Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013 12:24

Γονιδιακή θεραπεία και εμβόλια για τις αιματολογικές κακοήθειες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Νέες πολλά υποσχόμενες θεραπείες για την χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, το πολλαπλούν μυέλωμα και το λέμφωμα

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Μελέτες για την γονιδιακή θεραπεία έχουν γίνει σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ),  για το πολλαπλό μυέλωμα και για το λέμφωμα μη Hodgkin.

Από τα αποτελέσματα και τις εξελίξεις των μελετών φαίνεται ότι η τεχνική αυτή μπορεί να είναι μια σημαντική νέα θεραπευτική επιλογή στο μέλλον για τις αιματολογικές κακοήθειες.


Γονιδιακή θεραπεία στην ΧΛΛ

Όπως και στο μυέλωμα, η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων δότη είναι σήμερα η μόνη αγωγή που υπάρχει για να θεραπεύσει την ΧΛΛ. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς με ΧΛΛ, έχουν υποτροπή μετά τη μεταμόσχευση, και υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι και οι παρενέργειες από αυτή.

Μια νέα προσέγγιση έχει τη δυνατότητα να θεραπεύει ασθενείς με λευχαιμία, αλλά με έναν ασφαλέστερο τρόπο.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές συνέλεξαν τα  Τ-κύτταρα (ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων) από τους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Τα Τ - κύτταρα στη συνέχεια μολύνθηκαν με έναν ιό που σχεδιάστηκε για να τροποποιήσει γενετικά τα Τ-κύτταρα, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν, να κάνουν επίθεση και να σκοτώνουν τα κύτταρα λευχαιμίας. Ο ιός, επίσης, σχεδιάστηκε, έτσι ώστε τα τροποποιημένα Τ-κύτταρα να είναι σε θέση να αναπαράγουν και να περνούνν στις επόμενες γενεές Τ-κυττάρων την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να σκοτώνουν τα κύτταρα λευχαιμίας.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, δύο από τους τρεις ασθενείς πέτυχαν πλήρη ανταπόκριση και παρέμειναν ελεύθεροι νόσου μετά από 10 μήνες παρακολούθησης. Επιπλέον, έξι μήνες μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς είχαν ακόμα Τ-κύτταρα που συνεχίζουν να αναζητούν και να σκοτώνουν τα κύτταρα λευχαιμίας. Ο τρίτος ασθενής πέτυχε μερική ανταπόκριση διάρκειας οκτώ μηνών.

Οι δύο ασθενείς εξακολουθούν να παραμένουν απαλλαγμένοι από την ασθένεια δύο χρόνια μετά τη λήψη της θεραπείας.


Γονιδιακή θεραπεία με αντισώματα για τη θεραπεία πολλαπλού μυελώματος και άλλων καρκίνων του αίματος

Μια παρόμοια προσέγγιση μελετάται, επίσης, για τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος. Η προσέγγιση, ωστόσο, τροποποιήθηκε, έτσι ώστε τα Τ-κύτταρα να έχουν σα στόχους τα κύτταρα μυελώματος. Οι ερευνητές διερευνούν τη θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος, της ΧΛΛ, και του λεμφώματος  μη Hodgkin, χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένα Τ-κύτταρα που αναγνωρίζουν τις πρωτεΐνες στην επιφάνεια των τριών τύπων των καρκινικών κυττάρων.

Ένα κύριο χαρακτηριστικό αυτής της μελέτης είναι η χρήση των αντισωμάτων, μαζί με τα τροποποιημένα Τ-κύτταρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, και τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρα έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο, αλλά μεμονωμένα είτε τα αντισώματα είτε τα Τ-κύτταρα δεν ήταν αρκετά ισχυρά για να θεραπεύσουν τους περισσότερους ασθενείς.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποιούν ένα αντίσωμα που αναγνωρίζει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κάππα ανοσοσφαιρίνη επί της επιφανείας ορισμένων ασθενών με  μυέλωμα. Συγκεκριμένα, το αντίσωμα κάππα είναι τροποποιημένο έτσι ώστε να ενώνεται με τα Τ-κύτταρα των ασθενών και συνεπώς συνεργάζεται με τα Τ-κύτταρα για να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.

Οι ασθενείς με μυέλωμα έχουν τυπικά είτε ανοσοσφαιρίνη κάππα ή λάμδα σε όλα τα κύτταρα μυελώματος. Ως εκ τούτου, αυτή η προσέγγιση μπορεί να λειτουργήσει για τους ασθενείς με κάππα ανοσοσφαιρίνη επί της επιφανείας των καρκινικών κυττάρων τους. Θα χρειαζόταν ένα αντίσωμα λάμδα για να είναι χρήσιμη για τους ασθενείς με λάμδα ανοσοσφαιρίνη στα κύτταρα μυελώματος.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε αυτή την προσέγγιση είναι ότι τα υγιή Β-κύτταρα (ένα είδος κυττάρων του ανοσοποιητικού) διατηρούνται καλύτερα. Τα υγιή Β-κύτταρα, εκτός από τα καρκινικά κύτταρα, στοχεύονται από τα τροποποιημένα Τ- κύτταρα. Το ήμισυ όλων των Β-κυττάρων έχουν κάππα ανοσοσφαιρίνη στην επιφάνειά τους, και το άλλο μισό έχουν λάμδα ανοσοσφαιρίνη. Συνδέοντας το αντίσωμα κάππα στα τροποποιημένα Τ-κύτταρα, θα στοχεύουν τα καρκινικά κύτταρα και περίπου το ήμισυ των υγιών Β-κυττάρων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα τροποποιημένα Τ - κύτταρα καταστρέφουν όλα τα υγιή κύτταρα-Β , καθώς και τα καρκινικά κύτταρα.

Κατά συνέπεια, οι ερευνητές αναμένουν ότι αν και η τεχνική τους μπορεί να απαιτήσει ένα μεγαλύτερο αριθμό  εγχύσεων με T-κύυταρα /αντισώματα για την εξάλειψη της νόσου, οι ασθενείς θα έχουν λιγότερες παρενέργειες, επειδή ένας μεγαλύτερος αριθμός υγιών κυττάρων-Β θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Τέσσερις ασθενείς μέχρι σήμερα, έχουν πάρει τη θεραπεία.

Η ίδια μελέτη θα μπορούσε να γίνει με ένα λάμδα αντίσωμα που αναγνωρίζει την ανοσοσφαιρίνη λάμδα στην επιφάνεια του μυελώματος και άλλων καρκινικών κυττάρων του αίματος. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των τροποποιημένων Τ-κυττάρων, καθιστώντας τα πιο ικανά για την καταπολέμηση του μυελώματος.


Γονιδιακή θεραπεία και εμβολιασμός για το πολλαπλό μυέλωμα

Δύο μελέτες, εν εξελίξει, Φάσης 2, χρησιμοποιούν τροποποιημένα Τ-κύτταρα, προκειμένου να βελτιώσουν τα αποτελέσματα των ασθενών με μυέλωμα που λαμβάνουν αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων.

Σε μία από τις μελέτες, οι ασθενείς θα λάβουν, επίσης, ένα εμβόλιο. Τα εμβόλια για το μυέλωμα είναι μια πρόσφατη εξέλιξη. Ένας τύπος εμβολίου για το μυέλωμα κατασκευάζεται από μια πρωτεΐνη που βρίσκεται συνήθως στην επιφάνεια των κυττάρων μυελώματος. Αυτό το εμβόλιο χρησιμοποιείται για να διεγείρει την ανοσολογική απόκριση συστήματος κατά των κυττάρων μυελώματος. Οι πρωτεΐνες του εμβολίου απορροφώνται πρώτα από εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Στη συνέχεια, αφού τα κύτταρα απορροφήσουν τις πρωτεΐνες, ενθαρρύνουν άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτεθούν και να σκοτώσουν τα κύτταρα μυελώματος που έχουν τις πρωτεΐνες στην επιφάνειά τους που ταιριάζουν με την πρωτεΐνη του εμβολίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας τρόπος για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης αυτόλογων βλαστικών κυττάρων είναι να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να ανακτηθεί γρηγορότερα μετά τη μεταμόσχευση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εκ νέου έγχυση τροποποιημένων Τ-κυττάρων μέσα στον ασθενή μετά τη μεταμόσχευση. Ένας άλλος τρόπος για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων είναι η επαγωγή του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση των κυττάρων μυελώματος. Αυτό επιτυγχάνεται με χορήγηση ενός εμβολίου πρωτεΐνης μυελώματος στον ασθενή μετά τη μεταμόσχευση.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές χορηγούν τροποποιημένα Τ-κύτταρα, και σε μία από τις μελέτες, τα Τ-κύτταρα χορηγούνται σε συνδυασμό με ένα εμβόλιο μυελώματος, για να βελτιώσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας των ασθενών με μυέλωμα μετά από μεταμόσχευση αυτόλογων βλαστικών κυττάρων.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποιούν ένα εμβόλιο μυελώματος που περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται MAGE -A3, η οποία βρίσκεται στο ήμισυ όλων των περιπτώσεων της μυελώματος.

Μαζί με κάθε εμβολιασμό, γίνεται προσθήκη ενός άλλου διεγερτικού του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται Hiltonol (πολυ-ICLC), που μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί καλύτερα στο εμβόλιο.

Οι ερευνητές θα διερευνήσουν, επίσης, εάν η μακροχρόνια θεραπεία με Revlimid (λεναλιδομίδη) ως θεραπεία συντήρησης μετά τη μεταμόσχευση και η έγχυση των κυττάρων Τ θα καταπολεμούν περαιτέρω το μυέλωμα και θα βελτιώσουν τις απαντήσεις των ασθενών στο εμβόλιο.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία των αιματολογικών κακοηθειών, πατώντας εδώ.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία των αιματολογικών κακοηθειών, πατώντας εδώ.


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις αιματολογικές κακοήθειες  

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις αιματολογικές κακοήθειες 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Γονιδιακή θεραπεία

Xρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία

Ανοσοδιέγερση με Plerixafor

Προσοχή το Revlimid έχει πολλές παρενέργειες

Νέα θεραπεία για το πολλαπλούν μυέλωμα

Εργαστηριακός έλεγχος για πολλαπλούν μυέλωμα

Λεμφοϋπερπλαστικές διαταραχές μετά από μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων

Θεραπεία λεμφώματος

Διάγνωση λεμφοϋπερπλαστικών διαταραχών σε μεταμοσχευμένους

Ibrutinib

Βιβλιογραφία

clinicaltrials.gov

www.emedi.gr

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε, περισσότερα, για τη Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Διαβάστηκε 3373 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2018 18:51
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα