Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 20:41

Μήπως έχετε πέτρες στη χοληδόχο κύστη;

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Τι θα κάνετε αν έχετε πέτρες στη χολή

Αν μετά το φαγητό, ιδιαίτερα αν είναι λιπαρό ή έχει πολλά γλυκά νιώθετε τυμπανισμό στην κοιλιά και μικρούς πόνους στο σημείο που βρίσκεται η χοληδόχος κύστη, δηλαδή ψηλά στο δεξί μέρος της κοιλιάς, κάτω από το θώρακα, τότε πιθανό να πάσχετε από χολολιθίαση και να έχετε πέτρες στην χοληδόχο κύστη.

Οι μικροί αυτοί πόνοι και ο τυμπανισμός οφείλονται στο ότι μετά από τα βαριά γεύματα χρειάζεται περισσότερη ποσότητα χολής για να βοηθήσει την πέψη και η χοληδόχος κύστη συσπάται για να ελευθερώσει την χολή. Όταν είναι ερεθισμένη από τις πέτρες, κολλάει στο συκώτι και στο έντερο, με αποτέλεσμα να τραβάει όταν συσπάται, προξενώντας πόνο.

Εκτός, από τις απλές ενοχλήσεις η χοληδόχος κύστη μπορεί να προκαλέσει και κολικό σε οξεία φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως, από απόφραξη του στομίου της εξόδου της χολής ή την ύπαρξη κάποιου μικροβίου μέσα στην χοληδόχο κύστη. Οι πόνοι αυτοί αρχίζουν μετά από κάποιο γεύμα είναι δυνατοί και προκαλούν τάση για έμετο.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο. Η κύρια λειτουργία του είναι να αποθηκεύει χολή που δημιουργείται από το ήπαρ, αλλά επίσης βοηθά και στην την πέψη.

Η νόσος της χοληδόχου κύστης είναι πιο συχνή στις γυναίκες, στα υπέρβαρα άτομα, στα άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα και στα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Οι χολόλιθοι είναι η πρωταρχική αιτία της ασθένειας της χοληδόχου κύστης. Ωστόσο, δύο ασυνήθιστες αιτίες είναι ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης και η χολοκυστίτιδα.


Παρακολουθήστε για πρόωρα συμπτώματα νόσου της χοληδόχου κύστεως:

 • Αέρια, ρεψίματα, αίσθημα καύσου, τυμπανισμός, δυσκοιλιότητα ή δυσπεψία.
 • Τα συμπτώματα μιμούνται τη γρίπη ή την τροφική δηλητηρίαση. Αυτά τα συμπτώματα είναι η επίμονη ναυτία, η αναγούλα, η συνεχής κόπωση και ο έμετος. 
 • Αν έχετε δυσάρεστη οσμή του σώματος ή υπερβολικά κακή αναπνοή, αυτά μπορεί να οφείλονται σε δυσλειτουργία της χοληδόχου κύστεως.
 • Ελέγξτε κόπρανα σας. Τα κόπρανα που είναι ανοιχτόχρωμα και χαλαρά μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς χολής. Επίσης, τα ούρα μπορεί να είναι πιο σκούρα από τα συνηθισμένα, παρόλο που πίνετε νερό. Συχνή είναι και η διάρροια που μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες ή περισσότερο.
 • Προσέχετε για  πυρετό και ρίγη. Αυτά συμβαίνουν συνήθως σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου της χοληδόχου κύστης. 
 • Μάθετε για τους χολόλιθους. Όταν το πεπτικό υγρό βρίσκεται στη χοληδόχο κύστη σκληραίνει και μπορεί να δημιουργήσει πέτρες στη χολή από το μέγεθος ενός κόκκου άμμου μέχρι σαν μια μεγάλη μπάλα του γκολφ.
 • Προσέχετε για ενδείξεις ίκτερου. Παρατηρήσετε για τυχόν κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα ή το λευκό των ματιών σας και για λευκά χρωματισμένα  κόπρανα. Ο ίκτερος εμφανίζεται, συνήθως, όταν οι χολόλιθοι μπλοκάρουν τον αγωγό της χολής και τότε η χολή μπορεί να αρχίσει να διαρρέει στην κυκλοφορία του αίματός σας.
 • Προσέξτε για συμπτώματα χολοκυστίτιδας. Χολοκυστίτιδα είναι η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Μπορεί να προκληθεί από χολόλιθους, όγκους, ή άλλα προβλήματα της χοληδόχου κύστης. Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως έχει σαν αποτέλεσμα έντονο πόνο κατά μήκος της δεξιάς πλευράς του σώματος, ή μεταξύ των ωμοπλατών. Αυτός ο πόνος συχνά συνοδεύεται από ναυτία και άλλες ενοχλήσεις στο στομάχι. 
 • Ελέγξτε αν η διατροφή σας επηρεάζει την χοληδόχο κύστη σας. Τα μεγάλα ή λιπαρά γεύματα μπορεί να προκαλέσουν κρίση, συχνά το βράδυ, λίγες ώρες μετά από την κατανάλωση τροφής.
 • Κάντε ένα υπερηχογράφημα  κοιλίας. Θα δείξει πέτρες στη χολή, πληροφορίες για τη ροή της χολής, και τυχόν ύπαρξη όγκου. Οι περισσότεροι πολύποδες που ανευρίσκονται στη χοληδόχο κύστη κατά τη διάρκεια των υπερήχων είναι πολύ μικροί και δεν χρειάζονται αφαίρεση, αλλά μόνο παρακολούθηση. Οι πολύ μεγάλοι πολύποδες έχουν γενικά μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο της χοληδόχου κύστης.
 • Για τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης σε μεγάλους χολόλιθους, αν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα, γίνεται  χολοκυστεκτομή.


Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο σε πέτρες στη χολή

 • Χρησιμοποιήστε θερμοφόρα. Για την άμεση ανακούφιση, εφαρμόστε ένα μπουκάλι ζεστό νερό, ή άλλη πηγή θερμότητας στο στομάχι σας, ακριβώς πάνω από τη χοληδόχο κύστη. Η θερμότητα θα απαλύνει τον πόνο. Συνιστάται να εφαρμόζετε τη θερμοφόρα κάθε 20 έως 30 λεπτά χρησιμοποιώντας ύφασμα ανάμεσα στη θερμοφόρα και το δέρμα σας για να αποφύγετε τα εγκαύματα. Μπορείτε να κάνετε και ένα ζεστό μπάνιο.
 • Πάρτε ένα παυσίπονο, όπως ακεταμινοφαίνη. Αποφύγετε τα ΜΣΑΦ.
 • Πιείτε λίγο χυμό λαχανικών. Αναμίξετε χυμό παντζαριών, χυμό καρότου, και  χυμό αγγουριού σε ίσες αναλογίες και πίνετε  δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες. Και τα τρία λαχανικά βοηθούν στην αποβολή των τοξινών.
 • Μετά αρχίστε να καταναλώνετε εσπεριδοειδή. Η πηκτίνη εσπεριδοειδών και ο χυμός θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τον πόνο της χοληδόχου κύστης από τις πέτρες. Ο χυμός λεμονιών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Πίνετε τέσσερα φλιτζάνια χυμό λεμονιού με άδειο στομάχι. Κάντε το αυτό σε καθημερινή βάση για περίπου μια εβδομάδα, και μετά από κάθε φλιτζάνι χυμό λεμονιού να πίνετε ένα ποτήρι νερό.
 • Δοκιμάστε ένα φυτικό φάρμακο. Διάφορα βότανα συμβάλουν στην ανακούφιση του πόνου της χοληδόχου κύστης. Τα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου της χοληδόχου κύστεως είναι το βαλσαμόχορτο, το φυτό Quebra Pedra, το δεντρολίβανο, η πικραλίδα, το φυτό Yellowroot (Xanthorhiza simplicissima), το goldenseal ή Ύδραστις (hydrastis canadensis), τα ραδίκια, η καλέντουλα, ή άγρια ρίζα γιαμ (Dioscorea villosa), το σκόρδο, ο δυόσμος, η τσουκνίδα, ο φλοιός Βερβερίς (Berberidis radix conc) οι σπόροι μάραθου, το τζίντζερ και το γαϊδουράγκαθο γάλα. Το χαμομήλι και η μέντα μπορεί, επίσης, να απαλύνουν τον πόνο και να διαλύσουν τις πέτρες. Η κουρκουμίνη θα βοηθήσει να γίνει η χολή στην χοληδόχο κύστη σας πιο διαλυτή, ενώ το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν την πρόληψη της λοίμωξης. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κουρκούμη, αναμείξτε 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) μέλι με 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) κουρκούμη και πίνετε μία φορά την ημέρα ή πάρτε ένα συμπλήρωμα 300 mg κουρκουμίνης.
 • Ξεκινήστε να καταναλώνετε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο. Οι όξινες ιδιότητες του μηλόξυδου παρέχουν γρήγορη ανακούφιση για τον πόνο της χοληδόχου κύστης μέσα σε 15 λεπτά. Μπορείτε ακόμη να ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) σε 250 ml  χυμό μήλου μαζί ή να πιείτε 1/4 φλιτζανιού (60 ml) μηλόξυδο και μετά να πιείτε 250 ml χυμό μήλου για πιο άμεση ανακούφιση. 
 • Πίνετε νερό με αλάτι. Ανακατέψτε χοντρό αλάτι, ανεπεξέργαστο θαλασσινό σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε το νερό πριν πάτε για ύπνο για να βοηθήσει τη χοληδόχο κύστη σας από τον πόνο. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε θαλασσινό αλάτι. Μην χρησιμοποιείτε επιτραπέζιο αλάτι. Αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) αλάτι σε 250 ml ζεστό νερό μέχρι να διαλυθεί και πιείτε το.
 • Δοκιμάστε μια κομπρέσα με καστορέλαιο. Τοποθετώντας ένα πανί εμποτισμένο με καθαρό καστορέλαιο στο στομάχι σας, ακριβώς πάνω από τη χοληδόχο κύστη σας, βοηθάει στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με τη χοληδόχο κύστη. Το καστορέλαιο βοηθάει στην εξουδετέρωση της φλεγμονής όταν εφαρμόζεται τοπικά. Τοποθετήστε το πανί στο γυμνό δέρμα σας πάνω από την πονεμένη  χοληδόχο κύστη. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε από πάνω ένα μπουκάλι ζεστό νερό, με συμπίεση για 30 λεπτά για να μεγιστοποιήσετε την ανακούφιση.
 • Πίνετε άφθονο νερό. Το νερό μπορεί να βοηθήσει να καίει το λίπος που θα μπορούσε διαφορετικά να επιδεινώσει τους χολόλιθους. Να πίνετε οκτώ ποτήρια των (250 ml) νερό την ημέρα.
 • Μειώστε το λίπος και τη ζάχαρη. Τόσο το λίπος όσο και η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν χολόλιθους ή να επιδεινώσουν τις πέτρες που προκαλούν ήδη πόνο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στο σολομό και άλλα είδη ψαριών, μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σας, όσον αφορά τις πέτρες στη χολή. Η πρόσληψη λίπους σας θα πρέπει να αποτελεί μόνο το 25 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων σας. Η προσλαμβανόμενη χοληστερόλη  θα πρέπει να είναι κάτω από 300 mg την ημέρα.
 • Να καταναλώνετε περισσότερες φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα σας να αποβάλει την προβληματική χοληστερόλη από το σώμα σας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι φακές και τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά είναι, συνήθως, καλές πηγές φυτικών ινών. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τείνουν να έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
 • Πάρτε περισσότερη βιταμίνη C. Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας στην πρόληψη της χολολιθίασης. Κάνει τη χοληστερόλη περισσότερο υδατοδιαλυτή. Προσπαθήστε να λαμβάνετε τουλάχιστον 60 mg βιταμίνης C κάθε μέρα ή περισσότερο. Η βιταμίνη C βρίσκεται φυσικά σε πολλά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, καθώς επίσης και διάφορα λαχανικά, όπως οι κόκκινες πιπεριές. Αν θέλετε πάρτε συμπληρώματα διατροφής 200 mg βιταμίνης C την ημέρα αν είστε επιρρεπείς σε κρίσεις της χοληδόχου κύστης.
 • Αποφύγετε τη σόγια. Τα προϊόντα σόγιας αυξάνουν τον κίνδυνο χολολιθίασης και τον πόνο της χοληδόχου κύστης. Τα φυτοοιστρογόνα σόγιας προκαλούν ορμονικές διαταραχές. 
 • Αυξήστε το ασβέστιό σας σας, εάν είναι απαραίτητο. Το ασβέστιο μπορεί να δεσμεύσει τα οξέα που υπάρχουν στη χολή της χοληδόχου κύστεως. Ως αποτέλεσμα, νέες πέτρες είναι λιγότερο πιθανό να σχηματισθούν. Οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν μεταξύ 1000 και 2000 mg ασβεστίου από όλες τις πηγές, και τα 500-700 mg ασβεστίου πρέπει να είναι σε μορφή συμπληρώματος. Οι άνδρες θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση ασβεστίου σε 500 έως 600 mg από όλες τις πηγές.
 • Αν γίνει απόφραξη της χοληδόχου κύστεως με πόνο και μόλυνση, ένας χειρουργός μπορεί να εισάγει ένα μεταλλικό σωλήνα μέσα στον αγωγό της χολής (στεντ). Ο πόνος της χοληδόχου κύστης που προκαλείται από χολόλιθους, συνήθως, διορθώνεται μέσω χειρουργικής αφαίρεσης των λίθων ή της χοληδόχου κύστης. Λιθοτριψία μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ή φάρμακα να χορηγηθούν για να διαλύσουν τις πέτρες.
 • Πάρτε παυσίπονα και αντιβιοτικά. Σε σοβαρές περιπτώσεις δίνονται ενδοφλέβια παυσίπονα, όπως  μεπεριδίνη. Η μορφίνη και άλλα οπιοειδή δεν συνιστώνται για νόσο της χοληδόχου κύστης. Ενδοφλέβια αντιβιοτικά δίνονται μόνο εάν ο ασθενής έχει πυρετό, αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια, ή άλλα σημεία λοίμωξης.


Πώς να διαλύσετε τους χολόλιθους

Υπάρχουν δύο είδη χολόλιθων: οι χολόλιθοι χοληστερόλης (η οποία είναι πιο συχνοί) και οι χολόλιθοι με χρωστικές ουσίες. Και οι δύο μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και σοβαρή λοίμωξη.

Αν δεν θέλετε να χειρουργηθείτε διαλύστε τους χολόλιθους.

Σε σοβαρές περιπτώσεις χολολίθων με λοιμώξεις, αιφνίδιο και εντατικό πόνο στο πάνω δεξιό μέρος ή στο κέντρο της κοιλιάς, υψηλό πυρετό ή / και «ρίγη», αύξηση στην εφίδρωση και στον καρδιακό ρυθμό, λόγω του πόνου, ίκτερο ή κίτρινο αποχρωματισμό του δέρματος (το οποίο δείχνει φλεγμονή του χοληδόχου πόρου και του παγκρέατος, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Αφού κάνετε αξονική τομογραφία, υπέρηχο κοιλίας, μαγνητική τομογραφία, και ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειογραφία, για να βεβαιωθείτε για την ύπαρξη χολολίθων πάρτε φάρμακα για τη διάλυση μικρών χολόλιθων που είναι λιγότερο από 1 εκατοστό  σε διάμετρο. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διάλυση χολόλιθων, χωρίς χειρουργική επέμβαση ή άλλες επεμβατικές θεραπείες.

 • Το Urodexocycholic οξύ  διαλύει τους χολόλιθους από χοληστερόλη και τη χοληστερόλη στη χοληδόχο κύστη.
 • Έγχυση της χημικής ένωσης μεθυλο-τριτ.-βουτυλαιθέρας  εντός της χοληδόχου κύστης.
 • Εξωσωματική λιθοτριψία σε μια λεκάνη με νερό, ενώ τα κρουστικά κύματα υπερήχων στην κοιλιά διαλύουν τις πέτρες.
 • Χολοκυστεκτομή. 

Πρόληψη δημιουργίας χολολίθων

 • Γνωρίστε τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη των χολόλιθων. Οι γυναίκες, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, και τα άτομα ορισμένων εθνοτικών προελεύσεων έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης χολόλιθων. Άλλοι παράγοντες, όπως η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό χολολιθίασης, και η διατροφή μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην εμφάνιση χολόλιθων. 
 • Να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αποφύγετε την κατανάλωση ανθυγιεινών εξευγενισμένων σακχάρων, τα κορεσμένα λίπη και τη χοληστερόλη.
 • Επίσης, φροντίστε να κάνετε άσκηση. Η τακτική άσκηση μειώνει τη χοληστερόλη. Οι ειδικοί συστήνουν μέτρια δραστηριότητα τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.
 • Μια διατροφή που είναι χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των χολολίθων.
 • Προσπαθήστε να τρώτε άφθονες φυτικές ίνες, τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά, όπως τα σμέουρα, η φάβα, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, και το πλιγούρι βρώμης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν το πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει σωστά, ενώ μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά εμποδίζει την συσσώρευση χοληστερόλης στη χοληδόχο κύστη.
 • Η παχυσαρκία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού χολόλιθων. Αν είστε παχύσαρκοι χάστε βάρος.
 • Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε. Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φύτρα σιταριού, οι σπόροι ηλίανθου, και ορισμένοι ξηροί καρποί, περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία βοηθάει στην αντιμετώπιση των χολόλιθων. Η βιταμίνη Ε είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τις πέτρες στη χολή. 
 • Πίνετε μέτριες ποσότητες καφέ με καφεΐνη για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης χολόλιθων.
 • Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί, επίσης, να μειώσει τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης.
 • Τρώγοντας λίγα φιστίκια κάθε μέρα είναι μια πολύ καλή τακτική για πρόληψη των χολόλιθων.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τους χολόλιθους

