Κυριακή, 05 Απριλίου 2015 13:08

Χρήσιμες πληροφορίες για τα πασχαλινά αυγά

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Γιατί τρώμε αυγά τη Λαμπρή;

Όλοι έχουν την απορία γιατί τρώμε αυγά τη Λαμπρή και μάλιστα κόκκινα και σφιχτά;

-Καταρχήν το αυγό είναι το σύμβολο της Αναστάσεως, γιατί καθώς ο νεοσσός συντρίβει το κέλυφος και αναπηδά ζωντανός έξω από αυτό, έτσι και ο Ιησούς αναστήθηκε από την πλάκα του μνήματος.

-Άλλοι λένε ότι οι Ρωμαίοι τοποθετούσαν στην μασχάλη των χριστιανών μαρτύρων βραστά αυγά κάτω από τις μασχάλες...

-Οι Σημειολόγοι επιμένουν ότι το αυγό ήταν σύμβολο της γόνιμης Ίσιδος και η αυγοφαγία είναι έθιμο Φοινικικό που μεταδόθηκε στους Εβραίους και τους Έλληνες, όπως μαρτυρεί ο κρόκος αυτού.

-Το γιατί βάφονται τα αυγά κόκκινα, σύμφωνα με τον Μωσαϊκό νόμο, όχι μόνο τα αυγά που τρώγονται την ημέρα του Πάσχα, αλλά και οι τοίχοι των οικιών πρέπει να κοκκινίζονται με το αίμα αρνιού για εξιλέωση του Αγγέλου της καταστροφής.

-Άλλοι λένε ότι ότι τα αυγά γεννήθηκαν κόκκινα την ημέρα της γεννήσεως του Αλεξάνδρου Σεύκρου, ως χαρμόσυνος οιωνός της μελλοντικής φιλίας του με τους χριστιανούς.

- Το αίμα αυτού εφ' ημών και επί τα τέκνα ημών,  εκοκκίνησαν όλα τα πράγματα, όπου είχαν εισ τας οικίας των, ακολούθως δε και τα αυγά, όθεν και οι Χριστιανοί εις ενθύμησιν του θαύματος, κοκκινίζομεν τα αυγά εν τη ανάστασει (Πηδαλ., Λειψ. 1800 σελ 204). 

-Άλλοι πάλι λένε ''Τρώγε και μη ερεύνα''

Το αυγό της κατοικίδιας όρνιθας είναι πολύ καλή τροφή για τους ανθρώπους. Είναι συνδεδεμένο με πλήθος μαγικές ενέργειες, επειδή πιστεύεται ότι έχει ιδιαίτερη δύναμη που μεταδίδεται στους ανθρώπους, ζώα και φυτά εξαιτίας της ζωής που περικλείει.

Τα πασχαλινά κόκκινα αυγά έχουν ιδιαίτερη δύναμη.

Με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών στο αναστάσιμο τραπέζι πιστεύεται ότι η ζωτική τους δύναμη μεταδίδεται στους ανθρώπους.

Έτσι τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί βάφουν τα αυγά και τοποθετούν το πρώτο στο εικονοστάσι. Το παλιό το πετούν στο ποτάμι. Άλλοτε το κρατούν για 7 χρόνια για να γίνει ο κρόκος του σαν κεχριμπάρι. Τότε το χρησιμοποιούν οι έγκυες γυναίκες σαν φυλαχτό (κρατητήρας).

Στην Βέροια δεν βάφουν τα αυγά κόκκινα μόνο την Μεγάλη Πέμπτη, αλλά και κάθε Πέμπτη μετά το Πάσχα, για έξι εβδομάδες, τα εξάπεφτα.

Στη Σιάτιστα βάφουν τα αυγά μέχρι την Πεντηκοστή, γιατί η οικοδέσποινα είναι υποχρεωμένη να φιλέψει στους επισκέπτες όσα λείπουν από αυτά που βάφτηκαν την Μεγάλη Πέμπτη για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου συγγενή ή φίλου με κόκκινα αυγά.

Τα μεγαλοπεφτιάτικα αυγά 

Τα αυγά που γεννιώνται τη Μεγάλη Πέφτη τα πηγαίνουν στην εκκλησία την ίδια μέρα και άμα διαβαστούν τα θάβουν πάλι την ίδια μέρα σταυρωτά στο αμπέλι για να μην το τρώει το σκαθάρι.

Το αυγολίθι

Την πρώτη μέρα της Λαμπρής οι τσοπάνηδες δεν σπάνε κόκκινα αυγά, γιατί βγαίνουν στις γίδες αυγολίθια στα βυζιά. Οι τσοπάνηδες δεν τρώνε ούτε τυρί, ούτε γάλα την πρώτη μέρα, για τον ίδιο λόγο.

Τα αυγολίθια τα βγάζουν τα πρόβατα, τα γίδια και τα γελάδια.

Ένας όγκος σαν αυγό παρουσιάζεται την άνοιξη στο λαιμό ή το σβέρκο ή στη ρίζα αυτιού ή στην κοιλιά. Στην αρχή είναι σκληρό σαν πέτρα και πονάει, σιγά σιγά, όμως μαλακώνει και γεμίζει πύον.

Το τρυπάνε με ένα πυράκανθο (pyracantha coccinea), τρέχει το μολυσμένο πύο και περνάει. Μερικά σπάνε μοναχά τους. Χτυπάνε το αυγολίθι με το νύχι τους και σπάει και αδειάζει.

Τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα

pyracantha coccinea

Διαβάστε, επίσης,

Βάψτε τα πασχαλινά αυγά σας με φυσικό τρόπο

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 1466 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019 21:35
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα