Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016 18:40

Τα οφέλη της γιόγκα στις ψυχιατρικές παθήσεις

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Γιόγκα και ψυχική υγεία

Η αποτελεσματικότητα της γιόγκα σε ποικίλες  ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, η διαταραχή της ελλειμματικής προσοχής και η υπερκινητικότητα και οι διατροφικές διαταραχές.

Οι μηχανισμοί που κάνουν γιόγκα αποτελεσματική για τις ψυχικές διαταραχές  και την διατήρηση της ψυχικής υγείας.

Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει ειδικά τα άτομα με ψυχικές ασθένειες:

  • Έχει κατευναστική επίδραση: Όσο πιο ταραγμένο είναι ένα άτομο, τόσο πιο δύσκολο χαλαρώνει με την γιόγκα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές τεχνικές στην γιόγκα και οι περισσότεροι ασθενείς με ψυχική ασθένεια μπορούν να επωφεληθούν από τη μείωση των αναταραχών που αισθάνονται.
  • Αύξηση της ευαισθητοποίησης: Η γιόγκα αυξάνει την ευαισθητοποίηση του εαυτού μας στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Καθώς, ο ασθενής αρχίζει να αναγνωρίζει τις  βασικές φυσικές αισθήσεις του, όπως ο καρδιακός παλμός, ο σφυγμός, κλπ, γίνεται ευκολότερη, η ευαισθητοποίησή του, για επίγνωση του περιβάλλοντός του και των άλλων ανθρώπων.
  • Αύξηση της προσοχής: Ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι πολύ δύσκολο για έναν ψυχικά ασθενή να επιστρέψει στην εργασία ακόμη και μετά την οξεία φάση είναι, λόγω της σημαντικά μειωμένης προσοχής και της εύκολης αφαίρεσης. Η έλλειψη προσοχής και η τάση να γίνεται εύκολα έξαλλος, καθιστούν πολύ δύσκολο για έναν ασθενή με σχιζοφρένεια να παρακολουθεί οποιαδήποτε εργασία μέχρι την ολοκλήρωσή της, με επιτυχία. Με την πρακτική της γιόγκα, ένας ασθενής μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσει μια κατάσταση εστιασμένης προσοχής με μεγαλύτερη ευκολία και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.
  • Αποδοχή και προσαρμοστικότητα: Μία από τις προκλήσεις για την αποκατάσταση των ατόμων με ψυχική ασθένεια είναι ότι ακόμη και αν έχουν αποκατασταθεί επαρκώς στα σπίτια τους, και στο περιβάλλον τους, υπάρχει κίνδυνος για υποτροπή. Οι συμβουλές της γιόγκας για την αποδοχή και την προσαρμοστικότητας, βοηθούν τα άτομα να κάνουν μια καλή μετάβαση από το κέντρο θεραπείας στον έξω κόσμο.
  • Παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας: Η Bhakti γιόγκα και οποιαδήποτε μορφή της αφοσίωσης και της παράδοσης σε μια υπέρτατη οντότητα ή ένα πρότυπο-πρόσωπο είναι μεγάλη πηγή δύναμης για να κάνει ανάκτηση ένας ασθενής (δηλαδή, ένας ασθενής που μέσω της φαρμακευτικής αγωγής, δεν έχει πλέον συμπτώματα όπως παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, ή περίεργη συμπεριφορά). Πολύ συχνά, κατά τη διάρκεια μιας μακράς και δύσκολης νόσου ο ασθενής μπορεί να χάσει την επαφή με την οικογένειά του. Η έλλειψη υποστήριξης μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανασφάλειας και να μειώσει τις πιθανότητες για περαιτέρω βελτίωση και ακόμη και να επιφέρει μια υποτροπή. Η αίσθηση της Bhakti γιόγκας ή η αφοσίωση και η παράδοση σε ένα υπέρτατο ον ή ιδανικό ον μπορεί να δώσει στο άτομο μια άγκυρα, προσφέροντας ένα αίσθημα διαβεβαίωσης και ασφάλειας.

Οι ψυχικές διαταραχές προκύπτουν από ανισορροπίες στο Manomaya Kosa (ψυχικό και συναισθηματικό επίπεδο).

Ένα άτομο που έχει ψυχικές διαταραχές κάνει λάθος πράγματα λόγω υποδούλωσης των συναισθημάτων του.

Οι ανισορροπίες αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα ψυχικές ασθένειες που ονομάζονται Adhis.  Με αφορμή την αντιληπτική ανάπτυξη των επιθυμιών του, που οδηγούν σε θυμό, σε ζήλια και άλλα ισχυρά συναισθήματα, αυτές οι ψυχικές ασθένειες αρχίζουν να εκδηλώνονται εξωτερικά.

