Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 20:41

Μήπως έχετε πέτρες στη χοληδόχο κύστη;

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Τι θα κάνετε αν έχετε πέτρες στη χολή

Αν μετά το φαγητό, ιδιαίτερα αν είναι λιπαρό ή έχει πολλά γλυκά νιώθετε τυμπανισμό στην κοιλιά και μικρούς πόνους στο σημείο που βρίσκεται η χοληδόχος κύστη, δηλαδή ψηλά στο δεξί μέρος της κοιλιάς, κάτω από το θώρακα, τότε πιθανό να πάσχετε από χολολιθίαση και να έχετε πέτρες στην χοληδόχο κύστη.

Οι μικροί αυτοί πόνοι και ο τυμπανισμός οφείλονται στο ότι μετά από τα βαριά γεύματα χρειάζεται περισσότερη ποσότητα χολής για να βοηθήσει την πέψη και η χοληδόχος κύστη συσπάται για να ελευθερώσει την χολή. Όταν είναι ερεθισμένη από τις πέτρες, κολλάει στο συκώτι και στο έντερο, με αποτέλεσμα να τραβάει όταν συσπάται, προξενώντας πόνο.

Εκτός, από τις απλές ενοχλήσεις η χοληδόχος κύστη μπορεί να προκαλέσει και κολικό σε οξεία φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως, από απόφραξη του στομίου της εξόδου της χολής ή την ύπαρξη κάποιου μικροβίου μέσα στην χοληδόχο κύστη. Οι πόνοι αυτοί αρχίζουν μετά από κάποιο γεύμα είναι δυνατοί και προκαλούν τάση για έμετο.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο. Η κύρια λειτουργία του είναι να αποθηκεύει χολή που δημιουργείται από το ήπαρ, αλλά επίσης βοηθά και στην την πέψη.

Η νόσος της χοληδόχου κύστης είναι πιο συχνή στις γυναίκες, στα υπέρβαρα άτομα, στα άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα και στα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Οι χολόλιθοι είναι η πρωταρχική αιτία της ασθένειας της χοληδόχου κύστης. Ωστόσο, δύο ασυνήθιστες αιτίες είναι ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης και η χολοκυστίτιδα.


Παρακολουθήστε για πρόωρα συμπτώματα νόσου της χοληδόχου κύστεως:

 • Αέρια, ρεψίματα, αίσθημα καύσου, τυμπανισμός, δυσκοιλιότητα ή δυσπεψία.
 • Τα συμπτώματα μιμούνται τη γρίπη ή την τροφική δηλητηρίαση. Αυτά τα συμπτώματα είναι η επίμονη ναυτία, η αναγούλα, η συνεχής κόπωση και ο έμετος. 
 • Αν έχετε δυσάρεστη οσμή του σώματος ή υπερβολικά κακή αναπνοή, αυτά μπορεί να οφείλονται σε δυσλειτουργία της χοληδόχου κύστεως.
 • Ελέγξτε κόπρανα σας. Τα κόπρανα που είναι ανοιχτόχρωμα και χαλαρά μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς χολής. Επίσης, τα ούρα μπορεί να είναι πιο σκούρα από τα συνηθισμένα, παρόλο που πίνετε νερό. Συχνή είναι και η διάρροια που μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες ή περισσότερο.
 • Προσέχετε για  πυρετό και ρίγη. Αυτά συμβαίνουν συνήθως σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου της χοληδόχου κύστης. 
 • Μάθετε για τους χολόλιθους. Όταν το πεπτικό υγρό βρίσκεται στη χοληδόχο κύστη σκληραίνει και μπορεί να δημιουργήσει πέτρες στη χολή από το μέγεθος ενός κόκκου άμμου μέχρι σαν μια μεγάλη μπάλα του γκολφ.
 • Προσέχετε για ενδείξεις ίκτερου. Παρατηρήσετε για τυχόν κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα ή το λευκό των ματιών σας και για λευκά χρωματισμένα  κόπρανα. Ο ίκτερος εμφανίζεται, συνήθως, όταν οι χολόλιθοι μπλοκάρουν τον αγωγό της χολής και τότε η χολή μπορεί να αρχίσει να διαρρέει στην κυκλοφορία του αίματός σας.
 • Προσέξτε για συμπτώματα χολοκυστίτιδας. Χολοκυστίτιδα είναι η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Μπορεί να προκληθεί από χολόλιθους, όγκους, ή άλλα προβλήματα της χοληδόχου κύστης. Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως έχει σαν αποτέλεσμα έντονο πόνο κατά μήκος της δεξιάς πλευράς του σώματος, ή μεταξύ των ωμοπλατών. Αυτός ο πόνος συχνά συνοδεύεται από ναυτία και άλλες ενοχλήσεις στο στομάχι. 
 • Ελέγξτε αν η διατροφή σας επηρεάζει την χοληδόχο κύστη σας. Τα μεγάλα ή λιπαρά γεύματα μπορεί να προκαλέσουν κρίση, συχνά το βράδυ, λίγες ώρες μετά από την κατανάλωση τροφής.
 • Κάντε ένα υπερηχογράφημα  κοιλίας. Θα δείξει πέτρες στη χολή, πληροφορίες για τη ροή της χολής, και τυχόν ύπαρξη όγκου. Οι περισσότεροι πολύποδες που ανευρίσκονται στη χοληδόχο κύστη κατά τη διάρκεια των υπερήχων είναι πολύ μικροί και δεν χρειάζονται αφαίρεση, αλλά μόνο παρακολούθηση. Οι πολύ μεγάλοι πολύποδες έχουν γενικά μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο της χοληδόχου κύστης.
 • Για τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης σε μεγάλους χολόλιθους, αν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα, γίνεται  χολοκυστεκτομή.


Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο σε πέτρες στη χολή

 • Χρησιμοποιήστε θερμοφόρα. Για την άμεση ανακούφιση, εφαρμόστε ένα μπουκάλι ζεστό νερό, ή άλλη πηγή θερμότητας στο στομάχι σας, ακριβώς πάνω από τη χοληδόχο κύστη. Η θερμότητα θα απαλύνει τον πόνο. Συνιστάται να εφαρμόζετε τη θερμοφόρα κάθε 20 έως 30 λεπτά χρησιμοποιώντας ύφασμα ανάμεσα στη θερμοφόρα και το δέρμα σας για να αποφύγετε τα εγκαύματα. Μπορείτε να κάνετε και ένα ζεστό μπάνιο.
 • Πάρτε ένα παυσίπονο, όπως ακεταμινοφαίνη. Αποφύγετε τα ΜΣΑΦ.
 • Πιείτε λίγο χυμό λαχανικών. Αναμίξετε χυμό παντζαριών, χυμό καρότου, και  χυμό αγγουριού σε ίσες αναλογίες και πίνετε  δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες. Και τα τρία λαχανικά βοηθούν στην αποβολή των τοξινών.
 • Μετά αρχίστε να καταναλώνετε εσπεριδοειδή. Η πηκτίνη εσπεριδοειδών και ο χυμός θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τον πόνο της χοληδόχου κύστης από τις πέτρες. Ο χυμός λεμονιών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Πίνετε τέσσερα φλιτζάνια χυμό λεμονιού με άδειο στομάχι. Κάντε το αυτό σε καθημερινή βάση για περίπου μια εβδομάδα, και μετά από κάθε φλιτζάνι χυμό λεμονιού να πίνετε ένα ποτήρι νερό.
 • Δοκιμάστε ένα φυτικό φάρμακο. Διάφορα βότανα συμβάλουν στην ανακούφιση του πόνου της χοληδόχου κύστης. Τα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου της χοληδόχου κύστεως είναι το βαλσαμόχορτο, το φυτό Quebra Pedra, το δεντρολίβανο, η πικραλίδα, το φυτό Yellowroot (Xanthorhiza simplicissima), το goldenseal ή Ύδραστις (hydrastis canadensis), τα ραδίκια, η καλέντουλα, ή άγρια ρίζα γιαμ (Dioscorea villosa), το σκόρδο, ο δυόσμος, η τσουκνίδα, ο φλοιός Βερβερίς (Berberidis radix conc) οι σπόροι μάραθου, το τζίντζερ και το γαϊδουράγκαθο γάλα. Το χαμομήλι και η μέντα μπορεί, επίσης, να απαλύνουν τον πόνο και να διαλύσουν τις πέτρες. Η κουρκουμίνη θα βοηθήσει να γίνει η χολή στην χοληδόχο κύστη σας πιο διαλυτή, ενώ το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν την πρόληψη της λοίμωξης. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κουρκούμη, αναμείξτε 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) μέλι με 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) κουρκούμη και πίνετε μία φορά την ημέρα ή πάρτε ένα συμπλήρωμα 300 mg κουρκουμίνης.
 • Ξεκινήστε να καταναλώνετε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο. Οι όξινες ιδιότητες του μηλόξυδου παρέχουν γρήγορη ανακούφιση για τον πόνο της χοληδόχου κύστης μέσα σε 15 λεπτά. Μπορείτε ακόμη να ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) σε 250 ml  χυμό μήλου μαζί ή να πιείτε 1/4 φλιτζανιού (60 ml) μηλόξυδο και μετά να πιείτε 250 ml χυμό μήλου για πιο άμεση ανακούφιση. 
 • Πίνετε νερό με αλάτι. Ανακατέψτε χοντρό αλάτι, ανεπεξέργαστο θαλασσινό σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε το νερό πριν πάτε για ύπνο για να βοηθήσει τη χοληδόχο κύστη σας από τον πόνο. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε θαλασσινό αλάτι. Μην χρησιμοποιείτε επιτραπέζιο αλάτι. Αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) αλάτι σε 250 ml ζεστό νερό μέχρι να διαλυθεί και πιείτε το.
 • Δοκιμάστε μια κομπρέσα με καστορέλαιο. Τοποθετώντας ένα πανί εμποτισμένο με καθαρό καστορέλαιο στο στομάχι σας, ακριβώς πάνω από τη χοληδόχο κύστη σας, βοηθάει στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με τη χοληδόχο κύστη. Το καστορέλαιο βοηθάει στην εξουδετέρωση της φλεγμονής όταν εφαρμόζεται τοπικά. Τοποθετήστε το πανί στο γυμνό δέρμα σας πάνω από την πονεμένη  χοληδόχο κύστη. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε από πάνω ένα μπουκάλι ζεστό νερό, με συμπίεση για 30 λεπτά για να μεγιστοποιήσετε την ανακούφιση.
 • Πίνετε άφθονο νερό. Το νερό μπορεί να βοηθήσει να καίει το λίπος που θα μπορούσε διαφορετικά να επιδεινώσει τους χολόλιθους. Να πίνετε οκτώ ποτήρια των (250 ml) νερό την ημέρα.
 • Μειώστε το λίπος και τη ζάχαρη. Τόσο το λίπος όσο και η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν χολόλιθους ή να επιδεινώσουν τις πέτρες που προκαλούν ήδη πόνο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στο σολομό και άλλα είδη ψαριών, μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σας, όσον αφορά τις πέτρες στη χολή. Η πρόσληψη λίπους σας θα πρέπει να αποτελεί μόνο το 25 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων σας. Η προσλαμβανόμενη χοληστερόλη  θα πρέπει να είναι κάτω από 300 mg την ημέρα.
 • Να καταναλώνετε περισσότερες φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα σας να αποβάλει την προβληματική χοληστερόλη από το σώμα σας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι φακές και τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά είναι, συνήθως, καλές πηγές φυτικών ινών. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τείνουν να έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
 • Πάρτε περισσότερη βιταμίνη C. Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας στην πρόληψη της χολολιθίασης. Κάνει τη χοληστερόλη περισσότερο υδατοδιαλυτή. Προσπαθήστε να λαμβάνετε τουλάχιστον 60 mg βιταμίνης C κάθε μέρα ή περισσότερο. Η βιταμίνη C βρίσκεται φυσικά σε πολλά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, καθώς επίσης και διάφορα λαχανικά, όπως οι κόκκινες πιπεριές. Αν θέλετε πάρτε συμπληρώματα διατροφής 200 mg βιταμίνης C την ημέρα αν είστε επιρρεπείς σε κρίσεις της χοληδόχου κύστης.
 • Αποφύγετε τη σόγια. Τα προϊόντα σόγιας αυξάνουν τον κίνδυνο χολολιθίασης και τον πόνο της χοληδόχου κύστης. Τα φυτοοιστρογόνα σόγιας προκαλούν ορμονικές διαταραχές. 
 • Αυξήστε το ασβέστιό σας σας, εάν είναι απαραίτητο. Το ασβέστιο μπορεί να δεσμεύσει τα οξέα που υπάρχουν στη χολή της χοληδόχου κύστεως. Ως αποτέλεσμα, νέες πέτρες είναι λιγότερο πιθανό να σχηματισθούν. Οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν μεταξύ 1000 και 2000 mg ασβεστίου από όλες τις πηγές, και τα 500-700 mg ασβεστίου πρέπει να είναι σε μορφή συμπληρώματος. Οι άνδρες θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση ασβεστίου σε 500 έως 600 mg από όλες τις πηγές.
 • Αν γίνει απόφραξη της χοληδόχου κύστεως με πόνο και μόλυνση, ένας χειρουργός μπορεί να εισάγει ένα μεταλλικό σωλήνα μέσα στον αγωγό της χολής (στεντ). Ο πόνος της χοληδόχου κύστης που προκαλείται από χολόλιθους, συνήθως, διορθώνεται μέσω χειρουργικής αφαίρεσης των λίθων ή της χοληδόχου κύστης. Λιθοτριψία μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ή φάρμακα να χορηγηθούν για να διαλύσουν τις πέτρες.
 • Πάρτε παυσίπονα και αντιβιοτικά. Σε σοβαρές περιπτώσεις δίνονται ενδοφλέβια παυσίπονα, όπως  μεπεριδίνη. Η μορφίνη και άλλα οπιοειδή δεν συνιστώνται για νόσο της χοληδόχου κύστης. Ενδοφλέβια αντιβιοτικά δίνονται μόνο εάν ο ασθενής έχει πυρετό, αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια, ή άλλα σημεία λοίμωξης.


