Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2014 11:43

Τα συχνότερα αλλεργιογόνα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Σχεδόν το 20% των ανθρώπων έχουν αλλεργίες

Οι αλλεργίες είναι μια ανώμαλη αντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Η άμυνα του οργανισμού σας αντιδρά σε μια συνήθως αβλαβή ουσία, όπως η γύρη, το τρίχωμα ζώων, ή τα τρόφιμα. Σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως απειλητική για τη ζωή.

Τα συχνότερα αλλεργιογόνα

  • H γύρη από τα δέντρα, τα χόρτα, και τα ζιζάνια μπορεί να προκαλέσει αλλεργική ρινίτιδα ή εποχιακές αλλεργίες. Μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως φτέρνισμα, καταρροή, ρινική συμφόρηση, και φαγούρα και υγρά μάτια. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν φυτικά φάρμακα, συνταγογραφούμενα φάρμακα και ενέσεις. Αποτρέψτε τα συμπτώματα παραμένοντας στο σπίτι τις ημέρες, που τα επίπεδα γύρης είναι υψηλά, κλείνοντας τα παράθυρα, και χρησιμοποιώντας κλιματισμό.
  • Οι πρωτεΐνες που εκκρίνονται από τους αδένες στο δέρμα ενός ζώου και που υπάρχουν στο σάλιο τους μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Η αλλεργία μπορεί να πάρει δύο ή περισσότερα χρόνια για να αναπτυχθεί. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας προκαλεί αλλεργίες, κρατήστε τα ζώα μακριά από την κρεβατοκάμαρά σας, αποφύγετε τα χαλιά, και να το πλένετε τακτικά. Ένα φίλτρο HEPA στα κλιματιστικά και το συχνό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα μπορεί, επίσης, να βοηθήσουν.
  • Τα ακάρεα της σκόνης είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ζουν στη σκόνη του σπιτιού. Αναπτύσσονται σε υψηλή υγρασία και δημιουργούνται στα νεκρά κύτταρα του δέρματος των ανθρώπων και των κατοικίδιων ζώων, καθώς και στην γύρη, στα βακτήρια και στους μύκητες. Καλύψτε τα στρώματα και τα μαξιλάρια, χρησιμοποιήστε υποαλλεργικά μαξιλάρια, πλέντε τα σεντόνια κάθε εβδομάδα με ζεστό νερό, και αποφύγετε να έχετε στο σπίτι αντικείμενα που κρατούν σκόνη, όπως ταριχευμένα ζώα και χαλιά.
  • Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα τσιμπήματα εντόμων μπορεί να πάθουν μια σοβαρή ή ακόμα και απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εκτεταμένο οίδημα και ερυθρότητα από το τσίμπημα ή το δάγκωμα που μπορεί να διαρκέσει μία εβδομάδα ή περισσότερο, ναυτία, κόπωση και χαμηλό πυρετό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν τα τσιμπήματα των εντόμων προκαλέσουν μια σοβαρή αντίδραση (αναφυλαξία), τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο γύρω από το πρόσωπο, το λαιμό ή το στόμα, ταχυκαρδία, κνησμώδες εξάνθημα ή κνίδωση, ζάλη, ή μια απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Εάν είστε αλλεργικοί θα πρέπει να πάρετε αδρεναλίνη αμέσως μετά από ένα τσίμπημα για πρόληψη.
  • Ερεθιστικές ουσίες, όπως η μούχλα  ή τα σπόρια μούχλας μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα. Υπάρχουν πολλοί τύποι μούχλας. Χρειάζονται υγρασία για να αναπτυχθΟΎΝ. Μπορούν να βρεθούν σε υγρούς χώρους, όπως υπόγεια ή μπάνια, καθώς και στο γρασίδι ή στασάπια φύλλα. Αποφύγετε δραστηριότητες που προκαλούν συμπτώματα, όπως να μαζεύετε τα φύλλα με μια τσουγκράνα. Αερίστε τις υγρές περιοχές στο σπίτι σας.
  • Το γάλα, τα οστρακοειδή, τα αυγά, και τα καρύδια είναι από τις πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν αλλεργίες. Μια αλλεργική αντίδραση συμβαίνει συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση των υπεύθυνων τροφίμων. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αναπνευστικά προβλήματα, κνίδωση, έμετο, διάρροια, και πρήξιμο γύρω από το στόμα και μπορεί να είναι σοβαρές. Αποφύγετε όλα τα τρόφιμα που είστε αλλεργικοί. Αν τα φάτε κατά λάθος μπορεί να χρειαστείτε μια ένεση αδρεναλίνης.
  • Τα Latex γάντια, τα προφυλακτικά, και ορισμένες ιατρικές συσκευές μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία από λάτεξ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα του δέρματος, ερεθισμό των ματιών, ρινική καταρροή, φτέρνισμα, συριγμό, και φαγούρα στο δέρμα ή στη μύτη. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να κυμαίνονται από ερυθρότητα του δέρματος και φαγούρα μέχρι την  αναφυλαξία, μια σοβαρή αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, και κνίδωση. Αν είστε αλλεργικοί, να έχετε μαζί σας ένεση αδρεναλίνης.
  • Τα συμπτώματα των αλλεργιών στα φάρμακα, όπως η πενικιλίνη ή ασπιρίνη, μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως απειλητικά για τη ζωή και μπορεί να περιλαμβάνουν κνίδωση, φαγούρα στα μάτια,  κυκλοφοριακή συμφόρηση και οίδημα στο πρόσωπο, το στόμα και το λαιμό. Είναι καλύτερο να αποφευχθούν αυτά τα φάρμακα. Σε ήπια συμπτώματα πάρτε αντιισταμινικά ή στεροειδή. Για σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας, μπορεί να χρειαστεί ένεση αδρεναλίνης.
  • Τα αρώματα, όπως αρωματικά κεριά, απορρυπαντικά πλυντηρίων, και καλλυντικά μπορούν να προκαλέσουν ήπια έως σοβαρά προβλήματα υγείας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα φεύγουν όταν δεν υπάρχει το άρωμα. Για κάποιους, η επαναλαμβανόμενη έκθεση προκαλεί περισσότερα συμπτώματα που συμβαίνουν πιο συχνά και  διαρκούν περισσότερο. Υπάρχει το θέμα αν οι αντιδράσεις είναι μια πραγματική αλλεργία ή απλά η αντίδραση του σώματος σε ένα ερεθιστικό.
  • Οι κατσαρίδες δεν είναι ανατριχιαστικές μόνο στη θέα, αλλά μια πρωτεΐνη στα περιττώματά τους μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό αλλεργιογόνο. Μπορεί να είναι δύσκολο να απαλλαγούμε από τις κατσαρίδες από το σπίτι μας, ειδικά σε ένα ζεστό κλίμα, ή αν ζείτε σε μια πολυκατοικία. Αντιμετωπίστε για κατσαρίδες με τη χρήση φυτοφαρμάκων, να είναι καθαρή η κουζίνα σας, και επισκευάστε τις ρωγμές σε δάπεδα, τοίχους και κλείστε τα παράθυρα για να σταματήσει η  είσοδό τους στο  σπίτι σας.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις αλλεργίες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις αλλεργίες

