Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016 18:00

Αν έχετε ομάδα αίματος 0 Rh θετικό ή αρνητικό

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(13 ψήφοι)

Ομάδα αίματος Ο Rh + ή Ο Rh -

Η Ο Rh + είναι η πιο συχνή ομάδα αίματος.

Η Ο Rh - είναι η πιο σπάνια ομάδα αίματος.

Η Ο θετική ομάδα αίματος είναι η πιο συχνή και όσοι την έχουν είναι σημαντικοί δωρητές αίματος. 1 στα 3 άτομα είναι Ο Rh +. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 37,4% του πληθυσμού έχει Ο θετικό αίμα.  O Ο θετικός τύπος Ο του αίματος αποτελεί περίπου το 37% σε Καυκάσιους, το 47% σε αφροαμερικανούς, το 53% σε ισπανόφωνους, και το 39% σε χώρες της Ασίας.

Η O αρνητική ομάδα αίματος είναι σχετικά σπάνια σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες αίματος.  1  στα 15 άτομα είναι Ο Rh -. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 6,6% του πληθυσμού έχει O Rh αρνητικό αίμα.  O Ο αρνητικός τύπος Ο αίματος αποτελεί περίπου 8% σε Καυκάσιους, 4% σε αφροαμερικανούς, 4% σε ισπανόφωνους, και το 1% σε χώρες της Ασίας.

Το γονίδιο ΑΒΟ βρίσκεται στο χρωμόσωμα 9 και καθορίζει το σύστημα ομάδων αίματος ΑΒΟ. Τα Ο γονίδια (ή αλληλόμορφα) δεν παράγουν αντιγόνα Α ή Β, και ονομάζονται σιωπηλά αλληλόμορφα. Η ομάδα αίματος  Ο δεν έχει ούτε το αντιγόνο Α ούτε το Β στα ερυθροκύτταρα, αλλά ο ορός του αίματός τους περιέχει IgM αντι-Α και αντι-Β αντισώματα έναντι των Α και Β αντιγόνων της ομάδας αίματος. Συνεπώς, ένα άτομο  ομάδας O μπορεί να λάβει αίμα μόνο ίδιας ομάδας (ομάδα Ο), αλλά μπορούν να δώσει αίμα σε άτομα κάθε ομάδας αίματος ΑΒΟ (δηλ., Α, Β, Ο ή ΑΒ). Εάν ένας ασθενής στο νοσοκομείο  χρειαστεί επειγόντως μετάγγιση αίματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, και εφόσον ο χρόνος που απαιτείται για την εξακρίβωση της ομάδας αίματος του δέκτη θα προκαλούσε επιζήμια καθυστέρηση, μπορεί να δοθεί O αρνητικό αίμα.

Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο αρνητικό είναι γνωστοί ως καθολικοί δότες.

Πώς κληρονομείται η ομάδα Ο;

Αν οι γονείς έχουν ομάδα αίματος O και O, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι O.

Αν οι γονείς έχουν ομάδα αίματος Ο και Α, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε O είτε  Α

Αν οι γονείς έχουν ομάδα αίματος Ο και Β, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε Ο είτε Β

Αν οι γονείς έχουν ομάδα αίματος Α και Α, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε O είτε Α

Εάν οι γονείς έχουν ομάδα αίματος Α και Β, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε Ο, είτε Α, είτε Β είτε ΑΒ

Αν οι γονείς έχουν ομάδα αίματος Β και Β, ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε Ο είτε Β

Rh: H ομάδα αίματος Ο μπορεί να είναι O + και Ο -

Τα O θετικά άτομα μπορούν να λάβουν αίμα και από O + και από Ο - επειδή έχουν αντισώματα τόσο Α όσο και Β στο αίμα τους. Εάν χορηγηθεί αίμα ομάδας  Α και Β, θα προκληθεί μια ανοσολογική απόκριση.

Τα άτομα με O + αίμα μπορεί να γίνουν δότες σε άτομα με ομάδα αίματος O +, Α +, Β +, και ΑΒ +.

Τα άτομα με ομάδα αίματος O μπορεί να λάβουν πλάσμα από άτομα με ομάδες O, Α, Β και ΑΒ, γιατί ο τύπος αίματος O φέρει και τα δύο αντισώματα, καθιστώντας την ομάδα αίματος Ο συμβατή για να παίρνει πλάσμα από τις ομάδες Ο, Α, Β και ΑΒ. Ωστόσο, το πλάσμα της ομάδος αίματος Ο μπορεί να δοθεί μόνο σε άτομα με ομάδα αίματος O.

Τα άτομα που μπορούν να πάρουν αιμοπετάλια από O + δότη είναι άτομα ομάδας αίματος O +.