Πώς να διαλύσετε τους χολόλιθους

Υπάρχουν δύο είδη χολόλιθων: οι χολόλιθοι χοληστερόλης (η οποία είναι πιο συχνοί) και οι χολόλιθοι με χρωστικές ουσίες. Και οι δύο μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και σοβαρή λοίμωξη.

Αν δεν θέλετε να χειρουργηθείτε διαλύστε τους χολόλιθους.

Σε σοβαρές περιπτώσεις χολολίθων με λοιμώξεις, αιφνίδιο και εντατικό πόνο στο πάνω δεξιό μέρος ή στο κέντρο της κοιλιάς, υψηλό πυρετό ή / και «ρίγη», αύξηση στην εφίδρωση και στον καρδιακό ρυθμό, λόγω του πόνου, ίκτερο ή κίτρινο αποχρωματισμό του δέρματος (το οποίο δείχνει φλεγμονή του χοληδόχου πόρου και του παγκρέατος, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Αφού κάνετε αξονική τομογραφία, υπέρηχο κοιλίας, μαγνητική τομογραφία, και ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειογραφία, για να βεβαιωθείτε για την ύπαρξη χολολίθων πάρτε φάρμακα για τη διάλυση μικρών χολόλιθων που είναι λιγότερο από 1 εκατοστό  σε διάμετρο. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διάλυση χολόλιθων, χωρίς χειρουργική επέμβαση ή άλλες επεμβατικές θεραπείες.

 • Το Urodexocycholic οξύ  διαλύει τους χολόλιθους από χοληστερόλη και τη χοληστερόλη στη χοληδόχο κύστη.
 • Έγχυση της χημικής ένωσης μεθυλο-τριτ.-βουτυλαιθέρας  εντός της χοληδόχου κύστης.
 • Εξωσωματική λιθοτριψία σε μια λεκάνη με νερό, ενώ τα κρουστικά κύματα υπερήχων στην κοιλιά διαλύουν τις πέτρες.
 • Χολοκυστεκτομή. 

Πρόληψη δημιουργίας χολολίθων

 • Γνωρίστε τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη των χολόλιθων. Οι γυναίκες, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, και τα άτομα ορισμένων εθνοτικών προελεύσεων έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης χολόλιθων. Άλλοι παράγοντες, όπως η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό χολολιθίασης, και η διατροφή μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην εμφάνιση χολόλιθων. 
 • Να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αποφύγετε την κατανάλωση ανθυγιεινών εξευγενισμένων σακχάρων, τα κορεσμένα λίπη και τη χοληστερόλη.
 • Επίσης, φροντίστε να κάνετε άσκηση. Η τακτική άσκηση μειώνει τη χοληστερόλη. Οι ειδικοί συστήνουν μέτρια δραστηριότητα τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.
 • Μια διατροφή που είναι χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των χολολίθων.
 • Προσπαθήστε να τρώτε άφθονες φυτικές ίνες, τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά, όπως τα σμέουρα, η φάβα, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, και το πλιγούρι βρώμης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν το πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει σωστά, ενώ μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά εμποδίζει την συσσώρευση χοληστερόλης στη χοληδόχο κύστη.
 • Η παχυσαρκία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού χολόλιθων. Αν είστε παχύσαρκοι χάστε βάρος.
 • Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε. Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φύτρα σιταριού, οι σπόροι ηλίανθου, και ορισμένοι ξηροί καρποί, περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία βοηθάει στην αντιμετώπιση των χολόλιθων. Η βιταμίνη Ε είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τις πέτρες στη χολή. 
 • Πίνετε μέτριες ποσότητες καφέ με καφεΐνη για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης χολόλιθων.
 • Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί, επίσης, να μειώσει τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης.
 • Τρώγοντας λίγα φιστίκια κάθε μέρα είναι μια πολύ καλή τακτική για πρόληψη των χολόλιθων.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τους χολόλιθους

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τους χολόλιθους

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Συνταγές για τους χολόλιθους

Όταν έχετε λειτουργική δυσπεψία

Γαστρίτιδα

Χελιδώνιο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μουρνιά

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ηλιόσπορους

Τα καλύτερα βότανα για το συκώτι σας

Οι βιταμίνες για τους χολόλιθους

Γεντιανή

Ιατρικές συνταγές με γαϊδουράγκαθο

Νηστειοθεραπεία

Λοίμωξη από σαλμονέλλα

Λόξυγγας

Πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους

Κάθε πότε πρέπει να τρώμε τηγανητά

Τα οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για την υγεία

Σφένδαμος

Καστορέλαιο

Χολοκυστίτιδα

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

Διατροφή για την πρόληψη χολολιθίασης

Καρκίνος χοληδόχου κύστεως

Εργαστηριακή διαφορική διάγνωση των ικτέρων

Δίαιτα χολαγγειίτιδας

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα

Μύθοι και αλήθειες για την λαπαροσκοπική χειρουργική

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 12104 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 08:21
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Αγριόβρουβα Αγριόβρουβα

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αγριόβρουβα

  Sisymbrium officinale

  Το σισίμβριο το φαρμακευτικό ή Sisymbrium officinale ή Σισίµπριο γνωστό σαν ζιζίμπρι και αγριόβρουβα και σκυλόβρουβα, ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών.

