Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 15:50

Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να καταπολεμηθεί με συμπληρώματα διατροφής

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(11 ψήφοι)

Σταματήστε να παίρνετε χημικά φάρμακα για την υψηλή χοληστερίνη! Έχουν πολλές παρενέργειες!

 

 

 

Η χοληστερόλη δεν κάνει τόσο κακό όσο οι στατίνες!

Οι στατίνες επιταχύνουν τη γήρανση, προκαλούν διαβήτη, καρδιακές προσβολές, μυϊκή κόπωση και απώλεια μνήμης.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό American Journal of Physiology.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν στατίνες σαν προληπτικό φάρμακο για την υγεία πρέπει να το ξανασκεφτούν, γιατί μπορεί να έχουν γενικά ανεπιθύμητες συνέπειες για το σώμα, όπως πόνος των μυών, νευρικά προβλήματα και προβλήματα στις αρθρώσεις. Στην πραγματικότητα, μετά από λίγες μόνο εβδομάδες χρήσης,  οι στατίνες εμποδίζουν τα βλαστικά κύτταρα, να αναπαραχθούν  για να προβούν σε επισκευές, αλλά  και να δημιουργήσουν νέα οστά και χόνδρους με αποτέλεσμα αυξανόμενη γήρανση.

Η γνωστική δυσλειτουργία και η άνοια σχετίζονται με τη θεραπεία με στατίνες.

Οι φυσικές εναλλακτικές λύσεις έχουν δείξει ότι μπορεί να παίξουν το ρόλο των στατινών χωρίς τις παρενέργειες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι φυσικοί παράγοντες, όπως το CοQ10 μπορεί να αντιστρέψουν τις βλάβες από τις στατίνες.

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ξέρουν  ότι υπάρχουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις στις στατίνες.

Εκείνοι που λαμβάνουν στατίνες πρέπει να επαναξιολογήσουν εάν είναι πραγματικά αναγκαίες, και με τη βοήθεια του γιατρούς τους να αντικαταστήσουν τις στατίνες με φυσικές θεραπείες.

Η χοληστερίνη είναι λιπαρή ουσία με τρεις βασικές λειτουργίες στο σώμα: Είναι συστατικό των μεμβρανών των κυττάρων ιδιαίτερα στην περιένδυση μυελίνης που απομονώνει τα νεύρα, πρόδρομος των χολικών οξέων και πρόδρομος των στερεοειδών ορμονών (σεξουαλικών, αντιστρές, ισοζυγίου νερού, μεταβολικών).

Η παραγωγή στερεοειδών ορμονών χρειάζεται βιταμίνη C και παντοθενικό οξύ.

Η χοληστερόλη υπάρχει στο αίμα και στα όργανα σαν HDL χοληστερόλη (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη), σαν LDL χοληστερόλη (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη και σαν VLDL χοληστερόλη (πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη).

Υψηλή τιμή της αναλογίας της HDL προς την LDL και την VLDL είναι επιθυμητή για την προστασία κατά της αθηροσκλήρωσης, της αρτηριοσκλήρωσης και των παθήσεων της στεφανιαίας της καρδιάς.

Η HDL αυξάνεται με τη λήψη PUFA (πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) αντί για ζωικά λίπη και με τη λήψη 600IU βιταμίνης Ε καθημερινά.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα περιορίζονται περιορίζονται με τη λήψη 500 χλγρ βιταμίνης C την ημέρα ή παίρνοντας 3 γρ νικοτινικού οξέος την ημέρα.

-Ρύζι κόκκινης μαγιάς

Η κόκκινη μαγιά αναπτυγμένη σε ρύζι ήταν ένα αρχαίο κινέζικο φάρμακο για την καρδιά.

Το ρύζι κόκκινης μαγιάς μειώνει σημαντικά τη χοληστερίνη και επίσης, τα τριγλυκερίδια. 

Η διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Η μαγιά από το κόκκινο ρύζι είναι μια φυσική ζύμη που αναπτύσσεται μαζί με αυτή την ποικιλία ρυζιού και βοηθά στην διατήρηση υγιών επίπεδων χοληστερόλης.

