Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015 10:00

Θετικό ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης στον τομέα της υγείας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Καλή επιτυχία στην υγεία όλων μας

Το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

•           Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής

•           Αναπληρωτής υπουργός: Ανδρέας Ξανθός

•           Αναπληρωτής υπουργός: Δημήτρης Στρατούλης


Ο κος Παναγιώτης Κουρουμπλής αναλαμβάνει έναν τομέα ευθύνης, τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά, αφού την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας.

Η επιθυμία του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή να προσφέρει στον χώρο της Υγείας, πραγματοποιείται σήμερα με την υπουργοποίησή του...

Είναι ο Κος Παναγιώτης Κουρουμπλής που έφερε σε αμηχανία μια Γερμανίδα δημοσιογράφο, όταν επιχειρώντας να ξεκινήσει την κουβέντα μαζί του τον ρώτησε για τον τρόπο που έχασε την όρασή του.

Και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής της απάντησε:

-«Φεύγοντας οι Γερμανοί στην κατοχή όχι μόνο δεν μας πλήρωσαν τις αποζημιώσεις και τα δάνεια αλλά μας άφησαν και μερικά δώρα, μερικές χειροβομβίδες σκόρπιες στην Ελλάδα. Όλα τα παιδιά που ήμασταν στη σχολή τυφλών χάσαμε το φως μας από γερμανικές χειροβομβίδες, ξέρετε», θα πει ο κ. Κουρουπλής με τους παρευρισκόμενους να παγώνουν.

Η ζωή του Παναγιώτη Κουρουμπλή από το Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας θα αλλάξει δραματικά για πάντα στα 10 του χρόνια. Μία ανέμελη παιδική παρέα έπιασε στα χέρια της ένα σιδερένιο αντικείμενο και θέλησε να το κάνει παιχνίδι της. Κανένα από τα 7 παιδιά δεν κατάλαβε ότι ο πόλεμος που είχε τελειώσει χρόνια πριν θα δήλωνε «παρών» στο χωριό του Αγρινίου μέσω μιας σκουριασμένης χειροβομβίδας. Ο Παναγιώτης της τετάρτης τάξης είναι ο πιο μικρός και ο πιο περίεργος. Τα γέλια σταματούν ξαφνικά. Μία λάμψη σβήνει για πάντα το φως από τα μάτια του. Το 1965 πηγαίνει στη σχολή τυφλών στην Καλλιθέα, όμως λόγω της ηλικίας του αναγκάζεται να παρακολουθήσει τα μαθήματα της αντίστοιχης σχολής στη Θεσσαλονίκη. Ως «αυτοεξόριστος», όπως συνηθίζει να λέει. Ο πατέρας του θα κάτσει μαζί του μόλις 3 μέρες.

Με ένα γράμμα του αργότερα θα του ανακοινώνει ότι θα σπουδάσει νομικά. Η πατρική φιγούρα τον σημαδεύει καταλυτικά.

Το 1974 μπαίνει στη Νομική Αθήνας και ηγείται του αγώνα των τυφλών. Για τις δράσεις του το συντηρητικό κατεστημένο της εποχής τον καθίζει στο εδώλιο του κατηγορουμένου με τον νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού, αλλά ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς εισηγείται ότι στο εδώλιο δεν κάθονται ποινικά διωκόμενοι, αλλά ήρωες! Την περίοδο 1976-1981 πρωτοστατεί στην οργάνωση των τυφλών με κεντρικά αιτήματα το δικαίωμα στη μόρφωση, την αξιοπρέπεια και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων, με τον ίδιο να τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι ο άνθρωπος να μην λυγίζει μπροστά στις δυσκολίες της ζωής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το αναπότρεπτο τέλος στην ζωή δεν είναι ο θάνατος, αλλά η παραίτηση».

Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής


Ο κος Ανδρέας Ξανθός είναι ένας γιατρός που θέλει να γιατρέψει στην Υγεία

Ένας... γιατρός αναλαμβάνει να γιατρέψει την Υγεία, μαζί με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο άγνωστος μέχρι πρότινος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ρέθυμνο και είναι γιατρός - μικροβιολόγος. Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου.

