Σάββατο, 07 Ιανουαρίου 2017 01:10

Σταματήστε να παίρνετε φάρμακα για την καταστολή των οξέων του στομάχου

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Η καταστολή των οξέων του στομάχου με φάρμακα προκαλεί λοιμώξεις και σοβαρά προβλήματα υγείας

Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs) είναι μια ομάδα φαρμάκων των οποίων η κύρια δράση είναι να μειώνουν την παραγωγή γαστρικού οξέος. Οι PPIs είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο.

Οι PPIs συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων με C. difficile και Campylobacter, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές ασθένειες. 

Οι PPIs καταστέλλουν την έκκριση γαστρικού οξέος με ειδική αναστολή των ιόντων του γαστρικού οξέος στα κύτταρα. Η απορρόφηση των PPIs λαμβάνει χώρα στο λεπτό έντερο ουσιαστικά με απενεργοποίηση της υγιής πέψης των τροφών. Η ομεπραζόλη, επίσης, μεταβολίζεται από το σύστημα του κυτοχρώματος P450.

Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν λαμβάνουν φάρμακα καταστολής της παραγωγής οξέων, όσοι καταναλώνουν έχουν 3,7-4,5 φορές αυξημένο κίνδυνο για λοίμωξη από C. difficile και Campylobacter. 

Υπάρχουν σημαντικές δυσμενείς γαστρεντερικές επιπτώσεις της χρήση αυτής της κατηγορίας φαρμάκων. Οι χρήστες αυτών των φαρμάκων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων, γιατί η απενεργοποίηση των οξέων στο στομάχι καθιστά πιο εύκολη την μόλυνση με παράγοντες, όπως το Campylobacter, που βρίσκεται, συνήθως, στα πουλερικά.

Οι συνέπειες για την υγεία από τους αναστολείς της αντλίας πρωτονίων

Η χρήση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων για τα οξέα στομάχου και τα συμπτώματα και οι διαταραχές που σχετίζονται με αυτά πρέπει να κατανοηθούν. Υπερέκκριση οξέος ορίζεται ως μια αύξηση στην έκκριση γαστρικού οξέος πάνω από τα επίπεδα προ της θεραπείας και μετά από την αντιεκκριτική θεραπεία, και παρατηρείται μέσα σε δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή της θεραπείας. Τα φάρμακα αυτά μετά την διακοπή μπορεί να οδηγήσουν σε "ριμπάουντ υπερέκκριση οξέος" η οποία είναι η αύξηση στην έκκριση γαστρικού οξέος πάνω από τα επίπεδα, προ της θεραπείας μέσα σε δύο εβδομάδες από τη διακοπή των φαρμάκων.

Οι παρενέργειες των αναστολέων αντλίας πρωτονίων: στηθάγχη, έλκη, ταχυκαρδία, βραδυκαρδία, αίσθημα παλμών, αυξημένη πίεση του αίματος, γυναικομαστία, φλεγμονή του παγκρέατος, ευερέθιστο έντερο, ατροφία του βλεννογόνου της γλώσσας, ηπατική νόσο και ανεπάρκεια, αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μυϊκή αδυναμία, δερματικές παθήσεις, εμβοές, φλεγμονή των οφθαλμών, συχνουρία, πόνος όρχεων, αναιμία και διαταραχές των κυττάρων του αίματος.

Αφού το φαγητό περάσει μέσα από τον οισοφάγο στο στομάχι, μια μυϊκή βαλβίδα που ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας κλείνει, εμποδίζοντας τα τρόφιμα ή τα οξέα να μετακινηθούν προς τα πίσω. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν ο σφιγκτήρας αυτός χαλαρώνει, επιτρέποντας στα οξέα από το στομάχι να ρέουν με παλινδρόμηση πίσω στον οισοφάγο.

Ένας οργανισμός που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Campylobacter) μπορεί, επίσης, να προκαλέσει μια χρόνια χαμηλού επιπέδου φλεγμονή του τοιχώματος του στομάχου σας, και είναι υπεύθυνος, ή τουλάχιστον ένας σημαντικός παράγοντας, για την παραγωγή πολλών συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αλλά, ο H. pylori είναι παρόν σε πολλούς ανθρώπους και δεν προκαλεί συμπτώματα στους περισσότερους. Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι το H. pylori μπορεί να προστατεύσει από τις βλάβες του στομάχου από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Η καταστολή των οξέων του στομάχου δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Αντιμετωπίζει μόνο τα συμπτώματα.  Καταστέλλοντας την ποσότητα οξέος στο στομάχι σας, μπορείτε να μειώσετε την ικανότητα του σώματός σας να σκοτώνει τα βακτήρια. Έτσι, στην πραγματικότητα χειροτερεύει η κατάσταση και να διαιωνίζεται το πρόβλημα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τα οξέα που παράγονται, αλλά μάλλον είναι μια κατάσταση που σχετίζεται πιο συχνά με διαφραγματοκήλη.


Πρόληψη και θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με φυσικά μέσα

-Μαστίχα

Η μαστίχα περιέχει αντιοξειδωτικά και έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Η μαστίχα Χίου είναι φάρμακο για το H. pylori και μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος σε υψηλότερες δόσεις - έως τρία γραμμάρια την ημέρα -. Μπορεί να εξολοθρεύσει το βακτήριο H. pylori μόνιμα.

Διαβάστε, επίσης,

Το μαστιχόδενδρο

-Αλθαία ή ρίζα marshmallow

Η Althaea officinalis ή δενδρομολόχα ή νερομολόχα είναι ένα αφρικανικό φυτό με μικρή σφαιροειδή φύλλα και μικρά λουλούδια. Η ρίζα αλθαίας λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Εσωτερικά, βοηθά στη φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα και χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαταραχών, όπως η φλεγμονή του στόματος, η γαστρίτιδα και η κολίτιδα. Η ρίζα αλθαίας περιέχει βλέννα, μια ουσία σαν ζελέ που γίνεται ολισθηρή όταν είναι υγρή και καταπραΰνει τους ερεθισμούς και τα έλκη και βοηθά στον πονόλαιμο και χρησιμοποιείται παραδοσιακά και για τη θεραπεία της καταρροής και της βρογχίτιδας. Η ρίζα χρησιμοποιείται κυρίως για πεπτικά και δερματολογικά προβλήματα, ενώ τα φύλλα χρησιμοποιούνται για τους πνεύμονες και το ουροποιητικό σύστημα. Η ρίζα συστήνεται ιδιαίτερα σε όλες τις φλεγμονές του πεπτικού σωλήνα, όπως φλεγμονές του στόματος, γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, εντερίτιδα και κολίτιδα. Για την ουρηθρίτιδα και την άμμο στο ουροποιητικό σύστημα τα φύλλα της Αλθαίας είναι πολύ καταπραϋντικά. Γενικά αυτό το φυτό είναι πολύ καταπραϋντικό για οποιονδήποτε ερεθισμό των βλεννογόνων του σώματος. Εξωτερικά η ρίζα ενδείκνυται για τις κιρσώδεις φλέβες και τα εξωτερικά έλκη, όπως αποστήματα και δοθιήνες. Η συλλογή των φύλλων γίνεται το καλοκαίρι και η ρίζα εξάγεται στα τέλη του Φθινοπώρου. Η ρίζα έχει μαλακτικές, διουρητικές, επουλωτικές, ενώ τα φύλλα έχουν και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Η ρίζα παρασκευάζεται ως αφέψημα. Βράζετε, δηλαδή, την ρίζα για 15 λεπτά και η συνολική ημερήσια δόση είναι 7-9 γραμμάρια χωρισμένα σε 3 δόσεις την ημέρα. Τα φύλλα του φυτού παρασκευάζονται ως έγχυμα. Σε δύο κουταλάκια του τσαγιού από τα φύλλα του βοτάνου ρίχνετε μία κούπα του τσαγιού βραστό νερό, το σκεπάζετε και το αφήνετε για 10 λεπτά και μετά το πίνετε. Αν κάνετε χρήση ινσουλίνης ή αντιδιαβητικών δισκίων παρακολουθήστε τις τιμές σακχάρου στο αίμα σας γιατί πιθανόν να μειωθούν με τη χρήση του βοτάνου. Επίσης αν παίρνετε λίθιο μπορεί να επηρεάσει την απορροφησιμότητα του από τον οργανισμό οπότε σε αυτήν την περίπτωση συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Διαβάστε, επίσης,

Αλθαία

-Γλουταμίνη

Το αμινοξύ γλουταμίνη, βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, καθώς και σε συμπληρώματα διατροφής και είναι ευεργετική για τη γαστρική βλάβη που προκαλείται από τη μόλυνση με H. pylori. Επίσης, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου.

Διαβάστε, επίσης,

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Γλουταμινικό οξύ

Συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις του πεπτικού

Γλουταμίνη για απώλεια βάρους

Τα πεπτίδια στη θεραπεία του καρκίνου

H θεραπεία του καρκίνου με αντινεοπλαστόνια

-Γλυκόριζα ή DGL (Deglycyrrhizinated Licorice Root)

Η DGL επιταχύνει την επούλωση και προλαμβάνει την επανεμφάνιση των γαστρικών ελκών. Η DGL δεν αναστέλλει την παραγωγή οξέων στο στομάχι, εξουδετερώνει τα οξέα του στομάχου και ανταγωνίζεται την ισταμίνη. Προωθεί την αληθινή θεραπεία διεγείροντας τους φυσιολογικούς αμυντικούς μηχανισμούς που εμποδίζουν το σχηματισμό έλκους και βελτιώνει την ακεραιότητα του βλεννογόνου του στομάχου. Επιπλέον, η DGL το επιτυγχάνει αυτό χωρίς καμία από τις παρενέργειες που έχουν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του έλκους του στομάχου. Η DGL γλυκόριζα πρέπει να αναμιγνύεται με το σάλιο προκειμένου να προωθήσει την απελευθέρωση των ενώσεων των σιελογόνων, οι οποίες με τη σειρά τους διεγείρουν την ανάπτυξη και την αναγέννηση των στομαχικών και εντερικών κυττάρων. Υπάρχουν διάφορες μορφές μασώμενης γλυκόριζας DGL που είναι διαθέσιμες στην αγορά. Για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους, πρέπει να λαμβάνονται 760 έως 1.520 mg DGL περίπου είκοσι λεπτά πριν από τα γεύματα. Ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μετά τα γεύματα, λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας. Πρέπει, επίσης, να χρησιμοποιείται για περίπου 8-16 εβδομάδες.

