Κυριακή, 03 Μαΐου 2020 12:41

Μετάγγιση πλάσματος με αντισώματα έναντι του κορωναϊού

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Είναι η μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει ευεργετική για τη λοίμωξη COVID-19;

Η χρήση πλάσματος που συλλέχθηκε από άτομα που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν για παθητική μεταφορά αντισωμάτων με σκοπό την προστασία ή τη θεραπεία του ανθρώπου χρονολογείται σχεδόν 100 χρόνια πριν, με  ενδείξεις για όφελος κατά της λύσσας, της ηπατίτιδας Β, της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της γρίπης, του Έμπολα και άλλων παθογόνων.

Αποτελέσματα από μικρές έρευνες τεκμηρίωσαν την ασφάλεια και την ταχύτερη κάθαρση του ιού μετά τη χορήγηση του πλάσματος από ασθενείς που νόσησαν παλιότερα από τον ιό και τώρα δεν νοσούν, ιδιαίτερα όταν χορηγήθηκαν νωρίς στην πορεία της νόσου.

Μακάκοι Rhesus πίθηκοι μολυσμένοι με SARS-CoV-2 δημιούργησαν αποκρίσεις αντισωμάτων και δεν μπορούσαν να μολυνθούν εκ νέου με τον ιό.

Πέντε ασθενείς με κρίσιμη ασθένεια στην Κίνα έλαβαν πλάσμα από ανάρρωση που περιείχε αντισώματα εξουδετέρωσης υψηλού τίτλου χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Όλοι τελικά βελτιώθηκαν κλινικά και εκκαθάρισαν τον ιό, ωστόσο ο αντίκτυπος της θεραπείας αναρρόφησης στο πλάσμα σε αυτούς τους ασθενείς είναι ασαφής, επειδή, όλοι οι ασθενείς έλαβαν πλάσμα.

plasma cov 1

Ποια είναι τα θεωρητικά οφέλη του αναρρωμένου πλάσματος για το COVID-19;

Το πλάσμα αυτό μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη χυμική ανοσία έναντι του κοροναϊού SARS-CoV-2.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που αναρρώνουν από ασθένεια COVID-19 αναπτύσσουν κυκλοφορούντα εξουδετερωτικά αντισώματα σε διάφορες πρωτεΐνες SARS-CoV-2 2-3 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ανιχνεύσιμα με ELISA ή άλλες ποσοτικές δοκιμασίες.

Η μεταφορά πλάσματος από αυτούς τους ασθενείς θα πρέπει να εξουδετερώσει τον ιό, αποτρέποντας την περαιτέρω αναπαραγωγή και σταματώντας τη συνεχιζόμενη βλάβη των ιστών.

Αυτή η προσέγγιση θα προβλεπόταν ότι θα λειτουργούσε καλύτερα σε ασθενείς με λιγότερο σοβαρή λοίμωξη, νωρίτερα στην πορεία της νόσου, ή προφυλακτικώς, σε άτομα με μεγάλη ευαισθησία, όπως εκτεθειμένοι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη ή φροντιστές ασθενών με COVID-19.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι της μετάγγισης πλάσματος από ανάρρωση για το COVID-19;

Οι γνωστοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν ακούσια λοίμωξη με άλλο μολυσματικό παθογόνο, όπως με οποιοδήποτε προϊόν αίματος, γενικές αντιδράσεις, όπως κυκλοφοριακή υπερφόρτωση που σχετίζεται με μετάγγιση  και οξεία πνευμονική βλάβη που σχετίζεται με μετάγγιση σε ασθενείς με ήδη σοβαρή πνευμονική βλάβη.

Πρόσθετες ανησυχίες περιλαμβάνουν πιθανή επιδείνωση της βλάβης του ιστού που προκαλείται από το ανοσοποιητικό, το δυσνόητο φαινόμενο της εξαρτώμενης από αντισώματα ενίσχυσης της λοίμωξης και η αμβλεία ανάπτυξη της ενδογενούς ανοσίας στον ιό, αλλά μέχρι στιγμής, τα στοιχεία για αυτά τα δυσμενή αποτελέσματα παραμένουν θεωρητικά.

Είναι σημαντικό ότι η μόλυνση μέσω έγχυσης ενός προϊόντος αίματος είναι εξαιρετικά απίθανο για τον αναπνευστικό ιό.

Ποιοι μηχανισμοί υπάρχουν για την πρόσβαση των παρόχων σε κλινικές δοκιμές θεραπείας πλάσματος ανάρρωσης από COVID-19;

Το FDA ανακοίνωσε μια διαδικασία έκτακτης ανάγκης  για να επιτρέψει σε μεμονωμένους γιατρούς να θεραπεύσουν ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 με αναρρωμένο πλάσμα που συλλέχθηκε από ένα κέντρο αίματος. 

Η χρήση αναρρωτικού πλάσματος είναι μια ενδιάμεση προσέγγιση, ενώ αναπτύσσονται εμβόλια και αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες....

Ενώ η ιδέα είναι απλή, εμπλέκονται πολλά βήματα και απαιτούν συνεργασία μεταξύ πολλαπλών οντοτήτων, όπως ασθενείς που έχουν αναρρώσει που χρησιμεύουν ως δότες, κέντρα αίματος ή άλλα κέντρα συλλογής πλάσματος, θεραπευτές γιατροί και ασθενείς, καθώς και διαχειριστές και ρυθμιστές υγείας που εποπτεύουν την ασφάλεια σε κάθε βήμα.

Θα ήταν επιθυμητή η χρήση πλασμαφαίρεσης για τη συλλογή μεγάλων όγκων πλάσματος.

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι μια συλλογή από δότες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μόνο 2-3 παραληπτών.

Επιπλέον, οι ποσοτικοί ορολογικοί προσδιορισμοί δεν είναι ακόμη ευρέως διαθέσιμοι για τον εντοπισμό ασθενών που αναρρώνουν με αντισώματα εξουδετέρωσης υψηλού τίτλου

Τι ισχύει για τους εθελοντές για να δωρίσουν πλάσμα ανάρρωσης;

Οι πιθανοί δότες πρέπει να είναι χωρίς συμπτώματα για τουλάχιστον 14 ημέρες, να έχουν αρνητικό τεστ SARS-CoV-2 μετά την ανάρρωση και να πληρούν τις τυπικές απαιτήσεις επιλεξιμότητας του δότη αίματος. 

Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από το COVID-19 έχουν αντισώματα για την ασθένεια στο αίμα τους. Οι γιατροί αποκαλούν αυτό ''αναρρωτικό πλάσμα''. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το αναρρωμένο πλάσμα μπορεί να δοθεί σε άτομα με σοβαρό COVID-19 για να ενισχύσουν την ικανότητά τους να καταπολεμούν τον ιό.

Προτού χρησιμοποιηθεί αίμα, πρέπει να ελεγχθεί για την ασφάλεια. Στη συνέχεια περνά από μια διαδικασία διαχωρισμού των κυττάρων του αίματος έτσι ώστε το μόνο που μένει είναι πλάσμα με αντισώματα.

Μια τέτοια θεραπεία έχει όφελος για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο - όπως με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, καθώς και για μέλη της οικογένειας του ασθενή και για επαγγελματίες υγείας που έχουν εκτεθεί.

plasma cov 2

Τι είναι ο άνοσος ορός;
• Το άνοσος ορός (πλάσμα) είναι το υγρό μέρος του αίματος που συλλέγεται από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από μια λοίμωξη.

• Τα αντισώματα που υπάρχουν στον ορό ιαθέντων ασθενών είναι πρωτεΐνες που μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης.

• Ο άνοσος ορός διερευνάται για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 επειδή δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για αυτή την ασθένεια και υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς να ανακάμψουν.

• Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί εάν ο άνοσος ορός μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια της ασθένειας, να μειώσει τη νοσηρότητα ή να αποτρέψει το θάνατο που σχετίζεται με τη λοίμωξη COVID-19.