Ο Ανδρέας Ξανθός ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μίλησε για τη λήψη μέτρων άμεσης ανακούφισης των ασφαλισμένων με κατάργηση των χαρατσιών. Σε δήλωσή του θεωρεί τιμή του την συμμετοχή του στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας,  αλλά και επιλογή τεράστιας ευθύνης σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία, τη χώρα και τη δημόσια περίθαλψη. Θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για επείγουσα αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας, για καθολική και χωρίς εξαιρέσεις πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία που έχουν ανάγκη. Ταυτόχρονα θεωρεί ότι απαιτούνται μέτρα άμεσης ανακούφισης των ασφαλισμένων με κατάργηση των χαρατσιών (5 ευρώ στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, 1 ευρώ ανά συνταγή) και μείωση της επιβάρυνσης τους στην αγορά φαρμάκων. Για να υπάρξει όμως μια αισθητή βελτίωση στο Σύστημα Υγείας, πιστεύει ότι χρειάζεται στοχευμένη ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό, γιατί όλες οι δομές υγείας -ιδιαίτερα στην επαρχία- υπολειτουργούν και αδυνατούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Ακόμη, πιστεύει ότι πάνω από όλα όμως απαιτείται μια ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, με άρση της κομματοκρατίας, της αναξιοκρατίας, της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς. Ελπίζουν στηριγμένοι στις πιο έντιμες και αποδοτικές δυνάμεις του συστήματος υγείας, να εδραιώσουν ένα άλλο εργασιακό και κοινωνικό ήθος στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, να ενισχύσουν το δημοκρατικό προγραμματισμό, τη συμμετοχή των εργαζομένων και τον κοινωνικό έλεγχο. Τέλος, πιστεύει ότι δεν έχουν κανένα περιθώριο να απογοητεύσουν μια κοινωνία που ζητά συνέπεια και αξιοπιστία. Η πολυετής θητεία στο ΕΣΥ και η ενεργός συμβολή στους αγώνες των υγειονομικών για τη δημόσια περίθαλψη και την κοινωνική αλληλεγγύη είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη στα νέα καθήκοντα. Με σοβαρότητα, εντιμότητα, συλλογικότητα και συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων και των ασθενών, πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν.

Αναπληρωτής υπουργός: Ανδρέας Ξανθός


Ο κος Δημήτρης Στρατούλης αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Γεννημένος στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας το 1958, ο Δημήτρης Στρατούλης σπούδασε Νομική και Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, όπου διετέλεσε εκπρόσωπος των εργαζομένων. Υπήρξε, επίσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Αντιπροσωπευτικής Συνέλευσης Κοινωνικού Ελέγχου του ΟΤΕ, καθώς και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και Γραμματέας Κοινωνικής Πολιτικής της.

Ο Δημήτρης Στρατούλης υπήρξε στέλεχος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ από την ίδρυσή του, τον Φεβρουάριο του 2003, όπως και της οργανωτικής επιτροπής του 4ου ευρωπαϊκού κοινωνικού φόρουμ, που έγινε στην Αθήνα τον Μάιο του 2006.

Παράλληλα ο κ. Στρατούλης υπήρξε μέλος - ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ - στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του ανθρώπου και του ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την ανεργία και την επαγγελματική κατάρτιση).

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής Πολιτικής του, ενώ είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ από το πρώτο συνέδριό του, το 1991.

Ο Δημήτρης Στρατούλης έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ πριν το 1991.

Άξιο αναφοράς είναι και το συγγραφικό του έργο, καθώς είναι συγγραφέας του βιβλίου «Οι εργασιακές σχέσεις στη δίνη του νεοφιλελεύθερου τυφώνα» (Ελληνικά Γράμματα, 2005) και του συλλογικού βιβλίου «Ανεργία και Απασχόληση στην Ελλάδα».

Ο νέος αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εκλέχθηκε βουλευτής στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών.

Αναπληρωτής υπουργός: Δημήτρης Στρατούλης

Καλή επιτυχία στην Υγεία μας!

www.emedi.gr

        

 

 

Διαβάστηκε 1056 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 10:24
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.