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις αλλεργίες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις αλλεργίες

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τις αλλεργίες

Οι βιταμίνες για την αλλεργία από γύρη

Όταν οι πολύποδες της μύτης είναι χρόνιοι

Πολύποδες της μύτης

Εσείς τι προτιμάτε σκύλο η γάτα;

Εσείς έχετε αλλεργία στις γάτες;

Οι ενδοκρινολογικές αιτίες πυρετού

Οι τροφικές αλλεργίες

Οι ευωδιές της ευεξίας

Νέο τεστ για την αλλεργία

Αλλεργίες

Πίνακας αλλεργιογόνων

Αλλεργικά διαγνωστικά τεστ

Τι είναι τα RAST test;

Αλλεργία στο σπέρμα

Αλλεργία στα μάτια

Αλλεργία στην πενικιλλίνη

Αλλεργίες στα παιδιά

Αλλεργία στην ασπιρίνη

Η ιστορία της Αλλεργιολογίας

Η ευαισθησία στις τροφές

Είσαστε αλλεργικοί στο σκιαγραφικό;

Αναφυλαξία

Τι είναι η κνίδωση;

Θεραπευτικός αλγόριθμος της αναφυλαξίας

www.emedi.gr

 

 

Διαβάστηκε 2609 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 17:37
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τελευταία άρθρα από τον/την Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Σχετικά Άρθρα