Το ρύζι κόκκινης μαγιάς χρησιμοποιείται στην Κίνα από τους αρχαίους χρόνους ως φάρμακο και παρασκευάζεται από την ζύμωση άσπρου ρυζιού με την ποικιλία κόκκινης μαγιάς Monascus Purpureus και μετά τη ζύμωση η μαγιά αδρανοποιείται!

Περιέχει αρκετές ενώσεις γνωστές ως monacolins, ουσίες που  αναστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης. Μία από αυτές τις μονακολίνες η monacolin K, είναι ένας ισχυρός αναστολέας της HMG-CoA reductase, και είναι επίσης γνωστή ως μεβινολίνη ή λοβαστατίνη που κυκλοφορεί και με την χημική μορφή φαρμάκου με το όνομα Mevacor. Στους ανθρώπους, η HMG-CoA reductase λειτουργεί ως ρυθμιστής του ποσοστού σύνθεσης χοληστερόλης. To Red Yeast Rice μπλοκάρει την HMG-CoA reductase (που χρειάζεται το σώμα για να συνθέσει τη χοληστερόλη) και μειώνει το ποσοστό της χοληστερόλης στο αίμα.

Η λοβοστατίνη απομονώνεται από τον Aspergillus και οι μονακολίνες από το Monascus. Οι χημικές αναλύσεις έδειξαν ότι λοβαστατίνη και monacolin K είναι πανομοιότυπα. Η λοβοστατίνη που είναι  κύριο συστατικό σε όλες τις συνταγογραφούμενες στατίνες δουλεύει γιατί καταφέρνει να μπλοκάρει την δράση του ενζύμου HMG-CoA αναγωγάσης με συνέπεια την μικρότερη παραγωγή χοληστερόλης. Η μονακολίνη Κ δουλεύει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και έχει τα ίδια αποτελέσματα. Κάθε ζύμωση ρυζιού παράγει περίπου 0,4 % μονακολίνες από τις οποίες η μισή ποσότητα είναι του τύπου Κ.

Στο διατροφικό «μενού» των Ασιατών κρύβεται το φυσικό μυστικό ενάντια στην υψηλή LDL χοληστερόλη. Η λήψη συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων των ψαριών καθώς και ρυζιού κόκκινης μαγιάς είναι εξίσου αποτελεσματική με τις στατίνες (τα δημοφιλή φάρμακα ενάντια στη χοληστερόλη) σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης και επιπλέον βοηθά και στη μείωση βάρους. Τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη που λαμβάνουν συμπληρώματα ρυζιού κόκκινης μαγιάς και λιπαρών οξέων των ψαριών, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και την άσκηση, αλλά και τεχνικές χαλάρωσης, εμφανίζουν ακριβώς τα ίδια ποσοστά μείωσης της «κακής» χοληστερόλης σε σχέση με τις στατίνες. Για την ακρίβεια, η μείωση της LDL είναι 40%, όση ακριβώς και σε άτομα που λαμβάνουν 40 mg σιμβαστατίνης ημερησίως. Παράλληλα όμως η τακτική της λήψης των συμπληρωμάτων συμβάλλει και σε σημαντική μείωση του βάρους, 4,7 κιλά κατά μέσον όρο σε διάστημα 12 εβδομάδων, ενώ με τις στατίνες η απώλεια βάρους δεν είναι περισσότερο από 300 γραμμάρια κατά μέσον όρο στο ίδιο διάστημα. Επίσης, όσοι λαμβάνουν τα συμπληρώματα διατροφής μειώνουν κατά 29% και τα επίπεδα στα τριγλυκερίδια από τη λήψη των λιπαρών οξέων των ψαριών. 
Το ρύζι της κόκκινης μαγιάς προέρχεται από ανάμειξη και βρασμό του κοινού ρυζιού με κόκκινη μαγιά. Γνωστό ως hong ku, χρησιμοποιείται επί αιώνες σε περιοχές της Ασίας ως φάρμακο αλλά και ως τροφή. Περιέχει μια ουσία "monacolin-Κ" η οποία έχει δράση σχεδόν ίδια με τη λοβαστατίνη αλλά και άλλες ουσίες της ίδιας κατηγορίας, οι οποίες πιστεύεται επίσης ότι έχουν ιδιότητες τέτοιες ώστε να οδηγούν σε μείωση της χοληστερόλης. Το συμπλήρωμα ρυζιού κόκκινης μαγιάς αντιστοιχεί σε 10 ως 15 mg λοβαστατίνης, αλλά η επίδραση είναι αντίστοιχη με εκείνη πολύ μεγαλύτερης δόσης.