-Μέλι Manuka 

Το μέλι Manuka είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε τα χρονίως μολυσμένα τραύματα και μπορεί ακόμη και να αναστρέψει την βακτηριακή αντίσταση στα αντιβιοτικά. Οι αντιβακτηριακές ιδιότητες του μελιού Manuka οφείλονται στις υψηλές συγκεντρώσεις της ένωσης Methylglyoxal. Αυτή είναι μια σταθερή ένωση που εμφανίζεται φυσικά στο μέλι Μανούκα. Η Methylgyoxyl που περιέχεται στο μέλι Μανούκα είναι πολύ μεγαλύτερη (μέχρι 600 mg / kg μέλι) από εκείνη που βρίσκεται σε άλλα μέλια (5-10 mg / kg μέλι) ή άλλα τρόφιμα. Είναι, επίσης, σταθερό σε παρουσία ενζύμων. Για το λόγο αυτό το μέλι Manuka είναι ένας πολύ αποτελεσματικός αντιβακτηριακός παράγοντας κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στο έντερο, ενώ άλλα μέλια δεν είναι. Το μέλι Manuka είναι παραδοσιακή θεραπεία για ασθένειες, όπως το κρυολόγημα, ο πονόλαιμος, η φαρυγγίτιδα κ.α αλλά και για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Περιέχει φυσικά ένζυμα με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες από οποιοδήποτε άλλο μέλι. Συνεπώς, το μέλι Manuka βοηθά στην καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων, στην αύξηση της ανοσίας σε λοιμώξεις, ενώ βοηθά στην πέψη και τη στοματική υγεία. Το μέλι Mανούκα της Manuka προέρχεται από τη Νέα Ζηλανδία. Οι χρυσές μέλισσες συλλέγουν το πολύτιμο νέκταρ από τα άγρια ​​λουλούδια Manuka, στα παρθένα δάση της Νέας Ζηλανδίας και το μετατρέπουν σε αυτό το λεπτό γλυκό μέλι. Για να επιτύχετε τα καλύτερα οφέλη, να παίρνετε 1 κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την ημέρα με άδειο στομάχι έως 3 φορές την ημέρα. Μόλις το σώμα σας έχει ανακάμψει, 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα επαρκεί, αν και μπορεί να σας πάρει αρκετές εβδομάδες για να φτάσει σε αυτό το στάδιο, ανάλογα με την ευαισθησία του πεπτικού σας συστήματος. Ο μηχανισμός της επίδρασης της MGO πάνω στο βακτήριο « Staphylococcus aureus » μπορεί να διαπιστωθεί με το παράδειγμα ενός ανθρώπινου κυττάρου. Όταν το εν λόγω βακτήριο εισέρχεται στο κύτταρο , αυτομάτως αρχίζει να τρέφεται με τα θρεπτικά συστατικά του κυττάρου , πολλαπλασιάζεται και αρχίζει να αφαιρεί τα θρεπτικά συστατικά των γειτονικών κυττάρων. Η Methylglyoxal ή MGO διεισδύει μέσα στο προσβεβλημένο κύτταρο και βοηθάει το κύτταρο να αποβάλει την υγρασία του, αποτρέποντας έτσι τη δυνατότητα του επιβλαβούς σταφυλόκοκκου να συνεχίζει να τρέφεται, πράγμα που οδηγεί στην εξόντωσή του, και το κύτταρο αποκαθιστά τα επίπεδα της υγρασίας του κι ανανεώνεται. Έτσι, η θεραπευτική δύναμη του μελιού Manuka μετριέται σε MGO.

-Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες αποφέρουν όφελος για την υγεία του ξενιστή. Η τακτική πρόσληψη προβιοτικών μικροοργανισμών έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη πολλών διαταραχών, όπως της διάρροιας και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Τα προβιοτικά Bifidobacterium βοηθάνε στην πρόληψη των γαστρεντερικών λοιμώξεων και χρησιμοποιούνται συχνά σε γαλακτοκομικά προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφής κι έχουν δράση έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

-Φτελιά ή Slippery Elm

Η φτελιά βοηθά στην επούλωση πληγών, στα έλκη, στα εγκαύματα και τις φλεγμονές του δέρματος. Επίσης, από το στόμα βοηθάει στην ανακούφιση του βήχα, στον πονόλαιμο, στην διάρροια και στα προβλήματα στο στομάχι. Η φτελιά περιέχει βλέννα, μια ουσία που γίνεται γέλη όταν αναμειγνύεται με το νερό. Καταπραΰνει το στόμα, το λαιμό, το στομάχι και τα έντερα. Περιέχει, επίσης, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ανακούφιση των φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου. Η φτελιά προκαλεί, επίσης, διέγερση των νευρικών απολήξεων στην γαστρεντερική οδό που οδηγεί σε αυξημένη έκκριση βλέννας. Η αυξημένη παραγωγή βλέννας μπορεί να προστατεύσει το γαστρεντερικό σωλήνα από τα έλκη και την περίσσεια οξύτητας.

-Ψευδάργυρος και Καρνοσίνη

Η καρνοσίνη και ο ψευδάργυρος είναι δύο θρεπτικά συστατικά που έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στο γαστρεντερικό βλεννογόνο και σε συνδυασμό βοηθάνε στην αντιμετώπιση των πεπτικών ελκών. Χρησιμοποιείται ο συνδυασμός ευρέως στην Ιαπωνία, όπου αναγνωρίζεται ως ένα φάρμακο το οποίο θεραπεύει τα έλκη κατά 60-70%. Ο συνδυασμός ψευδαργύρου και καρνοσίνης έχει αποδειχθεί ότι προάγει την επούλωση των πληγών, βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής, προστατεύει το γαστρικό βλεννογόνο, και έχει αντιοξειδωτική δράση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιβιοτικό, και υποκατάστατο για τους PPIs και ως ανταγωνιστές των υποδοχέων Η2, αμφότερα τα οποία χρησιμεύουν για να μειώσουν το υδροχλωρικό οξύ (HCl).

-Βεταϊνη

Ανάλογα με τον τύπο του έλκους, μια άλλη επιλογή είναι το υδροχλωρικό συμπλήρωμα βεταΐνης. Λαμβάνετε όσο χρειάζεστε για να φύγει το αίσθημα καψίματος και στην συνέχεια μειώνετε κατά μία κάψουλα. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να αφομοιώσει καλύτερα το φαγητό και θα σας βοηθήσει, επίσης, να σκοτώσετε το ελικοβακτήριο και να ομαλοποιήσετε τα συμπτώματά σας.

-Κινεζικό χορτάρι SAI MEI AN

Το Sai Mei Μια αντιμετωπίζει τα έλκη στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο, μειώνοντας την περίσσεια οξέος στο στομάχι, ανακουφίζει από τον πόνο, και επικαλύπτει το βλεννογόνο του στομάχου. Περιέχει κελύφη από στρείδια ή αχιβάδες, για εξουδετέρωση του οξέος κι έχει στυπτική επίδραση. Επίσης, περιέχει καμφορά και βορνεόλη (bing Pian), που βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο. Το φάρμακο αυτό λαμβάνεται με άδειο στομάχι, περίπου μισή ώρα πριν από τα γεύματα και προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου, και βοηθά στην πρόληψη ερεθισμού του έλκους από τα πεπτικά υγρά και τα τρόφιμα. Για την επούλωση, συνεχίσετε να λαμβάνετε Sai Μέι για δύο εβδομάδες, αφού τα συμπτώματα υποχωρήσουν.

-Μαγειρική σόδα

Ένα κουταλάκι σε ένα ποτήρι νερό θα ανακουφίσει άμεσα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με το έλκος του πόνου, της φλεγμονής και των αερίων. Δεν θα θεραπεύσει ένα έλκος, αλλά να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων του πόνου αποτελεσματικά.

-Χυμός λάχανου

Το λάχανο είναι καλύτερο από τα περισσότερα φάρμακα κατά του έλκους και υπάρχουν φυσικές χημικές ουσίες κατά του έλκους στο λάχανο. Το 93 τοις εκατό των ελκών θεραπεύεται με συμπυκνωμένο χυμό λάχανου σε κάψουλες, το ισοδύναμο ενός λίτρου χυμού λάχανου κάθε ημέρα, μετά από τρεις εβδομάδες. 

Αλλάξτε την διατροφή σας

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένων τροφίμων και σακχάρων  επιδεινώνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διαταράσσει την βακτηριακή ισορροπία στο στομάχι και το έντερο σας.

Να τρώτε πολλά λαχανικά και υψηλής ποιότητας, βιολογικά και τοπικά τρόφιμα.

Μπορείτε, επίσης, να λαμβάνετε ένα υψηλής ποιότητας προβιοτικό ή να καταναλώνετε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή σας. Αυτό θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου σας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του ελικοβακτηρίου με φυσικό τρόπο. Το γκρέιπφρουτ, τα λαχανάκια Βρυξελών, το μπρόκολο, ο χυμός αλόης βέρα, και το τουρσί όλα βοηθούν στην επούλωση των ελκών του στομάχου.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το στομάχι

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το στομάχι

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Σημεία πίεσης για τη θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού συστήματος

Η γέλη πυριτίου στις γαστρεντερικές παθήσεις

Όταν έχετε λειτουργική δυσπεψία

Πεπτικό έλκος

Ιατρικές συνταγές με τη μαγειρική σόδα

Τα επικίνδυνα φαγητά για τις καούρες

Πώς τα ακατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ μπορούν να σας αρρωστήσουν

Οισοφάγος Barrett

Μήπως έχετε γαστροισοφαγική παλινδρόμηση

Αλγινικά φάρμακα για την δυσπεψία

Γαστροπάρεση

Διαφραγματοκήλη

Έχετε καούρες στο στομάχι;

www.emedi.gr

Διαβάστηκε 12530 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019 09:57
Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά Άρθρα

 • Αγρόστεμμα Αγρόστεμμα

  Χρήσιμες πληροφορίες για το αγρόστεμμα

  Agrostemma githago

  Το αγρόστεμμα ή αγριοκουκιά ή αγρόστεμμα το κοινόν ή Agrostemma githago ή γόγγολι ή κόκκολι ή αγριογαρύφαλλο ανήκει στην οικογένεια των Καρυοφυλλίδων.