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τους χολόλιθους

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Συνταγές για τους χολόλιθους

Όταν έχετε λειτουργική δυσπεψία

Γαστρίτιδα

Χελιδώνιο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μουρνιά

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ηλιόσπορους

Τα καλύτερα βότανα για το συκώτι σας

Οι βιταμίνες για τους χολόλιθους

Γεντιανή

Ιατρικές συνταγές με γαϊδουράγκαθο

Νηστειοθεραπεία

Λοίμωξη από σαλμονέλλα

Λόξυγγας

Πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους

Κάθε πότε πρέπει να τρώμε τηγανητά

Τα οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για την υγεία

Σφένδαμος

Καστορέλαιο

Χολοκυστίτιδα

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

Διατροφή για την πρόληψη χολολιθίασης

Καρκίνος χοληδόχου κύστεως

Εργαστηριακή διαφορική διάγνωση των ικτέρων

Δίαιτα χολαγγειίτιδας

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα

Μύθοι και αλήθειες για την λαπαροσκοπική χειρουργική

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 11855 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 08:21
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Παχυσαρκία Παχυσαρκία

  Χρήσιμες πληροφορίες για την παχυσαρκία

  Παχυσαρκία είναι η κατάσταση του αυξημένου σωματικού βάρους (αποτελούμενου και από άπαχο και από λιπώδη ιστό), που οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

  Επίσης, ορίζεται ως βάρος κατά 20% μεγαλύτερο από το επιθυμητό σωματικό βάρος ενός ατόμου

  • Η ανδροειδής παχυσαρκία (ανδρικού προτύπου ή κοιλιακή παχυσαρκία) είναι πιο επικίνδυνη, ενώ η γυναικοειδής παχυσαρκία (γυναικείου τύπου ή γλουτιαία παχυσαρκία) είναι λιγότερο επικίνδυνη για μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Γαστρεντερικό, Ενδοκρινικό/Μεταβολικό

  Γενετική: Το 25-30% της διακύμανσης του σωματικού λίπους είναι γενετικά μεταδιδόμενο 

  Επικρατέστερη ηλικία: Όλες οι ηλικίες 

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες < Γυναίκες 

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

  Αύξηση σωματικού βάρους και λιπώδους ιστού

  ΑΙΤΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

  • Πολυπαραγοντικά 
  • Έχουν περιγραφεί σπάνια γενετικά σύνδρομα
  • Η ιδιοπαθής παχυσαρκία θεωρείται ότι οφείλεται σε έλλειψη ισορροπίας μεταξύ πρόσληψης τροφής και κατανάλωσης ενέργειας (φυσική δραστηριότητα και ταχύτητα μεταβολισμού)
  • Ινσουλίνωμα 
  • Υποθαλαμικές διαταραχές 
  • Σύνδρομο Cushing

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

  • Παχυσαρκία των γονέων 
  • Κύηση
  • Καθιστική ζωή 
  • Δίαιτα πλούσια σε λιπαρά
  • Χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Δεν χρειάζονται για τη διάγνωση 
  • Σκεφτείτε για λειτουργικές δοκιμασίες του θυρεοειδούς 
  • Παράγοντες κινδύνου καρδιοπάθειας: χοληστερόλη ορού, τριγλυκερίδια, γλυκόζη

  Διαταραχές που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Υποθυρεοειδισμός 

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Υπερτροφία και/ή υπερπλασία των λιποκυττάρων 
  • Καρδιομεγαλία
  • Ηπατομεγαλία

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

  • Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) = βάρος σώματος (kg) διαιρούμενο δια του τετραγώνου του ύψους του σώματος (m). Παχυσαρκία υπάρχει όταν ΔΜΣ > 30 kg/m2
  • Καθορίστε το πρότυπο της κατανομής λίπους μετρώντας τις περιφέρειες της μέσης και των γοφών και υπολογίζοντας το λόγο μέση/γοφοί (WHR)
  • Η ανδροειδής (ανδρικού προτύπου ή κοιλιακή παχυσαρκία) έχει WHR μεγαλύτερο από 0,85 για τις γυναίκες, 0,95 για τους άνδρες 
  • Η γυναικοειδής (γυναικείου προτύπου ή γλουτιαία παχυσαρκία) έχει WHR λιγότερο από 0,85 για τις γυναίκες, 0,95 για τους άνδρες

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Εξωνοσοκομειακός ασθενής

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Κατάλληλες ενέργειες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη περιλαμβάνουν: εκτίμηση του βαθμού του κινδύνου για την υγεία, αξιολόγηση του κινήτρου για την απώλεια βάρους, βοήθεια των ασθενών να θέσουν στόχους θεραπείας, συμβουλευτικό πρόγραμμα ή προσφυγή σε ειδικευμένο διαιτολόγο ή πρόγραμμα απώλειας βάρους με εκβάνθυση του θέματος της δίαιτας, σωματική άσκηση και διαφοροποίηση συμπεριφοράς, και μακροχρόνια παρακολούθηση 
  • Περιστασιακά, ασθενείς με σοβαρή παχυσαρκία (ΔΜΣ > 40 kg/m2) αντιμετωπίζονται με εγχείρηση πτύχωσης στομάχου. Αυτή περιλαμβάνει περίπλοκη προεγχειρητική εκτίμηση, χειρουργείο και παρακολούθηση και πρέπει να γίνεται μόνο σε κέντρο ειδικευμένο σε αυτή τη θεραπεία. Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία μακρόχρονης απώλειας βάρους, που υπάρχει για "νοσηρή" παχυσαρκία
  • Υπάρχουν πολλά γνωστά εμπορικά και κοινοτικά προγράμματα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Τα αποδεκτά προγράμματα πρέπει να περιλαμβάνουν δίαιτες που ανταποκρίνονται στο RDA για θρεπτικά συστατικά, συμβουλές για άσκηση, διαφοροποίηση συμπεριφοράς και πρόβλεψη για μακροχρόνια διατήρηση. Οι γιατροί μπορούν να παρέχουν αξιόλογη επιπλέον εκτίμηση και μακροχρόνια παρακολούθηση

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Η άσκηση μόνη της, σπάνια προκαλεί σημαντική απώλεια βάρους. Μπορεί να βελτιώσει τα μακροχρόνια αποτελέσματα της θεραπείας απώλειας βάρους και θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο τμήμα οποιουδήποτε προγράμματος απώλειας βάρους 

  ΔΙΑΙΤΑ

  • Το περιορισμένο διαιτολόγιο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (φτωχό σε λίπη, πλούσιο σε συμπλέγματα υδατανθράκων και φυτικές ίνες)
  • Μία μείωση κατά 500 kcal στην πρόληψη θερμίδων θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους περίπου 1/2 κιλού την εβδομάδα.

  Δίαιτες πολύ λίγων θερμίδων (VLCD):

  • (400-800 kcal την ημέρα): συνήθως, βασίζονται σε διαφοροποίηση της πρόσληψης υγρών και προκαλούν πιο γρήγορη απώλεια βάρους 
  • Στις επιπλοκές των VLCD περιλαμβάνονται: αφυδάτωση, ορθοστατική υπόταση, κόπωση, μυϊκές κράμπες, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλο, δυσανεξία στο κρύο και υποτροπή μετά τη διακοπή τους 
  • Στις σχετικές αντενδείξεις στις VLCD περιλαμβάνονται: πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο, νεφρική ή ηπατική νόσος, καρκίνος, κύηση, ινσουλινο-εξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης, μερικές ψυχιατρικές διαταραχές 
  • Η ιατρική επίβλεψη είναι σημαντική για τις VLCD 

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Είναι σημαντική η εκπαίδευση του ασθενούς σχετικά με τη μείωση του βάρους 
  • Η διαμόρφωση της συμπεριφοράς μπορεί να βελτιώσει την συνέπεια στο διαιτολόγο και τα μακροχρόνια αποτελέσματα της απώλειας βάρους και πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Η φαρμακευτική θεραπεία συνήθως δε συνιστάται
  • Ανορεξιογόνα - diethylpropion, φεντερμίνη, φενφλουραμίνη, μαζινδόλη (φάρμακα κατηγορίας IV) ή phendimetrarine, beurphetamine (φάρμακα κατηγορίας ΙΙΙ) μπορεί να ενδείκνυνται για χρήση μικρής διάρκειας (λίγες εβδομάδες) σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους

  Αντενδείξεις: Προχωρημένη αθηροσκλήρυνση, συμπτωματική καρδιαγγειακή νόσος, υπέρταση, υποθυρεοειδισμός, γλαύκωμα, ιστορικό κατάχρησης φαρμάκων, καταστάσεις υπερδιεγέρσεως, χρήση αναστολέων της ΜΑΟ 

  Προφυλάξεις: 

  • Πιθανότητα κατάχρησης ειδικά για την κατηγορία ΙΙΙ
  • Υποτροπή μετά τη διακοπή του φαρμάκου

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Η φαινυλπροπανολαμίνη χρησιμοποιοείται σε όλα τα σκευάσματα απώλειας βάρους

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Η μακρόχρονη παρακολούθηση είναι σημαντική για την πρόληψη της επιπλέον απόκτησης βάρους ή της επανάκτησης βάρους ή της επανάκτησης βάρους μετά την δίαιτα 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Ενημέρωση για τακτική άσκηση και προσεκτική δίαιτα με παρακολούθηση, ειδικά σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες και σε αυτούς με οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας ή σακχαρώδη διαβήτη

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Αυξημένη θνησιμότητα κυρίως λόγω καρδιαγγειακής νόσου 
  • Σακχαρώδης διαβήτης 
  • Υπέρταση 
  • Υπερλιπιδαιμία 
  • Νόσος χοληδόχου κύστης με χολολιθίαση 
  • Οστεοαρθρίτιδα
  • Ουρική αρθρίτιδα 
  • Θρομβοεμβολικό επεισόδιο 
  • Σύνδρομα υπεραερισμού και υπνική άπνοια 
  • Μειωμένη αυτοεκτίμηση
  • Διακρίσεις στον επαγγελματικό χώρο

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας βάρους είναι υπερβολικά δύσκολη
  • Αν ο ασθενής δεν έχει κίνητρα, δεν είναι πιθανή η επιτυχής απώλεια βάρους

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Η προεφηβική περίοδος και η περίοδος των νεαρών ενηλίκων, φαίνεται να είναι ευαίσθητες περίοδοι για την ανάπτυξη παχυσαρκίας 

  Παιδιατρικό: Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξάνεται. Μεταξύ άλλων παραγόντων εμπλέκονται η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η αυξημένη τηλεθέαση 

  Γηριατρικό: Η αναγκαιότητα απόκτησης επιθυμητού βάρους (αυτό που σχετίζεται με το χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας) αυξάνει με την ηλικία.

  ΚΥΗΣΗ 

  Η κύηση είναι μια συνήθης περίοδος για την έναρξη ή την αύξηση της παχυσαρκίας 

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την παχυσαρκία

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την παχυσαρκία

  paxysarkia 1

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Υπερτριγλυκεριδαιμία

  Υπερτρίχωση

  Δίαιτα 6 εβδομάδων για να αδυνατίσετε πριν τις διακοπές

  Χρήσιμες πληροφορίες για την ουρική αρθρίτιδα

  Οσφυαλγία

  Χολολιθίαση

  Αποφρακτική άπνοια του ύπνου

  Διαταραχές μεσοσπονδυλίων δίσκων

  Έμφραγμα του μυοκαρδίου

  Δίαιτες Υψηλής Ενέργειας για Αδυνάτισμα

  Οι καλύτερες βιταμίνες για αδυνάτισμα

  Τροφές για να αδυνατίσετε γρήγορα

  Κάψτε το λίπος με έναν χυμό

  Τα οφέλη στην υγεία από τη ρεσβερατρόλη

  Θεραπεία παχυσαρκίας με τη διατροφή

  Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών

  Τροφές φάρμακα για τον καρκίνο

  Χάστε τα παραπάνω κιλά σας με κετογενική δίαιτα

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη ζάχαρη

  Πώς να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος

  Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

  Κετογενική δίαιτα

  Ποιες είναι καλύτερες οι φυτικές ή οι ζωικές πρωτεΐνες;

  Πώς οι αθλητές μπορούν να χάσουν βάρος

  Βάλτε τις πρωτεΐνες στο πρωινό σας

  Γιατί οι δίαιτες με πρωτεΐνες αδυνατίζουν;

  Τροφές για να χτίσετε τους μυς σας

  Διατροφή για την προπόνηση

  Χρήσιμες πληροφορίες για την κινόα

  Δίαιτα για αύξηση των επιδόσεων στους αθλητές

  Η γερμανική δίαιτα Max Planck

  Δίαιτα max planck για τους διαβητικούς

  Οι ντομάτες καταπολεμούν τον καρκίνο και μειώνουν τη φλεγμονή

  Το ρολόι του σώματος πρέπει να λειτουργεί καλά

   
  Χάστε γρήγορα βάρος
   
  Η άσκηση του εγκεφάλου θεραπεύει τις διατροφικές διαταραχές
   
  Προγραμματίστε τα λιποκύτταρά σας και χάστε βάρος
   
  Το τεστ της μέσης
   
  Αποκαταστήστε την οξεοβασική ισορροπία στο σώμα σας για καλή υγεία
   
  Που είναι το λίπος σας αποθηκευμένο;
   
  Οξέωση
   
  Διατροφή για να διατηρήσετε την οξεοβασική ισορροπία στο σώμα σας
   
  Που κάνει καλό το εκχύλισμα κανέλας
   
  Αν έχετε κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι
   
  Το τοπικό πάχος μπορεί να καταπολεμηθεί
   
  Κάψτε το λίπος σας τρώγοντας
   
  Μετατροπή του κακού λίπους σε καλό
   
  Μετατροπή του λίπους
   
  Μυστικό για να αδυνατίσετε γρήγορα
   
  Διατηρήστε υγιές βάρος με το μικροβίωμα του εντέρου σας
   
  Η καισαρική τομή συμβάλλει στην παχυσαρκία των παιδιών
   
 • Ρείκια Ρείκια

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ρείκια

  Erica sicula

  Η έρικα ή ρείκια ή Erica sicula ή ρείκι ή Ερείκη φρύγανο ή κουκουλόχορτο ή κλαϊν ή κλαδίν ανήκει στην οικογένεια των Ερικίδων.

  Είναι μικρός θάμνος, πολύκλαδος. Έχει φύλλα μικρά, μάλλον σαρκώδη, ανά 4 και άνθη που είναι ρόδινα και βρίσκονται σε ακραίες ομάδες των 3-8. Ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο.

  Υπάρχει και η Erica arborea ή Έρικα η δενδρώδης ή Ρείκι το δενδρώδες ή Ρείκι της Άνοιξης ή δεντρορείκι ή ρείγκλα που είναι αειθαλής θάμνος ή μικρό δέντρο μέχρι 4 μέτρα ύψος, με φύλλα γραμμοειδή, όμοια με μικρές βελόνες, σε δέσμες των τεσσάρων, με άκρες αναδιπλωμένες. Ταξιανθίες πυκνές με πολυάριθμα άνθη. Στεφάνη 2,5-4 χιλ. λευκή κωδωνοειδής, με 4 άκρες. Ανθήρες σκουροκαφετί, μικρότερα από τη στεφάνη. Την απαντούμε σε δάση και μακκία βλάστηση, ειδικά σε όξινα εδάφη, μέχρι την ορεινή περιοχή.

  Υπάρχει και η Erica manipuliflora Salisb. ή Έρικα η σπονδυλανθής ή Ρείκι το σπονδυλανθές ή Ρείκι του φθινοπώρου ή κισσούρι ή ξούρι, ή σπονδυλωτή ή σούσουρα ή τσιάρο ή χαμορείκι, ή άγριο ρείκι ή καλούνα ή πυρένι που μοιάζει με την Erica arborea αλλά το ύψος του δεν ξεπερνά το ένα μέτρο. Έχει άνθη που μοιάζουν με θαυμάσιες μικροσκοπικές καμπανούλες, σε χρώμα ρόδινο, ξεπλυμένο με κοκκινοπορφυρό και ανθήρες μεγαλύτερους από τη στεφάνη. Είναι το στολίδι του Φθινοπώρου. Το βρίσκουμε σε φρυγανότοπους και μακκία βλάστηση, ειδικά σε ασβεστώδη εδάφη.

  Υπάρχει και η Calluna vulgaris ή Καλλούνα η κοινή ή Ρείκι που είναι μικρός, αειθαλής θάμνος ύψους 15-50cm, με πράσινα ή γκριζωπά φύλλα, που γίνονται κόκκινα το φθινόπωρο και μικρά, καμπανοειδή, ρόδινα ή σπανίως λευκά άνθη. Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο (Ήπειρος).

  Υπάρχουν πολλά υποείδη Erica...

  erica 3

  erica 4

  erica 5

  erica 6

  Χρήσιμα μέρη ρείκιας

  Χρήσιμα μέρη για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι οι ανθισμένες κορυφές του, που μαζεύονται κατά την άνθηση και ξεραίνονται.

