Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 18:42

Τρόποι για να μην πονοκεφαλιάζετε από το ποτό

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Μάθετε να προσπερνάτε ένα hangover

O πονοκέφαλος από το ποτό, ICD - 10 G44.83, F10, είναι οι φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις μετά την κατανάλωση  αλκοολούχων ποτών και γενικά χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα σοβαρής δυσφορίας που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 24 ώρες.

Tα τυπικά συμπτώματα ενός hangover είναι οπονοκέφαλος, η υπνηλία, τα προβλήματα συγκέντρωσης, η ξηροστομία, η ζάλη, η κόπωση, οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις, η εφίδρωση, η ναυτία, η υπερδιέγερση και το άγχος.

Αρκετοί παράγοντες εμπλέκονται, όπως η συσσώρευση ακεταλδεΰδης, αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα,  μεταβολές στα μονοπάτια κυτοκινών και μείωση της διαθεσιμότητας της γλυκόζης, η αφυδάτωση, η μεταβολική οξέωση, οι διαταραχές της σύνθεσης των προσταγλανδινών, η αυξημένη καρδιακή παροχή, η αγγειοδιαστολή, η στέρηση ύπνου και ο υποσιτισμός. Ορισμένα πολύπλοκα οργανικά μόρια που βρίσκονται σε αλκοολούχα ποτά γνωστά ως ομοειδείς ουσίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή συμπτωμάτων hangover, διότι ορισμένες ουσίες, όπως η μεθανόλη, μεταβολίζονται στις τοξικές ουσίες φορμαλδεΰδη και μυρμηκικό οξύ.Τα συμπτώματα εμφανίζονται, συνήθως, μετά από  από μια νύχτα μεγάλης κατανάλωσης οινοπνεύματος.

Η αποφυγή αλκοόλ ή το ποτό με μέτρο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθεί το hangover. Οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες και οι κίνδυνοι για την υγεία από το hangover περιλαμβάνουν απουσίες από την εργασία, μειωμένη απόδοση στην εργασία, μειωμένη παραγωγικότητα και κακή ακαδημαϊκή επίδοση, καθώς και κίνδυνος με τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η οδήγηση αυτοκινήτου ή ο χειρισμός βαρέων μηχανημάτων.


Παθοφυσιολγία

Αφού καταποθεί η αιθανόλη μετατρέπεται πρώτα σε ακεταλδεΰδη από το ένζυμο δεϋδρογενάση της αλκοόλης και στη συνέχεια σε οξικό οξύ με τη διαδικασία οξείδωσης. Αυτές οι αντιδράσεις μετατρέπουν, επίσης, το δινουκλεοτίδιο νικοτιναμιδίου αδενίνης (NAD+) σε  NADH με μία αντίδραση οξειδοαναγωγής. Προκαλώντας μια ανισορροπία του οξειδοαναγωγικού συστήματος + / NADH οξειδοαναγωγικό σύστημα NAD, τα αλκοολούχα ποτά κάνουν τις φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες πιο δύσκολες. Η αλκοόλη προκαλεί αλλαγές οξειδοαναγωγής στο ανθρώπινο σώμα, όπως αυξημένη παραγωγή τριγλυκεριδίων, αυξημένο καταβολισμό αμινοξέων, αναστολή του κύκλου του κιτρικού οξέος, γαλακτική οξέωση, κετοξέωση, υπερουριχαιμία, διαταραχή στην κορτιζόλη και στον μεταβολισμό ανδρογόνων  και αυξημένη ινωδογένεση. Ο μεταβολισμός της γλυκόζης και ινσουλίνης επηρεάζονται, επίσης, χωρίς να υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας του πονοκέφαλου και στις συγκεντρώσεις των διαφόρων ορμονών, ηλεκτρολυτών, ελεύθερων λιπαρών οξέων, τριγλυκεριδίων, γαλακτικού οξέος, κετονοσωμάτων, κορτιζόλης, και γλυκόζης σε δείγματα αίματος και ούρων.

Το αλκοόλ ενεργοποιεί το ένζυμο CYP2E1, που μεταβολίζει την αιθανόλη και άλλες ουσίες σε πιο αντιδραστικές τοξίνες, προκαλώντας οξειδωτικό στρες το οποίο που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικό θάνατο.


Η ακεταλδεΰδη

Ακεταλδεΰδη είναι το πρώτο υποπροϊόν της αιθανόλης και είναι 10 και 30 φορές πιο τοξική από ό, τι το ίδιο το αλκοόλ. Επιπλέον, ορισμένες γενετικοί παράγοντες μπορεί να ενισχύσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της ακεταλδεΰδης. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι (κυρίως στην Ανατολική Ασία) έχουν μια μετάλλαξη στο γονίδιο αφυδρογονάσης της αλκοόλης, που καθιστά αυτό το ένζυμο ασυνήθιστα γρήγορο στη μετατροπή της αιθανόλης σε ακεταλδεΰδη. Επιπλέον, περίπου το ήμισυ του συνόλου των Ασιατών μετατρέπουν την ακεταλδεΰδη σε οξικό οξύ πιο αργά (από την αφυδρογονάση ακεταλδεΰδης), προκαλώντας μια υψηλότερη συσσώρευση ακεταλδεΰδης από ό, τι συνήθως. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ακεταλδεΰδη προκαλεί εύκολα hangover και τα άτομα με αυτήν την παραλλαγή του γονιδίου είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν αλκοολικοί. H ακεταλδεΰδη μπορεί, επίσης, να επηρεάσει την υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, ένα βασικό αντιοξειδωτικό ένζυμο, και αυξάνει την ευαισθησία στην οξειδωτική καταπόνηση. Παρομοίως, το οξικό οξύ μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα.  Υψηλά επίπεδα οξικού οξέος προκαλούν συσσώρευση της  αδενοσίνης σε πολλά μέρη του εγκεφάλου.

Η καφεΐνη αναστέλλει τη δράση της αδενοσίνης και θεραπεύει τον πονοκέφαλο


Πτητικά συστατικά

Εκτός από την αιθανόλη και το νερό, τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά περιέχουν, επίσης, ομοειδείς ουσίες, είτε ως αρωματικά ή ως υποπροϊόντα της ζύμωσης και της διαδικασίας ωρίμανσης. Ενώ η αιθανόλη είναι από μόνη της αρκετή για να προκαλέσει hangover, οι ομοειδείς ουσίες μπορεί να επιδεινώσουν τον πονοκέφαλο. Πτητικά συστατικά είναι ουσίες, όπως αμίνες, αμίδια, ακετόνες, ακεταλδεϋδες, πολυφαινόλες, μεθανόλη, αντιισταμινικά, ζυμέλαιο, εστέρες, φουρφουράλη, και τανίνες, πολλά από τα οποία είναι τοξικά. Το ζυμέλαιο μετριάζει τον πονοκέφαλο, ενώ ορισμένες ομοειδείς ουσίες στο ουίσκι π.χ., όπως η βουτανόλη προστατεύει το στομάχι από βλάβη του γαστρικού βλεννογόνου. Τα διάφορα αλκοολούχα ποτά περιέχουν διαφορετικά ποσά ομοειδών.

Σε γενικές γραμμές, τα σκούρα ποτά έχουν υψηλότερη συγκέντρωση, ενώ τα διαφανή ποτά έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση. Ενώ η βότκα δεν έχει ομοειδείς ουσίες, αλλά είναι καθαρή αιθανόλη, το ουίσκι bourbon έχει 37 φορές υψηλότερη συγκέντρωση ομοειδών ουσιών από τη βότκα.