  Είναι μονοετές χνουδωτό φυτό με βλαστό μέχρι ένα μέτρο. Έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή και άνθη μονήρη, ακραία, βιολετιά ή άσπρα. Ο καρπός του είναι κάψα. Το φυτό ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τα τέλη Αυγούστου και οι σπόροι ωριμάζουν από τον Αύγουστο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Και οι σπόροι του φυτού χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς.

  Περιλαμβάνει λίγα είδη κοσμητικά ή ενοχλητικά και τοξικά ζιζάνια ιθαγενή σε Ευρώπη, Δυτική Ασία, Βόρειο Αφρική και Βόρειο Αμερική.

  Στην Ελλάδα το συναντούμε σε Αττική, Εύβοια, Θεσσαλία, Βοιωτία, Αργολίδα, Πόρο, Αίγινα, Μεσσηνία και υπάρχει σε αγρούς με σιτηρά στο οροπέδιο του Ασκύφου.

  Υπάρχει και το Agrostemma gracile (Αγρόστεμμα το κομψόν) το οποίο είναι μονοετής πόα, έντονα τριχωτή με στέλεχος όρθιο, που φτάνει τα 20 έως 60 εκατοστά σε ύψος (σπάνιο είδος που το συναντούμε στα Φάρσαλα Θεσσαλίας).

  agrost 1

  agrost 2

  Χρήσιμα μέρη της αγριοκουκιάς

  Χρήσιμα μέρη του, για φαρμακευτικούς σκοπούς είναι ολόκληρο το φυτό.

  Συστατικά αγριοκουκιάς

  Περιέχει αιθέριο λάδι, ανθοκυανίνες, οργανικά οξέα, σαπωνίνες και άλλα συστατικά που δεν έχουν ερευνηθεί.

  Ιδιότητες κι ενδείξεις αγριοκουκιάς

  Είναι τοξικό φυτό και γι' αυτό θα δώσουμε μόνο τις ιδιότητες του για εξωτερική χρήση και θα συστήσουμε αυτές να γίνονται με προσοχή.

  Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται με εξωτερικά επιθέματα για διάνοιξη αιματάδων, σε πυώδεις πληγές και σπυριά. Με εξωτερικά επιθέματα βοηθά για τις αιμορροΐδες.

  Στην Ήπειρο χρησιμοποιούν το αφέψημα των σπόρων του, με πλύσεις, για την καταπολέμηση της ψώρας και της κασίδας, με πολύ καλά αποτελέσματα. Το ίδιο και για πολλές άλλες δερματικές παθήσεις.

  Είναι, επίσης, ένα θαυμάσιο φυσικό φυτοφάρμακο και χρησιμοποιείται το νερό, όπου έχουν φουσκώσει λειωμένα φυτά, για την καταπολέμηση των αφίδων στα φυτά (μελίγκρα). 

  Το αγρόστεμμα είναι φυτό με πολύ όμορφα άνθη και χρησιμοποιείται και ως καλλωπιστικό. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένα επικίνδυνο ζιζάνιο που αποφεύγουν ακόμη τα ζώα και τα πτηνά. Οι σπόροι και τα φύλλα του φυτού περιέχουν σαπωνίνη η οποία είναι δηλητηριώδης ουσία, αλλά και δριμύ ναρκωτικό φάρμακο, με παράγωγο τη γκιθαγίνη. Τα σπέρματα του φυτού περιέχουν ισχυρό δηλητήριο. Πρόκειται για το αγροστεμμαϊκό οξύ, που δρα αιμολυτικά, αποσπώντας τη χρωστική στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα σπέρματα του ίδιου φυτού περιέχουν και την αγροστεμματίνη, ουσία αλκαλοειδή. Από το ίδιο φυτό παράγεται και η χημική ουσία αγροστεμμασαπωτοξίνη, που με υδρόλυση παρέχει διάφορα σάκχαρα και έχει εμετικές και καθαρτικές ιδιότητες.

  Οι σπόροι του φυτού είναι κατάλληλοι για δερματικές παθήσεις, τον ίκτερο, τα οιδήματα, τα εξανθήματα και τις αιμορροΐδες.

  Η σαπωνίνη αν και είναι δηλητηριώδης δεν απορροφάται πολύ από το ανθρώπινο σώμα και το μεγαλύτερο μέρος της ουσίας αποβάλλεται από τον οργανισμό. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όλους τους οργανισμούς. Ιδιαίτερα τα ψάρια είναι πολύ ευαίσθητα στην τοξική ουσία που περιέχει το φυτό. Για τον λόγο αυτό, από τα παλιά χρόνια, φυλές ιθαγενών της Αμερικής έριχναν τους σπόρους του φυτού, στο ρεύμα του ποταμού ή τις λίμνες για να πιάνουν τα ψάρια που ανέβαιναν στην επιφάνεια του νερού όταν έτρωγαν τους σπόρους αυτούς.

  Οι αγρότες από παλιά, καθάριζαν τα σπαρτά τους από τους μικρούς, περίπου σφαιρικούς, μαυριδερούς σπόρους του αγρόστεμμα. Αν δεν το έκαναν αυτό, το ψωμί που ψηνόταν με τους κόκκους του φυτού, ήταν τοξικό για όσους το έτρωγαν και μερικές φορές προκαλούσε ερεθισμούς ή φλεγμονές του στομάχου και των εντέρων.

  Το βότανο δρα ως διουρητικό, αποχρεμπτικό και ανθελμινθικό.

  Χρησιμοποιείται σε προβλήματα καρκίνου, ακροχορδόνων, υδρωπικίας και ίκτερου.

  Η χρήση του έχει θετικά αποτελέσματα σε προβλήματα παράλυσης και γαστρίτιδας.

  Στην ομοιοπαθητική το χρησιμοποιούν για την εντερίτιδα.

  Το αφέψημα των σπόρων του χρησιμοποιείται μόνο εξωτερικά για δερματικές παθήσεις. Για εσωτερική χρήση χρησιμοποιείται, μόνο, υπό ιατρική παρακολούθηση.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  Puriri Lane Agrostemma githago Ocean Pearls 1800x1800

  www.emedi.gr

   

 • Mανιτάρια Agaricus Mανιτάρια Agaricus

  Εδώδιμα μανιτάρια Agaricus

  Agaricus sp.

  Τα γνωστά μας εδώδιμα μανιτάρια, ανήκουν στην οικογένεια των Πολυπορίδων. Είναι μύκητες που αναπτύσσονται υπόγεια στο χώμα, το οποίο ανυψώνεται ή σκάει μαρτυρώντας την ύπαρξή τους, συνήθως σε τόπους όπου συγκεντρώνεται μπόλικο βρόχινο νερό. Είναι από τα πρώτα είδη μανιταριών που τα έχουν καλλιεργήσει και τα βρίσκουμε στην αγορά σχεδόν ολόχρονα.

  Το γένος των αγαρικών περιλαμβάνει πάνω από 100 είδη μανιταριών, από τα οποία τα πιο πολλά είναι βρώσιμα, υπάρχουν όμως και λίγα τοξικά, καρποφορούν, κυρίως, σε πλούσια εδάφη που είναι κοπρισμένα από ζώα. Σε αυτό το γένος περιλαμβάνονται τα γνωστά με τις λαϊκές ονομασίες πρόβια ή ασπρομανίταρα.

  Τα μανιτάρια θεωρούνται σαν μια θαυμάσια διαιτητική τροφή επειδή 100 γραμμάρια περιέχουν μόλις 30 θερμίδες. Όμως ανάλογα με το τρόπο προετοιμασίας τους η ποσότητα των θερμίδων αυξάνεται.

  Πέραν όμως της διαιτητικής τους αξίας, τα μανιτάρια είναι και βότανα, παρ' όλο που λίγοι πλέον γνωρίζουν την ιδιότητα τους αυτή.

  Συστατικά μανιταριών Agaricus

  Περιέχουν αγαρικό οξύ, ασβέστιο, νάτριο, μαγνήσιο, κοβάλτιο,  λίθιο, βισμούθιο, κυτταρίνη και νιασίνη, τη βιταμίνη Β3 που τους δίνει και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

  Με τη σύνθεσή τους αυτή αποτελούν μια θαυμάσια και τονωτική τροφή, που συστήνεται σε περιπτώσεις αναιμίας.

  5739873412 67cd5c875f b

  Το αγαρικό οξύ, που περιέχουν, έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι επενεργεί στο νευρικό σύστημα των αδένων του ιδρώτα και περιορίζει τον ιδρώτα αισθητά, γι΄αυτό και συστήνονται για τη νυχτερινή εφίδρωση των φυματικών και σε άλλες παθολογικές εφιδρώσεις.

  Η κυτταρίνη που περιέχουν ενεργοποιεί τα έντερα και βοηθά τις κενώσεις, όμως συστήνεται να αποφεύγονται οι μεγάλες ποσότητες μανιταριών για ένα γεύμα, γιατί το αγαρικό οξύ που περιέχουν ερεθίζει το στομάχι. Είναι, επίσης, βαρυστόμαχα σε μεγάλες ποσότητες, λόγω της κυτταρίνης, που περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα και που δεν είναι εύπεπτη.

  Υπάρχουν καταγραφές ότι με τη σκόνη των μανιταριών ή με το αγαρικό οξύ που περιέχουν σε καθαρή μορφή έχουν θεραπευτεί διάφορες μορφές καταρράκτη.

  Για να αναπτυχθούν τα μανιτάρια χρειάζονται αρκετή υγρασία. 

  Τα οφέλη για την υγεία από τα μανιτάρια Agaricus 

  Τα μανιτάρια αυτά είναι κατάλληλα στη διατροφή για όσους έχουν τα εξής προβλήματα υγείας

  Άσθμα

  Αθηροσκλήρωση

  Καρκίνος

  Δερματίτιδα

  Διαβήτης

  Ηπατίτιδα

  Υψηλή πίεση του αίματος

  Υψηλή χοληστερόλη

  Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

  Παχυσαρκία

  Τα μανιτάρια Agaricus είναι χρήσιμα στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Τα Agaricus περιέχουν β-γλυκάνες (έναν τύπο διαιτητικών ινών) και ολιγοσακχαρίτες (ένας τύπος υδατανθράκων). Και τα δύο είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μειώνοντας το φλεγμονώδες στρες στο πάγκρεας, την κύρια πηγή ινσουλίνης του σώματος. Τα Agaricus ελέγχουν το διαβήτη και αποτρέπουν την εμφάνιση διαβήτη σε άτομα με προδιαβήτη.