Τα άτομα με ομάδα αίματος O- μπορεί να λάβουν μόνο Ο-

Ένα άτομο με  ομάδα Ο αρνητική δεν έχει τα τρία αντιγόνα (Α, Β, και Rh).

Λόγω της απουσίας αυτών των αντιγόνων, μπορεί να δεχτεί μόνο O αρνητικό αίμα. Οποιαδήποτε άλλη ομάδα αίματος εισαχθεί θα οδηγήσει σε μια ανοσολογική επίθεση κατά του ξένου αντιγόνου.

Το αίμα από ομάδα O- μπορεί να δοθεί σε Ο-, O +, Α-, Α +, Β-, Β +, ΑΒ- και ΑΒ +.

Ένα άτομο με ομάδα αίματος Ο- είναι συμβατό να δώσει αίμα σε οποιαδήποτε ομάδα αίματος, επειδή κανένα από τα αντιγόνα Α, Β, και Rh δεν είναι παρόντα στο αίμα του ατόμου.

Σημειώστε ότι δεν υπάρχει "O" αντιγόνο στα κύτταρα του αίματος.

Η ομάδα O μπορεί να λάβει πλάσμα από O, Α, Β και ΑΒ. Το πλάσμα αίματος Ο μπορεί να δοθεί μόνο σε άτομα με ομάδα αίματος  O.

Τα άτομα που μπορούν να πάρουν αιμοπετάλια από O - δότη είναι άτομα ομάδας αίματος O -.

O τύπος Ο Rh + είναι ρέζους θετικό και ο τύπος Ο Rh - είναι ρέζους αρνητικό

Το σύστημα Rh  είναι το δεύτερο πιο σημαντικό σύστημα της ομάδας του αίματος στη μετάγγιση.

Ανάλογα με την παρουσία ή όχι στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων του παράγοντα ρέζους, που είναι όπως και οι ουσίες Α και Β, ένα συγκολλητινογόνο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια λέγονται «Ρέζους θετικά» ή «Ρέζους αρνητικά». Ένα άτομο Ρέζους Θετικό μπορεί να πάρει αίμα της ίδιας ομάδας και σε μερικές περιπτώσεις αίμα Ρέζους Αρνητικό. Αντίθετα, άτομο Ρέζους-Αρνητικό δεν πρέπει να δεχθεί αίμα Ρέζους- θετικό. Ας σημειωθεί, ότι αν συμβεί η τελευταία περίπτωση, στην διάρκεια της πρώτης μετάγγισης τέτοιου αίματος, συνήθως δεν συμβαίνει τίποτα. Μετά όμως από αυτή, ο οργανισμός του λήπτη «ευαισθητοποιείται» και παράγει «αντισώματα», δηλ. ουσίες αντι-Ρέζους που θα καταστρέψουν μαζικά ερυθρά-Θετικά σε περίπτωση και δεύτερης ή και άλλων λαθεμένων μεταγγίσεων με κίνδυνο της ζωής του αρρώστου αυτού. Ανάλογη κατάσταση «ευαισθητοποίησης» με τον παράγοντα Ρέζους μπορεί να συμβεί σε γυναίκες Ρέζους - Αρνητικές σε περίπτωση που εγκυμονούν έμβρυο που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα αντιγόνο Ρέζους. Σ' αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι, ότι δεν θα συμβεί τίποτα στη διάρκεια του πρώτου τοκετού. Στους επόμενους όμως τοκετούς τα προϋπάρχοντα στο αίμα της μητέρας αντισώματα αντι-Ρέζους ακολουθώντας αντίθετη πορεία, θα περάσουν διαμέσου του πλακούντα στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου Ρέζους - θετικό και μπορεί να προκαλέσουν από ελαφρό ίκτερο, μέχρι σοβαρές ή και θανατηφόρες βλάβες στο έμβρυο. O ελαφρύς αυτός ίκτερος ονομάζεται αιμολυτικός ίκτερος των νεογνών και απαιτεί ειδική θεραπεία που σε σοβαρές περιπτώσεις περιλαμβάνει την «αφαιμαξομετάγγιση», δηλαδή την πλήρη ανταλλαγή του αίματος του νεογνού με νέο συμβατό αίμα. Σήμερα με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, η «ευαισθητοποίηση» της μητέρας προλαμβάνεται με τη χορήγηση αντι-ρέζους σφαιρίνης, αμέσως μετά τον τοκετό.

Εάν δοθεί κατά λάθος, αίμα ομάδας που δεν πρέπει να δοθεί σε ένα ασθενή, τότε γίνεται μια μαζική και κάποτε θανατηφόρα αιμόλυση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταγγίζονται στον ασθενή. Τα αντισώματα του ασθενούς αναγνωρίζουν τα αντίστοιχα αντιγόνα των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταγγίζονται κατά λάθος, τα καταστρέφουν προκαλώντας σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, αιμόλυση με ανεπάρκεια οργάνων που μπορεί να οδηγήσουν μεταξύ άλλων και στο θάνατο.

