Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013 13:20

Το νόημα των Χριστουγέννων

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Συμβουλές για να τα βγάλετε πέρα αυτά τα δύσκολα Χριστούγεννα και να περάσετε πολύ όμορφα...

 

Να λες τα κάλαντα, να θαυμάζεις τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, να απολαμβάνεις την οικογενειακή θαλπωρή και να στέλνεις παντού το μήνυμα της αγάπης και της φιλίας.

Δώρα, γλυκά, κάλαντα, ανταλλαγές ευχών και ευτυχισμένες οικογενειακές συγκεντρώσεις γύρω από το στολισμένο έλατο.

Για τους περισσότερους, οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που ακολουθεί είναι μια περίοδος διακοπών, διασκέδασης, οικογενειακής θαλπωρής, κοινωνικών επαφών και ξεκούρασης.

Δεν λέω μερικοί είναι παγιδευμένοι σε ένα πλήθος υποχρεώσεων και στην προσπάθειά τους να τα προλάβουν όλα, στρεσάρονται.

Η «κατάθλιψη των Χριστουγέννων» είναι ένα φαινόμενο συχνό, ειδικά στους καιρούς που ζούμε.

Μερικοί μπορεί να είναι μόνοι χωρίς οικογένεια και φίλους. Η μοναξιά βιώνεται ιδιαίτερα έντονα αυτές τις μέρες, που παραδοσιακά είναι αφιερωμένες στην οικογένεια και στους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Για άλλους η προετοιμασία για τις γιορτές μπορεί να είναι εξαντλητική γιατί επιδιώκοντας να ανταποκριθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό σε όλες τις υποχρεώσεις των ημερών όπως τα ψώνια, η οργάνωση γιορτών στο σπίτι, οι κοινωνικές και οικογενειακές συναντήσεις, κλπ, οδηγούνται σε μια κατάσταση υπερβολικής έντασης.

Άλλη μια επίσης συχνή κατάσταση που συνδέεται με τις γιορτές και τις διακοπές είναι το καταθλιπτικό συναίσθημα που μπορεί να συνοδεύει η σκέψη της επιστροφής στην καθημερινότητα, αφού περάσουν οι γιορτινές μέρες. Γι’ αυτό μπορεί να φταίει η κούραση των ημερών, η ένταση και το στρες, και οι προσδοκίες που τρέφουμε για τις μέρες αυτές, προσδοκίες που συχνά αποδεικνύονται μη ρεαλιστικές.

Για όλους που βρίσκουν τον εαυτό τους σε μια ψυχολογική κατάσταση που κάθε άλλο παρά συμφωνεί με το γιορτινό κλίμα, θα ήταν καλό να εφαρμόσουν μερικές πρακτικές συμβουλές, έτσι ώστε να μπορέσουν να απολαύσουν τις μέρες αυτές:

-Πρώτα απ' όλα, ας προσπαθήσουμε να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες από την περίοδο των γιορτών. Η ματαίωση των συχνά υπερβολικών προσδοκιών μας είναι αυτή που εκ των υστέρων μας αφήνει σε ένα αίσθημα κενού και κατάθλιψης.

-Να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους ως προς τις υποχρεώσεις που μπορούμε να αναλάβουμε χωρίς να «εξοντωθούμε». Δίνοντας προτεραιότητα στις πραγματικά σημαντικές δραστηριότητες, θα μπορέσουμε να έχουμε χρόνο για τον εαυτό μας και να «καταλάβουμε» τις διακοπές. Άλλωστε, δεν είναι απαραίτητο να επωμιστούμε εξολοκλήρου την ευθύνη των εορταστικών ετοιμασιών. Οι γύρω μας θα είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.

-Να ξέρουμε πότε πρέπει να πούμε όχι, π.χ. σε προσκλήσεις που δεν θέλουμε πραγματικά να αποδεχτούμε. Έτσι θα αποφύγουμε την «υπερφόρτωση», αλλά και θα απολαύσουμε ό,τι πραγματικά μας ευχαριστεί.

-Να μην εξαντλούμε όλη μας την ενέργεια και τις προσδοκίες μας στη μέρα των Χριστουγέννων ή της  Πρωτοχρονιάς. Αντίθετα, μπορούμε να ζούμε και να απολαμβάνουμε κάθε μέρα των γιορτών. Αυτό θα μας αφήσει με πολύ πιο «γεμάτο» συναίσθημα. 