  Δραστικές Ουσίες Ρείκιας

  Κερσιτρίνη, μυρισιτίνη, ίχνη αρβουτίνης (φλαβονικά γλυκοσίδια), κιτρικό οξύ, φουμαρικό οξύ, πτητικό έλαιο, τανίνες, φυτικές χρωστικές, καροτένιο

  Ιδιότητες κι ενδείξεις ρείκιας

  Οι βασικές ιδιότητες της έρικας είναι διαλυτικές και διαλύει τις πέτρες της ουροδόχου κύστεως.

  Είναι απολυμαντικό του ουρογενετικού συστήματος.

  Έχει, ακόμη, αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες και συστήνεται σε προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, όπως νεφρίτιδα, κυστίτιδα, που οφείλεται σε προβλήματα του προστάτη ή απλή φλεγμονή, ψαμμιάσεις, λευκωματουρία, αρθριτικά και ρευματισμούς.

  Με μπάνια είναι τονωτικών των μυών και συστήνονται για όσους πάσχουν από αρθριτικά, ρευματισμούς και παράλυση.

  Το ίδιο και το λάδι τους με εντριβές.

  Συστήνεται, επίσης, σε δερματικές παθήσεις, γιατί βοηθά τον οργανισμό να απορρίψει τις τοξίνες που συσσωρεύονται και τις προκαλούν.

  Χρησιμοποιείται και για την εναπόθεση των κουκουλιών των μεταξοσκωλήκων.

  Η ρείγκλα έχει μεγάλη στιλπνότητα και είναι πολύτιμη για τις ρίζες από τις οποίες φτιάχνονται πίπες, τσιμπούκια και άλλα μικροαντικείμενα.

  Επίσης, όλα τα ρείκια είναι μελιτογόνα φυτά και υπάρχει αυτό το πολύτιμο μέλι και από αυτό φτιάχνεται και ρεικόμελο. Το ρεικόμελο έχει διουρητικές ιδιότητες και είναι πολύ κατάλληλο για τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, αλλά καταναλώνεται και από παιδιά που έχουν αναιμία και από καταπονημένους οργανισμούς.

  Λόγω της τονωτικής επίδρασής του στον οργανισμό καταναλώνεται πιο ευχάριστα το χειμώνα.

  Το Ρείκι το δενδρώδες είναι από τα καλύτερα καυσόξυλα.

  Τα ξηρά ρείκια χρησιμεύουν στα τζάκια και στους φούρνους.

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ρείκια

  -Αφέψημα

  Βράζετε 40 γραμμάρια ανθισμένες κορυφές σε 1 λίτρο νερό, μέχρι να μείνει το 1/3 του νερού, σουρώνετε και πίνετε 1 φλιτζάνι κάθε 24 ώρες. Το αφέψημα (τσάι) του φυτού χρησιμοποιείται ως διουρητικό κατά της κυστίτιδας, της νεφρολιθίασης, της χολολιθίασης, της διόγκωσης του προστάτη, της ουρικής αρθρίτιδας και άλλων παθήσεων του ουροποιητικού. Συνιστάται επίσης, ως καθαρτικό, αποχρεμπτικό, αντιρρευματικό, ηρεμιστικό και αντισηπτικό. Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της διάρροιας, των κολικών του εντέρου, της γαστρεντερίτιδας, του βήχα, του κρυολογήματος και των φλεγμονών του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

  -Μπάνια

  Βράζετε 500 γραμμάρια φυτό σε 3 λίτρα νερό και το νερό το βάζετε στο μπάνιο. Μένετε στο ζεστό μπάνιο αυτό για 20 λεπτά και μετά μένετε στο κρεβάτι για τουλάχιστον 1 ώρα για να επανέλθει η θερμοκρασία του σώματος στα φυσιολογικά όρια και μετά ντύνεστε και κινήστε.

  -Λάδι

  Αφήνετε 60 γραμμάρια ανθισμένες κορυφές σε 250 γραμμάρια ελαιόλαδο για 10 ημέρες, σουρώνετε και φυλάτε.. Με αυτό κάνετε επαλείψεις κι εντριβές.

  -Μεικτό αφέψημα

  Βράζετε 20 γραμμάρια φράξου σε 3 ποτήρια νερού. Στο ζεστό αυτό αφέψημα προσθέτετε 5 γραμμάρια ανθισμένες κορυφές από ρείκια και το αφήνετε για δέκα λεπτά σκεπασμένο. Σουρώνετε και παίρνετε 4 ποτήρια από αυτό το μείγμα την ημέρα. Βοηθά σε ποδάγρα.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  Erica 1

  Διαβάστε, επίσης,

  Eλληνικό Μέλι

  www.emedi.gr

   

   

   

 • Περικαρδίτιδα Περικαρδίτιδα

  Χρήσιμες πληροφορίες για την περικαρδίτιδα

  Οι κλινικές εκδηλώσεις της πορείας της νόσου του περικαρδίου 

  Οξεία περικαρδίτιδα - μία φλεγμονώδης διαδικασία με ευρύ φάσμα αιτίων από το περικάρδιο, με ή χωρίς σχετιζόμενη συλλογή υγρού. Η πιο συνηθισμένη αιτιολογία είναι ιδιοπαθής ή μη ειδική περικαρδίτιδα 

  Περικαρδιακός επιπωματισμός - καρδιακή συμπίεση από περικαρδιακή συλλογή υγρού, που προκαλεί αιμοδυναμική καταστολή και αποδιοργάνωση των αντισταθμιστικών μηχανισμών 

  Περιοριστική περικαρδίτιδα - πάχυνση και συγκόλληση του περικαρδίου στην καρδιά μετά από χρόνια φλεγμονή

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Καρδιαγγειακό

  Επικρατέστερη ηλικία: Έφηβοι και νεαροί ενήλικες 

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες 

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΔΑΣ

  Οξεία περικαρδίτιδα:

  • Θωρακικό άλγος, τυπικά οξύ, οπισθοστερνικό με αντανάκλαση στην ακρολοφία τραπεζοειδούς 
  • Άλγος, συχνά αιφνίδιας έναρξης 
  • Άλγος, μειούμενο αν ο ασθενής γέρνει μπροστά σε καθιστή θέση 
  • Περιορισμός της αναπνοής 
  • Οδυνοφαγία
  • Πυρετός 
  • Μυαλγία
  • Ανορεξία 
  • Άγχος 
  • Περικαρδιακός ήχος τριβής 
  • Καρδιακές αρρυθμίες συχνά διαλείπουσα υπερκοιλιακή ταχυκαρδία
  • Ταχύπνοια 
  • Εντοπισμένοι ρόγχοι 

  Περικαρδιακός επιπωματισμός:

  • Δύσπνοια 
  • Ταχυκαρδία 
  • Διατεταμένες σφραγίτιδες φλέβες τραχήλου 
  • Κυάνωση 
  • Σχετική ή απόλυτη υπόταση 
  • Σιωπηρό προκάρδιο με μικρή ψηλαφητή καρδιακή ώση
  • Περικαρδιακός ήχος τριβής 
  • Καθαροί πνεύμονες
  • Σημείο Ewart - αμβλύτητα και βρογχική αναπνοή μεταξύ της άκρης της αριστερής ωμοπλάτης και της σπονδυλικής στήλης 
  • Ταχύς νηματοειδής σφυγμός 
  • Ποικίλοι βαθμοί επιπέδου συνείδησης 
  • Παράδοξος σφυγμός > 10 mm Hg μείωση της συστολικής πίεσης κατά την εισπνοή

  Περιοριστική περικαρδίτιδα:

  • Ασυμπτωματική, πρώιμη 
  • Δύσπνοια, πνευμονική συμφόρηση
  • Κόπωση, πολύ συχνή 
  • Περιφερικό οίδημα 
  • Ηπατομεγαλία 
  • Ασκίτης 
  • Διάταση σφαγίτιδων φλεβών - αυξημένη βαθειά κάθοδος Υ (δεν εμφανίζεται στον επιπωματισμό)
  • Σημείο Kussmaul - εισπνευστική αύξηση της σφαγιτιδικής πίεσης 
  • Περικαρδιακός τόνος - ακολουθεί το S2 σε απόσταση 0,06-0,12 δευτερόλεπτα, αυξάνει με το κάθισμα σε θέση οκλαδόν
  • Η υποογακιμία μπορεί να κρύψει τα σημεία του περιορισμού 