Τα άτομα με ομάδα αίματος O  έχουν προδιάθεση σε ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως τα έλκη. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω των υψηλότερων επιπέδων των οξέων του στομάχου. Ωστόσο, έχουν  ικανότητα να αφομοιώνουν τις  πρωτεΐνες και το λίπος σε πλούσια γεύματα. Το εντερικό ένζυμο αλκαλική φωσφατάση  και η ApoB48 λιποπρωτεϊνη που χρησιμοποιούνται από την πεπτική οδό εκκρίνονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ικανότητα των ατόμων με ομάδα αίματος Ο να μεταβολίζουν τη χοληστερόλη πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, οι απλοί  υδατάνθρακες όπως εκείνοι που προέρχονται από σπόρους και όσπρια μετατρέπονται εύκολα σε τριγλυκερίδια και λίπη. Συνιστάται για τα άτομα με τον τύπο αίματος O  να εστιάζουν τη διατροφή τους σε βιολογικά κρέατα, φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγουν να καταπονούναι υπερβολικά. Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά, το σιτάρι και τα όσπρια θα πρέπει να αποφεύγονται, διότι μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές. Το πλιγούρι βρώμης, η aloe vera, το τζίντζερ, οι πράσινες σαλάτες, οι μπανάνες και τα πεπόνια στη διατροφή μπορεί να μειώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Πρέπει, επίσης, να αποφεύγεται η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης και αλκοόλ, γιατί προκαλούν αύξηση της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης, που είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα σε άτομα με ομάδα αίματος Ο.

Τα άτομα με ομάδα αίματος O έχουν υπερβολικό θυμό, υπερκινητικότητα, εκρήξεις  και χημική ανισορροπία που προκαλεί μανιακές τάσεις. Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο Rh + είναι, επίσης, ευάλωτα σε καταστροφικές συμπεριφορές όταν  βαρεθούν, κουραστούν ή έχουν κατάθλιψη, λόγω της συνεργιστικής σχέσης μεταξύ συναισθημάτων της ανταμοιβής και της απελευθέρωσης της ντοπαμίνης. Είτε το πιστεύετε είτε όχι,  ο τύπος της ομάδας αίματος  επηρεάζει τη συμπεριφορά σας. Οι άνθρωποι που ανήκουν στην ομάδα O πιστεύεται ότι έχουν μια επιθετική και δραστήρια προσωπικότητα. Είναι πιο λεπτομερείς, προσανατολισμένοι, υπεύθυνοι, αποφασιστικοί, οργανωμένοι, έχουν συνείδηση, είναι πρακτικοί, λογικοί και ακριβείς. Η προσωπικότητα των ατόμων με  O θετική ομάδα αίματος είναι ισχυρή, παραγωγική, με εκρήξεις θυμού με θετικό και αρνητικό τρόπο, και επίσης υπερκινητική και παρορμητική.

Η τακτική άσκηση που προωθεί την υγεία του μυοσκελετικού και του καρδιοαγγειακού συστήματος μπορεί να είναι ευεργετική σε άτομα με ομάδα αίματος Ο. Η σωματική άσκηση απελευθερώνει πολλούς νευροδιαβιβαστές για να τονώνονται όλα τα συστήματα. Βοηθά, επίσης στη διατήρηση της υγείας  και την συναισθηματική ισορροπία. Αεροβική σωματική άσκηση πρέπει να γίνεται 3 με 4 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε φορά.

Διαβάστε, επίσης,

Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

Ομάδα αίματος και άνοια

Ο κίνδυνος ασθενειών ανάλογα με την ομάδα αίματος

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 39648 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018 05:54
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Τα βασικά σημεία της διατροφής ανάλογα με την ομάδα αίματος Τα βασικά σημεία της διατροφής ανάλογα με την ομάδα αίματος

  Τι να τρώτε ανάλογα με τι ομάδα αίματος είστε, για να έχετε την υγεία σας

  Τα βασικά σημεία της διατροφής ανάλογα με την ομάδα αίματος

  ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ:

  Να τρώτε βιολογικό κρέας, λαχανικά, πουλερικά και να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά καλά.

  Να κάνετε τακτικά την άσκηση που σας ταιριάζει.

  Αν δεν μπορείτε να προμηθευτείτε βιολογικά λαχανικά και φρούτα αφαιρέστε τα χημικά, πλένοντάς τα με βιολογικό απορρυπαντικό για τα πιάτα 1 κουταλιά της σούπας και χλωρίνη 2 κουταλάκια γλυκού και να τα ξεπλένετε με άφθονο νερό για να φύγουν τα φυτοφάρμακα.

  Να καταναλώνετε μόνο άπαχο, βιολογικό κρέας που τρέφεται με χορτάρι και όχι με ζωοτροφές με αντιβιοτικά και ορμόνες.

  Να τρώτε μόνο φρέσκο ψάρι, με καθαρά μάτια και κόκκινα ή ζωηρά ροζ βράγχια, που δεν μυρίζει άσχημα κι έχει σφιχτή σάρκα. Αν δεν μπορείτε να βρείτε φρέσκο, καλύτερα καταναλώστε κατεψυγμένο ψάρι, που έχει συσκευαστεί εν πλω.

  Μην τρώτε τρόφιμα από κονσέρβες. Τα τρόφιμα πρέπει να συσκευάζονται σε γυάλινα δοχεία, με ειδικές διαδικασίες, για να μην χάνουν τα αντιοξειδωτικά τους, τις βιταμίνες, τις ίνες και τα ένζυμά τους.

  blood type 1

  ΤΥΠΟΣ Ο: Να τρώτε μικρές ποσότητες άπαχου κόκκινου κρέατος 2 φορές την εβδομάδα και να ελαττώσετε το σιτάρι.

  ΤΥΠΟΣ Α: Αντικαταστήστε τις ζωϊκές με τις φυτικές πρωτεϊνες. Επίσης, να τρώτε ψάρια και περισσότερα φασόλια και σιτηρά.

  ΤΥΠΟΣ Β: Να τρώτε βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα συχνά και ελαττώστε το κοτόπουλο.

  ΤΥΠΟΣ ΑΒ: Να καταναλώνετε θαλασσινά, τόφου, να τρώτε μικρές ποσότητες κρέατος, όπως αρνί και γαλοπούλα. Να αποφεύγετε το κοτόπουλο, το καλαμπόκι και τα φασόλια.

  Τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα για να έχετε την υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά τρόφιμα

  blood type 4

  Διαβάστε, επίσης,

  Μπαχαρικά και καρυκεύματα ανάλογα με την ομάδα αίματος

  Το τσάι που πρέπει να πίνετε ανάλογα με την ομάδα αίματος

  Αν η ομάδα αίματός σας είναι ΑΒ Rh αρνητικό ή θετικό

  Αν η ομάδα αίματός σας είναι A Rh αρνητικό ή θετικό

  Αν η ομάδα αίματός σας είναι Β Rh αρνητικό ή θετικό

  Αν έχετε ομάδα αίματος Ο Rh θετικό ή αρνητικό

  Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

  Ομάδα αίματος και άνοια

  Ο κίνδυνος ασθενειών ανάλογα με την ομάδα αίματος

  www.emedi.gr

  blood type 3

   

 • Αν η ομάδα αίματός σας είναι ΑΒ Rh αρνητικό ή θετικό Αν η ομάδα αίματός σας είναι ΑΒ Rh αρνητικό ή θετικό

  Ομάδα αίματος  ΑΒ Rh + ή Α Rh -

  Ομάδα αίματος ΑΒ Rh + και ΑΒ Rh -
  Το γονίδιο ΑΒΟ βρίσκεται στο χρωμόσωμα 9 και καθορίζει το σύστημα ομάδων αίματος ΑΒΟ. Τα γονίδια Α και Β είναι κυρίαρχα, καθιστώντας την έκφραση και των δύο αντιγόνων Α και Β όταν τα αλληλόμορφα Α ή Β είναι παρόντα. Η φύση των αντιγόνων που υπάρχουν στον ορό καθορίζει τον τύπο του αίματος. Το ΑΒ υποδηλώνει ότι ένα άτομο έχει τόσο το αντιγόνο Α, όσο και το Β.
  Τα άτομα που είναι ΑΒ ομάδα αίματος είναι καθολικοί δωρητές πλάσματος επειδή το πλάσμα μπορεί να μεταγγίζεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο οποιασδήποτε ομάδας αίματος.
  Ο τύπος ΑΒ Rh + του αίματος αναφέρεται ως καθολικός αποδέκτης, επειδή μπορεί να λαμβάνει μεταγγίσεις από κάθε ομάδα αίματος. 

  Ομάδα αίματος ΑΒ Rh + (ΑΒ +)

  Είναι πολύ σπάνια ομάδα αίματος που υπάρχει σε 1 στα 29 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 3,4% του πληθυσμού έχει ΑΒ θετικό αίμα.  Αυτός ο τύπος αίματος είναι παρόν σε περίπου 3% σε Καυκάσιους, 4% σε Αφροαμερικανούς, 2% σε ισπανόφωνους, και 7% σε χώρες της Ασίας. 