• Δεν είναι γνωστό εάν ο άνοσος ορός είναι μια αποτελεσματική θεραπεία έναντι του SARS-CoV-2.

• Οι μεταγγίσεις πλάσματος είναι γενικά ασφαλείς και καλά ανεκτές από τους περισσότερους ασθενείς, αλλά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και άλλες παρενέργειες. Επίσης, δεν είναι γνωστό αν οι ασθενείς με COVID-19 θα μπορούσαν να έχουν άλλου τύπου αντιδράσεων στη χορήγηση άνοσου ορού.

• Παρόλο που δεν είναι γνωστό εάν ο άνοσος ορός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός έναντι της λοίμωξης COVID-19, υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι ο άνοσος ορός μπορεί να είναι αποτελεσματικός για ορισμένους ασθενείς.

• Επειδή δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες, ο FDA επιτρέπει την επείγουσα ερευνητική χρήση του άνοσου ορού για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 σύμφωνα με τα κριτήρια της έκτακτης ανάγκης.

• Ο γιατρός πρέπει να έρχεται σε επαφή με το τοπικό κέντρο αιμοδοσίας για να ενημερωθεί για τη λήψη πλάσματος από έναν ιαθέντα δότη.

• Οι αδειοδοτημένοι γιατροί μπορούν να ζητήσουν τη χρήση άνοσου ορού για ασθενή με COVID-19 μέσω ειδικής φόρμας σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA.

Ένας ιατρός μπορεί να αποφασίσει να αιτηθεί τη χρήση ενός πειραματικού προϊόντος για συγκεκριμένο ασθενή μέσω μιας αίτησης έκτακτης ανάγκης για ερευνητικά νέα φάρμακα εάν:

• ο ιατρός θεωρεί ότι το προϊόν μπορεί να χρειαστεί επειγόντως για τη σοβαρή ή άμεση απειλητική για τη ζωή ασθένεια ή κατάσταση του ασθενούς.

• δεν υπάρχει ικανοποιητική εναλλακτική θεραπεία.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την ασθένεια του κοροναϊού

Πατήστε, εδώ για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την ασθένεια του κοροναϊού

coronavirus 3

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ρεμδεσιβίρη

Οι ιατρικές χρήσεις της κολχικίνης

Χλωροκίνη

Χρήσιμες πληροφορίες για τον κοροναϊό

Ιός SARS

Κοροναϊοί

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 859 φορές
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Δρεπανοκυτταρική αναιμία Δρεπανοκυτταρική αναιμία

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία

  Η δρεπανοκυτταρική αναιμία είναι μια χρόνια αιμοσφαιρινοπάθεια γενετικά μεταβιβαζόμενη, χαρακτηριζόμενη από μετρίως σοβαρή χρόνια αιμολυτική αναιμία, περιοδικά οξέα επεισόδια επώδυνων "κρίσεων" και αυξημένη ευπάθεια σε παρεμπίπτουσες νόσους, κυρίως, στρεπτοκοκκική πνευμονία. Η ετερόζυγη κατάσταση (Hb A/S) ονομάζεται στίγμα δρεπανοκυτταρικής αναιμίας και είναι, συνήθως, ασυμπτωματική, χωρίς αναιμία.

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Αιμοποιητικό/Λεμφικό/Ανοσολογικό/Μυοσκελετικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Όλες οι ηλικίες

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

  • Συνήθως, ασυμπτωματική στους πρώτους μήνες της ζωής 
  • Μετά τους 6 πρώτους μήνες ζωής, τα πρώιμα συμπτώματα είναι ωχρότητα και συμμετρικό επώδυνο οίδημα των χεριών και των ποδιών (σύνδρομο χεριών - ποδιών)
  • Χρόνια αιμολυτική αναιμία
  • Επώδυνες "κρίσεις" στα οστά, αρθρώσεις, κοιλία, πλάτη και σπλάχνα
  • Υπίκτερος
  • Αυξημένη ευπάθεια σε λοιμώξεις κυρίως πνευμονοκοκκική σήψη και οστεομυελίτιδα από σαλμονέλλα
  • Λειτουργική ασπληνία
  • Καθυστερημένη σωματική/σεξουαλική ωρίμανση κυρίως στα αγόρια
  • Πολυσυστηματικές επιπλοκές, κυρίως, στην όψιμη παιδική ηλικία και στην εφηβεία

  ΑΙΤΙΑ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

  • Σε μοριακό επίπεδο: Η Hb S παράγεται από την αντικατάσταση της βαλίνης από το γλουταμινικό οξύ στο 6ο αμινοξύ της β-αλυσίδας του μορίου της αιμοσφαιρίνης. Όταν αποξυγονώνεται, η Hb S πολυμερίζεται και σχηματίζει μακριές ράβδους (ραβδία) (ρίζες μπαμπού), οι οποίες μεταβάλλουν το σχήμα του ερυθρού αιμοσφαιρίου από αμφίκοιλο σε δρεπανιού
  • Σε κυτταρικό επίπεδο: Τα δρεπανοκύτταρα είναι άκαμπτα περίεργου σχήματος και η κυτταρική ακαμψία προκαλεί αυξημένη γλοιότητα αίματος, στάση και μηχανική έμφραξη των μικρών αρτηριολίων και τριχοειδών, που οδηγεί σε περιφερική ισχαιμία. Τα δρεπανοκύτταρα είναι επίσης περισσότερο εύθραυστα από το κανονικό και οδηγούν σε αιμόλυση του αίματος και καταστροφή του δικτυοενδοθηλιακού συστήματος
  • Σε κλινικό επίπεδο: Χρόνια αναιμία, μια ποικιλία "κρίσεων" λοιμώξεις
  1. Εμφρακτικές κρίσεις (επώδυνες κρίσεις): περισσότερο συνήθεις, ο πόνος προέρχεται από τη νέκρωση των ιστών δευτεροπαθώς σε αγγειακό έμφρακτο και υποξία των ιστών. Προοδευτική ανεπάρκεια οργάνων και οξεία καταστροφή ιστών προκύπτει από επαναλαμβανόμενα επεισόδια αγγειακών εμφράκτων 
  2. Απλαστική κρίση: Προσωρινή καταστολή της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων από το μυελό των οστών από σοβαρή λοίμωξη 
  3. Αιμολυτική κρίση: Αυξημένη αιμόλυση, αυξημένη ευθραστότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων ή/και μειωμένος χρόνος ζωής αιμοσφαιρίνης 
  4. Κρίσεις εγκλωβισμού: Σπληνική κατακράτηση αίματος (μόνο σε νήπια/μικρά παιδιά)
  5. Ευπάθεια στις λοιμώξεις: Διαταραχή/απουσία σπληνικής λειτουργίας, ελάττωμα στην εναλλακτική οδό ενεργοποίησης του συμπληρώματος

  Sickle Cell Anemia

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

  Εμφρακτική κρίση:

  • Υποξία
  • Αφυδάτωση
  • Λοίμωξη
  • Πυρετός
  • Οξείδωση
  • Κρύο
  • Αναισθησία 
  • Επίπονη φυσική άσκηση

  Απλαστική κρίση:

  • Σοβαρές λοιμώξεις
  • Ανεπάρκεια φυλλικού οξέος

  Αιμολυτική κρίση:

  • Οξεία βακτηριακή λοίμωξη
  • Έκθεση σε οξειδωτικά φάρμακα

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

  • Αναιμία: Άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, π.χ. αιμοσφαιρινοπάθεια Hb SC, αιμοσφαιρινοπάθεια Hb C, δρεπανοκυτταρική β-θαλασσαιμία (μικροδρεπανοκυτταρική)
  • Επώδυνες κρίσεις: Άλλες αιτίες οξέος πόνου στα οστά στις αρθρώσεις και στην κοιλία. Αναζητήστε λοιμώξεις και άλλες αιτίες καθίζησης