  Είναι μονοετές ή διετές, διακλαδισμένο και λείο φυτό. Έχει φύλλα έμμισχα, τα πρώτα σε ροζέτα γύρω από τη βάση του βλαστού, πτερόλοβα και μεσαίο λοβό μεγαλύτερο. Είναι άοσμο, αλλά έχει καυστική γεύση. Άνθη μικρά, κάτω από 6 χιλιοστά. Κεράτια, επίσης, μικρά 10-20 χιλιοστά, όρθια, τριχωτά, χοντρά, αιχμηρά, σχεδόν εφαπτόμενα στο βλαστό. Τα άνθη του είναι μικρά κίτρινα με μικρό μίσχο. Οι καρποί του είναι μακρόστενα κεράτια. Ανθίζει από τον Απρίλη μέχρι τον Αύγουστο και το συναντούμε σε ακαλλιέργητους τόπους στα πεδινά και ημιορεινά, σε ελαιώνες, αμπέλια, σκουπιδότοπους, μέχρι την ορεινή ζώνη. 

  Παρ' όλο που είναι φυτό χωρίς ιδιαίτερη μυρωδιά, έχει γεύση έντονη και τσουχτερή που με τη ξήρανσή του όμως χάνεται.

  vroyva 2

  Άλλα είδη Sisymbrium

  -Sisibrium irio ή πικρόχορτο που είναι, περίπου, λείο, με ύψος, μέχρι 60 εκατοστά, έχει λεπτά κεράτια 40-65 χιλιοστά και φυτρώνει μέσα σε κατοικημένες περιοχές, σε άκρες δρόμων, ερείπια και σκουπιδότοπους

  vroyva 3

  -Sisibrium orientale ή Ινδικό κάρδαμο που είναι ετήσιο φυτό, 30-60 εκατοστά, τριχωτό και διακλαδισμένο. Έχει φύλλα πτεροβόλα με κεντρικό λοβό, βελοειδή, τα ανώτερα ακέραια άνθη 7 χιλιοστά, κίτρινο-λεμονί και κεράτια 35-100 χιλιοστά τριχωτά.

  vroyva 4

  -Sisymbrium polyceratum που το όνομά του σημαίνει πολλά κεράτια.

  vroyva 5

  Χρήσιμα μέρη αγριόβρουβας

  Χρήσιμα μέρη του είναι τα φύλλα και οι σπόροι του.

  Ιδιότητες κι ενδείξεις αγριόβρουβας

  Είναι στυπτικό και αποχρεμπτικό και συστήνεται σε χρόνιο πνευμονικό κατάρρου, σε πνευμονική συμφόρηση, σε χρόνια βρογχίτιδα, σε έντονο βήχα και βοηθά σε βραχνάδα και αφωνία και σε άτομα που θέλουν να έχουν τις φωνητικές τους χορδές σε άριστη κατάσταση, όπως ρήτορες, τραγουδιστές, καθηγητές, ψάλτες και συναφή επαγγέλματα.

  Είναι κατάλληλο για τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα.

  Είναι από τα βότανα που χρησιμοποιούνται για αποσυμφόρηση του συκωτιού, ειδικά σε περιπτώσεις κολικών του συκωτιού και της χολής που οφείλονται σε απόφραξη καναλιών τους από πέτρες 

  Οι σπόροι τους έχουν τις ίδιες ιδιότητες με αυτές των σπόρων του σιναπιού και σε έλλειψη των δεύτερων χρησιμοποιούνται στη θέση τους.

  Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

  Χρησιμοποιούνται αρκετά παρασκευάσματα του φυτού.

  mamakan 00016 sisymbrium officinale hedge mustard 2020

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριόβρουβα

  Έκχυμα

  Αφήνετε 50 γραμμάρια ξηρών φύλλων του σε ένα λίτρο ζεστό νερό να χωνευτούν για ένα βράδυ. Σουρώνετε, ζεσταίνετε ελαφρά, γλυκαίνετε κατά βούληση και πίνετε 4-5 φλυτζάνια την ημέρα.

  Αφήνετε μια χούφτα ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα του, σε ένα ποτήρι καυτό νερό για είκοσι λεπτά, σουρώνετε και πίνετε τρία ποτήρια την ημέρα.

  Κρασί

  Βράζετε μια χούφτα ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα του σε ένα ποτήρι κρασί για λίγα λεπτά, σουρώνετε και πίνετε από ένα ποτηράκι του λικέρ τρεις φορές την ημέρα σαν αντισκορβουτικό ποτό. Το κρασί αυτό με γαργάρες βοηθά σε αμυγδαλίτιδες.

  Σιρόπι

  Λιώνετε φρέσκο φυτό, σουρώνετε και παίρνετε το χυμό του. Ανακατώνετε ένα μέρος χυμού με δύο μέρη ζάχαρη και το δένετε σε σιρόπι και το φυλάτε.

  Από το σιρόπι αυτό παίρνετε μέχρι 100 γραμμάρια την ημέρα διαλυμένο σε νερό ή τσάι από βότανα.

  Καταπλάσματα

  Χρησιμοποιούνται οι σπόροι του για τις παθήσεις του δέρματος, για έλκη, για αποστήματα και φλεγμονές κάθε είδους.