  Ομάδα αίματος ΑΒ Rh - (Α -)

  Αυτή η ομάδα αίματος είναι επίσης από τα σπανιότερα είδη μεταξύ όλων των ομάδων αίματος, διότι είναι παρούσα σε μόνο 1 από τα 167 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 0,6% του πληθυσμού έχει ομάδα αίματος ΑΒ -. Αυτός ο τύπος αίματος είναι παρών σε περίπου 1% σε Καυκάσιους, 0,3% σε Αφροαμερικανούς, 0,2% σε Ισπανόφωνους, και 0,1% στην Ασία.

  Πώς κληρονομείται η ΑΒ Θετική και η ΑΒ Αρνητική ομάδα αίματος;

  Εάν οι γονείς έχουν ομάδες αίματος Α και Β, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε Ο, είτε Α, είτε Β, είτε ΑΒ.

  Εάν οι  γονείς έχουν ομάδες αίματος Α και ΑΒ, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε  Α, είτε Β είτε ΑΒ.

  Αν οι  γονείς έχουν ομάδες αίματος Β και ΑΒ, η ομάδα αίματος του παιδιού θα είναι είτε Β, είτε Α είτε ΑΒ.

  Αν οι  γονείς έχουν ομάδες αίματος ΑΒ και ΑΒ, η ομάδα αίματος του παιδιού, είτε θα είναι είτε Α, είτε Β είτε ΑΒ.

  Ομάδα αίματος ΑΒ +: Τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ + μπορούν να λάβουν αίμα από ΑΒ +, ΑΒ -, Β +, Β -, Α +, Α -, O + και Ο-
  Ένα άτομο που λαμβάνει αίμα με θετικό ΑΒ τύπο αίματος έχει τα αντιγόνα Α, Β και το αντιγόνο Rh στο αίμα. 

  Ομάδα αίματος ΑΒ -: Τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ - μπορούν να λάβουν αίμα από ΑΒ -, Β -, Α -, και Ο -.

  Το ΑΒ + μπορεί μόνο να δοθεί σε άτομα με ΑΒ + αίμα: Αυτό συμβαίνει λόγω της παρουσίας αντιγόνων Α, Β και του αντιγόνου Rh στο αίμα του δότη. Κάθε μετάγγιση ΑΒ + σε οποιεσδήποτε άλλες ομάδες αίματος μπορεί να προκαλέσει επίθεση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

  Το ΑΒ - μπορεί μόνο να δοθεί σε άτομα με ΑΒ + και ΑΒ - αίμα: Αυτό συμβαίνει λόγω της παρουσίας αντιγόνων Α, Β και της απουσίας του αντιγόνου Rh στο αίμα του δότη. Κάθε μετάγγιση ΑΒ - σε οποιεσδήποτε άλλες ομάδες αίματος μπορεί να προκαλέσει επίθεση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

  Τα άτομα με ομάδα αίματος AB μπορεί να λάβουν πλάσμα μόνο από ομάδα αίματος AB: Ωστόσο, τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ είναι καθολικοί δότες πλάσματος, και το πλάσμα της ομάδος αίματος ΑΒ μπορεί να δοθεί σε όλες τις ομάδες αίματος.

  Τα άτομα που μπορούν να πάρουν αιμοπετάλια από ΑΒ + δότη είναι τα άτομα Rh + όλων των ομάδων αίματος

  Τα άτομα που μπορούν να πάρουν αιμοπετάλια από ΑΒ - δότη είναι τα άτομα όλων των ομάδων αίματος

  O τύπος ΑΒ Rh + είναι ρέζους θετικό και ο τύπος ΑΒ Rh - είναι ρέζους αρνητικό

  Το σύστημα Rh  είναι το δεύτερο πιο σημαντικό σύστημα της ομάδας του αίματος στη μετάγγιση.