-Λίγη αισιοδοξία και θετική σκέψη δεν βλάπτει. Επειδή για πολλούς αυτές οι μέρες, που συμπίπτουν με την αλλαγή του χρόνου, αποτελούν αφορμή για απολογισμό ζωής, δεν είναι απαραίτητο να εστιάσουμε μόνο στα ανεκπλήρωτα όνειρα και στις απώλειες που έχει φέρει το πέρασμα του χρόνου. Μπορούμε σίγουρα να αναγνωρίσουμε και θετικά σημεία σε σχέση με άλλοτε, όπως και καλά σημάδια για το μέλλον.

-Να μην υπερβάλουμε στις καταχρήσεις. Τις αρνητικές τους επιπτώσεις θα τις νιώσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, στο σώμα μας και στη διάθεσή μας. Αν και η περίοδος των γιορτών συνδέεται κατ’ εξοχήν με κάποιες παραπάνω απολαύσεις που επιτρέπουμε στον εαυτό μας, οι υπερβολές έρχονται να προσθέσουν στην ένταση των ημερών ενοχές και επιπλέον στρες. Η τήρηση των καθημερινών υγιεινών συνηθειών μας σχετικά με τη διατροφή, τη σωματική άσκηση και τον ύπνο βοηθά στη διατήρηση της φυσικής μας κατάστασης και στην αντιμετώπιση του αυξημένου στρες.

-Να αποφύγουμε τα υπερβολικά έξοδα. Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι τα αντέχουμε, η ύπαρξη οικονομικών εκκρεμοτήτων θα επιτείνει το άγχος και το καταθλιπτικό συναίσθημα. Υπάρχουν άλλωστε και άλλοι τρόποι να νιώσουμε το «πνεύμα των γιορτών», χωρίς να ξοδέψουμε.

-Αν χρειάζεστε μια αλλαγή, δοκιμάστε στις φετινές γιορτές να κάνετε κάτι που δεν έχετε ξανακάνει.

-Προτιμήστε να περάσετε το χρόνο σας με ανθρώπους που σας αγαπούν και σας νοιάζονται. Είναι αυτοί που πραγματικά θα σας κάνουν να νιώσετε το «πνεύμα των ημερών».

-Από την άλλη πλευρά, ο πολύ χρόνος συναναστροφής με το οικογενειακό περιβάλλον, οι πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι και απόψεις, σε συνδυασμό με το στρες είναι δυνατό να αποτελέσουν πηγή παρεξηγήσεων, συγκρούσεων και δυσφορίας. Έχοντας αυτό υπόψη, προσπαθήστε να αποφύγετε τις εντάσεις. Παραμερίστε τις διαφορές σας και αναζητείστε μια πιο κατάλληλη στιγμή για να τις επιλύσετε.

-Οι σχέσεις των ανθρώπων αλλάζουν και οι συγγενικοί δεσμοί μετασχηματίζονται με την πάροδο του χρόνου, όπως, για παράδειγμα, όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και φεύγουν από το σπίτι, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους. Αποδεχτείτε αυτή την πραγματικότητα και επιλέξτε να διοχετεύσετε τη συναισθηματική σας ενέργεια στις σχέσεις που είναι όντως ενεργές. Μη νιώθετε υποχρεωμένοι να διατηρήσετε δεσμούς που έχουν διαρραγεί.

-Το να περάσει κανείς τις γιορτινές μέρες μόνος του σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ψυχολογία του. Υπάρχουν όμως και εναλλακτικές λύσεις: αν δεν σας έχει καλέσει κανείς, καλέστε εσείς κάποιον για να γιορτάσετε, ανακτήστε επαφή με φίλους ή συγγενείς που έχετε να δείτε πολύ καιρό ή προσφέρετε εθελοντικά τη βοήθειά σας σε διοργανώσεις ή εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Αυτό είναι επίσης ένας καλός τρόπος να κάνει κανείς καινούριους φίλους.

-Αν έχετε πρόσφατα βιώσει μια σοβαρή απώλεια, όπως χωρισμό ή θάνατο αγαπημένου προσώπου, αναγνωρίστε στον εαυτό σας το δικαίωμα και την ανάγκη να νιώθει θλίψη. Η άρνηση των συναισθημάτων σας δεν βοηθά. Σε αυτή την περίπτωση η θλίψη όχι μόνο είναι φυσιολογική, αλλά είναι και μέρος της διαδικασίας να ξεπεράσετε την απώλεια.

-Προσπαθήστε να μην επηρεάζεστε από το ενθουσιώδες εορταστικό κλίμα των τηλεοπτικών εκπομπών, με αποτέλεσμα να κάνετε συγκρίσεις που εμφανίζουν σε μειονεκτική θέση τον εαυτό σας και τις καταστάσεις της ζωής σας. Η πραγματική ζωή δεν είναι ποτέ τόσο ρόδινη και ευτυχισμένη. Πάντα υπάρχουν προβλήματα άλλοτε μεγάλα και άλλοτε μικρά.