  Σαλάτα

  Σε σαλάτα, ωμό ή βραστό είναι ορεκτικό και διουρητικό και συνιστάται για όσους πάσχουν από προβλήματα ουροποιητικού.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  442d3c438ce22466d99c9487673b63b1

  Διαβάστε, επίσης,

  Σινάπι

  Να τρώτε άγρια χόρτα

  Πλύσεις για τη φαρυγγίτιδα

  www.emedi.gr

   

 • Χρήσιμες πληροφορίες για την πυελονεφρίτιδα Χρήσιμες πληροφορίες για την πυελονεφρίτιδα

  Πυελονεφρίτιδα

  • Η οξεία πυελονεφρίτιδα είναι ένα σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από εντοπισμένο άλγος στην οσφύ ή στα λαγόνια σε συνδυασμό με συστηματικά συμπτώματα, όπως, πυρετός, ρίγη και ατονία. Προκαλείται από λοίμωξη του νεφρικού παρεγχύματος και των αθροιστικών σωληναρίων συνοδευόμενη από πυουρία και συχνά βακτηριαιμία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σηπτική καταπληξία και θάνατο
  • Η χρόνια πυελονεφρίτιδα είναι η παθολογοανατομική εικόνα της προοδευτικής προσβολής του διαμέσου ιστού και των αθροιστικών σωληναρίων, καθώς και η ακτονολογική εικόνα της ανάπτυξης ουλών στο νεφρό και παραμόρφωση του καλυκικού συστήματος που πιστεύεται ότι οφείλονται σε βακτηριακή λοίμωξη, κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση ή σε συνδυασμό και των δύο

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Νεφρικό/Ουροποιητικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Όλες οι ηλικίες, ιδιαίτερα > 50

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες < Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑΣ

  Στους ενήλικες:

  • Πυρετός πάνω από 38,5 ℃ 
  • Ρίγη
  • Ετερόπλευρο ή αμφοτερόπλευρο άλγος στην περιοχή της οσφύος 
  • Κακουχία 
  • Μυαλγίες 
  • Ανορεξία 
  • Ναυτία
  • Έμετοι 
  • Διάρροια 
  • Κεφαλαλγία
  • Δυσουρικά ενοχλήματα 
  • Συχνουρία
  • Επιτακτική ούρηση
  • Βάρος στην υπερηβική περιοχή 
  • Άλγος στην οσφύ κατά την ψηλάφηση ή πλήξη (Σημείο Giordano θετικό)
  • Από κανένα αντικειμενικό εύρημα έως σημεία σηπτικής καταπληξίας

  Στα νεογνά και τα παιδιά:

  • Πυρετός
  • Ανεπαρκής πρόσληψη βάρους ή απώλεια βάρους
  • Συμπτώματα από το γαστρεντερικό
  • Μηνιγγίτιδα
  • Σπασμοί 
  • Σήψη
  • Ίκτερος ή γκρίζα απόχρωση δέρματος
  • Μάζα στην οσφύ
  • Αιματουρία 
  • Ενούρηση
  • Κολπικό έκκριμα, άλγος ή κνησμός του αιδοίου στα κορίτσια

  ΑΙΤΙΑ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑΣ

  • E. coli (75%)
  • Άλλα gram (-) βακτηρίδια όπως, Proteus Mirabilis, Klebsiella και Enterobacter
  • Enterococcus
  • Staphylococcus epidermis, σαπροφυτικός και aerius
  • Leprospira
  • Salmonella typhi
  • Mycoplasma
  • Αναερόβια

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑΣ

  • Υποκείμενες ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος 
  • Μόνιμος ουροκαθετήρας
  • Νεφρολιθίαση
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Ανοσοανεπάρκεια
  • Ηλικιωμένες, ιδρυματοποιημένες γυναίκες 
  • Οξεία πυελονεφρίτιδα κατά τον προηγούμενο χρόνο

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Νεφρική ισχαιμία
  • Οξεία θρόμβωση της νεφρικής φλέβας 
  • Οξεία απόφραξη της νεφρικής αρτηρίας 
  • Αποφρακτική ουροπάθεια 
  • Οξεία σπειραματονεφρίτιδα 
  • Οξεία βακτηριακή πνευμονία 
  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου 
  • Οξεία ηπατίτιδα
  • Χολοκυστίτιδα
  • Οξεία παγκρεατίτιδα 
  • Σκωληκοειδίτιδα
  • Διάτρηση σπλάχνων 
  • Έμφρακτο σπληνός
  • Απόφραξη αορτής 
  • Οξεία φλεγμονώδη νόσος της ελάσσονας της ελάσσονας πυέλου
  • Έρπης ζωστήρας 

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑΣ

  • Καλλιέργεια ούρων > 100.000 αποικίες/ml
  • Πυουρία
  • Λευκοκυτταρικοί κύλινδροι
  • Αιματουρία και ήπια πρωτεϊνουρία
  • Λευκοκυττάρωση
  • Καλλιέργεια αίματος

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Αντιβιοτικά

  Topic Pyelonephritis

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Οξεία:

  • Δημιουργία αποστημάτων με ουδετερόφιλα
  • Μείωση των σπειραμάτων
  • Η περιοχή της λοίμωξης επεκτείνεται σφηνοειδώς στην μυελώδη μοίρα

  Χρόνια:

  • Ίνωση
  • Μείωση του νεφρικού ιστού
  • Δημιουργία ουλών 
  • Διάταση και παραμόρφωση των καλύκων 

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  • Έκπλυση της ουροδόχου κύστεως 
  • Δέσμευση αντισωμάτων σε βακτηρίδια ή δοκιμασία ABC

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Σπινθηρογράφημα με γάλλιο 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Κυστεοσκόπηση με καθετηριασμό του ουρητήρα
  • Υπερηχογράφημα
  • Ενδοφλέβια πυελογραφία

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Χρειάζεται νοσηλεία μόνο σε περίπτωση οξείας νόσου που ο ασθενής είναι σηπτικός 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Εάν χρειάζεται χορήγηση υγρών ενδοφλεβίως 
  • Θεραπευτικά σχήματα με την χρήση αντιβιοτικών ανάλογα με τα αποτελέσματα των καλλιεργειών και της ευαισθησίας