  Ανάλογα με την παρουσία ή όχι στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων του παράγοντα ρέζους, που είναι όπως και οι ουσίες Α και Β, ένα συγκολλητινογόνο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια λέγονται «Ρέζους θετικά» ή «Ρέζους αρνητικά». Ένα άτομο Ρέζους Θετικό μπορεί να πάρει αίμα της ίδιας ομάδας και σε μερικές περιπτώσεις αίμα Ρέζους Αρνητικό. Αντίθετα, άτομο Ρέζους-Αρνητικό δεν πρέπει να δεχθεί αίμα Ρέζους- θετικό. Ας σημειωθεί, ότι αν συμβεί η τελευταία περίπτωση, στην διάρκεια της πρώτης μετάγγισης τέτοιου αίματος, συνήθως δεν συμβαίνει τίποτα. Μετά όμως από αυτή, ο οργανισμός του λήπτη «ευαισθητοποιείται» και παράγει «αντισώματα», δηλ. ουσίες αντι-Ρέζους που θα καταστρέψουν μαζικά ερυθρά-Θετικά σε περίπτωση και δεύτερης ή και άλλων λαθεμένων μεταγγίσεων με κίνδυνο της ζωής του αρρώστου αυτού. Ανάλογη κατάσταση «ευαισθητοποίησης» με τον παράγοντα Ρέζους μπορεί να συμβεί σε γυναίκες Ρέζους - Αρνητικές σε περίπτωση που εγκυμονούν έμβρυο που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα αντιγόνο Ρέζους. Σ' αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι, ότι δεν θα συμβεί τίποτα στη διάρκεια του πρώτου τοκετού. Στους επόμενους όμως τοκετούς τα προϋπάρχοντα στο αίμα της μητέρας αντισώματα αντι-Ρέζους ακολουθώντας αντίθετη πορεία, θα περάσουν διαμέσου του πλακούντα στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου Ρέζους - θετικό και μπορεί να προκαλέσουν από ελαφρό ίκτερο, μέχρι σοβαρές ή και θανατηφόρες βλάβες στο έμβρυο. O ελαφρύς αυτός ίκτερος ονομάζεται αιμολυτικός ίκτερος των νεογνών και απαιτεί ειδική θεραπεία που σε σοβαρές περιπτώσεις περιλαμβάνει την «αφαιμαξομετάγγιση», δηλαδή την πλήρη ανταλλαγή του αίματος του νεογνού με νέο συμβατό αίμα. Σήμερα με την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, η «ευαισθητοποίηση» της μητέρας προλαμβάνεται με τη χορήγηση αντι-ρέζους σφαιρίνης, αμέσως μετά τον τοκετό.

  Εάν δοθεί κατά λάθος, αίμα ομάδας που δεν πρέπει να δοθεί σε ένα ασθενή, τότε γίνεται μια μαζική και κάποτε θανατηφόρα αιμόλυση των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταγγίζονται στον ασθενή. Τα αντισώματα του ασθενούς αναγνωρίζουν τα αντίστοιχα αντιγόνα των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταγγίζονται κατά λάθος, τα καταστρέφουν προκαλώντας σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις, αιμόλυση με ανεπάρκεια οργάνων που μπορεί να οδηγήσουν μεταξύ άλλων και στο θάνατο.

  Ασθένειες στα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ: Όσοι έχουν ομάδα αίματος ΑΒ πιστεύεται ότι έχουν κίνδυνο και ευαισθησία για ασθένειες, όπως τα άτομα με ομάδα αίματος Α ή Β ή και των δύο. 

  Προσωπικότητα σε άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ: Τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ είναι πνευματικά και διαισθητικά. Επίσης, είναι πολύ φιλικά, με κατανόηση, εμπιστοσύνη, συναισθηματικά και παθιασμένα.

  Διατροφή για τα άτομα με ομάδα ΑΒ: Η χαμηλή οξύτητα του στομάχου έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη της ικανότητας να μεταβολίζουν την τροφή αποτελεσματικά και συχνά, η πρόσληψη κρέατος αποθηκεύεται ως λίπος. Μικρότερα και συχνότερα γεύματα συνιστώνται. Ειδικά, όταν έχουν άγχος τα άτομα αυτού του τύπου αίματος θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Οι προτάσεις των τροφίμων για τα άτομα της ομάδας αίματος ΑΒ περιλαμβάνουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως το κεφίρ και το γιαούρτι), το τόφου, οι σαρδέλες, ο τόνος και ο σολομός. Να αποφεύγετε το κοτόπουλο και αντί αυτού να τρώτε γαλοπούλα. Να αποφεύγετε το χταπόδι και να τρώτε αντί αυτού ψάρια. Να αποφεύγετε το γάλα και να τρώτε αντί αυτού γιαούρτι. Να αποφεύγεται το καλαμποκέλαιο και να τρώτε ελαιόλαδο. Να αποφεύγετε τα μαύρα φασόλια και να τρώτε φακές. Να αποφεύγετε τους ηλιόσπορους και να τρώτε φυστίκια. Να αποφεύγετε τα δημητριακά και να τρώτε άγριο ρύζι. Να αποφεύγετε τις μαύρες ελιές και να τρώτε κολοκύθα. Να μην τρώτε μπανάνες, αλλά να τρώτε ακτινίδια για το κάλιο. Αντί για μαύρο τσάι να πίνετε καφέ.

  Άσκηση για τα άτομα με ομάδα αίματος ΑΒ: Τα άτομα με ομάδα αίματος Α έχουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Η αύξηση αυτή καθιστά δύσκολο για αυτούς να χειριστούν το άγχος. Ωστόσο, τα επίπεδα κορτιζόλης μειώνονται με τακτικά προγράμματα άσκησης που βοηθούν στην προώθηση της ηρεμίας και στην εστίαση. Η υπερβολική προπόνηση θα πρέπει να αποφεύγεται διότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Η άσκηση μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για τα άτομα της ομάδας αίματος ΑΒ άτομα κυρίως για την διατήρηση της υγιούς συναισθηματικής ισορροπίας και για την μείωση του στρες. Συνιστάται αερόβια σωματική άσκηση, όπως η ποδηλασία ή το τρέξιμο σε συνδυασμό με κατευναστικές δραστηριότητες όπως γιόγκα και ο διαλογισμός.

