Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014 17:12

Οι αιμορροΐδες

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Υποφέρετε από αιμορροϊδες;

Αν νιώθετε τσούξιμο και πόνο στην περιοχή του πρωκτού και παρατηρείτε αίμα γύρω από τα κόπρανα έχετε αιμορροϊδες.

Η πάθηση αυτή οφείλεται σε διάταση των φλεβών που βρίσκονται στην περιοχή του πρωκτού και δημιουργούν τοπικά φλεγμονή όταν κάποιο από τα αγγεία αυτά σπάσει και δημιουργήσει θρόμβο. Είναι, δηλαδή, κιρσοειδείς διατάσεις του αιμορραϊδικού φλεβικού πλέγματος.

Συνήθως, οι αιμορροϊδες ταλαιπωρούν ανθρώπους δυσκοίλιους και γυναίκες που είχαν πολλούς τοκετούς.

Οι αιμορροΐδες, ICD-10 I84 είναι αγγειακές δομές στο πρωκτικό κανάλι που βοηθούν με τον έλεγχο των κοπράνων. Είναι παθολογικές όταν έχουν οίδημα ή φλεγμονή. Στην φυσιολογική τους κατάσταση, δρουν ως μαξιλάρι που αποτελείται από αρτηριοφλεβικά κανάλια και συνδετικό ιστό.

Τα συμπτώματα των παθολογικών αιμορροΐδων εξαρτώνται από τον τύπο.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες, συνήθως, παρουσιάζονται με ανώδυνη αιμορραγία από το ορθό και εντοπίζονται πάνω από την οδοντωτή γραμμή, ενώ οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να πάθουν θρόμβωση και να παράγουν πόνο και πρήξιμο στην περιοχή του πρωκτού και εντοπίζονται κάτω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από πλακώδες επιθήλιο. 

Η αρχική θεραπεία για την ήπια έως μέτρια νόσο συνίσταται στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, των υγρών από το στόμα για ενυδάτωση και ΜΣΑΦ για τον πόνο. Μια σειρά από μικρές επεμβάσεις μπορεί να γίνουν εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή δεν βελτιώνονται με τη συντηρητική θεραπεία.

Η χειρουργική επέμβαση είναι αποκλειστικά για εκείνους που αποτυγχάνουν να βελτιωθούν μετά τα συντηρητικά μέτρα και υποφέρουν.

Το ήμισυ των ανθρώπων μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις αιμορροΐδες τους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Τα αποτελέσματα από τη συντηρητική θεραπεία είναι, συνήθως, καλά.


Σημεία και συμπτώματα αιμορροϊδων

Πολλοί άνθρωποι έχουν και εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροϊδες. Η αιμορραγία, συνήθως, δεν προκαλεί αναιμία.

-Εξωτερικές  αιμορροΐδες

Εάν δεν πάθουν θρόμβωση, οι εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να προκαλέσει λίγα προβλήματα. Ωστόσο, όταν υποστούν θρόμβωση, οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι πολύ επώδυνες. Παρ 'όλα αυτά, αυτός ο πόνος, συνήθως, υποχωρεί σε 2-3 ημέρες ή σε λίγες εβδομάδες. Αν αιμορροΐδες είναι μεγάλες και να προκαλέσουν προβλήματα με την υγιεινή, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος γύρω, και φαγούρα γύρω από τον πρωκτό.

-Εσωτερικές αιμορροΐδες

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνήθως παρουσιάζονται με ανώδυνη, φωτεινή κόκκινη πρωκτική αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά από μια κένωση. Το αίμα συνήθως καλύπτει τα κόπρανα (μια κατάσταση γνωστή ως αιματοχεσία), μπορεί να βρίσκεται  στο χαρτί της τουαλέτας, ή να στάζει στη λεκάνη της τουαλέτας. Τα ίδια τα κόπρανα είναι, συνήθως, κανονικά χρωματισμένα.  Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν βλεννώδη έκκριση, μια περιπρωκτική μάζα,  πρόπτωση εντέρου μέσα από τον πρωκτό, φαγούρα, και ακράτεια κοπράνων. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι συνήθως επώδυνες μόνο αν γίνει θρόμβωση ή νεκρωθούν.

Γενικά τα σημεία και συμπτώματα των αιμορροΐδων

 • Αιμορραγία από το ορθό
 • Πρόπτωση ορθού
 • Πρωκταλγία με εξέλκωση ή θρόμβωση
 • Κνησμός
 • Δυσκοιλιότητα
 • Τεινεσμός
 • Ακράτεια κοπράνων
 • Διατεταμένες αιμορροϊδικές φλέβες
 • Αιματοχεσία
 • Βλέννα στα κόπρανα
 • Αίσθημα ατελούς κένωσης του εντέρου
 • Πρωκτικό συρίγγιο
 • Φλεγμονή του πρωκτού
 • Εξέλκωση του πρωκτού
 • Πρόπτωση αιμορροϊδων
 • Περίσφιξη αιμορροϊδων
 • Αναιμία
 • Θρόμβωση αιμορροϊδων

Αίτια αιμορροΐδων

Μια σειρά από παράγοντες πιστεύεται ότι παίζουν ένα ρόλο:

 • Ακανόνιστες συνήθειες εντέρου (δυσκοιλιότητα ή διάρροια),
 • Έλλειψη άσκησης
 • Κακή διατροφή (δίαιτες με λίγες φυτικές ίνες)
 • Αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση (παρατεταμένη προσπάθεια, ασκίτης, μια ενδοκοιλιακή μάζα, ή η εγκυμοσύνη)
 • Γενετική
 • Απουσία των βαλβίδων εντός των αιμορροϊδικών φλεβών
 • Γήρανση από απώλεια του μυϊκού τόνου και συνυπάρχει και πρόπτωση
 • Η χειρουργική επέμβαση στο ορθό, η σφιγκτηροτομή
 • Κακοήθεια του κόλου
 • Ηπατοπάθεια
 • Πυλαία υπέρταση
 • Συνουσία από το ορθό
 • Στα βρέφη και στα παιδιά οι αιμορροϊδες είναι σπάνιες και πάντα υπάρχει υποκείμενη αιτία, όπως απόφραξη της κάτω κοίλης ή μεσεντερίου, κίρρωση ή πυλαίας υπέρτασης, χρόνιας δυσκοιλιότητας, ενσφήνωσης κοπράνων και έντονης προσπάθειας στην αφόδευση.
 • Άλλοι παράγοντες που πιστεύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την παρατεταμένη καθιστική εργασία, τον  χρόνιο βήχα, και τη δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους
 • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η πίεση από το έμβρυο στην κοιλιά και οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν την μεγέθυνση των αιμορροϊδων. Η γέννηση του μωρού οδηγεί επίσης σε αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Οι έγκυες γυναίκες σπάνια χρειάζεται χειρουργική θεραπεία, γιατί τα έντονα συμπτώματα, συνήθως, υποχωρούν μετά τη γέννα.

Παθοφυσιολογία αιμορροϊδων

Οι αιμορροΐδες είναι μέρος της κανονικής ανθρώπινης ανατομίας και γίνonται μια παθολογική ασθένεια μόνο όταν συμβαίνουν ανώμαλες αλλαγές. Υπάρχουν τρεις κύριες αιμορροϊδικές φλέβες στο κανονικό πρωκτικό κανάλι. Αυτές βρίσκονται κλασικά σε αριστερή πλάγια, δεξιά πρόσθια, και δεξιά οπίσθια θέση. Αποτελούνται από αιμοφόρα αγγεία συνδετικού ιστού και των λείων μυών. Τα αιμοφόρα αγγεία δεν έχουν μυϊκό ιστό στα τοιχώματα τους, όπως έχουν οι φλέβες. Αυτό το σύνολο των αιμοφόρων αγγείων είναι γνωστό ως αιμορροϊδικό πλέγμα.

Οι αιμορροΐδες είναι σημαντικές για την εγκράτεια των κοπράνων. Συμβάλλουν στο 15-20% της πίεσης του κλεισίματος του πρωκτού κατά την ηρεμία και την προστασία των μυών του πρωκτικού σφιγκτήρα κατά τη διάρκεια της διέλευσης των κοπράνων. Όταν  η ενδοκοιλιακή πίεση αυξάνεται οι αιμορροΐδες αυξάνονται σε μέγεθος, συμβάλλοντας στη διατήρηση κλειστού του πρωκτού. Τα συμπτώματα ξεκινούν όταν αυτές οι αγγειακές δομές σπρώχνονται προς τα κάτω ή όταν φλεβική πίεση είναι υπερβολικά αυξημένη. Η αυξημένη πίεση του σφιγκτήρα του πρωκτού μπορεί, επίσης, να συμμετέχει στα συμπτώματα αιμορροΐδων. Οι εσωτερικές αιμορροίδες προέρχονται από το ανώτερο αιμορροϊδικό πλέγμα και οι εξωτερικές από το κατώτερο αιμορροϊδικό πλέγμα. Η οδοντωτή γραμμή χωρίζει τις δύο περιοχές.


Διάγνωση αιμορροϊδων

Οι αιμορροΐδες, συνήθως, διαγιγνώσκονται από τη φυσική εξέταση. Μια μακροσκοπική εξέταση του πρωκτού και της γύρω περιοχής μπορεί να διαγνώσει τις εξωτερικές αιμορροϊδες ή την πρόπτωση των αιμορροΐδων.  Μια εξέταση του ορθού μπορεί να γίνει  για την ανίχνευση πιθανών όγκων του ορθού, πολυπόδων, διεύρυνσης του προστάτη, ή αποστημάτων. Η εξέταση αυτή μπορεί να μην είναι δυνατή χωρίς κατάλληλη νάρκωση λόγω του πόνου, αν και οι περισσότερες εσωτερικές αιμορροΐδες δεν συνδέονται με  πόνο. Η οπτική επιβεβαίωση των εσωτερικών αιμορροΐδων μπορεί να απαιτήσει πρωκτοσκόπηση ή σιγμοειδοσκόπηση. Εάν υπάρχει πόνος, πιθανό να είναι υπάρχει πρωκτικό σχίσιμο (ραγάδα) ή εξωτερικές αιμορροΐδες. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι πάνω από την οδοντωτή γραμμή και καλύπτονται από κυλινδρικό επιθήλιο που δεν έχουν υποδοχείς πόνου.

Τέσσερις κατηγορίες αιμορροϊδων ανάλογα με τον βαθμό πρόπτωσης

Grade I: Δεν υπάρχει πρόπτωση, μόνο εμφανή αιμοφόρα αγγεία

Grade II: Πρόπτωση μικρή σε αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, αλλά γίνεται αυτόματη μείωση

Grade III: Πρόπτωση που απαιτεί χειροκίνητη ανάταξη των αιμορροϊδων

Grade IV: Πρόπτωση που δεν ανατάσσεται


Διαφορική διάγνωση αιμορροϊδων

Πολλά ορθοπρωκτικά προβλήματα, όπως οι  ραγάδες, τα συρίγγια, τα αποστήματα, ο καρκίνο του παχέος εντέρου, του ορθού, οι  κιρσοί, και ο κνησμός πρωκτού έχουν παρόμοια συμπτώματα. Πρωκτική αιμορραγία μπορεί, επίσης, να συμβεί λόγω ορθοκολικού καρκίνου, κολίτιδας, φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, εκκολπωμάτωσης, και αγγειοδυσπλασίας. Εάν υπάρχει  αναιμία θα πρέπει να εξεταστούν και άλλες πιθανές αιτίες.

Άλλες καταστάσεις με μάζες στον πρωκτό είναι: κονδυλώματα του πρωκτού, ουλές, πρόπτωση ορθού, πολύποδες. Οι ορθοπρωκτικοί κιρσοί οφείλονται στην αυξημένη πυλαία υπέρταση (πίεση του αίματος στην πυλαία φλέβα) και μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα παρόμοια με τις αιμορροΐδες.


Πρόληψη των αιμορροϊδων

Μια σειρά από προληπτικά μέτρα συνιστώνται, όπως αποφυγή παρατεταμένης παραμονής στην τουαλέτα, αποφυγή  δυσκοιλιότητας και διάρροιας με μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και άφθονα υγρά ή με λήψη συμπληρωμάτων ινών, και αρκετή άσκηση. Η ανάγνωση στην τουαλέτα κατά την προσπάθεια αφόδευσης πρέπει να αποφεύγεται. Επίσης, συνιστάται απώλεια βάρους για τα υπέρβαρα άτομα και η αποφυγή ανύψωσης βαριών αντικειμένων. Τέλος, αποφύγετε το παρατεταμένο κάθισμα στη δουλειά. Σηκωθείτε και μετακινηθείτε κατά τακτά χρονικά διαστήματα.


Θεραπεία αιμορροϊδων

-Συντηρητική

 • Η συντηρητική θεραπεία, συνήθως, γίνεται με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, πρόσληψη υγρών για ενυδάτωση, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και θερμά εδρόλουτρα. Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει είτε με διατροφικές αλλαγές ή κατανάλωση συμπληρωμάτων ινών.
 • Πολλοί τοπικοί παράγοντες και υπόθετα είναι διαθέσιμα. Παράγοντες που περιέχουν στεροειδές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερο από 14 ημέρες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση του δέρματος. Άλλοι τοπικοί παράγοντες, όπως η βαζελίνη ή το οξείδιο του ψευδαργύρου, η λιδοκαΐνη σαν αναλγητικό και αναισθητικό, και ένα αγγειοσυσταλτικό, όπως η επινεφρίνη συνιστώνται. Το βάλσαμο του Περού είναι κι αυτό αποτελεσματικό. Τα φλαβονοειδή χρησιμοποιούνται, επίσης.
 • Γίνεται ανάταξη πρόπτωσης με χειρισμό.
 • Χρησιμοποιούνται μαλακτικά κοπράνων.
 • Τοποθετούνται κομπρέσες με χαμομήλι.

-Χειρουργική

 • Απολίνωση συνιστάται ως θεραπεία πρώτης γραμμής σε εκείνους με βαθμό 1-3 αιμορροϊδοπάθεια. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία ελαστικές ταινίες εφαρμόζονται σε εσωτερικές αιμορροΐδες τουλάχιστον 1 cm πάνω από την οδοντωτή γραμμή για να διακόψουν την παροχή αίματος. Μέσα σε 5-7 μέρες, οι αιμορροΐδες πέφτουν. Εάν η ζώνη τοποθετείται πολύ κοντά στην οδοντωτή γραμμή, έντονος πόνος υπάρχει. Η θεραπεία έχει επιτυχία  87% με ένα ποσοστό επιπλοκών έως 3%.
 • Η σκληροθεραπεία περιλαμβάνει την ένεση ενός παράγοντα σκληρύνσεως, όπως φαινόλης, εντώς των αιμορροΐδων. Αυτό προκαλεί τα τείχη των αιμοφόρων αγγείων να καταρρεύσουν και οι αιμορροΐδες μαραίνονται. Το ποσοστό επιτυχίας τέσσερα χρόνια μετά είναι περίπου 70%.
 • Ένας αριθμός μεθόδων καυτηρίασης έχουν δειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές για τις αιμορροΐδες, αλλά, συνήθως, χρησιμοποιούνται μόνο όταν άλλες μέθοδοι αποτυγχάνουν. Μορεί να γίνει ηλεκτροκαυτηρίαση, χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας, ή χειρουργική επέμβαση με λέιζερ, ή κρυοχειρουργική. Η καυτηρίαση με υπέρυθρες μπορεί να είναι μια επιλογή για το βαθμό 1 ή 2  αιμορροϊδων. Σε εκείνους με βαθμό 3 ή 4 της νόσου, τα ποσοστά επανεμφάνισης είναι υψηλά.
 • Ένας αριθμός από χειρουργικές τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν η συντηρητική διαχείριση και οι απλές διαδικασίες αποτυγχάνουν. Όλες οι χειρουργικές θεραπείες σχετίζονται με κάποιο βαθμό επιπλοκών, όπως αιμορραγία, λοίμωξη, πρωκτική στένωση και κατακράτηση ούρων, λόγω της στενής εγγύτητας του ορθού με τα νεύρα που τροφοδοτούν την ουροδόχο κύστη. Επίσης, ένας μικρός κίνδυνος ακράτειας κοπράνων συμβαίνει, ιδιαίτερα των υγρών σε ποσοστά μεταξύ 0% και 28%. Το εκτρόπιο του πρωκτικού βλεννογόνου είναι μια άλλη κατάσταση που μπορεί να προκύψει μετά από αιμορροϊδεκτομή (συχνά μαζί με πρωκτική στένωση) και μοιάζει με την πρόπτωση ορθού.

Η αιμορροϊδεκτομή είναι μια χειρουργική εκτομή που συνδέεται με σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο και συνήθως απαιτεί 2-4 εβδομάδες για ανάκτηση. Το μακροπρόθεσμο όφελος είναι μεγαλύτερο σε εκείνους με βαθμό 3 αιμορροΐδες σε σύγκριση με την απολίνωση. Είναι η συνιστώμενη θεραπεία σε εκείνους με θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες, αν πραγματοποιείται εντός 24-72 ωρών. Η αλοιφή τρινιτρικής γλυκερίνης βοηθά στον  πόνο και την επούλωση.

Η με Doppler-καθοδηγούμενη, διαπρωκτική αιμορροϊδική αρτηριακή απαγγείωση είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία  και με τη χρήση ενός doppler υπερηχογραφήματος εντοπίζεται με ακρίβεια η ροή αρτηριακού αίματος. Αυτές οι αρτηρίες στη συνέχεια «δένονται» και η πρόπτωση ράβεται πίσω στην κανονική θέση. Έχει ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό υποτροπής, αλλά λιγότερες επιπλοκές.

Η αιμορροϊδοεκτομή με αιμορροϊδοπηξία, περιλαμβάνει την απομάκρυνση του μεγαλύτερου μέρους του ασυνήθιστα διευρυμένου αιμορροϊδικού ιστού, που ακολουθείται από μια επανατοποθέτηση του εναπομείναντος αιμορροϊδικού ιστού πίσω στη φυσιολογική ανατομική θέση του. Είναι γενικά λιγότερο επώδυνη και συνδέεται με  ταχύτερη επούλωση σε σύγκριση με την πλήρη απομάκρυνση των αιμορροΐδων. Ωστόσο, η πιθανότητα της υποτροπής είναι μεγαλύτερη από ό, τι στη συμβατική αιμορροϊδεκτομή κι έτσι, συνήθως συνιστάται μόνο για βαθμού 2 ή 3 ασθένεια. 


Πρόγνωση αιμορροϊδων

Τα μακροχρόνια αποτελέσματα είναι γενικά καλά, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των ατόμων χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

Επιπλοκές αιμορροϊδων

 • Θρόμβωση
 • Δευτεροπαθής λοίμωξη
 • Εξέλκωση
 • Αναιμία
 • Ακράτεια
 • Καρκίνωμα

Οι αιμορροϊδες απαγορεύεται να χειρουργηθούν σε δυσκρασίες αίματος, σε καρκίνωμα του γαστρεντερικού σωλήνα και στην εγκυμοσύνη


Τι να κάνετε εσείς για τις αιμορροϊδες σας:

 • Αντιμετωπίστε την δυσκοιλιότητα αν υπάρχει
 • Φροντίζετε την υγιεινή της περιοχής του πρωκτού
 • Κάνετε υδατόλουτρα με χλιαρό νερό και αλάτι
 • Χρησιμοποιήστε αντιφλεγμονώδη σε αλοιφές ή υπόθετα
 • Να ανησυχήσετε όταν δεν είστε σίγουροι ότι το αίμα στα κόπρανα προέρχεται από τις αιμορροϊδες
 • Θυμηθείτε ότι μπορεί οι αιμορροϊδες σας να υποχωρήσουν αυτόματα
 • Χρησιμοποιήστε μαλακτικά των κοπράνων, εάν οι κενώσεις σας είναι σκληρές
 • Αντί για  χαρτί τουαλέτας μετά από την αφόδευση, χρησιμοποιήστε μωρομάντηλα με χαμομήλι
 • Κάντε υδατόλουτρο Sitz. Η ενυδάτωση σε ένα ρηχό μπανιερό, με χλιαρό λουτρό μπορεί να απαλύνει τον πόνο και το πρήξιμο. Μπορείτε να καθίσετε στην μπανιέρα σας με νερό  μέχρι τους γοφούς σας, ή μπορείτε να αγοράσετε μια καρέκλα μπάνιου sitz  που ταιριάζει πάνω από την τουαλέτα σας. Σκουπίστε την πληγείσα περιοχή μετά το μπάνιο sitz με ένα καθαρό, λευκό πανί.

 • Να κάθεστε σε καρέκλα με  μαξιλάρι
 • Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και όχι στρινγκ
 • Χρησιμοποιήστε φουντουκιά μαγισσών (witch hazel). Η φουντουκιά μαγισσών βοηθά να συρρικνώνονται οι αιμορροΐδες. Μετά την κένωση τοποθετήστε τα επιθέματα κοντά αιμορροΐδες σας για να μειώσουν τον πόνο και να σταματήσει η φαγούρα.
 • Δοκιμάστε μια αλοιφή με φαινυλεφρίνη, το οποίο είναι ένα αγγειοσυσταλτικό που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του πρωκτού σας.
 • Χρησιμοποιήστε μια κρέμα για να σταματήσει η φαγούρα. Κρέμες που περιέχουν λιδοκαΐνη ή υδροκορτιζόνη μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση από τη φαγούρα.
 • Πάρτε ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφένη για τις επώδυνες αιμορροΐδες.
 • Φροντίστε την  υγιεινή σας και κρατήστε τα κόπρανα μακριά από τις ερεθισμένες αιμορροΐδες σας. Αντί για χαρτί υγείας, κάντε ένα μπιντέ μέσα στη μπανιέρα ή με το ντους για να καθαριστείτε.
 • Αλλάξτε τη διατροφή σας. Να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες για να μαλακώνουν τα κόπρανά σας. Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών είναι να εισαγάγετε σταδιακά περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας. Τα δαμάσκηνα είναι μια καλή επιλογή, διότι περιέχουν ένα φυσικό καθαρτικό. Αν η διατροφή  δεν βοηθά, δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα ινών. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε να προσθέσετε 1-2 κουταλάκια σπόρους σε δημητριακά ή και σε smoothies. Πίνετε περισσότερο νερό. 12 ποτήρια νερού την ημέρα απαιτούνται. Τρώτε λιγότερο κρέας. Το κρέας δεν περιέχει ίνες. Ακόμα και άπαχο κρέας έχει πολλά λιπαρά σε σύγκριση με  τα δημητριακά, τα φασόλια, τα λαχανικά και τα φρούτα, τα οποία είναι φορτωμένα με τις φυτικές ίνες που χρειάζεται το πεπτικό σας σύστημα. Χάσετε βάρος.
 • Τρυπήστε μια κάψουλα βιταμίνης Ε. Τοποθετήστε το ανοικτό άκρο της κάψουλας βιταμίνης Ε στον πρωκτό και πιέστε την κάψουλα. Απλώστε ελαφρά τη λιπαρή βιταμίνη Ε και θα έχετα άμεσα αποτελέσματα. Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα.
 • Αγοράστε psyllium. Το ψύλλιο περιέχει ένα υψηλό ποσό  αδιάλυτων ινών, το οποίο θα σας βοηθήσει.
 • Πάρτε ένα κουταλάκι του γλυκού υγρή aloe vera μετά τα γεύματα. Τα έλαια  καστανιάς και αλόης ελαχιστοποιούν τον πόνο και θεραπεύουν τις αιμορροϊδες. Μπορείτε επίσης να τρίψετε το ζελέ της αλόης στις αιμορροΐδες σας για άμεση ανακούφιση. Υπάρχουν πολλά βότανα για τις αιμορροϊδες.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις αιμορροϊδες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα για τις αιμορροϊδες

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Αιμορροΐδες και ομοιοπαθητική

Αλόη Βέρα

Απαλλαχτείτε από τις αιμορροΐδες σας

Kεχριμπαροθεραπεία

Scrophularia nodosa

Δίαιτα για αιμορροΐδες

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Δυσκοιλιότητα

Μήπως έχετε πολλά αέρια;

Μήπως έχετε ακράτεια κοπράνων;

Οι βιταμίνες για τις αιμορροΐδες

Κνησμός πρωκτού

Κόκκινη Άμπελος

Bupleurum kakiskalae

Tα φυτά για την καλή κυκλοφορία του αίματος

Γνωρίστε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα

Τα οφέλη στην υγεία από τα παντζάρια

Ιατρικές συνταγές με αλόη

Πότε θα ανησυχήσετε αν έχετε δυσκοιλιότητα

Η βελανιδιά

Γλιστρίδα και υγεία

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Τσουκνίδα

Κρυοθεραπεία

Τι είναι τα προβιοτικά

Η αποτελεσματικότερη θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα

Πρόπτωση του ορθού

Κόλπα για να απαλλαγείτε από την δυσκοιλιότητα

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 12988 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019 07:20
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Αγρόστεμμα Αγρόστεμμα

  Χρήσιμες πληροφορίες για το αγρόστεμμα

  Agrostemma githago

  Το αγρόστεμμα ή αγριοκουκιά ή αγρόστεμμα το κοινόν ή Agrostemma githago ή γόγγολι ή κόκκολι ή αγριογαρύφαλλο ανήκει στην οικογένεια των Καρυοφυλλίδων.

  Είναι μονοετές χνουδωτό φυτό με βλαστό μέχρι ένα μέτρο. Έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή και άνθη μονήρη, ακραία, βιολετιά ή άσπρα. Ο καρπός του είναι κάψα. Το φυτό ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τα τέλη Αυγούστου και οι σπόροι ωριμάζουν από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Και οι σπόροι του φυτού χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς.

  Περιλαμβάνει λίγα είδη κοσμητικά ή ενοχλητικά και τοξικά ζιζάνια ιθαγενή σε Ευρώπη, Δυτική Ασία, Βόρειο Αφρική και Βόρειο Αμερική.

  Στην Ελλάδα το συναντούμε σε Αττική, Εύβοια, Θεσσαλία, Βοιωτία, Αργολίδα, Πόρο, Αίγινα, Μεσσηνία και υπάρχει σε αγρούς με σιτηρά στο οροπέδιο του Ασκύφου.

  Υπάρχει και το Agrostemma gracile (Αγρόστεμμα το κομψόν) το οποίο είναι μονοετής πόα, έντονα τριχωτή με στέλεχος όρθιο, που φτάνει τα 20 έως 60 εκατοστά σε ύψος (σπάνιο είδος που το συναντούμε στα Φάρσαλα Θεσσαλίας).

  agrost 1

  agrost 2

  Χρήσιμα μέρη της αγριοκουκιάς

  Χρήσιμα μέρη του, για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι ολόκληρο το φυτό.

  Συστατικά αγριοκουκιάς

  Περιέχει αιθέριο λάδι, ανθοκυανίνες, οργανικά οξέα, σαπωνίνες και άλλα συστατικά που δεν έχουν ερευνηθεί.

  Ιδιότητες κι ενδείξεις αγριοκουκιάς

  Είναι τοξικό φυτό και γι' αυτό θα δώσουμε μόνο τις ιδιότητες του για εξωτερική χρήση και θα συστήσουμε αυτές να γίνονται με προσοχή.

  Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται με εξωτερικά επιθέματα για διάνοιξη αιματάδων, σε πυώδεις πληγές και σπυριά. Με εξωτερικά επιθέματα βοηθά για τις αιμορροΐδες.

  Στην Ήπειρο χρησιμοποιούν το αφέψημα των σπόρων του, με πλύσεις, για την καταπολέμηση της ψώρας και της κασίδας, με πολύ καλά αποτελέσματα. Το ίδιο και για πολλές άλλες δερματικές παθήσεις.

  Είναι, επίσης, ένα θαυμάσιο φυσικό φυτοφάρμακο και χρησιμοποιείται το νερό, όπου έχουν φουσκώσει λειωμένα φυτά, για την καταπολέμηση των αφίδων στα φυτά (μελίγκρα). 

  Το αγρόστεμμα είναι φυτό με πολύ όμορφα άνθη και χρησιμοποιείται και ως καλλωπιστικό. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένα επικίνδυνο ζιζάνιο που αποφεύγουν ακόμη τα ζώα και τα πτηνά. Οι σπόροι και τα φύλλα του φυτού περιέχουν σαπωνίνη η οποία είναι δηλητηριώδης ουσία, αλλά και δριμύ ναρκωτικό φάρμακο, με παράγωγο τη γκιθαγίνη. Τα σπέρματα του φυτού περιέχουν ισχυρό δηλητήριο. Πρόκειται για το αγροστεμμαϊκό οξύ, που δρα αιμολυτικά, αποσπώντας τη χρωστική στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα σπέρματα του ίδιου φυτού περιέχουν και την αγροστεμματίνη, ουσία αλκαλοειδή. Από το ίδιο φυτό παράγεται και η χημική ουσία αγροστεμμασαπωτοξίνη, που με υδρόλυση παρέχει διάφορα σάκχαρα και έχει εμετικές και καθαρτικές ιδιότητες.

  Οι σπόροι του φυτού είναι κατάλληλοι για δερματικές παθήσεις, τον ίκτερο, τα οιδήματα, τα εξανθήματα και τις αιμορροΐδες.

  Η σαπωνίνη αν και είναι δηλητηριώδης δεν απορροφάται πολύ από το ανθρώπινο σώμα και το μεγαλύτερο μέρος της ουσίας αποβάλλεται από τον οργανισμό. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όλους τους οργανισμούς. Ιδιαίτερα τα ψάρια είναι πολύ ευαίσθητα στην τοξική ουσία που περιέχει το φυτό. Για τον λόγο αυτό, από τα παλιά χρόνια, φυλές ιθαγενών της Αμερικής έριχναν τους σπόρους του φυτού, στο ρεύμα του ποταμού ή τις λίμνες για να πιάνουν τα ψάρια που ανέβαιναν στην επιφάνεια του νερού όταν έτρωγαν τους σπόρους αυτούς.

  Οι αγρότες από παλιά, καθάριζαν τα σπαρτά τους από τους μικρούς, περίπου σφαιρικούς, μαυριδερούς σπόρους του αγρόστεμμα. Αν δεν το έκαναν αυτό, το ψωμί που ψηνόταν με τους κόκκους του φυτού, ήταν τοξικό για όσους το έτρωγαν και μερικές φορές προκαλούσε ερεθισμούς ή φλεγμονές του στομάχου και των εντέρων.