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Ότι ανέχεται ο ασθενής

  ΔΙΑΙΤΑ

  Ενισχύουμε τη λήψη υγρών 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Γενταμυκίνη, τομπραμυκίνη ή νετιλμικίνη σε δόση εφόδου 1,5 mg/kg και μετά 1 mg/kg ανά 8ωρο εάν η κρεατινίνη είναι < 1,5 mg% και αμπικιλλίνη 1 gr ανά 6ωρο, κεφοπεραζίνη 1 gr ανά 12ωρο, ή πιπερακιλλίνη 2 gr ανά 6ωρο (οι κεφαλοσπορίνες και η πιπερακιλλίνη σε περιπτώσεις λοιμώξεων κοινότητας πιθανόν να μην χρειάζονται. Η πιπερακιλλίνη χρησιμοποιείται εάν υποψιαζόμαστε λοίμωξη από Pseudomonas aeruginosa)
  • Ανταπόκριση σε 48 ώρες (95% των ασθενών), ο σθενής εξέρχεται με την κατάλληλη αγωγή per os (ένα από: τριμεθοπρίμη 160 mg/σουλφαμεθοξαζόλη 800 mg ανά 12ωρο, κεφαλεξίνη 500 mg ανά 6ωρο, ναλιδιξικό οξύ 1 gr ανά 6ωρο), αφού ο ασθενής παραμένει απύρετος για 48 ώρες, συνεχίζουμε την θεραπεία για 2 εβδομάδες στις γυναίκες και για 6 εβδομάδες στους άνδρες
  • Καμία ανταπόκριση στις 48 ώρες (5% των ασθενών) - επανεκτίμηση, επαναξιολόγηση των καλλιεργειών, εάν δεν τίθεται πρόβλημα διαφορικής διαγνωστικής προχωρήστε σε υπερηχογράφημα ή ενδοφλέβια πυελογραφία - συνεχίστε την αγωγή
  • Μόνο σε ασθενείς που αντιμετωπίζονται σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου - τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη, κεφαλεξίνη ή αμοξυκιλλίνη με κλαβουνικό οξύ
  • Σε γυναίκες με ήπια συμπτωματολογία - εφ' άπαξ δόση τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλης ή αμοξικιλλίνη 3 gr

  Αντενδείξεις:

  • Αλλεργίες στην πενικιλλίνη και στις σουλφόνες 
  • Σε νεφρική ανεπάρκεια - νιτροφουραντοΐνη, τετρακυκλίνες, σουλφοναμίδες 

  Προφυλάξεις: 

  • Προσεκτική παρακολούθηση των επιπέδων των αμινογλυκοσιδών
  • Σε νεφρική ανεπάρκεια χορηγείστε αμινογλυκοσίδες μόνο για 1-2 ημέρες ή χρησιμοποιείστε αζτρεονάμη

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Με καλλιέργειες ούρων κατά την 2η, 6η και 12η εβδομάδα

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ 

  • Επέκταση της λοιμώξεως: στα οστά, το ενδοκάρδιο, τον οφθαλμό
  • Μπορεί να επιλέξει τη εγκυμοσύνη με αποτέλεσμα λιποβαρή νεογνά
  • Σηπτική καταπληξία και θάνατος
  • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια 
  • Παρενέργειες των αντιβιοτικών

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Το 95% ανταποκρίνεται σε 48 ώρες

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Μη ειδική συμπτωματολογία, ίκτερος, ενούρηση, σήψη

  Γηριατρικό:

  • Μπορεί να εκδηλωθεί σαν σύγχυση
  • Ίσως διαταραχή προσωπικότητας 

  ΚΥΗΣΗ

  Η πιο συχνή επιπλοκή κατά την οποία απαιτείται νοσηλεία

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

  pyelonephritis

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Οσφυαλγία

  Ουρολιθίαση

  Νεφροπάθεια από αναλγητικά

  Νεφρωνόφθιση

  Στενώματα νεφρών και ουρητήρων

  Επιπλεγμένες ουρολοιμώξεις

  Γιατί οι γυναίκες υποφέρουν από συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

  Μήπως έχετε νεφροπάθεια;

  Μήπως έχετε δυσκολία στην ούρηση;

  Καντιντίαση

  Τα βότανα για την κυστίτιδα

  Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες

  Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες

  Υπερηχογράφημα νεφρών

  Μάθετε να αξιολογείτε την γενική ούρων

  Ουρολοίμωξη

  Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση

  Οξεία πυελονεφρίτιδα

  www.emedi.gr

   

 • Χρήσιμες πληροφορίες για την αλκοολική κίρρωση Χρήσιμες πληροφορίες για την αλκοολική κίρρωση

  Αλκοολική κίρρωση ήπατος

  Το ήπαρ είναι ένα μεγάλο όργανο. Φιλτράρει το αίμα από τις τοξίνες, διασπά τις πρωτεΐνες και δημιουργεί τη χολή για να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει τα λίπη.

  Όταν ένα άτομο πίνει αλκοόλ σε μεγάλο βαθμό, για πολλές δεκαετίες το σώμα αρχίζει να αντικαθιστά τον υγιή ιστό του ήπατος με ουλώδη ιστό. Οι γιατροί αποκαλούν αυτήν την κατάσταση αλκοολική κίρρωση του ήπατος. Καθώς, η ασθένεια εξελίσσεται και ο περισσότερος υγιής ιστός του ήπατος αντικαθίσταται με ουλώδη ιστό, το ήπαρ θα σταματήσει να λειτουργεί σωστά. 10-20% όσων είναι γεροί πότες θα αναπτύξουν κίρρωση.

  Η αλκοολική κίρρωση του ήπατος είναι η πιο συχνή μορφή ηπατικής νόσου που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Η ασθένεια είναι εξελικτική. Μπορεί να ξεκινήσει με λιπώδη ηπατική νόσο, στη συνέχεια να προχωρήσει σε αλκοολική ηπατίτιδα και μετά σε αλκοολική κίρρωση. Ωστόσο, είναι πιθανό ένα άτομο να αναπτύξει αλκοολική κίρρωση του ήπατος χωρίς ποτέ να αποκτήσει αλκοολική ηπατίτιδα.

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΚΙΡΡΩΣΗΣ ΗΠΑΤΟΣ

  Τα συμπτώματα αλκοολικής κίρρωσης του ήπατος αναπτύσσονται, συνήθως, όταν ένα άτομο είναι μεταξύ 30 και 40 ετών.

  Το σώμα είναι σε θέση να αντισταθμίζει την περιορισμένη λειτουργία του ήπατος στα πρώτα στάδια της νόσου. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, τα συμπτώματα γίνονται πιο αισθητά.

  Τα συμπτώματα της αλκοολικής κίρρωσης του ήπατος είναι παρόμοια με άλλες ηπατικές διαταραχές που σχετίζονται με το αλκοόλ.

  Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • ίκτερος
  • πυλαία υπέρταση
  • κνησμός στο δέρμα

  ΑΙΤΙΕΣ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΚΙΡΡΩΣΗΣ ΗΠΑΤΟΣ

  Οι βλάβες από επαναλαμβανόμενη και υπερβολική κατάχρηση αλκοόλ οδηγεί σε αλκοολική κίρρωση του ήπατος. Όταν ο ιστός του ήπατος αρχίζει να δημιουργεί ουλές, το ήπαρ δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο και πριν. Ως αποτέλεσμα, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετές πρωτεΐνες ή να φιλτράρει τις τοξίνες από το αίμα όπως θα έπρεπε. Η κίρρωση του ήπατος μπορεί να συμβεί λόγω διαφόρων αιτιών. Ωστόσο, η αλκοολική κίρρωση του ήπατος σχετίζεται άμεσα με την πρόσληψη αλκοόλ.

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΚΙΡΡΩΣΗΣ ΗΠΑΤΟΣ

  Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την αλκοολική ηπατική νόσο είναι η κατάχρηση αλκοόλ. Συνήθως, ένα άτομο πρέπει να πίνει βαριά για τουλάχιστον οκτώ χρόνια. Βαριά κατανάλωση αλκοόλ είναι η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων ποτών σε μία ημέρα τουλάχιστον πέντε από τις τελευταίες 30 ημέρες. Οι γυναίκες διατρέχουν, επίσης, μεγαλύτερο κίνδυνο για αλκοολική ηπατική νόσο. Οι γυναίκες δεν έχουν τόσα ένζυμα στο στομάχι τους για να διαλύσουν τα σωματίδια αλκοόλ. Εξαιτίας αυτού, περισσότερο αλκοόλ μπορεί να φτάσει στο ήπαρ και να δημιουργήσει ουλώδη ιστό. Η αλκοολική ηπατική νόσος μπορεί, επίσης, να έχει κάποιους γενετικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με έλλειψη ενζύμων που βοηθούν στην εξάλειψη του αλκοόλ. Η παχυσαρκία, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και η ηπατίτιδα C μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα ενός ατόμου να αποκτήσει αλκοολική ηπατική νόσο.

  symptoms of alcoholism

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΚΙΡΡΩΣΗΣ ΗΠΑΤΟΣ

  Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν αλκοολική κίρρωση του ήπατος λαμβάνοντας πρώτα ένα ιατρικό ιστορικό και συζητώντας το ιστορικό λήψης αλκοόλ ενός ατόμου.

  Ένας γιατρός θα πραγματοποιήσει, επίσης, ορισμένες εξετάσεις που μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση κίρρωσης.

  • σιδηροπενική αναιμία
  • υψηλά επίπεδα αμμωνίας στο αίμα
  • υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • λευκοκυττάρωση (μεγάλη ποσότητα λευκών αιμοσφαιρίων)
  • παθολογικό ηπατικό ιστό όταν γίνεται βιοψία ήπατος (δεν είναι απαραίτητη σήμερα)
  • αυξημένα ηπατικά ένζυμα που δείχνουν ότι τα επίπεδο της ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης (AST) είναι διπλάσια από αυτά της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (ALT)
  • χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα
  • χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα
  • χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα
  • πυλαία υπέρταση

  Οι γιατροί θα αποκλείσουν, επίσης, άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κίρρωση.

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΚΙΡΡΩΣΗΣ ΗΠΑΤΟΣ

  • ασκίτης ή συσσώρευση υγρών στο στομάχι
  • εγκεφαλοπάθεια ή διανοητική σύγχυση
  • εσωτερική αιμορραγία
  • ίκτερος

  Εκείνοι με αυτήν την πιο σοβαρή μορφή κίρρωσης συχνά απαιτούν μεταμόσχευση ήπατος για να επιβιώσουν. Οι ασθενείς με μη αντιρροπούμενη αλκοολική κίρρωση του ήπατος που λαμβάνουν μεταμόσχευση ήπατος έχουν ποσοστό επιβίωσης πέντε ετών 70%.

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗΣ ΚΙΡΡΩΣΗΣ ΗΠΑΤΟΣ

  Οι γιατροί μπορούν να αντιστρέψουν ορισμένες μορφές ηπατικής νόσου με θεραπεία, αλλά η αλκοολική κίρρωση του ήπατος, συνήθως, δεν μπορεί να αντιστραφεί. Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να συστήσει θεραπείες που μπορεί να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου και να μειώσουν τα συμπτώματά σας. Το πρώτο βήμα στη θεραπεία είναι να βοηθήσετε το άτομο να σταματήσει να πίνει. Εκείνοι με αλκοολική κίρρωση του ήπατος συχνά εξαρτώνται τόσο από το αλκοόλ που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία εάν προσπαθήσουν να σταματήσουν χωρίς να είναι στο νοσοκομείο. Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει ένα νοσοκομείο ή μια μονάδα εντατικής θεραπείας.

  Άλλες θεραπείες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας γιατρός περιλαμβάνουν:

  • Φάρμακα: Άλλα φάρμακα που μπορούν να συνταγογραφήσουν οι γιατροί περιλαμβάνουν τα κορτικοστεροειδή, τους αποκλειστές διαύλων ασβεστίου, την ινσουλίνη, αντιοξειδωτικά συμπληρώματα και την S-αδενοσυλ-L-μεθειονίνη (SAMe).
  • Διατροφική συμβουλευτική: Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό.
  • Επιπλέον πρωτεΐνη: Οι ασθενείς συχνά απαιτούν επιπλέον πρωτεΐνη σε ορισμένες μορφές για να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικής νόσου (εγκεφαλοπάθεια).
  • Μεταμόσχευση ήπατος: Ένα άτομο πρέπει συχνά να είναι νηφάλιος για τουλάχιστον έξι μήνες προτού θεωρηθεί υποψήφιος για μεταμόσχευση ήπατος.

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

  Η προοπτική θα εξαρτηθεί από τη γενική υγεία και από το εάν έχετε αναπτύξει επιπλοκές που σχετίζονται με την κίρρωση. Αυτό ισχύει ακόμη και όταν ένα άτομο σταματά να πίνει.