Μια άλλη εξήγηση για τις ψυχοσωματικές ασθένειες είναι ότι όταν ο νους είναι ταραγμένος κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων μας με τον κόσμο γενικότερα, και τα ισχυρά συναισθήματα οδηγούν σε αναταραχές και βίαιες διακυμάνσεις στη ροή της Prana (της ζωτική δύναμη) και της Nadis (κανάλια της Prana, όπως τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα). Η Prana ρέει σε λάθος μονοπάτια, χωρίς ρυθμό και αρμονία. Η Nadis μπορεί πλέον, σε αυτή την κατάσταση, να μην μπορεί να εξασφαλίσει την σταθερότητα. Αυτές οι διαταραχές στην Prana και η αστάθεια στην Nadis εμφανίζονται ως ανισορροπίες της αναπνοής. Λόγω αυτών των ανισορροπιών, το φαγητό δεν πέπτεται σωστά και αυτό οδηγεί σε ασθένειες  ψυχοσωματικών τύπου.

Η υπερβολική ταχύτητα και οι μεγάλες απαιτήσεις σε ψυχικό και σωματικό επίπεδα (Annamaya Kosa και Pranamaya Kosa), προκαλούν εκρήξεις από ισχυρές συμπάθειες και αντιπάθειες σε συναισθηματικό επίπεδο (Manomaya Kosa) και συγκρούσεις και εγωκεντρική συμπεριφορά σε ψυχολογικό επίπεδο (Vijnanamaya Kosa) και δημιουργούνται ανισορροπίες 

Η γιόγκα βοηθά στην κυριαρχία πάνω από το μυαλό και επιτυγχάνεται έλεγχος του νου με ανάπτυξη της συγκέντρωσης, αφενός, και  επέρχεται ηρεμία στο μυαλό και, εναρμονίζονται οι διαταραχές σε όλα τα επίπεδα.

Η ισορροπία και η ηρεμία που επιφέρει η Γιόγκα είναι κατάλληλες για την αντιμετώπιση ψυχοσωματικών προβλημάτων και ψυχιατρικών διαταραχών.

Υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές της γιόγκα, οι οποίες δρουν σε διαφορετικά επίπεδα: Nana Yoga, Bhakti Yoga, Raja Yoga και Karma Yoga. Με τις φυσικές αυτές πρακτικές μαθαίνουν οι ασθενείς να χαλαρώνουν το σώμα και στη συνέχεια είναι έτοιμοι για τις πιο συγκεκριμένες, πρακτικές σχετικά με την ψυχική κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο μέσα από την πρακτική της γιόγκα μπορεί κανείς να αποκτήσει κυριαρχία πάνω στο μυαλό του.

Είναι συχνά δύσκολο τα άτομα με ψυχική ασθένεια να ακολουθήσουν αυτές τις πρακτικές της γιόγκα, αλλά αν μπορούν να πειστούν ήπια, συχνά αρχίζουν στη συνέχεια να απολαμβάνουν τις πρακτικές και είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν.

Η γιόγκα, πράγματι, είναι θεραπευτική για ασθενείς με ψυχικές ασθένειες.

Τέλος, δεδομένου ότι οι τρέχουσες ψυχοφαρμακολογικές παρεμβάσεις για σοβαρές ψυχικές ασθένειες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για αύξηση του σωματικού βάρους, καθώς και άλλες μεταβολικές παρενέργειες που αυξάνουν τον κίνδυνο των ασθενών για καρδιαγγειακή νόσο, η γιόγκα είναι ένας αποτελεσματικός, ως συμπληρωματική θεραπεία για τις σοβαρές ψυχικές ασθένειες.

Η γιόγκα κάνει το σώμα καλό, και μπορεί να διευκολύνει το μυαλό.

Η γιόγκα μπορεί να επηρεάσει το σώμα με τρόπο παρόμοιο με τα αντικαταθλιπτικά και την ψυχοθεραπεία. Για παράδειγμα, η γιόγκα μπορεί να επηρεάσει τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, τους νευροδιαβιβαστές (αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης, που τους κάνουν να αισθάνονται καλά), μειώνει τα προβλήματα του ύπνου, μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες και βοηθά σε μια υγιεινή ισορροπία των λιπιδίων και των αυξητικών παραγόντων - όπως και οι άλλες μορφές άσκησης.

Οι ασθενείς με ψυχικές ασθένειες μπορούν να πάρουν ως θεραπεία πρώτης γραμμής τη γιόγκα.

Η γιόγκα είναι μια εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους για άτομα με ανικανοποίητες ανάγκες... 

Διαβάστε, επίσης,

Γιόγκα γέλιου για όλους

Κάντε γιόγκα για να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς σας

Η γιόγκα στη θεραπεία του καρκίνου

Οργασμός με γιόγκα

Σαχάτζα γιόγκα

Θεραπευτική γιόγκα για την κατάθλιψη

Τι σχέση έχουν η γιόγκα, ο στοχασμός και ο Πυθαγόρας

Hot yoga

Yoga πριν τον ύπνο

Γιόγκα νίντρα

Η διατροφή στη γιόγκα

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1847 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016 00:54
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.