-Συνένζυμο Q10

Μαζί με το συμπλήρωμα διατροφής μαγιάς κόκκινου ρυζιού πρέπει να λαμβάνεται και συνένζυμο Q10, γιατί η λήψη της μαγιάς αναστέλλει την ενδογενή παραγωγή του συνενζύμου. 

Το συμπλήρωμα ρυζιού κόκκινης μαγιάς έχει σαν την πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια την μυαλγία (10%), λόγω της μείωσης της ενδογενούς σύνθεσης του συνενζύμου Q 10 κι έτσι  μειώνεται και η παραγωγή κυτταρικής ενέργειας. Οι ασθενείς που παίρνουν στατίνες και ρύζι κόκκινης μαγιάς πρέπει να λαμβάνουν συνένζυμο Q 10 για να μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης, αλλά και η βαρύτητα της μυαλγίας. Η ουμπικινόλη είναι η ενεργός μορφή του συνενζύμου Q10. To συνένζυμο Q 10 και η ουμπικινόλη πρέπει να είναι σε ελαιώδη μορφή για να απορροφηθούν καλά από τον οργανισμό. 100-200 mg ημερησώς απαιτούνται.

-Κουερσετίνη ή quercetin

Τα φλαβονοειδή κουερσετίνη, ρεσβερατρόλη και κατεχίνες που όλα βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στο κόκκινο κρασί, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου της αθηροσκλήρωσης, όταν πλάκες συσσωρεύονται στις αρτηρίες και μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες φαίνεται να προστατεύουν από τη βλάβη που προκαλείται από την LDL ή «κακή» χοληστερόλη. Η κερκετίνη αποτρέπει την πρόκληση βλάβης από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL, και οι άνθρωποι που τρώνε δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν quercetin και ένα εκχύλισμα κόκκινου κρασιού χωρίς αλκοόλ, το οποίο περιέχει κερκετίνη, έχουν κατά σημαντικό ποσοστό λιγότερες βλάβες στα αγγεία τους από την LDL χοληστερόλη. 

Τα συμπληρώματα κουερσετίνης μειώνουν και την αρτηριακή πίεση σε άτομα που έχουν υπέρταση.

Τα άτομα που λαμβάνουν quercetin και φλαβονοειδή έχουν κατά 68% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο. Αυτή η δραματική καρδιαγγειακή προστασία είναι το αποτέλεσμα μιας συντονισμένης συνέργειας μεταξύ των διαφόρων βασικών μηχανισμών με τους οποίους δουλεύει η quercetin, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς της να μειώνει τη χοληστερόλη και την επικίνδυνη συσσώρευση κοιλιακού λίπους στους ιστούς του ήπατος. Με την κουερσετίνη παρατηρούνται σημαντικές μειώσεις στην ολική και στην LDL χοληστερόλη, και μια αύξηση στην HDL-χοληστερόλη. Επίσης, παρατηρείται σημαντική μείωση του σακχάρου στο αίμα που είναι ένας άλλος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η μείωση της χοληστερόλης και η μείωση του σωματικού λίπους είναι τα σημαντικά πρώτα βήματα, αλλά τα καρδιαγγειακά οφέλη από την κουερσετίνη πάνε μακρύτερα, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και προκαλώντας την αύξηση των επιπέδων του μονοξειδίου του αζώτου στο πλάσμα.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό από τα οφέλη που προσφέρει στην καρδιά η κουερσετίνη είναι η ικανότητά της να αναστέλλει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων. 