 


Η μεθανόλη

Άλλη ισχυρή ουσία είναι η μεθανόλη. Σχηματίζεται σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και μπορεί να συμπυκνωθεί κατά λάθος από ακατάλληλες τεχνικές απόσταξης. Ο μεταβολισμόw της μεθανόλης παράγει μερικές εξαιρετικά τοξικές ενώσεις, όπως η φορμαλδεΰδη και to μυρμηκικό οξύ που παίζουν ρόλο στη σοβαρότητα των πονοκεφάλων. Η αιθανόλη επιβραδύνει την μετατροπή της μεθανόλης σε τοξικούς μεταβολίτες, έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος της μεθανόλης να μπορεί να αποβάλλεται ακίνδυνα στην αναπνοή και στα ούρα χωρίς να σχηματίζει τοξικούς μεταβολίτες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει την προσωρινή αναβολή των συμπτωμάτων στην κοινή θεραπεία του να καταναλώνεται ποτό για να ανακουφιστούν τα συμπτώματα hangover. Η μεθανόλη αναστέλλεται αποτελεσματικά από την κατανάλωση αλκοόλ, και συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης και  αρχίζει να μεταβολίζεται όταν η αιθανόλη έχει απεκκριθεί. Αυτή η καθυστερημένη δράση εξηγεί την καθυστέρηση των συμπτωμάτων μετά από την δηλητηρίαση με αλκοόλ.


Αφυδάτωση

Η αιθανόλη προκαλεί αφυδάτωση, μέσω  αύξηση της παραγωγής ούρων (διούρηση)  και προκαλεί δίψα, ξηροστομία, ζάλη και μπορεί να οδηγήσει σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Μελέτες δείχνουν ότι οι αλλαγές των ηλεκτρολυτών παίζουν μικρότερο ρόλο στη γένεση του hangover  από την αφυδάτωση. Το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η δράση του αλκοόλ στο βλεννογόνο του στομάχου μπορεί να ευθύνεται για τη ναυτία.


Υπογλυκαιμία

Το hangover αλκοόλη συνδέεται με μια μείωση στη συγκέντρωση της γλυκόζης του αίματος.


Ανοσοποιητικό σύστημα

Μια ανισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδίως του μεταβολισμού κυτοκινών παίζει ρόλο στην παθοφυσιολογία του hangover. Ειδικά η ναυτία, η κεφαλαλγία και η κόπωση προέρχονται από τις αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η συγκέντρωση των διαφόρων κυτοκινών αυξάνονται σημαντικά στο αίμα μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτές είναι η ιντερλευκίνη 12 (IL- 12 ), η ιντερφερόνη γάμμα (ΙΡΝγ ), και η Ιντερλευκίνη 10 (IL - 10 ). Η παρουσία και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του hangover μπορεί, σαφώς, να μειωθούν με τη χορήγηση ενός αναστολέα της κυκλοοξυγενάσης, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφένη.


Άλλοι παράγοντες

Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την προσωπικότητα, το γενετικό υπόβαθρο, την κατάσταση της υγείας, την ηλικία, το φύλο, τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του ποτού, όπως το κάπνισμα, τη χρήση ναρκωτικών, τη σωματική δραστηριότητα, όπως ο χορός, καθώς και την ποιότητα του ύπνου και τη διάρκειά του.

 • Γενετική: Αλληλόμορφα που σχετίζονται με την αφυδρογονάση αλδεΰδης (ALDH), σε Ασιάτες είναι γνωστοί γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανοχή στην αλκοόλη και την ανάπτυξη πονοκέφαλου. Οι πότες με το γονότυπο, λόγω της συσσώρευσης ακεταλδεΰδης είναι πιο επιρρεπείς στο hangover.
 • Ηλικία: Τα βαριά επεισόδια κατανάλωσης αλκοόλ που μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκέφαλο είναι πολύ λιγότερο συχνά όσο αυξάνεται η ηλικία, λόγω αλλαγών των επιπέδων της αλκοολικής αφυδρογονάσης.
 • Φύλο: Με τον ίδιο αριθμό των ποτών, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στον πονοκέφαλο από τους άνδρες. Οι γυναίκες έχουν υψηλότερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα από τους άνδρες με τον ίδιο αριθμό των ποτών και έχουν και μικρότερο δείκτη μάζας σώματος.
 • Κάπνισμα τσιγάρων: Η ακεταλδεΰδη απορροφάται από το κάπνισμα τσιγάρων κατά την κατανάλωση αλκοόλ και θεωρείται ως ένας παράγοντας που συμβάλλει στα συμπτώματα hangover.

Αντιμετώπιση hangover

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθούν τα συμπτώματα του hangover που προκαλεί η κατάχρηση αλκοόλ είναι να αποφεύγεται το ποτό.

 • Ενυδάτωση. Πιείτε νερό πριν πάτε για ύπνο ή κατά τη διάρκεια του hangover για την αφυδάτωση, τη δίψα, τη ζάλη και την ξηροστομία.
 • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η ασπιρίνη θεραπεύει τους πονοκεφάλους. Η συνδυασμένη χρήση αλκοόλ και ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας στο στομάχι και ηπατική βλάβη. Το τολφεναμικό οξύ, ένας αναστολέας της σύνθεσης των προσταγλανδινών μειώνει τον πονοκέφαλο, τη ναυτία, τον έμετο.
 • Opuntia ficus - indica: Ένα εκχύλισμα κάκτου που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του hangover. Το Opuntia ficus - indica είναι πιο αποτελεσματικό σε αυτούς τους συμμετέχοντες που καταναλώνουν ποτά με υψηλά επίπεδα ομοειδών.
 • Πυριτινόλη: Μεγάλες δόσεις πυριτινόλης, που είναι συνθετική βιταμίνη Β6 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του hangover. Πιθανές παρενέργειες της πυριτινόλης είναι η χολεστατική ηπατίτιδα και η οξεία παγκρεατίτιδα.
 • Κρόκος αυγού αναμιγνύεται με σάλτσα Worcestershire, tabasco σάλτσα, αλάτι και πιπέρι.
 • Μείγμα Coca - Cola και γάλατος.
 • Μείγμα χυμού ντομάτας και μπύρας.
 • Bloody Mary ή Black Velvet.
 • Τηγανητά φαγητά.
 • Χυμός ντομάτας.
 • Σεξουαλική δραστηριότητα.
 • Fernet Branca.
 • Σάουνα ή ατμόλουτρα: Μπορεί να είναι επικίνδυνο, καθώς ο συνδυασμός της αλκοόλης και της υπερθερμίας αυξάνει την πιθανότητα επικίνδυνων καρδιακών αρρυθμιών.
 • Οξυγόνο: Η θεραπεία με οξυγόνο βελτιώνει το μεταβολικό ρυθμό, και επομένως αυξάνει την ταχύτητα με την οποία οι τοξίνες φεύγουν.
 • Αγκινάρα
 • Φρουκτόζη και γλυκόζη: Αναστέλλουν τις μεταβολικές αλλαγές που παράγονται από δηλητηρίαση από οινόπνευμα. Ο χυμός πορτοκάλι που έχει φρουκτόζη αυξάνει το μεταβολισμό του ποτού κατά 25%.
 • Βιταμίνη Β6.
 • Καφεϊνούχα ποτά.

Η σύσταση του Emedi: Αν είσαστε ευαίσθητοι, να πίνετε ανοιχτόχρωμα ποτά, όπως τζιν, βότκα, τσικουδιά κ.ά. Αυτά έχουν λιγότερες πιθανότητες να σας προκαλέσουν hangover συγκριτικά με τα σκούρα ποτά, όπως μπράντυ, ουίσκι, κόκκινο κρασί, γιατί περιέχουν λιγότερα ομοειδή συστατικά.

Διαβάστε, επίσης,

Φαγητό, ποτό, τσιγάρο και καφές

Η επόμενη μέρα του ποτού

Ήπιατε πολύ;

Μυστικά για το κρασί

Τεστ για να διαπιστώσετε αν κινδυνεύετε από τον αλκοολισμό

Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους πίνουν αλκοόλ

Όποιος έχει κατάθλιψη πίνει ή όποιος πίνει πέφτει σε κατάθλιψη;

Το πολύ αλκοόλ είναι αιτία διαζυγίου

Οι επιδράσεις του αλκοόλ στην καρδιά

Η φιναστερίδη κατά του αλκοολισμού

Η επόμενη μέρα του ποτού

Χάπι κατά του αλκοόλ

Φαγητό, ποτό, τσιγάρο και καφές

Αν έχετε πιει πολύ και ξυπνάτε χάλια

Ήπιατε πολύ;

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 3128 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014 21:02
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.