναι ένα μήνυμα ότι κάποιο πρόσωπο που εμπιστεύεστε θα σας αφήσει έκθετους ή ακόμα και να σας προδώσει. Μια άλλη ερμηνεία που μπορεί να έχει, περισσότερο αρνητική, είναι αυτή της κακομεταχείρησης και της δύσκολης ζωής, αυτό που λέμε ¨σκυλίσια ζωή¨. Επίσης, αν ο σκύλος είναι θηλυκός, μπορεί να περιέχει την έννοια της απαξίωσης και απογοήτευσης από μια γυναίκα ελεύθερες αρχές.
 • ΓΑΤΑ: Είναι ευχάριστη στην αφή και παιχνιδιάρα, όμως την άλλη στιγμή μπορεί να σε γρατσουνίσει. Η γάτα σχετίζεται άμεσα, σαν ονειρικό σύμβολο, με τις όψεις της θηλυκότητας. Από την μια αισθησιακή, από την άλλη επικίνδυνη. Αν ένας άντρας βλέπει συνεχώς στον ύπνο του μια γάτα, τότε πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε κάποια γυναίκα από το περιβάλλον του που ίσως ετοιμάζεται να μπήξει τα νύχια της επάνω του. Επειδή οι γάτες παίζουν με τα θύματά τους, έχουν συνδεθεί επίσης με την σκληρότητα και την κακία. Η συμπεριφορά της γάτας μέσα στο όνειρο είναι σημαντική, γιατί έτσι μπορεί να καθοριστεί και η ερμηνεία του. Αν μια γυναίκα βλέπει συχνά γάτες στον ύπνο της, ίσως είναι μια προτροπή του υποσυνειδήτου ότι χρειάζεται να τονίσει περισσότερο την θηλυκότητά της και τον αισθησιασμό της. Μια επίθεση σε ένα όνειρο από μια γάτα μπορεί να συμβολίζει μια επίθεση, αντιπαράθεση ή καυγά με γυναίκα. Επειδή οι μαύρες γάτες έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με την μαγεία, μια μαύρη γάτα στον ύπνο σας θεωρείται κακό σημάδι, ιδιαίτερα αν πιστεύετε στις προλήψεις και το υποσυνείδητο σας έχει συνδέσει το σύμβολο ¨γάτα¨ με την κακοτυχία.
 • ΠΟΝΤΙΚΙ: Το ποντίκι είναι φορτισμένο περισσότερο με αρνητικές έννοιες, όπως η δειλία, η φθορά και η κλοπή. Κάποιες ερευνητικές εργασίες έχουν δείξει ότι μια διάρρηξη ή κλοπή μπορεί να προγνωστεί μέσα από τα όνειρα που έχουν σκηνές με ποντίκια που μπαίνουν στο σπίτι ή κυκλοφοράνε στο υπόγειο. Αν δείτε ότι τα ποντίκια φεύγουν μακρυά σας θορυβημένα από την παρουσία σας, είναι ένα καλό σημάδι ότι κάποια σχέδια των εχθρών σας δεν θα ευοδωθούν. Αν δείτε ότι βρίσκετε ένα ποντίκι ανάμεσα σε τρόφιμα, καλό θα είναι να είστε επιφυλακτικοί σε προτάσεις επαγγελματικού ή οικονομικού περιεχομένου.
 • ΧΡΥΣΟΨΑΡΑ: θεωρούνται σύμβολα ευημερίας από τους Κινέζους, είναι ένα ονειρικό σύμβολο που έχει πολύ θετικές σημασίες. Το να ονειρευτείτε χρυσόψαρα σε ενυδρείο ή σε γυάλα θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι συμβολίζει ένα αγαπημένο, σταθερό και υποστηρικτικό περιβάλλον.

-ΖΩΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ:

 • ΑΛΟΓΟ: το άλογο συνδέεται με την ανεξαρτησία, την αδέσμευτη φύση και με την σεξουαλικότητα του αρσενικού. Σε ένα γυναικείο όνειρο, το πιθανότερο είναι ότι συμβολίζει κάποιον συγκεκριμένο άντρα ή απλά γενικά τους άντρες. Αν μια γυναίκα δει ένα άσπρο, γεροδεμένο άλογο να έρχεται προς το μέρος της, ίσως είναι σημάδι ότι κάποιος άντρας θα μπει στην ζωή της ή, πολύ απλά, να εκφράζει μια επιθυμία για μια σχέση. Αν ένας άντρας δει στον ύπνο του άλογα να καλπάζουν, πιθανόν να αισθάνεται καταπιεσμένος σε ένα τομέα της προσωπικής ή της κοινωνικής του ζωής. Το υποσυνείδητο προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του και τον καλεί να αναπτύξει μέσα του την αδέσμευτη πλευρά της αρσενικής φύσης του, και πιθανόν να είναι ένα αντισταθμιστικό όνειρο- αυτό που του λείπει στην καθημερινότητα, το βλέπει στα όνειρά του. Αν δείτε ότι καβαλάτε ένα άλογο, ίσως είναι μια αντιστοιχία με την ίδια σας τη ζωή και τον έλεγχο που έχετε επάνω της. 
 • ΤΑΥΡΟΣ: Σύμβολο που συνδέεται με την δύναμη, την αρσενική σεξουαλικότητα, αλλά και τα βίαια καταπιεσμένα αισθήματα. Ένας θυμωμένος ταύρος στο όνειρό σας μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει οργή μέσα σας έτοιμη να ξεσπάσει. Αν μια γυναίκα δει ένα αγριεμένο ταύρο να έρχεται καταπάνω της, μπορεί να δείχνει ότι κάποιος άντρας έχει έντονες ερωτικές επιθυμίες για εκείνη που θα εκδηλωθούν σύντομα.
 • ΑΓΕΛΑΔΑ: Σύμβολο του μητρικού ενστίκτου, αλλά και της αφθονίας. Αν δείτε ένα μοσχαράκι στον ύπνο σας, ίσως είναι ένα καλό σημάδι ότι τα οικονομικά σας θα αυξηθούν. Οι αρνητικές έννοιες του συμβόλου έχουν να κάνουν με τον συμβιβασμό, την παθητικότητα, αλλά και με την παχυσαρκία. Ανάλογα με τα υπόλοιπα στοιχεία του ονείρου, το να ονειρευτείτε μια αγελάδα μπορεί να είναι θετικό σημάδι ευημερίας και αφθονίας, αλλά μπορεί να δείχνει ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια κατάσταση και δέχεστε αδιαμαρτύρητα πολλές καταστάσεις. 
 • ΓΑΪΔΑΡΟΣ: Το ιδιαίτερα χρήσιμο αυτό ζώο έχει δυσφημιστεί πολύ από τον άνθρωπο. Θεωρείται κατώτερο, ανόητο, γελοίο, κακόφωνο. Παρόλα αυτά όμως, όλοι αναγνωρίζουν την φιλοπονία του, την εργατικότητα και την υπομονή του. Αν δείτε ότι πηγαίνετε περίπατο καβάλα σε ένα γάιδαρο ίσως θα πρέπει να επιδείξετε μετριοφροσύνη και να μην βάζετε ψηλούς στόχους. Αν δείτε ότι ένας γάιδαρος σας κλωτσάει, το υποσυνείδητό σας δεν εγκρίνει κάποιες ταπεινές ενέργειες ή σκέψεις σας. Βλέποντας γάιδαρους να βόσκουν αμέριμνοι στο λιβάδι, είναι πολύ καλό σημάδι και δείχνει ότι υπάρχουν δίπλα σας άνθρωποι άξιοι εμπιστοσύνης που μπορείτε να στηριχτείτε επάνω τους. Το μουλάρι συμβολίζει το πείσμα και το γινάτι.
 • ΚΑΤΣΙΚΑ: Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα πολύ θετικό ονειρικό σύμβολο. Συνδέεται με την γονιμότητα, την σταθερότητα και την χαρά της ζωής. Είναι ένα σημάδι υπάρχουσας ή επερχόμενης ευτυχίας και ευημερίας. Επειδή όμως στην Ιουδαϊκή και Χριστιανική παράδοση κάποιες φορές συμβολίζει σεξουαλικές επιθυμίες- ιδίως αν πρόκειται για τράγους- και συνδέεται με τον Διάβολο, μπορεί στα όνειρα ενός ιδιαίτερα θρησκευόμενου ατόμου να δείχνει την παρουσία του κακού και του πειρασμού. Αν μια κατσίκα ή τράγος στο όνειρό σας φαίνονται έτοιμοι να σας κουτουλήσουν, μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος επιβουλεύεται την περιουσία σας και τα αποκτήματά σας, γενικά.
 • ΠΡΟΒΑΤΟ: Αγνότητα, αθωότητα, τυφλή εμπιστοσύνη. Αν δείτε να κρατάτε στα χέρια σας ένα μικρό αρνί, θεωρείται πολύ καλό σημάδι, δείχνοντας ότι τα αγαθά σας θα αυξηθούν, μέσα όμως από σκληρή καί τίμια εργασία. Οι αρνητικές του σημασίες έχουν να κάνουν με την έννοια της τυφλής εμπιστοσύνης που φτάνει στα όρια της αφέλειας. Το άκακο πρόβατο εμπιστεύεται ακόμα και αυτόν που θα το οδηγήσει στην σφαγή. Σαν ονειρικό σύμβολο λοιπόν μπορεί να είναι μιά συμβουλή να μην εμπιστεύεστε απόλυτα κάποια πρόσωπα και ότι βλέπετε αγαθά κίνητρα εκεί που δεν υπάρχουν.
 • ΚΟΚΟΡΑΣ: Ο κόκορας παραμένει το σύμβολο του γρήγορου εραστή, του επιπόλαιου γονιμοποιητή, του αρσενικού που κομπάζει για τις ερωτικές του κατακτήσεις. Μια γυναίκα που βλέπει ένα κόκκορα να περιφέρεται καμαρωτός ανάμεσα στις κότες, ίσως με την διαίσθησή της συλλαμβάνει τον χαρακτήρα του άντρα. Αν ένας άντρας δει στον ύπνο του κάτι αντίστοιχο, πιθανόν να είναι μια έκφραση βαθιάς του επιθυμίας, κάτι που με την σειρά του δείχνει ότι νιώθει καταπιεσμένος με την σχέση ή τον γάμο του.
 • ΚΟΥΝΕΛΙ: Συνδέεται με την απλή καθημερινή φροντίδα της ζωής, την περιποίηση του σπιτιού, την μέριμνα για τα παιδιά. Επίσης με την γονιμότητα, αλλά και την γρηγοράδα και την επιφανειακή εξυπνάδα. Η παρουσία του σε ένα όνειρο μπορεί να είναι ένα μήνυμα ότι βιάζεστε ή δεν εξετάζετε προσεκτικά ένα θέμα. Μια διαφορετική προσέγγιση, θέλει το κουνέλι να είναι, σαν ονειρικό σύμβολο, μια προειδοποίηση ότι κάποιοι σας θεωρούν αφελείς και αγαθούς και ετοιμάζονται να σας εκμεταλλευτούν, οπότε χρειάζεται να κινηθείτε γρήγορα για να τους ξεσκεπάσετε και να ανατρέψετε τα σχέδια τους.
 • ΓΟΥΡΟΥΝΙ: Σαν σύμβολο συνδέεται με την λαιμαργία, την απληστία, την βρωμιά και τον εγωισμό. Μπορεί να συμβολίζει τον χαρακτήρα κάποιου ανθρώπου που γνωρίζετε, όμως το πιθανότερο είναι ότι παραπέμπει σε δικά σας χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας που ίσως δεν θέλετε να αποδεχτείτε.