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

  • Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης: κυριαρχεί Hb S, ποικίλο ποσό Hb F, όχι Hb Α (σε στίγμα δρεπανοκυτταρικής αναιμίας υπάρχουν και Hb Α και Hb S)
  • Δοκιμασίες ανίχνευσης: δοκιμασία αναγωγής μεταθειώδους νατρίου (δοκιμασία δρεπάνωσης), δοκιμασία "Sickledex"
  • Αναιμία: αιμοσφαιρίνη περίπου 8 gr/dl ερυθροκυτταρικοί δείκτες συνήθως φυσιολογικοί αλλά MCV > 75
  • Δικτυοερυθροκυττάρωση 10-20%
  • Λευκοκυττάρωση: ουδετερόφιλα φυσιολογικά σε απουσία λοίμωξης 
  • Θρομβοκυττάρωση 
  • Περιφερικό επίχρισμα (πλακάκι): λίγα δρεπανοερυθροκύτταρα, πολυχρωματοφιλία, εμπύρηνα ερυθρά αιμοσφαίρια
  • Χολερυθρίνη ορού: ελαφρά αυξημένη (2-4 mg/dl) υψηλό ουροχολινογόνο ούρων/κοπράνων 
  • ΤΚΕ: χαμηλή 
  • LDH ορού: υψηλή 
  • Δεν υπάρχει απτοσφαιρίνη

  Doctors Explain the Causes and Signs of Sickle Cell Anemia 1600x900

  Διαταραχές που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα:

  • Λοίμωξη
  • Άλλες αναιμίες (π.χ. έλλειψη σιδήρου)

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

  • Ποικίλουν εξαρτώμενα από τον τύπο
  • Υποξία/έμφρακτο σε ποικίλα όργανα

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

  • Σπινθηρογράφημα οστών (για αποκλεισμό οστεομυελίτιδα)
  • ΑΤ/ΜΤ (για αποκλεισμό αγγειακού επεισοδίου)

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ 

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

  • Σε εξωνοσοκομειακό ασθενή, πρέπει να περιλαμβάνει εκτίμηση της ανάπτυξης τακτικές ανοσοποιήσεις και εμβόλιο για πνευμονιόκοκκο, έλεγχο όρασης, ακοής και τακτική οδοντιατρική φροντίδα
  • Απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο για τις περισσότερες κρίσεις και επιπλοκές

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

  • Λοιμώξεις/πυρετός - άμεση θεραπεία με αντιβιοτικά
  • Ελαχιστοποίηση των παραγόντων που ευνοούν τη δρεπάνωση 
  • Επώδυνες κρίσεις - ενυδάτωση (2 Χ υγρά συντήρησης), αναλγητικά (ναρκωτικά και μη ναρκωτικά)
  • Απαιτείται μετάγγιση στις απλαστικές κρίσεις, στις σοβαρές επιπλοκές (π.χ. αγγειακά επεισόδια καρδιάς - εγκεφάλου πριν το χειρουργείο και σε υποτροπιάζουσες επώδυνες κρίσεις που εξασθενίζουν τον άρρωστο)

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

  • Κλινήρης στις κρίσεις, αλλιώς επίπεδο δραστηριότητας όσο είναι ανεκτό 
  • Η δραστηριότητα μπορεί να είναι κάπως περιορισμένη εξαιτίας της χρόνιας αναιμίας και της φτωχής μυϊκής ανάπτυξης

  ΔΙΑΙΤΑ

  Καλά ισορροπημένη δίαιτα με συμπλήρωμα φυλλικού οξέος

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

  • Οδηγίες για άμεση αντιμετώπιση του πυρετού, των λοιμώξεων, του πόνου και ειδικών επιπλοκών πρέπει να ανακεφαλαιώνονται σε κάθε επίσκεψη 
  • Ζωτική σημασία της διατήρησης καλής ενυδάτωσης 
  • Διδάξτε πρώιμη αναγνώριση των πιθανών επιπλοκών, κυρίως εκπαίδευση σχετικά με τον πριαπισμό
  • Γενετική συμβουλή

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

  • Επώδυνες κρίσεις (ελαφρές - εξωνοσοκομειακός ασθενής) - ναρκωτικά παρεντερικά (μορφίνη, Demerol) σε καθορισμένο πρόγραμμα, σταδιακά χαμηλότερη δόση και αντικατάσταση με φάρμακα από το στόμα το συντομότερο δυνατό (ακαιταμινοφαίνη/κωδεΐνη, ιβουπροφένη). Διορθώστε την αφυδάτωση και οξείδωση 
  • Λοιμώξεις - πριν τα αποτελέσματα των καλλιεργειών, δώστε αντιβιοτικά που καλύπτουν τον πνευμονιόκοκκο και τον αιμόφιλο ινφλουέντσας
  • Πενικιλλίνη προφυλακτικά - είναι αμφιλεγόμενη, αλλά συχνά συνιστάται

  Προφυλάξεις: Αποφύγετε τις υψηλές δόσεις οιστρογονικών αντισυλληπτικών από το στόμα

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

  • Η συχνότητα καθορίζεται από τον αριθμό/σοβαρότητα των κρίσεων και των επιπλοκών 
  • Πρώιμη αναγνώριση, πρώιμη θεραπεία των λοιμώξεων. Γονείς/ασθενείς πρέπει να έχουν, οδηγία, ότι θερμοκρασία 101 βαθμών F ή περισσότερο απαιτεί άμεση ιατρική προσοχή 
  • Όλοι οι εμπύρετοι ασθενείς απαιτούν καλλιέργειες (αίματος/ούρων), ακτινογραφία θώρακος, γενική αίματος/Δικτυοερυθροκύτταρα
  • Σε ασθενείς που υφίστανται χρόνιες μεταγγίσεις εξετάστε για ηπατίτιδα και αιμοσιδήρωση

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Αποφύγετε καταστάσεις που επιταχύνουν τη δρεπάνωση (υποξία, αφυδάτωση, κρύο, λοίμωξη, πυρετό, οξείδωση, αναισθησία) 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

  • Οστικό έμφρακτο 
  • Άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής 
  • Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο με νευρολογικό υπόλειμμα
  • Καρδιακή διόγκωση 
  • Χολολιθίαση/μη φυσιολογική λειτουργία ήπατος 
  • Άτονα έλκη ποδιών 
  • Πριαπισμός 
  • Αιματουρία/Υποσθενουρία
  • Αμφιβληστροειδοπάθεια 
  • Οξύ θωρακικό σύνδρομο (λοίμωξη ή εμβολή) που οδηγεί σε χρόνια πνευμονοπάθεια 
  • Λοιμώξεις (πνευμονία, οστεομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, πυελονεφρίτιδα με αυξημένη πιθανότητα σηψαιμίας σε καθεμία από τις παραπάνω)
  • Αιμοσιδήρωση δευτεροπαθής (2%) σε πολλαπλές μεταγγίσεις 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

  Η αναιμία είναι εφ' όρου ζωής. Στη 2η δεκαετία οι κρίσεις ελαττώνονται, αλλά οι επιπλοκές είναι συχνότερες. Μερικοί ασθενείς πεθαίνουν από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ή σήψη. Οι περισσότεροι ασθενείς ζουν έως την πρώιμη μέση ηλικία, λίγοι ζουν περισσότερο από 50 έτη. Συνήθη αίτια θανάτου είναι οι λοιμώξεις, η θρόμβωση, η πνευμονική εμβολή ή η νεφρική ανεπάρκεια

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις χρόνιας νόσου, κυρίως χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και εξάρτηση. Μπορεί να χρειαστεί συμβουλή, καθοδήγηση και/ή επαγγελματική εκπαίδευση 

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό:

  • Κρίσεις εγκλωβισμού και σύνδρομο χεριού - ποδιού βρίσκονται μόνο σε νήπια/μικρά παιδιά
  • Λειτουργική ασπληνία στην όψιμη παιδική ηλικία

  Εφηβεία/νεαροί ενήλικες:

  • Η συχνότητα επιπλοκών και δευτεροπαθών καταστροφών οργάνων/ιστών αυξάνουν με την ηλικία
  • Ψυχολογικές επιπλοκές συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων εικόνας σώματος και σεξουαλικής ταυτότητας, διακεκομμένης σχολικής/επαγγελματικής εκπαίδευσης, περιορισμός δραστηριοτήτων, στίγμα χρόνιας νόσου, χαμηλή αυτοεκτίμηση, φόβος για το μέλλον  

  Κύηση:

  • Συνήθως επιλεγμένη και υψηλού κινδύνου, κυρίως στο 3ο τρίμηνο και τον τοκετό 
  • Οι επιπλοκές συμπεριλαμβάνουν αυξημένο αριθμό/σοβαρότητα κρίσεων, τοξιναιμία, λοίμωξη, πνευμονικό έμφρακτο, φλεβίτιδα
  • Εμβρυϊκή θνησιμότητα 35-40%, αποβολές/θνησιγενή, προωρότητα
  • Προφυλακτική μερική αφαιμαξομετάγγιση στο 3ο τρίμηνο ελαττώνει τη μητρική νοσηρότητα και την εμβρυϊκή θνησιμότητα

  Risk Factors for Sickle Cell Anemia 12

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για την ελονοσία

  Η νόσος της αιμοσφαιρίνης C

  Θαλασσαιμία

  Μάθετε να αξιολογείτε τη γενική αίματος

  Μήπως έχετε αναιμία;

  Μάθετε να αξιολογείτε τη γενική αίματος

  Χρήσιμες πληροφορίες για τα γενετικά τεστ

  Δεφερασιρόξη για τη μεσογειακή αναιμία

  Τι είναι η αποσιδήρωση

  Αιμολυτική αναιμία

  Γιατί κάποιος παθαίνει χολολιθίαση

  Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε αναιμία;

  Σωμάτια Howell-Jolly

  Τι είναι η μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία

  Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα

  Λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο

  Αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση χορήγησης εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου

  Ελονοσία

  Αιμοχρωμάτωση

  Ίκτερος

  www.emedi.gr

   

 • Αποφρακτική βρογχιολίτιδα με οργανούμενη πνευμονία Αποφρακτική βρογχιολίτιδα με οργανούμενη πνευμονία

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αποφρακτική βρογχιολίτιδα με οργανούμενη πνευμονία

  Αποφρακτική βρογχιολίτιδα με οργανούμενη πνευμονία είναι ειδική αντίδραση των πνευμόνων σε ποικιλία βλαβών. Οι πνεύμονες παρουσιάζουν όψη πολλαπλών ανομοιόμορφων βλαβών.

  Η ακτινογραφία θώρακα αποκαλύπτει ανομοιογενείς κυψελίδες ή ομιχλώδεις θολερότητες με ή χωρίς διήθηση του διάμεσου ιστού και μπορεί να παρουσιάζει αεροβρογχόγραμμα.

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Αναπνευστικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Οι αναφερόμενες περιπτώσεις κυμαίνονται μεταξύ 0-70 χρόνων, συνήθως τα 50

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  • Οι περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνονται με τη μορφή γρίπης, διάρκειας 4-10 εβδομάδων ή περισσότερο και συνήθως, έχουν αντιμετωπισθεί με αντιβιοτικά χωρίς επιτυχία
  • Πυρετός
  • Ξηρός βήχας
  • Απώλεια βάρους
  • Δύσπνοια (ενδεχομένως σοβαρή)
  • Τρίζοντες και/ή συρρίτοντες στην προσβεβλημένη περιοχή
  • Κόπωση 

  ΑΙΤΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  Ιδιοπαθής. Απαντάται σε ποικιλία διαταραχών, όπως εισπνοή τοξικών ουσιών, μετά από μυκόπλασμα, ιογενή και μικροβιακή λοίμωξη, εισρόφηση και ανοσολογικούς παράγοντες

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  • AIDS
  • Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς και ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  • Διάμεση πνευμονίτιδα
  • Μη λοιμώδεις διαταραχές
  • Φυματίωση
  • Σαρκοείδωση
  • Ιστοπλάσμωση 
  • Βηρυλλίωση
  • Σύνδρομο Goodpasture
  • Νεοπλάσματα
  • Οζώδης πολυαρτηρίτιδα
  • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  • Κοκκιωμάτωση Wegener
  • Σύνδρομο Sjogren
  • Χρόνια ηωσινοφιλική πνευμονία
  • Κρυπτογενής βρογχιολίτιδα

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  • Λευκοκυττάρωση με φυσιολογικό τύπο
  • Αυξημένη ΤΚΕ (συνήθως μεγάλη αύξηση)
  • Αρνητικές καλλιέργειες
  • Αρνητικές ορολογικές δοκιμασίες για μυκόπλασμα, Coxiella, Legionella, ψιττάκωση και μύκητες
  • Αρνητικές δοκιμασίες ιών 

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  • Κύριο παθολογοανατομικό εύρημα η ενδοαυλική ίνωση των περιφερικών αεραγωγών 
  • Πλήρωση των αεραγωγών αυτών με ινοβλάστες και βύσματα από φλεγμονώδη κύτταρα και χαλαρό συνδετικό ιστό 
  • Τα φλεγμονώδη κύτταρα είναι κυρίως λεμφοκύτταρα και πλασματοκύτταρα
  • Ίνωση διάμεσου ιστού
  • Ο αδενωματώδης  και κοκκιωματώδης ιστός στα βρογχιόλια και τους πόρους των κυψελίδων δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  • Η αναπνευστική λειτουργία παρουσιάζει περιοριστική/αποφρακτική διαταραχή
  • Ο όγκος ροής στους βρόγχους δείχνει απόφραξη στους τελικούς αεραγωγούς 
  • Η ακτινογραφία θώρακα αποκαλύπτει ανομοιογενείς κυψελιδικές θολερότητες στο άνω και μέσο πνευμονικό πεδίο. Μια ανομοιόμορφη θολεροποίηση ενδεχομένως με αεροβρογχόγραμμα
  • Διαταραχή της σχέσης αερισμού/αιμάτωσης 

  apofraktiki 1

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  • Ακτινογραφία θώρακα - συχνά είναι φυσιολογική αντίθετα με την κλινική εξέταση 
  • Η αξονική τομογραφία προσδιορίζει με ακρίβεια την έκταση και κατανομή της ανομοιογενούς κυψελιδικής θολερότητας

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  • Ανοικτή βιοψία πνεύμονος 
  • Διαγνωστική χορήγηση κορτιζόνης - όχι από όλους αποδεκτή 
  • Αν η διαγνωστική δοκιμασία επιτύχει - χορήγηση κορτιζόνης για τουλάχιστον ένα χρόνο

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ 

  • Παρακολούθηση αερίων αίματος ή προσδιορισμός του κορεσμού Ο2 στο αίμα
  • Οξυγόνο αν χρειασθεί

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  Η παρακολούθηση είναι πολύ σημαντική. Η νόσος συχνά υποτροπιάζει. Η θεραπεία είναι μακράς διαρκείας. Όταν η αγωγή ελαττώνεται απότομα, παρουσιάζεται υποτροπή

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  Πρεδνιζόνη

  • 60 mg ημερησίως για 1-3 μήνες
  • Βαθμιαία ελάττωση για λίγες εβδομάδες σε 20 mg (αυτή η δόση μπορεί να δοθεί αργότερα μέρα παρά μέρα). Αυξάνουμε το διάστημα της βαθμιαίας ελάττωσης σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία μακράς διάρκειας, για την αποφυγή κρίσης Addison
  • Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από χρόνο 

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  • Άλλα στεροειδή, εκτός της πρεδνιζόνης
  • Σε ένα άρθρο αναφέρεται χρήση ερυθρομυκίνης 600 mg/ημέρα για 3-4 μήνες μετά τον αρχικό έλεγχο της νόσου με πρεδνιζόνη

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  • Τακτική παρακολούθηση, στην αρχή κάθε εβδομάδα
  • Επισημαίνουμε την σημασία συνέχισης της πρεδνιζόνης εξαιτίας του κινδύνου υποτροπής 
  • Παρακολούθηση της πνευμονικής διαταραχής και των παρενεργειών της πρεδνιζόνης (Mantoux, γενική αίματος κάθε μήνα, εξέταση βυθού κάθε 3-6 μήνες)

