Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 13:25

Έκσταση

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
To ψυχοτρόπο φάρμακο "έκσταση"  βλάπτει τον εγκέφαλο
To ψυχοτρόπο φάρμακο "έκσταση" - Methylenedioxymetamphetamine ή MDMA  πλήττει άμεσα τον εγκέφαλο.
H βλάβη στον εγκέφαλο γίνεται μέσω της συγκέντρωσης της σεροτονίνης στις συνάψεις του εγκεφάλου. Μακροπρόθεσμες μελέτες σε ανθρώπους για τις επιπτώσεις της δεν έχουν γίνει λόγω της πιθανής ανεπανόρθωτης βλάβης στον εγκέφαλο, αλλά μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη, γιατί το έκσταση (MDMA) απελευθερώνει  μαζικά την σεροτονίνη από τον εγκέφαλο.
Περίπου 45 λεπτά μετά τη λήψη έκσταση μπορεί κάποιος να αισθανθεί υπνηλία ή εμετό. Γρήγορα θα έχει αισθήματα ευφορίας, διέγερσης και ενσυναίσθησης. Θα έχει ενέργεια και μπορεί να χορεύει για ώρες. Μετά από 6 ώρες όμως θα αισθανθεί κουρασμένος και αφυδατωμένος. Είναι σημαντικό αυτοί που κάνουν χρήση του  έκσταση να καταναλώνουν μικρές και συχνές ποσότητες νερού. 
Η  βραχυπρόθεσμη μνήμη τους θα πάσχει για μια περίοδο. Η όρεξη θα εξαφανιστεί για 2-3 ημέρες και στη συνέχεια θα έρθει η κατάθλιψη
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι άγνωστες.
Το Ecstasy είναι ένα από εκείνα τα ναρκωτικά που μπορεί να βλάψει κάποιον με την πρώτη χρήση. Είναι ένα ισχυρό διεγερτικό με παραισθησιογόνα αποτελέσματα. Ο εθισμός από το έκσταση έρχεται μετά από περίπου 7 φορές χρήσης. Προκαλεί βλάβη στη μνήμη και στη συγκέντρωση.  Απελευθερώνεται σεροτονίνη, η οποία κάνει τον χρήστη να είναι γεμάτος ενέργεια κι ευτυχισμένος, αλλά στη συνέχεια του φέρνει κατάθλιψη λόγω του ότι εξαντλούνται όλα τα επίπεδα σεροτονίνης.
Πολλοί παίρνουν  5-υδροξυτρυπτοφάνη ως συμπλήρωμα διατροφής για ανάκτηση της σεροτονίνης.  
Παραισθήσεις από τη χρήση του έκσταση: 
•          Οπτικά εφέ
o          Τα χρώματα φαίνονται διαφορετικά.
o          Τα πράγματα είναι πολύ φωτεινά.
o          Εάν κοιτάξει κάτι επίμονα αυτό θα αλλάξει μορφή
o          Τα φώτα λάμπουν στο σκοτάδι και συναρπάζουν
•          Οι κοινωνικές επιπτώσεις
o          Αισθάνεται πολύ οικεία
o          Έχει έντονη σεξουαλική επιθυμία
o          Νιώθει αγάπη
o          Νιώθει όμορφα
o          Νιώθει πραγματικά καλά με τον εαυτό του
o          Νιώθει ένα με τον κόσμο και όλους
•          Φυσικά αποτελέσματα
o          Έχει έντονη αίσθηση αφής
o          Είναι δύσκολο να έχει στύση
o          Νιώθει έντονη επιθυμία για πιπίλισμα, γι’ αυτό πολλοί έχουν μια πιπίλα ή γλειφιτζούρια στο στόμα
o          Θα παραμείνει δραστήριος για ώρες και δεν θα είναι κουρασμένος
o          Τα μάτια του θα αρχίσουν να κινούνται από μόνα τους (νυσταγμός )
•          Ανεπιθύμητες ενέργειες 
Θα αισθάνεται κατάθλιψη για μερικές ημέρες μετά. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός του έχει χρησιμοποιήσει όλα του τα επίπεδα σεροτονίνης. Απαιτείται ξεκούραση, καλό φαγητό, συμπληρώματα 5-HTP συμπληρώματα διατροφής και μεγάλη κατανάλωση γαλοπούλας και μπανανών.
Αν και θα δυσκολεύεται να κοιμηθεί πρέπει να το κάνει.  Μπορεί να έχει εφιάλτες, συνεχή σύσπαση των μυών των χεριών, απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης, δυσκολία να αρθρώσει σωστά τις λέξεις, αδυναμία χαλάρωσης και απώλεια της όρεξης.         
Δεν αξίζει τον κόπο να πάρετε ναρκωτικά. Βγείτε με τους φίλους και διασκεδάστε με άλλον τρόπο. 
Μερικοί μπορεί να λένε ότι το έκσταση είναι ελαφρύ ναρκωτικό. Να θυμάστε όμως ότι κάθε φάρμακο είναι επικίνδυνο αν δεν ξέρετε εκ των προτέρων πώς πρόκειται να σας επηρεάσει. Αν είστε σε ένα πάρτι και κάποιοι σας προσφέρουν χάπια,  σκεφτείτε περισσότερο τον εαυτό σας και απλά φύγετε.  Την επόμενη μέρα, θα είστε ευτυχείς που θα τους συναντήσετε κι αυτοί θα είναι χάλια.
Μην παίρνετε ναρκωτικά. Κάντε κάτι καλύτερο στη ζωή σας.

 

Διαβάστηκε 2203 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.