Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 20:41

Μήπως έχετε πέτρες στη χοληδόχο κύστη;

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Τι θα κάνετε αν έχετε πέτρες στη χολή

Αν μετά το φαγητό, ιδιαίτερα αν είναι λιπαρό ή έχει πολλά γλυκά νιώθετε τυμπανισμό στην κοιλιά και μικρούς πόνους στο σημείο που βρίσκεται η χοληδόχος κύστη, δηλαδή ψηλά στο δεξί μέρος της κοιλιάς, κάτω από το θώρακα, τότε πιθανό να πάσχετε από χολολιθίαση και να έχετε πέτρες στην χοληδόχο κύστη.

Οι μικροί αυτοί πόνοι και ο τυμπανισμός οφείλονται στο ότι μετά από τα βαριά γεύματα χρειάζεται περισσότερη ποσότητα χολής για να βοηθήσει την πέψη και η χοληδόχος κύστη συσπάται για να ελευθερώσει την χολή. Όταν είναι ερεθισμένη από τις πέτρες, κολλάει στο συκώτι και στο έντερο, με αποτέλεσμα να τραβάει όταν συσπάται, προξενώντας πόνο.

Εκτός, από τις απλές ενοχλήσεις η χοληδόχος κύστη μπορεί να προκαλέσει και κολικό σε οξεία φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως, από απόφραξη του στομίου της εξόδου της χολής ή την ύπαρξη κάποιου μικροβίου μέσα στην χοληδόχο κύστη. Οι πόνοι αυτοί αρχίζουν μετά από κάποιο γεύμα είναι δυνατοί και προκαλούν τάση για έμετο.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο. Η κύρια λειτουργία του είναι να αποθηκεύει χολή που δημιουργείται από το ήπαρ, αλλά επίσης βοηθά και στην την πέψη.

Η νόσος της χοληδόχου κύστης είναι πιο συχνή στις γυναίκες, στα υπέρβαρα άτομα, στα άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα και στα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Οι χολόλιθοι είναι η πρωταρχική αιτία της ασθένειας της χοληδόχου κύστης. Ωστόσο, δύο ασυνήθιστες αιτίες είναι ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης και η χολοκυστίτιδα.


Παρακολουθήστε για πρόωρα συμπτώματα νόσου της χοληδόχου κύστεως:

 • Αέρια, ρεψίματα, αίσθημα καύσου, τυμπανισμός, δυσκοιλιότητα ή δυσπεψία.
 • Τα συμπτώματα μιμούνται τη γρίπη ή την τροφική δηλητηρίαση. Αυτά τα συμπτώματα είναι η επίμονη ναυτία, η αναγούλα, η συνεχής κόπωση και ο έμετος. 
 • Αν έχετε δυσάρεστη οσμή του σώματος ή υπερβολικά κακή αναπνοή, αυτά μπορεί να οφείλονται σε δυσλειτουργία της χοληδόχου κύστεως.
 • Ελέγξτε κόπρανα σας. Τα κόπρανα που είναι ανοιχτόχρωμα και χαλαρά μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς χολής. Επίσης, τα ούρα μπορεί να είναι πιο σκούρα από τα συνηθισμένα, παρόλο που πίνετε νερό. Συχνή είναι και η διάρροια που μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες ή περισσότερο.
 • Προσέχετε για  πυρετό και ρίγη. Αυτά συμβαίνουν συνήθως σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου της χοληδόχου κύστης. 
 • Μάθετε για τους χολόλιθους. Όταν το πεπτικό υγρό βρίσκεται στη χοληδόχο κύστη σκληραίνει και μπορεί να δημιουργήσει πέτρες στη χολή από το μέγεθος ενός κόκκου άμμου μέχρι σαν μια μεγάλη μπάλα του γκολφ.
 • Προσέχετε για ενδείξεις ίκτερου. Παρατηρήσετε για τυχόν κιτρινωπή απόχρωση στο δέρμα ή το λευκό των ματιών σας και για λευκά χρωματισμένα  κόπρανα. Ο ίκτερος εμφανίζεται, συνήθως, όταν οι χολόλιθοι μπλοκάρουν τον αγωγό της χολής και τότε η χολή μπορεί να αρχίσει να διαρρέει στην κυκλοφορία του αίματός σας.
 • Προσέξτε για συμπτώματα χολοκυστίτιδας. Χολοκυστίτιδα είναι η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Μπορεί να προκληθεί από χολόλιθους, όγκους, ή άλλα προβλήματα της χοληδόχου κύστης. Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως έχει σαν αποτέλεσμα έντονο πόνο κατά μήκος της δεξιάς πλευράς του σώματος, ή μεταξύ των ωμοπλατών. Αυτός ο πόνος συχνά συνοδεύεται από ναυτία και άλλες ενοχλήσεις στο στομάχι. 
 • Ελέγξτε αν η διατροφή σας επηρεάζει την χοληδόχο κύστη σας. Τα μεγάλα ή λιπαρά γεύματα μπορεί να προκαλέσουν κρίση, συχνά το βράδυ, λίγες ώρες μετά από την κατανάλωση τροφής.
 • Κάντε ένα υπερηχογράφημα  κοιλίας. Θα δείξει πέτρες στη χολή, πληροφορίες για τη ροή της χολής, και τυχόν ύπαρξη όγκου. Οι περισσότεροι πολύποδες που ανευρίσκονται στη χοληδόχο κύστη κατά τη διάρκεια των υπερήχων είναι πολύ μικροί και δεν χρειάζονται αφαίρεση, αλλά μόνο παρακολούθηση. Οι πολύ μεγάλοι πολύποδες έχουν γενικά μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο της χοληδόχου κύστης.
 • Για τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης σε μεγάλους χολόλιθους, αν υπάρχουν σοβαρά συμπτώματα, γίνεται  χολοκυστεκτομή.


