Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 16:28

TomoTherapy

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η εξατομικευμένη και στοχευμένη ακτινοθεραπεία με σεβασμό στην ποιότητα ζωής

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

ΤomoTherapy είναι ένα είδος θεραπείας με ακτινοβολία στην οποία η ακτινοβολία παραδίδεται φέτα-φέτα (tomo σημαίνει "φέτα''). Αυτή η μέθοδος ακτινοβολίας διαφέρει από τις άλλες μορφές θεραπείας με εξωτερική ακτινοβολία στην οποία το σύνολο του όγκου ακτινοβολείται σε ένα χρόνο.

TomoΤherapy είναι μια θεραπεία με Μονάδα Τρισδιάστατης Εφαρμοσμένης & Διαμορφούμενης Έντασης Ακτινοθεραπείας I.M.R.T-I.G.R.T.

H TomoΤherapy είναι ακριβής, αποτελεσματική και εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο.

Με την Tomotherapy εφαρμόζεται οποιαδήποτε τεχνική ακτινοθεραπείας (2d-3d-3d conformal-IMRT-IGRT-VMAT) σε οποιοδήποτε όργανο του σώματος με τοπική, περιοχική και γενική θεραπεία και υπόσχεται την καταπολέμηση του καρκίνου με μέγιστη ακρίβεια.

Η πρώτη εφαρμογή του TomoTherapy ήταν με χορήγηση διαμορφωμένης έντασης ακτινοθεραπεία (IMRT). Το αρχικό σύστημα ήταν σχεδιασμένο αποκλειστικά για χρήση στον εγκέφαλο, με καθήλωση του κρανίου για να εμποδίζεται η κίνηση των ασθενών κατά την ακτινοβολία και μετά χρησιμοποιήθηκε και για ακτινοβολία σε άλλα μέρη του σώματος και μάλιστα χωρίς το σύστημα ακινητοποίησης.

Η TomoTherapy, ή ελικοειδής TomoTherapy, αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin - Madison από τον καθηγητή Thomas Rockwell Mackie, Ph.D. και Paul Reckwerdt.

Αποτελεί είδος ακτινοθεραπείας με ενσωματωμένο αξονικό τομογράφο που καλύπτει το ευρύ φάσμα των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία είτε για πρώτη φόρα ή σαν επανάληψη επί εδάφους υποτροπής της νόσου από προγενέστερη ακτινοθεραπεία που εφαρμόστηκαν οι κλασσικές-συμβατικές μέθοδοι.


Πώς γίνεται εξατομικευμένη ακτινοθεραπεία

Δίνει τρισδιάστατη κατανομή της δόσης με υψηλή ακρίβεια σε μια περιστροφή 360ο του γραμμικού επιταχυντή, σε πολύ σύντομο χρόνο (10-15 λεπτά), ενώ παράλληλα προστατεύει τους παρακείμενους προς την βλάβη υγιείς ιστούς, μέσω μιας υπεραπλουστευμένης για τον ασθενή θεραπευτικής διαδικασίας. Μοιάζει με αξονικό τομογράφο, ενώ η αξιοπιστία του και η ευκολία του στον χειρισμό το καθιστά ικανό να απλοποιεί και τα πιο σύνθετα περιστατικά μετατρέποντάς τα σε απλά.

Πλεονεκτήματα Tomotherapy:

-Δεν απαιτεί μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία προετοιμασίας και σχεδιασμού

-Στοχεύει μικρές, μεγάλες και πολλαπλές αλλοιώσεις

-Εντοπίζει τον όγκο καθημερινά πριν από κάθε θεραπεία με αξονική τομογραφία και δεν χρησιμοποιείται το πλάνο του προηγούμενου μήνα ή της προηγούμενης εβδομάδας. Έτσι προσαρμόζεται στις ανάγκες του ασθενούς καθημερινά και διορθώνει αυτόματα το πλάνο θεραπείας, εφόσον κριθεί απαραίτητο

-Ακτινοβολεί τον όγκο από όλες του τις πλευρές με δέσμες ακτινοβολίας ακριβείας

-Δεν έχει περιορισμούς στο σχήμα, το μέγεθος, τον τύπο και το σημείο του όγκου που πρόκειται να θεραπευτεί