-Krill Oil ή έλαιο Krill

Το Krill Oil προέρχεται αποκλειστικά από άγριες γαρίδες, είναι προϊόν ψυχρής έκθλιψης και σε όλα τα στάδια παραγωγής του και επεξεργασίας του πρέπει να τηρούνται οι πλέον αυστηρές προδιαγραφές σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το κριλ όιλ είναι ένα μοναδικό θαλάσσιο συμπλήρωμα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, λόγω των σημαντικά λιγότερων σταδίων επεξεργασίας που απαιτούνται για να δημιουργηθεί το τελικό προϊόν. Σε σχέση με άλλες πηγές θαλάσσιου ωμέγα 3 το κριλ θεωρείται πλήρης εκχυλισμένη τροφή. Πρέπει να προέρχεται από βιότοπο σε απόλυτα καθαρό περιβάλλον και να γίνεται άμεση επεξεργασία επί του σκάφους του έλαιου κριλ για να μην γίνεται αποσύνθεση και υποβάθμιση και να προστατεύεται η θρεπτική ακεραιότητα του προϊόντος. Το λάδι κριλ διαφέρει από τα κλασσικά ιχθυέλαια διότι το μόριό του είναι συνδεδεμένο με φωσφολιπίδια, κάτι που το κάνει άμεσα και απόλυτα διαπερατό και απορροφήσιμο από τις κυτταρικές μεμβράνες.  Στο έλαιο πρέπει να υπάρχει ασταξανθίνη που εξασφαλίζει την προστασία από την οξείδωση και μάλιστα πολύ περισσότερο από την βιταμίνη Ε που συνήθως υπάρχει στα σκευάσματα ιχθυέλαιου. Έτσι αν και η περιεκτικότητά του σε EPA and DHA είναι αρκετά χαμηλότερη από ένα καλό ιχθυέλαιο αυτά τα χαρακτηριστικά του το κάνουν να υπερτερεί.

Τα Ω-3 εμπεριέχονται στο Krill Oil με τη μορφή φωσφολιπιδίων και έχουν μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από τα Ω-3 που υπάρχουν στα ιχθυέλαια και είναι σε μορφή τριγλυκεριδίων. Το κρίλ περιέχει και παρέχει στο σώμα (εγκέφαλο, καρδιά, αρθρώσεις) τα δομικά συστατικά για να φτιάξει κυτταρικές μεμβράνες.

Το λάδι Κριλ παρασκευάζεται από ένα είδος μικρής άγριας γαρίδας Euphausia superba, πολύ μικρής σε μέγεθος που αποτελεί την βάση σχεδόν της διατροφικής αλυσίδας στα καθαρά νερά της Νότιας Ανταρκτικής, και από την λαμβάνεται ένα πραγματικά πολύτιμο λάδι. Οι συνθήκες διαβίωσης του είδους Euphausia superba στα παγωμένα νερά εξασφαλίζουν την απόλυτη καθαρότητα του λαδιού, την ανυπαρξία βαρέων μετάλλων και ρύπων καθώς και την εξαιρετική ποιότητά του.

Το λάδι Κριλ αποτελείται από τρία στοιχεία:

 • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ίδια με εκείνα του ιχθυέλαιου
 • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι συζευγμένα με φωσφολιπίδια (φωσφατιδυλοχολίνη)

Τα φωσφολιπίδια αποτελούν το δομικό υλικό της κυτταρικής ή πλασματικής μεμβράνης των οποίων η χημική συμπεριφορά τους παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των κυττάρων γενικότερα. Υπάρχουν διάφορα είδη λιπών στο σώμα μας, το καθένα έχει διαφορετικό λόγο ύπαρξης και εξυπηρετεί συγκεκριμένες λειτουργίες. Ένα από αυτά τα λίπη είναι τα φωσφολιπίδια. Τα φωσφολιπίδια είναι λίπη του εγκεφάλου, τα οποία υπάρχουν σε αφθονία και σκοπός τους είναι να δημιουργούν την μυελίνη, το μονωτικό στρώμα των νεύρων. Υπάρχουν δυο διαφορετικά είδη φωσφολιπιδίων, η φωσφατιδιλική χολίνη και η φωσφατιδιλική σερίνη. Έχει μάλιστα αποδειχτεί, ότι αυτές οι ουσίες βελτιώνουν τη διάθεση και ενισχύουν τη διάνοια και τις διανοητικές λειτουργίες. Άλλη μία σοβαρή λειτουργία που κάνουν τα φωσφολιπίδια, είναι η διαρκής προστασία της μνήμης μας από εξασθένιση λόγω προχωρημένης ηλικίας και η πρόληψη της νόσου Altzheimer. Παρόλο που οργανισμός παράγει από μόνος του φωσφολιπίδια η επιπλέον λήψη από τις τροφές είναι πάντοτε ωφέλιμη.

 • Η Ασταξανθίνη, είναι απαρχής συστατικό του λαδιού. Την ασταξανθίνη την φέρουν στο σώμα τους τα κριλ γιατί υπάρχει σε μεγάλη αναλογία στα φύκια από τα οποία τρέφονται και στην οποία οφείλουν το ροζ χρώμα τους. Η ασταξανθίνη αποτελεί μια τροφή με 300 φορές πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα από την γνωστή σε όλους βιταμίνη Ε.
Τα οφέλη στην υγεία από το έλαιο κριλ
Ο συνδυασμός των Ω3 λιπαρών οξέων και της Ασταξανθίνης του Krill Oil  βοηθά:
 • Στην ισορροπία της χοληστερίνης. Το Krill Oil μπορεί να μειώσει την “κακή χοληστερόλη LDL” έως και 34% και να αυξήσει την “καλή χοληστερόλη (HDL)” έως και 43,5%.
 • Στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού.
 • Περιορίζει τις φλεγμονές στις αρθρώσεις.
 • Ελαττώνει σημαντικά τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
 • Βοηθά σημαντικά στην λειτουργία του εγκεφάλου.
 • Eπιβραδύνει τη γήρανση και την εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ.
 • Δρα σαν ισχυρότατο αντιφλεγμονώδες. Με την λειτουργία του αυτή στέκεται σαν μοναδικό, αντιφλεγμονώδες σε επίπονες αρθροπάθειες, μυοπάθειες, ινομυαλγίες, νευροπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας, πάρκινσον
 • Στον ιδιοπαθή τρόμο. Μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων και βελτιώνει την επικοινωνία μυικού και νευρικού συστήματος
 • Μειώνει τα συμπτώματα του Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου
 • Είναι ιδανικό για να εξασφαλίσουμε άμεση απορρόφηση των ωμέγα 3 από νευρώνες και μύες
 • Προκαλεί μείωση των τριγλυκεριδίων άμεσα και γρήγορα
 • Βελτιώνει τις δερματικές διαταραχές, όπως η ακμή και η ατοπική δερματίτιδα
 • Ενισχύει και βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, μειώνει τους επίμονους πονοκέφαλους και τις ημικρανίες και χρησιμοποιείται στη επικουρική αντιμετώπιση της κατάθλιψης
 • Βελτιώνει  την γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες.
 • Ελαχιστοποιεί τον πόνο στο Σύνδρομο Raynaud. Οι υψηλές δόσεις του λαδιού κριλ μπορεί να κάνουν τα δάχτυλα των χεριών λιγότερο ευαίσθητα στο κρύο, όταν οι άνθρωποι έχουν το σύνδρομο Raynaud.
-Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα από ιχθυέλαιο