  ΑΙΤΙΑ ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΔΑΣ

  • Ιδιοπαθής 
  • Ιοί: Coxsackie, αδενοϊός, Epstein-Barr, παρωτίτιδας 
  • Βακτήρια: Αιμόφιλος (ειδικά σε παιδιά), σταφυλόκοκκος, πνευμονιόκοκκος, σαλμονέλα
  • Μύκητες: Candida, ιστοπλάσμωση, ασπέργιλλος, νοκάρδια
  • Μυκοβακτηρίδια: μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης 
  • Νεοπλάσματα: μαστού, πνεύμονα, λέμφωμα, μεσοθηλίωμα 
  • Επαγόμενη από φάρμακα: προκαϊναμίδη, υδραλαζίνη, μπλεομυκίνη, φαινυτοΐνη, μινοξιδίλη και ίσως άλλα
  • Νόσοι συνδετικού ιστού: συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκληρόδερμα, οξύς ρευματικός πυρετός 
  • Ακτινοβολία 
  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου, σύνδρομο Dressler
  • Σύνδρομο μετά περικαρδιεκτομή 
  • Τραυματισμός στο θώρακα
  • Ουραιμία
  • Μυξοίδημα 
  • Περικαρδίτιδα χοληστερόλης 
  • Αορτικός διαχωρισμός 
  • Σαρκοείδωση 
  • Παγκρεατίτιδα 
  • Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
  • AIDS
  • Χυλοπερικάρδιο 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΔΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου 
  • Πνευμονία με πλευρίτιδα
  • Πνευμονική εμβολή 
  • Αορτικός διαχωρισμός 
  • Πνευμοθώρακας 
  • Εμφύσημα μεσοθωρακίου
  • Χολοκυστίτιδα
  • Παγκρεατίτιδα 

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Λευκοκυττάρωση και αυξημένη ΤΚΕ 
  • Μπορεί να εμφανίζεται αυξημένη CPK, γαλακτική δεϋδρογενάση (LDH), SGOT

  pericarditis e1424864831206 1200x783

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Μικροσκοπικά: οξεία φλεγμονή

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Ηχοκαρδιογράφημα
  • Καθετηριασμός των δεξιών κοιλοτήτων 

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Ακτινογραφία θώρακος - μικρή πλευριτική συλλογή, παροδικά διηθήματα, σε μεγάλη περικαρδιακή συλλογή υγρού, σχήμα "φιάλης νερού" (γιαουρτοσακούλα)
  • Αξονική ή μαγνητική τομογραφία θώρακος σε υποψιαζόμενη περιοριστική περικαρδίτιδα μπορεί να αποκαλύψει αποτιτανωμένο ή πεπαχυσμένο περικάρδιο, σκιαγράφηση συλλογής υγρού

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Περικαρδιοκέντηση 
  • Βιοψία περικαρδίου

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΔΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  • Εξωνοσοκομειακός ασθενής εκτός αν υπάρχουν επιπλοκές
  • Ενδονοσοκομειακός ασθενής σε επιπλοκές (παρουσία αιμοδυναμικής καταστολής ή ύπαρξη υγρού)

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  Περικαρδιεκτομή μπορεί να απαιτηθεί αν τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Χωρίς περιορισμούς, οι οποίοι περιορισμοί επιβάλλονται από τα συμπτώματα του ασθενούς και μόνο αυτά 

  ΔΙΑΙΤΑ

  Δεν υπάρχουν περιορισμοί: αν ο ασθενής είναι υπέρβαρος, συστήστε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Εφ'όσον το 15% των ασθενών παρουσιάζουν υποτροπή, πρέπει να εκπαιδευτούν για υποτροπή των συμπτωμάτων και την παρακολούθηση

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΔΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Μη επιπλεγμένη: ασπιρίνη 650 mg κάθε 4 ώρες. Εάν είναι αποτελεσματική, συνεχίστε για 2 εβδομάδες 

  Αντενδείξεις: Υπερευαισθησία στην ασπιρίνη, γνωστή διαταραχή πήξης αίματος 

  Προφυλάξεις: Χρήση με προσοχή σε ασθενείς με άσθμα, ρινικούς πολύποδες, σοβαρή καρδίτιδα, κύηση 3ου τριμήνου, ιστορικό διαταραχών από το πεπτικό, διαταραχές πήξης ή αιμορραγική διάθεση, τηλεαγγειεκτασία, αντιπηκτική αγωγή, νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία

  Σημαντικές πιθανές αλληλεπιδράσεις: Ακεταμινοφαίνη, ακεταζολαμίδη, χλωριούχο αμμώνιο, αντιόξινα, aurothioglucose, χλωροπροπαμίδη, σιμετιδίνη, κορτικοστεροειδή, δικλοφενάκη, δικουμαρόλη, διλτιαζέμη, διπυριδαμόλη, etodolac, flurbiprofen, ιβουπροφένη, ινδομεθακίνη, ινσουλίνη, Ketorolac, meclofenamate, μεφαιναμικό οξύ, μεθοτρεξάτη, μετοκλοπραμίδη, ναπροξένη, νιτρογλυκερίνη, nizatidine, πενικιλλίνη G, φαινπροκουμόνη, φαινυλοβουταζόνη, φαινυτοΐνη, πυροξικάμη, προσβενεσίδη, profirelin, κινιδίνη, σπιρονολακτόνη, σουλφινπυραζόνη, tolmetin, βαλπροϊκό οξύ, βαρφαρίνη 

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Ιβουπροφένη 400-600 mg κάθε 6 ώρες για 2 εβδομάδες 
  • Ινδομεθακίνη 25-50 mg κάθε 6 ώρες για 2 εβδομάδες 
  • Κολχικίνη 1 mg κάθε ημέρα
  • Αζαθειοπρίνη, φαινυλοβουταζόνη, πρεδνιζόνη 50 mg κάθε ημέρα x 2-3 ημέρες και γρήγορη σταδιακή ελάττωση 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Παρακολουθείστε τους ασθενείς στο ιατρείο σε 2 εβδομάδες και επανεκτιμήστε την καρδιακή κατάσταση και τη συμπτωματολογία 
  • Επανάληψη της ακτινογραφίας θώρακος και του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, πρέπει να τεθεί υπ'όψιν σε 4 εβδομάδες 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Περικαρδιακός επιπωματισμός 
  • Υποτροπή της περικαρδίτιδας 
  • Μη συμπιεστική συλλογή υγρού 
  • Χρόνια περιοριστική περικαρδίτιδα

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Η πλειοψηφία των ασθενών έχει πλήρη λύση του πόνου και των συμπτωμάτων μέσα στις 2 εβδομάδες της θεραπείας 
  • 15% θα έχουν τουλάχιστον μία υποτροπή στους πρώτους μήνες 
  • Σπάνια ο ασθενής μπορεί να ανθίσταται στη θεραπεία και να χρειαστεί κορτικοστεροειδή ή περικαρδιεκτομή 
  • Τα αιμοδυναμικά αποτελέσματα της συλλογής περικαρδιακού υγρού, εξαρτώνται από την ένταση και την ταχύτητα ανάπτυξης του 
  • Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών μπορεί να αναπτύξει σημεία δεξιάς καρδιακής ανεπάρκειας, δευτεροπαθούς στον περιορισμό. Αυτοί οι ασθενείς είναι καλύτερα να αντιμετωπιστούν με περικαρδιεκτομή  

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Εξαρτώνται από την αιτιολογία
  • Περικαρδίτιδα, περιοριστική
  • Περικαρδίτιδα, οξεία πυώδης

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το καρδιοαγγειακό σύστημα

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το καρδιοαγγειακό σύστημα

  HDHeartspericarditiscrop

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Πανώλη

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη φυματίωση

  Χλαμύδια της πνευμονίας

  Χρήσιμες πληροφορίες για το σύνδρομο άνω κοίλης φλέβας

  Διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη γρίπη

  Νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα

  Λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα

  Ελμινθίαση

  Έμφραγμα του μυοκαρδίου

  Λοίμωξη από τον Ιό Epstein-Barr

  Οι ιατρικές χρήσεις της κολχικίνης

  Ασκίτης

  Ιστοπλάσμωση

  Η τοξικότητα της ακτινοθεραπείας

  Η καρδιοτοξικότητα από τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα

  Μεσοθηλίωμα

  Σε ποιους ασθενείς πρέπει να γίνεται έλεγχος για φυματίωση

  Τι σημαίνουν οι νυχτερινές εφιδρώσεις

  Φυματιώδης περικαρδίτιδα

  Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

  Νόσοι του συνδετικού ιστού

  Ψιττάκωση

  Καντιντίαση

  Λοίμωξη από σαλμονέλα

  Τα κριτήρια του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου

  Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος

  Το TIPI τεστ για το έμφραγμα του μυοκαρδίου

  Νόσος Kawasaki

  Πνευμονία από μυκόπλασμα

  Κολπική μαρμαρυγή

  Ρευματοειδής αρθρίτιδα

  Χημειοπροφύλαξη ενδοκαρδίτιδας

  Υπάρχουν κίνδυνοι από την Ακτινοθεραπεία;

  Μυοκαρδίτιδα

  www.emedi.gr

   

 • Οξεία περιτονίτιδα Οξεία περιτονίτιδα

  Χρήσιμες πληροφορίες για την οξεία περιτονίτιδα

  Οξεία περιτονίτιδα είναι οξεία φλεγμονή του σπλαχνικού και τοιχωματικού περιτοναίου 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Γαστρεντερικό, Ενδοκρινικό/Μεταβολικό, Καρδιαγγειακό