Πώς να αντιμετωπίσετε τον πόνο σε πέτρες στη χολή

 • Χρησιμοποιήστε θερμοφόρα. Για την άμεση ανακούφιση, εφαρμόστε ένα μπουκάλι ζεστό νερό, ή άλλη πηγή θερμότητας στο στομάχι σας, ακριβώς πάνω από τη χοληδόχο κύστη. Η θερμότητα θα απαλύνει τον πόνο. Συνιστάται να εφαρμόζετε τη θερμοφόρα κάθε 20 έως 30 λεπτά χρησιμοποιώντας ύφασμα ανάμεσα στη θερμοφόρα και το δέρμα σας για να αποφύγετε τα εγκαύματα. Μπορείτε να κάνετε και ένα ζεστό μπάνιο.
 • Πάρτε ένα παυσίπονο, όπως ακεταμινοφαίνη. Αποφύγετε τα ΜΣΑΦ.
 • Πιείτε λίγο χυμό λαχανικών. Αναμίξετε χυμό παντζαριών, χυμό καρότου, και  χυμό αγγουριού σε ίσες αναλογίες και πίνετε  δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες. Και τα τρία λαχανικά βοηθούν στην αποβολή των τοξινών.
 • Μετά αρχίστε να καταναλώνετε εσπεριδοειδή. Η πηκτίνη εσπεριδοειδών και ο χυμός θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τον πόνο της χοληδόχου κύστης από τις πέτρες. Ο χυμός λεμονιών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Πίνετε τέσσερα φλιτζάνια χυμό λεμονιού με άδειο στομάχι. Κάντε το αυτό σε καθημερινή βάση για περίπου μια εβδομάδα, και μετά από κάθε φλιτζάνι χυμό λεμονιού να πίνετε ένα ποτήρι νερό.
 • Δοκιμάστε ένα φυτικό φάρμακο. Διάφορα βότανα συμβάλουν στην ανακούφιση του πόνου της χοληδόχου κύστης. Τα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου της χοληδόχου κύστεως είναι το βαλσαμόχορτο, το φυτό Quebra Pedra, το δεντρολίβανο, η πικραλίδα, το φυτό Yellowroot (Xanthorhiza simplicissima), το goldenseal ή Ύδραστις (hydrastis canadensis), τα ραδίκια, η καλέντουλα, ή άγρια ρίζα γιαμ (Dioscorea villosa), το σκόρδο, ο δυόσμος, η τσουκνίδα, ο φλοιός Βερβερίς (Berberidis radix conc) οι σπόροι μάραθου, το τζίντζερ και το γαϊδουράγκαθο γάλα. Το χαμομήλι και η μέντα μπορεί, επίσης, να απαλύνουν τον πόνο και να διαλύσουν τις πέτρες. Η κουρκουμίνη θα βοηθήσει να γίνει η χολή στην χοληδόχο κύστη σας πιο διαλυτή, ενώ το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν την πρόληψη της λοίμωξης. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κουρκούμη, αναμείξτε 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) μέλι με 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) κουρκούμη και πίνετε μία φορά την ημέρα ή πάρτε ένα συμπλήρωμα 300 mg κουρκουμίνης.
 • Ξεκινήστε να καταναλώνετε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο. Οι όξινες ιδιότητες του μηλόξυδου παρέχουν γρήγορη ανακούφιση για τον πόνο της χοληδόχου κύστης μέσα σε 15 λεπτά. Μπορείτε ακόμη να ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) σε 250 ml  χυμό μήλου μαζί ή να πιείτε 1/4 φλιτζανιού (60 ml) μηλόξυδο και μετά να πιείτε 250 ml χυμό μήλου για πιο άμεση ανακούφιση. 
 • Πίνετε νερό με αλάτι. Ανακατέψτε χοντρό αλάτι, ανεπεξέργαστο θαλασσινό σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε το νερό πριν πάτε για ύπνο για να βοηθήσει τη χοληδόχο κύστη σας από τον πόνο. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε θαλασσινό αλάτι. Μην χρησιμοποιείτε επιτραπέζιο αλάτι. Αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) αλάτι σε 250 ml ζεστό νερό μέχρι να διαλυθεί και πιείτε το.
 • Δοκιμάστε μια κομπρέσα με καστορέλαιο. Τοποθετώντας ένα πανί εμποτισμένο με καθαρό καστορέλαιο στο στομάχι σας, ακριβώς πάνω από τη χοληδόχο κύστη σας, βοηθάει στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με τη χοληδόχο κύστη. Το καστορέλαιο βοηθάει στην εξουδετέρωση της φλεγμονής όταν εφαρμόζεται τοπικά. Τοποθετήστε το πανί στο γυμνό δέρμα σας πάνω από την πονεμένη  χοληδόχο κύστη. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε από πάνω ένα μπουκάλι ζεστό νερό, με συμπίεση για 30 λεπτά για να μεγιστοποιήσετε την ανακούφιση.
 • Πίνετε άφθονο νερό. Το νερό μπορεί να βοηθήσει να καίει το λίπος που θα μπορούσε διαφορετικά να επιδεινώσει τους χολόλιθους. Να πίνετε οκτώ ποτήρια των (250 ml) νερό την ημέρα.
 • Μειώστε το λίπος και τη ζάχαρη. Τόσο το λίπος όσο και η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν χολόλιθους ή να επιδεινώσουν τις πέτρες που προκαλούν ήδη πόνο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στο σολομό και άλλα είδη ψαριών, μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σας, όσον αφορά τις πέτρες στη χολή. Η πρόσληψη λίπους σας θα πρέπει να αποτελεί μόνο το 25 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων σας. Η προσλαμβανόμενη χοληστερόλη  θα πρέπει να είναι κάτω από 300 mg την ημέρα.
 • Να καταναλώνετε περισσότερες φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα σας να αποβάλει την προβληματική χοληστερόλη από το σώμα σας. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι φακές και τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά είναι, συνήθως, καλές πηγές φυτικών ινών. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τείνουν να έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
 • Πάρτε περισσότερη βιταμίνη C. Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας στην πρόληψη της χολολιθίασης. Κάνει τη χοληστερόλη περισσότερο υδατοδιαλυτή. Προσπαθήστε να λαμβάνετε τουλάχιστον 60 mg βιταμίνης C κάθε μέρα ή περισσότερο. Η βιταμίνη C βρίσκεται φυσικά σε πολλά φρούτα, όπως τα πορτοκάλια, καθώς επίσης και διάφορα λαχανικά, όπως οι κόκκινες πιπεριές. Αν θέλετε πάρτε συμπληρώματα διατροφής 200 mg βιταμίνης C την ημέρα αν είστε επιρρεπείς σε κρίσεις της χοληδόχου κύστης.
 • Αποφύγετε τη σόγια. Τα προϊόντα σόγιας αυξάνουν τον κίνδυνο χολολιθίασης και τον πόνο της χοληδόχου κύστης. Τα φυτοοιστρογόνα σόγιας προκαλούν ορμονικές διαταραχές. 
 • Αυξήστε το ασβέστιό σας σας, εάν είναι απαραίτητο. Το ασβέστιο μπορεί να δεσμεύσει τα οξέα που υπάρχουν στη χολή της χοληδόχου κύστεως. Ως αποτέλεσμα, νέες πέτρες είναι λιγότερο πιθανό να σχηματισθούν. Οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν μεταξύ 1000 και 2000 mg ασβεστίου από όλες τις πηγές, και τα 500-700 mg ασβεστίου πρέπει να είναι σε μορφή συμπληρώματος. Οι άνδρες θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση ασβεστίου σε 500 έως 600 mg από όλες τις πηγές.
 • Αν γίνει απόφραξη της χοληδόχου κύστεως με πόνο και μόλυνση, ένας χειρουργός μπορεί να εισάγει ένα μεταλλικό σωλήνα μέσα στον αγωγό της χολής (στεντ). Ο πόνος της χοληδόχου κύστης που προκαλείται από χολόλιθους, συνήθως, διορθώνεται μέσω χειρουργικής αφαίρεσης των λίθων ή της χοληδόχου κύστης. Λιθοτριψία μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ή φάρμακα να χορηγηθούν για να διαλύσουν τις πέτρες.
 • Πάρτε παυσίπονα και αντιβιοτικά. Σε σοβαρές περιπτώσεις δίνονται ενδοφλέβια παυσίπονα, όπως  μεπεριδίνη. Η μορφίνη και άλλα οπιοειδή δεν συνιστώνται για νόσο της χοληδόχου κύστης. Ενδοφλέβια αντιβιοτικά δίνονται μόνο εάν ο ασθενής έχει πυρετό, αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια, ή άλλα σημεία λοίμωξης.


Πώς να διαλύσετε τους χολόλιθους

Υπάρχουν δύο είδη χολόλιθων: οι χολόλιθοι χοληστερόλης (η οποία είναι πιο συχνοί) και οι χολόλιθοι με χρωστικές ουσίες. Και οι δύο μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και σοβαρή λοίμωξη.

Αν δεν θέλετε να χειρουργηθείτε διαλύστε τους χολόλιθους.

Σε σοβαρές περιπτώσεις χολολίθων με λοιμώξεις, αιφνίδιο και εντατικό πόνο στο πάνω δεξιό μέρος ή στο κέντρο της κοιλιάς, υψηλό πυρετό ή / και «ρίγη», αύξηση στην εφίδρωση και στον καρδιακό ρυθμό, λόγω του πόνου, ίκτερο ή κίτρινο αποχρωματισμό του δέρματος (το οποίο δείχνει φλεγμονή του χοληδόχου πόρου και του παγκρέατος, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Αφού κάνετε αξονική τομογραφία, υπέρηχο κοιλίας, μαγνητική τομογραφία, και ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειογραφία, για να βεβαιωθείτε για την ύπαρξη χολολίθων πάρτε φάρμακα για τη διάλυση μικρών χολόλιθων που είναι λιγότερο από 1 εκατοστό  σε διάμετρο. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διάλυση χολόλιθων, χωρίς χειρουργική επέμβαση ή άλλες επεμβατικές θεραπείες.

 • Το Urodexocycholic οξύ  διαλύει τους χολόλιθους από χοληστερόλη και τη χοληστερόλη στη χοληδόχο κύστη.
 • Έγχυση της χημικής ένωσης μεθυλο-τριτ.-βουτυλαιθέρας  εντός της χοληδόχου κύστης.
 • Εξωσωματική λιθοτριψία σε μια λεκάνη με νερό, ενώ τα κρουστικά κύματα υπερήχων στην κοιλιά διαλύουν τις πέτρες.
 • Χολοκυστεκτομή. 

Πρόληψη δημιουργίας χολολίθων

 • Γνωρίστε τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη των χολόλιθων. Οι γυναίκες, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, και τα άτομα ορισμένων εθνοτικών προελεύσεων έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης χολόλιθων. Άλλοι παράγοντες, όπως η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό χολολιθίασης, και η διατροφή μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην εμφάνιση χολόλιθων. 
 • Να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αποφύγετε την κατανάλωση ανθυγιεινών εξευγενισμένων σακχάρων, τα κορεσμένα λίπη και τη χοληστερόλη.
 • Επίσης, φροντίστε να κάνετε άσκηση. Η τακτική άσκηση μειώνει τη χοληστερόλη. Οι ειδικοί συστήνουν μέτρια δραστηριότητα τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.
 • Μια διατροφή που είναι χαμηλή σε λιπαρά και χοληστερόλη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των χολολίθων.
 • Προσπαθήστε να τρώτε άφθονες φυτικές ίνες, τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά, όπως τα σμέουρα, η φάβα, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, και το πλιγούρι βρώμης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν το πεπτικό σύστημα να λειτουργήσει σωστά, ενώ μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά εμποδίζει την συσσώρευση χοληστερόλης στη χοληδόχο κύστη.
 • Η παχυσαρκία συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού χολόλιθων. Αν είστε παχύσαρκοι χάστε βάρος.
 • Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε. Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φύτρα σιταριού, οι σπόροι ηλίανθου, και ορισμένοι ξηροί καρποί, περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία βοηθάει στην αντιμετώπιση των χολόλιθων. Η βιταμίνη Ε είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τις πέτρες στη χολή. 
 • Πίνετε μέτριες ποσότητες καφέ με καφεΐνη για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης χολόλιθων.
 • Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί, επίσης, να μειώσει τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης.
 • Τρώγοντας λίγα φιστίκια κάθε μέρα είναι μια πολύ καλή τακτική για πρόληψη των χολόλιθων.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τους χολόλιθους

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τους χολόλιθους

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Συνταγές για τους χολόλιθους

Όταν έχετε λειτουργική δυσπεψία

Γαστρίτιδα

Χελιδώνιο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μουρνιά

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ηλιόσπορους

Τα καλύτερα βότανα για το συκώτι σας

Οι βιταμίνες για τους χολόλιθους

Γεντιανή

Ιατρικές συνταγές με γαϊδουράγκαθο

Νηστειοθεραπεία

Λοίμωξη από σαλμονέλλα

Λόξυγγας

Πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους

Κάθε πότε πρέπει να τρώμε τηγανητά

Τα οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για την υγεία

Σφένδαμος

Καστορέλαιο

Χολοκυστίτιδα

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

Διατροφή για την πρόληψη χολολιθίασης

Καρκίνος χοληδόχου κύστεως

Εργαστηριακή διαφορική διάγνωση των ικτέρων

Δίαιτα χολαγγειίτιδας

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα

Μύθοι και αλήθειες για την λαπαροσκοπική χειρουργική

www.emedi.gr

 

Διαβάστηκε 12438 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019 08:21
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Χρήσιμες πληροφορίες για τη νεφρολιθίαση Χρήσιμες πληροφορίες για τη νεφρολιθίαση

  Νεφρολιθίαση

  Στη νεφρολιθίαση οι νεφρικοί λίθοι αναπτύσσονται κατά μήκος ολόκληρου του ουροποιητικού συστήματος και αποτελούν συνήθη αίτια πόνου, λοίμωξης και απόφραξης.

  Η παθογένεια είναι πολυπαραγοντική. Οι λίθοι αρχικά σχηματίζονται στο εγγύς ουροποιητικό και μεταφέρονται.

  Συνήθως, εντοπίζονται σε τρία σημεία του ουρητήρα - στην ουρητηροπυελική συμβολή, όπου ο ουρητήρας διασταυρώνει τα αγγεία του λαγονίου πλέγματος και στην ουρητηροκυστική συμβολή.

  Οι νεφρικοί λίθοι είναι 4 βασικών ειδών:

  • Λίθοι από ασβέστιο - 80%
  • Λίθοι από ουρικό οξύ - 5%
  • Λίθοι από κυστίνη - 2%
  • Λίθοι από στρουβίτη 

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Νεφρικό/Ουροποιητικό

  Γενετική: Γενετικοί λόγοι συμμετέχουν στην παραγωγή λίθων από κυστίνη - σύμφυτη διαταραχή του μεταβολισμού των αμινοξέων προκαλεί κυστινουρία

  Επικρατέστερη ηλικία: 30-50 χρόνων, συχνότερη στην τρίτη ηλικία

  Επικρατέστερο φύλο:

  • Ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του λίθου 
  • Λίθοι από ασβέστιο: Άνδρες > Γυναίκες (3:1)
  • Λίθοι από στρουβίτη: Γυναίκες > Άνδρες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  • Πόνος στη ράχη και κωλικός νεφρού - έντονος πόνος στην οσφύ αυξομειούμενης έντασης
  • Ο πόνος μπορεί να αντανακλά στους βουβώνες, στους όρχεις, στην ηβική περιοχή ή στο αιδοίο 
  • Μπορεί να είναι ασυμπτωματική 
  • Αιματουρία, δυσουρία και ενοχλήματα, συχνουρία 
  • Ρίγη και πυρετός εάν συνοδεύεται από οξεία λοίμωξη λόγω απόφραξης
  • Υπέρταση λόγω του πόνου 
  • Εφίδρωση, ταχυκαρδία, ταχύπνοια
  • Συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα - ναυτία, έμετος, διάταση της κοιλίας με συνοδό αντανακλαστικό ειλεό
  • Ευαισθησία των πλευροσπονδυλικών γωνιών (σημείο Giordano)

  ΑΙΤΙΑ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  • Αυξημένος κορεσμός των ούρων με άλατα τα οποία ευθύνονται για τον σχηματισμό λίθων 
  • Προσχηματισμένοι κρύσταλλοι
  • Διαταραχή των αναστολέων δημιουργίας κρυστάλλων 
  • Λίθοι από ασβέστιο - λόγω υπερασβεστιουρίας, υπερπαραθυρεοειδισμού, αύξηση των οξαλικών αλάτων, μείωση των κιτρικών στα ούρα
  • Λίθοι από ουρικό οξύ - λόγω μικρής ποσότητας ούρων, υπερπαραγωγή ουρικού οξέος, όξινο pH ούρων
  • Λίθοι από κυστίνη - σύμφυτη διαταραχή στη μεταφορά των αμινοξέων (κυστινουρία)
  • Λίθοι από στρουβίτη - λόγω αλκαλικού pH ούρων συνήθως μετά λοίμωξη από μικροοργανισμούς που διασπούν την ουρία (π.χ. Proteus mirabilis)

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  • Ενδογενείς παράγοντες - νεφρική σωληναριακή οξέωση, κυστινουρία, γενετικές ανωμαλίες 
  • Εξωγενείς παράγοντες - γεωγραφικοί, κλιματικοί και εποχικοί, μικρή πρόσληψη νερού, δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες, καθιστική ζωή

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Οξεία περιτονίτιδα 
  • Γαστρεντερίτιδα 
  • Οξεία σκωληκοειδίτιδα
  • Κολίτιδα
  • Εκκολπωματίτιδα
  • Σαλπιγγίτιδα 
  • Χολοκυστίτιδα
  • Παροξυσμός γαστρικού έλκους
  • Παγκρεατίτιδα

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  • Γενική αίματος με τύπο λευκών - κοιτάξτε για σημεία λοίμωξης 
  • Ουρία/κρεατινίνη - εκτιμήστε τη νεφρική λειτουργία
  • Καλλιέργεια ούρων και δοκιμασία ευαισθησίας εάν υπάρχει υποψία λοίμωξης 
  • Ca++, PO4, ουρικό οξύ σε υποτροπιάζουσα νόσο
  • Γενική ούρων 
  1. Μικροσκοπική ή μακροσκοπική αιματουρία, πυουρία
  2. Βακτηριουρία
  3. Κρύσταλλοι
  4. Όξινο pH - λίθοι ουρικού ή κυστίνης 
  5. Αλκαλικό pH = λίθοι από στρουβίτη

  Διαταραχές που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Άλλες υποκείμενες λοιμώξεις ή νεφρικές διαταραχές 

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Λίθοι από ασβέστιο, ουρικό οξύ, κυστίνη, στρουβίτη

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  Συλλογή ούρων 24ωρου για Ca++, ουρικό οξύ, Mg++, οξαλικά, κιτρικά και κρεατινίνη

   24

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  • Απλή ακτινογραφία κοιλίας (μπορεί να χρειαστεί και πλάγια) - 90% των λίθων είναι ακτινοσκιεροί. Οι λίθοι από φωσφορικό Ca++ είναι οι πιο ακτινοσκιεροί ακολουθούμενοι από τους λίθους από οξαλικό Ca++, στρουβίτη και κυστίνη. Οι λίθοι από ουρικό είναι ακτινοδιαπερατοί. Συνήθως οι λίθοι για να είναι ορατοί στην απλή ακτινογραφία πρέπει να έχουν διάμετρο μεγαλύτερη των 2 mm
  • Ενδοφλέβια πυελογραφία - για να εκτιμηθεί η έκταση της απόφραξης και να ανιχνευθούν οι ακτινοδιαπερατοί λίθοι
  • Οι τομογραφίες μπορεί να αναδείξουν έναν λίθο που στην απλή ακτινογραφία λόγω αερίων ή κοπράνων δεν φαίνεται 
  • Παλίνδρομη ουρογραφία - σπάνια χρειάζεται, μόνον όταν υπάρχουν υπόνοιες για την διάγνωση ή ο ασθενής είναι αλλεργικός στο ενδοφλέβιο σκιαγραφικό. Μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση της υδρονέφρωσης 
  • Αξονική τομογραφία - χρήσιμη στην διαφορική διάγνωση των λίθων από άλλες αιτίες που προκαλούν απόφραξη όπως είναι οι νεοπλασίες. Επίσης, χρήσιμη εάν υποψιαζόμαστε ακτινοδιαπερατό λίθο ή όγκο
  • Μαγνητική τομογραφία 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Παλίνδρομη ουρογραφία - σπάνια χρειάζεται 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Γενικά εξωτερικοί ασθενείς (90%) εκτός και αν συνυπάρχει λοίμωξη, έντονη ναυτία ή εμετός ή όταν οι λίθοι έχουν διάμετρο πάνω από 6 mm

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Αντιμετώπιση του πόνου
  • Εντατική χορήγηση υγρών 
  • Δείγμα ούρων για ανάλυση και συλλογή των λίθων 
  • Η θεραπεία περιλαμβάνει διαδερμική ή συστηματική χημική αποσύνθεση, ενδοουρηθρική αφαίρεση του λίθου, εξωσωματική λιθοτριψία και σπάνια ανοικτό χειρουργείο

  ΔΙΑΙΤΑ

  • Χαμηλής περιεκτικότητας σε ζωικά λίπη
  • Αυξημένης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (ιδιαίτερα δημητριακά)
  • Αυξημένη πρόσληψη υγρών ώστε η ποσότητα των ούρων να είναι πάνω από 3 λίτρα ημερησίως 
  • Άλλοι περιορισμοί στην δίαιτα εξαρτώνται από τον τύπο του λίθου

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Συμμόρφωση με τις συστάσεις σχετικά με την δίαιτα και την πρόσληψη υγρών 
  • Οδηγίες για αδυνάτισμα

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Αναλγησία: Demerol 50-100 mg EM κάθε 3-4 ώρες ή μορφίνη 10-15 mg ΕΜ κάθε 3-4 ώρες
  • Για τους λίθους από Ca++ λόγω υπερασβεστιουρίας: υδροχλωροθειαζίδη 50 mg δύο φορές την ημέρα 
  • Για τους λίθους από οξαλικά Ca++ λόγω υπερουρικοζουρίας: αλλοπουρινόλη 100 mg τρεις φορές την ημέρα 

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  • Ketorolac tromethamine 30-60 mg ΕΜ, μετά 30 mg κάθε 6 ώρες (μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από το γαστρεντερικό σύστημα σε μερικούς ασθενείς)
  • Percocet, Tylenol 3, άλλα από του στόματος ναρκωτικά

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Απλή ακτινογραφία κοιλίας ανά 1-2 εβδομάδες για να παρακολουθούμε την κάθοδο του λίθου στον ουρητήρα
  • Συνεχής αύξηση της διούρησης μέχρι την έξοδο του λίθου
  • Απαιτείται ανάλυση του λίθου
  • Συνήθως υποχωρεί σε 4 εβδομάδες 
  • Παρακολούθηση των επιπέδων Κ+ και της αρτηριακής πίεσης στους ασθενείς που παίρνουν υδροχλωροθειαζίδη

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Ακολουθείστε τις οδηγίες όσον αφορά την δίαιτα και τη λήψη υγρών 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Πλήρης απόφραξη 
  • Υδρονέφρωση 
  • Νεφρική ανεπάρκεια 
  • Λοίμωξη, θάνατος 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Συνήθως υποχωρεί πλήρως 
  • Οι υποτροπές είναι συχνές - μέχρι 50% μέσα σε 5 χρόνια

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Υπερπαραθυρεοειδισμός 
  • Ουρική αρθρίτιδα 
  • Κυστινουρία 
  • Υπεριρουχαιμία 
  • Σαρκοείδωση 
  • Λοιμώξεις 
  • Καθήλωση λόγω τραύματος ή χρόνιας νόσου

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Σπάνια σε αυτή την ομάδα

  Γηριατρικό: Επιπλοκές συχνότερα 

  ΚΥΗΣΗ

  Περίπου ίδια συχνότητα

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη νεφρολιθίαση

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη νεφρολιθίαση

  iStock 843352558 Αντιγραφή

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριάδα

  Χρήσιμες πληροφορίες για την πυελονεφρίτιδα

  Χρήσιμες πληροφορίες για τον υπερπαραθυρεοειδισμό

  Ρείκια

  Χρήσιμες πληροφορίες για την ουρική αρθρίτιδα

  Ουρική νεφροπάθεια

  Ουρολιθίαση

  Το σύνδρομο Fanconi

  Σύνδρομο Lesch-Nyhan

  Οι βιταμίνες για τη νεφρολιθίαση

  Σαξιφράγα για να ρίξετε τις πέτρες από τα νεφρά

  Μην κάνετε ανοικτές επεμβάσεις σε νεφρολιθίαση

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κολλιτσίδα

  Πώς να διαλύσετε τις πέτρες στα νεφρά σε 10 ημέρες

  Μια δυνατή συνταγή για να διαλύσετε τις πέτρες στα νεφρά

  Μήπως έχετε νεφροπάθεια;

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μαϊντανό

  Που κάνει καλό η αγριάδα

  Αγριάδα

  Υπερηχογράφημα νεφρών

  Συνταγή για τη νεφρολιθίαση

  Πεταλοειδής νεφρός

  Τα συμπληρώματα ασβεστίου επιδεινώνουν τη νεφρολιθίαση;

  Νεφρολιθίαση

  Αυξημένος κίνδυνος νεφρολιθίασης σε γαστρικό bypass

  www.emedi.gr

   

   

 • Υπερέμεση της κυήσεως Υπερέμεση της κυήσεως

  Χρήσιμες πληροφορίες για την υπερέμεση της κυήσεως

  Υπερέμεση της κυήσεως είναι οι επίμονοι έμετοι σε έγκυο γυναίκα που επηρεάζουν την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, καθώς και την κατάσταση θρέψης της ασθενούς.

  Παρατηρείται, συνήθως, τις πρώτες 8 έως 20 εβδομάδες της κύησης.

  Πιστεύεται ότι έχει βιοϊατρικές και συμπεριφεριολογικές παραμέτρους.

  Σχετίζεται με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων.

  Τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως, 2 περίπου εβδομάδες μετά την πρώτη έμμηνο ρύση που δεν επήλθε.

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Πεπτικό, Γεννητικό, Ενδοκρινείς/Μεταβολισμός

  Επικρατέστερη ηλικία: 21-31 ετών 

  Επικρατέστερο φύλο: Μόνο γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΕΡΕΜΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΕΩΣ

  • Υπερευαισθησία στις οσμές 
  • Αλλοίωση της γεύσης 
  • Ναυτία 
  • Τάση για έμετο και έμετοι
  • Οξέωση 
  • Μειωμένη αποβολή ούρων
  • Υποογκαιμία
  • Αδυναμία 
  • Νηστεία

  ΑΙΤΙΑ ΥΠΕΡΕΜΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΕΩΣ

  • Άγνωστα
  • Μπορεί να υπάρχουν ψυχολογικοί παράγοντες
  • Υπερθυρεοειδισμός 
  • Υπερπαραθυρεοειδισμός 
  • Γεννητικές ορμόνες 
  • Ηπατική δυσλειτουργία
  • Δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΥΠΕΡΕΜΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΕΩΣ

  • Τροφοβλαστική δραστηριότητα
  • Διέγερση της παραγωγής γοναδοτροπίνης 
  • Μεταβολές στη λειτουργία του γαστρεντερικού
  • Διάφορες οσμές
  • Γεύση ή θέα τροφίμων
  • Υπερθυρεοειδισμός
  • Υπερπαραθυρεοειδισμός

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΥΠΕΡΕΜΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΕΩΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  Από άλλα συνηθισμένα αίτια εμέτων:

  • Γαστρεντερίτιδα
  • Γαστρίτιδα
  • Οισοφαγίτιδα
  • Πεπτικό έλκος
  • Χολολιθίαση
  • Πυελονεφρίτιδα
  • Άγχος

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Απώλεια ηλεκτρολυτών
  • Ανάλυση ούρων - γλυκοζουρία, λευκωματουρία, κοκκώδεις κύλινδροι και αιματουρία (σπάνια)
  • Αυξημένο ουρικό οξύ
  • Υποπρωτεϊναιμία 

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Λιπώδης διήθηση του ήπατος, νεφροσωληναριακή βλάβη, βλάβες του μυοκαρδίου, πετεχειώδεις εγκεφαλικές αιμορραγίες

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Δεν ενδείκνυται καμία για τη διάγνωση της υπερέμεσης της κύησης 

  Why Morning Sickness Is A Sign Of A Healthy Pregnancy

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΕΜΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΕΩΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  • Εξωνοσοκομειακή θεραπεία
  • Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να ενδείκνυται ενδονοσοκομειακή παρεντερική ή εντερική αποκατάσταση όγκου και της κατάστασης θρέψης

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Καθησυχασμός της ασθενούς 
  • Κλινοστατισμός
  • Σε αφυδάτωση, ενδοφλέβια υγρά. Επανάληψη σε υποτροπή της συμπτωματολογίας μετά την αρχική βελτίωση

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Όση ανέχεται ο ασθενής μετά τη βελτίωση

  ΔΙΑΙΤΑ ΥΠΕΡΕΜΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΕΩΣ

  • Τίποτα από το στόμα τις πρώτες 24 ώρες αν η κατάσταση της ασθενούς είναι τέτοια που να χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο 
  • Για εξωτερικές ασθενείς: δίαιτα πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες όπως φρούτα, τυρί, αυγά, βοδινό, πουλερικά, λαχανικά, φρυγανιές, μπισκότα, ρύζι. Περιορίστε την κατανάλωση βουτύρου. Οι ασθενείς να αποφεύγουν τα πικάντικα γεύματα και τις πολύ λιπαρές τροφές

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Πρέπει να δίνεται προσοχή σε ψυχολογικούς παράγοντες όπως οι πιθανοί ενδοιασμοί για την κύηση
  • Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μικρές ποσότητες υγρών για την πρόληψη της υποογκαιμίας 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΠΕΡΕΜΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΕΩΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Πυριδοξίνη 10-30 mg/ημέρα ενδοφλέβια. Δεν είναι πάντα αποτελεσματική, αλλά είναι ακίνδυνη
  • Αντιϊσταμινικά (25-50 mg ανά 4-6 ώρες) 
  • Φαινοθειαζίνες (π.χ. προμεθαζίνη ή προχλωροπεραζίνη)
  • Μεκλοζίνη 25 mg κάθε 6 ώρες

  Αντενδείξεις: Για κάθε φάρμακο που χορηγείταικατά τη διάρκεια της κύησης θα πρέπει να αντισταθμίζονται οι κίνδυνοι και το κέρδος για τη μητέρα και το έμβρυο

  Προφυλάξεις:

  • Φαινοθειαζίνες - σχετίζονται με παρατεταμένο ίκτερο, εξωπυραμιδικές εκδηλώσεις, αύξηση ή μείωση των αντανακλαστικών στα νεογνά
  • Μεκλοζίνη - σχετίζεται με υπερωϊοσχιστία στα νεογνά

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  • Καθημερινή μέτρηση του σωματικού βάρους, σε βαριές περιπτώσεις 
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην εμφάνιση κέτωσης, υποκαλιαιμίας ή άλλων οξεοβασικών διαταραχών που οφείλονται στην υπερέμεση 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Προληπτική καθοδήγηση κατά τη διάρκεια του 1ου και 2ου τριμήνου όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες των ασθενών προκειμένου να αποφύγουν την υποογκαιμία και τον υποσιτισμό

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Απώλεια βάρους πάνω από 5% σχετίζεται με ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης και εμβρυϊκές ανωμαλίες 
  • Αιμορραγική αμφιβληστροειδοπάθεια 
  • Ηπατική βλάβη
  • Προσβολή ΚΝΣ, μερικές φορές ως και κώμα

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Αυτοϊώμενη πάθηση με καλή πρόγνωση όταν το βάρος της ασθενούς διατηρείται στο 95% και άνω του προ της κύησης σωματικού βάρους
  • Με την επιπλοκή της αιμορραγικής αμφιβληστροειδοπάθειας το ποσοστό θνητότητας φτάνει το 50% 

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Υπερθυρεοειδισμός

  ΚΥΗΣΗ

  Το πρόβλημα περιορίζεται στις πρώτες φάσεις της κύησης 

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την κύηση

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την κύηση

  ca 0323NID Morning Sickness online

  Διαβάστε, επίσης,

  Ναυτία ταξιδιού

  Χρήσιμες πληροφορίες για τον υπερπαραθυρεοειδισμό

  Υποκαλιαιμική περιοδική παράλυση

  Ενυδάτωση από του στόματος

  Το έντερο υπεύθυνο για όλες τις ασθένειες

  Η τεχνική της χαλαρωτικής αναπνοής

  Συνταγές για τη ναυτία

  Γαστρίτιδα

  Πεπτικό έλκος

  Γαστρεντερίτιδα

  Τι να κάνετε αν πάθετε γαστρεντερίτιδα στις διακοπές

  Tramadol

  Μήπως έχετε ναυτία;

  Που χορηγείται η Ondansetron

  Άσκηση και εγκυμοσύνη

  www.emedi.gr

   

   

 • Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριάδα Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριάδα

  Αγριάδα

  Triticum repens - Agropyron repens

  Το τρίτικουμ το έρπον ή Triticum repens ή Agropyron repens ή Cynodon dactylon Rich είναι η κοινή αγριάδα και ανήκει στην οικoγένεια των Αγροστωδών.

  Στην ονομασία αγριάδα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και όλα τα είδη γρασιδιού που αν λάβουμε υπόψη μας ότι ολοένα και περισσότερα σπίτια φυτεύουν γρασίδι, τότε μπορούμε να υπολογίσουμε ότι υπάρχουν αρκετά είδη αγριάδας στον τόπο μας. Τα περισσότερα είδη είναι εισαγόμενα, όμως από τη στιγμή που φυτρώνουν περισσότερο από δύο χρόνια στα δικά μας χώματα, τότε γίνεται εγκλιματισμός τους και περιέχουν συστατικά που είναι ταυτόσημα με το δικό μας οικοσύστημα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για φαρμακευτικούς σκοπούς με καλύτερα αποτελέσματα, απ' ό,τι αν αγοράσουμε έτοιμα για χρήση, εισαγόμενα βότανα.

  Είναι πολυετή φυτά με ρίζωμα που έρπει και με μακρόστενα λογχοειδή φύλλα.

  agriada 1

  Χρήσιμα μέρη αγριάδας

  Χρήσιμα μέρη τους είναι τα ριζώματα τους που μαζεύονται και ξηραίνονται και τα φρέσκα φύλλα τους.

  Συστατικά αγριάδας

  Περιέχουν βλέννα, τριτικίνη, αγροπυρίνη, λευκώματα, ινοζίτη, προβιταμίνη Α, βιταμίνη C, ινσουλίνη, σαπωνίνες και ανόργανα άλατα.

  agriada 2

  Ιδιότητες κι ενδείξεις αγριάδας

  Η αγριάδα ήταν γνωστή από τα παλιά χρόνια για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

  Ο Πλίνιος και ο Διοσκουρίδης την αναφέρουν συστήνοντας της για τις παθήσεις του ουροποιητικού.

  Κατά το 18ο αιώνα είχε τη φήμη σαν ένα ισχυρό διαλυτικό για τις πέτρες της χολής.

  Σημειώνεται ότι παλιά, όταν οι άνθρωποι ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν χόρτα την άνοιξη στη διατροφή τους, δεν είχαν να φοβηθούν από πολλές αρρώστιες της σύγχρονής μας εποχής, όπως αρθρίτιδα, πέτρες στα νεφρά και τη χολή, αιμορροΐδες, ψωρίαση, ακμή και άλλες παθήσεις που οφείλονται κύρια στη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό.

  agriada 3

  Η αγριάδα έχει μαλακτικές, δροσιστικές, διουρητικές, διαλυτικές, αντιφλεγμονώδεις και τονωτικές ιδιότητες. 

  Συστήνεται για ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος, όπως φλεγμονές, πέτρες στα νεφρά, νεφρικές διαταραχές, νυχτερινή ενούρηση, κολικούς των νεφρών, αρθριτικά και ρευματικά.

  Σαν αποσυμφορητικό συστήνεται σε συμφόρηση του ήπατος και της χολής, διαλύει τις πέτρες στη χολή και βοηθά την απόρριψή τους. Χρησιμοποιείται ο χυμός του φυτού και αφέψημα των ριζωμάτων του.

  Σαν αντιφλεγμονώδες συστήνεται σε χρόνιο κατάρρου του αναπνευστικού, σε φλεγμονές και πυρετούς.

  Θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα για μια αποτοξίνωση του οργανισμού και συνδυάζεται με τις προσπάθειες για θεραπεία της ακμής, της ψωρίασης και γενικά για δερματικές παθήσεις.

  Βοηθά τους διαβητικούς να ρίξουν το σάκχαρό τους στο αίμα.

  Σαν τονωτικό βοηθά σε καχεξία και ραχιτισμό και καλυτερεύει την όραση.

  default

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριάδα

  Τα φαρμακευτικά της παρασκευάσματα τα παίρνουμε με τους παρακάτω τρόπους:

  Χυμός

  Λιώνετε φρέσκα φύλλα αγριάδας τα σουρώνετε και παίρνετε το χυμό τους. Πίνετε 50-100 γραμμάρια χυμό την ημέρα. Για προβλήματα χολής προτιμήστε να το παίρνετε πρωί νηστικοί.

  Ένα ωφέλιμο μείγμα χυμού μπορείτε να πάρετε αν λιώσετε μαζί ίσα μέρη αγριάδας, πικραλίδας και αρνόγλωσσου. Η καθημερινή δοσολογία είναι 100-500 γραμμάρια από το χυμό αυτό.

  Αφέψημα

  Αφήνετε δύο κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο ρίζωμα σε μισό λίτρο ζεστό νερό να φουσκώσει για 1-2 ώρες. Ακολούθως, το βράζετε για 10 λεπτά, το αφήνετε σκεπασμένο για άλλα 30 λεπτά, σουρώνετε και παίρνετε από ένα ποτήρι τρεις φορές την ημέρα. Επειδή το αφέψημα αυτό είναι πικρό, μπορείτε να το γλυκάνετε με μέλι και να τακτοποιήσετε τη γεύση με χυμό λεμονιού.

  Σε αρκετά μέρη συνηθίζουν να προσθέτουν μερικά φρέσκα φύλλα τους σε σαλάτες.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  agriada 4

  Διαβάστε, επίσης,

  Αδίαντος

  Αντικαρκινική και αντιπαρασιτική θεραπεία Clark

  Σαξιφράγα για να ρίξετε τις πέτρες από τα νεφρά

  Προστατευθείτε από τα παράσιτα

  Τα καλύτερα βότανα για το συκώτι σας

  Που κάνει καλό η αγριάδα

  Τα βότανα για την κυστίτιδα

  Αγριάδα

  Νεφρολιθίαση

  www.emedi.gr

   

   

 • Αγριόβρουβα Αγριόβρουβα

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αγριόβρουβα

  Sisymbrium officinale

  Το σισίμβριο το φαρμακευτικό ή Sisymbrium officinale ή Σισίµπριο γνωστό σαν ζιζίμπρι και αγριόβρουβα και σκυλόβρουβα, ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών.