  Το βότανο δρα ως διουρητικό, αποχρεμπτικό και ανθελμινθικό.

  Χρησιμοποιείται σε προβλήματα καρκίνου, ακροχορδόνων, υδρωπικίας και ίκτερου.

  Η χρήση του έχει θετικά αποτελέσματα σε προβλήματα παράλυσης και γαστρίτιδας.

  Στην ομοιοπαθητική το χρησιμοποιούν για την εντερίτιδα.

  Το αφέψημα των σπόρων του χρησιμοποιείται μόνο εξωτερικά για δερματικές παθήσεις. Για εσωτερική χρήση χρησιμοποιείται, μόνο, υπό ιατρική παρακολούθηση.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  Puriri Lane Agrostemma githago Ocean Pearls 1800x1800

  www.emedi.gr

   

 • Αγιούκα ή Αγιούγκα Αγιούκα ή Αγιούγκα

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με Αγιούγκα

  Αjuga chamaepitys

  Αjuga orientalis

  Η αγιούκα ή αγιούγκα η χαμαιπίτης ή Αjuga chamaepitys και η αγιούκα η ανατολική ή Αjuga orientalis ή Αζούγια ή Αζιούγα ανήκουν στην οικογένεια των Χειλανθών.

  Υπάρχει και η Ajuga reptans ή αγιούκα ή αγιούγκα η έρπουσα ή λιβανόχορτο κατάγεται από την Ευρώπη.

  Είναι φυτά με ρίζωμα πολυετές και στητό χνουδωτό βλαστό μέχρι 25 εκατοστόμετρα ύψος. Τα φύλλα της βάσης δημιουργούν ροδάκια και είναι προμήκη, ενώ του βλαστού είναι μικρότερα, οδοντωτά. Τα άνθη τους είναι ωχροκίτρινα ή ρόδινα και βρίσκονται σε μασχαλιαίες ομάδες των 4-6. Ο καρπός τους είναι κάρυο. Ανθίζουν από το Μάρτη μέχρι τον Ιούλη από τα παραθαλάσσια μέχρι τα ορεινά.

  agiouka 1

  agiouka 2

  agiouka 3

  Χρήσιμα μέρη Αγιούκας

  Χρήσιμα μέρη τους σαν βότανο είναι ολόκληρο το φυτό που μαζεύεται το Μάη μέχρι τον Ιούνη και ξηραίνεται.

  Συστατικά Αγιούκας

  Περιέχουν δεψικές ουσίες, σαπωνίνες, χολίνη, γλυκοσίδια και ανόργανα άλατα.

  Ιδιότητες κι ενδείξεις Αγιούκας

  Έχουν τη φήμη ότι είναι από τα βότανα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των πληγών. Όμως δεν σταματούν εδώ οι ιδιότητες τους.

  Είναι επίσης αιμοστατικά, στυπτικά και τονωτικά. Συστήνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές αιμορραγίες, όπως αιματώματα, ρινορραγίες, μητρορραγίες, αιμορροΐδες, αιμοπτύσεις και άλλα.

  Με εσωτερική και εξωτερική χρήση βοηθούν στην περιποίηση και επούλωση των πληγών, ακόμη και των πιο δύσκολων πληγών, όπως είναι οι ελκώδεις πληγές, οι δύσοσμες υγρές πληγές και τα συρίγγια.

  Το έκχυμα τους βοηθά σε βήχα και κοκίτη. Το ίδιο βοηθά και σε δυσκινησία της χολής. Για σπασμένα κόκκαλα ή εξαρθρώσεις, συστήνεται η συντονισμένη θεραπεία από έκχυμά τους, εσωτερικά και εξωτερικά με κατάπλασμα τοπικά από λειωμένα φύλλα τους.

  Το έκχυμά τους που είναι και ελαφρά καθαρτικό, βοηθά, επίσης, να ξεπεραστούν τα άσχημα επακόλουθα του μεθυσιού.

  Επιδρούν τονωτικά στο νευρικό σύστημα και βοηθά σε νευρωτικές καταστάσεις και σε νευρικές ταχυκαρδίες, ελαττώνοντας τους παλμούς της καρδιάς και τη συχνότητά τους.

  Γενικά για την ευεργετική τους επίδραση στον οργανισμό, τους έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός των πιο καλών και ήπιων ναρκωτικών στον κόσμο.

  Η αγιούκα η χαμαιπίτης διακρίνεται περισσότερο για τις διουρητικές και εμμηναγωγές της ιδιότητες και συστήνεται σε γυναικολογικά προβλήματα, ρευματισμούς και αρθριτικά.

  Ajuga orientalis subsp. aenesia Heldr. Pithos Damboldt 1985 3562 1

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με Αγιούκα

  Για όλες αυτές τις ιδιότητες τα χρησιμοποιούμε με τους παρακάτω τρόπους:

  Έκχυμα

  Βάζουμε 20-30 γραμμάρια φυτού σε ένα λίτρο καυτό νερό και το αφήνουμε σκεπασμένο μέχρι να κρυώσει και σουρώνουμε. Η δοσολογία είναι 3 ποτήρια του κρασιού την ημέρα. 

  Βάμμα

  Βάζουμε φύλλα και άνθη του φυτού σε κρασί και το αφήνουμε για 10 ημέρες σε ζεστό μέρος, σουρώνουμε και φυλάμε το κρασί, που το χρησιμοποιούμε εσωτερικά, σε δοσολογία τρία κρασοπότηρα την ημέρα ή εξωτερικά με επαλείψεις και καταπλάσματα. Οι ρίζες τους έχουν πιο έντονες στυπτικές ιδιότητες. Η προσθήκη τους στα παρασκευάσματα ενισχύει την ιδιότητα τους αυτή.

  Κρέμα

  Βράζουμε σε λίπος χοιρινό φύλλα αγιούκας, σκαμπιόζας και σανικούλης μέχρι να στεγνώσουν τα φύλλα, πετάμε τα φύλλα και φυλάμε το λίπος. Η κρέμα αυτή χρησιμοποιείται για την περιποίηση των πληγών.

  Άλλος τρόπος για παρασκευή κρέμας είναι και ο ακόλουθος: Λιώνουμε το φυτό, σουρώνουμε και παίρνουμε το χυμό του, που τον ανακατεύουμε βράζοντάς το σε μπεν-μαρί με ίση ποσότητα μέλι και κερί μέλισσας μέχρι να πάρουμε μια παχύρευστη κρέμα. Η κρέμα αυτή χρησιμοποιείται με ένα παχύ στρώμα, για την περιποίηση των κακοφορμισμένων πληγών και σε σπασμένα κόκκαλα 

  Σκόνη

  Στις βόρειες χώρες συνηθίζουν να ξηραίνουν το βότανο και να το κοπανίζουν μέχρι να γίνει σκόνη. Τη σκόνη αυτή τη φυλάνε και όταν τη χρειαστούν, παίρνουν μισό με ένα κουταλάκι του καφέ, με μέλι 2-3 φορές την ημέρα. 

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  Resize of Resize of DSCN1725 2

  www.emedi.gr

   

   

   

 • Πράσα Πράσα

  Χρήσιμες πληροφορίες για τα πράσα

  Allium porrum

  Το πράσο ή Allium porrum ή κεντανές είναι η καλλιεργήσιμη μορφή του αγριόπρασου, χωρίς τη χαρακτηριστική μυρωδιά που έχει το άγριο. Έχει φύλλα σπαθωτά, πλατιά, μακριά που στη βάση τους είναι ασπριδερά. Τα άνθη του βρίσκονται σε ακραία, σφαιρική ταξιανθία και είναι πρασινωπά.

  Σαν βότανο έχει πιο ελαφρές ιδιότητες από ότι το άγριο, όμως αποτελεί ένα ωφέλιμο και διαιτητικό λαχανικό. Τόσο παλιά όσο και πρόσφατα είναι γνωστό σαν το "σπαράγγι των φτωχών", φράση που δε συγκρίνει τη διαιτητική ωφελιμότητα των δύο φυτών, αλλά περισσότερο αναφέρεται στη γευστική αξία που τους προσδίδουν οι καλοφαγάδες.

  prasa 1

  Συστατικά πράσου

  Το πράσο είναι από τις τροφές που χαρίζουν υγεία στον άνθρωπο.

  Περιέχει βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο, ιώδιο, πυρίτιο, οργανικά οξέα, γλοιώδεις ουσίες και άλλα. 

  Χρήσιμα μέρη πράσου

  Χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό σαν βότανο, αλλά, κυρίως, το άσπρο μέρος των φύλλων που είναι στη βάση του φυτού.

  prasa 2

  Ιδιότητες κι ενδείξεις πράσου

  Έχει διουρητικές ιδιότητες και συστήνεται σε παχύσαρκους, γιατί τους βοηθά να χάσουν βάρος χωρίς να έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους.

  Είναι διουρητικό και συστήνεται σε νεφροπάθειες και ψαμμιάσεις.

  Έχει καθαρτικές ιδιότητες.

  Είναι ωφέλιμο σε εντερικές διαταραχές και συστήνεται σε διάρροιες, εντερίτιδα και δυσεντερία ακόμη και για μικρά παιδιά.

  Έχει μαλακτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε βήχα, βραχνάδα, γρίπη, βρογχικά και πονεμένα λαιμά.

  Αν κάποιος καταπιεί βελόνι ή καρφίτσα ή κόκαλο ή αγκάθι συστήνεται να φάει μπόλικα βρασμένα πράσα. Οι ίνες των πράσων έχουν την ιδιότητα να καλύπτουν τα αιχμηρά αυτά αντικείμενα και να τα καταστούν αβλαβή, μέχρις ότου απορριφθούν από τον οργανισμό.

  prasa 4

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πράσα

  Αφέψημα

  Βράζετε τα άσπρα μέρη των φύλλων 10 πράσων σε 3 λίτρα νερό, μέχρις ότου λειώσουν. Παίρνετε ένα φλιτζάνι από το ζωμό αυτό κάθε μισή ώρα, χωρίς να παίρνετε κάτι άλλο. Είναι συνταγή κατάλληλη για τις εντερικές διαταραχές. Για τα βρέφη η δοσολογία είναι μια κουταλιά σούπας κάθε 5 λεπτά. Τα πράσα τα τρώτε με λαδολέμονο.

  Με κρασί

  Βράζετε ένα κιλό πράσα σε 2 λίτρα ξηρό άσπρο κρασί, μέχρις ότου μείνει 1 λίτρο, το σουρώνετε και το φυλάτε. Από το κρασί αυτό παίρνετε ένα ποτηράκι του λικές κατανήστικοι για 1 μήνα. Είναι συνταγή κατάλληλη για τις ψαμμιάσεις.

  Σιρόπι

  Βάζετε τα πράσα σε κρύο νερό από το βράδυ να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τα βράζετε καλά, παίρνετε το ζουμί τους και το δένετε σε σιρόπι με μέλι. Παίρνετε από το σιρόπι αυτό, από μια κουταλιά πρωί και βράδυ ή κάθε φορά που έχετε παροξυσμό βήχα.

  Εξωτερική χρήση

  Τσιμπήματα εντόμων

  Τρίβετε το πονεμένο μέρος με φύλλα πράσων

  Κάλοι και σκληρύνσεις πελμάτων

  Αφήνετε σε νερό τα πράσα να χωνευτούν 24 ώρες και τα εφαρμόζετε στο νεκρό σκληρό μέρος για αρκετές νύχτες. Οι σκληρύνσεις μαλακώνουν και αφαιρούνται εύκολα.

  Αποστήματα

  Βράζετε στο φούρνο πράσα, όσο να ζεσταθούν, τα λειώνετε με λίπος ή ελαιόλαδο και τα εφαρμόζετε τοπικά, ζεστά, μέχρις ότου ανοίξουν τα αποστήματα.

  Πλύσιμο καθρεφτών και τζαμιών

  Φουσκώστε τα πράσα σε μισό κουβά νερό για 1 εβδομάδα. Με το νερό καθαρίστε καθρέπτες και τζάμια των παραθύρων για να τα προφυλάξετε από τους λεκέδες που αφήνουν οι μύγες.

  Αιμορροϊδες, έκζεμα πρωκτού, ραγάδα πρωκτού

  Άλλη συνταγή είναι η εξής: πάρτε κάμποσα σκαθάρια που βρωμούν ή βρωμούσες και κοπανίστε τα να βγάλετε 1 φλιτζάνι ζουμί. Μετά πάρτε 150 γραμμάρια πράσα, κόψτε τα ψιλά, βάλτε τα να βράσουν με 7 λίτρα νερό, έως ότου ψηθούν καλά και λειώσουν. Πείτε λίγο από το ζουμί (2 ποτήρια). Το υπόλοιπο, όπως είναι βραστό με την κατσαρόλα το βάζετε κάτω από 1 τρύπιο καρεκλάκι και σκεπάζεστε με σεντόνι γύρω, γύρω και κάθεστε. Αλείφετε την περιοχή του πρωκτού με το ζουμί σκαθαριών και αφήνετε τους ατμούς των πράσων να θεραπεύσουν την πρωκτική περιοχή. 3 φορές θεραπεία απαιτείται. 

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  prasa 3

  Διαβάστε, επίσης,

  Το σχοινόπρασο είναι πολύτιμο για την υγεία

  Τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία

  Η μεσογειακή διατροφή ιδανική για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σκόρδα

  Τα βότανα που πρέπει να καλλιεργείτε στο σπίτι σας

  Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα

  Τόνος με πράσα

  Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

  www.emedi.gr

   

   

 • Κυκλάμινο Κυκλάμινο

  Ιατρικές συνταγές με κυκλάμινο

  Το κυκλάμινο το κυπριακό ή Cyclamen cyprium και το κυκλάμινο το περσικό ή Cyclamen persicum, κοινά γνωστά σαν λαούδκια, ταουσιάγκουλα, φκιά του λαού (λαγού) και κισσόφυλλο, ανήκουν στην οικογένεια των Πριμουλίδων.

  Είναι φυτά κονδυλόριζα με πολυετές ρίζωμα και φύλλα καρδιόσχημα με μακρύ μίσχο. Τα άνθη τους με μακρύ μίσχο είναι μυρωδάτα άσπρα ή ρόδινα. Το περσικό είναι κοινό και το βρίσκουμε να ανθίζει παντού σε ολόκληρη την Κύπρο, σε βουνοπλαγιές, αλλά, κυρίως, σε μέρη με μακκία βλάστηση στον Πενταδάκτυλο, Λιοπέτρι, Ακάμα, Κόρνο και Λεμεσό. Το κυπριακό είναι πιο σπάνιο και ανήκει στην κατηγορία των ενδημικών φυτών, συνήθως δεν το ξεχωρίζουν όλοι από το περσικό, παρόλο που υπάρχουν αρκετές ουσιαστικές διαφορές. Το κυπριακό ανθίζει νωρίς το φθινόπωρο και τα άνθη του βγαίνουν πριν από τα φύλλα του. Όταν δέσει ο καρπός του, αρχίζει να περιτυλίσσεται σε μια σπυράλα που καταλήγει κοντά στο χώμα. Τα φύλλα του είναι καρδιόμορφα αλλά με ελαφρές οδοντώσεις. Το βρίσκουμε σε υγρές και σκιερές τοποθεσίες στον Πενταδάκτυλο, Τρόοδος, Σταυροβούνι και Πάφο.