  Επικρατέστερη ηλικία: Καμία

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες 

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑΣ 

  • Οξύ κοιλιακό άλγος 
  • Πυρετός
  • Ναυτία 
  • Έμετος
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κοιλιακό άλγος που επιδεινώνεται με την κίνηση 
  • Κοιλιακή διάταση 
  • Δύσπνοια 
  • Διάχυτη κοιλιακή αντίσταση ή σύσπαση 
  • Γενικευμένη κοιλιακή μυϊκή ακαμψία
  • Ελαττωμένοι ήχοι εντέρου
  • Κοιλιακή υπεραπήχηση (υπερηχηρότητα) στην επίκρουση
  • Υπόταση 
  • Ταχυκαρδία
  • Ιπποκράτειο προσωπείο
  • Ταχύπνοια
  • Αφυδάτωση
  • Ασκίτης 

  ΑΙΤΙΑ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑΣ

  Πρωτοπαθής - αυτόματη βακτηριακή περιτονίτιδα:

  • Ασκίτης σχετιζόμενος με κίρρωση, νεφρωσικό σύνδρομο

  Δευτεροπαθής:

  • Μετά από κοιλιακό άλγος
  • Διατιτραίνουσες πληγές
  • Συνεχής περιπατητική περιτοναϊκή διάχυση
  • Διάτρηση
  • Σκωληκοειδίτιδα
  • Κολπίτιδα - λοιμώδης, φλεγμονώδης
  • Διάτρηση πεπτικού έλκους 
  • Γάγγραινα του εντέρου
  • Εκκολπωματίτιδα 
  • Παγκρεατίτιδα 
  • Μετεγχειρητικά 
  • Οξεία χολοκυστίτιδα

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑ

  • Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση 
  • Προχωρημένη νόσος ήπατος 
  • Φαρμακευτική αγωγή με κορτικοστεροειδή 
  • Νεφρωσικό σύνδρομο
  • Συνεχής περιπατητική περιτοναϊκή διάλυση

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Σχηματισμός αποστήματος
  • Άλλα αίτια ειλεού (συστροφή, εγκολεασμός)
  • Μεσεντέρια αδενίτιδα
  • Σκωληκοειδίτιδα
  • Παγκρεατίτιδα

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Θετική καλλιέργεια περιτοναϊκού υγρού
  • Λευκοκυττάρωση 
  • Αυξημένο άζωτο ουρίας αίματος
  • Αιμοσυμπύκνωση 
  • Θετική καλλιέργεια αίματος 
  • Μεταβολική οξέωση 
  • Αναπνευστική οξέωση 
  • Αυξημένη αμυλάση 
  • Ανάλυση ασκιτικού υγρού

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Αντιβιοτικά πριν την εξέταση αίματος

  acute peritonitis 2

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Περιτόναιο - γενικευμένο ινωδοπυώδες εξίδρωμα 
  • Περιτόναιο - διήθηση πολυμορφοπυρήνων

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Ακτινογραφία κοιλίας - ελεύθερος αέρας στην περιτοναϊκή κοιλότητα, διάταση παχέος εντέρου, διάταση λεπτού εντέρου, οίδημα σπλαχνικού τοιχώματος
  • Ακτινογραφία θώρακος - ανύψωση διαφράγματος
  • Μαγνητική τομογραφία - ενδοκοιλιακή μάζα, ασκίτης
  • Αξονική τομογραφία - ενδοκοιλιακή μάζα, ασκίτης 
  • Υπερηχογράφημα - ενδοκοιλιακή μάζα, ασκίτης

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΔΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Ενδονοσομειακός ασθενής 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Αντιμετωπίστε τις υποκείμενες καταστάσεις και λοιμώξεις (με χειρουργική επέμβαση αν χρειάζεται)
  • Αντιμετωπίστε τον παραλυτικό ειλεό (ρινογαστρική αποσυμπίεση μέχρι το υγρό να γίνει καθαρό και αραιό)
  • Αντιμετωπίστε την αφυδάτωση 
  • Αντιβιοτικά (μετά τα αποτελέσματα της καλλιέργειας)
  • Αναπνευστική υποστήριξη αν χρειάζεται
  • Υγρά ενδοφλέβια
  • Μετάγγιση αίματος

  Acute peritonitis

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Κλινήρης μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο η λοίμωξη 

  ΔΙΑΙΤΑ

  • Ενδοφλέβια υγρά και ηλεκτρολύτες, δίαιτα με υγρά ή μαλακές τροφές όσο είναι ανεκτή 
  • Φαγητό από το στόμα μόνο όταν επανέλθουν οι ήχοι εντέρου και η δίοδος των αερίων και/ή κοπράνων
  • Ολική περεντερική διατροφή μπορεί να είναι απαραίτητη

  ΦΑΡΜΑΚΑ 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Πρωτοπαθής:

  • Κεφοταξίμη 1-2 gr ΕΦ κάθε 4-8 ώρες ή 
  • Κεφτριαξόνη 1-2 gr ΕΦ κάθε 24 ώρες

  Δευτεροπαθής:

  • Αμπικιλλίνη 1-2 gr κάθε 6 ώρες συν γενταμυκίνη 1,5 mg/Kg/δόση συν κλινδαμυκίνη 600-900 mg κάθε 8 ώρες ή 
  • Αμπικιλλίνη συν γενταμυκίνη συν μετρονιδαζόλη 500 mg κάθε 6 ώρες ή
  • Γενταμυκίνη συν κλινδαμυκίνη ή 
  • Ιμιπενέμη 0,5-1,0 gr κάθε 6-8 ώρες 

  Συνεχής κοιλιακή περιτοναϊκή διάλυση:

  • Βανκομυκίνη ενδοπεριτοναϊκά (20 mg/lt διάλυμα + 1 gm ΕΦ φορτίο) συν γενταμυκίνη (6-8 mg/lt διάλυμα) ή 
  • Κεφαζολίνη ενδοπεριτοναϊκά 

  Άλλο:

  • Μορφίνη 2-10 mg ΕΦ ή ΕΜ κάθε 3-4 ώρες, όσο χρειάζεται για τον πόνο

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Αρχική θεραπεία με μια κεφαλοσπορίνη 3ης γενιάς (π.χ. κεφοταξίμη ή κεφτριαξόνη)
  • Αντιβιοτικά, άλλα εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν αν ενδείκνυνται από την καλλιέργεια αίματος ή περιτοναϊκού υγρού 

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Ενδονοσοκομειακός ασθενής και μερικές φορές σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως ενδείκνυται 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Αντιβιοτικά προφυλακτικά κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιά

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Υποβολαιμικές συνέπειες 
  • Σηψαιμία
  • Σηπτική καταπληξία (shock)
  • Οξεία νεφρική ανεπάρκεια 
  • Ηπατική ανεπάρκεια
  • Σχηματισμός αποστήματος

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Ο πλήρως ανεπτυγμένος παραλυτικός ειλεός, απαιτεί 48 ώρες για ανάρρωση
  • Θνησιμότητα εξαρτώμενη από - ηλικία, διάρκεια, αιτία και προϋπάρχουσες καταστάσεις  

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Αποστήματα: υποδιαφραγματικά, υφηπατικά, περιτοναϊκά, πυελικά
  • Ειλεός 

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Πάρτε συμβουλή από παιδίατρο και χειρουργό, αν είναι διαθέσιμοι

  Γηριατρικό: Η θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι σιωπηρά

  ΚΥΗΣΗ

  Ρήξη εξωμήτριας κύησης μπορεί να οδηγήσει σε περιτονίτιδα

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  image 16

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου

  Τραυματική κάκωση ουροδόχου κύστεως

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη φυματίωση

  Χολαγγειίτιδα

  Χολολιθίαση

  Υπονατριαιμία

  Αναερόβιες λοιμώξεις

  Χρήσιμες πληροφορίες για την εκκολπωματική νόσο

  Εντερική απόφραξη

  Επιλόχειος λοίμωξη

  Ασκίτης

  Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί πιο αποτελεσματικά η περιτοναϊκή καρκινωμάτωση

  Ενσφήνωση κοπράνων

  Πεπτικό έλκος

  Φυματιώδης περιτονίτιδα

  Έμφραγμα μεσεντερίου

  Εκκολπωματική νόσος

  Χυλώδης ασκίτης

  Η ανάλυση του ασκιτικού υγρού

  Παρακέντηση ασκιτικού υγρού

  Χολοκυστίτιδα

  Νόσος του Crohn

  Παθήσεις οξείας χειρουργικής κοιλίας

  Καταστάσεις που δεν απαιτούν χειρουργείο

  Οξεία ηπατική ανεπάρκεια

  Κίρρωση του ήπατος

  www.emedi.gr

   

   

 • Χολεστυραμίνη Χολεστυραμίνη

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη χολεστυραμίνη

  Η χολεστυραμίνη (colestyramine) είναι ανιονική ανταλλακτική ρητίνη που δεσμεύει αρνητικά φορτισμένα χολικά οξέα και χολικά άλατα από το λεπτό έντερο με απώτερο αποτέλεσμα την ελάττωση της ολικής χοληστερόλης στο πλάσμα.