-ΖΩΑ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ:

 • ΛΙΟΝΤΑΡΙ: Ο βασιλιάς των ζώων συνδέεται με την εξουσία, την υπερηφάνεια και την ηγεμονική δύναμη, αλλά και με την αρνητική της όψη, δηλαδή τον αυταρχισμό και την αλαζονεία. Μπορεί ακόμα και να συμβολίζει κάποιο γνωστό σας πρόσωπο που ανήκει στο ζώδιο του Λέοντα. Αν δείτε στον ύπνο σας πληγωμένο λιοντάρι ή λιοντάρι σε κλουβί, σε κάποιο τομέα της ζωής σας νιώθετε πληγωμένοι και καταπιεσμένοι και είναι ένα μήνυμα ότι είναι απαραίτητο να αναζητήσετε συμβουλές και συναισθηματική υποστήριξη. Σε όνειρα γυναικών, μπορεί να συμβολίζει την αντρική φιγούρα που έχει περισσότερη επιρροή στην ζωή τους εκείνη την περίοδο, όπως πατέρας, σύζυγος, προϊστάμενος, φίλος, γιΟς. Αν δείτε ότι σας επιτίθεται ένα λιοντάρι, θα χρειαστείτε μεγάλη δύναμη για να ξεπεράσετε κάποιες δυσκολίες.
 • ΤΙΓΡΗ: Σύμβολο της άγριας ομορφιάς, αισθησιασμού, αλλά και των αιμοβόρων διαθέσεων. Στην τίγρη αρέσει το αίμα που χύνεται, οπότε η παρουσία της στο όνειρο μπορεί να σημαίνει την ύπαρξη μιας καταπιεσμένης, απωθημένης αγανάκτησης και επιθετικότητας προς κάποια πρόσωπα ή καταστάσεις. Αυτή η επιθετικότητα μπορεί και να στρέφεται εναντίον του εαυτού μας, οπότε το μήνυμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Η τίγρη, επίσης, συνδέεται με την θηλυκότητα και τον ερωτισμό. Αν ένας άντρας δει μια τίγρη στον ύπνο του έτοιμη να του επιτεθεί, πιθανόν να έχει καταπιεσμένο θυμό που προέρχεται από την συμπεριφορά κάποιας γυναίκας που την ποθεί μεν, αλλά την ίδια στιγμή την θεωρεί επικίνδυνη.
 • ΠΙΘΗΚΟΣ: Σύμβολο της μίμησης και της αντιγραφής, της έλλειψης σοβαρότητας ή της γελοιότητας. Μπορεί να είναι ένα μήνυμα προς τον ονειρευόμενο να γίνει πιο σοβαρός και να μην παριστάνει ότι είναι κάτι που στην πραγματικότητα δεν είναι. Οι θετικές του έννοιες έχουν να κάνουν με την ισορροπία, την ψυχαγωγία, αλλά και την ικανότητα της γρήγορης μάθησης. Αν δείτε ένα πίθηκο να πηδάει από κλαδί σε κλαδί, ίσως αυτό δείχνει ότι έχετε την ικανότητα να προσαρμόζεστε εύκολα σε διαφορετικές καταστάσεις ή να είναι ένα μήνυμα να αναπτύξετε περισσότερο αυτή ακριβώς την ικανότητα.
 • ΑΡΚΟΥΔΑ: Από τα πιο πολυσύνθετα και δύσκολα στην ακριβή τους ερμηνεία σύμβολα. Παραπέμπει στην ωμή και άγρια δύναμη. Μπορεί να συμβολίζει μια αντρική φιγούρα με εξουσία επάνω σας, όπως έναν ιδιαίτερα καταπιεστικό πατέρα. Επίσης, όμως, συμβολίζει την μητρότητα και έτσι, αν δείτε ότι σας αγκαλιάζει μια αρκούδα σε σημείο που να δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε πιθανόν να είναι ένας συμβολισμός μιας υπερπροστατευτικής μητέρας. Μπορεί επίσης να συμβολίζει την κρυμμένη δύναμη των ενστίκτων, των τάσεων και των παρορμήσεων που προέρχονται από τα βαθύτερα στρώματα του υποσυνείδητου. Τον Μεσαίωνα η αρκούδα συμβόλιζε την απληστία και την σκληρότητα.  Οι Κινέζοι θεωρούν ότι αν μια γυναίκα ονειρευτεί αρκούδα είναι ένα σημάδι ότι θα αποκτήσει γιους.
 • ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ: Στην γλώσσα των ονείρων, ο ελέφαντας είναι γενικά ένα πολύ θετικό σύμβολο. Μπορεί αν παραπέμπει στην μακροζωία, αλλά και στην αποφασιστικότητα και την επιμονή να επιτύχει κάποιος τον σκοπό του, παρά τις όλες δυσκολίες. Έτσι, το να ονειρευτείτε ελέφαντες μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να μην εντυπωσιάζετε με τον δυναμισμό ή την γρήγορη αντίληψη των καταστάσεων γύρω σας, η επιτυχία όμως για σας είναι μεν σταθερά αργή, αλλά σίγουρα στο τέλος θα είστε ο νικητής. Η παρουσία ενός ελέφαντα σε ένα όνειρο παραπέμπει στην παιδική ηλικία και στις παιδικές εμπειρίες.
 • ΛΥΚΟΣ: Σύμβολο της νύχτας, του τρόμου, της δολιότητας, του θανάτου. Γενικά η εμφάνιση ενός λύκου στα όνειρα θεωρείται ανησυχητική. Επάνω στον λύκο προβάλλεται η κτηνώδης όψη του ανθρώπου που βλέπει το όνειρο, η όψη του φονιά που κρύβει μέσα του. Μπορεί, επίσης, να συμβολίζει μια ανεξέλεγκτη δύναμη που υπάρχει στην καθημερινή ζωή, μια δύναμη που έχει σχέση περισσότερο με το σκοτάδι παρά με το φως. Αν δείτε ότι σκοτώνετε ένα λύκο, υπάρχει κίνδυνος προδοσίας ή μυστικών που πρόκειται να αποκαλυφθούν και που θα  θυμώσουν.
 • ΖΕΒΡΑ: Το να δείτε μια ζέβρα στον ύπνο σας αντιπροσωπεύει την τέλεια ισορροπία, ενότητα και αρμονία με το περιβάλλον και τις καταστάσεις, περισσότερο εξωτερική παρά εσωτερική. Εναλλακτικά, μπορεί να σημαίνει ότι ξοδεύεστε άσκοπα σε επιφανειακά και όχι σημαντικά ζητήματα και ότι χρειάζεται να διαμορφώσετε πιο σταθερά θεμέλια και συνθήκες στην καθημερινή σας ζωή.
 • ΥΑΙΝΑ: Η παρουσία της στο όνειρο μπορεί να δείχνει ότι κάποιες καταστάσεις ή πρόσωπα σας αποζυμούν όλη σας την ενέργεια και σας εξουθενώνουν, αργά αλλά σταθερά, ψυχικά και σωματικά. Αν δείτε ότι κηνυγάτε ή σκοτώνετε μια ύαινα, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι θα σταματήσετε αυτή την διαρροή ενέργειας που υπάρχει στην ζωή σας 