-Ελαχιστοποιεί την έκθεση σε ακτινοβολία στους παρακείμενους υγιείς ιστούς

-Σε υποτροπή της νόσου υπάρχει δυνατότητα να γίνει επανάληψη της θεραπείας με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο λόγω της μεγάλης ακρίβειας στη στόχευση. Αντίθετα,  με τα κλασσικά συμβατικά μηχανήματα σε υποτροπή καρκίνου είναι αδύνατον να γίνει λόγω του ότι προκαλούνται πολλές παρενέργειες στην πάσχουσα περιοχή

-Μπορεί να ξεχωρίσει τον ουλώδη ιστό από προηγούμενες θεραπείες από την πραγματική υποτροπή νόσου όταν με την αξονική γίνεται η χαρτογράφηση


Σε ποιούς καρκίνους εφαρμόζεται η Tomotherapy

Εγκεφάλου, βάσεως κρανίου, τραχήλου, σπονδυλικής στήλης, ήπατος, σπληνός, παγκρέατος, νεφρών, κοιλιακής χώρας, προστάτη, γυναικολογικούς καρκίνους, πρωκτού, ορθού, σάρκωμα, βλάβες του δέρματος, άκρα, μαστούς, προστάτη, καθώς επίσης και πολλές άλλες περιπτώσεις.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, oi όγκοi κεφαλής και τραχήλου, o καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του προστάτη, η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική (SRS), και η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος (SBRT) είναι μερικά παραδείγματα των θεραπειών που, συνήθως, εκτελούνται χρησιμοποιώντας TomoTherapy.

-Ολική ακτινοβολία σε διάσπαρτες μεταστάσεις

Η Tomotherapy στοχεύει στους ορατούς όγκους σε διάφορα σημεία του σώματος με υψηλές δόσεις ακτινοβολίας, χωρίς βλάβη στους υγιείς ιστούς. Οι μικρομεταστάσεις που δεν είναι ορατές (μικρομεταστάσεις) αντιμετωπίζονται με στοχευμένη θεραπεία ανάλογα με το μοριακό προφίλ του όγκου που γίνεται σε συνδυασμό με την Tomotherapy.

-Όγκοι εγκεφάλου μεταστατικοί

Αρχικά γίνεται θεραπεία ολοκρανιακή με μέτρια δόσης ακτινοβολία, χωρίς να προκληθεί βλάβη στον εγκέφαλο που εξολοθρεύει ακόμη και τα καρκινικά κύτταρα που δεν διακρίνονται στις απεικονιστικές εξετάσεις.

Στη συνέχεια η Tomotherapy θεραπεύει ορατούς όγκους, ρυθμίζοντας την ακτινοβολία και αποφεύγοντας τον τραυματισμό φυσιολογικών κυττάρων.

-Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου

Η Tomotherapy είναι κατάλληλη για τους λεμφαδένες του ταχήλου, την γλώσσα, τον οισοφάγο και τον λάρυγγα, ενώ παράλληλα αποφεύγεται ο τραυματισμός των σιελογόνων αδένων και η ξηροστομία.


Γενικές Αρχές TomoTherapy

  • Η TomoTherapy είναι κατάλληλη για ενήλικες και παιδιά
  • Μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλαπλούς όγκους ταυτόχρονα
  • Η διαδικασία είναι σύντομη και ανώδυνη και ο ασθενής την ίδια μέρα επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες
  • Παρακολουθείται καθημερινά η συρρίκνωση του όγκου και προσαρμόζεται στις ανατομικές ανάγκες του ασθενούς
  • Μια τυπική θεραπεία αποτελείται από 10 έως 20 συνεδρίες. Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν εγκαύματα ακτινοβολίας, ως παρενέργεια, γι΄αυτό απαιτούνται προληπτικά μέτρα.

Ιδρύματα όπως το Texas A & M στο College Station και το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν - Μάντισον, Veterinary Medical Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εκτελούν θεραπείες TomoTherapy και για γάτες και σκύλους.

Διαβάστε, επίσης,

Η διατροφή κατά την ακτινοθεραπεία

Η ακτινοβολία προκαλεί νευροπάθεια σε επιζώντες καρκίνου

Δίαιτα για την ξηροστομία

Δίαιτα για την δυσγευσία

Υπάρχουν κίνδυνοι από την Ακτινοθεραπεία;

Βιβλιογραφία

tomotherapy.com

www.emedi.gr

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε, περισσότερα, για τη Σάββη Μάλλιου Κριαρά

 

 

 

 

Διαβάστηκε 4724 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16 Απριλίου 2016 23:30
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.