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  Καμία, εκτός του κινδύνου υποτροπής

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  • Βρογχεκτασία
  • Θάνατος, αλλά με την κατάλληλη θεραπεία η ανάρρωση είναι πλήρης χωρίς μόνιμα επακόλουθα

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  Πλήρης ανάρρωση, επιβάλλεται η εξατομίκευση της αντιμετώπισης 

  ΔΙΑΦΟΡΑ 

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΟΡΓΑΝΟΥΜΕΝΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

  Φαρμακευτική πνευμονίτιδα

  • Δηλητηρίαση με παρακουάτ
  • Τοξικότητα από αμιοδαρόνη
  • Τοξικότητα πνευμόνων από ακεβουτολόλη
  • Τοξικότητα πνευμόνων από κοκαΐνη 
  • Υπερδοσολογία L-τρυπτοφάνης
  • Αν και οι περισσότερες αντιμετωπίσθηκαν με αντιβιοτικά, μόνο η πενικιλλαμίνη και η σουλφασαλαζίνη ήταν αποτελεσματικές

  Λοιμώξεις

  • Χρόνια λοιμώδης πνευμονία
  • Ελονοσία

  Ανοσοκαταστολή

  • Μεταμόσχευση μυελού

  Νοσήματα του συνδετικού ιστού 

  • Πνεύμονας ρευματοειδούς 
  • Σύνδρομο Sjogren
  • Πολυμυοσίτιδα
  • Σκληρόδερμα
  • Αληθής μεικτή κρυοσφαιριναιμία

  Διάφορα

  • Κυστική ίνωση 
  • Βρογχοπνευμονική δυσπλασία
  • Νεφρική ανεπάρκεια 
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
  • Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας των Ενηλίκων 
  • Χρόνια ηωσινοφιλική πνευμονία
  • Πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία
  • Ιστιοκυττάρωση Χ
  • Σαρκοείδωση
  • Πνευμονοκονιώσεις
  • Πνευμονίτιδα από ακτινοβολία

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: 

  Σπάνια, έχει αναφερθεί μετά από ιογενή πνευμονία (αδενοϊός της ινφλουέντζας). Χαρακτηριστική είναι η καθυστερημένη ανάρρωση, ο επίμονος βήχας, οι τρίζοντες ή συρίττοντες μετά από πνευμονία. Τα εργαστηριακά ευρήματα δε βοηθούν ιδιαίτερα. Οι απεικονιστικές δοκιμασίες δείχνουν ελλείμματα στο κλάσμα αερισμού/αιμάτωση, αξονική υψηλής ευκρίνειας, βρογχεκτασία, βρογχόγραμμα, εικόνα κλαδεμένου δέντρου. Η θεραπεία περιλαμβάνει στεεροειδή (1 mg/kgr/24ωρο για έναν μήνα που διακόπτεται στους επόμενους μήνες.

  Γηριατρικό: Σπάνια

  Άλλα: Συναντάται, κυρίως, σε ενήλικες

  ΑΛΛΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  Η νόσος συμπεριφέρεται διαφορετικά από την αποφρακτική βρογχιολίτιδα. Η βρογχιολίτιδα είναι μια διαταραχή των αεραγωγών περιοριστικού τύπου. Η αποφρακτική προκαλεί μόνιμες βλάβες στον πνεύμονα, ενώ στη βρογχιολίτιδα και οργανοποιό πνευμονία είναι πλήρως αναστρέψιμες.

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους πνεύμονες

  82e8ff3cd0a3cf24d7edd7766d274e68

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για την οξεία βρογχίτιδα

  Διαφοροδιάγνωση λεμφαγγειακής καρκινωμάτωσης

  Πνευμονική τοξικότητα από την αντικαρκινική θεραπεία

  Βρογχοπνευμονική δυσπλασία

  Χρήσιμες πληροφορίες για τις βρογχεκτασίες

  Απόστημα εγκεφάλου

  Πνευμονία από εισρόφηση

  Πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας

  Σκληρυντικοί παράγοντες για πλευροδεσία

  Ρεμδεσιβίρη

  Ηωσινοφιλικές πνευμονίες

  Χρήσιμες πληροφορίες για τον κοροναϊό

  Σύνδρομο Kartagener

  Αντιεμβολιαστιακό κίνημα

  Ιστοπλάσμωση

  Αντιμετωπίστε τις μολύνσεις με φυσικό τρόπο

  Να χρησιμοποιείτε ριγανέλαιο σαν αντιβακτηριακό

  Αναπνεύστε ελεύθερα

  Τα ξένα σώματα στο σώμα υπεύθυνα για πολλές λοιμώξεις

  Μάθετε να αξιολογείτε την ακτινογραφία θώρακος

  Οι διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος από την χολολιθίαση

  Χρήσιμες πληροφορίες για το AIDS

  Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε γρίπη H1N1

  Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

  Όλα όσα μπορείτε να κάνετε για δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα

  Κυστική ίνωση

  Ασπεργίλλωση

  Οι παράγοντες κινδύνου για τις παροξύνσεις στη χρόνια βρογχίτιδα

  Άτυπη πνευμονία

  Πώς οι απονευρώσεις μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία σας

  Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

  Η βρογχοσκόπηση

  Διαφορική διάγνωση πλευρίτιδας

  Πνευμονική εμβολή

  Κόλπο για να αποφύγετε την πνευμονία

  Πλευρίτιδα

  Νόσος Kawasaki

  Νόσοι από μεγαλοκυτταροϊό

  Ιός SARS

  www.emedi.gr

   

   

   

   

   

 • Χρήσιμες πληροφορίες για την οξεία βρογχίτιδα Χρήσιμες πληροφορίες για την οξεία βρογχίτιδα

  Οξεία βρογχίτιδα είναι η φλεγμονή των βρόγχων

  Οξεία βρογχίτιδα είναι η φλεγμονή της τραχείας, των βρόγχων και των βρογχιολίων. Γενικά είναι αυτοπεριοριζόμενη πάθηση με πλήρη ίαση και πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Αναπνευστικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Προσβάλλει όλες τις ηλικίες

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΞΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ

  • Προηγείται λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού όπως κοινό κρυολόγημα με ρινική καταρροή, κακουχία, ρίγη, χαμηλή πυρετική κίνηση, πονόλαιμο, οσφυαλγία και μυαλγίες
  • Βήχας, αρχικά ξηρός και μη παραγωγικός, στη συνέχεια παραγωγικός. Αργότερα, βλεννοπυώδης απόχρεμψη 
  • Πυρετός
  • Αδυναμία
  • Αιμόπτυση
  • Αίσθημα καύσου στο θώρακα
  • Δύσπνοια (μερικές φορές)
  • Ρόγχοι, συριγμός
  • Δεν υπάρχουν ευρήματα πνευμονικής πύκνωσης

  ΑΙΤΙΑ ΟΞΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ

  • Ινφλουέντζα
  • Παραϊνφλουέντζα
  • Χλαμύδια της πνευμονίας (παράγοντας TWAR)
  • Μπορντετέλλα του κοκκύτη
  • Ιός του αναπνευστικού συγκυτίου
  • Ιός Coxsackie
  • Ιός του έρπητα
  • Αιμόφιλος της ινφλουέντζας
  • Μύκητες (πιθανόν)
  • Μυκόπλασμα
  • Δευτεροπαθής βακτηριακή λοίμωξη σε έδαφος οξείας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού 
  • Πνευμονιόκοκκος 
  • Moraxella catarrhalis
  • Μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΞΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ

  • Αδυναμία
  • Χρόνιες βρογχοπνευμονικές παθήσεις
  • Χρόνια παραρρινοκολπίτιδα
  • Βρογχοπνευμονική αλλεργία
  • Υπερτροφία αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων σε παιδιά
  • Ανοσοκαταστολή 
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση 
  • Μεγάλη ηλικία
  • Βρεφική ηλικία
  • Κάπνισμα
  • Παθητικό κάπνισμα
  • Αλκοολισμός
  • Οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση
  • Τραχειοστομία
  • Ανεπάρκεια IgA

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΞΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ 

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΟΞΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ 

  • Ινφλουέντζα
  • Βρογχοπνευμονία
  • Βρογχεκτασία
  • Οξεία παραρρινοκολπίτιδα
  • Εισρόφηση
  • Κυστική ίνωση
  • Βακτηριακή τραχεΐτιδα
  • Ξένο σώμα

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΟΞΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ

  • Αέρια αρτηριακού αίματος - υποξαιμία
  • Λευκοκυττάρωση
  • Καλλιέργεια πτυέλων/χρώση κατά Gram
  • Τίτλος ιών
  • Τίτλος μυκοπλάσματος

  7c2837fdb3bd184ba8e289315d25d16e XL

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΟΞΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ

  • Υπεραιμία βλεννογόνου 
  • Απόπτωση του κυλινδρικού επιθηλίου
  • Βλεννοπυώδες εξίδρωμα

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  Δοκιμασίες πνευμονικής λειτουργίας (σπάνια χρειάζονται στην οξεία φάση) - αύξηση του υπολειπόμενου όγκου, μείωση της μέγιστης εκπνευστικής ροής

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΟΞΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ

  Ακτινογραφία θώρακα - Χωρίς παθολογικά ευρήματα όταν δεν υπάρχουν επιπλοκές. Βοηθάει στον αποκλεισμό άλλων νόσων ή επιπλοκών 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΞΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ 

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 

  Εξωνοσοκομειακή αντιμετώπιση, εκτός αν πρόκειται για υπερήλικες ή ασθενείς με βαριά υποκείμενη νόσο

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΟΞΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ

  • Εισπνοές ατμού 
  • Ρινικοί ψεκασμοί
  • Αντιβιοτικά σε υποψία βακτηριακής λοίμωξης
  • Διακοπή καπνίσματος

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΟΞΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ

  Ανάπαυση μέχρι την υποχώρηση του πυρετού 

  ΔΙΑΙΤΑ

  Χορήγηση άφθονων υγρών (ως 3-4 lt/ημέρα) όσο ο ασθενής παραμένει εμπύρετος

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΞΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΟΞΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ

  • Αγωγή με αμανταδίνη αν υπάρχει υποψία λοίμωξης από ιό της γρίπης τύπου Α. Πιο αποτελεσματική αν αρχίσει 24-48 ώρες από την έναρξη της συμπτωματολογίας
  • Αποσυμφορητικά, αν συνοδεύεται από συμφόρηση των παραρρίνιων κόλπων
  • Αναλγητικά/αντιπυρετικά όπως ασπιρίνη (στους ενήλικες) 650 mg ανά 4-6 ώρες
  • Αντιβιοτικά - σε βαριά συμπτωματολογία (επίμονος ψηλός πυρετός, συνυπάρχουσα ΧΑΠ, πυώδεις εκκρίσεις). Φάρμακα εκλογής η αμοξυκιλλίνη, η ΤΜΠ-ΣΜΞ (τριμεθοπρίμη - σουλφαμεθοξαζόλη) ή κεφαλοσπορίνη
  • Αντιβηχικά, σε έντονο βήχα (όχι σε ΧΑΠ)
  • Βρογχοδιασταλτικά (ψεκαστήρες/στεροειδή)

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΟΞΕΙΑ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ

  • Μέτρηση αερίων αίματος μέχρι να διορθωθεί η υπαξαιμία
  • Επανέλεγχος για χρονιότητα

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΟΞΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ

  • Αποφυγή καπνίσματος
  • Αντιμετώπιση υποκείμενων επιβαρυντικών παραγόντων (άσθμα, παραρρινοκολπίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση)
  • Αποφυγή έκθεσης

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΟΞΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ

  • Βρογχοπνευμονία
  • Οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΟΞΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑΣ

  • Συνήθης - πλήρης ίαση και αποκατάσταση της αναπνευστικής λειτουργίας 
  • Μπορεί να είναι σοβαρή σε ηλικιωμένους ή εξασθενημένους ασθενείς
  • Ο βήχας μπορεί να επιμείνει για αρκετές εβδομάδες μετά από μια αρχική βελτίωση 
  • Μεταβρογχιτιδική νόσος υπεραντίδρασης των αεραγωγών (σπάνια)
  • Αποφρακτική βρογχιολίτιδα με οργανοποιό πνευμονία (ΑΒΟΠ) (σπάνια)

  LUNG 1

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Άσθμα
  • Επιγλωττίτιδα
  • Ρινικός κατάρρους
  • Φαρυγγίτιδα
  • Ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα (διφθερίτιδα)
  • Γρίπη
  • Κάπνισμα
  • Πνευμονία
  • Εμφύσημα
  • Παραρρινοκολπίτιδα
  • Ρινική απόφραξη

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό:

  • Η εμφάνιση της πάθησης σ' αυτή την ομάδα ασθενών, συνήθως σχετίζεται με άλλες καταστάσεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (συνήθως με προσβολή της τραχείας)
  • Μερικά παιδιά φαίνεται ότι είναι πιο ευαίσθητα από άλλα (αν οι προσβολές είναι συχνές, πρέπει να γίνεται έλεγχος για ανωμαλίες της αναπνευστικής οδού)
  • Αν η οξεία βρογχίτιδα προκαλείται από τον ιό του αναπνευστικού συγκυτίου μπορεί να είναι θανατηφόρος

  Γηριατρικό: 

  Μπορεί να αποτελεί σοβαρή πάθηση σ' αυτή την ομάδα ασθενών, ειδικά όταν εμφανίζεται στο πλαίσιο γρίπης

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη βρογχίτιδα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη βρογχίτιδα

  vroghitida simptomata prolipsi ke antimetopisi

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για τις βρογχεκτασίες

  Χρήσιμες πληροφορίες για τα βότανα και τις φυσικές θεραπείες

  Έχει παρενέργειες η συνεχής χρήση της μάσκας;

  Πνευμονίτιδα εξ υπερευαισθησίας

  Διαφοροδιάγνωση λεμφαγγειακής καρκινωμάτωσης

  Σύνδρομο Kartagener

  Να παίρνετε σερραπεπτάση για τη φλεγμονή και τον πόνο

  Τα οφέλη από την Ν-ακετυλοκυστεΐνη στην υγεία

  Πώς να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια

  Να χρησιμοποιείτε ριγανέλαιο σαν αντιβακτηριακό

  Αναπνεύστε ελεύθερα

  Boswellia Serrata το ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες

  Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται η αρωματοθεραπεία

  Αντιμετωπίστε το βήχα σας με φυσικά μέσα

  Μήπως έχετε συριγμό;

  Τι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν ΧΑΠ

  Τα καλύτερα φυτά για να καθαρίσετε τους πνεύμονές σας

  Φτιάξτε μόνοι σας καραμέλες για το βήχα

  Διατροφή για όσους έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

  Η ακετυλοκυστεϊνη είναι ασφαλής;

  Το μπρόκολο είναι φάρμακο για τους πνεύμονες

  Λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα

  Οι παράγοντες κινδύνου για τις παροξύνσεις στη χρόνια βρογχίτιδα

  Κορονοϊοί

  Λοιμώξεις από πνευμονιόκοκκο

  Η αντιική θεραπεία για τη γρίπη

  Αιμόπτυση

  Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

  Thuja occidentalis

  Bupleurum kakiskalae

  Πνευμονία από μυκόπλασμα

  Με κομμένη την ανάσα

  Οξεία βρογχίτιδα

  Πελαργόνιο

  Ποτό για τον καρκίνο πνεύμονα

  Ρόφημα για να καθαρίζετε τις βρογχικές εκκρίσεις

  Φτιάξτε μόνοι σας σιρόπι για τον βήχα

  Τι να τρώτε όταν παθαίνετε κρυολόγημα

  Τεστ αναπνοής για τις λοιμώξεις του πνεύμονα

  Άργυρος και υγεία

  Όταν κάποιος φτύνει αίμα

  Λοίμωξη από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

  Βάλσαμο

  Φασκόμηλο

  Η λεβάντα

  Ιατρικές συνταγές με γαϊδουράγκαθο

  Ψιττάκωση

  Η γλυκόριζα

  Αφέψημα βοτάνων για τον βήχα

  Σύνδρομο αλληλεπικάλυψης άσθματος και ΧΑΠ

  Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη βρογχίτιδα

  Νέα φάρμακα κατά της ΧΑΠ

  www.emedi.gr

   

   

   

 • Χρήσιμες πληροφορίες για τις βρογχεκτασίες Χρήσιμες πληροφορίες για τις βρογχεκτασίες

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις βρογχεκτασίες

  Βρογεκτασία είναι η μόνιμη, μη αναστρέψιμη παθολογική διάταση των βρόγχων που συνοδεύεται, συνήθως, από φλεγμονή.

