Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 09:27

Ιατρικό απόρρητο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα

Πολλές φορές ο γιατρός βρίσκεται μπροστά σ’ ένα δίλημμα, στο δίλημμα τήρησης ή παραβίασης του ιατρικού απορρήτου.

Και για να γίνει κατανοητό αυτό, δίνεται το παράδειγμα ενός ασθενούς που είναι φορέας του AIDS, αλλά δεν αποκαλύπτει το μυστικό του στην ερωτική του σύντροφο. Αν ο γιατρός προειδοποιήσει την ερωτική σύντροφο για τον κίνδυνο που διατρέχει θα διακινδυνέψει τη σχέση εμπιστοσύνης με τον ασθενή. Αν πάλι μείνει προσκολλημένος στο ιατρικό απόρρητο θα είναι συνένοχος στην καταστροφή μιας ζωής.

Το ιατρικό απόρρητο περιλαμβάνεται στον όρκο του Ιπποκράτη, αναγνωρίζεται ως καθήκον του γιατρού και ως δικαίωμα του ασθενούς και αποτελεί γενική αρχή δικαίου. Παρόλα αυτά πρέπει να τονιστεί ότι ο σεβασμός του ιατρικού απορρήτου δεν έχει τον απόλυτο χαρακτήρα της εγγύησης εχεμύθειας.

Ούτως ή άλλως ο ίδιος ο νόμος δικαιολογεί την παράβαση του απορρήτου, όταν ένας γιατρός που είναι κατηγορούμενος στο δικαστήριο πρέπει να πείσει το δικαστήριο για την αθωότητά του. Βέβαια πέρα από τη νομική διάσταση, η τήρηση του ιατρικού απορρήτου αποτελεί θεμελιώδη κανόνα ηθικής, γιατί προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα ενός αρρώστου και εδραιώνει την εμπιστοσύνη του προς τον γιατρό του.

Όμως τελικά, ο γιατρός βρίσκεται τελείως μόνος του μπροστά στο δίλημμα της τήρησης ή παραβίασης του ιατρικού απορρήτου.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, που όσο κι αν ψάξει για λύση σε αυτό το δίλημμα μέσα στον Κώδικα της Ιατρικής Δεοντολογίας ή στον Αστικό και Ποινικό Κώδικα δεν θα τη βρει.

Μάλλον τελικά τη λύση θα τη βρει ένας γιατρός μέσα στις δικές του προσωπικές ηθικές αξίες…

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 1007 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 00:14
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.