Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013 08:36

Κόλπα για να μας πάει καλά ο καινούριος χρόνος

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Τι πρέπει να κάνετε την Πρωτοχρονιά μήπως και δείτε άσπρη μέρα 

 

Προσέξτε, ότι κάνετε την Πρωτοχρονιά, θα  κάνετε και όλο το χρόνο!

Η ελληνική παράδοση είναι γεμάτη από προλήψεις και λαϊκές δοξασίες που συνοδεύουν την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου.

Η λαϊκή δοξασία λέει πως ό,τι μας συμβεί την πρώτη μέρα του χρόνου, θα μας ακολουθεί ολόκληρη τη χρονιά! Για το λόγο αυτό, αποφύγετε να δανείσετε λεφτά, να πληρώσετε χρέη και χαράτσια, να τσακωθείτε με τους αγαπημένους σας, να γκρινιάξετε ή να μιζεριάσετε, με το σκεπτικό ότι αν δεν τα  κάνετε όλα αυτά την πρωτοχρονιά, ίσως να μην σας “καταδιώκουν” για όλον το χρόνο, που προβλέπεται να είναι δύσκολη για όλους μας!

Μην ξεχάσετε να κρεμάσετε έξω από το σπίτι σας, αγριοκρεμμύδα!

Η αγριοκρεμμύδα, πρέπει να κρεμιέται στην εξώπορτα του σπιτιού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Θεωρείται σύμβολο αναγέννησης και υγείας, αφού συνεχίζει να βγάζει νέα φύλλα, ακόμη κι όταν αν τη βγάλετε από τη γη! Όσο περισσότερα βγάλει, τόσο καλύτερη θα είναι η χρονιά, αφού η αγριοκρεμμύδα θα έχει μεταδώσει τη ζωτική δύναμή της, στο σπιτικό.

Το περιστέρι που φέρνει υγεία και τύχη

Το να επισκεφτεί το μπαλκόνι ή την αυλή του σπιτιού ένα περιστέρι την Πρωτοχρονιά, θεωρείται σημάδι υγείας και καλοτυχίας. Αν μάλιστα το περιστέρι μπει μέσα στο σπίτι, τότε οι κάτοικοί του θα πρέπει να νιώσουν ιδιαιτέρως ευλογημένοι για τον νέο χρόνο. Σε πολλά μέρη της ορεινής κυρίως Ελλάδας, ο καιρός της Πρωτοχρονιάς, ερμηνεύεται ως “σημάδι” από τους ντόπιους.

Ο καθαρός ουρανός το ξημέρωμα της 1ης Ιανουαρίου, προμηνύει μια “καθαρή χρονιά”, χωρίς ασθένειες.

Το χιόνι, επίσης, ερμηνεύεται ως “καλό σημάδι” και από αυτήν την λαϊκή αντίληψη πηγάζει η ρήση “άσπρη μέρα, άσπρος χρόνος”.

Στη Βόρεια Ελλάδα, σε κάποια χωριά οι κάτοικοι την νύχτα της Πρωτοχρονιάς, αφήνουν ανοιχτή τη βρύση του χωριού, για “να τρέχει η τύχη, σαν το νερό”, ενώ στη νησιωτική χώρα, θεωρούν θετικό σημάδι να φυσάει βοριάς την πρώτη μέρα του χρόνου.

Καλή χρονιά να έχουμε όλοι μας

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 1216 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013 08:56
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.