  Σχετίζεται με διάφορες καταστάσεις συγγενείς ή επίκτητες.

  Συνήθης πορεία - χρόνια

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Αναπνευστικό

  Επικρατέστερη ηλικία: 

  • Μέση ηλικία (4-75 χρονών)
  • Αρχίζει τις περισσότερες φορές στην πρώιμη παιδική ηλικία, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αργότερα στη διάρκεια της ζωής

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες = Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  • Συρίττοντες ή υγροί τρίζοντες
  • Ρόγχοι
  • Συριγμός 
  • Βήχας
  • Κυάνωση
  • Μειωμένο αναπνευστικό ψιθύρισμα
  • Πληκτροδακτυλία
  • Δύσπνοια
  • Απίσχανση
  • Αδυναμία
  • Πυρετός
  • Υποτροπιάζουσα πνευμονία
  • Δυσοσμία στόματος
  • Αιμόπτυση
  • Ορθόπνοια
  • Μέση ωτίτιδα, ήπια βαρηκοΐα
  • Ωχρότητα
  • Πτύελα, άφθονα, δύσοσμα, βλεννοπυώδη
  • Ταχυκαρδία
  • Ταχύπνοια
  • Απώλεια βάρους

  ΑΙΤΙΑ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  • Νεκρωτικές αναπνευστικές λοιμώξεις
  • Πνευμονικό απόστημα
  • Απόφραξη βρόγχων
  • Υπογαμμασφαιριναιμία
  • Φυματίωση
  • Σύνδρομο ακίνητων κροσσών
  • Ανεπάρκεια α1-αντιθρυψίνης
  • Ασπεργίλλωση
  • Σύνδρομο Kartagener (αναστροφή σπλάχνων, χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, ακίνητα σπερματοζωάρια, στειρότητα, βρογχεκτασία)
  • Ινοκυστική νόσος
  • Εισπνοή καυστικών αερίων
  • Βαριά πνευμονική λοίμωξη στην παιδική ηλικία (ιλαρά, κοκκύτης ή βρογχιολίτιδα)

  nejmra012519 f2

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  • Συχνές προσβολές πνευμονίας
  • Οποιαδήποτε χρόνια πνευμονοπάθεια

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  • Χρόνια βρογχίτιδα
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Ινοκυστική νόσος
  • Πνευμονική φυματίωση

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Αναιμία
  • Θετική καλλιέργεια πτυέλων (αιμόφιλος, ινφλουέντσας, στρεπτόκοκκος της πνευμονίας, σταφυλόκοκκος ή αναερόβια)
  • Υποξαιμία
  • Λευκοκυττάρωση, συνήθως 
  • Λευκώματα ορού - έλεγχος για υπογαμμασφαιριναιμία, τα επίπεδα των IgE μπορεί να είναι χρήσιμα

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Διάταση βρόγχων 
  • Φλεγμονή βρόγχων 
  • Πυώδης βρογχόρροια
  • Νέκρωση βρογχικού βλεννογόνου
  • Περιβρογχική ίνωση

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  • Δοκιμασία ιδρώτα σε υποψία ινοκυστικής νόσου
  • Δερματική δοκιμασία για ασπέργιλλο
  • Αναπνευστική λειτουργία
  • Η βρογχοσκόπηση είναι χρήσιμη για την εντόπιση της εστίας που αιμορραγεί και για τον αποκλεισμό αδενώματος ή ξένου σώματος
  • Βιοψία κροσσών με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο 
  • Δοκιμασίες πνευμονικής λειτουργίας

  34e767fa2ae398211d144848ece60d jumbo

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  Βρογχογραφία:

  • Επιβεβαίωση της διάγνωσης, καθορισμός της έκτασης των αλλοιώσεων, προεγχειρητική εκτίμηση
  • Η αναπνευστική λειτουργία πρέπει να είναι ικανοποιητική (ακολουθούν παροχέτευση με λήψη διαφόρων θέσεων, φυσιοθεραπεία και βρογχοδιασταλτικά)
  • Εκτελείται από μία πλευρά κάθε φορά
  • Διάταση βρόγχων 

  Βρογχοσκόπηση με οπτικές ίνες:

  • Συνιστάται όταν η πάθηση είναι πρόσφατη ή ετερόπλευρη
  • Συνδυάζεται με βρογχογραφία

  Ακτινογραφία θώρακα:

  • Συχνά, φυσιολογική 
  • Γραμμοειδής πνευμονικές σκιάσεις
  • Υδραερικό επίπεδο
  • Κυστικές αλλοιώσεις
  • Πνευμονική πύκνωση

  Αξονική τομογραφία:

  • Λιγότερο ευαίσθητη στη διάγνωση βρογχεκτασίας στα παιδιά
  • Απεικονίζει διάταση των αεραγωγών 
  • Η υψηλή διαχωριστικότητα δίνει ευκρινέστερη εικόνα

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Βρογχογραφία
  • Βρογχοσκόπηση

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  Εξωνοσοκομειακή αντιμετώπιση εκτός αν υπάρχει το ενδεχόμενο χειρουργικής αντιμετώπισης

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  • Παροχέτευση με λήψη διαφόρων θέσεων 
  • Ενυδάτωση
  • Πνευμονική εκτομή σε βαριά αιμόπτυση ή κατεστραμμένο πνεύμονα (σπάνια κρίνεται απαραίτητη), μόνο όταν είναι εντοπισμένη
  • Ο εμβολισμός της βρογχικής αρτηρίας μπορεί να αποδειχτεί σωτήριος σε μαζική πνευμονική αιμορραγία
  • Φυσιοθεραπεία για παροχέτευση
  • Αποφυγή καπνίσματος
  • Βρογχοσκόπηση μπορεί να χρειαστεί για την εξαγωγή εμβόλων από βλέννη ή μικκύλια ή σε αποτυχία της φυσιοθεραπείας

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  Ο ασθενής να είναι όσο γίνεται πιο δραστήριος

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  Βρογχοδιασταλτικά (ανάλογα με τις δοκιμασίες πνευμονικής λειτουργίας):

  • Μπορεί να βοηθήσουν ασθενείς με σύνοδο άσθμα ή ασπεργίλλωση
  • β-αδρενεργικοί αγωνιστές (π.χ. τερβουταλίνη) που χορηγούνται με δοσιμετρικούς ψεκαστήρες ή με spacer (συσκευή αποθεμάτων)

  Αντιβιοτικά: ανάλογα με τα αποτελέσματα της καλλιέργειας, χρήση κατά διαστήματα

  • Αμπικιλλίνη: 250-500 mg p.o. ανά 6ωρο (50 mg/Kg/ημέρα σε διαιρεμένες δόσεις ανά 6-8 ώρες σε παιδιά κάτω από 20 Kg)
  • Τετρακυκλίνη  250-500 mg p.o. ανά 6ωρο (δεν χορηγείται σε παιδιά κάτω των 8 ετών και στην εγκυμοσύνη)

