Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 10:19

Που μπορεί να εφαρμοστεί το μοριακό προφίλ

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Μοριακό προφίλ για έλεγχο της έκφρασης των ενεργών γονιδίων

Γράφει ο

Δρ Σωτήρης Ν. Νικολόπουλος, PhD, MS

Μοριακός Ογκολόγος

ΜΟΡΙΑΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Η διαφορά ανάμεσα στα φυσιολογικά και καρκινικά κύτταρα έγκειται στην ανώμαλη έκφραση μιας πληθώρας γονιδίων που καθορίζουν σημαντικές κυτταρικές λειτουργίες.

Το μοριακό προφίλ είναι μια νέα μέθοδος αποτύπωσης και ποσοτικοποίησης της γονιδιακής έκφρασης στον παθολογικό ιστό σε σχέση με τον φυσιολογικό ιστό. Μέσω της αποκάλυψης του μοριακού προφίλ των καρκινικών κυττάρων, μπορεί να ποσοτικοποιηθεί ουσιαστικά η έκφραση όλων των ενεργών γονιδίων.

Έτσι είναι δυνατόν να αποκτηθούν πολύτιμες πληροφορίες για την ακριβή ταυτότητα και ποιότητα των καρκινικών κυττάρων που σχετίζονται με τον μηχανισμό ανάπτυξής τους, την μιτωτική τους δραστηριότητα, την μεταναστευτική τους ικανότητα και τον μεταβολισμό τους.

Κλινικής σπουδαιότητας γονίδια περιλαμβάνουν, κυρίως, τους κυτταρικούς υποδοχείς κινάσης τυροσίνης, τους υποδοχείς οιστρογόνων, παράγοντες αγγειογένεσης και λεμφαγγειογένεσης, μεταγραφικούς παράγοντες, ογκοκατασταλτικά γονίδια, καθώς και γονίδια που ελέγχουν τον πολλαπλασιασμό, την απόπτωση και τον μεταβολισμό των κυττάρων.

Όλες αυτές οι πληροφορίες έχουν ουσιαστική συμβολή στην ακριβή διάγνωση, την πρόγνωση και την εξατομικευμένη θεραπεία. Με την μελέτη της έκφρασης των παραπάνω γονιδίων αποκαλύπτονται στόχοι για στοχευμένες θεραπείες και προγιγνώσκεται η ανταπόκριση των καρκινικών κυττάρων σε χημειοθεραπευτικά φάρμακα, αλλά και σε στοχευμένες και εναλλακτικές θεραπείες.

Σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η εφαρμογή του σε ελάχιστες ποσότητες παθολογικού ιστού, ακόμη και από βιοψίες λεπτής βελόνας. Δεδομένης της διαφορετικότητας σε μοριακό επίπεδο ακόμη και ιστολογικά πανομοιότυπων καρκίνων μαστού, το μοριακό προφίλ του καρκίνου συντελεί ουσιαστικά στην εξατομικευμένη ιατρική.

Το μοριακό προφίλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μη καρκινικούς ιστούς και σε άλλες ασθένειες στις οποίες τα γονίδια παίζουν ρόλο στην εμφάνισή τους.

Διαβάστε, επίσης,

Θεραπεία του καρκίνου εξατομικευμένα

Η Εξέλιξη της Ογκολογίας

Εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο μαστού

Μοριακό προφίλ του όγκου

Η μεγάλη υπόθεση για τη θεραπεία του καρκίνου

Οι θυμωμένοι επιζήσαντες από καρκίνο

Εξατομικευμένες θεραπείες για τους καρκινοπαθείς

Βιβλιογραφία

Staaf et al. Inentificatio of Subtypes in Human Epidermal Growth Factor Receptor 2-Positive Breast Cancer Reveals a Gene Signature Prognostic of Outcome j Clin Oncol 2010, 1813-1820

Wang et al. Elevated expression of ERBB3  confers paclitaxel resistance in erB2-overexpressing breast cancer cells via upregulation of Survin. Oncogene 2010;29:4225-4236

Ma et al. A five-gene molecular grade index and HOXB13:IL17BR are complementary prognostic factors in early stage breast cancer. Clin Cancer Res. 2008,14:2601-2608

www.emedi.gr

Γράφει ο

Δρ Σωτήρης Ν. Νικολόπουλος, PhD, MS

Μοριακός Ογκολόγος

Διαβάστε περισσότερα για τον Σωτήρη Νικολόπουλο

 

Διαβάστηκε 8592 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2014 10:43
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.