Όλο το νόημα των Χριστουγέννων είναι η χαρά του να δίνεις και να μοιράζεσαι!

Καλά Χριστούγεννα" σε όλες τις γλώσσες!

Afrikander - "Een Plesierige Kerfees"

Arabic - "I'd Miilad Said Oua Sana Saida"

Argentine - "Felices Pasquas Y felices ano Nuevo"

Armenian - "Shenoraavor Nor Dari yev Pari Gaghand"

Basque - Eguberri on

Bohemian - "Vesele Vanoce"

Breton - "Nedeleg laouen na bloavezh mat"

Bulgarian - "Tchestita Koleda; Tchestito Rojdestvo Hristovo"

Chinese - [Mandarin] - "Kung His Hsin Nien bing Chu Shen Tan"

Chinese - [Catonese] - "Saint Dan Fai Lok"

Cornish - "Nadelik looan na looan blethen noweth"

Croatian - "Sretan Bozic i Nova Godina" (Merry Christmas & Happy New Year)

Czech - "Prejeme Vam Vesele Vanoce a stastny Novy Rok"

Danish - "Glζdelig Jul"

Dutch - "Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar"

Inupiaq Eskimo (Kotzebue area in NW Alaska)-

Quvianagli Anaiyyuniqpaliqsi suli Nakuuluni Ukiutqiutiqsi-

(Merry Christmas) (and) (Happy New Year)

English - "Merry Christmas"

Estonian - "Haid joule ja head uut aastat"

Farsi - "Cristmas-e-shoma mobarak bashad"

Filipino-"Maligayang Pasko"

Happy New Year in Filipino

"Manigong Bagong Taon"

Merry Christmas and a Happy New Year in Filipino- "Maligayang Pasko at Manigong Bagong Taon"

Finnish - "Hyvaa joulua"

French - "Joyeux Noλl"

German - "Froehliche Weihnachten"

Greek - "Kala Christouyenna"

Hawaiian - "Mele Kalikimaka"

Hebrew - "Mo'adim Lesimkha. Chena tova"

Hindi - "Shub Naya Baras"

Hungarian - "Kellemes Karacsonyi unnepeket"

Icelandic - "Gledileg Jol"

Indonesian - "Selamat Hari Natal"

Iraqi - "Idah Saidan Wa Sanah Jadidah"

Irish - "Nollaig Shona Dhuit"

Italian - "Buone Feste Natalizie"

Japanese -" Shinnen omedeto, kurisumasu omedeto.

The first part is translated "Happy New Year.

Kurisumasu omedeto means Merry Christmas.

Japanese people generally add the expression gozaimasu to indicate soemm humility.

Korean - "Sung Tan Chuk Ha"

Latvian - "Prieci'gus Ziemsve'tkus un Laimi'gu Jauno Gadu"

Lithuanian - "Linksmu Kaledu"

Navajo - "Merry Keshmish"

Norwegian - "God Jul"

Pennsylvania German - "En frehlicher Grischtdaag un en hallich Nei Yaahr"

Polish - "Wesolych Swiat Bozego Narodzenia"

Portuguese - "Feliz Natal" "Boas Festas"(Good Holidays.)

Rumanian - "Sarbatori Fericite"

Russian - "Pozdrevlyayu s prazdnikom Rozhdestva s Novim Godom"

Serbian - "Hristos se rodi"

Slovakian - "Sretan Bozic or Vesele vianoce"

Samoan - "La Maunia Le Kilisimasi Ma Le Tausaga Fou"

Scots Gaelic - "Nollaig chridheil huibh"

Serb-Croatian - "Sretam Bozic. Vesela Nova Godina"

Slovak - "Vesele Vianoce. A stastlivy Novy Rok"

Slovene - "Vesele Bozicne. Screcno Novo Leto"

Spanish - "Feliz Navidad"

Swedish - "God Jul and (Och) Ett Gott Nytt Εr"

Tahitian -Merry Chrismas :" Ia orana te Noera"

and Happy new year is "Ia orana i te mata iti api"

Thai - "Sawadee Pee Mai"

Turkish - "Noeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun"

Ukrainian - "Z Rizdvom Khrystovym !" - "Merry Christmas"

" Z Novym Rokom !" - "Happy New Year"

"Z Rizdvom Khrystovym i Novym Rokom !" - both greetings together.

Vietnamese - "Chuc Mung Giang Sinh"

Welsh - "Nadolig Llawen"

Yugoslavian - "Cestitamo Bozic"

 

 

Διαβάστηκε 1868 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014 10:49
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πολυμέσα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Χριστουγεννιάτικo δέντρο ή καράβι; TomoTherapy »