Κυριακή, 03 Μαΐου 2015 10:26

Ηλεκτρονική μύτη Κύριο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Η ηλεκτρονική μύτη είναι μια συσκευή που προορίζεται για την ανίχνευση οσμών ή γεύσεων

Κατά την τελευταία δεκαετία, τα "ηλεκτρονικά αισθητήρια όργανα" και οι τεχνολογίες ανίχνευσης έχουν υποστεί σημαντικές εξελίξεις από τεχνική και εμπορική άποψη.

Η έκφραση "ηλεκτρονικά αισθητήρια όργανα'' αναφέρεται στην ικανότητα αναπαραγωγής ανθρώπινων αισθήσεων χρησιμοποιώντας συστοιχίες αισθητήρων και συστημάτων αναγνώρισης.

Οι ηλεκτρονικές μύτες, μπορούν να ανιχνεύσουν και να αναγνωρίσουν τις οσμές και τις γεύσεις. Τα στάδια της διαδικασίας αναγνώρισης είναι παρόμοια με την ανθρώπινη όσφρηση και εκτελούνται για τον προσδιορισμό, τη σύγκριση, ποσοτικοποίηση και για άλλες εφαρμογές, όπως η αποθήκευση δεδομένων και η ανάκτηση. 

Σε όλες τις βιομηχανίες, η εκτίμηση οσμής συνήθως εκτελείται με αισθητηριακή ανάλυση με ανιχνευτές  ή με αέρια χρωματογραφία. Η τελευταία τεχνική δίνει πληροφορίες για τις πτητικές οργανικές ενώσεις, αλλά ο συσχετισμός μεταξύ των αναλυτικών αποτελεσμάτων και της πραγματικής αντίληψης των οσμών δεν είναι άμεση λόγω πιθανών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των διαφόρων δύσοσμων συστατικών.

Η ηλεκτρονική μύτη αναπτύχθηκε με σκοπό να μιμηθεί την ανθρώπινη όσφρηση.

Η ηλεκτρονική μύτη περιλαμβάνει τρία βασικά μέρη: ένα σύστημα παροχής δείγματος, ένα σύστημα ανίχνευσης και ένα υπολογιστικό σύστημα.

Στις περισσότερες ηλεκτρονικές μύτες, κάθε αισθητήρας είναι ευαίσθητος σε όλα τα πτητικά μόρια, αλλά το καθένα με συγκεκριμένο τρόπο. Ωστόσο, σε βιοηλεκτρονικές μύτες, οι πρωτεΐνες υποδοχέα  ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα μόρια οσμής που χρησιμοποιούνται. 

Διάφορα υλικά χρησιμοποιούνται για τους αισθητήρες στις ηλεκτρονικές μύτες, όπως MOSFET συσκευές, αγώγιμα πολυμερή, σύνθετα πολυμερή, κρύσταλλοι χαλαζία, επιφανειακά ακουστικά κύματα, φασματομετρία μάζας ή υπερταχεία χρωματογραφία αερίου. 

Το υπολογιστικό σύστημα λειτουργεί για να συνδυάσει τις αποκρίσεις όλων των αισθητήρων, το οποίο αντιπροσωπεύει την είσοδο για την επεξεργασία των δεδομένων. Αυτό το μέρος του οργάνου εκτελεί σφαιρική ανάλυση των δακτυλικών αποτυπωμάτων των οσμών και παρέχει αποτελέσματα και αναπαραστάσεις που μπορούν να ερμηνευθούν εύκολα. 


Εφαρμογές ηλεκτρονικής μύτης

 • Έλεγχος της ποιότητας των προϊόντων (πρώτες ύλες, ενδιάμεσα και τελικά προϊόντα)
 • Ανίχνευση μόλυνσης, αλλοίωσης, νοθείας
 • Παρακολούθηση των συνθηκών αποθήκευσης
 • Ανίχνευση επικίνδυνων και επιβλαβών βακτηρίων, όπως οσμή του MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus Aureus). Επίσης, είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τον methicillinsusceptible S. aureus (MSSA) μεταξύ πολλών άλλων ουσιών. Εάν τοποθετούνται προσεκτικά σε συστήματα εξαερισμού νοσοκομείων μπορούν να ανιχνεύσουν και συνεπώς να κάνουν πρόληψη μιας μόλυνσης.
 • Ανίχνευση  καρκίνου του πνεύμονα, καρκίνου του προστάτη, καρκίνου του στομάχου και καρκίνου του εγκεφάλου ή άλλων ιατρικών παθήσεων με την ανίχνευση πτητικών οργανικών ενώσεων. Για παράδειγμα σε γαστρεντερικά προβλήματα η φορητή ηλεκτρονική μύτη χρησιμοποιεί νανοσωματίδια χρυσού και ανιχνεύει τις οργανικές πτητικές ουσίες που υπάρχουν στην αναπνοή του ανθρώπου και αποτελούν τη χημική υπογραφή των δυνητικών επικίνδυνων προκαρκινικών αλλοιώσεων στο στομάχι, οπότε δεν απαιτείται να γίνει επεμβατική ενδοσκόπηση. Η ηλεκτρονική μύτη χρησιμεύει για να ανιχνεύσει και καρκινικά κύτταρα εγκεφάλου. 
 • Ο έλεγχος της ποιότητας των τροφίμων, σε συσκευασίες τροφίμων θα υποδείξει με σαφήνεια όταν το φαγητό έχει αρχίσει να σαπίζει ή μπορεί να χρησιμοποιείται  για να ανιχνεύσει βακτήρια ή μόλυνση από έντομα. 
 • Ρινικά εμφυτεύματα θα μπορούσαν να προειδοποιούν για την παρουσία  φυσικού αερίου, για όσους είχαν ανοσμία ή μια αδύναμη αίσθηση της όσφρησης.
 • Η δυνατότητα της ηλεκτρονικής μύτης για να ανιχνεύει άοσμες χημικές ουσίες την καθιστά ιδανική για χρήση στην αστυνομία, για ανίχνευση ναρκωτικών.
 • Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μία μέθοδος ανίχνευσης για βόμβες στα αεροδρόμια. Με  προσεκτική τοποθέτηση αρκετών ηλεκτρονικών μυτών και αποτελεσματικών συστημάτων πληροφορικής μπορεί να γίνει αναγνώριση της θέση των βομβών σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θέση τους σε λιγότερο από μερικά δευτερόλεπτα.
 • Κατά την παρακολούθηση του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει ταυτοποίηση των πτητικών οργανικών ενώσεων στον αέρα, το νερό και το έδαφος.
 • Για την προστασία του περιβάλλοντος, γίνεται ανάλυση για τη γεύση και το άρωμα, τροφίμων και ποτών, συσκευασιών, φαρμάκων, καλλυντικών και αρωμάτων, και συμπληρωμάτων διατροφής. Επίσης, μπορεί να γίνει έλεγχος στις βιολογικές καλλιέργειες και σε πηγές νερού.

Διαβάστε, επίσης,

Συσκευές που ανιχνεύουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

Τεστ αναπνοής για τις λοιμώξεις του πνεύμονα

Τεστ αναπνοής για τη διάγνωση του στρες

Καρκίνος Στομάχου

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Διάγνωση του καρκίνου με σκύλους

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1464 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Μαΐου 2015 01:23
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.