  Διαβάστε, επίσης,

  Αν η ομάδα αίματός σας είναι A Rh αρνητικό ή θετικό

  Αν η ομάδα αίματός σας είναι Β Rh αρνητικό ή θετικό

  Αν έχετε ομάδα αίματος Ο Rh θετικό ή αρνητικό

  Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

  Ομάδα αίματος και άνοια

  Ο κίνδυνος ασθενειών ανάλογα με την ομάδα αίματος

  www.emedi.gr

 • Ο κίνδυνος ασθενειών ανάλογα με την ομάδα αίματος Ο κίνδυνος ασθενειών ανάλογα με την ομάδα αίματος

  Μήπως η ομάδα αίματος που έχουμε επηρεάζει την υγεία μας;

  Θα μπορούσε η ομάδα αίματός μας να καθορίσει τον κίνδυνο για καρκίνο, υπογονιμότητα, για έλκος στομάχου και για ασθένειες, όπως η χολέρα και η ελονοσία;

  Κάποιοι κάνουν δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος, γιατί πιστεύουν ότι η ομάδα αίματος καθορίζει το πώς το σώμα αντιδρά σε ορισμένα τρόφιμα.

  Πολλές νέες μελέτες, όμως αποκαλύπτουν πώς η ομάδα αίματος μπορεί να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε διάφορες ασθένειες  ή ακόμα και να μας προστατεύσει από αυτές.

  Η τελευταία έρευνα δείχνει ότι όσοι έχουν ομάδα αίματος O έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Στη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 20.000 άτομα και δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ένα γονίδιο που ονομάζεται Adamts7 αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή. Αλλά τα άτομα με ομάδα αίματος Ο, που έχουν το Adamts7, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο. Η γνώση μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Τέτοια φάρμακα μπορεί να μιμούνται την ευεργετική επίδραση του γονιδίου στα άτομα της ομάδας αίματος Ο.

  Η ομάδα αίματός μας εξαρτάται από τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας.

  Υπάρχουν 4 ομάδες αίματος: Α, Β, ΑΒ και Ο.

  Αυτό που διακρίνει κάθε τύπο είναι τα αντιγόνα (τα ανοσοποιητικά συστήματα άμυνας) επί της επιφανείας των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

  Κάθε τύπος ομάδας αίματος εξελίχθηκε για να παρέχει άμυνα κατά των θανατηφόρων ασθενειών. 

  Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από ελονοσία από τους ανθρώπους με άλλες ομάδες αίματος. Αλλά είναι πιο ευάλωτοι στη χολέρα και τα έλκη του στομάχου από ιούς και βακτήρια.

  Σύμφωνα με τους Ναζιστές η καθαρή άρια φυλή ήταν η ομάδα αίματος Α. Η κύρια ομάδα «εχθρός» ήταν η ομάδα Β κι έτσι εντόπιζαν τις «κατώτερες» φυλές.

  Στη δεκαετία του πενήντα, η έρευνα σε τέσσερα νοσοκομεία του Λονδίνου διαπίστωσε, ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στομάχου ήταν πολύ υψηλότερος για τα άτομα με ομάδα αίματος Α απ' ότι για τα άτομα με ομάδα αίματος Ο. Αλλά οι άνθρωποι με ομάδα O είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο πεπτικών ελκών. Οι άνθρωποι με ομάδα Α μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης γαστρικού καρκίνου, όταν καπνίζουν, πίνουν αλκοόλ ή καταναλώνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

  Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει πεπτικά έλκη, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

  Τον περασμένο Οκτώβριο, Αμερικανοί επιστήμονες έδειξαν ότι η ομάδα αίματος μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές της να μείνει έγκυος. Στη μελέτη στην οποία πήραν μέρος πάνω από 560 γυναίκες διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος O ήταν δύο φορές πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο αριθμό και χειρότερη ποιότητα ωαρίων που επηρέαζε τις πιθανότητες σύλληψης. Οι γυναίκες με ομάδα αίματος Α φάνηκε να έχουν καλύτερο αριθμό και ποιότητα ωαρίων με την πάροδο του χρόνου. Οι ομάδες αίματος έχουν συνδεθεί και με άλλα αναπαραγωγικά προβλήματα. Τον περασμένο μήνα, μια μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ΑΒ ή Β ομάδα αίματος έχουν ένα αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών. Υπάρχουν φόβοι ότι η ομάδα ΑΒ τριπλασιάζει τον κίνδυνο στις έγκυες μητέρες για αυξημένη αρτηριακή πίεση και προεκλαμψία. Η διαπίστωση αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τον εντοπισμό των γυναικών που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

