Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014 15:20

Μέθοδος απεξάρτησης

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πώς οι νέοι μπορούν να κάνουν απεξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά

Με την αλληλοβοήθεια μπορεί να μειωθεί η μεγάλη επιθυμία για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά στους εφήβους που υποβάλλονται σε απεξάρτηση, σύμφωνα με μια έρευνα. Αυτή η μεγάλη επιθυμία είναι η σημαντικότερη αιτία της υποτροπής μετά τη θεραπεία.

Η μελέτη έγινε στο Case Western Reserve University και περιλάμβανε 93 άνδρες και 102 γυναίκες ανήλικους, ηλικίας 14 έως 18, που οδηγήθηκαν από το δικαστήριο για θεραπεία απεξάρτησης σε μια μεγάλη μονάδα στο Οχάιο. Οι περισσότεροι από τους εφήβους ελάμβαναν μαριχουάνα με εξάρτηση (92 τοις εκατό) και  αλκοόλ με εξάρτηση (60 τοις εκατό). Η συνέντευξη έγινε εντός των πρώτων 10 ημερών από την έναρξη του προγράμματος απεξάρτησης των  12 σταδίων και δύο μήνες αργότερα, όταν πήραν εξιτήριο από το πρόγραμμα.

Η αλληλοβοήθεια ανάμεσα στους εφήβους κατά τη διάρκεια του προγράμματος βελτίωσε τέσσερις έως επτά φορές τα αποτελέσματα της απεξάρτησης. Δύο συμπτώματα, αυτό της έντονης επιθυμίας και του ναρκισσισμού μειώθηκαν, ενώ η ψυχοκοινωνική λειτουργία βελτιώθηκε. Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι οι έφηβοι που είχε περάσει περισσότερο χρόνο σε θρησκευτικές τελετές - όπως η προσευχή, τη λατρεία και ο διαλογισμός - κατά τη διάρκεια της ζωής τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να βοηθήσουν τους άλλους κατά τη διάρκεια του προγράμματος θεραπείας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Journal of Studieson Alcoholand Drugs.

Επειδή οι περισσότερες θρησκείες ενθαρρύνουν την αλληλοβοήθεια, φαίνεται ότι όσοι από τους έφηβους είναι θρησκευόμενοι, έχουν καλύτερα αποτελέσματα κατά την απεξάρτηση.

Βέβαια η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει πως και οι γονείς πρέπει να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την κατάχρηση ουσιών.

Διαβάστε, επίσης,

Βουπρενορφίνη για απεξάρτηση

Η Εκκλησία μας κάνει καλό  

by PREDICT

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1790 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014 07:52
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.