  Στεροειδή:

  • Χορηγούνται σε ασθενείς με βρογχοπνευμονική ασπεργίλλωση. Το επίπεδο των IgE καθορίζει τη δοσολογία

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Σε λοιμώξεις που χρονίζουν συνιστάται μακροχρόνια χορήγηση μεγάλων δόσεων αμοξικιλλίνης 3 gr ανά 12ωρο. Δεν έχει σ' όλους ικανοποιητικά αποτελέσματα και έχει περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες
  • Στους καπνιστές, η χρήση υποκατάστατου νικοτίνης (αυτοκόλλητου ή τσίχλας) μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος. Στους ασθενείς πρέπει να τονίζεται ότι δεν πρέπει να καπνίζουν όταν χρησιμοποιούν αυτοκόλλητα νικοτίνης

  gr1 1

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑ

  • Τακτική παρακολούθηση της πορείας της νόσου, πρόληψη των λοιμώξεων, διακοπή του καπνίσματος και έλεγχος της αποτελεσματικότητας της φυσιοθεραπείας
  • Σε κάποια φάση της παρακολούθησης θα πρέπει να συζητηθεί με τον ασθενή η πιθανότητα μηχανικού αερισμού ή καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης στο μέλλον. Ο ασθενής και το οικογενειακό του περιβάλλον θα πρέπει να αποφασίσουν αν αποδέχονται αυτού του είδους την αντιμετώπιση

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  • Επαρκής αντιμετώπιση κάθε πνευμονίας
  • Ανοσοποίηση για ιογενείς λοιμώξεις (π.χ. γρίπη)
  • Ανοσοποίηση για πνευμονιοκοκκική πνευμονία
  • Πρόγραμμα εμβολιασμών στην παιδική ηλικία π.χ. κοκκύτης, ιλαρά

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  • Υποτροπιάζουσες πνευμονικές λοιμώξεις
  • Πνευμονική υπέρταση 
  • Δευτεροπαθής αμυλοείδωση
  • Πνευμονική καρδία
  • Εγκεφαλικό απόστημα

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΒΡΟΓΧΕΚΤΑΣΙΑΣ

  Χρόνια. Η χειρουργική αντιμετώπιση μπορεί να είναι θεραπευτική αν η πάθηση είναι εντοπισμένη

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Παραρρινοκολπίτιδα
  • Πνευμονική καρδία

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Πρέπει να αποκλειστεί η διάγνωση της κυστικής ίνωσης

  Γηριατρικό: Οι υπερήλικες είναι πιο πιθανό να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το αναπνευστικό σύστημα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το αναπνευστικό σύστημα

  Clipboard with Bronchiectasis written on it

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Πνευμονία από εισρόφηση

  Τα οφέλη της σερραπεπτάσης στην υγεία

  Διατροφή για όσους έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

  Α1 αντιθρυψίνη

  Κυστική ίνωση

  Η αμιάντωση

  Υπογαμμασφαιριναιμία

  Ρόφημα για να καθαρίζετε τις βρογχικές εκκρίσεις

  Μεταμόσχευση πνεύμονος

  Κοτριμοξαζόλη

  Σύνδρομο Kartagener

  Μάθετε να αξιολογείτε την ακτινογραφία θώρακος

  Φτιάξτε μόνοι σας καραμέλες για το βήχα

  Διατροφή για όσους έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

  Ασπεργίλλωση

  Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη βρογχίτιδα

  Αφέψημα βοτάνων για το βήχα

  Η βρογχοσκόπηση

  Σταφυλοκοκκική λοίμωξη

  Όταν κάποιος φτύνει αίμα

  Οξεία βρογχίτιδα

  Κοκκύτης

  Πνευμονία από μυκόπλασμα

  Αιμόπτυση

  Βρογχεκτασία

  www.emedi.gr

   

   

   

   

   

   

   

 • Υγιεινό ρύζι λαπάς Υγιεινό ρύζι λαπάς

  Νόστιμο και υγιεινό ρύζι λαπάς

  Ο λαπάς είναι γνωστό ότι βοηθά το πεπτικό σύστημα (στομάχι και έντερο) να συνέλθει, όταν είναι ταλαιπωρημένο.

  Αποτελεί εξαιρετική επιλογή σε περιπτώσεις σοβαρής εντερικής κολίτιδας, επειδή, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες αλλά και επουλωτικές ιδιότητες.

  Επίσης, ανήκει και στις αντιγηραντικές τροφές.

  Αυτό το ταπεινό φαγητό περιέχει μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος (βιταμίνη B9), μιας βιταμίνης που συμβάλλει στην παραγωγή νέων κυττάρων. 

  Η πυκνόρρευστη, κρεμώδης υφή του λαπά οφείλεται στον τύπο του ρυζιού: Γίνεται με ρύζι γλασέ ή καρολίνα, που έχουν υψηλή αμυλοπηκτίνη. 

  Η νοστιμιά θα προκύψει από τον τρόπο με τον οποίο θα τον μαγειρέψετε, το παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και τα μυρωδικά που θα του προσθέσετε.

  Ρύζι λαπάς

  Είναι κατάλληλο για βραδινό φαγητό

  ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

  300 γραμμάρια ρύζι γλασέ ή καρολίνα ή αναποφλοίωτο ρύζι

  1,5 λίτρο νερό πηγής

  4 κ.σ. (50 γραμμάρια) βιολογικό ελαιόλαδο

  Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι

  1/2 βιολογικό λεμόνι

  unnamed 21

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζουμε το ρύζι με το νερό και το αλάτι μέχρι να γίνει τελείως μαλακό (λαπάς)
  2. Σερβίρουμε 300-400 γραμμάρια καυτό λαπά για κάθε άτομο και χωριστά (για να μην καταστραφούν οι βιταμίνες τους) 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1/8 λεμόνι. Τα αναμιγνύουμε, αμέσως, πριν να τα φάμε.
  3. Τρώγεται με το κουταλάκι του γλυκού μασώντας κάθε κουταλίτσα 15 φορές.

  Αντί για το λάδι, το αλάτι και το λεμόνι σερβίρουμε 100 γραμμάρια sauce κολοκύθι-πατάτα:

  ΥΛΙΚΑ

  50 γραμμάρια βιολογικό κολοκύθι, μαλακά βρασμένο

  150 γραμμάρια βιολογική πατάτα, μαλακά βρασμένη

  50 γραμμάρια ζωμό κολοκύθι-πατάτα

  100 γραμμάρια ελαιόλαδο

  50 γραμμάρια χυμό λεμονιού

  Ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι 

  72564799 c59a 4923 b375 5ee04ce0423b soupe courgettes pommes de terre et vache qui rit 50632

  ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζουμε την πατάτα και το κολοκύθι με λίγο νερό μέχρι να γίνου τελείως μαλακά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πολτοποιούμε μαζί με το λάδι. το χυμό λεμονιού και το αλάτι με το μπλέντερ χειρός.
  2. Μπορούμε να τα σερβίρουμε και χωρίς λάδι, μόνο με αλάτι και λεμόνι ή και με 100 γραμμάρια ώριμο αβοκάντο για κάθε άτομο.
  3. Αντί για 300 γραμμάρια ρύζι γλασέ χρησιμοποιούμε 300 γραμμάρια αναποφλοίωτο ρύζι. Χρειάζεται να βράσουμε παραπάνω (περίπου 2 ώρες) μέχρι να γίνει σχετικά μαλακό.

  ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

  by Savvi Diet

  Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

  lapas1

   

  Διαβάστε, επίσης,

  Ρύζι λαπάς

  Σούπα με λαχανικά και ρύζι

  Σούπα με λαχανικά για όσους είναι άρρωστοι

  Σαλάτα με άγριο ρύζι

  Τροφές φάρμακα για τον καρκίνο

  Σούπα με αρακά και πράσο

  Κολοκυθόσουπα βελουτέ

  Καροτόσουπα βελουτέ

  Κρύο αγγούρι με σούπα Wasabi

  www.emedi.gr