  Άλλη έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι με διαβήτη που έχουν ΑΒ και Β ομάδα αίματος έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι με ομάδα τύπου O μπορεί να έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο, αλλά είναι πιο ευάλωτοι από άλλους στον Norovirus, με εμέτους και διάρροια, αλλά είναι και πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία, λένε Δανοί ερευνητές. Οι άντρες με ομάδα αίματος O που εκτίθενται συστηματικά στη ρύπανση στο χώρο εργασίας έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας σε σύγκριση με τους άνδρες με άλλους τύπους αίματος. Οι ερευνητές, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bispebjerg της Κοπεγχάγης, εικάζουν ότι η ρύπανση ξεκινάει χρόνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα των ανδρών που μπορεί να τους οδηγήσουν σε παχυσαρκία.

  Η δίαιτα βάσει της ομάδας αίματος, βασίζεται στην ιδέα ότι στους διαφορετικούς τύπους αίματος, η επεξεργασία τροφίμων γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Για να χάσουν βάρος, τα άτομα με ομάδα Α πρέπει να ακολουθήσουν μία χορτοφαγική δίαιτα, ενώ τα άτομα της ομάδας O πρέπει να τρώνε κρέας και να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά και το σιτάρι.

  Οι ερευνητές, τέλος, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις για τις ομάδες αίματος για την θεραπεία της ελονοσίας. Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είναι ανθεκτικά στην ελονοσία που σκοτώνει εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο.

  Η ομάδα αίματος θα πρέπει να ελέγχεται σε κάθε άνθρωπο και αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών.

  Διαβάστε, επίσης,

  Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο

  Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

  Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια

  Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

  www.emedi.gr

 • Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια

  Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια

   

  Οι άνθρωποι από τις ομάδες αίματος Α, Β και ΑΒ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από ό, τι εκείνοι με την ομάδα αίματος Ο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

  Εκείνοι με την ομάδα αίματος ΑΒ, είναι οι πιο ευάλωτοι με 23% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από καρδιακή νόσο, από ό, τι τα άτομα με ομάδα αίματος Ο.

  Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά εξετάζουν πώς οι ομάδες αίματος μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του τρόπου ζωής.

  Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο American Heart Association Journal.

  Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι  στα άτομα με ομάδα αίματος Β, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται κατά 11%, και για την ομάδα αίματος Α, κατά 5%.

  Ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν τον τύπο του αίματός τους, τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα για το ποιοί είναι σε κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο. Έτσι,υγιε αν κάποιος εγνωρίζει ότι είναι σε υψηλότερο κίνδυνο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η σωστή διατροφή, η  άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος.

  Βέβαια όλοι πρέπει να φροντίζουν για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών νόσων.

  Η μελέτη δεν εξέτασε γιατί διαφορετικοί τύποι του αίματος φαίνεται να έχουν διαφορετικούς κινδύνους των καρδιακών παθήσεων αν και  υπάρχουν πολλοί πιθανοί μηχανισμοί.

  Η ομάδα αίματος ΑΒ έχει συνδεθεί με φλεγμονή, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταστροφή αρτηρίας.

  Υπάρχουν, επίσης, αποδείξεις ότι η ομάδα αίματος Α συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης,  των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL), μία κηρώδη ουσία που μπορεί να φράξει τις αρτηρίες.

  Ενώ εκείνοι με ομάδα αίματος Ο μπορούν να επωφεληθούν από τα αυξημένα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που βοηθά τη ροή του αίματος και την πήξη.

  Τα ευρήματα βασίζονται σε δύο μεγάλες αμερικανικές μελέτες ανάλυσης  με 62.073 γυναίκες από τη μελέτη Nurses 'Health και 27.428 ενήλικες από το Health Professionals Follow-up Study. Ήταν μεταξύ των ηλικιών 30 και 75 και παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια. Δεδομένου ότι αυτή η ομάδα μελέτης ήταν κυρίως Καυκάσιοι, οι ερευνητές λένε ότι δεν είναι σαφές αν τα ευρήματά τους θα πρέπει να ισχύουν και σε άλλες εθνοτικές ομάδες.

  Η ομάδα εξετάζει τώρα κατά πόσο οι άνθρωποι με διαφορετικές ομάδες αίματος αντιδρούν διαφορετικά στις αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση, η πρόσληψη χοληστερόλης.

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

  Τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης;

  Νόσος των Καρωτίδων

  Αθηροσκλήρωση

  www.emedi.gr