  Είναι μονοετές ή διετές, διακλαδισμένο και λείο φυτό. Έχει φύλλα έμμισχα, τα πρώτα σε ροζέτα γύρω από τη βάση του βλαστού, πτερόλοβα και μεσαίο λοβό μεγαλύτερο. Είναι άοσμο, αλλά έχει καυστική γεύση. Άνθη μικρά, κάτω από 6 χιλιοστά. Κεράτια, επίσης, μικρά 10-20 χιλιοστά, όρθια, τριχωτά, χοντρά, αιχμηρά, σχεδόν εφαπτόμενα στο βλαστό. Τα άνθη του είναι μικρά κίτρινα με μικρό μίσχο. Οι καρποί του είναι μακρόστενα κεράτια. Ανθίζει από τον Απρίλη μέχρι τον Αύγουστο και το συναντούμε σε ακαλλιέργητους τόπους στα πεδινά και ημιορεινά, σε ελαιώνες, αμπέλια, σκουπιδότοπους, μέχρι την ορεινή ζώνη. 

  Παρ' όλο που είναι φυτό χωρίς ιδιαίτερη μυρωδιά, έχει γεύση έντονη και τσουχτερή που με τη ξήρανσή του όμως χάνεται.

  vroyva 2

  Άλλα είδη Sisymbrium

  -Sisibrium irio ή πικρόχορτο που είναι, περίπου, λείο, με ύψος, μέχρι 60 εκατοστά, έχει λεπτά κεράτια 40-65 χιλιοστά και φυτρώνει μέσα σε κατοικημένες περιοχές, σε άκρες δρόμων, ερείπια και σκουπιδότοπους

  vroyva 3

  -Sisibrium orientale ή Ινδικό κάρδαμο που είναι ετήσιο φυτό, 30-60 εκατοστά, τριχωτό και διακλαδισμένο. Έχει φύλλα πτεροβόλα με κεντρικό λοβό, βελοειδή, τα ανώτερα ακέραια άνθη 7 χιλιοστά, κίτρινο-λεμονί και κεράτια 35-100 χιλιοστά τριχωτά.

  vroyva 4

  -Sisymbrium polyceratum που το όνομά του σημαίνει πολλά κεράτια.

  vroyva 5

  Χρήσιμα μέρη αγριόβρουβας

  Χρήσιμα μέρη του είναι τα φύλλα και οι σπόροι του.

  Ιδιότητες κι ενδείξεις αγριόβρουβας

  Είναι στυπτικό και αποχρεμπτικό και συστήνεται σε χρόνιο πνευμονικό κατάρρου, σε πνευμονική συμφόρηση, σε χρόνια βρογχίτιδα, σε έντονο βήχα και βοηθά σε βραχνάδα και αφωνία και σε άτομα που θέλουν να έχουν τις φωνητικές τους χορδές σε άριστη κατάσταση, όπως ρήτορες, τραγουδιστές, καθηγητές, ψάλτες και συναφή επαγγέλματα.

  Είναι κατάλληλο για τη φαρυγγίτιδα και τη λαρυγγίτιδα.

  Είναι από τα βότανα που χρησιμοποιούνται για αποσυμφόρηση του συκωτιού, ειδικά σε περιπτώσεις κολικών του συκωτιού και της χολής που οφείλονται σε απόφραξη καναλιών τους από πέτρες 

  Οι σπόροι τους έχουν τις ίδιες ιδιότητες με αυτές των σπόρων του σιναπιού και σε έλλειψη των δεύτερων χρησιμοποιούνται στη θέση τους.

  Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

  Χρησιμοποιούνται αρκετά παρασκευάσματα του φυτού.

  mamakan 00016 sisymbrium officinale hedge mustard 2020

  Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριόβρουβα

  Έκχυμα

  Αφήνετε 50 γραμμάρια ξηρών φύλλων του σε ένα λίτρο ζεστό νερό να χωνευτούν για ένα βράδυ. Σουρώνετε, ζεσταίνετε ελαφρά, γλυκαίνετε κατά βούληση και πίνετε 4-5 φλυτζάνια την ημέρα.

  Αφήνετε μια χούφτα ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα του, σε ένα ποτήρι καυτό νερό για είκοσι λεπτά, σουρώνετε και πίνετε τρία ποτήρια την ημέρα.

  Κρασί

  Βράζετε μια χούφτα ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα του σε ένα ποτήρι κρασί για λίγα λεπτά, σουρώνετε και πίνετε από ένα ποτηράκι του λικέρ τρεις φορές την ημέρα σαν αντισκορβουτικό ποτό. Το κρασί αυτό με γαργάρες βοηθά σε αμυγδαλίτιδες.

  Σιρόπι

  Λιώνετε φρέσκο φυτό, σουρώνετε και παίρνετε το χυμό του. Ανακατώνετε ένα μέρος χυμού με δύο μέρη ζάχαρη και το δένετε σε σιρόπι και το φυλάτε.

  Από το σιρόπι αυτό παίρνετε μέχρι 100 γραμμάρια την ημέρα διαλυμένο σε νερό ή τσάι από βότανα.

  Καταπλάσματα

  Χρησιμοποιούνται οι σπόροι του για τις παθήσεις του δέρματος, για έλκη, για αποστήματα και φλεγμονές κάθε είδους.

  Σαλάτα

  Σε σαλάτα, ωμό ή βραστό είναι ορεκτικό και διουρητικό και συνιστάται για όσους πάσχουν από προβλήματα ουροποιητικού.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  442d3c438ce22466d99c9487673b63b1

  Διαβάστε, επίσης,

  Σινάπι

  Να τρώτε άγρια χόρτα

  Πλύσεις για τη φαρυγγίτιδα

  www.emedi.gr

   

 • Χρήσιμες πληροφορίες για την πυελονεφρίτιδα Χρήσιμες πληροφορίες για την πυελονεφρίτιδα

  Πυελονεφρίτιδα

  • Η οξεία πυελονεφρίτιδα είναι ένα σύνδρομο το οποίο χαρακτηρίζεται από εντοπισμένο άλγος στην οσφύ ή στα λαγόνια σε συνδυασμό με συστηματικά συμπτώματα, όπως, πυρετός, ρίγη και ατονία. Προκαλείται από λοίμωξη του νεφρικού παρεγχύματος και των αθροιστικών σωληναρίων συνοδευόμενη από πυουρία και συχνά βακτηριαιμία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σηπτική καταπληξία και θάνατο
  • Η χρόνια πυελονεφρίτιδα είναι η παθολογοανατομική εικόνα της προοδευτικής προσβολής του διαμέσου ιστού και των αθροιστικών σωληναρίων, καθώς και η ακτονολογική εικόνα της ανάπτυξης ουλών στο νεφρό και παραμόρφωση του καλυκικού συστήματος που πιστεύεται ότι οφείλονται σε βακτηριακή λοίμωξη, κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση ή σε συνδυασμό και των δύο

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Νεφρικό/Ουροποιητικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Όλες οι ηλικίες, ιδιαίτερα > 50

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες < Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑΣ

  Στους ενήλικες:

  • Πυρετός πάνω από 38,5 ℃ 
  • Ρίγη
  • Ετερόπλευρο ή αμφοτερόπλευρο άλγος στην περιοχή της οσφύος 
  • Κακουχία 
  • Μυαλγίες 
  • Ανορεξία 
  • Ναυτία
  • Έμετοι 
  • Διάρροια 
  • Κεφαλαλγία
  • Δυσουρικά ενοχλήματα 
  • Συχνουρία
  • Επιτακτική ούρηση
  • Βάρος στην υπερηβική περιοχή 
  • Άλγος στην οσφύ κατά την ψηλάφηση ή πλήξη (Σημείο Giordano θετικό)
  • Από κανένα αντικειμενικό εύρημα έως σημεία σηπτικής καταπληξίας

  Στα νεογνά και τα παιδιά:

  • Πυρετός
  • Ανεπαρκής πρόσληψη βάρους ή απώλεια βάρους
  • Συμπτώματα από το γαστρεντερικό
  • Μηνιγγίτιδα
  • Σπασμοί 
  • Σήψη
  • Ίκτερος ή γκρίζα απόχρωση δέρματος
  • Μάζα στην οσφύ
  • Αιματουρία 
  • Ενούρηση
  • Κολπικό έκκριμα, άλγος ή κνησμός του αιδοίου στα κορίτσια