Ονειροκρίτης για τα ζώα

Τα ζώα σαν σύμβολα:

bear Αρκούδα Δύναμη, Στοχασμός, Αυτογνωσία
Bird Πουλί

Ενότητα, 

Ελευθερία

Deer Ελάφι Πραότητα, Ευαισθησία, Ειρήνη
Dolphin Δελφίνι

Χαρά,

Αρμονία, 

Αυτοσυγκέντρωση

Eagle Γύπας

Δύναμη,

Θεραπεία,

Φώτιση

Frog Βάτραχος

Κάθαρση,

Συναισθηματική

Επούλωση

Lizard Σαύρα

Ψευδαίσθηση,

Δεν αξίζει τον κόπο

Mouse Ποντίκι

Ψευδαίσθηση,

Γοητεία

Owl Κουκουβάγια

Σοφία,

Όραμα 

Rabbit Κουνέλι

Φόβος,

Ασφάλεια

Seagull Γλάρος

Ανέμελη στάση,

Ευελιξία,

Ελευθερία

Snail Σαλιγκάρι

Επιμονή,

Αποφασιστικότητα

Snake Φίδι

Δύναμη ζωής,

Σεξουαλική ικανότητα

Squirrel Σκίουρος Εμπιστοσύνη, λιτότης
Turtle Χελώνα

Αγάπη,

Προστασία,

Θεραπεία,

Γνώση

Whale Φάλαινα

Δημιουργικότητα,

Διαίσθηση

Wolf Λύκος

Εκπαιδευτικές

δεξιότητες,

Επιβράβευση,

Αλληλεξάρτηση

ANEW.gr

www.emedi.gr

Διαβάστε, επίσης,

Σεξ και όνειρα

Το τεχνητό φως επηρεάζει τον ύπνο

Τρόφιμα για να κοιμάστε καλά

Πώς η διατροφή μας επηρεάζει τα όνειρά μας

Χειρομαντεία

Τραγούδια και ζώδια

Όνειρα και υγεία

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 15305 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015 15:55
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.