  Η χολεστυραμίνη είναι ένας παράγοντας απομόνωσης χολικών οξέων οξύ που δεσμεύει τη χολή στη γαστρεντερική οδό για να αποτρέψει την επαναπορρόφηση. Είναι μια ισχυρή ιοντοανταλλακτική ρητίνη, που σημαίνει ότι μπορεί να ανταλλάξει τα χλωριούχα ανιόντα της με ανιονικά χολικά οξέα στη γαστρεντερική οδό και να τα δεσμεύσει έντονα στη μήτρα της ρητίνης. Η λειτουργική ομάδα της ρητίνης ανταλλαγής ανιόντων είναι μια ομάδα τεταρτοταγούς αμμωνίου συνδεδεμένη σε ένα αδρανές συμπολυμερές στυρολίου-διβινυλοβενζολίου.

  Η χολεστυραμίνη αφαιρεί τα χολικά οξέα από το σώμα σχηματίζοντας αδιάλυτα σύμπλοκα με χολικά οξέα στο έντερο, τα οποία στη συνέχεια απεκκρίνονται στα κόπρανα. Ως αποτέλεσμα αυτής της απώλειας χολικών οξέων, περισσότερη χοληστερόλη πλάσματος μετατρέπεται σε χολικά οξέα στο ήπαρ για να ομαλοποιήσει τα επίπεδα.  Αυτή η μετατροπή της χοληστερόλης σε χολικά οξέα μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο πλάσμα. 

  Τα χολικά οξέα είναι συστατικά του υγρού της χολής που χρειάζονται για τη διάλυση των λιπαρών ουσιών κατά την πεπτική διαδικασία. Τα χολικά οξέα παράγονται από τη χοληστερίνη ή χοληστερόλη με τη δράση της βιταμίνης C που εξαρτάται από ένζυμα. Έτσι, η μετατροπή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό μηχανισμό για τον περιορισμό των επιπέδων της χοληστερίνης στο αίμα.

  Ιατρικές χρήσεις χολεστυραμίνης

  Τα σύμπλοκα απομόνωσης χολικού οξέος, όπως η χολεστυραμίνη χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για τη θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας, αλλά μετά την εισαγωγή των στατινών, έχουν μόνο μικρό ρόλο για αυτήν την ένδειξη.

  Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του κνησμού που συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια ηπατικής ανεπάρκειας και άλλων τύπων χολόστασης όπου μειώνεται η ικανότητα εξάλειψης των χολικών οξέων.

  Η χολεστυραμίνη χρησιμοποιείται, συνήθως, για τη θεραπεία της διάρροιας που προκύπτει από τη δυσαπορρόφηση χολικών οξέων. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά για αυτό σε ασθενείς με νόσο του Crohn που έχουν υποβληθεί σε ειλεϊκή εκτομή. Στο τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου (ειλεός) απορροφώνται τα χολικά οξέα. Όταν ο ειλεός αφαιρεθεί, τα χολικά οξέα περνούν στο παχύ έντερο και προκαλούν διάρροια λόγω διέγερσης έκκρισης χλωριδίου / υγρού από τα κύτταρα κόλου με αποτέλεσμα την εκκριτική διάρροια. Η χολεστυραμίνη αποτρέπει αυτήν την αύξηση του νερού καθιστώντας τα χολικά οξέα αδιάλυτα και ωσμωτικά ανενεργά.

  Η χολεστυραμίνη χρησιμοποιείται, επίσης, για τον έλεγχο άλλων τύπων, διάρροιας από χολικά οξέα. Η πρωτοπαθής, ιδιοπαθής διάρροια χολικού οξέος είναι μια συχνή αιτία χρόνιας λειτουργικής διάρροιας, συχνά, λανθασμένα διαγνωσμένη ως σύνδρομο ευερέθιστου ευερέθιστου εντέρου και οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς ανταποκρίνονται στην χολεστυραμίνη.

  Είναι ευεργετική στη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας του συνδρόμου μετά από χολοκυστεκτομή.

  Η χολεστυραμίνη είναι, επίσης, χρήσιμη για τη θεραπεία της διάρροιας μετά την κολπίτιδα. 

  Η χολεστυραμίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στη θεραπεία των λοιμώξεων από Clostridium difficile, στην απορρόφηση των τοξινών Α και Β και στη μείωση της διάρροιας και των άλλων συμπτωμάτων που προκαλούν αυτές οι τοξίνες. Ωστόσο, επειδή δεν είναι αντιμολυσματικά, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη βανκομυκίνη. 

  Χρησιμοποιείται, επίσης, στη διαδικασία «έκπλυσης» σε ασθενείς που λαμβάνουν λεφλουνομίδη ή τεριφλουνομίδη για να βοηθήσουν στην αποβολή των φαρμάκων σε περίπτωση διακοπής τους λόγω σοβαρών παρενεργειών.

  Η κολεστυραμίνη είναι χρήσιμη για τη δηλητηρίαση από κυανοβακτηρίδια σε σκύλους. 

  Οι αλοιφές που περιέχουν χολεστυραμίνη χρησιμοποιούνται στην τοπική θεραπεία του εξανθήματος της πάνας σε βρέφη και νήπια. 

  Η χολεστυραμίνη συνδέεται, επίσης, με τα οξαλικά στο γαστρεντερικό σωλήνα, μειώνοντας τελικά τον σχηματισμό οξαλικών στα ούρα και οξαλικού ασβεστίου. 

  Η χολεστυραμίνη διατίθεται σε μορφή σκόνης, σε πακέτα των 4 g ή σε μεγαλύτερα κουτιά. 

  Δοσολογία

  Μια τυπική δόση είναι 4 έως 8 g μία ή δύο φορές ημερησίως, με μέγιστη δόση 24 g / d.

  cholesteramine 1

  Παρενέργειες χολεστυραμίνης

  Πιο συχνές:

  Δυσκοιλιότητα

  Αυξημένα τριγλυκερίδια πλάσματος

  Έχει αναφερθεί απόφραξη του εντέρου σε ασθενείς με προηγούμενη χειρουργική επέμβαση εντέρου που πρέπει να χρησιμοποιούν προσεκτικά τη χολεστυραμίνη.

  Σπάνια έχει αναφερθεί υπερχλωραιμική μεταβολική οξέωση που προκαλείται από τη χοληστεραμίνη. 

  Οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό, διαβήτη, νεφρωσικό σύνδρομο, δυσπρωτεϊναιμία, αποφρακτική ηπατική νόσο, νεφρική νόσο ή αλκοολισμό θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν λάβουν αυτό το φάρμακο.

  Άλλα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον μία ώρα πριν ή τέσσερις έως έξι ώρες μετά την χολεστυραμίνη για να μειωθεί η πιθανή παρεμβολή στην απορρόφηση.

  Οι ασθενείς με φαινυλκετονουρία θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό προτού πάρουν τη χολεστυραμίνη, επειδή το προϊόν αυτό περιέχει φαινυλαλανίνη.

  Αλληλεπιδράσεις χολεστυραμίνης με άλλα φάρμακα

  Οιστρογόνα και προγεστίνες

  Φάρμακα για το διαβήτη από το στόμα

  Πενικιλίνη G.

  Φαινοβαρβιτάλη

  Σπιρονολακτόνη

  Τετρακυκλίνη

  Διουρητικά χάπια τύπου θειαζίδης

  Φάρμακα του θυρεοειδούς

  Βαρφαρίνη

  Λεφλουνομίδη

  Οι περισσότερες αλληλεπιδράσεις οφείλονται στον κίνδυνο μειωμένης απορρόφησης αυτών των φαρμάκων. Ο κύριος κίνδυνος υπερδοσολογίας είναι η απόφραξη του εντέρου ή του στομάχου.

  Η χολεστυραμίνη μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως οι βιταμίνες A, D, E και K, αλλά και της Β12.

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το έντερο

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το έντερο

  cholesteramine 2

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

  Διαβάστε, επίσης,

  Παγκρεατικός καρκίνος εξωκρινούς μοίρας

  Χρήσιμες πληροφορίες για την ψευδομεμβρανώδη κολίτιδα

  Τα φάρμακα προκαλούν ανεπάρκεια βιταμινών

  Η βιταμίνη Κ έχει πολλά οφέλη για την υγεία

  Πόσο οι βιταμίνες απορροφούνται από τον οργανισμό μας

  Ενδοηπατική χολόσταση της κύησης

  Σύνδρομο ραγδαίας κενώσεως στομάχου

  Πρωτοπαθής σκληρυντική χολαγγειίτιδα

  Διάγνωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12

  Πρωτοπαθής χολική κίρρωση

  Τι πρέπει να προσέχετε με τα αντιπηκτικά;

  www.emedi.gr