  ΑΙΤΙΑ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑΣ

  • E. coli (75%)
  • Άλλα gram (-) βακτηρίδια όπως, Proteus Mirabilis, Klebsiella και Enterobacter
  • Enterococcus
  • Staphylococcus epidermis, σαπροφυτικός και aerius
  • Leprospira
  • Salmonella typhi
  • Mycoplasma
  • Αναερόβια

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑΣ

  • Υποκείμενες ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος 
  • Μόνιμος ουροκαθετήρας
  • Νεφρολιθίαση
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Ανοσοανεπάρκεια
  • Ηλικιωμένες, ιδρυματοποιημένες γυναίκες 
  • Οξεία πυελονεφρίτιδα κατά τον προηγούμενο χρόνο

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Νεφρική ισχαιμία
  • Οξεία θρόμβωση της νεφρικής φλέβας 
  • Οξεία απόφραξη της νεφρικής αρτηρίας 
  • Αποφρακτική ουροπάθεια 
  • Οξεία σπειραματονεφρίτιδα 
  • Οξεία βακτηριακή πνευμονία 
  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου 
  • Οξεία ηπατίτιδα
  • Χολοκυστίτιδα
  • Οξεία παγκρεατίτιδα 
  • Σκωληκοειδίτιδα
  • Διάτρηση σπλάχνων 
  • Έμφρακτο σπληνός
  • Απόφραξη αορτής 
  • Οξεία φλεγμονώδη νόσος της ελάσσονας της ελάσσονας πυέλου
  • Έρπης ζωστήρας 

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑΣ

  • Καλλιέργεια ούρων > 100.000 αποικίες/ml
  • Πυουρία
  • Λευκοκυτταρικοί κύλινδροι
  • Αιματουρία και ήπια πρωτεϊνουρία
  • Λευκοκυττάρωση
  • Καλλιέργεια αίματος

  Φάρμακα που μπορεί να μεταβάλλουν τα ευρήματα: Αντιβιοτικά

  Topic Pyelonephritis

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  Οξεία:

  • Δημιουργία αποστημάτων με ουδετερόφιλα
  • Μείωση των σπειραμάτων
  • Η περιοχή της λοίμωξης επεκτείνεται σφηνοειδώς στην μυελώδη μοίρα

  Χρόνια:

  • Ίνωση
  • Μείωση του νεφρικού ιστού
  • Δημιουργία ουλών 
  • Διάταση και παραμόρφωση των καλύκων 

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  • Έκπλυση της ουροδόχου κύστεως 
  • Δέσμευση αντισωμάτων σε βακτηρίδια ή δοκιμασία ABC

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  Σπινθηρογράφημα με γάλλιο 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Κυστεοσκόπηση με καθετηριασμό του ουρητήρα
  • Υπερηχογράφημα
  • Ενδοφλέβια πυελογραφία

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Χρειάζεται νοσηλεία μόνο σε περίπτωση οξείας νόσου που ο ασθενής είναι σηπτικός 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Εάν χρειάζεται χορήγηση υγρών ενδοφλεβίως 
  • Θεραπευτικά σχήματα με την χρήση αντιβιοτικών ανάλογα με τα αποτελέσματα των καλλιεργειών και της ευαισθησίας

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Ότι ανέχεται ο ασθενής

  ΔΙΑΙΤΑ

  Ενισχύουμε τη λήψη υγρών 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Γενταμυκίνη, τομπραμυκίνη ή νετιλμικίνη σε δόση εφόδου 1,5 mg/kg και μετά 1 mg/kg ανά 8ωρο εάν η κρεατινίνη είναι < 1,5 mg% και αμπικιλλίνη 1 gr ανά 6ωρο, κεφοπεραζίνη 1 gr ανά 12ωρο, ή πιπερακιλλίνη 2 gr ανά 6ωρο (οι κεφαλοσπορίνες και η πιπερακιλλίνη σε περιπτώσεις λοιμώξεων κοινότητας πιθανόν να μην χρειάζονται. Η πιπερακιλλίνη χρησιμοποιείται εάν υποψιαζόμαστε λοίμωξη από Pseudomonas aeruginosa)
  • Ανταπόκριση σε 48 ώρες (95% των ασθενών), ο σθενής εξέρχεται με την κατάλληλη αγωγή per os (ένα από: τριμεθοπρίμη 160 mg/σουλφαμεθοξαζόλη 800 mg ανά 12ωρο, κεφαλεξίνη 500 mg ανά 6ωρο, ναλιδιξικό οξύ 1 gr ανά 6ωρο), αφού ο ασθενής παραμένει απύρετος για 48 ώρες, συνεχίζουμε την θεραπεία για 2 εβδομάδες στις γυναίκες και για 6 εβδομάδες στους άνδρες
  • Καμία ανταπόκριση στις 48 ώρες (5% των ασθενών) - επανεκτίμηση, επαναξιολόγηση των καλλιεργειών, εάν δεν τίθεται πρόβλημα διαφορικής διαγνωστικής προχωρήστε σε υπερηχογράφημα ή ενδοφλέβια πυελογραφία - συνεχίστε την αγωγή
  • Μόνο σε ασθενείς που αντιμετωπίζονται σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου - τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλη, κεφαλεξίνη ή αμοξυκιλλίνη με κλαβουνικό οξύ
  • Σε γυναίκες με ήπια συμπτωματολογία - εφ' άπαξ δόση τριμεθοπρίμη/σουλφαμεθοξαζόλης ή αμοξικιλλίνη 3 gr

  Αντενδείξεις:

  • Αλλεργίες στην πενικιλλίνη και στις σουλφόνες 
  • Σε νεφρική ανεπάρκεια - νιτροφουραντοΐνη, τετρακυκλίνες, σουλφοναμίδες 

  Προφυλάξεις: 

  • Προσεκτική παρακολούθηση των επιπέδων των αμινογλυκοσιδών
  • Σε νεφρική ανεπάρκεια χορηγείστε αμινογλυκοσίδες μόνο για 1-2 ημέρες ή χρησιμοποιείστε αζτρεονάμη

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Με καλλιέργειες ούρων κατά την 2η, 6η και 12η εβδομάδα

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ 

  • Επέκταση της λοιμώξεως: στα οστά, το ενδοκάρδιο, τον οφθαλμό
  • Μπορεί να επιλέξει τη εγκυμοσύνη με αποτέλεσμα λιποβαρή νεογνά
  • Σηπτική καταπληξία και θάνατος
  • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια 
  • Παρενέργειες των αντιβιοτικών

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Το 95% ανταποκρίνεται σε 48 ώρες

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Μη ειδική συμπτωματολογία, ίκτερος, ενούρηση, σήψη

  Γηριατρικό:

  • Μπορεί να εκδηλωθεί σαν σύγχυση
  • Ίσως διαταραχή προσωπικότητας 

  ΚΥΗΣΗ

  Η πιο συχνή επιπλοκή κατά την οποία απαιτείται νοσηλεία

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

  pyelonephritis

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Οσφυαλγία

  Ουρολιθίαση

  Νεφροπάθεια από αναλγητικά

  Νεφρωνόφθιση

  Στενώματα νεφρών και ουρητήρων

  Επιπλεγμένες ουρολοιμώξεις

  Γιατί οι γυναίκες υποφέρουν από συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

  Μήπως έχετε νεφροπάθεια;

  Μήπως έχετε δυσκολία στην ούρηση;

  Καντιντίαση

  Τα βότανα για την κυστίτιδα

  Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες

  Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες

  Υπερηχογράφημα νεφρών

  Μάθετε να αξιολογείτε την γενική ούρων

  Ουρολοίμωξη

  Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση

  Οξεία πυελονεφρίτιδα

  www.emedi.gr