  Περισσότερο είναι γνωστά για καλλωπιστικούς σκοπούς παρά για θεραπευτικούς. Έχουν καταφέρει να πάρουν αρκετές ποικιλίες του για καλλωπιστικούς σκοπούς με μεγαλύτερα άνθη και πιο έντονα χρώματα, μέχρι και κόκκινο. Τα πιο ανθεκτικά φυτά των υβριδίων αυτών είναι τα φυτά που παίρνονται από σπόρους.

  cyclamen 1

  Χρήσιμα μέρη κυκλάμινου

  Χρήσιμα μέρη του σαν βότανο είναι οι κόνδυλοί του και τα ριζώματά του.

  Οι κόνδυλοί του δεν έχουν καμιά μυρωδιά, αλλά χλωροί έχουν γεύση πικρή και αρκετά τσουχτερή που οφείλεται στην κυκλαμίνη που περιέχουν και είναι μια άμορφη τοξική ουσία. Παλιά οι πολεμιστές έβαφαν με αυτή τα βέλη τους, οι δε ψαράδες τη χρησιμοποιούσαν για να ναρκώσουν τα ψάρια.

  Ιδιότητες κυκλάμινου

  Χλωρά τα ριζώματα και οι κόνδυλοι είναι καθαρτικοί, σκοτώνουν τα σκουλήκια στα έντερα.

  Έχουν εμμηναγωγές και διαλυτικές ιδιότητες. Βοηθούν επιταχύνοντας στον τοκετό και χρησιμοποιούνται σαν αντιφάρμακο σε δαγκώματα φιδιών. Μια άλλη εφαρμογή τους είναι κατά των ατόνων εμφράξεων των πνευμόνων και του συκωτιού και κατά των σκασιμάτων της επιδερμίδας.

  Κατά το Μεσαίωνα το εκτιμούσαν σαν φάρμακο των εντέρων, για τα παράσιτα και ειδικά για τα σκουλήκια στα έντερα και σαν εμμηναγωγό. Όμως λόγω της τοξικότητάς του, αλλά και κάπου για το αβέβαιο της δράσης του έχει εγκαταλειφθεί, για τους σκοπούς αυτούς.

  Σε υπέρβαση των δόσεών του, προκαλεί πόνους στην κοιλιά, δύσπνοια και απάθεια. Όταν η υπέρβαση αυτή είναι μεγαλύτερη, το αίσθημα της απάθειας είναι εντονότερο και προκαλεί παράλυση του νευρικού συστήματος.

  Cyclamen cyprium B1

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κυκλάμινο

  Χρησιμοποιείται με τα παρακάτω παρασκευάσματα:

  Αφέψημα

  Βράζουμε 7 γραμμάρια ρίζωμα σε τρία τέταρτα του ποτηριού νερό για λίγα λεπτά, αφήνουμε για λίγη ώρα, σουρώνουμε και πίνουμε την ποσότητα αυτή γουλιά-γουλιά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

  Να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες και τη δοσολογία.

  Το υγρό αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με γαργάρες σε αμυγδαλίτιδες και πονόλαιμο.

  Βάμμα

  Αφήνουμε ψιλοκομμένο ρίζωμά του σε ζιβανία ή οινόπνευμα για 10 ημέρες, σουρώνουμε και φυλάμε.

  Το βάμμα αυτό χρησιμοποιείται με άριστα αποτελέσματα σε προβλήματα αυτιών.

  Επίσης, αραιωμένο με νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γαργάρες.

  Τα επικίνδυνα συστατικά του καταστρέφονται σε ψηλές θερμοκρασίες, γι'αυτό και θα βρούμε σε πολλά βιβλία να αναφέρεται ότι οι κόνδυλοί του τρώγονται ψητοί από διάφορους λαούς.

  Τα μόνα ζώα, που δεν επηρεάζονται από τις τοξικές τους ουσίες, είναι τα γουρούνια, που τρώνε τους φρέσκους κόνδυλούς τους.

  Δυνατό έμβρεγμα των κονδύλων τους χρησιμοποιείται σαν εντομοκτόνο από τους καλλιεργητές βιολογικών καλλιεργειών. Ποτίζοντας, με αυτό τις φυτείες τους καταπολεμούν τα έντομα εδάφους, όπως είναι οι πρασοκουρίδες.

  • Με λάδι παλιό τηγανίστε τις ρίζες του κυκλάμινου και με εκείνο το λάδι αφού κρυώσει καλά αλείψτε τα μαλλιά για να τα βοηθήσετε μα μακρύνουν.
  • Για τα σπυριά του κεφαλιού κοπανίστε το κυκλάμινο και βράστε το με νερό και τρίψτε την κεφαλή και θα γιατρευτείτε.
  • Πάρτε ρίζες του κυκλάμινου, πλύντε τις καλά και κοπανήστε μέχρι να βγάλουν ένα φλυτζάνι ζουμί, βράστε το μέσα σε ένα μπρίκι μέχρι να μελώσει και αλείψτε τα αιματώματα όταν πλαγιάσετε και θα θεραπευτούν.
  • Πάρτε ρίζα του κυκλάμινου μεγάλη και σκάψτε την στη μέση, γεμίστε τη με λάδι και βάλτε λίγο κερί κόκκινο, βάλτε την στο φούρνο να ψηθεί και αλείφετε τα χείλη με αυτό το κερόλαδο και  θεραπεύονται.
  • Κοπανίστε ρίζες του κυκλάμινου και βγάλτε ένα φλυτζάνι ζουμί, βάλτε μισό φλιτζάνι ξύδι, ανακατέψτε το και αλείψτε τις εξωτερικές αιμορροϊδες.
  • Τη ρίζα του κυκλάμινου την κόβετε στη μέση και βάζετε πάνω σε προσβεβλημένους από χοιράδωση λεμφαδένες του λαιμού (φυματιώδης ασθένεια που προσβάλλει τους λεμφαδένες του λαιμού).
  • Οι κόνδυλοι του κυκλάμινου να ψήνονται καλά, στο φούρνο και να κοπανίζονται σε σκόνη. Τη σκόνη αυτή τη χρησιμοποιείτε για εσωτερική και εξωτερική χρήση σε διογκωμένα λαιμά. Εσωτερικά να την παίρνετε με τσάι μολόχας και μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  Cyclamencyprium5 vi

  Διαβάστε, επίσης,

  Μυστικά για τα μακριά μαλλιά

  www.emedi.gr

   

 • Το κυπαρίσσι Το κυπαρίσσι

  Χρήσιμες πληροφορίες για το κυπαρίσσι

  Ο κυπάρισσος ο αείζωος, Cupressus sempervivens το κοινό κυπαρίσσι, ανήκει στην οικογένεια των Κυπαρισσίδων. 

  Είναι δέντρο αειθαλές αιωνόβιο, ψηλό μέχρι και 30 μέτρα. Έχει φύλλα μικρά ρομβοειδή, που το ένα καλύπτει το άλλο σαν λέπια. Τα αρσενικά άνθη του είναι μικρά και βρίσκονται σε ακραίους, καστανοκίτρινους κώνους και τα θηλυκά σχεδόν σφαιρικοί κώνοι, σε μικρά κλαδάκια. Οι καρποί του είναι στρογγυλοί κώνοι, τα γνωστά κυπαρισσόμηλα. Ανθίζει από το Μάρτη μέχρι το Μάη και συνήθως, είναι από τα δέντρα που φυτεύονται, αλλά βρίσκεται και αυτοφυές, όπως στο φαράγγι του Άβακα.

  Από την ελληνική μυθολογία βλέπουμε ότι το κυπαρίσσι πήρε το όνομα του από το νεαρό κυπάρισσο που σκότωσε άθελα του το αγαπημένο του ελάφι που πέθανε από τη μεγάλη του θλίψη. Πεθαίνοντας παρακάλεσε το θεό Απόλλωνα να διατηρήσει αθάνατη τη θλίψη του και ο θεός τον εισάκουσε και τον μεταμόρφωσε σε δέντρο, το κυπαρίσσι. Αυτό κάπου δίνει και την εξήγηση γιατί συνηθίζεται να φυτεύουν κυπαρίσσια στα κοιμητήρια.

  Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το είχαν αφιερώσει στο θεό του θανάτου και του κάτω κόσμου.

  Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το κιτρινοκόκκινο του ξύλου, που είναι σκληρό και συνάμα αρωματικό, για την κατασκευή των σαρκοφάγων των νεκρών τους, τη δε πίσσα του για την ταρίχευση των νεκρών.

  Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το ξύλο του για την κατασκευή αγαλμάτων των θεών τους. Το ξύλο του είναι σκληρό μεν αλλά εύκολο στην επεξεργασία. Για το λόγο αυτό και επειδή δύσκολα προσβάλλεται από σαράκι, ο Πλάτωνας εισηγήθηκε οι νόμοι των Αθηναίων να χαράσσονται σε ξύλο κυπαρισσιού. Ο ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο είχε πόρτες του ναού του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη, που σήμερα είναι 600 χρόνων.

  Στη μονή Σαρτρόζα στη Ρώμη υπάρχουν δύο κυπαρίσσια που πιστεύεται ότι τα φύτεψε ο Μιχαήλ Άγγελος.

  Παλιά πίστευαν ότι καθαρίζει τον αέρα γι'αυτό και το φύτευαν σε περιοχές με έλη. Τα κυπαρισσόμηλά του πάντως τα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να διώχνουν τα κουνούπια και στην αρχαία Κρήτη τα χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο για τα στηθικά προβλήματα.

  Χρήσιμα μέρη κυπαρισσιού

  Χρήσιμα μέρη του σαν βότανο είναι τα νεαρά κλαδιά του, τα κυπαρισσόμηλά του που μαζεύονται πράσινα και το ξύλο του. 

  Περιέχουν ταννίνη, αιθέριο λάδι, κετόνες, αλκοόλες, οργανικά οξέα, ρητίνη και καμφορά.

  Το αιθέριο λάδι του περιέχει πινένιο, καμφένιο, κουμίνη, σαπινόλη, τερπενικές αλκοόλες και καμφορά.

  Το κυπαρίσσι, λόγω των αγγειοσυσταλτικών του ιδιοτήτων, χρησιμοποιείται σε προβλήματα εμμηνόπαυσης, παθήσεις του φλεβικού συστήματος, όπως κιρσοί και αιμορροΐδες, σε μητρορραγίες και ακράτεια ούρων.

  Σαν στυπτικό συστήνεται για τους φυματικούς, σαν αντισπασμωτικό σε βήχα και κοκκίτη και σαν κατευναστικό για ισορρόπηση του νευρικού συστήματος.

  cypressoil

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κυπαρίσσι

  Για εσωτερική χρήση χρησιμοποιούμε τα παρακάτω παρασκευάσματα για όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις:

  Αφέψημα

  Βράζουμε για 5 λεπτά 20-30 γραμμάρια κλαδιά και κυπαρισσόμηλα κομμένα σε λεπτές φέτες, σε 1 λίτρο νερό. Αφήνουμε για 10 λεπτά σκεπασμένα, σουρώνουμε και παίρνουμε 1 ποτήρι 15 λεπτά πριν από κάθε γεύμα.

  Σκόνη

  Ξηραίνουμε τα κυπαρισσόμηλα και τα κοπανίζουμε να γίνουν σκόνη. Από τη σκόνη αυτή παίρνουμε ένα κουταλάκι του καφέ, διαλυμένη σε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό, τρεις φορές την ημέρα και συστήνεται για αδενοπάθειες.

  Βάμμα

  Ψιλοκόβουμε κυπαρισσόμηλα και τα βάζουμε σε μπουκάλι χωρίς να τα πιέζουμε και τα καλύπτουμε με καθαρό οινόπνευμα ή ζιβανία. Αφήνουμε το μπουκάλι στον ήλιο για 15 ημέρες, σουρώνουμε και φυλάμε το υγρό.

  Παίρνουμε 30-60 σταγόνες σε μισό ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα.

  Το βάμμα αυτό ενισχυμένο με χυμό καλεντούλας και χυμό από άγριες αγκιναρίτσες, σε ίσες ποσότητες, βοηθά με επαλείψεις, πολλές φορές την ημέρα, σε δερματικούς λεκέδες, ακόμη και όταν αυτοί προέρχονται από εγκυμοσύνη και γέννα, σε κηλίδες γήρατος, άσπρες κηλίδες δέρματος, ελιές και κρεατοελιές.

  Για εξωτερική χρήση ετοιμάζουμε τα παρακάτω παρασκευάσματα:

  Αφέψημα

  Βράζουμε καλά 60 γραμμάρια κυπαρισσόμηλα σε ένα λίτρο νερό, μέχρι να αρχίσουν να αχνίζουν. Το νερό αυτό το χρησιμοποιούμε με ζεστές κομπρέσες για τις αιμορροΐδες.

  Επίσης με ποδόλουτρα για να περιορίσουμε το "δρώμα", την εφίδρωση των ποδιών και με μπάνια για τόνωση και ευεξία.

  Για τις αιμορροΐδες και εδώ θέλω να σημειώσω ότι, όσοι το έχουν χρησιμοποιήσει, λένε ότι το πρόβλημα λύθηκε αποτελεσματικά, συστήνεται το εξής:

  • Αφού, βράσει καλά το αφέψημα των κυπαρισσόμηλων βάζουμε την κατσαρόλα κάτω από μία καρέκλα, που είναι κατάλληλα διαρυθμισμένη, με τρύπα στο κέντρο της. Ο πάσχων από αιμορροΐδες κάθεται στην καρέκλα αυτή σκεπάζεται καλά και αφήνει τους ατμούς του αφεψήματος να δράσουν τοπικά, για όση ώρα αντέξει. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο.
  • Επίσης το δυνατό αφέψημα από κυπαρισσόμηλα, όταν προσθέσουμε ξύδι ενώ αυτά βράζουν χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης, όμως συνάμα μαυρίζει τα μαλλιά.

  Ελαιόλαδο

  Βάζουμε κλαδιά και κυπαρισσόμηλα κομμένα σε ένα γυάλινο βάζο και τα καλύπτουμε με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε στον ήλιο για 20 ημέρες, μετά σουρώνουμε και φυλάμε το ελαιόλαδο.

  Το χρησιμοποιούμε για επαλείψεις σε νευραλγικούς και ρευματικούς πόνους.

  Το αιθέριο λάδι του χρησιμοποείται στην αρωματοθεραπεία για τις ιδιότητες του κυπαρισσιού με μασάζ, θεραπευτικά μπάνια, θεραπευτικές κρέμες και με αρωματισμό χώρου για την απομάκρυνση κουνουπιών και εντόμων.

  Και μια συνταγή από τα βάθη των αιώνων. Οι γυναίκες από τη Σκυθία έβραζαν μια χούφτα ξύλο κυπαρισσιού σε ένα λίτρο νερό και με αυτό έπλεναν το πρόσωπό τους για να καθαρίσει και να μαλακώσει η επιδερμίδα τους, κάνοντας συνάμα το πρόσωπό τους να λάμπει. Μια δοκιμή θα σας πείσει αν έτσι έχει ή όχι.

  Πάντως τα κλαδιά του διώχνουν τα κουνούπια και μπορείτε να το δοκιμάσετε, εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε άλλη σύγχρονη μέθοδο.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  Cypress Oil 1200x628 facebook

  Διαβάστε, επίσης,

  Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού

  Κρέμα για την κυτταρίτιδα

  Κρέμα αντιφλεγμονώδης για το αυχενικό σύνδρομο

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριοκυπάρισσο

  www.emedi.gr