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα όταν είναι μοριακής απόσταξης για να γίνει ο διαχωρισμός από τα επιβαρυντικά συστατικά, όπως βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα,  όταν είναι υψηλής δραστικότητας, υψηλής συγκέντρωσης, όταν έχουν καθαρότητα φαρμακευτικού βαθμού και είναι από ψάρια μικρά ανοιχτής θάλασσας, χωρίς εξάνια, δηλαδή αλκάνια, άκυκλους κορεσμένους υδρογονάνθρακες, που έχουν τοξικότητα νευροπαθητική, όταν είναι χωρίς PCB’S Polychlorinated biphenyls ή αλλιώς πολυχλωριωμένα διφαινύλια που υπάρχουν στο θαλασσινό νερό όπου ζουν τα ψάρια, γλουτένη και βαρέα μέταλλα είναι πολύ καλά συμπληρώματα διατροφής για τον διαβήτη, αλλά και την υψηλή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, αλλά και για την κατάθλιψη, και προστατεύουν από την αθηροσκλήρωση και διατηρούν τις αρτηρίες ελαστικές. Τα Ω-3 λιπαρά τα βρίσκουμε, κυρίως, στο ψάρι, αλλά και στα φύκια, γαρίδες, κάποια φυτά και σπόρους. Τα Ω-3 συγκαταλέγονται στα πολυακόρεστα λιπαρά και χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: Στο α-λινολενικό οξύ (ALA), που το βρίσκουμε σε φυτικά τρόφιμα, όπως ο λιναρόσπορος και στο εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που περιέχονται σε ψάρια και θαλασσινά. Η σημαντική διαφορά μεταξύ των φυτικής προέλευσης Ω3 και των ιχθυελαίων είναι ότι τα EPA και DHA ο οργανισμός μας τα προσλαμβάνει έτοιμα από τις τροφές που τα περιέχουν, ενώ το α-λινολενικό οξύ (ALA) μετατρέπεται σε EPA και DHA μέσα στο σώμα μας σε χαμηλό ρυθμό μετατροπής (ΕΡΑ 0.2-8% και DHA 0.05%.). Τα λιπαρά αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, μειώνουν τη σύνθεση λιποπρωτεινών πολύ χαμηλής πυκνότητας VLDL από το συκώτι, και συμβάλλουν στη γρήγορη απομάκρυνσή τους από το αίμα, μειώνουν το βαθμό πηκτικότητας του αίματος και αποτρέπουν την δημιουργία θρόμβων. Τα ω-3 εμπλέκονται άμεσα στη σύνθεση των καλών εικοσανοειδών, σε αντίθεση με τα ω-6 που εμπλέκονται στη σύνθεση των κακών. Τα εικοσανοειδή είναι από τις πιο ισχυρές ορμόνες και συντίθενται απ’ όλα τα κύτταρα του σώματος. Δρουν σαν μεσολαβητές και εκκρίνονται για να ελέγχουν το εξωτερικό περιβάλλον και να ενημερώνουν το κύτταρο για το τι συμβαίνει σε αυτό. Επίσης, ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου Ι σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό. Η ανεπάρκεια των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων επιφέρει διάφορα συμπτώματα όπως κόπωση, κακή μνήμη, ξηρό δέρμα, προβλήματα στην καρδιά, κατάθλιψη και κακή κυκλοφορία του αίματος.

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται σε υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, σε υψηλή αρτηριακή πίεση, σε καρδιοαγγειακά νοσήματα, σε διαβήτη, σε ρευματοειδή αρθρίτιδα, σε κατάθλιψη, σε ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα, σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σε αθηροσκλήρωση, μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος και προλαμβάνουν τα εγκεφαλικά και καρδιοαγγειακά επεισόδια, προστατεύουν τις αρτηρίες και τις διατηρούν ελαστικές, προστατεύουν τους πνεύμονες των καπνιστών και προλαμβάνουν τις αλλεργίες και το άσθμα. Πολύ σημαντική είναι και η συμβολή των Ω3 λιπαρών στην καλή εγκεφαλική λειτουργία καθυστερώντας την εκδήλωση της νόσου Alzheimer και αυξάνοντας την ικανότητα μάθησης και συγκέντρωσης από την παιδική ακόμη ηλικία. Μια διατροφή πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα φαίνεται να προστατεύει από παθήσεις των ματιών που εμφανίζονται στην τρίτη ηλικία. Δρούν ενάντια στο άσθμα, τη ψωρίαση, τα εγκαύματα, την ελκώδη κολίτιδα και άλλα φλεγμονώδη- αυτοάνοσα νοσήματα. Μειώνουν τις φλεγμονές μέσα από την ρύθμιση της παραγωγής  προσταγλανδινών και λευκοτριενίων, Συμβάλλουν στην υγεία των αρθρώσεων και μειώνουν τον πόνο σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επιπλέον, τα ω3 συμβάλλουν στην αύξηση του ασβεστίου στο αίμα, προλαμβάνοντας την εμφάνιση της οστεοπόρωσης και τέλος προστατεύουν από πολλά είδη καρκίνου, συμβάλλοντας στην πρόληψη της καρκινογένεσης.

 

Διαβάστε, επίσης,

Οι στατίνες σας κόβουν χρόνια ζωής

Ρύζι κόκκινης μαγιάς για τη χοληστερίνη

Χρήσιμες πληροφορίες για την αγριελιά

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

Αποτοξινώστε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ελαιόλαδο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγκινάρες

Τσάι αγκινάρας

Οι στατίνες σας κόβουν χρόνια ζωής

Να τρώτε μια σκελίδα σκόρδο κάθε πρωί

Ευεργετικές ιδιότητες της αγκινάρας

Πυκνογενόλη

Τα οφέλη της σόγιας στην υγεία

Η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο στις καρδιοαγγειακές παθήσεις

Ρίξτε τα τριγλυκερίδιά σας

Η χαμηλή χοληστερόλη μειώνει τη διάρκεια ζωής

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας 

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε γκρέιπφρουτ μαζί με τις στατίνες

Νέο φάρμακο για την υπερχοληστερολαιμία

Πρόληψη εμφράγματος

Ποια είναι η καλύτερη στατίνη;

Νόσος των Καρωτίδων

Αθηροσκλήρωση

Μεταβολικό σύνδρομο

Άνδρες, μήπως το ηθικό είναι πεσμένο;

Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη

Τι είναι τα φυτοχημικά

Οι καλύτερες τροφές για την καρδιά

Υγεία της καρδιάς

Που κάνει καλό ο χυμός αλόης

Όλες οι ιατρικές συνταγές με λεμονιά

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μηλιά

Τρώτε φρούτα για την μείωση του καρδιοαγγειακού κινδύνου

Πεπτίδια για ανάρρωση από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό 

Σκορ κινδύνου για καρδιακή νόσο κι εγκεφαλικό επεισόδιο

Οξέα στεφανιαία σύνδρομα 

Πρόληψη εμφράγματος

Προειδοποιητικά σημάδια του εμφράγματος

Αθηροσκλήρωση 

Nanopatch που επιδιορθώνει τις καρδιακές βλάβες

Σε υποψία εμφράγματος πάρτε ασπιρίνη 

Υπάρχει κληρονομικότητα και στο εγκεφαλικό

Σε ποιες εγκεφαλικές βλάβες γίνεται εμβολισμός

O καφές και το τσάι προλαμβάνουν τα εγκεφαλικά επεισόδια

Διακρανική διέγερση μέσω συνεχούς ρεύματος 

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα κάνουν καλό στον εγκέφαλο

Να τρώτε μήλα για να μειώσετε τη χοληστερίνη

Βιταμίνες για την χοληστερίνη

Η χειρότερη ημέρα της εβδομάδας για την καρδιά σας

Τροφές φάρμακα

Τροφές εναντίον θρόμβων

Μεταβολικό σύνδρομο

Το τεστ της μέσης

Το κόκκινο κρασί χαρίζει μακροζωία

Βιταμίνες για την χοληστερίνη

Αποτοξίνωση με γκρέιπφρουτ

Βρώμη

Οι χρησιμότερες πληροφορίες για τα λεμόνια

 Κάθε χυμός βοηθά διαφορετικά τον οργανισμό μας

Οι βιταμίνες για την αθηροσκλήρωση

Βότανα για την αρτηριοσκλήρυνση

Φάτε όσα αυγά θέλετε

Λιπιδαιμικός έλεγχος

Λινάρι

Τι είναι τα ξανθελάσματα

Κόκκινο κρέας με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί

Οι ξηροί καρποί μειώνουν την χοληστερίνη

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας

Σύγχρονα φάρμακα φτιαγμένα από τη φύση

Ποια είναι η καλύτερη στατίνη;

Κόλπο για να αυξήσετε την καλή χοληστερόλη

Νέα απεικονιστική μέθοδος για τις αρτηρίες

Πολικοζανόλη για τη χοληστερίνη

Τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης;

Βιοφλαβονοειδή

Ρουτίνη

Αδενοσυλομεθειονίνη

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 12409 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017 22:54
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.