  Ακόμη τα μανιτάρια Agaricus ασκούν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που μπορεί να ωφελήσουν τα άτομα με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn. Επίσης, είναι ιδανικά για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

  Με τον ίδιο τρόπο που το Agaricus βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο πάγκρεας και στα έντερα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής που οδηγεί σε χρόνιες λοιμώξεις από ηπατίτιδα. Οι ενήλικες με χρόνια ηπατίτιδα Β εμφανίζουν απότομη πτώση των ηπατικών ενζύμων (ενδεικτικά της βελτιωμένης ηπατικής λειτουργίας) μετά από λήψη ημερήσιας δόσης 1.500 mg Agaricus. Μετά από 12 μήνες, εμφανίζεται τριπλάσια έως τετραπλάσια πτώση στα επίπεδα αμινοτρανσφεράσης αλανίνης (ALT) και ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης (AST) αντίστοιχα. Αυτό υποδηλώνει σημαντική επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

  Τα εδώδιμα μανιτάρια Agaricus blazei έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα μανιτάρια Agaricus φαίνεται να "ενεργοποιούν" την απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) σε ορισμένα καρκινικά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται σε πολλαπλό μυέλωμα, λευχαιμία, ινοσάρκωμα, καρκίνο του προστάτη, καρκίνο των ωοθηκών και καρκίνο του πνεύμονα. Τα μανιτάρια Agaricus μπορούν  να αποτρέψουν την εξάπλωση (μετάσταση) καρκίνου των ωοθηκών και των πνευμόνων, να αναστέλλει την ανάπτυξη των όγκων του ινοσαρκώματος και του μυελώματος και να μειώσουν το μέγεθος των όγκων του προστάτη.

  Τα κατάλληλα βότανα για την Υγεία σας

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βότανα για την υγεία σας

  5524577035 b0745ca65c b

  Διαβάστε, επίσης,

  Τροφές για όσους έχουν καρκίνο

  Δίαιτες Υψηλής Ενέργειας για Αδυνάτισμα

  Οι καλύτερες ουσίες για την κατάθλιψη, το άγχος και την ανησυχία

  Βιγκανισμός

  Τροφές για να αδυνατίσετε γρήγορα

  Τα οφέλη στην υγεία από τα μανιτάρια

  Διατηρήστε υγιή τα ανοσοποιητικά σας κύτταρα

  Εστιατόρια που σερβίρουν βιολογικά πιάτα

  Αυξήστε το προσδόκιμο επιβίωσής σας

  Η ψιλοκυβίνη βοηθάει στην απεξάρτηση από την κοκαϊνη

  Τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία

  Η γήρανση είναι αναστρέψιμη

  Βότανα και βιταμίνες για το άγχος και την κατάθλιψη

  Σαλάτα Marijuana με σάλτσα ροδιού

  Χρήσιμες πληροφορίες για την κατάθλιψη

  Είναι κατάλληλη η ψυχεδελική θεραπεία για εσάς;

  Αντιγήρανση με μανιτάρια

  Τι πρέπει να προσέχετε με τα συμπληρώματα διατροφής από μανιτάρια Reishi

  Τα μαγικά μανιτάρια στη θεραπεία του καρκίνου

  Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών

  Τροφές φάρμακα για τον καρκίνο

  Σαλάτα με λάχανο και μανιτάρια και σάλτσα σύκων

  Να τρώτε μανιτάρια

  Να τρώτε μανιτάρια για να προστατεύετε τις αρτηρίες σας

  Νουντλς με μανιτάρια

  Τα μανιτάρια Γρεβενών είναι πηγή ζωής

  Να τρώτε μανιτάρια αν πάσχετε από κατάθλιψη

  Πώς θα φορτίζουμε τα κινητά μας με μανιτάρια

  Διατροφή για όσους έχουν Αλτσχάιμερ

  Ταλιατέλες με μανιτάρια

  Συνταγές για αλκαλοποίηση του οργανισμού

  Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε

  Διατροφή για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

  Πρόγραμμα διατροφής για τη διακοπή καπνίσματος

  Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα

  Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

  Η μόδα στη διατροφή

  Αδυνατίστε με μανιτάρια

  Θεραπεία της κατάθλιψης με μανιτάρια

  Tα μανιτάρια κατά του καρκίνου

  Πολύ νόστιμη μανιταρόσουπα

  Γανοθεραπεία

  www.emedi.gr

   

   

 • Πνευμονικό απόστημα Πνευμονικό απόστημα

  Χρήσιμες πληροφορίες για το απόστημα πνεύμονος

  Πνευμονικό απόστημα είναι εντοπισμένη κοιλότητα του πνεύμονα που περιέχει πύον, είναι αποτέλεσμα νέκρωσης του παρεγχύματος και περιβάλλεται από λοίμωξη. Μπορεί να οφείλεται σε αερόβια ή αναερόβια λοίμωξη. Συνήθης πορεία: οξεία, προοδευτική  

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Αναπνευστικό 

  Επικρατέστερη ηλικία: Νεαροί ενήλικες (16-40 ετών), μέση ηλικία (4-75 ετών)

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟΥ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΟΣ

  • Βήχας 
  • Απόχρεμψη, πυώδης δύσοσμη
  • Πυρετός
  • Θωρακικό άλγος 
  • Φρίκια, ρίγη 
  • Αδυναμία
  • Κακουχία 
  • Καταβολή 
  • Απώλεια βάρους 
  • Ανορεξία
  • Νυχτερινοί ιδρώτες 
  • Αιμόπτυση
  • Μείωση αναπνευστικού ψιθυρίσματος 
  • Υγροί ρόγχοι
  • Συριγμός 
  • Ταχύπνοια
  • Ταχυκαρδία
  • Εφίδρωση
  • Αμβλύτητα κατά την επίκρουση 
  • Πύκνωση κατά την ακρόαση 
  • Σωληνώδες φύσημα 
  • Ασύμμετρη κινητικότητα του θώρακα
  • Πληκτροδακτυλία

  ΑΙΤΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟΥ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΟΣ

  • Πνευμονία από εισρόφηση
  • Νεκρωτική πνευμονία 
  • Έμφρακτο
  • Σηπτική εμβολή 
  • Βακτηριαιμία
  • Βρογχική στένωση ή απόφραξη 
  • Όγκοι

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

  • Περιοδοντική πάθηση 
  • Αλκοολισμός 
  • Κατάχρηση ουσιών 
  • Επιληψία
  • Απώλεια συνείδησης 
  • Νεοπλάσματα πνεύμονα
  • Ανοσοκαταστολή
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Ξένο σώμα στους αεραγωγούς 
  • Γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση με εισρόφηση
  • Παραρρινοκολπίτιδα

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟΥ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΟΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Βρογχογενές καρκίνωμα 
  • Βρογχεκτασίες 
  • Εμπύημα με βρογχοπνευμονικό συρίγγιο
  • Φυματίωση
  • Μυκωτικές λοιμώξεις των πνευμόνων 
  • Ακτινομύκωση
  • Νοκαρδίωση
  • Επιμόλυνση πνευμονικής φυσαλίδας (κύστης)
  • Κοκκιωμάτωση Wegener
  • Πνευμονικό απόλυμα
  • Πυριτίαση (όζος)
  • Υποδιαφραγματικό ή ηπατικό απόστημα που παροχετεύεται σε βρόγχο

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Λευκοκυττάρωση 
  • Αναιμία 
  • Υποαλβουμιναιμία 
  • Επίχρισμα πτυέλων - βακτηρίδια και ουδετερόφιλα 
  • Καλλιέργειες πτυέλων - μικτή χλωρίδα, αναερόβια
  • Gram - αρνητικά ραβδία και κόκκοι
  • Καλλιέργειες με διατραχειακή αναρρόφηση - αναερόβια
  • Πλευριτικό υγρό - ουδετεροφιλία

  Βακτηριολογική ανάλυση:

  • Staphylococcus
  • Klebsiella spp
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Anaerobes
  • Άλλα (ασυνήθη)

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  ΗΚΓ - φλεβοκομβική ταχυκαρδία 

  lung abscess2 l

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Ακτινογραφία θώρακα - πύκνωση ακτινοδιαπερατή 
  • Υδραερικό επίπεδο 
  • Πλευριτική συλλογή 
  • Αξονική τομογραφία θώρακος - εντόπιση και όρια 

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  • Βρογχοσκόπηση σε υποψία απόφραξης 
  • Χρήση ψήκτρας υπό βρογχοσκοπικό έλεγχο 
  • Βρογχοκυψελιδικές πλύσεις 
  • Διαθωρακική παρακέντηση με βελόνα

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΟΥ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΟς

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  • Ενδονοσοκομειακή αντιμετώπιση αν ο ασθενής είναι σε κακή κατάσταση, αλλιώς εξωνοσοκομειακή 
  • Εισαγωγή στο νοσοκομείο για χειρουργική αντιμετώπιση 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Παροχέτευση εκκριμάτων με τη λήψη κατάλληλων θέσεων 
  • Φυσιοθεραπεία 
  • Αντιμετώπιση υποκείμενης αιτιολογίας (π.χ. με αντιβιοτικά)
  • Χειρουργική αντιμετώπιση των σπηλαίων (λοβεκτομή)
  • Τραχειοστομία, αν είναι αναγκαία
  • Βρογχοσκόπηση και εκλεκτικές θεραπευτικές πλύσεις 

  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  Μειωμένη δραστηριότητα μέχρι τη βελτίωση της ακτινολογικής εικόνας 

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Τεχνικές φυσιοθεραπείας 

  ΦΑΡΜΑΚΑ 

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  Αντιβιοτικά ανάλογα με τις καλλιέργειες και το αντιβιόγραμμα. Συνήθως πενικιλλίνη G 6-12 εκατομμύρια μονάδες/ημέρα ΕΦ μέχρι να βελτιωθεί και στη συνέχεια 1,2 εκατομμύρια μονάδες (750 mg) PO, 4 φορές την ημέρα για αρκετές εβδομάδες 

  ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

  Η κλινδαμυκίνη (με εξαίρεση τις λοιμώξεις από Klebsiella ή Staphylococcus) φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερη από την πενικιλλίνη

  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

  Η θεραπεία συνεχίζεται μέχρι την πλήρη υποχώρηση ή σταθεροποίηση της κοιλότητας σε διαδοχικές ακτινογραφίες 

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Αντιμετώπιση προδιαθεσικών παθήσεων 

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Επέκταση 
  • Εγκεφαλικό απόστημα 
  • Μηνιγγίτιδα
  • Εμπύημα 
  • Πνευμοθώρακας 
  • Μαζική αιμόπτυση 

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  Σχετικά ευνοϊκή. Επιπλοκές στο 25%. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο αν συνυπάρχει άλλη πάθηση

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Πνευμονία 
  • Αλκοολισμός
  • Επιληψία 
  • Εμπύημα 
  • Περιοδοντική πάθηση 
  • Απώλεια συνείδησης 
  • Νεοπλασία
  • Βρογχογενές καρκίνωμα
  • Φυματίωση
  • Μυκητιασικές παθήσεις 

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Παιδιατρικό: Εμφανίζεται σε παιδιά. Ο σταφυλόκοκκος είναι ο πιο συχνός μικροοργανισμός

  Γηριατρικό: Πιο συχνή και πιο σοβαρή πάθηση σε αυτή την ηλικία

  Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  LungAbscess

   

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Χρήσιμες πληροφορίες για τις βρογχεκτασίες

  Πνευμονία από εισρόφηση

  Μάθετε να αξιολογείτε την ακτινογραφία θώρακος

  Λοίμωξη από σαλμονέλα

  Πλευρίτιδα

  Κοκκιδιοειδομύκωση

  Τι σημαίνουν οι νυχτερινές εφιδρώσεις

  Σταφυλοκοκκική λοίμωξη

  Όταν κάποιος φτύνει αίμα

  www.emedi.gr

   

   

 • Χλώριο Χλώριο

  Χρήσιμες πληροφορίες για το χλώριο

  Το χλώριο έχει χημικό σύμβολο Cl. Έχει ατομικό βάρος 35,5. Υπάρχει άφθονο στα πυριγενή πετρώματα και σε ένα ποσοστό 0,031% ανά κιλό. Υπάρχει, επίσης, στο θαλασσινό νερό σε ποσοστό 1,9%, κατά κύριο λόγο σα χλωριούχο νάτριο.

  Είναι βασική μεταλλική μορφή του αερίου χλωρίου στα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο.

  Το χλώριο που δεν είναι αέρια μορφή είναι συνδεδεμένο, συνήθως, με το νάτριο, τόσο στην τροφή όσο και στα σωματικά υγρά.

  Το χλώριο είναι ένα χημικό στοιχείο με το σύμβολο Cl και τον ατομικό αριθμό 17. Το χλώριο είναι ένα κίτρινο-πράσινο αέριο σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι ένα εξαιρετικά αντιδραστικό στοιχείο και ένας ισχυρός οξειδωτικός παράγοντας: μεταξύ των στοιχείων, έχει την υψηλότερη συγγένεια ηλεκτρονίων και την τρίτη υψηλότερη ηλεκτροναγωγικότητα στην κλίμακα Pauling, πίσω από μόνο το οξυγόνο και το φθόριο

  Λόγω της μεγάλης δραστικότητάς του, όλο το χλώριο στον φλοιό της Γης είναι υπό τη μορφή ενώσεων ιονικών χλωριδίων, τα οποία περιλαμβάνει το επιτραπέζιο αλάτι. Είναι το δεύτερο πιο άφθονο αλογόνο (μετά το φθόριο) και το 21ο πιο άφθονο χημικό στοιχείο στον φλοιό της Γης. Αυτά τα αποθέματα επισκιάζονται ωστόσο από τα τεράστια αποθέματα χλωρίου στο θαλασσινό νερό.

  Το στοιχειακό χλώριο παράγεται στο εμπόριο από άλμη με ηλεκτρόλυση, κυρίως στη διαδικασία χλωρίου-αλκαλίων.

  Περίπου 15000 ενώσεις που περιέχουν χλώριο διατίθενται στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών ενώσεων όπως χλωριωμένο μεθάνιο, αιθάνες, χλωριούχο βινύλιο, χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC), τριχλωριούχο αργίλιο για κατάλυση, το χλωριούχο μαγνήσιο, το τιτάνιο, το ζιρκόνιο και το άφνιο κ.ά.

  Ποσοτικά, από το σύνολο του στοιχειακού χλωρίου που παράγεται, περίπου το 63% χρησιμοποιείται στην παρασκευή οργανικών ενώσεων και το 18% στην κατασκευή ανόργανων ενώσεων χλωρίου. Περίπου 15.000 ενώσεις χλωρίου χρησιμοποιούνται στο εμπόριο. Το υπόλοιπο 19% του παραγόμενου χλωρίου χρησιμοποιείται για λευκαντικά και προϊόντα απολύμανσης. Οι πιο σημαντικές οργανικές ενώσεις από την άποψη του όγκου παραγωγής είναι 1,2-διχλωροαιθάνιο και βινυλοχλωρίδιο. Άλλες ιδιαιτέρως σημαντικές οργανοχλωρίνες είναι το μεθυλοχλωρίδιο, το χλωροφόρμιο, το βινυλιδενοχλωρίδιο, το τριχλωροαιθυλένιο, το υπερχλωροαιθυλένιο, το αλλυλοχλωρίδιο, η επιχλωροϋδρίνη, το χλωροβενζόλιο, το διχλωροβενζόλιο και το τριχλωροβενζόλιο. Οι κύριες ανόργανες ενώσεις περιλαμβάνουν HCl, Cl2O, HOCl, NaClO3, χλωριωμένα ισοκυανουρικά, AlCl3, SiCl4, SnCl4, PCl3, PCl5, POCl3, AsCl3, SbCl3, SbCl5, BiCl3, S2Cl2, SCl2, SOCI2, ClF3, ICl, ICl, ICl TiCl4, MoCl5, FeCl3, ZnCl2 και ούτω καθεξής. 

  Chlorine 1

  Χλωρίωση νερού και λεύκανση

  Η χρήση χλωριδίων και υποχλωριωδών ασβεστίου (υποχλωριώδες ασβέστιο) και νατρίου (υποχλωριώδες νάτριο) χρησιμοποιούνται στην απολύμανση, σε υπονόμους, σε αγορές, σε σφαγεία και σε νεκροτομεία. Επίσης, χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία, φυλακές, ιατρεία, στάβλους, βοοειδή κ.λπ. και είναι ευεργετικά κατά τις εκταφές,  

  Τα διαλύματα χλωριωμένου ασβέστου και σόδας χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των μεταδοτικών λοιμώξεων και για τη θεραπεία της σήψης πληγών. Οι γιατροί πρέπει να αναπνέουν χλώριο, να πλένουν τα χέρια τους με χλωριωμένο ασβέστη και ακόμη και να πασπαλίζουν χλωριωμένο ασβέστη στα κρεβάτια των ασθενών σε περιπτώσεις «μεταδοτικής λοίμωξης».

  Το χλώριο χρησιμοποιείται, συνήθως, (με τη μορφή υποχλωριώδους οξέος) για τη θανάτωση βακτηρίων και άλλων μικροβίων σε πόσιμο νερό και δημόσιες πισίνες. Στις περισσότερες ιδιωτικές πισίνες, το ίδιο το χλώριο δε χρησιμοποιείται, αλλά περισσότερο το υποχλωριώδες νάτριο, που σχηματίζεται από χλώριο και υδροξείδιο του νατρίου, ή στερεά δισκία χλωριωμένων ισοκυανουρικών. Το μειονέκτημα της χρήσης χλωρίου σε πισίνες είναι ότι το χλώριο αντιδρά με τις πρωτεΐνες στα ανθρώπινα μαλλιά και το δέρμα. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το διακριτικό "άρωμα χλωρίου" που σχετίζεται με πισίνες δεν είναι το αποτέλεσμα του ίδιου του στοιχειακού χλωρίου, αλλά της χλωραμίνης, μιας χημικής ένωσης που παράγεται από την αντίδραση ελεύθερου διαλυμένου χλωρίου με αμίνες σε οργανικές ουσίες. Ως απολυμαντικό στο νερό, το χλώριο είναι περισσότερο από τρεις φορές αποτελεσματικότερο έναντι του Escherichia coli από το βρώμιο και περισσότερο από έξι φορές αποτελεσματικότερο από το ιώδιο. Όλο και περισσότερο, η ίδια η μονοχλωραμίνη προστίθεται απευθείας στο πόσιμο νερό για σκοπούς απολύμανσης, μια διαδικασία γνωστή ως χλωραμινοποίηση. 

  Συχνά δεν είναι πρακτικό να αποθηκεύετε και να χρησιμοποιείτε δηλητηριώδες αέριο χλώριο για την επεξεργασία νερού, επομένως χρησιμοποιούνται εναλλακτικές μέθοδοι προσθήκης χλωρίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται διαλύματα υποχλωριώδους, τα οποία απελευθερώνουν σταδιακά χλώριο στο νερό, και ενώσεις όπως η διχλωρο-s-τριαζινοτριόνη νατρίου (διένυδρη ή άνυδρη), που μερικές φορές αναφέρονται ως «διχλωρό» και η τριχλωρο-s-τριαζινοτριόνη. Αυτές οι ενώσεις είναι σταθερές ενώ είναι στερεές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μορφή σκόνης ή δισκίων. Όταν προστίθενται σε μικρές ποσότητες στο νερό της πισίνας ή στα βιομηχανικά συστήματα νερού, τα άτομα χλωρίου υδρολύονται από το υπόλοιπο μόριο, σχηματίζοντας υποχλωριώδες οξύ (HOCl), το οποίο δρα ως γενικό βιοκτόνο, σκοτώνοντας μικρόβια, μικροοργανισμούς και ούτω καθεξής.

  Το χλώριο σαν όπλο

  Το αέριο χλώριο, επίσης γνωστό ως βερολίτης, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως όπλο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία και είχε τη χαρακτηριστική μυρωδιά ενός μείγματος πιπεριού και ανανά. Το χλώριο αντιδρά με νερό στο βλεννογόνο των πνευμόνων για να σχηματίσει υδροχλωρικό οξύ, καταστροφικό για τον ζωντανό ιστό και ενδεχομένως θανατηφόρο. Τα ανθρώπινα αναπνευστικά συστήματα μπορούν να προστατευθούν από το αέριο χλώριο με μάσκες αερίων με ενεργό άνθρακα ή άλλα φίλτρα, γεγονός που καθιστά το αέριο χλώριο πολύ λιγότερο θανατηφόρο από άλλα χημικά όπλα. Το χλώριο ως χημικό όπλο, σύντομα, αντικαταστάθηκε από το πιο θανατηφόρο φωσγένιο και αέριο μουστάρδας.

  Το αέριο χλώριο χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ το 2007, με τους αντάρτες να συσκευάζουν βόμβες φορτηγών με κελύφη κονιάματος και δεξαμενές χλωρίου. Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από τη δύναμη των εκρήξεων και όχι από τις επιπτώσεις του χλωρίου, καθώς το τοξικό αέριο διασκορπίζεται εύκολα και αραιώνεται στην ατμόσφαιρα από την έκρηξη. Σε μερικές βομβιστικές επιθέσεις, περισσότεροι από εκατό πολίτες νοσηλεύτηκαν λόγω δυσκολιών στην αναπνοή. Οι ιρακινές αρχές ενίσχυσαν την ασφάλεια για στοιχειακό χλώριο, το οποίο είναι απαραίτητο για την παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού στον πληθυσμό.

  Η συριακή κυβέρνηση φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει το χλώριο ως χημικό όπλο.

  Βιολογικός ρόλος χλωρίου

  Το χλωριούχο ανιόν είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για το μεταβολισμό. Το χλώριο απαιτείται για την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι και στις λειτουργίες της κυτταρικής αντλίας. Η κύρια διατροφική πηγή είναι επιτραπέζιο αλάτι ή χλωριούχο νάτριο. Υπερβολικά χαμηλές ή υψηλές συγκεντρώσεις χλωρίου στο αίμα είναι παραδείγματα διαταραχών ηλεκτρολυτών.

  Υποχλωραιμία (που έχει πολύ λίγο χλωρίδιο) σπάνια εμφανίζεται απουσία άλλων ανωμαλιών. Μερικές φορές συνδέεται με υποαερισμό. Μπορεί να συνδέεται με τη χρόνια αναπνευστική οξέωση.

  Η υπερχλωραιμία (που έχει πολύ χλωρίδιο) συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, τείνουν να μοιάζουν με εκείνα της υπερνατριαιμίας (υπερβολικό νάτριο). Η μείωση των χλωριούχων αίματος οδηγεί σε εγκεφαλική αφυδάτωση. Τα συμπτώματα προκαλούνται συχνότερα από ταχεία επανυδάτωση που οδηγεί σε εγκεφαλικό οίδημα. Η υπερχλωραιμία μπορεί να επηρεάσει τη μεταφορά οξυγόνου.

  Υψηλά επίπεδα νατρίου είναι συνακόλουθα υψηλών επιπέδων χλωρίου και το αντίστροφο. Στα σωματικά υγρά το χλώριο είναι αρνητικά φορτισμένο (ανιόν) και εξουδετερώνει το θετικά φορτισμένο  νάτριο και κάλιο (κατιόντα). Το σωματικό περιεχόμενο σε χλώριο είναι 115 γρ. περίπου. Αυτό το ποσό διατηρείται σταθερό μέσω της απέκκρισης οποιουδήποτε υπερβάλλοντος ποσού από τα ούρα, τον ιδρώτα και τη γαστρεντερική οδό.

  Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε θετική ισορροπία χλωρίου μιας και η πρόσληψή του από τη διατροφή είναι περισσότερο από αρκετή. Σε παραλληλισμό με το νάτριο, υπερβολικές απώλειες χλωρίου μπορεί να προκληθούν από βαριά εφίδρωση και από διάρροια. Επιπλέον, το χλώριο με τη μορφή υδροχλωρικού οξέος μπορεί να χαθεί σε σημαντικό βαθμό μετά από επίμονους εμέτους.

  Κίνδυνοι από το χλώριο
  Το χλώριο είναι ένα τοξικό αέριο που προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, τα μάτια και το δέρμα. Επειδή είναι πυκνότερο από τον αέρα, τείνει να συσσωρεύεται στον πυθμένα των ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων.

  Το αέριο χλώριο είναι ένας ισχυρός οξειδωτής, ο οποίος μπορεί να αντιδρά με εύφλεκτα υλικά. 

  Το χλώριο ανιχνεύεται με συσκευές μέτρησης σε συγκεντρώσεις τόσο χαμηλές όσο 0,2 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), και με οσμή στα 3 ppm. Βήχας και έμετος μπορεί να συμβούν στα 30 ppm και πνευμονική βλάβη στα 60 ppm. Περίπου 1000 ppm μπορεί να είναι θανατηφόρα μετά από μερικές βαθιές αναπνοές αερίου. Η συγκέντρωση IDLH (άμεσα επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία) είναι 10 ppm. Η αναπνοή χαμηλότερων συγκεντρώσεων μπορεί να επιδεινώσει το αναπνευστικό σύστημα και η έκθεση στο αέριο μπορεί να ερεθίσει τα μάτια. Η τοξικότητα του χλωρίου προέρχεται από την οξειδωτική του ισχύ. Όταν το χλώριο εισπνέεται σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 30 ppm, αντιδρά με νερό και κυτταρικό υγρό, παράγοντας υδροχλωρικό οξύ (HCl) και υποχλωριούχο οξύ (HClO).

  Όταν χρησιμοποιείται σε καθορισμένα επίπεδα για την απολύμανση του νερού, η αντίδραση του χλωρίου με το νερό δεν αποτελεί μείζονα ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία. 

  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (OSHA) έχει ορίσει το επιτρεπόμενο όριο έκθεσης για στοιχειακό χλώριο σε 1 ppm ή 3 mg / m3. Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία της Εργασίας έχει ορίσει ένα συνιστώμενο όριο έκθεσης 0,5 ppm για 15 λεπτά. 

  Στο σπίτι, τα ατυχήματα συμβαίνουν όταν τα διαλύματα υποχλωριώδους λευκαντικού έρχονται σε επαφή με ορισμένα όξινα απορρυπαντικά και παράγεται αέριο χλώριο. Το υποχλωριώδες λευκαντικό (ένα δημοφιλές πρόσθετο πλυντηρίου) σε συνδυασμό με την αμμωνία (ένα άλλο δημοφιλές πρόσθετο πλυντηρίου) παράγει χλωραμίνες, μια άλλη τοξική ομάδα χημικών.

  Το χλώριο χρησιμοποιείται ευρέως για τον καθαρισμό του νερού, ειδικά για την παροχή πόσιμου νερού και το νερό που χρησιμοποιείται στις πισίνες. Αρκετές καταστροφικές καταρρεύσεις οροφών πισίνας έχουν προκύψει από τη διάβρωση που προκαλείται από το χλώριο από διάβρωση στον ανοξείδωτο χάλυβα ράβδων ανάρτησης. Ορισμένα πολυμερή είναι επίσης ευαίσθητα στην προσβολή, όπως η  ρητίνη ακετάλης και το πολυβουτένιο. 

  Το στοιχείο σιδήρου μπορεί να συνδυαστεί με χλώριο σε υψηλές θερμοκρασίες σε μια ισχυρή εξώθερμη αντίδραση, δημιουργώντας μια φωτιά χλωρίου-σιδήρου. Οι πυρκαγιές χλωρίου-σιδήρου αποτελούν κίνδυνο σε εγκαταστάσεις χημικών διεργασιών, όπου μεγάλο μέρος των σωληνώσεων που μεταφέρουν αέριο χλώριο είναι κατασκευασμένο από χάλυβα. 

  Τα φυσιολογικά επίπεδα χλωρίου στο πλάσμα του αίματος κυμαίνονται μεταξύ 348 και 376 χλγρ ανά 100 γρ.

  chlorine 2

  Οι λειτουργίες του χλωρίου

  -Δρα σαν κύριο ανιόν έναντι των κατιόντων του νατρίου και καλίου κατά τη διατήρηση των επιπέδων των υγρών του σώματος και της οξεοβασικής ουδετερότητάς τους.

  -Προσφέρει χλώριο για την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος από το στομάχι.

  Οι πηγές χλωρίου από τις τροφές είναι παράλληλες με αυτά του νατρίου. Τροφές πλούσιες σε νάτριο είναι και σε χλώριο, ενώ φτωχές σε νάτριο, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα καρύδια και τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά, είναι, επίσης φτωχά σε χλώριο.

  Η έλλειψη χλωρίου στα σωματικά υγρά συνοδεύει τις υπερβολικές απώλειες νατρίου. Στην αχλωρυδρία τα κύτταρα του στομάχου δεν μπορούν να παράγουν υδροχλωρικό οξύ και οφείλεται σε βλάβη του μηχανισμού παραγωγής.

  Συμπληρώματα χλωρίου

  -Χλωριούχο νάτριο, όπου τα 100 χλγρ προσφέρουν 47,6 χλγρ χλωρίου.