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την αποτοξίνωση του συκωτιού

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την αποτοξίνωση του συκωτιού

  article11 02

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για τον αλκοολισμό

  Αλκοολική ηπατίτιδα

  Κίρρωση του ήπατος

  Δίαιτα ηπατοπαθούς

  Καρκίνος ήπατος

  www.emedi.gr

   

   

 • Σόργος το χαλέπιον Σόργος το χαλέπιον

  Χρήσιμες Ιατρικές Συνταγές με Μελίνα

  Sorghum halepense

  Ο σόργος το χαλέπιον ή Sorghum halepense, η γνωστή καλαμάγκρα ή καλαμάγγρα ή Καλαμότσιχρο και μελίνα ή Βέλιουρας ή σόργος ή Βήλιουρας ή Johnson grass, ανήκει στην οικογένεια των Αργοστωδών.

  Είναι φυτό με πολυετές ρίζωμα που έρπει και καλάμια ψηλά που ριζώνουν από το γόνατό τους. Τα φύλλα του είναι μακριά λογχοειδή, όπως όλων των Αγροστωδών. Ανθίζει σε αραιό στάχυ από τον Απρίλη μέχρι το Νοέμβρη και το συναντούμε σε υγρά μέρη. Ανήκει στα ζιζάνια.

  Χρήσιμα μέρη σόργου

  Χρήσιμα μέρη του για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι τα ριζώματά του.

  Συστατικά σόργου

  Περιέχουν πολυσακχαρίτες, αιθέριο λάδι με συστατικά που έχουν αντιμυκητιασικές ιδιότητες, βλέννα, γόμμη, οργανικά οξέα, σαπωνίνες και ανόργανα άλατα.

  sorgos 1

  Ιδιότητες κι ενδείξεις σόργου

  Έχει διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

  Έχει διαλυτικές και διουρητικές ιδιότητες σε πέτρες στα νεφρά και τη χολή.

  Χρησιμοποιείται ευρέως για τις διουρητικές και αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες σε ρευματισμούς, ποδάγρα, οιδήματα, φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος και για δερματικές φλεγμονές.

  Το συναντούμε σαν ένα από τα συστατικά των διουρητικών παρασκευασμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

  19376

  Θεραπευτικό ρόφημα με Σόργο

  Αφέψημα

  Αφήνετε 4 κουταλάκια του καφέ ξηρό ρίζωμα σε τέσσερα ποτήρια κρύο νερό για 12 ώρες. Σουρώνετε και φυλάτε το νερό. Το ίδιο ρίζωμα το περιχύνετε με ζεστό νερό να το καλύψει καλά, το βράζετε για 10 λεπτά και το σουρώνετε. Αναμειγνύετε το κρύο έμβρεγμα με το αφέψημα και το πίνετε κρύο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  Οι σπόροι του φυτού αυτού είναι βλαβεροί για τα πουλιά που το αποφεύγουν.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  Sorghum halepense Sorgho dAlep 20150622

   

  www.emedi.gr

   

 • Πυογόνο ηπατικό απόστημα Πυογόνο ηπατικό απόστημα

  Χρήσιμες πληροφορίες για το πυογόνο ηπατικό απόστημα

  Το πυογόνο ηπατικό απόστημα είναι βακτηριακό απόστημα του ήπατος.

  Χαρακτηριστικά:

  • Πυρετός
  • Κοιλιακό άλγος 
  • Ανορεξία
  • Ίκτερος
  • Ηπατομεγαλία
  • Ανύψωση του ημιδιαφράγματος.

  Συνήθης πορεία - οξεία, υποτροπιάζουσα. 

  Ένα πυογονικό απόστημα του ήπατος είναι ένας τύπος ηπατικού αποστήματος που προκαλείται από βακτήρια.

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΥΟΓΟΝΟΥ ΗΠΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΟΣ

  • Οξύ απόστημα
  • Πυρετός
  • Λήθαργος
  • Δυσφορία στο δεξί άνω τεταρτημόριο της κοιλιάς
  • Ανορεξία
  • Διευρυμένο και τρυφερό συκώτι
  • Πλευριτική συλλογή
  • Χρόνιο απόστημα
  • Κοιλιακή δυσφορία
  • Διευρυμένο συκώτι

  slide 5 1

  ΑΙΤΙΑ ΠΥΟΓΟΝΟΥ ΗΠΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΟΣ

  • Χολική νόσος (πιο συχνή), πέτρες, χολαγγειοκαρκίνωμα
  • Νόσος κόλου, εκκολπωματίτιδα, σκωληκοειδίτιδα, νόσος του Crohn
  • Κρυπτογενής ασθένεια
  • Παγκρεατίτιδα
  • Μόλυνση αίματος
  • Ενδοκοιλιακή σήψη
  • Μόλυνση του χολικού συστήματος
  • Τραυματική εισαγωγή, διεισδυτικός τραυματισμός, ιατρογενής (ραδιοσυχνότητες)
  • Βακτηριαιμία της πυλαίας φλέβας
  • Συστηματική βακτηριαιμία
  • Ανιούσα χολαγγειΐτιδα
  • Άμεση εξάπλωση
  • Τραυματισμός

  Κοινές βακτηριακές αιτίες:

  • Streptococcus milleri
  • Ε. Coli
  • Streptococcus fecalis
  • Klebsiella pneumoniae
  • Proteus vulgaris
  • Βακτηριοειδή
  • Ευκαιριακά παθογόνα (Staphylococcus)

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΥΟΓΟΝΟΥ ΗΠΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΟΣ

  • CRP αίματος (χωρίς λευκοκυττάρωση)
  • Εκτίμηση αιμοσφαιρίνης (αναιμία)
  • Επίπεδα λευκωματίνης στον ορό (πέφτει γρήγορα)
  • Υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία
  • Καθοδηγημένη φιλοδοξία για επιβεβαίωση της διάγνωσης

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΥΟΓΟΝΟΥ ΗΠΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΟΣ

  • Αντιβιοτικά
  • Πενικιλλίνες
  • Αμινογλυκοσίδες
  • Μετρονιδαζόλη
  • Κεφαλοσπορίνες
  • Διαδερμική αποστράγγιση υπό έλεγχο υπερηχογραφήματος ή αξονικής τομογραφίας
  • Λαπαροτομία σε ενδοκοιλιακή νόσο

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

  gr1 5

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για τη Χολοκυστίτιδα

  Χολαγγειίτιδα

  Χολολιθίαση

  Ασκαρίδες εντέρου

  Χολερυθρίνη αίματος

  Πόνος στην κοιλιά, αλλά που;

  www.emedi.gr