  -Υδροχλωρική βεταϊνη, για υδροχλωρικό οξύ

  -Υδροχλωριούχο γλουταμινικό οξύ για υδροχλωρικό οξύ

  -Διάλυμα υδροχλωρικού οξέος για υδροχλωρικό οξύ

  Αυξημένα επίπεδα χλωρίου στο πλάσμα αίματος

  -Αναιμίες

  -Καρδιοπάθειες

  -Παθήσεις νεφρών

  -Εγκυμοσύνη και εκλαμψία

  Μειωμένα επίπεδα χλωρίου στο πλάσμα αίματος

  -Διαβήτης

  -Πυρετοί

  -Πνευμονία

  Αύξηση απέκκρισης χλωρίου από τα ούρα

  -Διατροφή πλούσια σε άλατα

  -Ραχίτιδες

  -Κίρρωση ήπατος

  Μείωση απέκκρισης χλωρίου από τα ούρα

  -Χρόνιες νεφροπάθειες

  -Αρχικά στάδια πνευμονίας

  -Καρκίνος

  -Γαστρίτιδες

  Υπερβολικά επίπεδα χλωρίου από τη διατροφή

  Παρατηρούνται με μια διατροφή που περιέχει αυξημένες προσλήψεις αλατιού και χλωριούχου καλίου. Η υψηλή πίεση του αίματος που προκαλείται από υπερβολική πρόσληψη αλατιού οφείλεται στη μεσολάβηση των ορμονών ρενίνη και αλδοστερόνη και, πιθανώς, είναι μια κατάσταση εξαρτώμενη από την ύπαρξη υψηλού ποσού χλωρίου, μάλλον, παρά υψηλού ποσού νατρίου, στη διατροφή.

  Χλωριούχο κοβάλτιο ή χλωρίδιο κοβαλτίου

  Παρέχει 24,7 χλγ κοβαλτίου ανά 100 χλγρ χλωριδίου (εξαϋδρικό άλας). Είναι διατροφικός παράγοντας που χρησιμοποιείται σε ελλείψεις κοβαλτίου ή βιταμίνης Β12 στα μηρυκαστικά. Μεγάλες ποσότητες σε παιδιά είναι πολύ επικίνδυνες. Οι τοξικές επιδράσεις του είναι κοκκινίλες στο δέρμα, ναυτία, έμετοι, νευρική κώφωση, μυξοίδημα και καρδιακή ανεπάρκεια.

  Χλωριούχος αμμωνία

  Προσθετικό τροφών που χρησιμοποιείται σε ζυμωμένες τροφές και σαν αρωματικό καρύκευμα. Παρέχει 67 χλγρ χλωρίου ανά 100 χλγρ. Χρησιμοποιείται στην ιατρική για οξίνιση ούρων όταν ο ουροποιητικός σωλήνας έχει προσβληθεί από μόλυνση. Βοηθάει στην αποβολή ορισμένων φαρμάκων και στην αύξηση της διουρητικής επίδρασης των υδραργυρικών, επιταχύνει την αποβολή του μολύβδου, ανεφοδιάζει με χλώριο στη θεραπεία αντικατάστασης χλωρίου κι ενεργεί σαν αποχρεμπτικό σε σιρόπια για το βήχα.

  Διοξείδιο χλωρίου

  Προσθετικό τροφών που χρησιμοποιείται σα λευκαντικός και βελτιωτικός παράγοντας στα άλευρα. Το αποδεκτό επίπεδό του κατά την επεξεργασία των αλεύρων είναι μέχρι 30 χλγρ ανά κιλό και από 30-75 ανά κιλό σε ειδικές περιπτώσεις.

  Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

  Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για τις λοιμώξεις 

  Chlorine 3

  Διαβάστε, επίσης,

  Υποκαλιαιμία

  Υδροχλωρικό οξύ

  Υποκαλιαιμική περιοδική παράλυση

  Απρόσφορη έκκριση αντιδιουρητικής ορμόνης

  Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

  Τα μέταλλα που περιέχει το ανθρώπινο σώμα

  Τα φάρμακα προκαλούν ανεπάρκεια βιταμινών

  Συμπτώματα ελλείψεων μετάλλων στα φυτά

  Συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις συμπληρωμάτων διατροφής

  Σορβικό κάλιο

  Αλλεργία στο γλουταμινικό μονονάτριο

  Νεφρωνόφθιση

  Το πρωτόκολλο χλωριούχου καισίου για τον καρκίνο

  Θεραπεία DMSO για τον καρκίνο

  Μεταβολική Θεραπεία Ασθενειών του Hans Nieper

  Οξέωση

  Χορήγηση διττανθρακικών για την θεραπεία του καρκίνου

  Οι κίνδυνοι από τα τρόφιμα

  Ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε

  Χρήσιμες πληροφορίες για την αμμωνία

  Χάσμα ανιότων

  Η διατροφική αξία του βρωμάλευρου

  Θεραπεία ασθενειών με τα άλατα ιστών

  Ισότονο διάλυμα θαλασσινού νερού

  Ποιο είναι το καλύτερο αλάτι

  Μήπως έχετε κατακράτηση υγρών;

  Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;

  Αλάτι Ιμαλαΐων

  Υποκατάστατα αλατιού

  Τα συμπληρώματα διατροφής για την αχλωρυδρία στομάχου

  Αλδοστερόνη

  Γιατί πρέπει να καταναλώνετε μόνο θαλασσινό αλάτι

  Πρόσθετα τροφίμων

  Είναι θαυματουργό το συμπλήρωμα MMS για τον καρκίνο;

  Το θαλασσινό αλάτι στην ομοιοπαθητική

  Θαλασσινό αλάτι

  Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

  www.emedi.gr

   

 • Παγκρεατικός καρκίνος εξωκρινούς μοίρας Παγκρεατικός καρκίνος εξωκρινούς μοίρας

  Χρήσιμες πληροφορίες για τον παγκρεατικό καρκίνο εξωκρινούς μοίρας

  Γράφει η 

  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

  Παγκρεατικοί καρκίνοι εξωκρινούς μοίρας είναι κακοήθειες της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος (περιλαμβάνουσες, αδενοκαρκίνωμα 90%, κυσταδενοκαρκίνωμα και καρκίνωμα των πόρων) και αντιπροσωπεύουν το 3% των καρκίνων.

  Αυτές οι κακοήθειες διαιρούνται σε δύο κατηγορίες:

  • Βλάβες γύρω από το φύμα - πιο συχνά αδενοκαρκινώματα της κεφαλής του παγκρέατος. Μικρότερης συχνότητας είναι κακοήθεις βλάβες του ίδιου του φύματος, του δωδεκαδακτύλου και του κοινού ηπατικού πόρου. Βλάβες σε αυτές τις περιοχές χαρακτηρίζονται από ίκτερο, απώλεια βάρους και κοιλιακό πόνο
  • Βλάβες του σώματος και της ουράς του παγκρέατος - αφορούν το 30% των αδενοκαρκινωμάτων του παγκρέατος. Λόγω της οπισθοπεριτοναϊκής εντοπίσεως και της αποστάσεως από τον κοινό χοληδόχο πόρο, οι βλάβες τείνουν να είναι πολύ μεγαλύτερες κατά τη διάγνωση. Συχνά συμπτώματα είναι απώλεια βάρους και πόνος  

  Επηρεαζόμενα συστήματα: Γαστρεντερικό

  Επικρατέστερη ηλικία: Μέση ηλικία στους άνδρες = 63 χρόνια, στις γυναίκες = 67 χρόνια 

  Επικρατέστερο φύλο: Άνδρες > Γυναίκες (1,5/1 ως 2/1)

  ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΞΩΚΡΙΝΟΥΣ ΜΟΙΡΑΣ

  • Απώλεια βάρους (90%)
  • Πόνος (75%)
  • Ίκτερος (65%)
  • Ανορεξία (60%)
  • Κνησμός (40%)
  • Σακχαρώδης διαβήτης (15%)
  • Υποσιτισμός (75%)
  • Ηπατομεγαλία (65%)
  • Ψηλαφητή χοληδόχος κύστη (25%)
  • Ευαισθησία κοιλίας (20%)
  • Μάζα (10%)
  • Ασκίτης (5%)

  ΑΙΤΙΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΞΩΚΡΙΝΟΥΣ ΜΟΙΡΑΣ

  • Όχι γνωστή αιτιολογία, αν και υπάρχουν πολλές συσχετίσεις 
  • Η φυλή, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και ειδικούς χώρους εργασίας και τα λίπη των τροφών έχουν συσχετισθεί με τη νόσο 
  • Ενδιαφέρον είναι ότι φαινομενικά δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ παγκρεατίτιδας, χρήση αλκοόλης και καφέ όταν τα δεδομένα διορθωθούν για την επίπτωση της χρήσης καπνού 

  ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 

  • Πιθανοί: Φυλή, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα 
  • Ίσως σχετίζονται: Έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ή παράγοντες που έχουν σχέση με την εργασία, λιπίδια των τροφών 

  ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΞΩΚΡΙΝΟΥΣ ΜΟΙΡΑΣ

  ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 

  • Χοληδοχολιθίαση 
  • Παγκρεατίτιδα
  • Παγκρεατική ψευδοκύστη 
  • Χολαγγειοκαρκίνωμα 
  • Καρκίνωμα του φύματος του Vater
  • Νεοπλάσματα του δωδεκαδακτύλου
  • Διάφορες κακοήθειες με εξωγενή πίεση επί του χοληδόχου πόρου
  • Στενώσεις χοληφόρων 
  • Κύστη χοληδόχου πόρου

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Επίπεδα χολερυθρίνης κατά μέσο όρο πάνω από 15 mg/dl σε ασθενείς με ίκτερο αφείλονται συνήθως σε παγκρεατικό καρκίνο, είναι σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα χολερυθρίνης ασθενών με καλοήθεις νόσους (χοληδοχολιθίαση, στενώσεις, κλπ.)
  • Ασθενείς με πρόσφατη εμφάνιση ικτέρου και χολερυθρίνη > 10 mg/dL (256 mmol/L) πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν νεοπλασματική νόσο που αποφράσσει τον κοινό χοληδόχο πόρο, μέχρις αποδείξεως του εναντίου
  • Η αλκαλική φωσφατάση είναι αυξημένη στους περισσότερους ασθενείς. Πάντως με μέση τιμή 550 U/ώρα δεν διαφέρει σημαντικά από τα επίπεδα των ασθενών με απόφραξη χοληδόχου πόρου από καλοήθη νόσο
  • Αναιμία ευρίσκεται στο 60% των ασθενών 
  • Αίμα στα κόπρανα βρίσκεται περίπου στο 90% των ασθενών με όγκους κοντά στο φύμα 
  • Αυξημένη αμυλάση σε λιγότερο από 5% των ασθενών 

  Δείκτες καρκίνου:

  • Σχετικά πρόσφατα επιτεύγματα. Γενικώς χρήσιμοι για αδρή επιλογή των ασθενών σε κίνδυνο, ή για την εκτίμηση εκτάσεως διαπιστωμένης νόσου. Είναι καλύτερο να έχουμε συνδυασμό δεικτών με πολλούς μεθόδους για καλύτερη ειδικότητα. Αντιπροσωπεύουν ένα δυναμικό τομέα έρευνας και είναι πιθανό να ανακαλυφθούν στο μέλλον νέοι δείκτες και να αναπτυχθούν ειδικές μέθοδοι στο μέλλον. Καλύτερα μην τους αξιολογείτε
  • CA 19-9: αυξημένος στον ορό και στα παγκρεατικά υγρά ασθενών με παγκρεατικό καρκίνο. Η ευαισθησία και ειδικότητα στη διαφορική διάγνωση με παγκρεατίτιδα δεν έχει προσδιορισθεί 
  • Καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο (CEA): αυξημένο στον ορό και στα πεγκρεατικά υγρά πάνω από 10 ng/ml και 30 ng/ml αντίστοιχα σε ασθενείς με παγκρεατικό καρκίνο 
  • Παγκρεατικό - ογκοεμβρυϊκό αντιγόνο: ευαισθησία 68% όταν χρησιμοποιείται σαν διαγνωτική εξέταση πρώτης γραμμής. Συνδυαζόμενο με CEA και α-εμβρυϊκή πρωτεΐνη αυξάνει την ευαισθησία 
  • Γαλακτοσυλτρανσφεράση-ισοένζυμο ΙΙ: ευαισθησία 67,2% και ειδικότητα 98,2% στον παγκρεατικό καρκίνο. Δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίσει μεταξύ παγκρεατικού καρκίνου και κακοήθειας, άλλων ενδοκοιλιακών οργάνων

  ΠΑΘΟΛΟΓΟΑΝΑΤΟΜΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

  • Αδενοκαρκίνωμα (90%)
  • Καρκίνωμα των λοβίων (1,2%)
  • Άλλα (0,8%)
  • Αβέβαιας αρχής (9,2%)

  ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ 

  Παγκρεατικό υγρό - για κυτταρολογική εξέταση και CEA, CA 19-9

  ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

  • Ακτινογραφίες ανώτερου γαστρεντερικού - διεύρυνση της κυκλοτερούς κινητικότητας του δωδεκαδακτύλου σε μεγάλους όγκους
  • Αξονική τομογραφία 
  • Υπερηχοτομογραφία - περιορισμένης χρησιμότητας ειδικά όταν επί του παγκρέατος επικάθεται έντερο, μικρότερη ακρίβεια στη σταδιοποίηση
  • Μαγνητική τομογραφία κοιλίας
  • Ενδοσκοπική, παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία - εξαιρετικά χρήσιμη σε βλάβες του φύματος ή του δωδεκαδακτύλου, όπου μπορεί να γίνει βιοψία και να ληφθεί παγκρεατικό υγρό και να γίνει κυτταρολογική εξέταση του παγκρεατικού πόρου
  • Διαδερμική χολαγγειογραφία - απεικονίζει το εγγύς χοληφόρο δένδρο - δίνει σημαντικά δεδομένα αναφορικά με την πλαστική χειρουργική των χοληφόρων μετά χειρουργική επέμβαση 
  • Αγγειογραφία - έχει κάποιο ρόλο σε προεγχειρητική σταδιοποίηση αλλά όχι σε εντόπιση του όγκου

  gr3 lrg

  ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

  Βιοψία:

  • Διαδερμική βιοψία με βελόνα, ελεγχόμενη από αξονική τομογραφία έχει ευαισθησία 85% και ειδικότητα περίπου 100% σε παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα. Λίγες επιπλοκές, αλλά υπάρχει κίνδυνος τοπικής διασποράς
  • Αναρρόφηση ψευδοκύστης μπορεί επίσης να διαφοροδιαγνώσει καλοήθη ψευδοκύστη από κυσταδενοκαρκίνωμα. Το υγρό του κυσταδενοκαρκινώματος έχει χαμηλά επίπεδα αμυλάσης και υψηλά επίπεδα CEA και LDH, και συνήθως έχει και κακοήθη κύτταρα
  • Βιοψία ήπατος μπορεί να είναι χρήσιμη σε ασθενείς με ηπατικές μεταστάσεις 
  • Λαπαροσκόπηση με βιοψία

  Η βιοψία έχει κίνδυνο διασποράς.

  Οισοφαγογαστροδωδεκαδακτυλοσκοπία:

  • Χρήσιμη για εκτίμηση του φύματος και των δωδεκαδακτυλικών περιοχών σε ασθενείς με εικόνα καρκίνου περί το φύμα και φυσιολογικές την αξονική και μαγνητική τομογραφία 

  ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΞΩΚΡΙΝΟΥΣ ΜΟΙΡΑΣ

  ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΗ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ

  Ενδονοσοκομειακός για έλεγχο, προκαταρκτική θεραπεία ή άλλα πρωτόκολλα 

  ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

  • Η αντιμετώπιση ποικίλλει πολύ και εξαρτάται από τη συνολική υγεία του ασθενούς, την παρουσία μεταστάσεων και τη θέση και το μέγεθος του όγκου
  • Αναλγησία
  • Αντιμετώπιση του κνησμού 
  • Έλεγχος του διαβήτη (συνήθως "εύθραυστος") αν υπάρχει ολική παγκρεατεκτομή 

  Χειρουργικές τεχνικές:

  • Παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή (εγχείρηση του Whipple)
  • Ολική παγκρεατεκτομή 
  • Ριζική παγκρεατεκτομή (εκτομή παγκρέατος, πυλαίας φλέβας, επιχώριων λεμφαδένων, υφολική γαστρεκτομή)
  • Αποσυμπίεση χοληφόρου δένδρου για ανεγχείρητη νόσο - σωλήνωση τύπου "Τ",  χοληδοχοεντερικές αναστομώσεις
  • Γαστροδωδεκαδακτυλοστομία για απόφραξη του γαστρικού χώρου εκροής σε ανεγχείρητη νόσο

  Μη επεμβατικές τεχνικές:

  • Αποσυμπίεση χοληφόρων με χρήση ενδοπροσθέσεων, διηπατικοί καθετήρες παροχετεύσεως 
  • Διήθηση κοιλιακών γαγγλίων και τοποθέτηση ενδοραχιαίου καθετήρα για αναλγησία 
  • Χημειοθεραπεία - πολλά πρωτόκολλα
  • Ακτινοθεραπεία - εξωγενής πηγή (διεγχειρητική - συνήθως ερευνητική)

  ΔΙΑΙΤΑ

  Μικρά, συχνά γεύματα

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΕΞΩΚΡΙΝΟΥΣ ΜΟΙΡΑΣ

  ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

  • Αναλγητικά
  • Αντιμετώπιση του κνησμού (π.χ. φαινοθειαζίνες ή χολεστυραμίνη)
  • Χημειοθεραπεία - πολλά πρωτόκολλα
  • Αντιόξινα
  • Παγκρεατικά ένζυμα
  • Έλεγχος διαβήτη

  ΠΡΟΛΗΨΗ/ΑΠΟΦΥΓΗ

  Αποφυγή καπνίσματος

  ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

  • Πόνος 
  • Ίκτερος 
  • Υποσιτισμός
  • Διαβήτης - ειδικά σε ασθενείς με ολική παγκρεατεκτομή
  • Εγχειρητική θνησιμότητα - ποικίλλει από 10-40%

  ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 

  • Τριετής επιβίωση - 2,5%
  • Πενταετής επιβίωση - 1%
  • Χειρουργική για πιθανώς θεραπεύσιμη νόσο - πενταετής επιβίωση περίπου 4%
  • Τα παραπάνω απλώς αντανακλούν την υψηλή πιθανότητα μεταστάσεων τη στιγμή της διαγνώσεως

  ΔΙΑΦΟΡΑ

  ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Διαβήτης
  • Άλλα ευρήματα σχετιζόμενα με μεταστάσεις, π.χ. σύνδρομο άνω κοίλης φλέβας, σύνδρομο Homer, κλπ)

  ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  Γηριατρικό: Πιο συχνό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ειδικά σε άνδρες

  Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες αν πάσχετε από καρκίνο της εξωκρινούς μοίρας παγκρέατος, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

  Η ζωή είναι πολύτιμη.

  Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

  pancreatic cancer rn lpn nursing ce course

  Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

  Διαβάστε, επίσης,

  Παγκρεατίτιδα

  Ίκτερος

  Σύνδρομο θωρακικής εξόδου

  Ασκίτης

  Ινσουλίνωμα

  Για όσους έχουν παθήσεις παγκρέατος

  Μην κάνετε προεγχειρητική χημειοθεραπεία για τις ηπατικές μεταστάσεις

  Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αντιμετωπισθεί με συμπληρώματα διατροφής

  Προστατευθείτε από τα παράσιτα

  Πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος

  Κυστική ίνωση

  Απεικονιστικός έλεγχος στην ογκολογία

  Σύγχρονη αντιμετώπιση του διαβήτη

  Η σχιστοσωμίαση

  Ψευδοκύστη του παγκρέατος

  Αμυλάση

  Το Φαρμακείο του Θεού

  Σύνδρομο ραγδαίας κενώσεως στομάχου

  Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

  Καρκίνος παγκρέατος

  Ο καρκινικός δείκτης CA 19-9

  Λεμφαγγειολειομυομάτωση

  Μήπως έχετε πρόβλημα με το στομάχι σας;

  Συνταγές για τους χολόλιθους

  Οι βιταμίνες για τους χολόλιθους

  Χρήσιμες πληροφορίες για το συκώτι σας

  Παθήσεις στοματικής κοιλότητας

  Να κάνετε συχνά αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής

  Παγκρεατικοί ενδοκρινικοί όγκοι και καρκινοειδείς παγκρεατικοί όγκοι

  Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους έχουν αποφρακτικό ίκτερο

  Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο παγκρέατος

  Πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος

  Το PET-CT SCAN είναι σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο

  Πρώιμη διάγνωση καρκίνου με PET-CT

  Ψευδοκύστη του παγκρέατος

  Χολερυθρίνη αίματος

  Τεστ για την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του παγκρέατος

  Καρκίνος παγκρέατος

  Ορμόνη που θεραπεύει τον καρκίνο παγκρέατος

  Λιραγλουτίδη

  CA-50 καρκινικός δείκτης

  Η ανάλυση του ασκιτικού υγρού

  www.emedi.gr